Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-01-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 180212645

Έκδοση 1

brf1201

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκαναν σχετικές δηλώσεις, στις οποίες και σας παραπέμπω.

Καλωσορίζω, επίσης, και τον κ. Βλαβιανό που είναι ξανά μαζί μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Με αφορμή που επέστρεψε ο κ. Βλαβιανός από την περιοχή της Γάζας, μήπως έχετε κάποιο σχόλιο σχετικά με όσα αποκαλύπτονται ότι θα γίνεται μεταφορά πολεμικού υλικού μέσα από το λιμάνι του Αστακού; Σας παραπέμπω σε αμερικανικές πηγές και τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, το οποίο επικαλείται και το Ρώυτερς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει τοποθέτηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργου Κουμουτσάκου από χθες, στην οποία σας παραπέμπω. Η δήλωση αυτή είναι ξεκάθαρη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας η τοποθέτηση αυτή, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη μας τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου ότι 325 κοντέινερς πυρομαχικών μεταφέρονται από γερμανική εταιρεία από το λιμάνι του Αστακού προς το λιμάνι ΄Ασντον του Ισραήλ. Εμείς γιατί να πιστέψουμε τον κ. Κουμουτσάκο και όχι τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί εγώ πιστεύω και επαφίεμαι στις δηλώσεις του επισήμου εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εσείς μπορείτε να ελέγξετε ότι δεν θα περάσουν από εδώ αυτά τα κοντέινερς; Μπορείτε να ελέγξετε το ιδιωτικό λιμάνι στον Αστακό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω τη δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα: «Δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού μέσω του λιμανιού του Αστακού ή άλλου σημείου της ελληνικής Επικράτειας».

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα περάσει από εκεί, από τον Αστακό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, την ώρα που συνεδρίαζε το ΚΥΣΕΑ υπήρχε μια ακόμη υπερπτήση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Φαρμακονήσι. Κατ` αρχήν, θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για τα τελευταία γεγονότα στο Αιγαίο, εάν υπάρχει ετοιμότητα από την ελληνική πλευρά στο Αιγαίο και αν έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για όλα αυτά τοποθετήθηκαν, μόλις πριν από λίγο, οι δύο Υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίοι χειρίζονται υπεύθυνα το σχετικό θέμα. Δεν έχω να προσθέσω, σε αυτά, κάτι. Οι δηλώσεις, τις οποίες έκαναν και η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Μεϊμαράκης, είναι αναλυτικές, εκτενείς και τοποθετούν το θέμα στα πραγματικά του πλαίσια.

ΧΙΩΤΗΣ: Από τις δηλώσεις των δύο Υπουργών σήμερα, μετά το τέλος του ΚΥΣΕΑ, προκύπτει ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει μια στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από τις δηλώσεις των ίδιων Υπουργών τις προηγούμενες ημέρες προέκυπτε σαφώς ότι υπάρχει μια επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα ήθελα, λοιπόν, συνολικά να μας πείτε αν υπάρχει επιδείνωση ή όχι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν αυτού του είδους οι κινήσεις στις οποίες προβαίνει η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας είναι της ίδιας ποιότητας με αυτές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βλέπω καμία διαφορά στις δηλώσεις που έκαναν οι δύο Υπουργοί την περασμένη εβδομάδα και τις δηλώσεις τις οποίες έκαναν σήμερα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποιο σχόλιο για τη σημερινή απαγωγή του κ. Παναγόπουλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκφράζω την ευχή, όχι μόνο ως Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ως Έλληνας πολίτης, να έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια ενός ανθρώπου που, όπως πιθανόν γνωρίζετε πολλοί από εσάς, έχει και σοβαρά προβλήματα υγείας κατά την πληροφόρηση που έχω. Για όλα τα άλλα σχετικά θέματα, θα ήθελα να παραπέμψω στις ανακοινώσεις που θα κάνει, όποτε υπάρχουν στοιχεία, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα στα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας έγιναν συλλήψεις 13-14, αν θυμάμαι καλά, δημοσιογράφων, κάποιων δικηγόρων, μίας ηλικιωμένης και οι αστυνομικοί έστειλαν τον ίδιο τύπο δύο φορές στο νοσοκομείο. Κουκουλοφόρο δεν συνέλαβαν. Υπάρχει κάποιο σχόλιο γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Για όλα αυτά τα θέματα έχει τοποθετηθεί, επίσης, η Ελληνική Αστυνομία. Σε θέματα επιχειρησιακά δεν υπεισέρχομαι. Σημασία έχει η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ο σεβασμός των νόμων από όλους. Αν, όπως έχει πει και ο κ. Παυλόπουλος, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιοι έκαναν ενέργειες οι οποίες παραβαίνουν το νόμο, τότε αυτές βεβαίως ελέγχονται. Είναι όρος που χρησιμοποίησαν και ο Υπουργός κ. Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Μαρκογιαννάκης.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, άρχισαν ήδη οι γκρίνιες από Υπουργούς, Υφυπουργούς που απομακρύνθηκαν και από βουλευτές που δεν υπουργοποιήθηκαν. Ήθελα να ρωτήσω, λοιπόν, αν ο Πρωθυπουργός έχει θέσει ένα όριο, το οποίο εάν ξεπεραστεί θα οδηγήσει οποιονδήποτε διαφωνούντα σε διαγραφή και κατά συνέπεια σε εκλογές στη χώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το όριο για την ελληνική κυβέρνηση είναι ένα: Η υλοποίηση του έργου το οποίο έχουμε αναλάβει. Και αυτός είναι ο γνώμονας, βάσει του οποίου κινείται η σημερινή κυβέρνηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού, όμως. Ένας πρώην Υπουργός, ο κ. Λιάπης έκανε μια δήλωση, η οποία ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Πάντως, πάνω-κάτω είπε ότι εκείνος θα λογοδοτεί από εδώ και πέρα μόνο στον ελληνικό λαό, γιατί μέχρι τώρα ως Υπουργός λογοδοτούσε και έδινε εξηγήσεις στον Πρωθυπουργό. Αναρωτιέμαι τι ήταν εκείνο που τον εμπόδιζε όλα αυτά τα χρόνια που ήταν Υπουργός της κυβέρνησης να εκφράζεται ελεύθερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών κατά παγία τακτική.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά ο κ. Λιάπης ήταν και πρώην Υπουργός για πέντε χρόνια περίπου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών.

ΜΠΑΛΗΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Ψαριανός σε κυριακάτικο φύλλο για την τρομοκρατία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω δηλώσεις ουδενός βουλευτού. Γνωρίζω, όμως, ένα πράγμα: Είναι και πρέπει να είναι καθολική η καταδίκη πράξεων τρομοκρατίας, χωρίς «ναι μεν, αλλά». Ξεκάθαρα λόγια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα του ΚΥΣΕΑ. Λήφθησαν αποφάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα, ειδικά για υποβρύχια, στη σημερινή συνεδρίαση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τα θέματα που συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ έγινε εκτενής ενημέρωση από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εξειδικευμένη ερώτηση έκανα, αν το έχετε υπόψη σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Για τα θέματα που συζητήθηκαν, έγινε ενημέρωση. Η ενημέρωση αυτή δίνει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που θέτετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, επίσης, με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη χθες στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», σχετικά με την τρομοκρατία. Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι υπάρχουν κάποια παρακλάδια, ότι μπορεί ναι μεν το επιχειρησιακό κομμάτι το μεγάλο της 17Ν να έχει εξαρθρωθεί, ωστόσο υπάρχουν παρακλάδια τα οποία κυκλοφορούν, ας το πούμε, ελεύθερα και ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να έρθει, μάλλον πρέπει να έρθει η στιγμή για να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν. Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι όντως υπάρχουν παρακλάδια της 17Ν που δεν έχουν εξαρθρωθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις της Υπουργού.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το επισημαίνω γιατί δεν είναι η καθ` ύλην αρμόδια Υπουργός, κατά το τυπικό μέρος του πράγματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, η οποία, όπως γνωρίζετε, μέσα στην ίδια την οικογένειά της είχε θύμα από τρομοκρατία. Τον αξέχαστο Παύλο Μπακογιάννη. Και συνεπώς, νομιμοποιείται, δικαιούται να έχει άποψη επί του θέματος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ αναρωτιέμαι, όμως, τώρα σε κυβερνητικό επίπεδο, εάν η κυβέρνηση συμμερίζεται ότι όντως υπάρχει ψήγμα αλήθειας στην τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη. Βεβαίως, είναι δεδομένο ότι έχει μια ευαισθησία και ένα ενδιαφέρον παραπάνω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε δηλώσεις που φιλοξενούνται στο διεθνή Τύπο, είναι του αντιπροέδρου της Qatar Αirways ότι η εταιρεία του ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για την Ολυμπιακή και την Ολυμπιακή την πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στην εταιρεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχω τοποθετηθεί σε κανένα χρονικό σημείο γι` αυτή τη διαδικασία. Η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ λεπτό σημείο. Και θα ήμουν ο τελευταίος που θα σχολίαζα ή θα έπαιρνα θέση για μια τέτοια διαδικασία, ακριβώς σε αυτό το πολύ λεπτό χρονικό σημείο.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Μετά τον ανασχηματισμό, μήπως θα πρέπει να γίνει ανασχηματισμός και στα «golden boys» που ζήτησε ο κ. Χαρακόπουλος χθες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η δήλωση που έδωσα προηγουμένως περί βουλευτών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για τα «golden boys», αλλά εγώ θα το πω διαφορετικά. Ακούγεται και φημολογείται και γράφεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και των δημοσίων Οργανισμών. Πότε θα είναι αυτό το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ και των δημόσιων Οργανισμών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με γνωρίζετε αρκετά χρόνια και γνωρίζετε ότι σε εικοτολογίες δεν παίρνω ποτέ θέση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν υπάρχει, δηλαδή, ζήτημα αλλαγών στους επικεφαλής ορισμένων ΔΕΚΟ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η απάντηση που μόλις σας έδωσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με αφορμή τον ανασχηματισμό, κυβερνητικά στελέχη, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, έχουν μιλήσει για διορθωτική πορεία και για πιο φιλολαϊκή πολιτική, όπως την έχουν αποκαλέσει. Έχετε να μας δώσετε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα σε αυτή την κατεύθυνση ή είναι λόγια του αέρα; Μήπως σας άφησε καμένη γη η προηγούμενη κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση είναι μια και έχει συνέχεια. Δεν δέχομαι τους χαρακτηρισμούς τους οποίους χρησιμοποιείτε. Τη λέξη, δε, «συνέπεια» που έσπευσαν πολλοί να σημειώσουν, τη χρησιμοποίησε και ο Πρωθυπουργός, αν δεν κάνω λάθος, στην τοποθέτηση που έκανε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου: «Συνέπεια». Όταν λοιπόν έχω κάτι για την οικονομία - -και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να είστε προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε τα θέματα στην οικονομία- - να είστε βέβαιοι ότι θα το μάθετε. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να καταφεύγει κάποιος σε διάφορα σενάρια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Συγκεκριμένα, δεν μου απαντήσατε όμως αν εξετάζει κάποια διορθωτική κίνηση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν και εφόσον υπάρξει κάτι, θα το πληροφορηθείτε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχετε βγάλει κάποιο συμπέρασμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει κάτι που να σας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα αλλάξω στάση επί των δημοσκοπήσεων; Είναι γνωστή η στάση της κυβέρνησης.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Δεν σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις. Έχει μειωθεί, βεβαίως, η ψαλίδα, αλλά με αφορμή τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είναι θέμα χρόνου να διασυρθεί εκ νέου η κυβέρνηση, άρα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι πρόσκαιρα. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ εκείνο το οποίο βλέπω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει αυτή την ακατάσχετη βουλιμία για εξουσία. Καλά θα κάνει, αντί να μιλά με όρους λαϊκισμού και πολιτικού βερμπαλισμού, καλό λοιπόν θα ήταν να καθίσει κάτω και να επεξεργαστεί ρεαλιστικές προτάσεις, κάτι το οποίο δεν έχει κάνει μέχρι τώρα.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αύριο το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές και αναζητεί περίπου, δύο δις ευρώ μέσω ομολόγων. Όπως είναι έτσι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είστε αισιόδοξοι, δεδομένης και της κατάστασης που υπάρχει, θυμίζω απλώς ότι η Γερμανία έψαχνε έξι δις και μετά βίας βρήκε τέσσερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική Πολιτεία, το ελληνικό κράτος, η Ελλάδα είναι, όπως γνωρίζετε, ένας απολύτως αξιόπιστος εταίρος. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από αρκετό καιρό ο τότε Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης είχε δεσμευτεί, ενώπιον μάλιστα και τηλεοπτικών καμερών για να μην μου πείτε ότι δεν το ξέρετε, στο Δήμαρχο Πειραιά, Παναγιώτη Φασούλα, πως θα περνούσε μέσω της Βουλής τροπολογία για την τελική ρύθμιση των μεγάλων χρεών που κληρονόμησε από τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές. Η τροπολογία αυτή δεν έγινε από τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Ρωτώ, λοιπόν, η υπόσχεση αυτή θα πραγματοποιηθεί από τον νέο Υπουργό Γιάννη Παπαθανασίου ή η κυβέρνηση θα αφήσει τον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας να βουλιάζει στα χρέη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Τα χρέη, όμως, θα ήθελα να πω, κάποιος τα προκαλεί.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να γυρίσω λίγο στα ομόλογα. Επειδή αύριο είναι μία δύσκολη μέρα, Τρίτη και 13, ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει για να πείτε ότι έχει πετύχει αυτή η διαδικασία ομολόγων. Ζητάμε δύο δις. Αν πετύχουμε πόσα θα είμαστε ικανοποιημένοι ως κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο πάνω σε αυτό το θέμα. Και θα ήθελα, παρακαλώ, τέτοια θέματα να μην τα προσεγγίζετε με όρους ποσοστών. Είναι πολύ λεπτά, πολύ σημαντικά, πολύ ουσιαστικά θέματα για την χώρα, για να γίνονται αντικείμενο τέτοιας εικοτολογίας. Περιμένετε την αυριανή μέρα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να μείνω στο ίδιο θέμα με τα ομόλογα και θέλω να σας ρωτήσω, αν η ελληνική κυβέρνηση και αν συζητήθηκε το θέμα και στη συνεδρίαση της διυπουργικής με τον κ. Σουφλιά, τον κ. Χατζηδάκη, παρουσία και του κ. Προβόπουλου για το αν τα ελληνικά ομόλογα θα απορροφηθούν από ελληνικές τράπεζες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο για αυτό το θέμα. Ό,τι είχα να πω, το είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιλήσατε για αξιόπιστο εταίρο νωρίτερα, αλλά πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μιλάνε ήδη για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αναφέροντας μάλιστα ότι το έλλειμμα ανέβηκε το 2008 πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω, το είπα. Προφανώς δεν έγινε σαφές, ούτε σε εσάς, αυτό το οποίο θέλω να πω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα θέλαμε πολύ να συμμεριστούμε αυτή την ευαισθησία, αλλά πρέπει να απαντάτε και στα πραγματικά δεδομένα. Πώς σχολιάζετε τη συγκεκριμένη...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή δεν σχολιάζετε τα ζητήματα που αφορούν την Οικονομία και με τα ομόλογα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Σχολιάζω πάρα πολύ καλά τα θέματα τα οποία αφορούν την Οικονομία. Προφανώς, δεν δίνω τα σχόλια, τα οποία εσείς θέλετε. Αυτό είναι δικό σας θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωραία. Να πάμε τότε σε ένα άλλο θέμα. Είναι πολύ πρόσφατο, είναι πολύ ζωντανό, πολύ live όπως λέμε εμείς στην τηλεοπτική πιάτσα. Για την υπόθεση πλειστηριασμού της πατρικής οικίας του κ. Λαλιώτη και βεβαίως την αναβίωση της κόντρας του με τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μητσοτάκη. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι πολύ απλή: Οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Μετά τη Διυπουργική για την Οικονομία, είστε σε θέση να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τα όσα γράφονται περί σύστασης επιτροπών για την Παιδεία, τα κοινωνικά θέματα κλπ.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω τι γράφεται. Ειλικρινά δεν ξέρω, έχω σταματήσει ορισμένα πράγματα να τα διαβάζω, διότι ξέρετε μερικές φορές (διαβάζοντας και κάποια δημοσιεύματα) μου δημιουργείται η εντύπωση ότι βρίσκομαι, ίσως, σε άλλη κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί και παίρνει αποφάσεις και όχι στην κυβέρνηση την οποίαν εγώ υπηρετώ. Σας είπα ότι σε εικοτολογίες δεν απαντώ και δεν έχω πρόθεση να απαντώ και να τοποθετούμαι.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε και σε αυτό το θέμα και στην προηγούμενη ερώτηση που έγινε για το αν επίκεινται αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό με τρόπο κάπως απαξιωτικό, είναι κακό να γίνουν αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό ή να συσταθεί μία επιτροπή για την Παιδεία, όπως έγινε αυτή για την Οικονομία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καθόλου κακό δεν είναι να λαμβάνονται πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση. Αλλά αφήστε την κυβέρνηση να παίρνει πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, παίρνει τις πρωτοβουλίες μόνη της, δια στόματος Πρωθυπουργού, με απόφαση του Πρωθυπουργού, όπως έγινε στην οικονομική επιτροπή. Το να προσπαθούν ορισμένοι να εκμαιεύσουν ή να δώσουν την εντύπωση ότι επίκειται το ένα ή το άλλο, δεν εξυπηρετεί κάτι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει πάρει η κυβέρνηση κάποια πρωτοβουλία ή πρόκειται να πάρει για το γεγονός ότι η πτώση των επιτοκίων του ευρώ δεν φτάνει στους δανειολήπτες, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι τράπεζες αυξάνουν το περιθώριο κέρδους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω αναλύσει σε αυτή την αίθουσα, πολλές φορές, το γνωρίζετε άλλωστε, το θέμα της στενότητος χρήματος που παρατηρείται όχι μόνο στη δική μας χώρα, αλλά πανευρωπαϊκά, παγκόσμια θα έλεγα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για λογαριασμό των τραπεζών θα απολογηθείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καθόλου. Αυτό δεν το έχω κάνει ποτέ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Συνέχεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν θέλετε να μου κάνετε προσωπικές επιθέσεις, είναι δικαίωμά σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, δεν είναι καθόλου προσωπικές. Σαν Κυβερνητικό Εκπρόσωπο σας ρωτώ. Λέω, έχει πάρει κάποια πρωτοβουλία η κυβέρνηση για αυτό το θέμα; Είναι τρομερό θέμα. Έχουν πέσει τα επιτόκια σε τέτοιο ποσοστό και δεν έχει καθόλου μεταφερθεί στους δανειολήπτες, ούτε στα στεγαστικά δάνεια, ούτε πουθενά. Η κυβέρνηση τι κάνει δηλαδή; Θα παρακολουθεί σαν θεατής αυτή την κατάσταση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω αναλύσει επανειλημμένως το θέμα αυτό, με μία προσέγγιση που δείχνει ότι η Ελλάδα και σε αυτό το θέμα δεν είναι ξεκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Η στενότητα του χρήματος και τα υψηλά επιτόκια είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις χώρες της Ευρώπης εντός και εκτός της ευρωζώνης. Όποιος παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, το διαπιστώνει. Το διαπιστώνει από δημοσιεύματα των ξενόγλωσσων Μέσων Ενημέρωσης. Το διαπιστώνει επίσης από τοποθετήσεις πολιτικών, οικονομολόγων, παραγόντων σε όλο τον ευρωπαϊκό -- και όχι μόνο -- χώρο. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου και εκείνη να συμβάλει κατά το μέτρο του δικού της δυνατού, ώστε οι πτώσεις, οι μειώσεις των επιτοκίων βάσης του ευρώ να περάσουν και στους πολίτες. Αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Αυτά είναι γνωστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Λοιπόν, όποιος λέει ότι δεν γίνεται τίποτα ή δεν καταλαβαίνει ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, γιατί δώσατε τα 28 δις στις τράπεζες; Για να αυξήσετε την ρευστότητα δεν τα δώσατε; Αυτό που φαίνεται στους τελικούς αποδέκτες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, νομίζω είναι η πεντηκοστή σε αυτή την αίθουσα, ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε 28 δις. ευρώ στις τράπεζες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα χάρισε. Και τότε τα χαρίζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα συνεχίσω δυστυχώς τον απαράδεκτο αυτό τρόπο με τον οποίο προσπαθείτε να κάνετε διάλογο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αποδείξτε το αντίθετο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Που έχει φανεί κάποια ευνοϊκή επίπτωση στην αγορά από αυτή την κίνηση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν θέλετε να κάνετε διάλογο, παρακαλώ να πάτε σε άλλο χώρο. Εδώ είναι χώρος υποβολής ερωτήσεων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: (δεν ακούγεται). Θα με διώξετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι είναι αυτά τα πράγματα που λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλλά θα μου επιτρέψετε όμως να ολοκληρώνω την απάντησή μου...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σαφώς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ... και όχι στη μέση της φράσης να επεμβαίνετε και να κάνετε διάφορες παρατηρήσεις.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως κάποιες πληροφορίες αναφέρουν αυτές τις μέρες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σχολίασα ήδη.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Όχι το συγκεκριμένο. Αν η απάντηση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η ίδια απάντηση που έχω δώσει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 12 January 2009 - 18:47:28 UTC