Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-09-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 159179885

Έκδοση 1

brf1709

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με θέματα του Υπουργείου Μεταφορών. Σε λίγη ώρα, ο Υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την Ολυμπιακή, στο χώρο συνεντεύξεων του Υπουργείου Μεταφορών. Η συστηματική προσπάθεια -με πολλή και καλή δουλειά που έγινε σε αυτό το χρονικό διάστημα- οδηγεί σε σημαντικές λύσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει ο κ. Χατζηδάκης. Εγώ, εκείνο το οποίο θέλω να πω, είναι ότι η λύση αυτή βοηθά την Ολυμπιακή, σέβεται τους εργαζόμενους και δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εξεύρεση επενδυτή.

" Αύριο στις 11.00, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Ξέρετε, μήπως, πότε θα ορκιστεί η κυβέρνηση που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Ψωμιάδης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν υπαινίσσεστε τα περί ανασχηματισμού που ακούω, ισχύει η απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγες ημέρες, στη Θεσσαλονίκη.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, το τελευταίο διάστημα είχατε δεχθεί πολλές επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τη δραστηριότητα της συζύγου σας. Έβαζαν, δηλαδή, ένα ηθικό θέμα, λέγοντας ότι υπάρχει ηθικό ασυμβίβαστο, να είστε εσείς υπουργός της κυβέρνησης και η σύζυγός σας να δημοσιογραφεί. Μετά την παραίτησή της, θεωρείτε ότι θα εκτονωθεί το κλίμα που υπήρξε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν θα αναφερθώ σε αυτό εγώ, από το press room και από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Το μόνο που τολμώ να πω, είναι ότι η δήλωσή της είναι αναλυτική και ίσως και καλύτερη από πολλές άλλες δικές μου δηλώσεις, στο παρελθόν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για τον ανασχηματισμό παραπέμψατε στη δήλωση που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός είχε πει και άλλα στη ΔΕΘ, ας πούμε, για παράδειγμα, είχε πει ότι δεν υπήρχε κανένα θέμα με την επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Βουλγαράκη και όλα κινούνταν στο πλαίσιο της νομιμότητας, αλλά μετά από λίγο, ο κ. Βουλγαράκης έφυγε. Το ίδιο είχε πει και για τη σύζυγό σας, ότι δεν υπήρχε θέμα ηθικού ασυμβίβαστου και κατήγγειλε ως αναχρονιστικές και μεσαιωνικές τις αντιλήψεις. Το ένα ερώτημα είναι, γιατί υπέκυψε σε αυτές τις αντιλήψεις η κυβέρνηση, απομακρύνοντας...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι είναι ένα ιδιαίτερο θέμα. Είναι πολύ ιδιαίτερη η δική μου θέση, έτσι όπως τίθενται τα ερωτήματα, αλλά επιτρέψτε μου να κάνω μια παρέκβαση και να πω ότι παραιτήθηκε από το Μέσο στο οποίο εργαζόταν και όχι από την κυβέρνηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Επιμένοντας στο ερώτημα του συναδέλφου, αναρωτιέμαι για το εξής: Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται μια δυναμική υπέρ του ανασχηματισμού, υπέρ αλλαγών στην κυβέρνηση. Και επειδή την τελευταία περίοδο βλέπουμε ότι ο Πρωθυπουργός αλλάζει στάση, αν αντιλαμβάνεται ότι έχει αντίθετα μηνύματα από την κοινωνία, αναρωτιέμαι και αν αυτή η πάγια δήλωση ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, είναι μια δήλωση που αφορά μόνο το σήμερα ή το αύριο ή, αν αφορά και μια προοπτική κάποιων μηνών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορά και το επέκεινα.

ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για το θέμα του Βατοπαιδίου, είπατε χθες ότι τίθεται εν αμφιβόλω ένα θεσμικό όργανο, όπως είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Θέλω να ρωτήσω, αν υπάρχει και πολιτική βούληση να διευθετηθεί αυτό το θέμα, όπως προκύπτει σήμερα, από ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτική βούληση για να δοθεί όλη η αλήθεια στη δημοσιότητα, για να διευκολυνθεί από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες η έρευνα της Δικαιοσύνης, υπάρχει και έχει δηλωθεί.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να περάσω σε ένα άλλο θέμα. Αυτές οι τελικές αποφάσεις για την Ολυμπιακή, προφανώς, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης αποτελούν μια λύση -όπως κι εσείς είπατε- που βοηθά και την εταιρεία και τους εργαζόμενους. Υπάρχει κάποια δικλείδα ότι σε περίπτωση που αλλάξει αύριο η κυβέρνηση, σε κάποιο χρονικό διάστημα, αυτές οι λύσεις θα παραμείνουν ως έχουν; Και αυτή η ερώτηση ισχύει και για τις άλλες μεταρρυθμίσεις που κάνατε, όπως κινήσεις με τον ΟΤΕ κτλ. Θέλω να πω είναι δεσμευτικές ή θα έχουμε πάλι καινούργιες αναταράξεις με καινούργια πράγματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αν απαντήσω ξερά στο ερώτημά σας, κινδυνεύει να εκληφθεί ως υπόνοια, υποψία άλλων πολιτικών διεργασιών, θα πω: Πρώτον, η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολύ χρόνο. Δεύτερον, θα σημειώσω ότι η λύση αυτή είναι μια λύση που συζητήθηκε με πολύ συστηματικό τρόπο, με πολύ επιμονή, με προσπάθεια και δουλειά μεγάλου χρονικού διαστήματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σας θυμίζω ότι υπήρχε μια σειρά από διαφορές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε πολύ λίγη ώρα θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα όδευσαν και οδεύουν στο καλύτερο δυνατό σενάριο που μπορούσε κάποιος να επιτύχει και για τους τρεις παράγοντες που είπα προηγουμένως, δηλαδή και για την Ολυμπιακή και για τους εργαζόμενους, αλλά και για την προοπτική της εξεύρεσης του όποιου επενδυτή. Οι συμφωνίες αυτές είναι συμφωνίες της χώρας μας με την Κομισιόν.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Επειδή είπατε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολύ χρόνο, ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω εάν σας ανησυχούν οι δραστηριότητες που τώρα τελευταία αναπτύσσει ο κ. Τατούλης με συναντήσεις με αρχηγούς άλλων κομμάτων και όλα τα σχετικά. Και το ρωτάω αυτό γιατί μπορεί κάτι να προκύψει στην πορεία και οι 152 να γίνουν 151 ή 150. Σας ανησυχούν, λοιπόν, αυτές οι πρωτοβουλίες που παίρνουν κάποιοι βουλευτές, που ανήκουν ακόμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες το βράδυ και αφού εσείς είχατε μιλήσει για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους- κυκλοφόρησαν κάποιες πληροφορίες από ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ότι στο Νομικό Συμβούλιο, όταν έδωσε αυτές τις γνωμοδοτήσεις, ήταν ο κ. Διονυσόπουλος. Ο κ. Διονυσόπουλος δεν το γνωρίζω, ρωτάω- οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι αμέσως μετά διορίστηκε ως νομικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Ισχύει αυτό; Και πώς ο κ. Διονυσόπουλος ήρθε εδώ, εάν ήρθε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας πω το ισχύον εις ό,τι αφορά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ως αυτόνομος οργανισμός, ορίζει τους νομικούς συμβούλους σε κάθε Υπουργείο ή στις Γραμματείες. Σε άλλο Υπουργείο ορίζει έναν, σε άλλο δύο, ανάλογα με τις ανάγκες. Είναι μια διαδικασία η οποία γίνεται από τον πρόεδρο  με απόφασή του- του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δεν χρειάζεται να προηγηθεί το οποιοδήποτε αίτημα από τον οποιονδήποτε Υπουργό. Είναι δηλαδή μια πλήρως αυτόνομη διαδικασία. Ας μη συγχέουμε τον νομικό σύμβουλο του Υπουργού, ο οποίος είναι επιλογή του Υπουργού ως συνεργάτης του, με τον νομικό σύμβουλο που το κάθε Υπουργείο έχει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Είναι δύο τελείως διαφορετικές ιδιότητες.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Άρα, ορίστηκε με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς και χωρίς να υπάρχει αίτημα από τα Υπουργεία. Αυτό ισχύει για όλο τον δημόσιο τομέα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θεωρείτε τυχαίο ότι ο συγκεκριμένος νομικός σύμβουλος είχε υπογράψει σαν πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου την εκχώρηση, τέλος πάντων την ανταλλαγή της περιουσίας της Μονής Βατοπαιδίου με το...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κάποιος, το να έχει κάνει κάποιος τη δουλειά του στο Νομικό Συμβούλιο πριν, και εν συνεχεία να διοριστεί σε μια υπηρεσία, όπως σας είπα τη διαδικασία.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και με το έγγραφο που παρουσιάζει, ο ηγούμενος Εφραίμ παρουσιάζεται ουσιαστικά να δίνει, με τον τρόπο του, κάποιες εντολές στον κ. Τσιτουρίδη. Είναι σύνηθες ένας ηγούμενος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ηγούμενος Εφραίμ, να δίνει ουσιαστικά εντολές σε ένα μέλος της κυβέρνησης; Δηλαδή εκτός από τον Πρωθυπουργό μπορεί να δώσει και ο ηγούμενος Εφραίμ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι μια εντελώς αυθαίρετη ερμηνεία αυτή την οποία κάνετε. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει αυτό το οποίο έχω πει: Οι Υπουργοί κινήθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και των καθηκόντων τους. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Αναφέρεται, νομίζω και αναλυτικά στη δικαστική παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Άρα, οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με τα ονόματα των Υπουργών σε αυτή την ιστορία δεν προσθέτει παρά μόνον εντυπώσεις.

ΧΙΩΤΗΣ: Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύει σήμερα ένα σημείωμα όπου κάποιος υπουργός, αν αντιλαμβάνομαι καλά είναι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, γνωμοδοτεί ότι πρέπει να επιλυθεί το θέμα, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι must ή ότι υπάρχει πολιτική βούληση. Με τέτοιο τρόπο προωθούνται τα ζητήματα στα υπουργεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωμοδοτούν οι υπουργοί. Η έννοια της γνωμοδότησης τον τελευταίο καιρό βρίσκεται πολύ στη δημοσιότητα, και κάνω αυτή την παρατήρηση επειδή ακριβώς οι γνωμοδοτήσεις γίνονται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Κατά τα λοιπά, ισχύει η απάντηση που έδωσα στην κ. Καλογεροπούλου.

ΧΙΩΤΗΣ: Επειδή δεν την κατάλαβα, ο όρος  must και «υπάρχει πολιτική βούληση» από ένα σημείωμα υπουργού -αν είναι σημείωμα υπουργού, μπορεί να μην είναι, δεν το ξέρω, εσείς θα μου το πείτε- θεωρείτε ότι είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να προωθούνται αποφάσεις από την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αποφάσεις όταν προωθούνται, προωθούνται με πάρα πολύ συγκεκριμένους τρόπους. Οι συγκεκριμένοι τρόποι είναι ότι περνούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό ισχύει για όλα τα θέματα. Γι` αυτό υπάρχουν υπηρεσίες στα υπουργεία, υπάρχουν διευθύνσεις, διευθυντές, γενικοί διευθυντές κ.ο.κ. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, ο ίδιος ο πρώην υπουργός έχει κάνει δηλώσεις, από ό,τι γνωρίζω, σήμερα το πρωί, αλλά και η δική μου δήλωση περί των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των υπουργών είναι σαφής. Δεν θα μπω στην ουσία του θέματος, γιατί δεν μπήκα όλο αυτό το διάστημα από τη στιγμή που η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, όμως επαναλαμβάνω αυτό το οποίο ανέφερα και προηγουμένως, περί των εντυπώσεων.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να επανέλθω σε ένα θέμα που συζητήθηκε πριν. Κατά την άποψή σας, εάν ένας βουλευτής της συμπολίτευσης πάει σε έναν αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης για να του πει ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση την οποία εντέλλεται από τον ελληνικό λαό, από το εκλογικό του σώμα να στηρίξει, συγκαλύπτει ή τέλος πάντων ανέχεται τα κρούσματα διαφθοράς, κατά την άποψή σας αυτός ο άνθρωπος μπορεί να ανήκει στην κοινοβουλευτική δύναμη του κυβερνώντος κόμματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τα της συζήτησης που αναφέρατε. Εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι αυτή η κυβέρνηση απέδειξε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, από το 2004 έως και το πολύ πρόσφατο παρελθόν, ότι ουδέποτε μπήκε σε τέτοιες λογικές. Οποιοδήποτε θέμα υπήρξε, οποιοδήποτε θέμα ανακάλυψαν στελέχη της κυβέρνησης, στελέχη του δημόσιου τομέα, οποιοδήποτε θέμα αποκαλύφθηκε, πήρε έναν και μόνο δρόμο: Το δρόμο της Δικαιοσύνης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στην υπόθεση του Βατοπαιδίου η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και στηρίζει και την εισαγγελική εκτίμηση ότι παραπλανήθηκαν οι υπουργοί. Ωστόσο, όπως βλέπουμε από τις χειρόγραφες υποδείξεις του ηγούμενου, χωρίς την πολιτική βούληση, ο ένας από τους όρους μάλλον που θέτει είναι η πολιτική βούληση. Χωρίς πολιτική βούληση δεν επρόκειτο να προχωρήσει αυτή η ιστορία και μέχρι τώρα αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση της εκχώρησης της περιουσίας του Δημοσίου προς τη Μονή. Αυτή η πολιτική βούληση έχει αλλάξει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, διαπιστώνω, αν ορθώς αντιλαμβάνομαι τις ερωτήσεις, ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις περί ενός χειρογράφου, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα για το αν έχει γραφθεί και από ποιον. Αλλά επί της ουσίας του θέματος, έχω απαντήσει. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 17 September 2008 - 15:20:58 UTC