Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-10-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 166901002

Έκδοση 1

brf2910

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που είχε θέμα συζήτησης τη διεθνή οικονομική κατάσταση καθώς και τις υπαρκτές και ενδεχόμενες επιπτώσεις που έχει αυτή η κρίση στη χώρα μας. Έγινε ενημέρωση στους δημοσιογράφους από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στις δηλώσεις αυτές σας παραπέμπω.

" Αύριο, Πέμπτη, στις 10:30, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Αυτού Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

" Αύριο το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας που διεξάγεται στην Αθήνα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στην Κυβερνητική Επιτροπή ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Πριν από λίγο το ΠΑΣΟΚ, μέσω του κ. Χρυσοχοΐδη, αποκάλεσε απαράδεκτο το μέτρο ενίσχυσης των τραπεζών με τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ, διότι δεν διασφαλίζεται από το κράτος κανένας έλεγχος στη διάθεση αυτού του ποσού από τα πιστωτικά ιδρύματα. Εγώ ήθελα να ρωτήσω εάν όντως υπάρχει διασφάλιση στον έλεγχο αυτών των τραπεζών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να κάνω ορισμένες διευκρινίσεις: Πρώτον, δεν διατίθενται αυτά τα χρήματα, δηλαδή αυτό το ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες. Θα σας παρακαλέσω να ανατρέξετε στις ανακοινώσεις τις οποίες είχε κάνει, όταν επρόκειτο να κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή, ο κ. Αλογοσκούφης, όπου ανέλυσε περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Ένα ποσό μέχρι πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, προβλέπεται να διατεθεί σε όσες τράπεζες το ζητήσουν, το χρειαστούν για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Τα υπόλοιπα ποσά, δηλαδή τα υπόλοιπα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, πρόκειται για εγγυήσεις, για ομόλογα και για άλλους τρόπους οι οποίοι δίνονται ακριβώς για να ενισχυθεί η ρευστότητα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Για να ωφεληθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες και κυρίως εκείνοι οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: Οι μικρομεσαίοι, που όπως είπα και άλλες φορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι αγρότες μας, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια και όσοι χρειάζονται μια συνεχή ροή χρήματος, προκειμένου να συνεχίσουν να διατηρούν τις μικρές τους επιχειρήσεις, να μπορούν να συντηρούν ότι έχουν στήσει στη ζωή τους. Σε καμία περίπτωση --γιατί βλέπω ότι γίνεται αυτή η παρανόηση παρά τις διευκρινίσεις που έχουν δώσει και ο Πρωθυπουργός και ο κ. Αλογοσκούφης και εγώ από αυτό το βήμα-- δεν πρόκειται για ποσά τα οποία θα διατεθούν από κάποιο Ταμείο της κυβέρνησης στα ταμεία των τραπεζών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο με ασφαλείς και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση προδιαγραφές, που στοχεύει σε ένα και μοναδικό πράγμα: Τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας από την οποία θα ωφεληθούν και η χώρα μας ως σύνολο, αλλά κυρίως οι πολίτες της. Και το δεύτερο στο οποίο θέλω να σταθώ, επειδή με ρωτήσατε: Μια ανάγνωση των νομοθετικών ρυθμίσεων που βρίσκονται στο τραπέζι, νομίζω δεν θα άφηνε καμία απολύτως αμφιβολία για τη διασφάλιση. Αυτές οι ώρες είναι ώρες υπευθυνότητας, υπεύθυνου λόγου συγκεκριμένων θέσεων και όχι των διακηρύξεων που με περισσή ανευθυνότητα κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Απ` ό,τι μου είπατε, με παραπέμψατε στον κ. Αλογοσκούφη. Πέρα από το ταμείο των 28 δισ. ελήφθησαν και άλλα μέτρα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων; Αν ελήφθησαν αποφάσεις γενικότερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η αναφορά που έκανα είναι απολύτως σαφής. Αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει σε ένα πολύ απλό πράγμα: Στην ενίσχυση του συνόλου της ελληνικής οικονομίας και στην άμβλυνση ενδεχομένων κοινωνικών συνεπειών από τη διεθνή κρίση, η οποία γνωρίζετε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν είναι κάτι το οποίο έγινε χθες και τελείωσε. Είναι κάτι το οποίο συνεχίζεται. Οι προσπάθειες που γίνονται σε αυτό ακριβώς κατατείνουν: Να δίνουμε λύσεις. Ουσιαστικές λύσεις, αποτελεσματικές λύσεις με τις οποίες  δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τη λέξη θα ωφελούνται, διότι όταν υπάρχουν προβλήματα δεν είναι ίσως ο καταλληλότερος όρος-- θα μειώνονται, θα απαλύνονται, θα εξαλείφονται σε πολλές περιπτώσεις οι δυσάρεστες συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης για τους Έλληνες πολίτες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όταν ρώτησα εάν ελήφθησαν αποφάσεις πέραν από αυτές που αφορούν το ποσό των 28 δισ., επειδή...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι γνωστό, δεν είναι κάτι που αποφασίστηκε σήμερα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, επειδή ακούστηκαν χθες διάφορες απόψεις, για παράδειγμα δηλαδή ότι θα μπορούσε να πάρει την μορφή επιδοματικής ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων η Κυβερνητική Επιτροπή, ότι θα μπορούσε να υπάρξει και άλλου είδους μορφή ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων μέσω του Ταμείου Κατά της Φτώχειας, δηλαδή ακούστηκαν πολλά περισσότερα πράγματα, πέρα από αυτό που λέμε για το ταμείο των 28 δισ. και του...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πάντως δεν ακούστηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης. Θα έλεγα δε ότι όσοι διασπείρουν διάφορες αστήρικτες πληροφορίες, δεν θα πρέπει να το κάνουν, διότι σε μια τέτοια πολύ λεπτή κατάσταση η πληροφόρηση θα πρέπει να είναι --όπως είπα-- υπεύθυνη και με συγκεκριμένα στοιχεία. Όποια συγκεκριμένα στοιχεία έχω, να είστε βέβαιοι ότι θα σας τα δίνω.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν έχω ακούσει τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, διευκρίνιση είναι, καταρχήν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν θέλετε να σας τις διαβάσω.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Καταρχήν, από το πρωί, υπήρχαν κάποιες πληροφορίες, δεν ξέρω αν αναφερόσασταν πριν σε αυτές, που έλεγαν ότι η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει μια επιπλέον σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, να παρατείνει για έναν ακόμη χρόνο το επίδομα στους μακροχρόνια άνεργους. Σε αυτά αναφέρεστε ότι ήταν φήμες οι οποίες δεν δόθηκαν από την κυβέρνηση; Διευκρίνιση ζητώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι φήμες οι οποίες αναγράφονται ή οι εικασίες, αν προτιμάτε, οι οποίες αναγράφονται στον Τύπο, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο κρατικό κανάλι, με συγχωρείτε, παίζονταν αυτά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Εγώ γνωρίζω μια δήλωση την οποία έκανε προχθές η κ. Πετραλιά. Είπε ότι μελετώνται και βεβαίως γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας, όλες οι δυνατές συνέπειες που μπορεί να έχει η κρίση στο κοινωνικό επίπεδο. Αυτό που σας είπα και εγώ επίσης προχθές. Η σημερινή κυβέρνηση, εγκαίρως, εντόπισε την ύπαρξη της κρίσης, όταν κάποιοι άλλοι σε αυτή τη χώρα κώφευαν και έκαναν ότι δεν υπήρχε τίποτε. Και είχαν το περισσό θράσος να ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση επικαλείτο τη διεθνή οικονομική κρίση για να αποσπάσει την προσοχή των Ελλήνων πολιτών, για να το πω έτσι απλά. Και την ανακάλυψαν με μεγάλη καθυστέρηση. Εμείς στεκόμαστε απέναντι στον Έλληνα πολίτη με απόλυτη ειλικρίνεια. Η οικονομική κρίση υπάρχει, εξελίσσεται, την παρακολουθούμε από κοντά, όχι ως θεατές --για να μην παρεξηγηθώ-- αλλά ως ενεργοί πολίτες και υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα που έχουμε την υποχρέωση να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να μειώσουμε, να ελαφρύνουμε τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης για τη χώρα μας. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι ο Πρωθυπουργός, σε όλα τα στάδια της κρίσης --η οποία επαναλαμβάνω δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, είναι διεθνής κρίση-- μετέχει ενεργά, με αποφασιστικό ρόλο, με ιδέες, με προτάσεις, όπου γίνονται συναντήσεις σε διεθνές επίπεδο. Και θα το κάνει και την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την οποία έχει καλέσει τους 27 ηγέτες των κρατών  μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Σαρκοζί του οποίου η χώρα, όπως γνωρίζετε, έχει κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου την Προεδρία του Συμβουλίου.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω αν εκτός από την Qatar Airways, έχουν κατατεθεί και άλλες προτάσεις ενδιαφέρουσες για την Ολυμπιακή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπα τη Δευτέρα γι` αυτό το θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ανοίξατε δύο  τρία ζητήματα που χρήζουν διευκρίνισης. Για παράδειγμα, ποιοι είναι αυτοί που διασπείρουν αυτές τις ιδέες τις οποίες η κυβέρνηση δεν τις έχει διασπείρει, όπως μας είπατε, δεδομένου ότι η κυβέρνηση, είπατε, δεν τις έχει πει. Ρωτάω εγώ, ποιοι μπορεί να είναι αυτοί; Διότι αν ήταν η αντιπολίτευση, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να διασπείρει ειδήσεις, μάλλον φήμες και εικασίες, όπως είπατε, τις οποίες η ίδια δεν είναι σε θέση... Μπορεί να τις ισχυρίζεται, αλλά δεν μπορεί να τις εκπληρώσει για λογαριασμό της κυβέρνησης. Άρα, λοιπόν, κάποιοι από την κυβέρνηση ή κάποιοι από την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα θα πρέπει να διέσπειραν αυτές τις φήμες. (Δεν ακούγεται) δεν το έκανε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν πρόκειται να κάνω έρευνα των πηγών σας. Αυτό είναι δικό σας θέμα. Και πρέπει να ξέρουν --όχι εσείς προσωπικά, όσοι αναφέρονται σε πληροφορίες-- πόσο αξιόπιστες είναι οι πηγές τις οποίες χρησιμοποιούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Μάλιστα. Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω, αναφέρατε πως η κυβέρνηση είχε διαπιστώσει την κρίση όταν άλλοι κώφευαν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού λέγατε ότι η οικονομία πάρει πάρα πολύ καλά, ότι αντέχει η ελληνική οικονομία. Ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει πρόβλημα. Το είπε ο Πρωθυπουργός και στη Θεσσαλονίκη. Το είπε ο κ. Αλογοσκούφης και κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού, πριν περίπου 20 ημέρες. Παρόλα αυτά, μας λέτε ότι διαπιστώνετε την κρίση. Τελικά τι ισχύει; Πάει καλά η οικονομία ή υπάρχει κρίση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν φταίω εγώ, εάν έχετε δυσκολία να καταλάβετε. Εκείνο, όμως, το οποίο θα ήθελα να σας πω, είναι να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, την οποία επικαλείστε, προκειμένου να διαπιστώσετε κάτι απλό το οποίο σας έχω πει κατ` επανάληψη και θα το πω για μια ακόμη φορά: Η διεθνής οικονομική κρίση - -και επιμένω ότι ήταν η κυβέρνηση η οποία πρώτη βγήκε μπροστά στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες και μίλησε γι` αυτή την κρίση- - είναι υπαρκτή. Η διεθνής αυτή κρίση δείχνει όμως και κάτι άλλο: Ότι τα θεμέλια τα οποία μπήκαν τα περασμένα χρόνια, αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αντοχές. Αντιμετωπίζει προβλήματα, επιτυχώς εννοώ, τα οποία σε άλλες χώρες έχουν οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερες αναταράξεις. Και ενώ εγώ θα ήμουν ο τελευταίος άνθρωπος ο οποίος θα ήθελα να προδικάσω την εξέλιξη μιας κρίσης, η οποία έχει ένα δυναμικό χαρακτήρα, δεν είναι κάτι το οποίο έχει ολοκληρωθεί - -σας το είπα και εισαγωγικά- - δεν θα ήθελα να αποσιωπήσω αυτή τη διαπίστωση: Ότι δηλαδή η ελληνική οικονομία, αν θέλετε και λόγω του χαρακτήρος της, των δομών της, αντιμετωπίζει με σχετική επιτυχία τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Μιας κρίσης, το λέω για μια ακόμη φορά, που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή για να συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης. Και μετά το τέλος της, ο Υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη κρίση. Δεν απαντά στο ερώτημα, αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων ή ότι δεν μπορεί διότι δεν το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Τι από τα δύο ισχύει; Υπάρχουν νέα μέτρα που θα ληφθούν ή δεν υπάρχουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα για να συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση, τις τελευταίες εξελίξεις και, αν θέλετε, να δει το κατά πόσο όσα έχουν συμβεί επηρεάζουν την ελληνική οικονομία και ποιοι ενδεχομένως θα είναι οι επόμενοι σταθμοί αυτής της κρίσης. Εγώ δεν είπα τίποτε από αυτό που είπατε εσείς εισαγωγικά στην ερώτησή σας. Σας είπα ότι συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή και ασχολήθηκε με τη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που έχει, μέχρι στιγμής, στην ελληνική οικονομία. Δεν πρέπει να γίνονται αυτές οι συνεδριάσεις; Η κρίση είναι συνεχής. Εξελίσσεται. Δηλαδή, έγινε μια συζήτηση την περασμένη εβδομάδα και η σημερινή δεν πρέπει να γίνει; Δεν πρέπει να ξαναγίνει την άλλη εβδομάδα;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πού κατέληξε; Ο ελληνικός λαός δεν έχει δικαίωμα να μάθει πού κατέληξε η Κυβερνητική Επιτροπή; Τις κρατάει μόνο για τον εαυτό της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξετάζουμε την κρίση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για τον εαυτό σας το κάνετε αυτό, σαν κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, για να έχετε σφαιρική εικόνα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν χρειάζεται να μας τις διαβάσετε. Δεν σας ζήτησα να μου τις διαβάσετε, έχω συγκεκριμένες ερωτήσεις γι` αυτό. Δεν χρειάζεται να μας διαβάσετε τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, είπατε στην αρχή, ότι ενισχύσατε τις τράπεζες για να ωφεληθούν όλοι οι Έλληνες, αυτός ήταν ο σκοπός...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι ο σκοπός της ενίσχυσης του πακέτου ήταν να ωφεληθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, στόχος του πακέτου είπα, και έκανα και μια ανάλυση του πακέτου...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εντάξει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι το ουσιαστικό στοιχείο. Διότι είμαι βέβαιος ότι όσοι θέλουν να το παραβλέψουν, θα εξακολουθήσουν να γράφουν ότι 28 δισεκατομμύρια ευρώ πήγαν στις τράπεζες, ενώ δεν πήγαν 28 δισεκατομμύρια ευρώ...

ΚΑΚΑΛΗΣ: (Δεν ακούγεται). Εκεί πήγαν. Από πού τα βρήκε το κράτος και πάνε εκεί; Πού πάνε μάλλον τα λεφτά αυτά; Πού πάνε, με συγχωρείτε. Δεν είναι ομόλογα τα οποία αν στο τέλος δεν μπορέσει να τα πληρώσει το κράτος, θα τα πληρώσουν οι πολίτες, μάλλον εμείς; Άρα, στις τράπεζες δεν πάνε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τη λέξη «εγγυήσεις» την αντιλαμβάνεστε;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι εγγυήσεις πώς δίνονται; Στο όνομα του ελληνικού λαού και αυτός θα τα πληρώσει στο τέλος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προκειμένου στη δύσκολη διατραπεζική αγορά, η οποία υφίσταται αυτή τη στιγμή διεθνώς, για να σας το πω απλά, να μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες και να δώσουν δάνεια στον μικρομεσαίο Έλληνα επιχειρηματία, στον Έλληνα ο οποίος θέλει να αγοράσει ένα σπίτι, να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο, εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο. Δεν δίνει λεφτά το ελληνικό Δημόσιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωραία. Αυτό το καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός. Αυτό που λέτε, αν ισχύει, ότι δεν διατίθενται τα λεφτά στις τράπεζες, αλλά διατίθενται στον ελληνικό λαό. Αυτό μας λέτε, δηλαδή. Αν δεν τα δίνετε στις τράπεζες, πού τα δίνετε τα 28 δισεκατομμύρια; Τέλος πάντων, δεν θα συζητούμε τα αυτονόητα. Εγώ θέλω να ρωτήσω, οι τράπεζες στις οποίες δίνετε αυτά τα χρήματα, όπως το εννοείτε όπως τα δίνετε, είτε με εγγυήσεις είτε κτλ, το πρώτο που κάνανε είναι ότι δεν δέχονται να διεκπεραιώσουν τα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Το ξέρετε; Τι θα κάνει η κυβέρνηση απέναντι σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες διασφαλίσεις, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η Εθνική είπε όχι, δεν δέχομαι. Τι θα κάνετε γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες διασφαλίσεις, ο οποίες είναι καταγεγραμμένες στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Και εκτός τούτου, την εποπτεία για τη λειτουργία των τραπεζών - -μη ξεχνάτε ότι το Δημόσιο θα είναι μέσα στα Διοικητικά συμβούλια, αυτό το λέω διευκρινιστικά- - οι οποίες θα μετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, θα την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση, δεν έχει και πολιτική ευθύνη γι` αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό το νομοσχέδιο είναι της κυβέρνησης, όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Έχουμε κάνει όλες τις διασφαλίσεις, ο οποίες χρειάζονται προκειμένου τα λεφτά να πιάσουν τόπο. Αυτό είναι το αντικείμενο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωραία. Τι θα κάνετε για τα 5 δισεκατομμύρια έλλειμμα που υπάρχει στα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία λόγω των επενδύσεων τα οποία εσείς ενθαρρύνατε σε μετοχές και ομόλογα, έχουν ήδη λογιστική ζημιά 5 δισεκατομμύρια. Για να μην μετατραπεί σε πραγματική, τι θα κάνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόνος σας το είπατε. Είναι λογιστική ζημιά, λογιστική θέση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η ερώτηση είναι, τι θα γίνει για να μην γίνει πραγματική; Άμα χρειαστούν να ρευστοποιήσουν τι θα κάνετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν χρειάζεται να ρευστοποιήσουν, διότι όπως γνωρίζετε, το κράτος βάσει του Συντάγματος, η Πολιτεία εγγυάται όλες τις συντάξεις. Σας το έχω πει επανειλημμένως. Όσον αφορά την καταβολή των συντάξεων είναι εγγυημένες. Μην προσπαθείτε λοιπόν άνευ λόγου και αιτίας, εκεί που δεν υπάρχει απολύτως καμία τέτοια αφορμή, να δημιουργείτε ανασφάλεια στους συνταξιούχους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τις συντάξεις τις εγγυάται. Τα αποθεματικά τα εγγυάται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ να τελειώσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα των Ταμείων τα εγγυάται η κυβέρνηση; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγγυάται όλες τις συντάξεις. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα να μην καταβληθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα σε όλους τους δικαιούχους. Όλα τα άλλα είναι άνευ βάσεως.

ΜΑΝΗ: Βάσει όλων αυτών που είπατε πριν κύριε Εκπρόσωπε, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση υιοθετεί, ή τέλος πάντων, τι άποψη έχει για τη θέση που εξέφρασε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό CITY ο κ. Μητσοτάκης, ότι σε περιόδους κρίσεων, τα κεκτημένα δεν είναι ούτε ιερά ούτε απαραβίαστα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει αυτό που σας έχω πει: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω δηλώσεις του επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε και κάτι άλλο. Είπε, ότι όλες οι κυβερνήσεις πάντοτε, έχουν προβλήματα, καμία δεν είναι τέλεια, δεν υπάρχει τέτοια κυβέρνηση και αν τέλος πάντων μια κυβέρνηση εάν είναι ανάγκη η χώρα να κυβερνηθεί, εάν δεν είναι δυνατόν, καλύτερα να μην έχουν ακυβερνησία, αλλά ας έρθει κυβέρνηση ισχυρή, έστω και του αντιπάλου. Αυτό ερμηνεύτηκε από πολλούς, ότι ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στις πιθανές πολιτικές εξελίξεις, προτιμάει σταθερές κυβερνήσεις ακόμη και από το χώρο της αντιπολίτευσης. Εσείς, θέλετε να σχολιάσετε κάτι τέτοιο ή ισχύει η απάντηση που δώσατε προηγουμένως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Η σημερινή κυβέρνηση είναι πάρα πολύ σταθερή.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Ντάνιελ Φριντ κάλεσε τα Σκόπια να αποδεχθούν την τελευταία δέσμη μέτρων του κ. Νίμιτς. Το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, πέρα από το να επαναλάβω για μια ακόμη φορά, τη γνωστή σταθερή θέση μας στο θέμα της εξεύρεσης ονομασίας για τη γειτονική χώρα. Εμείς με εποικοδομητικό πνεύμα προσερχόμαστε σε όλες τις συζητήσεις, οι οποίες γίνονται από το μεσολαβητή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε δύο σύντομες ερωτήσεις. Η πρώτη είναι, εφόσον η οικονομική κρίση διαρκεί και η κυβέρνηση τη βλέπει και την αντιμετωπίζει, την έχει διαπιστώσει και την αντιμετωπίζει. Η κοινωνία ή και πολιτικοί της φορείς, πώς θα αντιληφθούν το ξεπέρασμά της ή το ότι δεν μας έχει αγγίξει όσο πρέπει, όσο μάλλον άλλες χώρες; Θα το αντιληφθεί με τάξεις μεγεθών, θα το αντιληφθεί με κάποιο άμεσο όφελος των πολιτών, θα το αντιληφθεί με βελτίωση του δημοσιονομικού μας δεδομένου; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ειλικρινά, δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πω, όταν αυτή η κρίση ξεπεραστεί, η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι τα μεγέθη θα είναι τέτοια, ώστε να μην αγγιχθούν ας πούμε, άκουσα φορείς της αγοράς να μιλάνε για χιλιάδες απολύσεις, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να το διασφαλίσει η κυβέρνηση ότι δεν θα συμβεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για μια διεθνή οικονομική κρίση, η οποία όπως σας είπα είναι σε εξέλιξη. Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο εκ μέρους μου, να κάνω προβλέψεις για το χρονικό σημείο εξόδου από την κρίση ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, θα γίνει η έξοδος από την κρίση, τη στιγμή που όλοι μας σας λέμε ότι η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ένα είναι αυτό και το δεύτερο, μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα πότε θα απαντήσουμε στην τελευταία πρόταση, του κ. Νίμιτς και αν θα λάβουμε το δεδομένο ότι υπήρξε μια προσυνεννόηση με τα Σκόπια, εννοώ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί επανειλημμένως γι` αυτό. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Η κυβέρνηση, πέρα από τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα που θα δοθούν στο πλαίσιο της ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων από το Ταμείο Αντιμετώπισης της Φτώχειας, σκοπεύει κάποια από τα χρήματα αυτά, τα υπόλοιπα 23 δις που είπατε, να τα χρησιμοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση; Σκοπεύει, δηλαδή, η κυβέρνηση κάποια από αυτά τα χρήματα να πάνε απευθείας και όχι μέσω κάποιων άλλων στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθείτε και μιλάτε για 23 δις.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Τα υπόλοιπα λέω, τα 23 δις...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι χρήματα τα οποία έχει το ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο του. Σας το εξήγησα για άλλη μια φορά. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι εγγυήσεις...

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: ΄Αυλα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ελληνικό Δημόσιο εγγυάται. Για τα θέματα του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής έχει κάνει αναφορές ο κ. Αλογοσκούφης και έχει πει ότι όταν είναι έτοιμος για το επόμενο στάδιο, θα προβεί επίσης σε καινούριες αναφορές και σε λεπτομέρειες.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Να κάνω την ερώτηση κάτω από αυτή τη διευκρίνιση που κάνατε; Σκοπεύει η κυβέρνηση να δώσει κάποια άλλα χρήματα, κάποιες άλλες βοήθειες πέρα από αυτές που θα ανακοινώσει ο κ. Αλογοσκούφης, με άξονα τη διεθνή κρίση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω για τη διεθνή κρίση, το είπα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα θέσει θέμα ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας, με δεδομένο ότι την προηγούμενη φορά στη Σύνοδο Κορυφής είχε εμφανιστεί αρνητικό, από ό,τι κατάλαβα, απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα ήταν ακόμη αρνητικός στο να αφαιρεθούν συγκεκριμένες κοινωνικές δαπάνες από το Σύμφωνο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει, όπως πάντα, ενεργά στις συζητήσεις που θα γίνουν σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή στην έκτακτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο γι` αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά οι άλλοι ηγέτες ξεκαθαρίζουν από την αρχή αν είναι υπέρ ή κατά της ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Η κυβέρνηση δεν έχει θέση απέναντι σε αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω σε αυτό το θέμα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει επαφές με μεγαλομιντιάρχες. Θα ήθελα να ρωτήσω, λοιπόν, αν αλλάζει η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης μετά την παραίτηση του κ. Ρουσόπουλου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω ποτέ τέτοιου είδους δημοσιεύματα και δεν θα το κάνω ούτε και σήμερα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει την πρόταση του κ. Σαρκοζί να παραταθεί η γαλλική Προεδρία για ένα ακόμη χρονικό διάστημα ενόψει της διεθνούς κρίσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου αυτό το θέμα. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να δεσμευθώ, αλλά δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, η Τσεχία που ακολουθεί δεν έχει ευρώ. Δεν υπάρχουν τα ίδια δεδομένα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Είναι ένα θέμα για το οποίο μπορώ να ενημερωθώ και να σας απαντήσω. Δεν έχω στοιχεία γι` αυτό το θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή είπατε προηγουμένως ότι η κυβέρνηση είναι πολύ σταθερή, με δεδομένο ότι περάσαμε ένα θυελλώδες δίμηνο που κορυφώθηκε με την παραίτηση του Υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου, στο διάστημα αυτό το ΠΑΣΟΚ θα λέγαμε ότι πήρε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Τι περιμένει τώρα πια από τα γκάλοπ η Νέα Δημοκρατία; Δεν έχει κάποια προσδοκία η Νέα Δημοκρατία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω, ως γνωστόν, υπάρχοντα γκάλοπ τα οποία κατά καιρούς μου παρουσιάζετε. Περιμένετε από εμένα να σχολιάσω τις αναμενόμενες δημοσκοπήσεις;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με όλο το θάρρος, επιτρέψτε μου, δεν καταλάβατε την ερώτηση. Είπα αν προσδοκάτε κάτι από τα γκάλοπ, δεν σας είπα να σχολιάσετε γκάλοπ που δεν υπάρχει. Σας έθεσα ένα δεδομένο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς μετριόμαστε με την πραγματική δουλειά την οποία κάνουμε ως κυβέρνηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό, πώς θα θέλατε να εμφανιστεί, να αποτυπωθεί στα γκάλοπ; Αυτή είναι η ερώτησή μου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μετριόμαστε με τη δουλειά μας. Οι σφυγμομετρήσεις απλώς καταγράφουν στάσεις μιας δεδομένης στιγμής.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Σας έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ ο κ. Παναγόπουλος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Άλλωστε, σπεύδω να πω ότι δεν είμαι πολιτικός Προϊστάμενος του κ. Παναγόπουλου. Αλλά δεν έχω υπόψη μου καμία τέτοια πρόθεση. Παρακαλώ γι` αυτό το θέμα να απευθυνθείτε στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Έφτασε στα χέρια της αρμόδιας Αρχής για την πάταξη και τη διακίνηση μαύρου χρήματος, μια επιστολή της ΔΑΚΕ Θεσσαλονίκης, την οποία μάλιστα κατέθεσε η αντιπολίτευση, όπου φέρονται να απευθύνονται στον Πρωθυπουργό και να λένε ότι συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν στενή σχέση μαζί του στη Θεσσαλονίκη ενέχονται, κατά την εκτίμησή τους, σε διάφορες παράτυπες, παράνομες ενέργειες, οικονομικές ατασθαλίες. Έχετε υπόψη σας το γεγονός και εν πάση περιπτώσει τι σχολιάζετε εσείς γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου το γεγονός. Συνεπώς, δεν πρόκειται να σχολιάσω κανένα γεγονός, κανένα στοιχείο το οποίο εσείς μου παρουσιάζετε και δεν το έχω υπόψη μου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 29 October 2008 - 22:01:12 UTC