Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-07-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 147311145

Έκδοση 1

brf0907

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Κυβερνητική Επιτροπή, όπου συζητήθηκαν θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Παυλόπουλος έχει ήδη κάνει δηλώσεις, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Να σας πω ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έκανε ενημέρωση για το χθεσινό ECOFIN. Έχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 12.00, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ισπανό ομόλογό του κ. Θαπατέρο. Στις 13.00 θα γίνουν δηλώσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης και στις 13.30 θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στην ενημέρωση που σας έκανε ο κ. Αλογοσκούφης για το ECOFIN, σας είπε και ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση που θα χαρακτηρίζονται από κοινωνική ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, όπως δήλωσε χθες στη ΝΕΤ; Ετοιμάζει, δηλαδή, η κυβέρνηση κάποια νέα μέτρα, έκτακτα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι μιλάμε για μια διεθνή κρίση, η οποία δεν έχει χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας μόνο, αλλά όλων των χωρών, και των ευρωπαϊκών χωρών. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα ως προς τα θέματα του πληθωρισμού, για παράδειγμα, όπου και στη χώρα μας έχει αυξηθεί, αλλά και σε άλλες χώρες πολύ περισσότερο. Ο πληθωρισμός, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κινείται γύρω στο 4%. Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης σε συζητήσεις που έγιναν στο τελευταίο Συμβούλιο Αρχηγών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκεί με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, αλλά και άλλων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξε αναλυτική συζήτηση. Και έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς, να επεξεργαστούν μέτρα τα οποία θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς οικονομίες. Θέλω να σημειώσω ότι η προσπάθεια που γίνεται, είναι για να μην επηρεαστούν πολύ τα δημόσια οικονομικά. Η δεύτερη προσπάθεια που πρέπει να γίνει -και σε ό,τι αφορά αυτό στη χώρα μας, έχουμε πολύ καλές επιδόσεις μέχρι στιγμής- είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Και βεβαίως, το τρίτο σημείο, το οποίο είναι αυτό στο οποίο αναφερθήκατε -και έχει ήδη μιλήσει αναλυτικά ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών- για την ενίσχυση των συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, λόγω του ότι ανήκουν στη λεγόμενη «ευπαθή κατηγορία». Αυτά είναι τα σημεία της ενημέρωσής του. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και συνολικά η κυβέρνηση.

ΚΟΡΑΗ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης γι` αυτό το δώρο των 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, που έκανε η διοίκηση της ΔΕΗ στη Siemens, τη στιγμή που εκείνη δεν ήταν συνεπής στις συμβατικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε ακόμη και από μπλακ-άουτ σε ημέρες καύσωνα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ότι έγινε μια αναλυτική ανακοίνωση, χθες, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Δεν θα την επαναλάβω. Θα σημειώσω μόνο το ότι η επιχείρηση έπρεπε να λάβει μια απόφαση, από τη στιγμή που η κοινοπραξία δύο εταιρειών -της Siemens και μιας ρωσικής εταιρείας, της Power Machines- ανέλαβαν την αναβάθμιση δύο ατμοστροβίλων της ΔΕΗ στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό του Αγίου Δημητρίου, έναντι τιμήματος περίπου 42 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αυτό είχε ενταχθεί στο Γ΄ΚΠΣ. Ο πρώτος ατμοστρόβιλος έπρεπε να είχε αναβαθμιστεί μέχρι το τέλος του 2007 και ο δεύτερος το Μάιο του 2008. Πέρυσι το καλοκαίρι, η κοινοπραξία των δύο εταιρειών πληροφόρησε, με επιστολή της, τη ΔΕΗ ότι λόγω αστοχίας στη χύτευση τμημάτων του ατμοστροβίλου, η παράδοση του εξοπλισμού θα καθυστερούσε και η επιχείρηση έπρεπε να λάβει μια απόφαση: Ή να καταγγείλει τη σύμβαση και να εισπράξει ποινικές ρήτρες ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρατε στην ερώτησή σας -και να επαναδιακηρύξει το έργο, χάνοντας όμως έτσι επιδοτήσεις της τάξης των 18 εκατομμυρίων ευρώ από το Γ΄ΚΠΣ και καθυστερώντας την αναβάθμιση των ατμοστροβίλων κατά δύο περίπου χρόνια- ή να συνεχίσει την εκτέλεση του έργου, χωρίς την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών για τη συγκεκριμένη καθυστέρηση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, στη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου 2008, δέχθηκε σχετική εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών της ΔΕΗ και αποφάσισε τη συνέχιση της εκτέλεσης του έργου, χωρίς να καταπέσουν οι ποινικές ρήτρες, αλλά διατηρώντας, βέβαια, αυτές σε ισχύ για τις υπόλοιπες φάσεις του έργου, δηλαδή, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι απαντάτε στη χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης ο Γιώργος Παπανδρέου και ειδικότερα -ξέρω ότι έχετε ερωτηθεί γι` αυτό- ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να αποκλειστεί η Siemens από όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Τι απαντάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω δώσει ήδη από χθες απάντηση, λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά ζητά, με κάποιο τρόπο -όχι ως προς το να αποκλειστεί ή όχι κάποια εταιρεία- πράγματα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι ανακοινώθηκε προχθές από την κυβέρνηση ότι θα τεθεί ερώτημα, σύντομα, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τις δυνατότητες που έχει η ελληνική Δημόσια Διοίκηση να ασκήσει νομικά δικαιώματα απέναντι στη συγκεκριμένη εταιρεία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αφού υπήρχε το δίλλημα αυτό που μας είπατε προηγουμένως, ακούγεται σα δικαιολογία, γιατί αυτό το δίλλημα υπήρχε από την αρχή με βάση τη σύμβαση. Γιατί την υπέγραψε τότε τη σύμβαση; Αφού από την αρχή ήταν δεδομένο ότι θα κατέληγαν εκεί, αν δεν τηρούσε τη σύμβαση η Siemens απέναντι στη ΔΕΗ. Άρα, δεν θα πλήρωνε ρήτρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι έγινε μια κοινοπραξία δύο εταιρειών. Ανέλαβαν ένα έργο. Το έργο καθυστέρησε για τους λόγους τους οποίους σας ανέφερα, και τους ανέφερε με αναλυτικότερο τρόπο, η διοίκηση της ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της, χθες. Το δίλλημα ήταν, λοιπόν, ή να χαθούν 18 εκατομμύρια ευρώ από το Γ΄ΚΠΣ  θα ίσχυε για οποιαδήποτε εταιρεία το αναλάμβανε αυτό, δεν είναι δηλαδή μια χαριστική διαδικασία για μια συγκεκριμένη εταιρεία, είναι κοινοπραξία, γιατί εδώ μιλάμε για μια γερμανική και μια ρωσική εταιρεία που μετείχαν στην κοινοπραξία- ή να συνεχίσει το έργο, διατηρώντας το δικαίωμα αυτής της ποινικής ρήτρας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό λέω. Το δίλλημα υπήρχε από την αρχή, αν μου επιτρέπετε. Εξ αρχής, από τη στιγμή που υπεγράφη η σύμβαση...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το κατάλαβα αυτό που μου λέτε, αλλά προσπαθήστε να κατανοήσετε και εσείς ότι αντίστοιχο δίλλημα θα υπήρχε με οποιαδήποτε εταιρεία. Εδώ έχουμε μια κοινοπραξία εταιρειών, η οποία ανέλαβε ένα έργο. Από τη στιγμή που έφτασε σε σημείο που δεν ήταν στα χρονικά όρια που είχε συμφωνήσει, έπρεπε η ΔΕΗ να αποφασίσει: Ή να καταπέσει ο διαγωνισμός, χάνοντας 18 εκατομμύρια ευρώ από το Γ΄ΚΠΣ ή να συνεχίσει το διαγωνισμό, με την καθυστέρηση, η οποία προέκυψε και διατηρώντας το δικαίωμά της να ασκήσει την οποιαδήποτε νομική κίνηση χρειάζεται, προκειμένου να μην καταπέσουν οι ρήτρες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε άλλο θέμα. Έχει σημάνει σιωπητήριο από τον Πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μην ασκούν κριτική τόσο για την υπόθεση Λιάπη, όσο και γενικότερα για το θέμα της Siemens;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό συμπεραίνετε εσείς; Έχουν γίνει πάρα πολλές δηλώσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες, είδα μια αναδίπλωση ενός βουλευτή που άλλα είπε το πρωί και μάλιστα τα είπε καθαρά και άλλα είπε το βράδυ, νομίζοντας ότι εμείς που τα ακούγαμε μάλλον ήμασταν από άλλον πλανήτη. Και λέω, επειδή από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπήρξε παρέμβαση από τον κ. Ζαγορίτη ή τον κ. Τραγάκη, λέω, έχει σημάνει σιωπητήριο το Μέγαρο Μαξίμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναφορά την οποία κάνετε -επαναλαμβάνω- αντικρούει την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν υπάρξει δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα από πάρα πολλά στελέχη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι σήμερα όμως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τα ίδια στελέχη λένε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι «στρούγκα», δεν είναι «μαντρί», δεν είναι «στάνη». Πώς τους έρχεται έτσι; Αν δεν υπάρχει κανένα θέμα κομματικής πειθαρχίας, για να μην πω σιωπητήριο, τότε από μόνοι τους βγαίνουν και μιλάνε για «ποιμενική» θεωρία την πολιτική κ.τ.λ.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, χαίρομαι που ακολουθεί η ερώτησή σας, διότι θα μπορούσε αυτό ακριβώς που διατυπώσατε, δίκην απάντησης, να αποτελεί τη δική μου απάντηση στον κ. Παλαιολόγο. Αυτό αποδεικνύει, ακριβώς, ότι δεν υπάρχει κανενός είδους τέτοια οδηγία, έτσι όπως τη διατύπωσε ο κ. Παλαιολόγος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Διαστρέφετε το επιχείρημά μου, κ. Εκπρόσωπε, ακριβώς το αντίθετο: Ότι για να το λένε αυτό οι βουλευτές, σημαίνει ότι κάποιες ενδείξεις έχουν, τουλάχιστον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λένε ότι εκφράζουν τις απόψεις τους. Και βεβαίως εκφράζει κάθε βουλευτής την άποψή του. Αυτό, άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία και το έχει αποδείξει και το αντέχει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα, να συμπεράνουμε ότι σε κανένα θέμα δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και ότι παντού οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζουν κατά συνείδηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οποιοδήποτε θέμα έχει ανακύψει -έχω ερωτηθεί σε αυτή την αίθουσα- ανάλογα με την ψηφοφορία είτε για τροπολογία, είτε για νομοθετική ρύθμιση, για νόμο και έχω απαντήσει. Άρα, τα συγκεκριμένα γεγονότα είναι που σας δίνουν τη δική σας απάντηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και έχουμε και τις απαντήσεις σας.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Με αφορμή τις δηλώσεις Κεδίκογλου περί απομόνωσης φράσεων των δηλώσεών του, πιστεύετε ότι επιχειρείται από κάποιους η διαστρέβλωση των λεγομένων των βουλευτών της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να μπω σε αυτή τη διαδικασία.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, θα επανέλθω στο θέμα της Siemens: Στην πολύ αναλυτική ανακοίνωση της ΔΕΗ -της οποίας μας διαβάσατε και εσείς εδώ αρκετά σημεία της- δεν είδα πουθενά η εταιρεία να τιμωρεί τη συγκεκριμένη κοινοπραξία. Δηλαδή, στήριξε απλώς ένα σκεπτικό στη λογική ότι αν προχωρούσε στις ρήτρες, θα ακυρωνόταν, θα έχανε πολύ περισσότερα λεφτά και από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η εταιρεία, όμως, δεν έπρεπε να τιμωρηθεί, όταν η ΔΕΗ, όταν καταλήγει ο καταναλωτής, από ένα έργο το οποίο ήταν να μπει στη λειτουργία της ΔΕΗ το 2007, να ολοκληρωθεί το 2010; Πώς τιμωρήθηκε η Siemens;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το δικαίωμα της ποινικής ρήτρας δεν απωλέστηκε, παραμένει. Το έργο είναι σε εξέλιξη και το δικαίωμα παραμένει. Αυτό το οποίο έπρεπε με τη λογική να απαντήσει η διοίκηση της ΔΕΗ είναι: Θα χάσει 18 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πάρει την ποινική ρήτρα των 3,3 εκατ. ευρώ ή θα συνεχίσει το έργο, διατηρώντας στο ακέραιο τα δικαιώματά της για τις ποινικές ρήτρες;

ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή, πότε θα τις πάρει αυτές τις ποινικές ρήτρες; Δεν είναι...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ θα αποφασίσει πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και πέρα, από τη στιγμή που διαπιστωθεί ότι η καθυστέρηση η οποία έγινε -με την όποια αιτιολογία από την πλευρά της κοινοπραξίας των επιχειρήσεων- είναι μια καθυστέρηση που ήταν άπαξ ή αν υπάρχουν και δεύτερα ή τρίτα κρούσματα. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι όταν βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο μιας δημόσιας υπηρεσίας, οφείλει να προστατεύσει το δημόσιο χρήμα. Προστασία του δημοσίου χρήματος σημαίνει να ωφεληθώ αυτό το οποίο έχω ζητήσει στο διαγωνισμό, να γίνει δηλαδή το έργο στο χρονικό πλαίσιο που έχει ζητηθεί και χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να χάσει περισσότερα χρήματα. Φαντάζομαι ότι θα υποβάλλατε και εσείς και ο κάθε καλόπιστος Έλληνας πολίτης -είτε είναι δημοσιογράφος, είτε όχι- το αντίθετο ερώτημα, εάν η ΔΕΗ είχε προτιμήσει, στην προκειμένη περίπτωση, να ωφεληθεί των 3,3 εκατ. ευρώ και χάσει όμως τα 18 εκατ. ευρώ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ένα ευρύτερο πολιτικό ερώτημα ήθελα να θέσω σε αυτό το θέμα: Θεωρείτε ότι είναι άσχετο με τις μίζες που έχει μοιράσει η Siemens, σύμφωνα με τις ομολογίες των στελεχών της στη Γερμανία, οι λεόντειες συμβάσεις που έχει υπογράψει με τους φορείς του ελληνικού Δημοσίου και το γεγονός ότι δεν τιμωρείται παρόλο που δεν τις φέρνει σε πέρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώ ότι κινήθηκαν και κινούνται στο πλαίσιο της έννομης τάξης, ελληνικής και κοινοτικής. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις παλαιότερες συμβάσεις, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Δικαιοσύνη έχει αρχίσει να ασχολείται με το θέμα και εδώ και στη Γερμανία και έχουν ήδη αποκαλυφθεί ορισμένα στοιχεία που όλοι γνωρίζουμε τις τελευταίες ημέρες.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Για το νέο στοιχείο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τη γραφολογική εξέταση και εμπλέκει στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεως Σημίτη, του κ. Μαντέλη συγκεκριμένα  κάποιον ονόματι Ρόκκο και κάποιον Μαντά- τι έχει να πει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση περιμένει από την έρευνα της Δικαιοσύνης να προχωρήσει στο βάθος που όλοι επιθυμούν. Η κυβέρνηση περιμένει να βγει όλη η αλήθεια στη δημοσιότητα. Και περιμένει φυσικά από τη Δικαιοσύνη, όπως κάθε Έλληνας πολίτης, οι παρανομήσαντες να πληρώσουν έτσι όπως ο νόμος το προβλέπει.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δημοσιεύει αποσπάσματα επιστολών που είχε στείλει στέλεχος του ΟΣΕ Θεσσαλονίκης στον Πρωθυπουργό, στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι τον Μάιο του 2007 και όπου χτυπούσε το καμπανάκι για ένα «πάρτι» κακοδιαχείρισης που γινόταν σε εργολαβία του ΟΣΕ στη γραμμή Θεσσαλονίκης  Ειδομένης. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο στέλεχος τελικά τιμωρήθηκε, δηλαδή του αφήρεσαν την αρμοδιότητα εποπτείας που είχε. Αυτές τις επιστολές πώς τις είχε διαχειριστεί το πρωθυπουργικό γραφείο; Έκανε κάποιον έλεγχο; Υπήρξε κάποια απάντηση τότε, την οποία μπορείτε να μας δώσετε και σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαχείριση των επιστολών (όπως είχα την ευκαιρία να ανακοινώσω και άλλη φορά, πριν από μερικά χρόνια σε αυτή την αίθουσα) είναι απολύτως η ίδια για όλες τις περιπτώσεις: Οι επιστολές από το πρωθυπουργικό γραφείο διοχετεύονται στα γραφεία των Υπουργών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ερευνήσουν τις υποθέσεις. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα σχετικά με τον ΟΣΕ. Ζήτησα ενημέρωση από το Υπουργείο Μεταφορών -την οποία θα σας αναγνώσω, και θα παρακαλέσω για την υπομονή σας- για διάφορα θέματα που αφορούν τον ΟΣΕ. Σχετικά με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών μου γνωστοποιήθηκαν τα εξής: Το 2004, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε τον ΟΣΕ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση από πλευράς έργων υποδομής και τροχαίου υλικού, η οποία πέραν της οικονομικής συνιστώσας, οδηγούσε το σύστημα σε αστάθεια. Πολλά έργα διασπαρμένα σε όλο το δίκτυο, χωρίς ενιαίο προγραμματισμό και διαχείριση από δύο κύριες εταιρείες, τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την έλλειψη συντονισμού. Ιδιαίτερα ως προς το τροχαίο υλικό, με το όραμα του 1999 για ηλεκτροκίνηση και ταυτόχρονα, τη σχεδόν μηδενική πρόοδο των έργων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης μεταξύ των οποίων και η ηλεκτροκίνηση στον ΠΑΘΕΠ, καταλήξαμε σε απόκτηση 20 ηλεκτροκίνητων τραίνων από τα οποία μόλις 6 χρησιμοποιεί σήμερα ο Προαστιακός Αθήνας και Θεσσαλονίκης και 26 ηλεκτροκίνητων μηχανών από τις οποίες χρησιμοποιούνται μόλις 4 στη γραμμή Θεσσαλονίκη  Ειδομένη. Παράλληλα -και ορθώς- δεν υπήρξε προγραμματισμός για την προμήθεια νέου ντιζελοκίνητου υλικού, αφού πηγαίναμε στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Κατά την τετραετία 2004  2008 πετύχαμε ώστε το σύστημα προοδευτικά, με υπομονή, επιμονή και εργώδη προσπάθεια, να επανέλθει σιγά  σιγά σε ευσταθή κατάσταση με τον συντονισμό στα έργα, την ολοκλήρωση της δημοπράτησης σχεδόν, έργων Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου εξακοσίων πενήντα εκατομμυρίων ευρώ στον ΠΑΘΕΠ και την έναρξη της σταδιακής παράδοσης ηλεκτροκινούμενων τμημάτων της γραμμής για χρήση. Ήδη άρχισαν να δημοπρατούνται έργα και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2013. Ήδη, σήμερα, ηλεκτροκινείται ο Προαστιακός της Αθήνας (το τμήμα Αεροδρόμιο  Νεραντζιώτισσα) και από τον Οκτώβριο του 2008 το τμήμα Λιόσια  Αεροδρόμιο. Του χρόνου, τέτοια εποχή, θα εγκαινιαστεί ηλεκτροκίνηση μέχρι το Κιάτο. Ο Προαστιακός Θεσσαλονίκης ηλεκτροκινείται από έτους, μέχρι το Λιτόχωρο και σε ένα μήνα θα εγκαινιαστεί η ολοκλήρωση του έργου μέχρι τη Λάρισα, οπότε η διαδρομή Θεσσαλονίκη  Λάρισα θα περιοριστεί σε μια ώρα και οκτώ λεπτά. Στα μέσα Νοεμβρίου του έτους, όλη η γραμμή από τον Δομοκό μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα είναι ηλεκτροκινούμενη και συνεπώς, οι επιβάτες όλων των αμαξοστοιχιών από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη θα απολαμβάνουν από τον Δομοκό όλες τις ανέσεις της ηλεκτροκίνησης. Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι ήδη βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, από το οποίο αρχίζει η συνεχής βελτίωση του συστήματος από κάθε σκοπιά, εφόσον πέραν των άλλων θα αποσύρεται συνεχώς ντιζελοκίνητο τροχαίο υλικό. Ως προς την παρατηρηθείσα τελευταία έλλειψη τροχών -φαινόμενο το οποίο οφείλεται σε συνεχή ανοδική πορεία διεθνώς των τιμών του σιδήρου και συνεπώς το άγονο αυτονόητο μεγάλων διαγωνισμών- μετά από στενή συνεργασία των υπηρεσιών του ΟΣΕ και του Υπουργείου Ανάπτυξης, προς την κατεύθυνση μικρότερων και πλέον ευέλικτων διαγωνισμών (με αποδέσμευση από το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών), άρχισαν ήδη να παραλαμβάνονται τροχοί και να τοποθετούνται στο τροχαίο υλικό. Εκτιμάται ότι σε δύο περίπου μήνες η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί. Έχει δε ληφθεί πρόνοια προμήθειας που θα καλύψει τις ανάγκες του ΟΣΕ για την επόμενη τριετία. Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα για έργο ανακαίνισης του ΟΣΕ το 2002 στη γραμμή Θεσσαλονίκη  Ειδομένη ύψους 34,7 εκατομμυρίων ευρώ, με υπέρβαση κατά περίπου 6,6%, το 2005 με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΣΕ ανετέθη σε επιτροπή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων η διερεύνηση των αναφερομένων στο δημοσίευμα καταγγελιών, το πόρισμα της οποίας δεν οδήγησε σε ευρήματα. Το συγχρηματοδοτούμενο αυτό έργο ελέγχθη τον Ιούνιο του 2005 από την επιτροπή ΕΔΕ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τα πρότυπα ελέγχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπήρξε σχετικό πόρισμα, χωρίς ευρήματα διαχειριστικής φύσεως. Ήταν πιο αναλυτικά τα στοιχεία του συνήθους, αλλά επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμα ανακοίνωση από τον ΟΣΕ, γι` αυτό μετά από συνεννόηση που είχα με τον αρμόδιο Υπουργό, σας έδωσα όλα αυτά τα στοιχεία.

ΧΙΩΤΗΣ: Επ` αυτού, κύριε Υπουργέ: Υπάρχει μια καταγγελία η οποία περιλαμβάνεται απ` ό,τι αντιλαμβάνομαι σε ξεχωριστή δικογραφία που θα σχηματιστεί από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο κ. Αθανασίου, στην οποία καταγγέλλεται ότι τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων ο ΟΣΕ προχώρησε στην ενοικίαση συρμών, σε ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 50% που θα τους κόστιζε εάν αγόραζαν αυτούς τους συρμούς. Αυτό, έτσι όπως ακούγεται, δεν ακούγεται φυσιολογικό. Επ` αυτού έχετε κάποια ενημέρωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ειδική ενημέρωση γι` αυτό το θέμα. Θα ζητήσω από το Υπουργείο Μεταφορών ή από τον ΟΣΕ να σας ενημερώσει απευθείας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χθες ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τους φλύαρους βουλευτές να σταματήσουν να κάνουν δηλώσεις γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί και γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια για τα δύο μεγάλα κόμματα και εν πάση περιπτώσει θα το πληρώσουν αυτό που κάνουν. Η πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη ήταν σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άρα αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει σχετική δήλωση. Συνεπώς δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι τέτοιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πιστεύετε ότι έλαμψε η αλήθεια στην υπόθεση Ζαχόπουλου, όπου τα πάντα οδηγήθηκαν στο αρχείο και το μόνο μεμπτό που εντοπίστηκε ήταν ο ειδικός λογαριασμός για το επίδομα των εργαζομένων; Δηλαδή, όλα τα άλλα που αφορούσαν τις καταγγελίες για αποχαρακτηρισμούς αρχαιοτήτων, τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη υπαλλήλων, συμβάσεις, για Γ ΚΠΣ κλπ, δεν υπήρχα τίποτα το επιλήψιμο. Έχει λάμψει η αλήθεια, αυτό πρέπει να πιστέψει τώρα η κοινή γνώμη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι υπαινίσσεστε. Θέλετε να το πείτε ευθέως;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το είπα ευθέως. Αν πιστεύετε ότι έχει λάμψει η αλήθεια στην υπόθεση Ζαχόπουλου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Όλες τις υποθέσεις, επί Νέας Δημοκρατίας, τις παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη. Αντιθέτως, με τη ρητορική του παρελθόντος, όπου εκαλούντο οι πολίτες αν έχουν οποιοδήποτε στοιχείο να το πάνε στον Εισαγγελέα, εμείς έχουμε μιλήσει και για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Και αυτό είναι στους κανόνες της διαφάνειας που έχουμε επιβάλει ως διακυβέρνηση. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η Δικαιοσύνη, ως αρμόδια, έχει τον τελευταίο λόγο. Εάν προκύπτει κάτι τέτοιο από τη Δικαιοσύνη, δεν θα κάνω κανένα σχόλιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 July 2008 - 13:23:23 UTC