Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-06-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 143774554

Έκδοση 1

BRIEFING(200608)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την Aπόφαση με την οποίαν οριοθετούνται οι περιοχές των Nομών Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 και καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της χορήγησης της δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή και επισκευή των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, από την πρώτη στιγμή που έγινε ο σεισμός, με περισσότερους από 400 μηχανικούς, πραγματοποίησε σε ελάχιστο χρόνο, πάνω από 22.000 αυτοψίες για τον πρωτοβάθμιο έλεγχο των κτιρίων και ήδη, από την Τρίτη 17 Ιουνίου ξεκίνησε τους δευτεροβάθμιους τελικούς ελέγχους.

Σας έχουμε ενημερώσει στον ενδιάμεσο χρόνο για τα επιδόματα και τον ταχύ ρυθμό της καταβολής των επιδομάτων στους δικαιούχους. Στην απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός κ. Σουφλιάς, καθορίζονται οι ίδιοι όροι και οι ίδιες προϋποθέσεις για τη δωρεάν ανακατασκευή ή επισκευή των κτιρίων που θεσπίστηκαν πέρυσι το καλοκαίρι για τις πυρόπληκτες περιοχές. Εφαρμόζεται και για τους σεισμόπληκτους, ένα σημαντικότατο πρόγραμμα ανοικοδόμησης, το οποίο παρέχει πολύ καλά, πολύ ευνοϊκά κίνητρα, τα οποία για πρώτη φορά δίνονται σε σεισμόπληκτους στην Ελλάδα και είναι πολλαπλάσια από αυτά που δόθηκαν σε αντίστοιχες προηγούμενες περιπτώσεις.

Δικαιούχοι της δωρεάν κρατικής αρωγής είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ή ψιλοί κύριοι κάθε είδους κτιρίου -πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία, επαγγελματικοί χώροι, ναοί κλπ- που βρίσκεται σε σεισμόπληκτη περιοχή, με μόνη προϋπόθεση ότι το κτίριο αυτό να μην ήταν εγκαταλελειμμένο κατά την ώρα του σεισμού. Το ποσό της κρατικής αρωγής για κάθε είδος κτιρίου είναι τέτοιο που διασφαλίζει πραγματικά τη δωρεάν ανακατασκευή ή επισκευή του, με τους εξής όρους: Ενδεικτικά, για τις κατοικίες, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής έχει οριστεί στα 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μάλιστα για εμβαδόν ίσο με αυτό της κατοικίας που καταστράφηκε και φτάνει μέχρι τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 200 ευρώ και φτάνει στα 950 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για διατηρητέες κατοικίες και για όσες βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών.

Στην απόφαση περιλαμβάνονται εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πραγματική βελτίωση των συνθηκών κατοικίας στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ρυθμίσεις που ίσχυσαν και μετά τις πυρκαγιές, πέρυσι το καλοκαίρι. Έτσι: Πρώτον, για διμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 65 τ.μ. η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 65 τ.μ.. Για τριμελείς οικογένειες και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 80 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 80 τ.μ.. Για τετραμελείς οικογένειες και άνω και για καταστραφείσα κατοικία μικρότερη των 95 τ.μ., η δωρεάν κρατική αρωγή υπολογίζεται για εμβαδόν 95 τ.μ..

Επιπλέον, με την απόφαση, θεσπίζονται οι γενικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθούνται για την ανακατασκευή των διώροφων κατοικιών, με στόχο τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των οικισμών που επλήγησαν και την οργανωμένη ανοικοδόμησή τους. Μια ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση των πληγέντων, είναι ότι: Πρώτον, η Πολιτεία αναλαμβάνει να πληρώσει το 50% της αμοιβής του μηχανικού και δεύτερον, δίνεται προκαταβολή δέκα χιλιάδων ευρώ στους δικαιούχους για τη δωρεάν ανακατασκευή κατοικιών και δύο χιλιάδων ευρώ στους δικαιούχους για τη δωρεάν επισκευή κατοικιών, χωρίς να απαιτείται -και αυτό είναι σημαντικό- η προσκόμιση της οικοδομικής άδειας κατασκευής ή του φακέλου μελέτης επισκευής αντίστοιχα. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι δικαιούχοι και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας που ακολουθεί. Δηλαδή, μπορούν να αρχίσουν να χτίζουν, πριν καν -ας το πούμε έτσι απλά- εκδοθεί η άδεια. Επίσης, σχετικά με τις μελέτες για την επισκευή και ανακατασκευή των βλαβέντων κτιρίων, καθώς και την έκδοση των οικοδομικών αδειών, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου, δικαίωμα κράτησης ή εισφοράς εν γένει του Δημοσίου ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή οποιουδήποτε τρίτου. Επίσης, ο Υπουργός κ. Σουφλιάς, καλεί τους πληγέντες να υποβάλουν το ταχύτερο πλήρεις φακέλους με τα ελάχιστα δικαιολογητικά που απαιτούνται και τους διαβεβαιώνει ότι θα διεκπεραιώνονται όλα με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το θέμα που απασχολεί σίγουρα είναι η SIEMENS. Δεν θα σας ρωτήσω για το ΠΑΣΟΚ. Βλέπω αρκετά δημοσιεύματα τα οποία ασχολούνται, αναφέρονται για φόβους της Νέας Δημοκρατίας, ότι μπορεί να εμπλέκονται στελέχη της και ότι μάλιστα ερευνάται το θέμα. Θέλετε να τοποθετηθείτε επ αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, και το λέω για μια ακόμη φορά, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από μια επιχείρηση διάχυσης ευθυνών εκεί όπου δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη λειτουργία της δικαιοσύνης, της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, η οποία είναι εκείνη που διερευνά σε βάθος όπως γνωρίζετε, τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Επίσης μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ ότι γίνονται πιέσεις προς τον Πρωθυπουργό για να τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Ξέρουμε κάτι επ αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια πολλές φορές για αυτό το θέμα και έχει πει αυτό που σας είπα μόλις και εγώ: Ότι έχουμε εμπιστοσύνη στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που έχει αποκαλύψει όσα χειροπιαστά στοιχεία υπάρχουν.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 20 June 2008 - 12:32:05 UTC