Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-02-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 184340279

Έκδοση 1

brf0402

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ξέρω από πού να αρχίσω...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι δικό σας θέμα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ομολογώ ότι με τέτοια πληθώρα θεμάτων... Ας αρχίσουμε, εν πάση περιπτώσει, με τα χθεσινά και μετά πάμε στα σημερινά. Ας αρχίσουμε με τα όσα συνέβησαν χθες στον Πειραιά. Κύριε Εκπρόσωπε, το να δέχονται δακρυγόνα οι αγρότες, επειδή διαμαρτύρονται, είναι κατακριτέο. Το να δέχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θεσμικά είναι τέταρτος στην ιεραρχία, τι σας λέει; Χτυπάτε πλέον με δακρυγόνα και τους θεσμούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απάντηση έχει δοθεί. Δεν έγινε χρήση χημικών κατά τη διάρκεια της παραμονής, εκεί, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ξεκάθαρα πράγματα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Επ` αυτού, μπορώ να ρωτήσω κάτι; Τώρα δεν σας ενοχλεί ότι σε όλα τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα παίζει η εικόνα του κ. Παπανδρέου, ο οποίος δεν μπορεί να αναπνεύσει, τρέχουν δάκρυα από τα μάτια του και φοράει μάσκα, για να φύγει από το χώρο που ήταν οι συγκεντρωμένοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας κ. Μηλιάκος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ισοτιμίας gr», ζήτησε την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Αγροτικής Ασφαλιστικής κ. Παυλίδη, για φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και δεν συνάδουν με την ιδιότητά του. Έχει γίνει αποδεκτή η παραίτηση του κ. Παυλίδη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αυτά τα ειδικά θέματα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στην Τράπεζα, αν έχετε τέτοιες πληροφορίες.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τόσο τον κ. Μαρκογιαννάκη, όσο και τους χειρισμούς που έκανε το προηγούμενο διάστημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μήπως έχετε καταλήξει στο ποιος έδωσε την εντολή να χτυπηθούν οι αγρότες τις δύο αυτές ημέρες στον Πειραιά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί...

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν έχετε τοποθετηθεί. Εγώ δεν έχω ακούσει την τοποθέτησή σας. Μου λέτε, πότε την είπατε; Ο κ. Παυλόπουλος ή ο κ. Μαρκογιαννάκης την έδωσαν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φαντάζομαι ότι, ως έμπειρη δημοσιογράφος που είστε, θα έχετε ασφαλώς γνώση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί επιχειρησιακά η Ελληνική Αστυνομία.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Πολιτικά, την απόφαση, ποιος την πήρε, κύριε Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η επιχειρησιακή λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είναι κάτι το οποίο ανάγεται στη σφαίρα ενημέρωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Σας το έχω πει και άλλες φορές. Εκείνο, όμως, το οποίο πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι έγινε λελογισμένη χρήση χημικών, όποτε χρειάστηκε, προκειμένου να απωθηθούν οι αγρότες και να μην πραγματοποιήσουν αυτό το οποίο δεν είναι δυνατόν να γίνει: Δηλαδή, να βγουν με τα βαρέα γεωργικά μηχανήματα στους δρόμους της Αθήνας και να ακινητοποιήσουν, όπως σας είπα και χθες, την πόλη.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συγνώμη που επιμένω, αν μου επιτρέπετε, σας ερωτώ πολιτικά, γιατί, ας πούμε, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας χθες στον ALPHA, είπε ότι οι χειρισμοί ήταν σωστοί. Αν μιλάτε, για τη διαχείριση στο λιμάνι, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση, ρίχνοντας, ουσιαστικά, το μπαλάκι στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Μπότσαρης, χθες - -και ήσασταν παρούσα- - έκανε ακριβώς την ίδια ερώτηση και απάντησα. Ισχύει, λοιπόν, η χθεσινή μου απάντηση.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: (Δεν ακούγεται) ο κ. Μπότσαρης. Εγώ σας το κάνω πιο συγκεκριμένο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόταν στους χειρισμούς του τομέα της αρμοδιότητάς του. Δεν αναφέρθηκε σε άλλα ζητήματα. Δεν ήταν παρών ο κ. Παπαδόπουλος στο λιμάνι.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στο Υπουργείο Γεωργίας και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απολύτως κανένα.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, μεταδόθηκε χθες από τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, το ηχητικό απόσπασμα της ομιλίας του κ. Μαρκογιαννάκη, την Τρίτη, στα Χανιά, όπου έλεγε «θα καλοδεχθούμε τους αγρότες στην Αθήνα, με τα τρακτέρ τους και τα μηχανοκίνητά τους». Επ` αυτού, δεν έχετε να πείτε τίποτε; Τους κάλεσε και μετά έστειλε τα ΜΑΤ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει και σε αυτό το θέμα χθες. Λυπάμαι που δεν ήσασταν παρούσα.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγες ημέρες, είχατε προσπαθήσει να κλείσετε το θέμα της εκλογολογίας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Πριν από δύο ημέρες, όμως, περίπου, ο κ. Παυλόπουλος άνοιξε το θέμα του εκλογικού νόμου. Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω, αν κλείνει με την παρέμβαση αυτή του κ. Παυλόπουλου το θέμα της εκλογολογίας ή ανοίγει εκ νέου πάλι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα συνολικά, ήδη, από την περασμένη Δευτέρα, γι` αυτό το θέμα, εξηγώντας πολύ κατατοπιστικά και με τις λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες, τι ακριβώς εννοούσαν και ο κ. Παυλόπουλος και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σαφές, λοιπόν. Και εγώ δεν έχω καμία διάθεση, από εδώ και πέρα, να το συνεχίσω. Το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που με διάφορους τρόπους συντηρεί αυτό το θέμα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να μου λύσετε την απορία, γιατί ο κ. Χατζηγάκης έφυγε από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες δύο ημέρες πριν από τα προγραμματισμένα του ραντεβού, ενώ, όπως αποκαλύφθηκε από ηχητικό ντοκουμέντο, έχω την εντύπωση στον ΑΝΤΕΝΝΑ, η γραμματέας της Κυπρίας Επιτρόπου δεν ήξερε τίποτε γι` αυτό. Και δεύτερον, θέλω να μου πείτε, αν ο κ. Μαρκογιαννάκης και ο κ. Παυλόπουλος έχουν αγαστή συνεργασία, γιατί, τι αλίευσα; Σε μια ραδιοφωνική εκπομπή στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ, τηλεφώνησαν στο γραφείο του κ. Μαρκογιαννάκη για κάποια (δεν ακούγεται) στην Κρήτη, απάντησε κάποιος υπεύθυνος εθιμοτυπίας. Και όταν είδε ότι τον κοροϊδεύουν, ότι τον ειρωνεύονται, τους είπε «όχι, θα αφήναμε την Αθήνα να καεί, όπως γινόταν επί Παυλόπουλου». Το άκουσα με τα αυτιά μου. Λοιπόν, αυτό βγάζει ένα κλίμα. Είστε σίγουρος ότι η συνεργασία των δύο Υπουργών, του Υπουργού και του Αναπληρωτή του είναι αγαστή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν γίνει επανειλημμένως δημόσιες τοποθετήσεις - -και των δύο- - επ` αυτού και σε αυτές μένω. Θα μου επιτρέψετε δε, να σας πω, πρώτα απ` όλα, ότι μάλλον ο όρος ήταν αδόκιμος. Δεν υπάρχουν στα πολιτικά γραφεία υπάλληλοι εθιμοτυπίας, όπως είπατε.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι συστήθηκε ο κύριος αυτός ο Κρητικός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Στο πρώτο θέμα, στο οποίο αναφερθήκατε, του κ. Χατζηγάκη και της μετάβασής του στις Βρυξέλλες: Είναι γνωστό - -και αυτό άλλωστε το έχουμε πει κατ` επανάληψη, το έχει πει και ο κ. Χατζηγάκης- - ότι υπήρχε ένα προβλεπόμενο ραντεβού του κ. Χατζηγάκη με την Κύπρια Επίτροπο, κ. Ανδρούλα Βασιλείου, το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε, όπως είχε προβλεφθεί, γιατί ακριβώς, όπως μου είπε και ο κ. Χατζηγάκης, η κ. Βασιλείου χρειάστηκε να μεταβεί στο Στρασβούργο. Λοιπόν, όλα αυτά, η παραφιλολογία γύρω από την αναχώρηση ή την παρουσία του κ. Χατζηγάκη, δεν εξυπηρετούν σε τίποτε. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό, είναι το εξής: Ο κ. Χατζηγάκης που είχε συναντηθεί με τους αγρότες, είχε προτείνει στους αγρότες της Κρήτης να έρθουν στην Αθήνα, την Κυριακή να τους συναντήσει στο γραφείο του. Και εν ανάγκη, αν δεν μπορούσαν, θα τους συναντούσε ακόμα και τη Δευτέρα το πρωί, πριν φύγει. Όπως ισχύει και η δέσμευσή του, να τους συναντήσει αμέσως μετά την επιστροφή του, αύριο Πέμπτη, στο γραφείο του στην Αθήνα. Όλα τα άλλα, λοιπόν, είναι δικαιολογίες - -από την πλευρά των αγροτών εννοώ- - ή ασύστατοι ισχυρισμοί από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν έχουν καμία βάση.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πριν ότι δεν είναι δυνατόν να βγουν με βαρέα αγροτικά μηχανήματα οι αγρότες και να ακινητοποιήσουν όλη την πόλη. Υπάρχει κάποιος νόμος ο οποίος διακρίνει ποιες είναι οι θεμιτές μορφές διαμαρτυρίας και ποιες όχι; Γιατί δεν ήταν δυνατόν; Επειδή το επέλεξε η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πολύ απλό. Υπάρχει η κοινή λογική και υπάρχει το συμφέρον του συνόλου, η εύρυθμη λειτουργία μιας πόλης. Δεν μπορούν λίγοι, χρησιμοποιώντας κάτι δυσανάλογο που έχουν στα χέρια τους, να ακινητοποιούν μια ολόκληρη πόλη. Και εν πάση περιπτώσει, η Πολιτεία, αλλά είμαι βέβαιος ότι και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει κρίνει πως έτσι έπρεπε να γίνει. Γι` αυτό δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συγνώμη κύριε Εκπρόσωπε, μας ζητάτε να πιστέψουμε ότι έφυγε ο Υπουργός Γεωργίας από την Αθήνα, από την Ελλάδα, να πάει να συναντήσει την Κύπρια Επίτροπο, της οποίας της έτυχε μια δουλειά και δεν ειδοποίησε τον Υπουργό; Τουλάχιστον θεωρείτε ότι είμαστε αφελείς όταν μας λέτε τέτοια πράγματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Εάν εσείς εξακολουθείτε να διακατέχεστε από πνεύμα δυσπιστίας, είναι δικαίωμά σας. Δεν μπορώ να σας το αφαιρέσω.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μα, δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα ένας Επίτροπος και ένας Υπουργός να συνεννοηθούν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΧΙΩΤΗΣ: Για άλλο θέμα θέλω να ρωτήσω. Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η Ολυμπιακή ή θα ιδιωτικοποιηθεί ή θα κλείσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω από όσα είπα προχθές. Ειδικά σήμερα που είναι η ημέρα, όπως σας έχω ενημερώσει, που προβλέπεται να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να ανοίξουν οι φάκελοι και να αξιολογηθούν από τους τεχνικούς και τους οικονομικούς συμβούλους, καθώς και τον ειδικό σύμβουλο που υπάρχει.

ΧΙΩΤΗΣ: Σας ζήτησα μόνο να σχολιάσετε τη δέσμευση που έχει επαναλάβει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, ότι η Ολυμπιακή ή θα ιδιωτικοποιηθεί ή θα κλείσει. Αν εξακολουθεί να ισχύει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απαντώ με όσα σας είπα και προχθές: Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι μια σωστή, αποτελεσματική αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Σας είχα ρωτήσει και χθες, με αφορμή δηλώσεις βουλευτών, σας ρωτώ και σήμερα γιατί άκουσα το πρωί και άλλους, μεταξύ των οποίων και τον κ. Καράογλου, της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή βουλευτών, οι οποίοι είπαν ότι οι αγρότες που ήρθαν στο λιμάνι ήταν μια πολύ μικρή μερίδα των Κρητών συναδέλφων τους και ήταν υποκινούμενοι - -και ζητώ συγνώμη αν δεν το είπε έτσι- - από το ΠΑΣΟΚ ή από ομάδες, κομματική οργάνωση, του συγκεκριμένου κόμματος στην Κρήτη. Η κυβέρνηση έχει αυτή τη γνώμη ως προς το ένα σκέλος και ως προς το άλλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει μια σταθερή θέση. Συνομιλεί, κάνει διάλογο με όλους τους εκπροσώπους των αγροτών καθώς και άλλων επαγγελματικών τάξεων, τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό έγινε εν προκειμένω και στην περίπτωση των αγροτών που ήρθαν από την Κρήτη.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή αύριο θα γίνει Κυβερνητική Επιτροπή, απ` ό,τι έχει ανακοινωθεί, πριν μας πείτε, θα συζητηθεί το συνολικό πακέτο των παροχών ενισχύσεων προς τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες και θα είναι ακριβώς αυτά τα οποία έχουμε πει κατά καιρούς ή και κάποιες άλλες καινούργιες θετικές παροχές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο, όπως αυτό που αναφέρετε.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Αυτό διαβάσαμε. Ότι αύριο θα υπάρξει Κυβερνητική Επιτροπή...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω επί του θέματος που έθεσε ο κ. Χιώτης για την Ολυμπιακή, εάν εξακολουθεί να εκφράζει αισιοδοξία η κυβέρνηση ότι θα κλείσει το θέμα, όπως έχει επισήμως δηλωθεί και στις συνεντεύξεις των αρμοδίων Υπουργών προ ανασχηματισμού και μετά ανασχηματισμού, εάν δεν κάνω λάθος, επίσης, μέχρι τέλος Ιανουαρίου και εάν είναι ικανοποιημένη από τα, εν πάση περιπτώσει, δεδομένα, τις προσφορές που έχει μέχρι σήμερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η συνολική δήλωση που έκανα τη Δευτέρα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, κορυφαίος Υπουργός, ο κ. Αβραμόπουλος, τόνισε ότι είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της οικονομίας. Επίσης, έστρεψε τα βέλη του κατά του κ. Παυλόπουλου, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται εκλογολογία, αλλά σταθερότητα και σχεδιασμός στην παρούσα χρονική στιγμή και χαρακτήρισε και λάθος τους χειρισμούς της Αστυνομίας. Το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, φοβούμαι ότι αδικείτε τον Υπουργό τον κ. Αβραμόπουλο, διότι δεν είπε αυτό το οποίο λέτε. Μεταφέρετε ένα τμήμα μόνο όσων είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία δεν έχει καταρτίσει εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εσωτερικής συνεννόησης». Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό το οποίο λέει ο κ. Αβραμόπουλος είναι κριτική προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων πολιτικών δυνάμεων ενδεχομένως, οι οποίες όλο όχι λένε. Η κυβέρνηση και σχέδιο έχει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Χθες υπήρξε μια ανακοίνωση από το State Department που ουσιαστικά καλεί τους Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα, να μην πηγαίνουν σε διάφορα σημεία τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα, για παράδειγμα την Ομόνοια. Με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχει και ένα άλλο ατυχές περιστατικό έξω από το σπίτι του Αμερικανού Πρέσβη, θα ήθελα το σχόλιό σας. Πώς αντιμετωπίζετε καταρχήν την ανακοίνωση των Αμερικανών και κάποιο σχόλιο για το περιστατικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω το ακριβές περιεχόμενο της εν λόγω ανακοίνωσης. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας το διαβάσω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Σας παρακαλώ. Για το ακριβέ περιεχόμενο, απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Δεύτερον: Για το ατυχές περιστατικό γίνεται έρευνα. Θα διεξαχθεί προανάκριση και όταν υπάρχουν στοιχεία --νομίζω εντός ολίγου θα κάνει και κάποια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας-- θα έχετε περισσότερα στοιχεία.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είπατε πριν από λίγο για το θέμα του εκλογικού νόμου ότι δεν έχετε καμία διάθεση να δώσετε συνέχεια στο θέμα. Και είπατε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό το οποίο δίνει συνέχεια στο θέμα, για τους δικούς του λόγους. Όμως, όπως είπε και ο συνάδελφος πριν από λίγο και ο κ. Αβραμόπουλος σήμερα άνοιξε και πάλι το θέμα, έδωσε συνέχεια, και χθες ο κ. Μεϊμαράκης έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την Κυβερνητική Επιτροπή έδωσε συνέχεια στο θέμα, μας κάλεσε να ρωτήσουμε τον Υπουργό που άνοιξε το θέμα, γιατί το άνοιξε. Δεν είναι αυτό μια διγλωσσία από την πλευρά της κυβέρνησης; εσείς να λέτε ότι «δεν συνεχίζω» και από την άλλη κορυφαίοι Υπουργοί σας να συνεχίζουν με δηλώσεις τους...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία απολύτως διγλωσσία. Το θέμα έχει λήξει, όπως σας είπα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω εάν απασχολεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό, τους τελευταίους δύο μήνες θα έλεγα, σε κάθε κινητοποίηση, σε διαδήλωση, συχνά σε συγκεντρώσεις, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη την αξιοποίηση των ΜΑΤ, την παρουσία των ΜΑΤ για να διασφαλίσουν την ηρεμία και την ασφάλεια για να ελέγξει την κατάσταση κάθε φορά και αν την απασχολεί κυρίως το γεγονός ότι συμβαίνει αυτό σε πολύ συχνότερη βάση απ` ότι στο παρελθόν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για επιχειρησιακά θέματα της Αστυνομίας. Σας το έχω πει επανειλημμένως.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλετε να συνεχίσουμε να συζητάμε για την εκλογολογία και είναι πολύ λογικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να συζητάτε εσείς; Ό,τι θέλετε μπορείτε να κάνετε, δικαίωμά σας.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εννοώ μαζί. Να παίρνετε περαιτέρω θέσεις για το εν λόγω ζήτημα. Παρόλα αυτά, θέλω να θυμίσω - -γιατί είναι ένα θέμα που αξίζει να συζητηθεί- - ότι δύο κορυφαίοι Υπουργοί της κυβέρνησης, ο κ. Παυλόπουλος και η κ. Μπακογιάννη, ήταν αυτοί που έδωσαν ένα στίγμα στη συζήτηση λέγοντας συγκεκριμένα πράγματα. Το παντρεύω στη σκέψη μου αυτό με το γεγονός ότι άκουσα τον κ. Πάγκαλο πρόσφατα να λέει ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι ο μισός ελληνικός λαός και δεν πρόκειται να διαλυθεί, η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή τελείωσε και η κ. Μπακογιάννη είναι ένα πρόσωπο το οποίο εκτιμώ βαθύτατα». Όλα αυτά σημαίνουν μήπως κάποια προσπάθεια, εκτιμάτε, αν τους δίνετε σημασία, να αποδομηθεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω καμία συζήτηση γι` αυτά τα συγκεκριμένα θέματα, όσο και να προσπαθήσετε. Άλλωστε, χρησιμοποιήσατε ένα «αν» στην ερώτησή σας.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με δεδομένα όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σας παρακολουθήσω σε υποθετικά ερωτήματα. Εν πάση περιπτώσει, ο Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση τη στήριξη τη δική μου ακόμη και σε τέτοια «προκλητικά» ερωτήματα ή τοποθετήσεις που κάνετε.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα απευθυνθείτε και στους Υπουργούς, για να τους ζητήσετε να σταματήσει η εκλογολογία, εκτός από εμάς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω μιλήσει γι` αυτό επανειλημμένα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η γαλλική Monde έγραφε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος σκοπεύει να αναλάβει μια πρωτοβουλία ή την ανέλαβε, για να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος των ηγετών του Eurogroup για να συζητήσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Υπήρξε επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταρχάς, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν επεδίωξε τη σύγκληση τέτοιας συνάντησης την οποία αναφέρετε. Είναι άλλο αυτό το οποίο επεδίωξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες τις οποίες έχω. Εν πάση περιπτώσει, οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται αυτή τη στιγμή στον ευρωπαϊκό χώρο, προκειμένου να συντονιστούν οι έγνοιες τις οποίες έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι καλοδεχούμενη. Εμείς έχουμε μετάσχει σε όλες τις πρωτοβουλίες με ιδέες συγκεκριμένες, με προτάσεις και βεβαίως με τα δικά μας προγράμματα και με τις δικές μας πρωτοβουλίες στον εσωτερικό μας χώρο, προκειμένου να αμβλυνθούν για τους Έλληνες πολίτες οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή σε λίγες ημέρες έχετε τα γενέθλιά σας, όχι εσείς προσωπικά, η κυβέρνησή σας, θα ήθελα να μου πείτε είναι ευχαριστημένος ο Πρωθυπουργός από το έργο που παράγει η νέα κυβέρνηση μέσα σε ένα μήνα αν καθίσουμε και αναλογιστούμε τι έχει συμβεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, ξέρετε, δεν κρίνεται από μήνα σε μήνα. Η κυβέρνηση κρίνεται από το συνολικό έργο το οποίο παράγει, αφότου ανέλαβε, δύο φορές, την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Στόχος μας είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, η πραγματοποίηση όσων έχουμε συμφωνήσει με όλους τους Έλληνες πολίτες και η πρόοδος του μεταρρυθμιστικού μας έργου. Ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, που είναι δύσκολη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

ΜΑΝΗ: Μετά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, το θέμα θεωρείται λήξαν ή η κυβέρνηση θα επιμείνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει σε αυτό το θέμα.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να επανέλθω, διότι επικαλεστήκατε πριν την κοινή λογική και είπατε ότι προέχει η εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Όμως, όλες οι διαδηλώσεις, καλώς ή κακώς, διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Αύριο, θα επικαλεστείτε την κοινή λογική για να απαγορεύσετε και τις διαδηλώσεις των πεζών; Δηλαδή, το θέμα είναι εάν είναι πεζοί ή εποχούμενοι οι διαδηλωτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αντιλαμβάνεστε, προφανώς, ότι αυτό το οποίο με ρωτάτε δεν έχει και μεγάλη σχέση με την κοινή λογική. Διότι, για κάτι το οποίο είσαι σίγουρος ότι θα διαταράξει σε πολύ μεγάλο βαθμό - -και θα είναι δυσανάλογο με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα- - τη λειτουργία της πόλης, έχεις ένα λόγο παραπάνω να προσπαθήσεις να το αποτρέψεις. Δεν μπορούν μερικές εκατοντάδες ανθρώπων - -σας το λέω για μια ακόμη φορά- - που έχουν στη διάθεσή τους βαρέα γεωργικά μηχανήματα, τα οποία δεν κυκλοφορούν στις πόλεις και συνήθως δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στα αστικά κέντρα, να μπαίνουν μέσα στην πόλη και να διαταράσσουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Διότι, εάν αυτό είχε γίνει, τότε η κυβέρνηση θα δεχόταν μεγάλες επικρίσεις και θα την έψεγαν όλοι γιατί το είχε επιτρέψει. Να είστε βέβαιος γι` αυτό.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Αν και με βάζετε στον πειρασμό να σας πω ότι και αυτό είναι υποθετικό συμπέρασμα το οποίο εσείς βγάλατε μόλις τώρα, παρόλα αυτά...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μπορεί να μην εξυπηρετούσε τα τηλεοπτικά κανάλια, γιατί θα είχαν ωραίες τηλεοπτικές εικόνες. Πάντως, τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα την ενοχλούσε. Να είστε σίγουρος.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Δεν νομίζω ότι έχετε απευθυνθεί στα κανάλια και σας έχουν πει κάτι τέτοιο. Και πάλι αυθαίρετο συμπέρασμα βγάζετε κ. Εκπρόσωπε, επιτρέψτε μου. Δεν νομίζω ότι σοβαρά θα σας έλεγε κάποιο κανάλι ότι το εξυπηρετεί, αν το ρωτούσατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό ακριβώς λέω.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, εμείς τώρα δεν γινόμαστε υπερασπιστές των καναλιών, εδώ πέρα. Άλλη δουλειά κάνουμε. Εγώ επιμένω να ρωτώ και δεν νομίζω ότι είναι θέμα της Αστυνομίας, το να υπάρχει τακτική, συχνότατη αναταραχή, κοινωνική αναταραχή θα έλεγα, με σοβαρές προεκτάσεις και στο κέντρο της πόλης και στη διαχείριση που κάθε φορά λαμβάνεται από την Αστυνομία. Είναι ένα ζήτημα. Εφόσον η κυβέρνηση δεν φταίει γι` αυτό, κάποιος πρέπει να φταίει. Σωστά ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Λέω, πάρα πολύ απλά ρωτώ, εφόσον δεν φταίει η κυβέρνηση για την αναταραχή, γιατί όπως λέτε εσείς πολύ λογικά τα αντιμετωπίζει, πολύ καλά έκανε και με τους αγρότες, κάποιος πρέπει να φταίει τότε. Ποιος φταίει που έχουμε διαρκώς αναταραχή με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μικρές ομάδες, εν πάση περιπτώσει, έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν, να εκφράζουν τις απόψεις τους, να προβάλλουν τα αιτήματά τους. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προκαλούν δυσανάλογη αναταραχή στο ρυθμό της πόλης, στην κανονική λειτουργία των μεγάλων πόλεων και στο ρυθμό της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων, αν όχι εκατομμυρίων, ανθρώπων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα της ρίψης δακρυγόνων. Άκουσα το πρωί από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα από τον Γραμματέα του κόμματος του Εθνικού Συμβουλίου ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη γι` αυτό που έγινε χθες στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω, θεωρεί βεβαίως ότι αυτό το πράγμα ήταν εσκεμμένο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το ξέρω ότι έχετε τοποθετηθεί...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο και δημόσια ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μαρκογιαννάκης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μου επιτρέπετε, επειδή τον άκουσα χθες στο δελτίο του MEGA, με όλο το θάρρος, είναι εκτίμησή μου, δεν ήταν και τόσο πειστικός ο κ. Μαρκογιαννάκης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήταν απόλυτα πειστικός. Ειδικά όταν ο παριστάμενος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σε ερωτήσεις των συναδέλφων σας, παραδέχθηκε ότι βεβαίως δεν είχε ειδοποιηθεί κανείς ότι πήγαινε εκεί ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντίθετα με ό,τι είχαν ισχυριστεί νωρίτερα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πριν από λίγο ότι όταν υπάρχει μια εκδήλωση διαμαρτυρίας δυσανάλογη με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, έχεις δικαίωμα να το απαγορεύσεις...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα εγώ αυτό. Με συγχωρείτε. Μίλησα εγώ για απαγόρευση;

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Να το αποτρέψεις. Λάθος, λοιπόν. Πώς κρίνετε το δυσανάλογο με το επιδιωκόμενο; Είναι δύσκολο και σκέφτομαι ότι αύριο-μεθαύριο μια άλλη κυβέρνηση, όχι η δική σας, κάνει ας πούμε μια πολύ μεγάλη αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας και αποφασίζουν οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων να διαμαρτυρηθούν, βγαίνοντας με τα Ι.Χ. τους αυτοκίνητα στους δρόμους. Θα είναι δυσανάλογο και πώς θα κριθεί αν είναι δυσανάλογο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόνος σας, είμαι βέβαιος, ότι θα δώσετε την απάντηση.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Όχι, εξηγήστε μου, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει το δυσανάλογο με το επιδιωκόμενο; Ποιος θα το κρίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, τους οποίους είχαν ακούσει οι Υπουργοί και τους οποίους οι Υπουργοί ήταν πρόθυμοι να δεχθούν στα γραφεία τους, ήρθαν και θέλησαν να αναστατώσουν με βαρέα γεωργικά μηχανήματα το κέντρο, ολόκληρη την πόλη. Εγώ αυτό το θεωρώ δυσανάλογο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Εγώ δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένη περίπτωση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ, όμως, αναφέρομαι στο συγκεκριμένο...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Εγώ δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτό, όμως, το οποίο λέτε τώρα, το δυσανάλογο με το επιδιωκόμενο, είναι και τροφή για σκέψεις του μέλλοντος πιθανόν. Ποιος θα το κρίνει αυτό το πράγμα (δεν ακούγεται)...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ, λοιπόν: Οι Αρχές που έχουν την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής Πολιτείας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δηλαδή για να συνοψίσουμε, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά την υπόθεση των Κρητών αγροτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα, ήδη, προηγουμένως. Θετικά.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Επειδή μιλήσατε για δυσανάλογη κίνηση, δεν θεωρείτε ότι είναι δυσανάλογο το γεγονός ότι οι αγρότες έκλειναν επί ένα μήνα τις εθνικές οδούς και ήταν η Ελλάδα χωρισμένη στη μέση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, δι` εμού και δι` άλλων εκπροσώπων της, ήταν εκείνη η οποία ακριβώς καταδίκασε αυτούς τους τρόπους διαμαρτυρίας. Δεν θυμάμαι να το έκανε με εξίσου ξεκάθαρο τρόπο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χρησιμοποίησαν μισόλογα και «ναι μεν, αλλά».

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Με συγχωρείτε κ. Εκπρόσωπε δεν έχετε δίκιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απόλυτο δίκιο.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Από την πρώτη στιγμή, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε βγει και είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν υπέρ των αιτημάτων των αγροτών, ωστόσο καταδίκαζε το ότι χώρισαν την Ελλάδα σε δύο μέρη. Δεν το είπε μια φορά ο κ. Παπακωνσταντίνου. Γιατί λέτε, γιατί επικαλείστε κάτι το οποίο δεν έχει ειπωθεί από την άλλη πλευρά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσαν με διγλωσσία, χωρίς ξεκάθαρα λόγια, με μισόλογα. Επιμένω σε αυτό.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Με βάση, κ. Εκπρόσωπε, το σκεπτικό σας περί δυσαναλογίας και αφ΄ ης στιγμής λέτε ότι προέχει η εύρυθμη λειτουργία της πόλης, η κυβέρνηση εξετάζει κάποιες σκέψεις που υπήρχαν και στο παρελθόν εάν, ας πούμε, οι διαδηλωτές είναι μερικές δεκάδες να μπορεί η Αστυνομία να τους περιορίσει σε μια λωρίδα; Λέω εγώ ένα παράδειγμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο έχει σημασία - -σας το έχω πει και άλλη φορά- - είναι: Όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν τα αιτήματά τους χωρίς να προκαλούν βλάβη, ζημιά, στο κοινωνικό σύνολο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Αν λοιπόν κ. Εκπρόσωπε είναι μερικές δεκάδες οι Έλληνες πολίτες που θέλουν να διατυπώσουν τα αιτήματά τους, τους φτάνει μια λωρίδα για να το κάνουν; Αυτό σας ρωτάω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει σε όλα αυτά τα θέματα. Δεν πρόκειται να μπω σε υποθετικές συζητήσεις.

ΧΑΤΖΑΡΑΣ: Επειδή είχα συνομιλήσει με τους αγρότες πριν ανέβουν από την Κρήτη, στο Blue Sky, θέλω να σας πω ότι μου είχαν πει το πρόγραμμά τους. Ήταν να πάνε από το λιμάνι στο Υπουργείο Ανάπτυξης να δουν τον κ. Χατζηγάκη και στη συνέχεια να πάνε στη Βουλή να υποβάλουν ένα υπόμνημα στα κόμματα με τα αιτήματά τους και να φύγουν. Δεν υπήρχε κανένας, εξ όσων μου είπαν, σχεδιασμός επεισοδίων ή καταλήψεων. Πόθεν άντλησε η κυβέρνηση αυτή την εικόνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι βαρέα γεωργικά μηχανήματα δεν κυκλοφορούν στις πόλεις. Απλά πράγματα. Μπορούσαν να πάνε - -όπως τους κάλεσαν και δεν πήγαν- - από τη Δευτέρα το βράδυ πριν φύγουν και δεν αποδέχθηκαν πρόσκληση της κυβέρνησης, να πάνε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να τους συναντήσει ο αρμόδιος Υφυπουργός για δεύτερη φορά.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συγνώμη, γιατί μας το λέτε και μας το ξαναλέτε. Βούιζε η Κρήτη ότι θα φύγουν, ότι ζητούσαν κάποιον αρμόδιο να συζητήσει μαζί τους. Γιατί δεν πήγε ένας Υφυπουργός, δεν λέω εγώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ένας Υφυπουργός γιατί δεν κατέβηκε στην Κρήτη, να συνομιλήσει με τους αγρότες προκειμένου να μην έρθουν εδώ; Αυτό δεν ήταν ένα πρόβλημα το οποίο ξεκίνησαν, πήραν τα τρακτέρ τους την Δευτέρα το πρωί και ήρθαν. Μέχρι ο κ. Μαρκογιαννάκης τους είπε «ήσαστε καλοδεχούμενοι». Αφού το ήξεραν, γιατί ένας άνθρωπος δεν σηκώθηκε να πάει κάτω να συζητήσει μαζί τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι αρμόδιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί, επανειλημμένως, συζήτησαν με τους αγρότες της Κρήτης. Εν πάση περιπτώσει, οι αγρότες γύρισαν στην Κρήτη. Ορισμένοι, ας μην προσποιούνται ότι βρίσκονται ακόμη στην Αθήνα, στον Πειραιά.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορείτε να μου το εξηγήσετε και να μου το κάνετε λίγο πιο λιανά, γιατί εγώ δεν μπορώ να καταλάβω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που ήθελα να πω, το είπα. Δεν αναφέρομαι σε εσάς.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν το καταλαβαίνω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λυπάμαι. Το δικαίωμα της ερμηνείας το έχετε, αναφαίρετο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι είστε βέβαιος, πως οι πολίτες έχουν κρίνει ως σωστή την αντιμετώπιση της Αστυνομίας στην υπόθεση των αγροτών. Μάλιστα, προσφέρατε και απόλυτη στήριξη στον κ. Μαρκογιαννάκη. Άρα, προφανώς αυτή η πολιτική και η στρατηγική που εκφράζει η ΕΛ.ΑΣ, σας εκφράζει και εσάς. Ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω το εξής: Αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη πολιτική ή στρατηγική που εφήρμοζε ο κ. Παυλόπουλος κρίνεται ως αποτυχημένη στην υπόθεση των κουκουλοφόρων όπου κάηκε όλη η Αθήνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και χθες σε συνάδελφό σας ότι δεν πρόκειται να αναφερθώ, σε καμία περίπτωση, σε θέματα του παρελθόντος.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να προχωρήσω το αγροτικό λίγο μπροστά, μιας και σήμερα είναι η συνάντηση του κ. Χατζηγάκη με την αρμόδια κοινοτική Επίτροπο κ. Μπόιλ και λαμβάνοντας υπόψη δηλώσεις της ίδιας και συνεργατών της, που λένε ότι αναμένουν τις εξηγήσεις του κ. Χατζηγάκη, για το αν αυτές οι αποζημιώσεις που δίνονται είναι σύννομες με το κοινοτικό δίκαιο, θέλω να ρωτήσω το εξής: Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Μπόιλ κρίνει ότι όλο το πακέτο ή μέρος του πακέτου αυτού δεν είναι σύννομο με τους κοινοτικούς κανόνες, υπάρχει κάποιο β σχέδιο της κυβέρνησης για να δοθούν αυτά τα 500 εκ. ευρώ, αν δεν κάνω λάθος, τόσα είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα περιμένω τη συνάντηση που θα έχει αργότερα, σήμερα, με την κοινοτική Επίτροπο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος από ό,τι γνωρίζω θα τοποθετηθεί δημόσια αμέσως μετά την συνάντησή του, σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών. Εμείς θεωρούμε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων στους Έλληνες αγρότες είναι σύννομη - -όπως έχω πει και άλλες φορές- - με τους κοινοτικούς κανόνες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 4 February 2009 - 22:14:23 UTC