Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-03-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 189508078

Έκδοση 1

brf0503

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

Ευρίσκονται σε εξέλιξη οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Όπως γνωρίζετε, προ ολίγου, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου, ολοκληρώθηκε και η συνάντηση που είχε με τη Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αλέκα Παπαρήγα. Θα ακολουθήσουν οι δύο άλλες προγραμματισμένες συναντήσεις με τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη του ΛΑΟΣ και τον κ. Αλέκο Αλαβάνο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε έναν, όπως πιστεύουμε εμείς, γόνιμο διάλογο προκειμένου όλοι μαζί να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού, σε μια κοινή προσπάθεια, σχετικά με το ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που έχει και για τη χώρα μας η διεθνής οικονομική κρίση. Είναι μια κρίση - -το έχω πει και άλλες φορές, το λέω ξανά και σήμερα- - πρωτόγνωρη.

Μια κρίση με δυσμενείς επιπτώσεις για όλους τους λαούς, για όλες τις χώρες, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Γνωρίζετε ότι μόλις χθες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο περιέγραψε με όχι ευχάριστα χρώματα τις πιο πρόσφατες παραμέτρους αυτής της κρίσης.

Θα ήθελα λίγο να αναφερθώ, εν συντομία, στο διάλογο για συνεννόηση, ο οποίος, όπως σας είπα, βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη. Θα ήθελα να αναφερθώ για μια ακόμη φορά - -το έκανε ο Πρωθυπουργός όπως σας είναι γνωστό την περασμένη Κυριακή, μετά τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες- - στο νόημα και τη στόχευση αυτής της συζήτησης. Στο νόημα αυτής της συνεννόησης, η οποία - -έτσι πιστεύουμε εμείς με αίσθημα ευθύνης και με αίσθημα χρέους και προς τον τόπο και προς όλους τους Έλληνες πολίτες - - πρέπει να γίνει. Και πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσει.

Δεν περιμένουμε βέβαια - -και το λέω αυτό εκ προοιμίου- - να συμφωνήσουν όλοι σε όλα. Δεν θα ήταν φυσικό άλλωστε.

Δεν περιμένουμε να εγκαταλείψει κάθε πολιτικός χώρος τις δικές του απόψεις. Δεν περιμένουμε να παραμεριστούν όλες οι διαφορές, που είναι φυσικό να υπάρχουν στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας μας.

Αλλά περιμένουμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, για το καλό του τόπου, στα αυτονόητα, στις γενικές, τις βασικές παραδοχές, με βάση τις οποίες πρέπει να κινούμαστε, προκειμένου να δώσουμε εκείνες τις λύσεις που απαιτούν οι καιροί. Και προκειμένου, αφενός μεν να περιορίσουμε τις επιπτώσεις που προκαλεί η διεθνής κρίση και στη χώρα μας και αφετέρου να προετοιμάσουμε τον τόπο για το διάστημα που θα επακολουθήσει, αφού τελειώσει η κρίση.

Θα ήθελα, λοιπόν, με αυτό το πνεύμα να σας κάνω κοινωνούς των βασικών αρχών, των βασικών παραδοχών που παρουσιάζει σήμερα ο Πρωθυπουργός στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

" Πρώτον: Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση όλων των δυσκολιών που προκύπτουν από την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, πρέπει να γίνονται - -και αυτό το πιστεύουμε απαρέγκλιτα- - με την τήρηση των κανόνων που έχουν συναποφασιστεί και από εμάς και ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σύνοδος Κορυφής της περασμένης Κυριακής απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πορεύεται με αυτούς τους κανόνες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συμπεριφοράς θέλει να αντιμετωπίσει και την κρίση και δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει αυτούς τους κανόνες.

" Δεύτερον: Το υψηλό δημόσιο χρέος είναι διαχρονικά ένα τεράστιο θέμα που μας βαραίνει ιδιαίτερα ως χώρα. Πρέπει, λοιπόν, να το πολεμήσουμε με συντονισμένες δράσεις, έτσι ώστε η προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί να είναι αποτελεσματική.

" Τρίτον: Η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να αποτελεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί, δεν γίνεται αλλιώς, κύρια προτεραιότητα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.

Κεντρικό μας εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ουσιαστική και αποτελεσματική μείωση των δημόσιων δαπανών, ο περιορισμός αν θέλετε - -τον έχουμε χρησιμοποιήσει και αυτό τον όρο- - της σπατάλης όπου υπάρχει. Και γνωρίζετε ότι έχουμε πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτό τον τομέα. Έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και όχι με νέα φορολογικά μέτρα με βάση τα σημερινά δεδομένα που ισχύουν.

" Τέταρτον: Τόσο το δημόσιο χρέος όσο και η μείωση των ελλειμμάτων ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Και τις ορίζουν τόσο σε σχέση με την ανάπτυξη, όσο και σε σχέση με την κοινωνική πολιτική. Αν ξεφύγουμε απ` αυτά τα πλαίσια, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και, ενδεχομένως, επικίνδυνη.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι σ` αυτό το πλαίσιο των παραδοχών που σας έκανα - -και έχω άλλες δύο να κάνω- - έχουμε επεξεργαστεί και εφαρμόζουμε το συνολικό μας σχέδιο που είναι ολοκληρωμένο, είναι ουσιαστικό, κινείται σε ρεαλιστικές βάσεις. Είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα σε όλους τους τομείς που πλήττονται. Σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιούνται άνθρωποι, συμπολίτες μας και έχουν ανάγκη την παρουσία του κράτους.

Σας υπενθυμίζω ότι είναι τρεις αυτοί οι άξονες:

" Η ανάπτυξη

" Η δημοσιονομική προσαρμογή

" Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

" Πέμπτον: Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σε ορισμένους κρίσιμους, ουσιαστικούς τομείς της χώρας μας, όπως είναι φερ` ειπείν ο τουρισμός, είναι απαραίτητες ορισμένες ειδικές αναπτυξιακές δράσεις. Υπενθυμίζω όμως - -το έχω πει και άλλη φορά, το είπα και εισαγωγικά- - ότι όλα αυτά πρέπει να γίνονται με τήρηση των κανόνων που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό.

" Έκτον: Όλοι μας, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, έχουμε χρέος να μην ενθαρρύνουμε τη διατύπωση υπερβολικών διεκδικήσεων. Φυσικά κάθε κοινωνική, κάθε επαγγελματική ομάδα έχει τις δικές της προσδοκίες. Και έχει το δικαίωμα να εκφράζει, με τον τρόπο που ορίζουν τα συνταγματικά μας πλαίσια, αυτές τις προσδοκίες. Αλλά, η κατάσταση, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπει πλειοδοσία παροχών. Όλοι μαζί, συνεπώς, διαισθανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, τη σοβαρότητα της κρίσης, τη συνεχή εξέλιξη της κρίσης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν πρέπει να καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια, ώστε με υπευθυνότητα, σύνεση και σωφροσύνη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της.

Το λέω για μια ακόμη φορά: Η κυβέρνηση και σχέδιο έχει και πρόγραμμα. Το έχει παρουσιάσει, το επεξεργάζεται συνεχώς, κάνει όποτε κρίνεται απαραίτητο τις αναγκαίες προσαρμογές και όλα αυτά με ένα στόχο: Να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, και μη μου πείτε ότι συντηρώ την εκλογολογία αλλά, τέλος πάντων, είναι ένα θέμα το οποίο το συζητούμε όλοι από ό,τι αντιλαμβάνομαι, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ετέθη ευθέως από τον κ. Παπανδρέου ζήτημα εκλογών στον Πρωθυπουργό σήμερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα ήθελα να είμαι εκείνος, ο οποίος θα πει σε αυτό το χώρο τι ακριβώς είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα, όμως, με την έγκυρη πληροφόρηση που αντιλαμβάνεστε ότι έχω, θα ήθελα να σας πω ότι η δημόσια τοποθέτηση την οποία έκανε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντηση, αποτυπώνει και όσα είπε στην κατ` ιδίαν συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιλήσατε για αίσθημα χρέους, αλλά τα χρέη της κυβέρνησης προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα Πανεπιστήμια, τους Δήμους, πότε η κυβέρνηση θα τα πληρώσει; Υφίσταται θέμα στάσης πληρωμών, όπως αναφέρεται σήμερα; Και η κυβέρνηση γιατί τη θέλει τη συνάντηση; Μήπως τη θέλει για να βοηθήσουν τα κόμματα στο να βγάλει πέρα αυτές τις υποχρεώσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι πρόθυμος να κάνω, αν το επιθυμείτε, μια πολύ μακρά αναφορά σε όλα αυτά τα θέματα. Θα ήθελα, όμως, εισαγωγικά να πω το εξής: Ειδικά σε αυτές τις περιστάσεις - -και δεν αναφέρομαι σε εσάς κ. Κακαλή, το λέω με κάθε ειλικρίνεια- - θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση ορισμένων λέξεων. Η χώρα ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις της. Οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας εξυπηρετούνται χωρίς να υπάρχει κανένα ζήτημα. Η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας δεν τίθεται από κανέναν σε αμφισβήτηση. Υπάρχουν ορισμένα ειδικά θέματα στα οποία ευχαρίστως να σας ενημερώσω, αλλά είναι πολύ λεπτομερή τα στοιχεία τα οποία έχω. Δεν θα πρέπει, όμως, να δημιουργείται σε καμία περίπτωση η εντύπωση ότι το κράτος - -να σας το πω έτσι- - δεν πληρώνει. Η ελληνική Πολιτεία είναι ένας φερέγγυος εταίρος, ο οποίος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι η δανειοληπτική ικανότητα δεν τίθεται σε αμφισβήτηση. Ωστόσο, πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι χθες το κράτος δανείστηκε με επιτόκιο 6,13%, τη στιγμή που - -αν δεν κάνω λάθος- - το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι 2% και σήμερα θα κατέβει και άλλο, από ό,τι λέγεται; Διπλάσιο από ό,τι δανείζεται την ίδια στιγμή η Γερμανία. Αυτό πώς το σχολιάζει η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας απαντήσω με κάτι πολύ απλό. Όλες οι χώρες δανείζονται στη διεθνή αγορά, διότι όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν αναχρηματοδότηση του χρέους τους. Όλες οι χώρες έχουν ανάγκη διεθνούς χρηματοδότησης. Όποτε η Ελλάδα αναζήτησε δάνεια, τα δάνεια αυτά - -το λέω απλά, δεν είναι σωστή ίσως η ορολογία - - αντίθετα με ό,τι συνέβη με άλλες μεγαλύτερες χώρες που με πρώτη ματιά έχουν ισχυρότερη οικονομία, υπερκαλύφθηκαν. Αυτό είναι το ουσιαστικό, αυτό είναι που μετράει.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα της κυβέρνησης μετά και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να κάνω καμία τοποθέτηση, πριν ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα δείτε ότι δεν έκανα καμία τοποθέτηση σχετικά με τη συνάντηση με την κ. Αλέκα Παπαρήγα, τη Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, δεδομένου ότι η συνάντηση ολοκληρώθηκε ενώ ήμουν καθ` οδόν προς αυτή την αίθουσα, προκειμένου να σας ενημερώσω. Θα περιμένουμε, λοιπόν, την ολοκλήρωση των συναντήσεων, προκειμένου να τοποθετηθούμε συνολικά.

Έκρινα όμως, ωφέλιμο και σκόπιμο να σας ενημερώσω, όπως έχουμε καθήκον, για τη δική μας προσέγγιση, για το ποια θέματα βάζουμε εμείς στο τραπέζι. Ποια θέματα θεωρούμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν και το καθήκον και τη δυνατότητα να συζητήσουν από κοινού και να βρουν μια κοινή συνισταμένη.

Το λέω για μια ακόμη φορά: Ούτε περιμένουμε, ούτε θεωρούμε φυσικό ότι όλοι θα συμφωνήσουν σε όλα. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, η κάθε μια από τη δική της σκοπιά, έχει επεξεργασμένα προγράμματα, έχει επεξεργασμένες θέσεις. Με μια διαφορά: Σας είπα εισαγωγικά, και αυτή είναι η δική μας πεποίθηση, ότι εφόσον η χώρα αποδέχεται, και το αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε καθήκον να κινούμεθα.

Είναι αδόκιμο, αν μη τι άλλο, να τίθενται υπό αμφισβήτηση βασικοί κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να δίνεται η εντύπωση ότι θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε ή να εξαντλήσουμε τη διαπραγματευτική μας ικανότητα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με θέματα που είναι εκ προοιμίου αδιαπραγμάτευτα. Και σας είπα σε ποιο πνεύμα κινήθηκε το έκτακτο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις πριν από τέσσερις ημέρες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι θα τοποθετηθείτε αργότερα. Να περιμένουμε μέχρι το βράδυ δήλωση του Πρωθυπουργού που θα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα υπάρξει τοποθέτηση της κυβέρνησης.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Δηλαδή να περιμένουμε και μια τοποθέτηση στην έμμεση, αλλά σαφή αναφορά του κ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές; Είπε ο κ. Παπανδρέου ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγή πορείας. Εμμέσως δηλαδή, ζητά εκλογές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα το πω για μια ακόμη φορά: Το θέμα αυτό δεν το σκεφτόμαστε. Η συζήτηση γύρω από την εκλογολογία, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 5 March 2009 - 18:52:46 UTC