Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-05-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009

Αριθμός Δελτίου: 200214593

Έκδοση 1

brf0405

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 4 Μαΐου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα σας, καλή εβδομάδα και καλό μήνα σε όσους δεν έχω ευχηθεί τηλεφωνικά.

" Αύριο, Τρίτη 5 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του ΣΕΤΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα το βράδυ υπάρχει μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Με όλα αυτά που έχουν συμβεί, αναρωτιέμαι ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης γι` αυτή την ψηφοφορία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει στόχο στη συγκεκριμένη ψηφοφορία για έναν πολύ απλό λόγο: Είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία - -σας έχω πει- - η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Αφορά το Κοινοβούλιο. Αφορά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ενός υψίστου θεσμού της Δημοκρατίας και η διαδικασία αυτή, η οποία έχει συγκεκριμένο στόχο, συγκεκριμένο αντικείμενο, ολοκληρώνεται σήμερα με την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Κάθε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο έχει τη δική της σημασία και τη δική της βαρύτητα. Κάθε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είναι σημαντική.

ΧΙΩΤΗΣ: Η ψηφοφορία αυτή, με δεδομένο ότι είναι μυστική, η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι μέσω αυτής δοκιμάζεται η πλειοψηφία της στη Βουλή; Θέλω να πω, εάν το αποτέλεσμα είναι αντίθετο με αυτό που προτείνει το πόρισμα της πλειοψηφίας, δεν τίθεται ένα ζήτημα για την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα πω, για μια ακόμη φορά, ότι το αντικείμενο της σημερινής ψηφοφορίας είναι συγκεκριμένο. Είναι το εάν θα παραπεμφθεί ή δεν θα παραπεμφθεί ένας βουλευτής. Αυτό είναι το αντικείμενο και δεν έχει καμία άλλη συνισταμένη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορεί να αγνοήσουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας ότι το απαλλακτικό βούλευμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής Επιτροπής ή μπορεί να αγνοήσουν ότι ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω αναφερθεί πολλές φορές από αυτό το βήμα στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως εικάζω ότι ισχύει και πρέπει να ισχύει για όλους τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, για τους βουλευτές όλων των κομμάτων στη Βουλή, έτσι βεβαίως και για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ισχύει ότι ψηφίζουν κατά συνείδηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κατά συνείδηση, σύμφωνα με το απαλλακτικό πόρισμα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Κατά συνείδηση» σημαίνει «κατά συνείδηση» για όσους γνωρίζουν καλά ελληνικά.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατά συνείδηση γι` αυτή καθαυτή την υπόθεση ή κατά συνείδηση για το εάν ή όχι θα έχουμε εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λέω για μια ακόμη φορά ότι το αντικείμενο της σημερινής ψηφοφορίας είναι συγκεκριμένο. Σας είπα προηγουμένως ποιο είναι. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση θα ήθελε, αμέσως μετά την ψηφοφορία και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της, μια παραίτηση του κ. Παυλίδη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι πάνω σε αυτό. Σας είπα ότι η στάση του κάθε βουλευτή είναι θέμα που αφορά τον ίδιο.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον Πρωθυπουργό χθες, στην επιστολή που έχει γράψει και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, να επιτρέψει στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αυτό σημαίνει ότι ξέρει κάτι παραπάνω, υπάρχει κάποια εντολή, υπάρχει κάτι από αυτά που συζητούμε τις τελευταίες ημέρες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν ξέρει ότι προφανώς δεν επιτρέπει ο ίδιος στους δικούς του βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, διότι εγώ σας λέω ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας - -είμαι βέβαιος- - ότι θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Εγώ εικάζω ότι αυτό ισχύει και για τους βουλευτές των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει με αυτό ο κ. Παπανδρέου. Προφανώς, η στάση αυτή απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο ίδιος τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα, χωρίς να το παραδέχεται βεβαίως.

ΧΙΩΤΗΣ: Πρόσεξα, χθες, και τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν τέτοιου είδους δηλώσεις, αλλά χθες πρόσεξα μια δήλωση της κ. Μπακογιάννη, η οποία σαφώς υπεδείκνυε στον κ. Παυλίδη τη λύση της παραίτησης. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν η κ. Μπακογιάννη, αλλά και τα άλλα στελέχη που εκφράζουν τέτοιου είδους απόψεις, αν εκφράζουν προσωπικές απόψεις ή αν εκφράζουν την επιθυμία της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κ. Μπακογιάννη έκανε μια συνολική τοποθέτηση, χθες - - νομίζω στη Λαμία όπου μίλησε- - την οποία εγώ προσυπογράφω. Τη συνολική της, όμως, δήλωση.

ΧΙΩΤΗΣ: Η συνολική της δήλωση κατέληξε σε ένα συμπέρασμα. Ότι οι βουλευτές πρέπει να διευκολύνουν την παράταξή τους όταν βρίσκεται πια σε τέτοιο σημείο μια έρευνα, είτε της Δικαιοσύνης, είτε της Βουλής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κ. Μπακογιάννη είπε επί λέξει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν εξαγοράζεται. Και σας λέω ότι τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη, τη συνολική δήλωση της κ. Μπακογιάννη, την προσυπογράφω.

ΧΙΩΤΗΣ: Διαβάζετε ένα κομμάτι μόνο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, τη συνολική δήλωση της κ. Μπακογιάννη την προσυπογράφω.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Στο άρθρο του κ. Παπανδρέου, στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται στο δια ταύτα «να ματώσουμε όλοι, να βγούμε όλοι καλύτεροι από αυτό, να κλείσουμε τη σελίδα που προσβάλλει τον Ελληνα πολίτη». Αυτό αναφορικά με την κοινοβουλευτική και δικαστική διερεύνηση των όσων υποθέσεων λέγονται ή είναι σκανδαλώδεις. Πώς το σχολιάζετε; Πώς σχολιάζετε αυτή την πρόσκληση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν αντιλαμβάνομαι τι πρόσκληση είναι αυτή. Διότι η Νέα Δημοκρατία έχει πει, το έχει ξαναπεί, το ξαναλέει και σήμερα η κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι όλες οι υποθέσεις πρέπει να διερευνηθούν. Δεν επιτρέπεται να μείνει πουθενά σκιά. Εάν ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στο δικό του χώρο και γνωρίζει κάτι παραπάνω, δεν έχει παρά να το καταθέσει.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Θεωρείτε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση που θα μπορούσε να συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, ώστε να διερευνηθεί περαιτέρω; Και το λέω αυτό, γιατί ακούγοντάς σας τώρα και ακούγοντας και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και διαβάζοντας το άρθρο του κ. Παπανδρέου, βλέπω ότι χρησιμοποιείτε μια ταυτόσημη ορολογία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μακριά από εμένα η ταυτόσημη τοποθέτηση, αν συγκρίνετε την τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας με τις τοποθετήσεις του κ. Παπανδρέου και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκείνοι έχουν κάνει σημαία τους τη σκανδαλολογία με στόχο, όπως έχω πει και άλλες φορές, να ευτελίσουν, είτε συνειδητά - -εγώ πιστεύω ότι συνειδητά το κάνουν- - είτε χωρίς να έχουν συνείδηση των όσων κάνουν, τη Δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή του τόπου.

Εμάς, μας ενδιαφέρει η διερεύνηση των υποθέσεων, όσων υποθέσεων πραγματικά υπάρχουν και όχι όσων αναπτύσσονται μέσα στα κεφάλια κάποιων κυρίων του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προσυπογράφετε, είπατε τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη για την υπόθεση Παυλίδη...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, χθες, συνολικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν συνυπογράφετε και τη δήλωσή της για το περιεχόμενο των ευρωεκλογών, η οποία είπε επί λέξει «μέσα από την κάλπη των ευρωεκλογών να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού». Δηλαδή, ένα δημοψήφισμα, μετατρέποντας ουσιαστικά την ψήφο στις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα υπέρ της κυβέρνησης, κάνοντας το αντίστροφο ακριβώς που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ σαν δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Είναι αυτό το περιεχόμενο που δίνει η κυβέρνηση στις εκλογές; Συμφωνείτε με την κ. Μπακογιάννη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες πολίτες συνεχώς στηρίζουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τότε, άλλο είχατε πει ότι ήταν το περιεχόμενο των εκλογών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το αντικείμενο των εκλογών είναι σαφές ποιο είναι. Σας έχω πει και άλλες φορές ότι βεβαίως οι ευρωεκλογές περιέχουν και πολιτικά μηνύματα. Την ίδια ημέρα που είπα περί εκλογής των 22 ευρωβουλευτών, είπα και αυτό που ανέφερα μόλις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τότε ίσως θα το είπατε, αλλά ήθελα να ρωτήσω, εάν συμφωνείτε ότι οι ευρωεκλογές αποκτούν χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας ερμηνεία...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, είναι δήλωση της κ. Μπακογιάννη, σας διάβασα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι οι Έλληνες πολίτες, με τις στάσεις τους, με τις πράξεις τους, με τη συμπεριφορά τους, συνεχώς στηρίζουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή, καθώς και τις πολιτικές που αποφασίζουν και εφαρμόζουν, με συνέπεια, αποφασιστικότητα και προς όφελος του τόπου, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, από πού προκύπτει αυτό ότι στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική; Από το 25% στα γκάλοπ;

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε είπατε ότι είστε βέβαιος ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσουν σήμερα κατά συνείδηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ είπα ότι οι βουλευτές πρέπει και οφείλουν - -και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν- - να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Είναι το αυτονόητο, ξέρετε. Και δημιουργείται μια μεγάλη συζήτηση για το «κατά συνείδηση». Τι περιμένετε δηλαδή να ψηφίσουν οι βουλευτές σε μια μυστική ψηφοφορία; Ασφαλώς ψηφίζουν κατά συνείδηση.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Ναι. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής: Άκουσα τον κ. Γιακουμάτο να λέει ότι αν δεν ετίθετο θέμα εκλογών και αν είχε παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης, θα ψήφιζε υπέρ της παραπομπής, ενώ τώρα δεν θα το κάνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν απαντώ σε σενάρια.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Όχι, είναι δήλωσή του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν απαντώ σε σενάρια και δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών. Η πραγματική κατάσταση είναι σήμερα με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Με τα «αν» δεν γίνεται πολιτική.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είπατε πριν από λίγο, επαναλάβατε μάλλον, ότι η κυβέρνηση θέλει όλες οι υποθέσεις να διερευνηθούν για να μην μείνει σε καμία σκιά...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ:... και συμπληρώσατε αμέσως μετά ότι, αυτές στις οποίες υπάρχει πραγματικό αντικείμενο διερεύνησης και όχι αυτές που πιθανόν να είναι στα μυαλά κάποιων άλλων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Την περασμένη βδομάδα, όταν απορρίψατε εσείς προσωπικά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για δεύτερη προανακριτική για την υπόθεση Παυλίδη, για τη δεύτερη υπόθεση, απορρίψατε - -αν δεν κάνω λάθος- - συνολικά το να συζητηθούν στη Βουλή μέσα από προανακριτικές και οι υπόλοιπες εκκρεμείς υποθέσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα εγώ τέτοιο πράγμα; Δεν διαβάσατε καλά τη δήλωσή μου.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Αυτό διάβασα, έτσι ερμηνεύτηκε η δήλωσή σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι δικό σας θέμα, τι διαβάσατε και τι έγραψαν ορισμένοι. Η δήλωσή μου είναι συγκεκριμένη.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Τέλος πάντων. Ανεξάρτητα απ΄ αυτό, ποιες κατά την άποψή σας, μια και λέτε αυτές που πραγματικά χρειάζονται, ποιες κατά την άποψη της κυβέρνησης, κατά την άποψη τη δική σας, είναι αυτές που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όποια υπόθεση έρχεται και κρίνεται από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων ότι έχει αντικείμενο προς διερεύνηση, η διερεύνηση γίνεται. Είναι πολύ απλό πώς λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα και πως λειτουργεί η Δικαιοσύνη.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Αλλά είναι στην καλή πρόθεση, να το πω έτσι, της κυβέρνησης ποιες τελικά θα συζητηθούν και ποιες όχι. Ποιες θα απορριφθούν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ε, πώς κάνω λάθος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Η Βουλή, δεν ξέρω αν εσείς ή κάποιοι άλλοι θέλουν να αμφισβητούν το θεσμικό ρόλο και τη θεσμική λειτουργία της Βουλής...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν αμφισβητώ το θεσμικό ρόλο της Βουλής, με συγχωρείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Αφήστε με να τελειώσω: Η Βουλή ως κορυφαίος θεσμός της χώρας μας λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, εγώ να έχω πλήρη σεβασμό προς τη θεσμική λειτουργία της Βουλής.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Στο λόγο του ο κ. Καραμανλής χθες, δήλωσε ότι οι ακρότητες του ΠΑΣΟΚ οδηγούν στο περιθώριο. Θα ήθελα να ρωτήσω, πώς αυτό είναι συμβατό με το ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω πει και άλλες φορές: Δεν σχολιάζω, σε καμία περίπτωση, δημοσκοπήσεις. Η μέτρηση, η έκφραση της βούλησης των Ελλήνων πολιτών, γίνεται την ημέρα της κάλπης. Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες πολίτες δεν δείχνουν απολύτως καμία κατανόηση, απορρίπτουν κάθετα τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είτε όταν βρίσκεται ο αρχηγός του στο εξωτερικό, όπου και βρίσκει κάθε φορά την ευκαιρία να κατασυκοφαντήσει την ίδια του τη χώρα, είτε στο εσωτερικό όπου με το γνωστό λαϊκισμό που χαρακτηρίζει εδώ και καιρό το κόμμα του, υπόσχεται στους πάντες, τα πάντα. Με τέτοια στάση δεν γίνεται, δεν ασκείται αξιόπιστη πολιτική. Οι Έλληνες πολίτες το ξέρουν, συγκρίνουν και κρίνουν. Και όταν έρθει η ώρα της κάλπης, τότε θα εκφέρουν και την άποψή τους.

Αυτή είναι η δεσμευτική άποψη. Η στιγμή της κάλπης. Και όχι κάποιες δημοσκοπήσεις, οι οποίες είναι χρήσιμες ως εργαλεία μέτρησης τάσεων για μια δεδομένη στιγμή και τίποτα παραπάνω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με δεδομένες τις αρνητικές προβλέψεις, τις νέες, της Κομισιόν, τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση; Θα επαναδιαπραγματευτεί τις προβλέψεις αυτές, προκειμένου να κερδίσει χρόνο έως τον προσεχή Οκτώβρη; Εννοώ επαναδιαπραγμάτευση ως προς το ότι θα πάρει μέτρα, αλλά για το πότε θα τα πάρει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναθεωρήθηκαν οι προβλέψεις για όλες τις χώρες, σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί τα χείρω για πολλοστή φορά από το περασμένο φθινόπωρο. Και επειδή σπεύδουν κάποιοι να πουν ή να προβάλουν ότι οι προβλέψεις αυτές, οι χειρότερες, οι δυσμενέστερες, ισχύουν μόνο για την Ελλάδα, προφανώς ξεχνούν ότι για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες μάλιστα οικονομικά ισχυρότερες κατά τεκμήριο από την Ελλάδα, γίνονται προβλέψεις, γίνονται αναθεωρήσεις τόσο για τα ελλείμματα, τόσο για την ανεργία, όσο και για την ανάπτυξη, οι οποίες είναι πολύ δραματικότερες απ΄ ό,τι ισχύουν για την Ελλάδα.

Σας δίνω δύο-τρία παραδείγματα: Η Γερμανία μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει την ανάπτυξή της για το τρέχον έτος, αν θυμάμαι καλά, από μείον 2,5% σε μείον 5%, δηλαδή υπερδιπλασιασμό προς τα κάτω.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε, χθες ή προχθές, για τη Γαλλία, ότι το έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει για την επόμενη χρονιά, το 2010, στο 8,3% αν θυμάμαι καλά.

Στην Ισπανία, μια χώρα όπου κυβερνούν πολιτικοί ομοϊδεάτες του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κ. Παπανδρέου, η ανεργία έφτασε σε ύψη ρεκόρ για οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, 17,4% αν θυμάμαι.

Τι θέλω να πω μ΄ αυτό; Ότι ισχύουν αυτά που σας λέμε συνεχώς εδώ και μήνες. Κάθε πρόβλεψη για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες όσον αφορά την οικονομία της ευρωζώνης, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πέρα από εκεί, είναι παρακινδυνευμένη. Γιατί τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Και βλέπετε ότι σε κάθε χώρα τα στοιχεία γίνονται ολοένα και δυσμενέστερα. Δεν πιστεύω φυσικά να νομίζει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει απόλυτη εξαίρεση από αυτό τον κανόνα. Έχουμε όμως ακόμη και τώρα, που γίνονται δυσμενέστερες προβλέψεις, στοιχεία από τα οποία προκύπτει - -από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά που επικαλέστηκε προ ολίγου σωστά ο κ. Παλαιολόγος- - ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση από άλλες χώρες. Αλλά θα σας παρακαλούσα όλα τα στοιχεία, τα αναφερόμενα στην Ελλάδα, να τα βλέπει κανείς μέσα στο πλαίσιο των στοιχείων που ισχύουν για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο Πρωθυπουργός με τον κ. Μπαρόζο, τον οποίο έχετε στηρίξει για την επανεκλογή του, ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στη δέσμευση, όπως είπε χαρακτηριστικά, της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα. Με δεδομένες και τις προβλέψεις αυτές, ειδικά για τη χώρα μας πέρα από το τι γίνεται συγκριτικά σε άλλες χώρες της Ευρώπης, πότε προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την οικονομία την οποία ειρήσθω εν παρόδω ο Πρωθυπουργός προτάσσει σε κάθε του, θα έλεγα, ομιλία και τοποθέτηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και έτσι πρέπει να είναι. Γιατί η οικονομία και όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι αυτό το θέμα το οποίο απασχολεί δικαίως τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Δεν έχω, όμως, να σας πω κάτι περισσότερο γι΄ αυτό το οποίο εσείς αποκαλείτε «μέτρα».

Θα ήθελα, όμως, να σας υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι εμείς έχουμε πει εδώ και καιρό ότι είμαστε πάνω από τις εξελίξεις. Τις παρακολουθούμε. Λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις και όλες τις πρωτοβουλίες οι οποίες είναι αναγκαίες σε κάθε στιγμή και θα κάνουμε όλες τις διορθώσεις, όλες τις παρεμβάσεις, όλες τις βελτιώσεις οι οποίες απαιτούνται από τη συγκυρία. Με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία, όπως άλλωστε έχουμε αποδείξει όλο αυτό το διάστημα στην πράξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα έχετε την τόλμη να ανακοινώσετε πριν από τις ευρωεκλογές τι μέτρα θα πάρετε για να κατεβάσετε το έλλειμμα στο 3% μέχρι το τέλος του 2010, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, όπως δήλωσε μάλλον ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι έχουμε να πούμε, θα το πούμε στο χρόνο που πρέπει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο χρόνος που πρέπει; Υπάρχει καταλληλότερος χρόνος από το να το πείτε προεκλογικά για να ξέρει ο λαός, να κρίνει; Εσείς είπατε προηγουμένως ότι η μέτρηση της βούλησης γίνεται την ημέρα της κάλπης. Ωραία. Για να εκφραστεί αυθεντικά και όχι παραμορφωτικά η βούληση πρέπει να πείτε ακριβώς τι μέτρα σκέφτεστε να πάρετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα μέτρα, οι αποφάσεις, οι πρωτοβουλίες, λαμβάνονται όπως πρέπει να ληφθούν την κατάλληλη στιγμή. Ούτε με καθυστέρηση, όπως υπαινίσσεστε εσείς, ούτε πρόωρα όπως ενδεχομένως εύχεστε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την επομένη των ευρωεκλογών πρέπει να τα ανακοινώσετε. Ο κ. Παπαθανασίου πρέπει να τα πει την επομένη των ευρωεκλογών.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Αναφερθήκατε σήμερα και άλλες μέρες όμως, πολλές φορές, στην ορθή κρίση των πολιτών. Οι πολίτες, λοιπόν, μέσω των γκάλοπ που δημοσιεύονται, ζητούν επιτακτικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης των Υπουργών. Εσείς τι σκέφτεστε να κάνετε; Θα τον αλλάξετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω ερωτηθεί παλαιότερα και έχω απαντήσει. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Λέω, μήπως, υπάρχει κάτι νεότερο, τώρα και με τα τελευταία γκάλοπ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας πω κάτι νεότερο. Θα το μαθαίνατε.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Αναφερθήκατε πριν στους Ισπανούς σοσιαλιστές. Είναι ένα ερώτημα γιατί η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συμφωνήσει με τους Ισπανούς σοσιαλιστές σε ότι αφορά στη στήριξη του Μπαρόζο και δεν μπορεί με τους Έλληνες σοσιαλιστές. Θα ήθελα την απάντησή σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η στήριξη της επανεκλογής του Προέδρου κ. Μπαρόζο είναι μία απόφαση, η οποία ελήφθη - -αν θυμάμαι καλά- - πριν από δύο μήνες σε Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία συμφωνία. Προφανώς οι Ισπανοί σοσιαλιστές, από ό,τι μου λέτε, κρίνουν ικανοποιητική, θετική τη θητεία του νυν Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσυπογράφουν από τη δική τους την πλευρά τη θετική στάση, την οποία έχουν αποφασίσει να τηρήσουν οι κυβερνήσεις, των οποίων τα κυβερνώντα κόμματα ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως είναι και δικοί σας ομοϊδεάτες οι Ισπανοί σοσιαλιστές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήστε τους ίδιους. Εγώ δεν εκπροσωπώ τους Ισπανούς σοσιαλιστές.

ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Οι συγκλίσεις στο πεδίο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το πρόσωπο του Προέδρου έχουν να κάνουν μόνο για τη θέση του Προέδρου ή και για άλλες οργανικές θέσεις της Επιτροπής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω τη συγκεκριμένη συζήτηση, η οποία έχει γίνει. Άλλωστε και ο Πρόεδρος Μπαρόζο ήταν την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο της Βαρσοβίας και έτυχε εξ όσων είδα και εγώ - -ήμουν παρών- - πολύ θερμής υποδοχής και στήριξης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πως σχολιάζετε τη δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη ότι προωθείται με αντιδεοντολογικό τρόπο η υποψηφιότητα του κ. Ανδριανού στο Νομό Αργολίδας, μέσω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν κάνω κανένα σχόλιο για δηλώσεις βουλευτών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άκουσα ότι την υποψηφιότητα την επικαλείται και η ΕΡΤ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι για να υπάρχει υποψηφιότητα σε κάτι, πρέπει να υπάρχουν και εκλογές. Με έχετε ρωτήσει και άλλες φορές για υποψηφιότητες. Οι υποψηφιότητες γίνονται επισήμως γνωστές όταν και όπως ορίζει το Σύνταγμα, οι νόμοι και ειδικά ο εκλογικός νόμος...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επισήμως ναι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλλά ούτως ή άλλως δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για δηλώσεις μεμονωμένων βουλευτών.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Μιας και μιλήσαμε για υποψηφιότητες, δεν σκόπευα να ρωτήσω. Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες, οι οποίες φαίνεται ότι προέρχονται από το εσωτερικό της κυβέρνησης, ότι ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει, αν δεν παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης να μην είναι στις επόμενες εκλογικές λίστες της Νέας Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνετε αυτή την πληροφορία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με συγχωρείτε, ό,τι διαβάζετε δεν μπορώ να σας το επικυρώνω εγώ, επειδή κάποιος σκέφτηκε να γράψει...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ρώτησα αν ισχύει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σας επικυρώνω ό,τι γράφεται σε δημοσιεύματα. Ισχύει, σας είπα, η προηγούμενη απάντηση.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, έχετε την αίσθηση ότι γίνεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας κάποια συζήτηση για δήθεν ψηφοδέλτια τη στιγμή που δεν υπάρχει θέμα εκλογών; Σας διαβεβαιώ ότι δεν γίνεται καμία. Εκτός τούτου δεν είμαι Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 7 May 2009 - 19:16:56 UTC