Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-09-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 158969752

Έκδοση 1

brf1509

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σήμερα, στις 18:30, θα μιλήσει στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Δημοκρατίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να ξεκινήσουμε από τον κ. Βουλγαράκη. Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι παραιτήθηκε κάπως αργά. Ότι θα έπρεπε να το είχε κάνει, λένε πολλοί και ίσως δικαιολογημένα, είναι κάτι που το πιστεύω και εγώ, πριν από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ώστε με αυτό τον τρόπο να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τον Πρωθυπουργό, διότι αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα αυτά έγιναν κατόπιν εορτής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω καμία παρατήρηση στα σχόλιά σας. Έχω ήδη κάνει μια δήλωση μετά την παραίτηση του κ. Βουλγαράκη. Δεν πρόκειται να προσθέσω κάτι περισσότερο σε αυτή.

ΤΕΡΖΗΣ: Η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη του κ. Βουλγαράκη ότι στοχοποιήθηκε από συμφέροντα; Έκανε και κάποιες δηλώσεις -τις οποίες υποθέτω ότι δεν θα σχολιάσετε, γιατί είναι σε κύκλους και δημοσιογράφους- περί βαρόνων του κόμματος. Αν συμμερίζεστε αυτό και ποιος είναι τελικά ο λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε, αποπέμφθηκε, εσείς θα μου πείτε, ο κ. Βουλγαράκης, δεδομένου ότι και την προηγούμενη εβδομάδα εδώ που το συζητάγαμε, κατά την άποψη της κυβέρνησης που μεταφέρατε, δεν υπήρχε θέμα σχετικά με τον τέως Υπουργό Ναυτιλίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επαναλάβω το ίδιο πράγμα. Ο κ. Βουλγαράκης στην παραίτησή του αναφέρει τα στοιχεία τα οποία με ρωτήσατε. Δεν πρόκειται να κάνω κανένα επιπλέον σχόλιο, πέραν της δήλωσης που έκανα την περασμένη εβδομάδα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θα επιμείνω σε αυτό, κύριε Υπουργέ. Ο κ. Βουλγαράκης πριν από λίγο είπε ότι η οικονομική του κατάσταση ουσιαστικά ήταν αυτή η οποία τον «όπλισε», προκειμένου να αντισταθεί σε διάφορες πιέσεις. Δηλαδή, για να καταλάβουμε, ένας Υπουργός για να μπορέσει να πει «όχι» σε κάποια συμφέροντα που τον πιέζουν, θα πρέπει να έχει φορολογική δήλωση ενός εκατομμυρίου ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει στα θέματα αυτά. Δεν πρόκειται να πω τίποτε περισσότερο.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν αυτή την κατάσταση που βιώνουμε, την κρίση ή όπως αλλιώς την ορίζει ο καθένας, την ορίζει η κυβέρνηση ως επικοινωνιακή ή ως πολιτική και αν συμβαίνει το δεύτερο, με τι τρόπο θα την ξεπεράσει; Προφανώς, άκουγα χθες ότι περνάμε πλέον από την παραπολιτική, λέει, στην αληθινή πολιτική. Αυτό σημαίνει κάποια μέτρα, κάποιες πρωτοβουλίες; Τι είναι αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου δίνετε αφορμή να κάνω μια επισήμανση, ουσιαστικά στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες, σημειώνοντας ότι υπάρχει διεθνής κρίση την οποία όλοι γνωρίζουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ευρύτερα. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις για να αντιληφθεί τη σημαντική οικονομική κρίση που περνά αυτή την περίοδο όλος ο πλανήτης. Θέλω να σημειώσω, ερχόμενος στα δικά μας θέματα πια, με αφορμή αυτά που είπε ο κ. Παπανδρέου ότι πέρασε η εποχή των εύκολων υποσχέσεων, της παροχολογίας. Η πραγματική πολιτική πρέπει να απαντά στα πραγματικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει μια χώρα, όπως αυτή η κρίση την οποία σας αναφέρω τώρα. Η πραγματική πολιτική είναι εκείνη που αναλύεται από την κυβέρνηση στην πράξη -και όχι σε ευχολόγια όπως στην περίπτωση του κ. Παπανδρέου- με μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, έτσι ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο πληγωμένοι από τη διεθνή κρίση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με αφορμή τα όσα είπατε για τον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου όμως, μεταξύ άλλων, χθες υποσχέθηκε ή δεσμεύθηκε, αν είναι σωστότερος ο όρος, για την κατάργηση σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες του περίφημου μπλοκ, για το μπλοκάκι των ελεύθερων επαγγελματιών και σε σχέση, δηλαδή, με το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, πέρα από τις άλλες δεσμεύσεις στις οποίες αναφέρθηκε για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Θα ήθελα όμως συγκεκριμένα για τις οικονομικές δεσμεύσεις, σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία των πολιτών...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα, ο κ. Παπανδρέου ήταν γενικόλογος. Έδειξε να μην αντιλαμβάνεται αυτό το οποίο είπα προηγουμένως, ότι έχουμε γενικευμένη οικονομική κρίση σε όλο τον πλανήτη. Αυτή την ώρα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης δίνει συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και θα δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, απαντώντας στα της οικονομικής κρίσης την οποία αναφέραμε και γνωρίζουμε -όπως έχουμε επαναλάβει- όλοι πολύ καλά.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή επικαλεστήκατε και νωρίτερα τη διεθνή οικονομική κρίση για την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, το ίδιο έκανε και ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, απ` ό,τι θυμόμαστε πολύ καλά. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Για τα έξοδα νομίζω ότι είναι αντιληπτό σε όλους ότι υπάρχει πρόβλημα, έχει αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, έχουν αυξηθεί τα επιτόκια που πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο για το δανεισμό που έχει από ξένες τράπεζες, αλλά για τα έσοδα τα οποία έχουν πιάσει πάτο, όπως έχει ομολογήσει ο Υπουργός επί των Οικονομικών, τι σας φταίει ο υπόλοιπος πλανήτης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια προσέγγιση απλοϊκή, επιτρέψτε μου να πω. Εκείνο το οποίο θέλω να σημειώσω είναι ότι η κυβέρνηση αυτή τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια ακολουθεί την ήπια προσαρμογή, όπως έχουμε αναφέρει, για μια κρίση η οποία πριν από πέντε χρόνια δεν διαφαινόταν. Άρχισε να διαφαίνεται λίγους μήνες πριν ή ένα χρόνο πριν. Είναι σημαντικό ότι στην πορεία αυτών των ετών έγιναν μεταρρυθμίσεις οι οποίες βοήθησαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, κάτι που σημειώνεται, όχι ως ευχολόγιο, ούτε ως ρητορικό σχήμα, αλλά στην πράξη, από διεθνείς οργανισμούς. Μόλις την περασμένη Τετάρτη ή Πέμπτη, είχαμε την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το ότι η χώρα μας ανέβηκε δέκα θέσεις στον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Ένα άλλο σημείο το οποίο θέλω να θυμόμαστε όλοι και δεν είναι ούτε αυτό σχήμα λόγου, είναι ότι: Όταν το έλλειμμα ήταν στο 8% και έχει πέσει κάτω από το 3%, μιλάμε δηλαδή για πάνω από 5 μονάδες μείωση του ΑΕΠ και με δεδομένο ότι κάθε μονάδα του ΑΕΠ φτάνει στα 2,5 δισεκατομμύρια, αυτό δείχνει πραγματικά τα όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση στη μείωση των δημοσίων εξόδων. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, στα οποία αναφερθήκατε ειδικά, ο κ. Αλογοσκούφης θα δώσει σήμερα περισσότερα στοιχεία. Έχω ήδη κάνει και εγώ μια γενική αναφορά εδώ. Θα σας παρακαλούσα, να περιμένετε να ακούσετε την απάντηση του κ. Αλογοσκούφη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση, με βάση και τα νέα δεδομένα, να αναλάβει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία για να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο όλες οι εκτάσεις και η δημόσια περιουσία που «ανήκουν» στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου ή θα συνεχίσετε τη μέχρι τώρα πολιτική σας να εκχωρείτε δημόσια περιουσία στο Βατοπαίδι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει κάνει ανακοινώσεις, τόσο δια του Εκπροσώπου της, είτε εμού είτε του αναπληρωτή, όσο και δια του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, για το τι προτίθεται να κάνει σε αυτή την υπόθεση. Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι είναι μια έρευνα της Δικαιοσύνης σε εξέλιξη, την οποία και όλοι αναμένουμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά δεν μπορεί η κυβέρνηση νομοθετικά να αμφισβητήσει την κυριότητα αυτών των εκτάσεων από τη Μονή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει -και σήμερα, αλλά και με αφορμή τέτοια ερωτήματα- την περασμένη εβδομάδα.

KΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, υπήρχαν άνωθεν πιέσεις σε συγκεκριμένους Υπουργούς για να βάλουν τις υπογραφές τους, σε προνομιακές όπως χαρακτηρίζονται σήμερα, αποφάσεις για τη Μονή Βατοπαιδίου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε εικοτολογικά, όπως είναι πάντα τα σενάρια, δεν θα απαντήσω.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Τσιτουρίδης, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση είπε, ότι ενώ είχε ετοιμάσει τα πάντα, προκειμένου να μεταφέρει το υπουργείο στους Θρακομακεδόνες, δέχθηκε μια σειρά από πιέσεις και μάλιστα πιέσεις και από τον ηγούμενο Εφραίμ. Το επιβεβαιώνετε; Τι γνωρίζετε εσείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα. Εκείνο το οποίο γνωρίζω, είναι ότι έχει υπάρξει δήλωση από την πρώτη-δεύτερη ημέρα κιόλας που ανέκυψε αυτό το θέμα, από τον τότε Υπουργό Απασχόλησης, η οποία ξεκαθάριζε το ζήτημα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητάνε πολλοί για τη διεθνή κρίση. Θέλω την άποψή σας για το αν υπάρχει, εάν εντοπίζετε κάποιο εσωτερικό πρόβλημα. Αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αυτή η χώρα ή όλα οφείλονται στη διεθνή κρίση; Και το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός μου, είναι αν σας αρκεί να κερδίζετε ή να υπερέχετε στις δημοσκοπήσεις ή στην κάλπη έστω, του ΠΑΣΟΚ, ή τέλος πάντων πρέπει να γίνει και κάποιο έργο ορατό σε αυτή τη χώρα, που θα το καταλάβουν όλοι οι πολίτες, θέλω να πω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το πρώτο σκέλος της ερώτησή σας, θα σας παραπέμψω, στα όσα είπα νωρίτερα και θα πει και ο κ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτή την ώρα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης για τις δημοσκοπήσεις. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα έκανα άλλη ερώτηση, αλλά επειδή αναφερθήκατε στις δημοσκοπήσεις: Δηλαδή, δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι ορισμένα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων  και δεν αναφέρομαι στην πρόθεση ψήφου- είναι μάλλον ανησυχητικά για την κυβέρνηση; Για παράδειγμα, το ότι υπάρχει δυσφορία για τα οικονομικά μέτρα, από το 61%, αν θυμάμαι καλά, σε μια δημοσκόπηση της RΑSS για το «ΠΑΡΟΝ». Αυτό δεν σας ανησυχεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπληρώνοντας την απάντησή μου, θέλω να σημειώσω: Μόλις την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο -και σας δόθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού- αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, στη σύντομη εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σημαντικές για το μέλλον του τόπου και έχουν γίνει τους τελευταίους έξι μήνες. Σας θυμίζω ότι τους τελευταίους έξι μήνες είχαμε την μεταρρύθμιση για το Ασφαλιστικό, είχαμε την μεταρρύθμιση για την Παιδεία στο ζήτημα των κολεγίων, είχαμε την έγκριση του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής, την Εθνική Στρατηγική για την Παιδεία. Είχαμε την υπόθεση των λιμανιών, μια εξίσου μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία καθιστά τη χώρα πύλη του διεθνούς εμπορίου ναυσιπλοΐας από την Ανατολή προς τη Δύση. Είχαμε τη μεταρρύθμιση που αναφέρεται στους Ειδικούς Λογαριασμούς, είχαμε τη μεταρρύθμιση η οποία έχει να κάνει με την καλύτερη πολιτική απόδοση στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Είχαμε μια σειρά  και συνεχίζουμε- από μεταρρυθμίσεις οι οποίες επεξεργάζονται. Θα αναφερόμουν και στην ψηφιακή εποχή, για την οποία, όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους έξι μήνες, έχουμε κάνει ανακοινώσεις και σε αυτή την αίθουσα. Από εδώ και πέρα έχουμε μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την Ολυμπιακή Αεροπορία. Γίνεται μια δουλειά, εδώ και πολλά χρόνια, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσπαθούμε να κλείσουμε το κεφάλαιο των προβλημάτων που έχουν ανακύψει επί δεκαετίες. Έχουμε μπροστά μας τη μεταρρύθμιση για το να ψηφίζουν οι απόδημοι και ελπίζουμε εκεί η αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει προσχηματικά να επικαλείται διάφορους λόγους, για να δώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίζουν, όπως την έχουν οι περισσότεροι απόδημοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έχουμε μπροστά μας τη διοικητική μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον «Καποδίστρια 2», που συνηθίσαμε να τον λέμε. Έχουμε αλλαγές, οι οποίες γίνονται στα οργανογράμματα δημοσίων οργανισμών, για την καλύτερη απόδοση. Όλα αυτά, σε ένα χρονικό διάστημα έξι-εφτά μηνών, είναι πραγματική πολιτική. Και αυτή την πραγματική πολιτική είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, την περασμένη Δευτέρα είχατε δεχθεί μια ερώτηση από συνάδελφό μου, αν θεωρείτε ότι δέχεστε προσωπικές επιθέσεις. Και είχατε απαντήσει, αν θυμάμαι καλά, «αν έβλεπα κάτι τέτοιο, θα το έλεγα». Αναρωτιέμαι, αν εξακολουθεί να ισχύει η ίδια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε.

ΧΙΩΤΗΣ: Σας προβληματίζουν καθόλου αυτά τα φαινόμενα εσωστρέφειας που αρχίζουν και αναπτύσσονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μη μου πείτε ότι δεν τα βλέπετε. Διότι, τόσο στον κυριακάτικο Τύπο, όσο και τις ημέρες που προηγήθηκαν της παραίτησης του κ. Βουλγαράκη, διαπιστώσαμε ότι διαφόρων ειδών κατηγορίες έχουν αρχίσει και αλληλοεκτοξεύονται από υπουργούς εναντίον υπουργών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν έχω δει, τουλάχιστον σε δημόσιες δηλώσεις υπουργών, να υπάρχουν τέτοιου είδους κατηγορίες, σαν αυτές που αναφέρατε. Βεβαίως και διαβάζω τα ρεπορτάζ των Μέσων. Έδωσα μια απάντηση την περασμένη εβδομάδα, η οποία καλύπτει και αυτό το ερώτημα, με αφορμή άρθρο σε εφημερίδα, επιφανούς στελέχους της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η απάντηση ισχύει και σήμερα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Παρ` όλα αυτά κύριε Υπουργέ και παρά την παραίτηση του κ. Βουλγαράκη, η γκρίνια συνεχίζεται. Αν θέλετε και εποικοδομητική γκρίνια. Ο κ. Κακλαμάνης, δηλαδή, είπε ότι θα πρέπει να γίνει δομικός ανασχηματισμός. Αντί να εκτονωθεί η κρίση που υπήρχε, συνεχίζεται. Εσείς τι λέτε γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτε περισσότερο απ` αυτά που είπα στον κ. Χιώτη.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές το συντομότερο δυνατό. Ποια είναι η δική σας απάντηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Του απάντησε ο Πρωθυπουργός, την περασμένη Κυριακή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στις «μεταρρυθμίσεις» που αναφέρατε προηγουμένως, δεν αναφέρατε μια ακόμη, τους ιδιωτικούς αυτοκινητόδρομους, χάρη στους οποίους γίνεται μια νέα ληστεία αυτές τις ημέρες, με την αύξηση έως 148% στα διόδια, κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών. Σ` αυτό, παρ` όλο που τα έργα θα ξεκινήσουν σε ένα χρόνο και η εκμετάλλευση των διοδίων έχει δοθεί στην εταιρεία μέχρι το 2038, ήδη οι οδηγοί πληρώνουν άγριο χαράτσι. Γι` αυτό δεν έχει πολιτικές ευθύνες η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να κάνω μια γενική τοποθέτηση, γιατί στην ουσία του θέματος, απάντησα στον κ. Φανίδη, την περασμένη εβδομάδα, που μου έκανε παρεμφερές ερώτημα: Τα μεγάλα δημόσια έργα γίνονται εδώ και μερικά χρόνια και δεν ξεκίνησαν μόνο επί Νέας Δημοκρατίας. Είχαν ξεκινήσει και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με συγχρηματοδοτήσεις, αυτοχρηματοδοτήσεις. Εμείς κάναμε τα ΣΔΙΤ. Υπάρχει η ανάγκη να συνεχίσουν οι υποδομές στη χώρα, διότι αυτές είναι που ενισχύουν την ανάπτυξη, είτε στον τουρισμό, είτε γενικότερα στην οικονομία, είτε ειδικότερα σε κάθε περιοχή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για ποια αυτοχρηματοδότηση μιλάτε όταν η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο, συμμετέχει κατά 7% στο κόστος; Αυτή είναι αυτοχρηματοδότηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις για όλα τα θέματα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας έχει γίνει σειρά μεγάλων έργων. Έχουν αναγγελθεί και σε είναι σε εξέλιξη 325 έργα, μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δηλαδή, δεν περιλαμβάνω έργα Νομαρχίας ή άλλα. Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα συνθετικά και εν πάση περιπτώσει να συγκρίνουμε. Από τη μια υπάρχει απαίτηση για καλύτερη κοινωνική πολιτική, και αυτό βεβαίως είναι η ορθή απαίτηση από όλους τους πολίτες και αυτό είναι που προσπαθεί η κυβέρνηση. Από την άλλη, αντιλαμβάνεστε ότι ο Προϋπολογισμός μιας χώρας ή τα οικονομικά μιας χώρας -και μάλιστα εν μέσω μιας διεθνούς κρίσης, αλλά και χωρίς τη διεθνή κρίση- είναι πεπερασμένα. Οφείλει, λοιπόν, μια χώρα που ζει στο σύγχρονο κόσμο να ακολουθήσει μεθόδους, όπως αυτές που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να μπορέσει να λύσει τέτοια ζητήματα, έτσι ώστε να είναι σε θέση από το περίσσευμα εκείνο του Προϋπολογισμού, το οποίο υπάρχει, να κινηθεί και με νέες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Να είναι σε θέση να ενισχύσει την κοινωνική διάσταση της πολιτικής, όχι για άλλους λόγους, αλλά για λόγους ουσίας, γιατί αυτή απευθύνεται και αναφέρεται σε κάθε πολίτη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς κρίνετε την απόφαση, γιατί δεν άκουσα κάποιο σχόλιο, της Μονής Βατοπαιδίου για την κατάθεση των χρημάτων που αποκτήθηκαν από τις πωλήσεις των ακινήτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων; Γιατί ακούστηκαν πολλά για σκοπιμότητες, δόθηκαν διάφορες ερμηνείες. Το σχόλιο της κυβέρνησης ποιο είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτό που είπα προηγουμένως, ότι δεν μπαίνω σε εικοτολογικά σενάρια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γι` αυτή καθεαυτή την απόφαση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κάποιο σχόλιο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Μεταξύ των πολλών που υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, σχετικά με την οικονομική πολιτική, ήταν και η φορολόγηση των off shore εταιρειών, διότι αποκρύπτονται εισοδήματα και διακινείται μαύρο χρήμα. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, εάν είναι τόσο εύκολο αυτό να γίνει και να έχει έσοδα η κάθε κυβέρνηση από τη φορολόγηση αυτή. Γιατί δεν προχωρά και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη φορολόγηση των off shore εταιρειών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου -και θα απαντήσει ο κ. Αλογοσκούφης πιο αναλυτικά σε αυτά- έχει πει μια σειρά πραγμάτων τα οποία είτε αναιρούνται, είτε έχουν μέσα τους μόνο τη λογική του ευχολογίου στην οποία αναφέρθηκα, ευθύς εξαρχής, στη συζήτησή μας. Εγώ θα δώσω ένα-δύο παραδείγματα: Μίλησε ουσιαστικά για αντικειμενικά κριτήρια. Ανέφερε ότι θα φορολογηθούν τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ουσιαστικά τα διανεμόμενα κέρδη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και δεν μας είπε αν θα γίνεται αυτό χωρίς το συνυπολογισμό των ζημιών, όπως έχει προβλέψει η κυβέρνηση. Γιατί ο συνυπολογισμός των ζημιών που μπορεί να έχει κάποιος αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές, πρέπει να υπάρχει γιατί διαφορετικά είναι ένα εντελώς άδικο μέτρο. Διότι δεν είναι μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν μετοχές, υπάρχουν και πάρα πολλοί άλλοι Έλληνες μεσαίων, ανώτερων στρωμάτων, που επίσης θα πρέπει να τους απαντήσει εάν προτίθεται να φορολογήσει τα κέρδη -αν υπάρχουν κέρδη- ή και τις ζημίες. Και ένα άλλο, στο οποίο αναφέρθηκε, είναι για την υπόθεση των συμβασιούχων. Είπε πολλά ο κ. Παπανδρέου για τους συμβασιούχους. Είπε χαρακτηριστικά ότι θα βρει ένα νέο δικαιότερο σύστημα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε εδώ και χρόνια το ΑΣΕΠ. Είναι γνωστό ότι από το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έφερε η Νέα Δημοκρατία, το 164 του 2004, ουσιαστικά οι συμβασιούχοι έχουν επιπλέον μοριοδότηση. Τι είναι αυτό το οποίο εξαγγέλλει τώρα, όταν λέει ότι θα κάνει κάποιου άλλου είδους αξιολόγηση, πιο αντικειμενική; Θα τους βγάλει εκτός ΑΣΕΠ; Οφείλει να διευκρινίσει κάποια πράγματα. Γιατί απευθύνεται σε κάποιες χιλιάδες πολιτών. Να θυμίσω ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να θέτει θέμα συμβασιούχων, για παράδειγμα, το οποίο το έθεσε και μεθ΄ επιτάσεως, τη στιγμή που αυτή η κυβέρνηση μετέτρεψε συμβάσεις που υπήρχαν επί ΠΑΣΟΚ, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου για 33.000 πολίτες εργαζόμενους συμβασιούχους. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε κινηθεί με μια σειρά από αντικοινοτικές διαδικασίες. Από το 1999 επεσήμανε το θέμα η Κομισιόν. Δεν είναι δηλαδή κάτι το οποίο έγινε ξαφνικά. Μια άλλη κατηγορία πολιτών είναι οι δασοπυροσβέστες, που είναι και επίκαιρο, αλλά και πολύ σημαντικό όπως έχει αποδειχθεί, για την προστασία του περιβάλλοντος, από τη στιγμή που κάθε καλοκαίρι έχουμε όλο και μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τους δασοπυροσβέστες, θέλω να θυμίσω στον κ. Παπανδρέου ότι δεν μπόρεσαν να υπαχθούν στο Προεδρικό Διάταγμα 164 του 2004, αυτής της κυβέρνησης δηλαδή, επειδή ακριβώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν μεριμνήσει πολλά χρόνια νωρίτερα, ώστε να έχουν οι δασοπυροσβέστες μόνο 5μηνη απασχόληση κάθε χρόνο. Και σε αυτή την περίπτωση, αφενός εμείς επεκτείναμε το χρόνο εργασίας από τους πέντε μήνες στους οκτώ μήνες και μάλιστα για μια 5ετία. Και έχει ήδη ειπωθεί από τον αρμόδιο υπουργό ότι δρομολογείται οριστική τακτοποίησή τους, ύστερα από διαγωνισμό με μοριοδότηση της έως τώρα απασχόλησής τους. Μοριοδότηση που ισχύει για όλους τους συμβασιούχους, εφόσον γίνει προκήρυξη διαγωνισμού από τον ΑΣΕΠ. Είπα δύο-τρία παραδείγματα, απλώς και μόνο για να καταδείξω ότι ο κ. Παπανδρέου με γενικόλογες αναφορές και ευχολόγια νομίζει ότι μπορεί να κάνει πολιτική. Δεν είμαστε πια σε άλλες δεκαετίες. Επαναλαμβάνω ότι τα πραγματικά προβλήματα θέλουν πραγματικές απαντήσεις, πραγματικές λύσεις.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, μετά την παραίτηση του κ. Μαγγίνα, τοποθετήθηκε η πρώην υπουργός στη θέση του, η κ. Φάνη Πετραλιά. Μετά την παραίτηση του κ. Βουλγαράκη, προχθές, τοποθετήθηκε επίσης ένας πρώην υπουργός, ο κ. Παπαληγούρας. Δεν δίνει την εικόνα η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει «πάγκος»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα χρησιμοποιήσω τον όρο που χρησιμοποιείτε. Η τοποθέτηση στελεχών σε θέσεις υπουργών είναι μια πράξη, παρότι με ενημερώσατε, γνωστή σε όλους. Το γνωρίζουμε. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια κυβέρνηση που έχει δώσει δείγματα γραφής, αλλά και πολλά πρόσωπα που μπορούν να μετέχουν και σε θέσεις Υπουργικού Συμβουλίου ή υφυπουργών και γενικότερα σε θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να ρωτήσω για το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου. Υπάρχει μια πρόταση του Προέδρου του ΣΥΝ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην οποία επισήμως δεν έχετε τοποθετηθεί, εάν την αποδέχεστε ή αν θεωρείτε ότι αρκεί μόνο η διερεύνηση της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι το ένα που θα ήθελα να ρωτήσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας θυμίζω ότι έγινε πρόταση στην αρχή αυτής της συζήτησης στη Βουλή και απάντησε ο κ. Αλογοσκούφης. Έχει υπάρξει, λοιπόν, επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

ΧΙΩΤΗΣ: Και τυπικά απορρίπτεται η πρόταση...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η πάγια θέση μας. Για ένα θέμα που είναι στη Δικαιοσύνη, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Δικαιοσύνης. Και μετά, βεβαίως, μένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

ΧΙΩΤΗΣ: Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι, αν θεωρείτε ότι μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης, αν αρκεί μόνο η ενέργεια της Μονής να καταθέσει τα χρήματα στη Μονή Βατοπαιδίου ή αν θα έπρεπε να παρέμβει το κράτος, έτσι ώστε να διακοπούν από τώρα και στο εξής τουλάχιστον ή να ελεγχθούν οι πράξεις που έγιναν από τη Μονή, αφότου έγινε κύριος δημοσίου ακινήτων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και σε αυτό έχει απαντήσει ο κ. Αλογοσκούφης, πάλι, την περασμένη εβδομάδα, στη Βουλή, για το τι κάνει η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Συγχωρέστε με, αλλά δεν το κατάλαβα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και σε αυτό που με ρωτάτε, λέω ότι έχει απαντήσει ήδη ο κ. Αλογοσκούφης. Έχουν «παγώσει» όλα τα θέματα.

ΚΟΡΑΗ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την εξαγγελία του κ. Παπανδρέου ότι αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση και ο ίδιος Πρωθυπουργός, θα φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δώσει την πολιτική του, προκειμένου να κρίνουν οι Έλληνες πολίτες, όπως εμείς κάνουμε ξεκάθαρα, δίνοντας όλα τα στοιχεία της πολιτικής μας στα προγράμματά μας, σε κάθε προεκλογική περίοδο και πολύ νωρίτερα, πολλές φορές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε άλλο θέμα. Αποδεχόμενη η κυβέρνηση ως βάση συζήτησης το νέο πακέτο Νίμιτς, δεν αποδέχεται ταυτόχρονα και την αλλαγή βάσης διαπραγμάτευσης, αποδεχόμενη τα περί μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση την οποία έχει εκφράσει η υπουργός Εξωτερικών επανειλημμένα και ο Πρωθυπουργός σε δημόσιες δηλώσεις, παραμένει η ίδια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αποδέχεστε, όμως, το νέο πακέτο Νίμιτς ως βάση της συζήτησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μένω σε αυτό το οποίο σας είπα.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν έχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του κ. Τατούλη με τον κ. Παπούλια και με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ; Είναι πρωτοβουλία προσωπική του ή έχει συνεννοηθεί με το κόμμα ή με την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο. Είναι γνωστό το θέμα το οποίο αναφέρεται στην υποχρέωση που έχει η χώρα μας από ευρωπαϊκή οδηγία να δημοσιοποιούνται οι κυβερνητικές αποφάσεις, υπουργικές αποφάσεις κ.τ.λ. Είναι κάτι το οποίο έχει ενσωματωθεί στο Δίκαιό μας και κάτι το οποίο, ούτως ή άλλως, γίνεται πράξη σε πάρα πολλά υπουργεία. Για παράδειγμα, στο χώρο που βρισκόμαστε δεν έχουμε υπουργείο αλλά δύο Γενικές Γραμματείες. Eδώ και πολλά χρόνια, από το καλοκαίρι του 2004, δημοσιοποιούνται -και από το 2006 δημοσιοποιούνται και στο Internet- οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην κρατική διαφήμιση. Το θέμα στο οποίο αναφερθήκατε είναι κάτι που προβλέπεται από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμείς έχουμε κάνει ήδη πράξη αυτό το ζήτημα.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Δεν ξέρω αν θέλετε να σχολιάσετε δύο ατάκες, ας το πούμε έτσι, του κ. Καρατζαφέρη: Η μία ήταν ότι η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου ήταν δώρο για τα γενέθλια του Κώστα Καραμανλή και το δεύτερο, κάτι που αφορά εσάς προσωπικά, ότι θα συνεργαστεί στο μέλλον με τη Νέα Δημοκρατία, αν χρειαστεί, μόνο αν εσείς φύγετε από τη Νέα Δημοκρατία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, δεν θα πω τίποτα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, θα σας πω ότι, όπως ξεκάθαρα δήλωσε ο Πρωθυπουργός και την προπερασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη «δεν συνεργαστήκαμε και δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με τα άκρα».

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν και μου υπέκλεψε τη δεύτερη ερώτηση, ακριβώς...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παραιτηθείτε του δικαιώματος να κάνετε χρήση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, δεν παραιτούμαι κανενός δικαιώματος. Το θέμα είναι ότι δεν έμεινα ικανοποιημένος. Δηλαδή, το μόνο εμπόδιο, εσείς θεωρείτε ότι δεν συνεργάζεστε με τα άκρα, όπως επικαλεστήκατε. Σε περίπτωση, όμως, που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, δεν θα συνεργαστείτε με κανένα κόμμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός. Έχει μιλήσει ξεκάθαρα, έχει πει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, τις κυβερνήσεις που έχουν αυτόνομη δύναμη. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 15 September 2008 - 13:17:23 UTC