Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-07-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 149628890

Έκδοση 1

brf2207

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος έχει ήδη κάνει δηλώσεις. Η συζήτηση αφορούσε τη διαχείριση των απορριμμάτων, γενικότερα σε όλη τη χώρα. Θέλω να σας πω ότι περνάμε σε μια άλλη εποχή: Ελήφθη απόφαση να προχωρήσουμε σε σύγχρονες μορφές διαχείρισης απορριμμάτων, προκειμένου να δημιουργηθούν σύντομα εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Οι εγκαταστάσεις αυτές και όλη η διαδικασία στηρίζονται στη μελέτη που εκπονήθηκε επί σειρά μηνών και έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Προχωρούμε αμέσως στην κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων και θα συνεχίσουμε και με άλλα εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα.

" Οφείλω μια απάντηση από χθες, σχετικά με την ερώτηση EUROSTAT και ενσωμάτωση των χρεών των νοσοκομείων στον Προϋπολογισμό. Ερωτήθην εάν υπάρχει αίτημα της EUROSTAT για την ενσωμάτωση των χρεών των νοσοκομείων στον Προϋπολογισμό. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο αίτημα από τη EUROSTAT.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν και νομίζω ότι γνωρίζω την απάντηση, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν επιστρέφει ο κ. Κουκοδήμος και πότε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της κυβερνώσας παράταξης, γιατί αυτό άφησε να εννοηθεί ο κ. Τραγάκης, μιλώντας στον ALPHA RADIO.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι στα όσα είπε ο κ. Τραγάκης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες, αποκλείσατε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Βέβαια, δεν σας έγινε ερώτηση. Φυσιολογικά θα έπρεπε να γίνει χθες. Γιατί το αποκλείσατε, χωρίς καν να ερωτηθείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάστε την ερώτηση που μου τέθηκε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η ερώτηση αφορούσε, αν θυμάμαι καλά -και έγινε από τον κ. Ρουμελιώτη- την εξακομματική Βουλή και την πτώση των ποσοστών του δικομματισμού, που συνεπάγεται συνεργασίες...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν ακριβώς έτσι η ερώτηση. Διαβάστε την και θα καταλάβετε γιατί απάντησα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πάντως, γιατί το αποκλείσατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ερωτήθην.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Άρα, δεν θα έχουμε γρήγορα εκλογές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα χθες. Δεν το απάντησα ξεκάθαρα; Θέλετε να το επαναλάβω και σήμερα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες, ήσασταν κατηγορηματικός. Γι` αυτό και το επισημαίνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένω και σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε θέμα για έκτακτα μέτρα και όλο το θέμα ήταν η πιστή εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Αυτή τη δήλωση δεν την επαναλαμβάνουν τελευταία οι αρμόδιοι Υπουργοί και εσείς, ότι δεν υπάρχει θέμα, ότι ο στόχος δηλαδή είναι απλά η πιστή τήρηση του Προϋπολογισμού και αφήνετε ταυτόχρονα ανοιχτό το έδαφος για νέα φορολογικά μέτρα. Η νέα φοροεπιδρομή που ετοιμάζετε, δηλαδή θα πληρώσουν οι πολίτες τα ελλείμματα που δημιουργεί η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη έχετε βγάλει αποφάσεις, απ` ό,τι βλέπω. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι οι στόχοι -δεν είναι μόνο ένας στόχος- είναι πολλοί: Είναι βεβαίως να τηρηθεί ο Προϋπολογισμός, να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που δημιουργούνται από τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες, να ενισχυθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Προϋπολογισμού που έχουμε. Υπάρχει και μια σειρά άλλων στόχων που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις, το κυβερνητικό πρόγραμμα κ.ο.κ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, το πακέτο των νέων φορολογικών μέτρων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα στις εφημερίδες, το διαψεύδετε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάμαι ότι εδώ και τουλάχιστον 1 1,5 χρόνο, ακούω συνεχώς για πακέτο φορολογικών μέτρων. Κάποιοι μάλιστα έχουν εξειδικεύσει και έχουν διαψευστεί παταγωδώς. Λίγο μετά τις εκλογές ξαναείδαμε και δημοσιεύματα και «πληροφορίες» για αύξηση φόρων κ.ο.κ. Η πράξη έχει αποδείξει τι ακριβώς συμβαίνει. Εκείνο που σας είπα ότι προσπαθούμε να κάνουμε -και είναι μέλημα πρώτης προτεραιότητας πλέον, ακριβώς εξαιτίας των διεθνών οικονομικών συνθηκών που είναι δύσκολες για όλου και κατά συνέπεια για την Ελλάδα- είναι να ακολουθήσουμε τα βήματα που πρέπει, για να τηρηθούν αυτά που ανέφερα προηγουμένως, δηλαδή Προϋπολογισμός, ενίσχυση κοινωνικών ομάδων κ.ο.κ.

ΧΙΩΤΗΣ: Πριν από κάποιους μήνες είχε τεθεί ένα ερώτημα για το αν η κυβέρνηση μελετά την αύξηση του ΦΠΑ κατά μια μονάδα και αν θυμάμαι καλά την απάντησή σας τότε ή την απάντηση του Υπουργού Οικονομίας, ήταν «δεν το μελετάμε προς το παρόν». Εξακολουθεί να ισχύει αυτή η απάντησή σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση την οποία είχα δώσει, και δεν ήταν ακριβώς αυτή, ισχύει. Ανατρέξτε για να τη βρείτε. Αλλά, επιτρέψτε μου, να κάνω μια διόρθωση: Δεν είχε τεθεί ένα ερώτημα. Επί ένα και πλέον χρόνο  και αναφερόμουν και σε αυτό προηγουμένως- είχαν γραφτεί δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων, είχαν ακουστεί πάρα πολλά σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις γι` αυτό το θέμα και πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές. Αυτό ήταν το πιο εξειδικευμένο στο οποίο αναφερόμουν στην απάντησή μου στον κ. Κακαλή.

ΧΙΩΤΗΣ: Αν κι εγώ δεν είμαι πρόχειρος, αλλά μπορώ να σας απαριθμήσω και μια σειρά από μέτρα που επί μήνες ανέφεραν δημοσιογραφικές πληροφορίες και στο τέλος υπήρξαν. Αυτό δεν είναι επιχείρημα για το αν μελετά κάτι ή όχι η κυβέρνηση. Γι` αυτό και ρωτώ, πλέον αφού υπάρχουν και τώρα νέα δημοσιεύματα, αν η κυβέρνηση μελετά την αύξηση του ΦΠΑ κατά μια μονάδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, προς το παρόν, η δική μου μνήμη έναντι της δικής σας, μάλλον υπερτερεί. Θυμάμαι καλύτερα.

ΧΙΩΤΗΣ: Είστε νεότερος άλλωστε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ευχαριστώ, γιατί δεν μπορεί να αποτελεί προνόμιο αυτό, ξέρετε.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Θα υπάρξει κάποιο σχόλιο για την αίτηση αποφυλάκισης του κ. Ιωαννίδη για πρώτη φορά, και με δεδομένη τη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κρίση των Ελλήνων πολιτών και της Ιστορίας είναι δεδομένη και αμετάκλητη. Τα υπόλοιπα είναι θέματα Δικαιοσύνης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πως σχολιάζετε την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που από αυτοψία που έκανε στα καμένα της Εύβοιας, διαπίστωσε ρυθμούς χελώνας στα μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, σοβαρή έλλειψη δασικού οδικού δικτύου, αντιπλημμυρικών έργων. Δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις για τα καμένα, κατεστραμμένα σπίτια, η εικόνα αυτή είναι στον αντίποδα μάλλον της εικόνας που εμφάνισε ο Πρωθυπουργός στην Αρχαία Ολυμπία. Πως σχολιάζετε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η εικόνα η οποία εμφανίστηκε δεν είναι μια ψευδής εικόνα, είναι μια πραγματικότητα: Τα χρήματα που έχουν διατεθεί και αυτά που είναι προϋπολογισμένα να διατεθούν και οι εργασίες που γίνονται είτε μιλάμε για αντιπλημμυρικά έργα, είτε για κάτι άλλο - μάλιστα ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και ένα τέτοιο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο. Σας θυμίζω ότι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που ακούστηκαν πέρυσι το καλοκαίρι στη διάρκεια των πυρκαγιών αλλά και αμέσως μετά, ήταν ο φόβος όλων μας μη τυχόν και έχουμε μεγάλες πλημμύρες τόσο από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα όσο και από την πυρκαγιά στην Ηλεία. Να θυμίσω ότι ειδικότερα στην Ηλεία είχαμε και εκτός περιόδων πυρκαγιών πολύ μεγάλες πλημμύρες, εννοώ και πριν καούν τα δάση που κάηκαν. Και όμως, ο χειμώνας ο οποίος πέρασε ήταν ένας χειμώνας που δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, όχι γιατί δεν είχαμε βροχές φυσικά, αλλά γιατί είχαν ήδη σπεύσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι άλλες Αρχές σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους Νομάρχες, τους Δήμους, να προχωρήσουν σε μια σειρά από έργα. Ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα, σίγουρα και υπάρχουν. Δεν είπε κάποιος ότι ολοκληρώθηκε η λύση των προβλημάτων. Εκατοντάδες τέτοιες καταστροφικές πυρκαγιές άφησαν πίσω τους πάρα πολλά προβλήματα. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία έγιναν πολλά πράγματα - σας παραπέμπω στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κατσαρός πριν από λίγες ημέρες εδώ, στην διπλανή αίθουσα - και στην οποία έχω αναφερθεί και πάλι: Την ταχύτητα με την οποία δόθηκαν αποζημιώσεις σε αγρότες όταν στο παρελθόν περίμεναν ενάμιση χρόνο τώρα, μέσα σε δύο ή τρείς μήνες είχαν δοθεί αποζημιώσεις. Ότι σίγουρα υπάρχουν ακόμα πράγματα που δεν έχουν γίνει δεν θα το αμφισβητήσω, αλλά η έκταση αυτών που έχουν γίνει για το χρονικό διάστημα που διήλθε είναι πάρα πολύ μεγάλη σε σύγκριση πάντοτε με τους ρυθμούς του κράτους στο παρελθόν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 22 July 2008 - 20:38:15 UTC