Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-01-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 182917631

Έκδοση 1

brf2701

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Γεια σας.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία συνήλθε σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και συζήτησε θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικότερα θέματα που έχουν σχέση με τον τομέα της ενέργειας. Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε λεπτομερώς, με στοιχεία, στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας και στο σχεδιασμό για το μέλλον. Ο Υπουργός, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε δηλώσεις στις οποίες σας παραπέμπω.

" Αύριο Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12.00 με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ κ. Χουσιάρ Ζεμπαρί και στις 13.00 με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα.

" Να σας ενημερώσω ότι με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας ενεργοποιείται το τρίτο σκέλος του Σχεδίου Ενίσχυσης της Ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, που αφορά τη σύναψη δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 3723/2008. Η απόφαση καθορίζει τους όρους, σύμφωνα με τους οποίους θα παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου έως του συνολικού ποσού των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως προβλεπόταν ακριβώς, προς τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας και έχουν υπαχθεί στις σχετικές ρυθμίσεις. Η εγγύηση θα αφορά δάνεια που θα συναφθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και θα έχουν διάρκεια από τρεις μήνες έως τρία έτη. Η εγγύηση για το δανεισμό κάθε τράπεζας θα παρέχεται με ξεχωριστές Υπουργικές Αποφάσεις. Στόχος είναι, όπως είχαμε πει από την αρχή κατά την παρουσίαση του σχετικού σχεδίου, να συνεχιστεί ομαλά η παροχή ρευστότητας από το πιστωτικό σύστημα, με χαμηλό κόστος χρήματος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των δημοσίων έργων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης, των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον Επενδυτικό Νόμο, καθώς και των έργων που εκτελούνται με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Όπως τόνισε σχετικά ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας υλοποιείται με ταχύτητα και συνέπεια. Σας είχα πει μόλις την περασμένη εβδομάδα, πριν από λίγες ημέρες, ότι είχε αρχίσει, γίνονταν τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση του σχεδίου με ταχύτητα και συνέπεια, ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκότεροι όροι για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να προχωρήσουν έργα και επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και εισόδημα για τους Έλληνες πολίτες.

" Άμεσα ξεκινά από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η αποπληρωμή της δημόσιας επιχορήγησης προς 14.543 επιχειρήσεις, των οποίων τα σχέδια έχουν ενταχθεί στη δράση για την ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων του Τριτογενή Τομέα, που υλοποιείται στο πλαίσιο των δεκατριών Περιφερειακών Προγραμμάτων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και των τριών προγραμμάτων της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III. Η εντολή μεταφοράς της πρώτης δόσης, συνολικού ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ, προς τις 26 τράπεζες που αποτελούν τους τελικούς δικαιούχους, προκειμένου τα χρήματα αυτά να φθάσουν και στις επιχειρήσεις, υπεγράφη σήμερα από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιο Μπούρα. Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, υπερβαίνει το 1.300.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 640.000.000 ευρώ είναι δημόσια δαπάνη, κοινοτικοί και εθνικοί πόροι. Από την υλοποίηση των σχεδίων αυτών προβλέπεται να δημιουργηθούν, τουλάχιστον, 15.000 νέες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, με την υπογραφή αντίστοιχων εντολών μεταφοράς 32.000.000 ευρώ, προχωρά και η αποπληρωμή της β΄ δόσης επιχορήγησης των επιχειρήσεων, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της τρίτης προκήρυξης για την ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού. Οι δράσεις αυτές αποτυπώνουν τη σαφή βούληση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να επιταχύνει ακόμη περισσότερο το ρυθμό απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα της οικονομίας και να ανακουφιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διεθνή οικονομική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει στην πράξη τη δέσμευσή της για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες - -όπως έχουμε πει και άλλες φορές- - υφίστανται εντονότερα τις πιέσεις που δημιουργεί η διεθνής κρίση. Η επιτάχυνση της καταβολής αυτών των επιχορηγήσεων που σας ανέφερα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, θα δώσει μια σημαντική ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στην ελληνική περιφέρεια.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή το καυτό θέμα των ημερών, όπως βλέπουν όλοι οι Έλληνες, είναι το αγροτικό, με την ευκαιρία της σημερινής Κυβερνητικής Επιτροπής, μήπως πέραν των θεμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης ζητήθηκε ή αναζητήθηκαν σκέψεις, λύσεις ή περαιτέρω στήριξης ή λύσης στο πρόβλημα; Γιατί είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ποια θέματα συζητήθηκαν σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση έχει σκύψει πάνω από τα αιτήματα των αγροτών, έχει σκύψει πάνω από τα θέματα που θέτει ο αγροτικός κόσμος. Και όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, έχουμε κάνει ήδη το καλύτερο δυνατό. Τώρα πλέον εναπόκειται στην πλευρά των αγροτών να ανταποκριθούν σε αυτές τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση. Δεν νοείται πια να μένουν κλειστοί οι δρόμοι.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κατά συνέπεια κάποιο χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα τελειώσει αυτή η κατάσταση, θα τελειώσει αυτή η κρίση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο από όσα ήδη έχω πει και κυρίως σε όσα έχουν πει ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ξεκάθαρα πράγματα.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Παρακολουθώντας τα όσα είπατε νωρίτερα για τις δραστηριότητες και την υπογραφή εκ μέρους των δύο Υφυπουργών για προγράμματα τα οποία αφορούν βεβαίως στην ενίσχυση μικρών, πολύ μικρών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών για τα νοικοκυριά, σημείωσα ότι μιλήσατε για ταχύτητα. Και θέλω να σας θυμίσω ότι με βάση και τα επίσημα στοιχεία τα οποία υπήρξαν, όλο τον προηγούμενο καιρό που διάβαζα εγώ τουλάχιστον στον Τύπο, φαίνεται ότι υπήρξε μια καθυστέρηση, αν όχι άρνηση αρκετών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς όλες αυτές τις κατηγορίες που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα ενίσχυσης και έτσι υπήρξε μια δυστοκία ως προς αυτό. Με το πρόγραμμα αυτό και την απελευθέρωση και την υπογραφή των συγκεκριμένων κονδυλίων σε πλέον και τυπική μορφή, να το πω έτσι, σημαίνει ότι το κράτος, η Πολιτεία, η κυβέρνηση θα έχει και ένα καλύτερο έλεγχο ούτως ώστε να πηγαίνουν πράγματι γρήγορα οι ενισχύσεις αυτές σε όλες τις κατηγορίες των συμπολιτών μας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που ενδιαφέρει όλους μας, εκείνο που μας ενδιέφερε από την αρχή, είναι να δοθεί αυτή η βοήθεια, η στήριξη προς όλους τους δικαιούχους - -είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε για επιχειρήσεις- - χωρίς χάσιμο χρόνου. Και οι διευθετήσεις οι οποίες γίνονται, ακριβώς προς τα εκεί κατατείνουν. Αυτό το στόχο έχουν και οι δράσεις της κυβέρνησης, που φρόντισε ώστε το δικό της σχέδιο να είναι ένα από τα πρώτα, από τα πολύ λίγα πρώτα που εγκρίθηκαν - -συνολικά εννοώ- - στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και η παρακολούθησή του, από την έγκρισή του και μετά, με γοργούς ρυθμούς δείχνει ότι το παρακολουθούμε από κοντά και κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί. Τα αποτελέσματα να είναι χειροπιαστά.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Θα συνεχίσω σε ένα άλλο θέμα, το οποίο ήθελα να προσθέσω αλλά το ξέχασα. Είδαμε, χθες - -ξέρω ότι δεν σχολιάζει η κυβέρνηση παγίως δημοσκοπήσεις, εγώ όμως θέλω να ρωτήσω- - ότι ήρθε άλλη μια δημοσκόπηση στο φως της δημοσιότητας και η οποία, σε συμπλήρωμα κάποιων άλλων των τελευταίων ημερών, φαίνεται να κλείνει η ψαλίδα μεν για την κυβέρνηση, αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε «στην πρόθεση ψήφου» και σε άλλες ποιοτικές μετρήσεις όπου ο Πρωθυπουργός παραμένει πρώτος, αλλά υπάρχει διαφορά αρκετών μονάδων από το ΠΑΣΟΚ. Σε σχέση και με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, μέσα στο διάστημα των οποίων έγινε και η σχετική τελευταία δημοσκόπηση, σημαίνει ότι η κυβέρνηση για εσάς τα πάει καλύτερα; Σημαίνει ότι τα πάει χειρότερα; Σημαίνει ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών πια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα παρεκκλίνω από τη συνήθη τοποθέτησή μου. Δεν θα σχολιάσω ευρήματα δημοσκοπήσεων ή μετρήσεων της κοινής γνώμης. Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω είναι ένα: Αυτό που έχει σημασία για την κυβέρνηση είναι να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Να πηγαίνει μπροστά το έργο της προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τις προκλητικές αναφορές και παραδοχές του Τούρκου ηθοποιού τον τελευταίο καιρό, τα ζητήματα που αφορούν τις (δεν ακούγεται) έχουν ξαναέρθει, τρόπον τινά, στην επιφάνεια. Στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, λοιπόν, δρα ένα think tank, έτσι όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε, ονόματι ΄Ενταμ, το οποίο προωθεί, λέει, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πώς θα σας φαινόταν εάν σας έθετα υπόψη σας ότι σύμφωνα με πληροφορίες με αυτά τα think tanks συνδέεται άμεσα και συνεργάζεται μια κορυφαία σκιώδης υπουργός του κ. Παπανδρέου. Θέλω να πω, θεωρείτε θεμιτό να υπάρχει μια τέτοια σύνδεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα σχολιάσω, σε καμία περίπτωση, πληροφορίες τις οποίες δεν γνωρίζω. Χωρίς να αμφισβητώ την εγκυρότητα των όσων μου λέτε, δεν μπορώ με υποθετικές τοποθετήσεις, τις οποίες κάποιοι προφανώς διατυπώνουν, να πάρω θέση. Εκείνο το οποίο έχει σημασία για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, είναι ότι η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, συγκεκριμένες δεσμεύσεις, προκειμένου να προσαρμοστεί σε όλο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας θέλει να γίνει μέλος. Τοποθετήθηκε επ` αυτού, αν δεν κάνω λάθος, χθες και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη στις δηλώσεις της οποίας σας παραπέμπω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 27 January 2009 - 21:25:04 UTC