Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-12-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 174286002

Έκδοση 1

brf0912

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έχει αναλάβει, από χθες το βράδυ, μια σειρά πρωτοβουλιών. Πρώτα απ` όλα, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Γνωρίζετε τη δήλωση την οποία έκανε ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο. Και μετά από συνεννοήσεις που έγιναν χθες, είναι σε εξέλιξη, αυτή τη στιγμή μια σειρά συναντήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων. Οι συζητήσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν αργότερα σήμερα, με τη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Δημήτρη Σιούφα. Όταν θα έχω κάτι συνολικό για τις συναντήσεις αυτές, θα ενημερωθείτε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΕΡΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε χθες σε ερώτηση συναδέλφου περί του τι θα πράξει η Αστυνομία που δεν έπραξε τα προηγούμενα 24ωρα απαντήσατε «περιμένετε και θα δείτε». Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, μετά τη χθεσινή ενημέρωση, υπήρξε σειρά εμπρησμών, λέει, 14 τράπεζες, 45δημόσια αυτοκίνητα, 20 ιδιωτικής χρήσης, 49 κτίρια, 124 καταστήματα. Και ξαναρωτώ: Είστε ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της κατάστασης από την Ελληνική Αστυνομία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η μορφή αυτή της βίας, των βιαίων πράξεων, στις οποίες καταφεύγουν άτομα και τις διαπράττουν με καταστροφική μανία, καταδικάζεται. Και θα πρέπει να καταδικάζεται από όλους τους σώφρονες Έλληνες πολίτες. Η πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε ο Πρωθυπουργός έχει, μεταξύ άλλων, στόχο και αυτό: Να δημιουργήσει εκείνη την κοινή στάση, η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου να απομονωθούν πολιτικά, απόλυτα και χωρίς καμία εξαίρεση, αυτοί οι οποίοι με κάποιο άλλοθι, ή με κάποια πρόφαση καταφεύγουν σε αυτή τη βία. Και το λέω αυτό, διότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι είναι πολύ θλιβερή η απώλεια της ζωής του νεαρού μαθητή. Το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά με ξεκάθαρο τρόπο. Αυτό, όμως, η έκφραση δηλαδή της οδύνης, της λύπης, της συμμετοχής στο πένθος, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για άσκηση βίας. Το λέω αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, τη στιγμή που πραγματοποιείται ο αποχαιρετισμός. Επαναλαμβάνω: Δεν μπορεί, όμως, αυτό να είναι άλλοθι για να καταφεύγουν κάποιοι σε πράξεις βίας.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εάν μου επιτρέπετε, υπάρχει όμως ένα δεδομένο. Διαβάζω τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού. «Όσα απαράδεκτα έγιναν με αφορμή τη φόρτιση από το τραγικό συμβάν», η δήλωση έγινε 13.00-13.30, «δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά». Λοιπόν, χθες το βράδυ, όλοι γίναμε μάρτυρες ενός φοβερού γεγονότος στην Αθήνα και όχι μόνο. Λοιπόν, η δήλωση πράγματι έγινε. Τι έκανε η Αστυνομία χθες το βράδυ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα μπω, όπως δεν το έκανα και χθες, στην επιχειρησιακή λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. Γνωρίζετε ότι η Ελληνική Αστυνομία - -και δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό που σας λέω- - έχει πάγια αποστολή: Να φροντίζει την αποφυγή πράξεων βίας. Αλλά δεν θα σας κρύψω από την άλλη μεριά, το είπαν άλλωστε και οι Υπουργοί οι οποίοι μετέσχον χθες στην έκτακτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που όπως γνωρίζετε, συνεδρίασε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι: Εδώ είχαμε μια μεγάλη σε έκταση, μεγάλη σε όγκο, μεγάλη αριθμητικά καταφυγή ορισμένων σε πράξεις βίας. Και αυτό πρέπει κανείς να το δει στο σύνολό του. Δεν λέω, σε καμία περίπτωση, ότι αυτά τα οποία έγιναν είναι δικαιολογημένα. Οι καταστροφές προσωπικής περιουσίας συμπολιτών μας, οι καταστροφές σε δημόσια κτίρια, όπου και αν έγιναν, είναι απόλυτα καταδικαστέες. Αλλά εκείνο που έχει σημασία - -και επιμένω για μια ακόμη φορά- - είναι: Όλοι - -και αυτή είναι η έκκληση του Πρωθυπουργού και όλων των σωφρόνων πολιτών αυτής της χώρας- -και κυρίως αυτοί οι οποίοι έχουν μια θέση ευθύνης στον τόπο, πρέπει να καταδικάσουν και πρέπει να καταδικάζουν διαρκώς - -η καταδίκη πρέπει να έχει διαρκή χαρακτήρα- - τις πράξεις εκείνων των ανθρώπων, των αριθμητικά λίγων, που πρέπει να είναι πολιτικά απομονωμένοι, απόλυτα απομονωμένοι γι` αυτή τους τη συμπεριφορά. Πρέπει να αποκατασταθεί, και θέλω και εγώ να εκφράσω την ευχή, την ελπίδα, τη βεβαιότητα ότι όλοι μαζί - -και όταν λέω «όλοι μαζί» εννοώ όλοι μαζί- - θα αποκαταστήσουμε την τάξη, την ηρεμία, το αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Επειδή υπάρχουν κάποια σενάρια τις τελευταίες ώρες που αφορούν στη λήψη έκτακτων μέτρων, ισχύει αυτή η πληροφορία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή η πληροφορία είναι εντελώς ανυπόστατη. Δεν έχει καμία απολύτως βάση. Γνωρίζετε ότι χθες, λίγο μετά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, έκανα μια γραπτή δήλωση, ακριβώς διότι κυκλοφορούσαν και εδώ και πέρα από τα σύνορα της χώρας διάφορες τέτοιες φήμες, χωρίς καμία βάση, εντελώς ανυπόστατες. Και είπα σαφώς ότι η κυβέρνηση ούτε συζήτησε, ούτε μια κουβέντα δεν έγινε και ούτε σκέφθηκε να ενεργοποιήσει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που μιλάνε για τέτοιες έκτακτες περιστάσεις. Σας το λέω κατηγορηματικά.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Αστυνομία, υπό τις εντολές της κυβέρνησης, αφήνει τους κουκουλοφόρους να προκαλούν καταστροφές, ώστε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το φόβο των απλών πολιτών, κυρίως εκείνων που ανήκουν στα μικρομεσαία στρώματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε κακοήθειες χωρίς καμία βάση.

ΤΕΡΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ομολογώ ότι δεν μου απαντήσατε στην ερώτησή μου, η οποία αφορούσε στο βαθμό ικανοποίησης της κυβέρνησης από τη διαχείριση της κατάστασης από την Ελληνική Αστυνομία. Είπατε στη συνέχεια ότι ήταν μια μεγάλη σε έκταση, όγκο και αριθμητικά καταφυγή κάποιων σε πράξεις βίας, οι οποίοι όμως είπατε ότι είναι πολιτικά ολίγοι. Τελικά τι συμβαίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν είπα αυτό. Είπα ότι μπροστά στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, των νομοταγών, φιλήσυχων, δημοκρατικά σκεπτόμενων Ελλήνων πολιτών, είναι λίγοι.

ΤΕΡΖΗΣ: Ωραία, συμφωνώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλλά, οι πράξεις στις οποίες κατέφυγαν αυτοί χθες , εκείνες τις ώρες τις απογευματινές και βραδινές, είναι πολλές. H Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι άλλες Αρχές που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπισή τους, κατέφυγαν με όλες τις δυνάμεις που είχαν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο όγκο. Ήταν ιδιαίτερα μεγάλος ο όγκος. Αυτό θέλω να πω. Δεν δικαιολογεί, βεβαίως, ο μεγάλος όγκος τις καταστροφές που έγιναν. Είναι απολύτως καταδικαστέες. Είναι πράξεις βίας, είναι πράξεις καταστροφής περιουσίας.

ΤΕΡΖΗΣ: Ωραία. Δικαιολογεί ενδεχομένως την αδυναμία της Αστυνομίας να τις αντιμετωπίσει; Γιατί αν διατυπώσατε την ευχή, την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι θα αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες, όπως σημείωσα εδώ, η κυβέρνηση κάτι πρέπει να κάνει. Τι θα κάνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι Αρχές θα κάνουν το καθήκον τους. Θα φροντίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Θα φροντίσουμε ώστε τα διατεταγμένα όργανα της Πολιτείας να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο. Αλλά πρέπει όλοι να καταδικάζουμε τις βίαιες πράξεις. Τίποτε δεν δικαιολογεί τη βία. Απολύτως τίποτα. Το είπα κατηγορηματικά χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα. Η βία από οπουδήποτε και αν προέρχεται, με οποιαδήποτε μορφή, κάτω από οποιαδήποτε πρόφαση, είναι απολύτως καταδικαστέα. Θέλω να πω και κάτι, το οποίο είπε σήμερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Υπουργός κ. Σουφλιάς, γιατί πιστεύω ότι είναι μια φράση σημαντική: «Καλούνται όλοι, ηγεσίες, νέοι άνθρωποι, κοινωνικές δυνάμεις», προσθέτω εγώ μαζικές οργανώσεις «να συνδράμουν στην ουσιαστική, αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας. Πρέπει όλοι τη φωνή μας να την κάνουμε τόσο ηχηρή, ώστε να ακουστεί. Και όταν λέω «τη φωνή μας», εννοώ και το μήνυμα. Μην υποτιμούμε τη σημασία του μηνύματος.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Αλέκα Παπαρήγα το είπε ευθέως: «Ο Συνασπισμός χαϊδεύει τα αφτιά των κουκουλοφόρων». Εσείς συμφωνείτε με την κ. Παπαρήγα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα επαναλάβω κάτι που είπα προηγουμένως, απαντώντας σε κάτι που με ρωτήσατε: Η έκκληση του Πρωθυπουργού και όλων των σωφρόνων πολιτών αυτής της χώρας είναι να καταδικαστούν ξεκάθαρα, χωρίς κανένα παραθυράκι, χωρίς «ναι, μεν, αλλά», οι πράξεις των ανθρώπων εκείνων, των ατόμων εκείνων που πρέπει να είναι πολιτικά απομονωμένοι.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Για την κυβέρνηση αυτό που ονομάζουμε «γνωστοί-άγνωστοι», τελικά είναι γνωστοί ή άγνωστοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά είναι επιχειρησιακά θέματα της Αστυνομίας. Αφορούν τις διωκτικές Αρχές. Όπως γνωρίζετε, έχουν γίνει προσαγωγές αρκετών υπόπτων ατόμων. Όλα αυτά τα πράγματα ερευνώνται.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στις χθεσινές λεηλασίες που έγιναν το βράδυ μετείχαν μόνο κουκουλοφόροι ή και άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα μετανάστες; Ήθελα να ρωτήσω, μιας και είπατε προηγουμένως ότι έγιναν συλλήψεις, μπορείτε να μας πείτε τον αριθμό των συλλήψεων που έγιναν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα «προσαγωγές». Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια διαδικασία όταν κινούνται οι διώξεις εναντίον υπόπτων για παράνομες πράξεις ατόμων. Δεν θα ήθελα, όμως, να σας πω ακριβείς αριθμούς, διότι αυτοί είναι γνωστοί από τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, αλλά και οι αστυνομικές Διευθύνσεις των άλλων πόλεων όπου παρατηρήθηκαν τέτοια φαινόμενα. Εγώ δεν διαχωρίζω, σε καμία περίπτωση, τους ανθρώπους, τα άτομα εκείνα που διαπράττουν παράνομες πράξεις, που καταφεύγουν σε βία. Όποιος είναι ένοχος, είναι ένοχος επειδή κάνει κάτι το οποίο είναι ενάντια στο νόμο. Δεν έχει σημασία κανένα άλλο χαρακτηριστικό του.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Θα επανέλθω στην ερώτηση του κ. Βλαβιανού και στη φράση του Πρωθυπουργού. Μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εσωτερικών, μετά τη λήξη της έκτακτης Κυβερνητικής Επιτροπής χθες το βράδυ, είπε ότι το κράτος είναι εδώ. Οι πολίτες, όμως, δεν το είδαν. Και σήμερα, αντιπολιτευόμενοι και συμπολιτευόμενοι υποστηρίζουν ότι το κράτος δεν εγγυήθηκε τις αξίες ζωής, της τιμής και της ελευθερίας, την περιουσία των πολιτών. Καταλύθηκε κάθε έννοια έννομης τάξης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας διατύπωση.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Όχι, δεν είναι δική μου φράση κ. Εκπρόσωπε. Ξέρω πολύ καλά τι λέω. Επικαλούμαι δήλωση πρωινή, στο κρατικό ραδιόφωνο, κυβερνητικού βουλευτή. Μπορώ να σας πω και το όνομα, αν θέλετε, αν επιμένετε. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκλογές μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Υπάρχει κενό εξουσίας; Είναι ακυβέρνητη Πολιτεία η Ελλάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση ασκεί τα καθήκοντά της στο ακέραιο. Η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας είναι εκείνη η οποία έχει καθήκον να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της χώρας. Και όποιοι βιάζονται να εξασφαλίσουν μικροκομματικά οφέλη με τοποθετήσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τη στιγμή αυτή, προφανώς δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά το καθήκον το οποίο έχουν μέσα στη συντεταγμένη Πολιτεία.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Σε συνέχεια, ίσως, κ. Εκπρόσωπε του συναδέλφου, ο κ. Ψωμιάδης ήταν εκείνος που είπε ότι η καταστροφή έτρεχε πιο γρήγορα από τον κρατικό μηχανισμό. Αν θέλετε να το σχολιάσετε, γιατί ο κ. Ψωμιάδης εκτός από Νομάρχης είναι και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΤΕΡΖΗΣ: Μία πολιτική ερώτηση, αφού όλα τα υπόλοιπα γίνονται στο πλαίσιο των καθηκόντων της κυβέρνησης, είναι η εξής: Η κυβέρνηση έχει εκτίμηση για τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους, έχουν και πολιτικές αναφορές, πολιτικά ελατήρια - -με την καλή έννοια το ελατήριο- - ή πρόκειται περί χουλιγκανισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο διακρίνω, εκείνο το οποίο καταγράφω, εκείνο το οποίο βλέπω είναι ότι καταφεύγουν στη βία και την καταστροφή. Εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να είναι ιδεολογία.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Δεν ξέρω πόσοι κρύβονται πίσω από τα 200 καταστήματα, πόσοι εργαζόμενοι, πόσοι ιδιοκτήτες. Εκτός από τις αποζημιώσεις, η κυβέρνηση έχει να πει κάτι σε αυτούς τους ανθρώπους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως είπαμε, θα φροντίσουμε να αποζημιωθούν εκείνοι οι Έλληνες πολίτες, των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν καταστροφή, υπέστησαν ζημιά. Όπως σας είπα και χθες - -το είπε και ο Πρωθυπουργός- - έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας συγκεκριμένες προτάσεις, που όταν ολοκληρωθούν θα σας κοινοποιηθούν.

ΖΟΡΜΠΑ: Έχω σημειώσει ότι δηλώσατε πως όλοι οι πολίτες και κυρίως αυτοί που έχουν θέση ευθύνης πρέπει να καταδικάζουν - -και να καταδικάζουν διαρκώς- - γιατί δεν αρκεί σήμερα να εκφράζουν την καταδίκη τους, τις πράξεις βίας. Διαγιγνώσκω μία αιχμή, αν θέλετε να την επιβεβαιώσετε και προς ποια κατεύθυνση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προς καμία κατεύθυνση. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αιχμή. Εκείνο το οποίο λέω είναι αυτονόητο: Περιμένουμε όλοι, φαντάζομαι και εσείς εδώ σε αυτή την αίθουσα, ότι όλοι οι πολίτες που είναι σώφρονες, που έχουν δημοκρατικό φρόνημα - -και είναι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών- - θα καταδικάζουν συνεχώς και αύριο και μεθαύριο τέτοια φαινόμενα. Δηλαδή εννοώ ότι όποτε - -σας το έχω πει και στο παρελθόν- - έγιναν πράξεις βίας, περιμένει κάποιος να καταδικάζουν ξεκάθαρα, απερίφραστα τις πράξεις βίας, στις οποίες κάποιοι καταφεύγουν. Και οι οποίοι στην ουσία αυτοαπομονώνονται πολιτικά, αλλά τους απομονώνει και το σύνολο της κοινωνίας.

ΤΕΡΖΗΣ: Οι ευθύνες της κυβέρνησης, από το Σάββατο το βράδυ μέχρι σήμερα, έχετε καταλήξει αν υπάρχουν και ποιες είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα χθες, δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΤΕΡΖΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, επειδή πριν από μερικούς μήνες, περίπου πριν από 14  15 μήνες υπήρχαν τεράστιες σε έκταση πυρκαγιές, όταν και πάλι ένας κρατικός μηχανισμός είχε γονατίσει. Τώρα είπατε ότι υπήρχε μία μεγάλη σε έκταση, όγκο και αριθμητικά καταφυγή σε πράξεις βίας. Η κυβέρνηση βρίσκεται πάντα αντιμέτωπη με δυσανάλογα μεγέθη τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ή έχει ευθύνες για το ότι οι μηχανισμοί που έχει είναι δυσανάλογα μικροί για τις προκλήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τα περσινά έχω τοποθετηθεί. Δεν θα ξανατοποθετηθώ. Δεν θα σας αναλύσω τα περσινά φυσικά φαινόμενα. Είναι ξεκάθαρα αυτά που συνέβησαν. Και νομίζω άλλωστε, επ` αυτού, έχει κριθεί, μετά από περσινά φυσικά φαινόμενα, η κυβέρνηση. Έχει κριθεί από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό. Και δεν φαντάζομαι ότι βρίσκεται κάποιος που να αμφισβητεί εκείνη την κρίση. Για τα σημερινά, τοποθετήθηκα επίσης.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Ανέφερε ο κ. Τερζής για τις ευθύνες της κυβέρνησης και είπατε ότι απαντήσατε χθες. Η χθεσινή σας τοποθέτηση, όμως, έγινε πριν από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να μας απαντήσει αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ή αν υπάρχουν ευθύνες, αν έχει η Αστυνομία έστω ευθύνες, αν η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ευθύνες η ίδια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μίλησα χθες και ισχύει η χθεσινή μου απάντηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε γιατί ο Πρωθυπουργός είδε σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς τετ-α-τετ και δεν έγινε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια καθότι, από ό,τι έχω αντιληφθεί, επιδιώκετε τη συναίνεση των άλλων πολιτικών δυνάμεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι εκρίθη ότι αυτή η διαδικασία είναι πιο πρόσφορη και πιο αποτελεσματική.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Αστυνομία ακολούθησε μία αμυντική στάση και έδωσε κατά κάποιο τρόπο χώρο στους «γνωστούς  αγνώστους» να κάνουν την Αθήνα γης μαδιάμ. Άλλαξε ή πρόκειται να αλλάξει στάση η Αστυνομία τις επόμενες ώρες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι επιχειρησιακό θέμα της Αστυνομίας. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα απογευματινή εφημερίδα φιλοξενεί μία σειρά φωτογραφιών, 3  4 αν δεν κάνω λάθος, που δείχνουν άνδρα των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας με προτεταμένο το όπλο του σε κάποια συγκέντρωση της Κυριακής. Θα θέλατε να το σχολιάσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το πραγματικό περιστατικό. Ευχαρίστως επ` αυτού να ρωτήσω και να σας πω. Αλλά είμαι βέβαιος, ότι αν απευθυνθείτε στον κ. Παυλόπουλο, θα σας δώσει την απάντηση. Δεν μπορώ να ξέρω πού έγινε το περιστατικό και τι απεικονίζει το περιστατικό.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Αν θυμάμαι καλά, στη συγχαρητήρια επιστολή που είχε στείλει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον κ. Παπανδρέου, όταν επανεξελέγει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είχε ζητήσει να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Μετά και τη σημερινή επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Μαξίμου αισθάνεστε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι δίπλα στην κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να ζητάει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνδράμουν σε εκείνες τις πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι προς όφελος της χώρας. Σας υπενθυμίζω ότι πολύ πρόσφατα σε μία κοινοβουλευτική συζήτηση, η οποία έγινε, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα των νοσηλευτών. Έκανε μία πρόταση στην κυβέρνηση για ταχεία επίλυση του θέματος της πρόσληψης των νοσηλευτών που λείπουν στα δημόσια νοσοκομεία. Απάντησε αμέσως ο Πρωθυπουργός. Λίγο μετά, ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος σε μία επερώτηση - -μου φαίνεται ακολούθησε την ίδια μέρα- - έκανε και συγκεκριμένη πρόταση, είπε ότι θα εισάγει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Και το ίδιο βράδυ ο επίσημος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να ανασκευάσει αυτά τα οποία είχε πει ο κ. Παπανδρέου και τα οποία ήταν απολύτως σαφή. Εμείς περιμένουμε στις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση και όπως συμβαίνει σε μία κοινωνία, σε μία Πολιτεία ευνομούμενη, συνήθως τις πρωτοβουλίες τις παίρνει η κυβέρνηση, χωρίς να είναι αποκλειστικό της προνόμιο, αλλά συνήθως τις παίρνει η κυβέρνηση να ανταποκρίνονται οι πολιτικές δυνάμεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 9 December 2008 - 18:50:14 UTC