Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-06-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 141829141

Έκδοση 1

BRIEFING(090608)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Εκφράζω τη βαθιά θλίψη της κυβέρνησης για την απώλεια δύο συνανθρώπων μας κατά το χθεσινό σεισμό που έπληξε, με ιδιαίτερη ένταση, την Ηλεία και την Αχαΐα.

Με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ετηρείτο από την πρώτη στιγμή ενήμερος για τις εξελίξεις στην Πελοπόννησο, μετέβη χθες, χωρίς χρονοτριβή, επί τόπου, κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Υφυπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό όσων δοκιμάζονται, σε συνεργασία με τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βέβαια, να λάβει τα πρώτα μέτρα άμεσης αρωγής προς τους πληγέντες.

Το γενικό συντονισμό όλων των ενεργειών είχε από την Αθήνα, από την πρώτη ώρα, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος σήμερα, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, νωρίς το πρωί, μετέβη στις πληγείσες περιοχές, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη. Εξάλλου, από χθες βρίσκεται στην ίδια περιοχή και ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή προς τους αρμοδίους Υπουργούς, θα δοθεί έκτακτο πρώτο βοήθημα, ύψους 3.000 ευρώ, σε κατοίκους των περιοχών των οποίων τα σπίτια κατέρρευσαν και ήταν η πρώτη τους μόνιμη κατοικία. Κατά την παροχή αυτού του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος, θα εφαρμοστεί, χωρίς καμία γραφειοκρατία, η ίδια διαδικασία που ίσχυσε πέρυσι το καλοκαίρι για τους πυρόπληκτους.

Υπενθυμίζω ότι ο πολίτης που υπέστη τη ζημιά, θα μπορεί να πάρει με απλό τρόπο αυτή την έκτακτη βοήθεια που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πρώτες βασικές του ανάγκες που προκύπτουν κατά το πρώτο χρονικό διάστημα μετά από την καταστροφή που υπέστη η μόνιμη κατοικία του. Όλες οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά την απογευματινή σύσκεψη, την οποία έχει συγκαλέσει ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επιστρέφει σήμερα, νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχε σήμερα το πρωί και μέχρι αυτή τη στιγμή, με την πολιτική ηγεσία της Αυστρίας, στη Βιέννη. Αμέσως μετά την επιστροφή του, όπως σας είπα, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε αυτή τη σύσκεψη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, με συμμετοχή των Υπουργών κυρίων Προκόπη Παυλόπουλου, Γιώργου Αλογοσκούφη, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, Γιώργου Σουφλιά, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Θεόδωρου Ρουσόπουλου.

Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να υπογραμμίσω με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να απαλύνει, με όσα μέσα διαθέτει, τις δυσάρεστες συνέπειες από το χθεσινό ιδιαίτερα σφοδρό, ιδιαίτερα ισχυρό σεισμό και να συμπαρασταθεί στον πληθυσμό των περιοχών που επλήγησαν από αυτή τη φυσική καταστροφή.

Θα σας ενημερώσω τώρα για διάφορα στοιχεία σε σχέση με το σεισμό, ορισμένα απ` αυτά ίσως σας είναι γνωστά, άλλα όχι. Κατά τομείς, τι έχει γίνει, τι έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής.

Γνωρίζετε -και το είπα και εισαγωγικά- ότι έχουμε δύο νεκρούς από το σεισμό που έπληξε χθες τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, με ιδιαίτερη σφοδρότητα, ασυνήθιστη για την περιοχή.

Έχουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω από το Συντονιστικό Όργανο του Υπουργείου Εσωτερικών, κατάρρευση, μέχρι στιγμής, 30 οικιών, αλλά -προσθέτω- ο έλεγχος συνεχίζεται. Αυτά είναι τα στοιχεία που μου είχαν σταλεί μέχρι σήμερα το πρωί στις 10.00. Και βεβαίως, όπως αντιλαμβάνεστε, ο έλεγχος και ο χαρακτηρισμός οικιών είναι σε εξέλιξη. Υπάρχει μερική κατάρρευση 23 οικιών, τριών ιερών ναών, πέντε αποθηκών, ενός ξενώνα ιεράς μονής. Έχουν υποστεί φθορές και ζημιές 230 οικίες, πολυκατοικίες, καταστήματα, επτά σχολεία, οκτώ ιεροί ναοί, ένα μουσείο της Αρχαίας Ήλιδος ο αστυνομικός σταθμός Βάρδας, εγκαταστάσεις, δεξαμενές. Σοβαρές ζημιές υπάρχουν, επίσης, στο δήμο Λεχαινών, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, και σε δύο ιερούς ναούς.

Έχουν ήδη εγκατασταθεί πολλές σκηνές, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν ως καταλύματα κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είτε έχασαν τα σπίτια τους ολοσχερώς, είτε δεν ενδείκνυται να γυρίσουν στα σπίτια τους γιατί έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Όπως γνωρίζετε, επειδή οι σεισμικές ακολουθίες, μετά από το σεισμό, συνεχίζονται, είναι καλό να μη γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι σκηνές στήνονται, κυρίως, σε περιοχές οι οποίες είναι είτε ημιαστικές είτε αγροτικές. Αντιθέτως, συνάνθρωποί μας οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε αστικές περιοχές, θα βρουν καταλύματα σε ξενοδοχεία.

Στον τομέα της Υγείας: Στα πλαίσια της λήψης των εκτάκτων μέτρων λόγω της σεισμικής δόνησης, με επίκεντρο την περιοχή της Ανδραβίδας, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προέβη άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες.

1. Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών νοσοκομείων: Όλοι οι Υγειονομικοί Σχηματισμοί της περιοχής έθεσαν σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο «Περσέας».

2. Στατικότητα των νοσοκομείων: Δόθηκε εντολή για διενέργεια ελέγχου της στατικότητας και ασφάλειας όλων των κτιρίων των Υγειονομικών Σχηματισμών. Ήδη, η έκθεση αυτοψίας από το Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας», διαπιστώνει απλές υλικές ζημιές, χωρίς βλάβες στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου και χωρίς ανάγκη εκκένωσης του νοσοκομείου. Τα λοιπά νοσοκομεία της Πάτρας και της περιοχής, δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες βλάβες στις υποδομές τους.

3. Προσελεύσεις και εισαγωγές: Είναι αριθμοί τους οποίους έχω από το Υπουργείο Υγείας. Μου εστάλησαν προ ολίγου. Κατεγράφησαν όλες οι προσελεύσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία της περιοχής. Συγκεκριμένα, είχαμε 216 προσελεύσεις και 22 εισαγωγές. Οι περισσότερες εισαγωγές έγιναν στα νοσοκομεία Αμαλιάδας, Πύργου και Ρίου Πατρών.

4. Ασθενοφόρα: Σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, ενισχύθηκε σημαντικά η δύναμη της περιοχής και τέθηκε σε ετοιμότητα το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ).

5. Κινητή ιατρική μονάδα: Το ΕΚΕΠΥ έχει ήδη αποστείλει την Ειδική Κινητή Ιατρική Μονάδα της τέταρτης Υγειονομικής Περιφέρειας, με σκοπό την ενίσχυση των Υγειονομικών Υπηρεσιών της περιοχής στο Κέντρο Υγείας Σιμοπούλου.

6. Ψυχολογική υποστήριξη: Έχουν ήδη αποσταλεί τρεις ειδικές ομάδες ψυχολόγων, ψυχιάτρων και κοινωνικών λειτουργών, με σκοπό την ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων και των διασωστών, όσων μετέσχον δηλαδή στον απεγκλωβισμό των ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν ζημιές. Ταυτόχρονα, έτερο κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναχώρησε για την περιοχή.

7. Προστασία δημόσιας υγείας: Κατόπιν εντολής του ΕΚΕΠΥ, αναχώρησε ειδικό κλιμάκιο που σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Υγείας των κατά τόπους Νομαρχιών, θα προβούν σε ενδελεχείς ελέγχους στο πόσιμο νερό και στα τρόφιμα.

8. Ανάπτυξη καταυλισμών: Το ΕΚΕΠΥ απέστειλε ήδη 90 σκηνές και 100 κουβέρτες για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αποστολή ικανού αριθμού σκηνών, σε συνεργασία με τις δύο Νομαρχίες, Ηλείας και Αχαΐας.

9. Χορήγηση επιδόματος βοήθειας: Στελέχη του ΕΚΕΠΥ και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, βρίσκονται στη διάθεση των πληγέντων και τους ενημερώνουν για την καταβολή του επιδόματος βοήθειας.

Όπως σας είπα και προηγουμένως, οι Υπουργοί οι οποίοι θα μετάσχουν σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, θα κάνουν δηλώσεις με τις οποίες θα εξειδικεύουν διάφορα μέτρα και πρωτοβουλίες.

Χθες το απόγευμα, σας το είπα άλλωστε, μετέβη στην περιοχή ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στην περιοχή. Θα ήθελα, επίσης, να σας ενημερώσω ότι ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επρόκειτο σήμερα να μεταβεί σε Υπουργική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εξωτερικό, θα μείνει στην περιοχή και θα τον αντικαταστήσει η Γενική Γραμματέας κ. Τροχάμη.

Στον τομέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς μόλις πληροφορήθηκε το επίκεντρο του σεισμού επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους Νομάρχες Ηλείας, Αχαΐας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, οι οποίοι τον ενημέρωσαν με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις ότι οι ζημιές, παρά την ένταση του σεισμού, ήταν σχετικά περιορισμένες και αφορούσαν κυρίως παλαιά οικήματα. Με εντολή του κ. Σουφλιά μετέβησαν στην Ηλεία, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Δημοσθένης Κατσιγιάννης και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων κ. Μιχάλης Πολιτόπουλος, ενώ τέθηκαν στη διάθεση των Νομαρχιών Ηλείας και Αχαΐας καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, 60 μηχανικοί της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, οι οποίοι ξεκίνησαν από χθες το βράδυ μακροσκοπικές αυτοψίες στα πληγέντα κτίρια. Σας είπα και εισαγωγικά ότι οι έρευνες, οι μελέτες αυτές, είναι ακόμη σε εξέλιξη. Παράλληλα, στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Πρόληψης και Προστασίας κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, καθώς και κλιμάκια του ΟΑΣΠ με φορητούς σεισμογράφους, προκειμένου να καταγράψουν επακριβώς τη μετασεισμική δραστηριότητα. Όπως με ενημέρωσαν από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, στις δηλώσεις του ο κ. Μακρόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Οργανισμός ή η αρμόδια Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, είχαν λάβει προειδοποιητική επιστημονική μελέτη από οποιανδήποτε ερευνητική ομάδα για επικείμενο σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή και στο συγκεκριμένο χρόνο.

Μεγάλη ήταν, επίσης, η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν άμεσα, προκειμένου να συνδράμουν στις σεισμόπληκτες περιοχές με επίγειες δυνάμεις, εναέρια μέσα και υλικά. Και συγκεκριμένα: Ετοιμότητα διάθεσης έξι αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, τριών αεροσκαφών C-130 και τριών αεροσκαφών C-27 για τη μεταφορά προσωπικού και υλικού στις πληγείσες περιοχές. Ετοιμότητα άμεσης διάθεσης της ΚΟΜΑΚ, Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ετοιμότητα διάθεσης δύο ελικοπτέρων ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΥΜΑ, ενός ελικοπτέρου ΣΙΝΟΥΚ και ενός ελικοπτέρου UH-1H. Ετοιμότητα παροχής σκηνικού υλικού, κουβερτών και πτυσσόμενων κρεβατιών. Ετοιμότητα ενεργοποίησης των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ». Πλήρης ετοιμότητα των στρατιωτικών μονάδων της περιοχής. Χορήγηση 7ήμερης ειδικής άδειας σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό, μόνιμο και κληρωτό που κατάγεται από τις σεισμόπληκτες περιοχές και υπέστη ζημιές.

Τις βραδινές ώρες χθες -μέχρι αργά χθες το βράδυ- διατέθηκαν στο χωριό Βάλμη, που σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Ηλείας, 10 σκηνές για 10 άτομα η κάθε μια, καθώς και 100 πτυσσόμενα κρεβάτια και 300 κουβέρτες. Όπως ξέρετε, σε αυτό το χωριό που έχει πολλά παλιά σπίτια, τα σπίτια αυτά έχουν υποστεί αρκετά σοβαρές ζημιές. Επίσης, χθες το βράδυ χορηγήθηκαν στους κατοίκους του χωριού Κάτω Αχαϊάς 250 μερίδες φαγητού.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις αναφορές προς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας -ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας μετέβη στην περιοχή- από το μεγάλο σεισμό έχουν διαπιστωθεί κάποιες ρωγμές σε κτίρια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας την επικινδυνότητα των οποίων θα ερευνήσουν οι αρμόδιοι μηχανικοί, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών. Για προληπτικούς λόγους στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας ενεργοποιήθηκε ο εφεδρικός πύργος ελέγχου, ενώ στο αεροδρόμιο του Αράξου εκκενώθηκε ένα υπόστεγο υποστήριξης. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τόσο η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και τα μεταφορικά αεροπλάνα και ελικόπτερά της.

Στον τομέα της Παιδείας: Από την πρώτη στιγμή, ο Υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, έδωσε εντολή στον Υφυπουργό κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, να μεταβεί αμέσως μετά το σεισμό στην περιοχή όπου προήδρευσε χθες το μεσημέρι και το βράδυ σε δύο συσκέψεις στη Νομαρχία Αχαΐας και Ηλείας. Στις συσκέψεις αυτές εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν στη στατική κατάσταση όλων των σχολείων των δύο νομών.

Αποφασίστηκε ειδικά για σήμερα Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008 να κλείσουν τα σχολεία προληπτικά - -όπως γνωρίζετε αυτό γίνεται με απόφαση της κάθε Νομαρχίας- -προκειμένου να συνεχιστεί ο στατικός τους έλεγχος. Παράλληλα, αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού, κλιμάκιο 25 μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού κ. Παταργιά, μετέβη επί τόπου και ξεκίνησε στατικούς ελέγχους επί όλων των σχολείων. Σήμερα το πρωί στην ομάδα των μηχανικών προστέθηκε ένα κλιμάκιο 11 επιπλέον μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Έτσι βρίσκονται εκεί, στην περιοχή, συνολικά 36 μηχανικοί του ΟΣΚ. Πέντε εφταμελή συνεργεία μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων συνεχίζουν από το πρωί τον έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων στους δύο σεισμόπληκτους νομούς.

Οι οδηγίες που δόθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ήταν να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στα Βαθμολογικά Κέντρα όπου διορθώνονται ακόμη τα γραπτά των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και στα εξεταστικά κέντρα τα οποία θα υποδεχθούν τις επόμενες ημέρες, υποψηφίους των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων στις δικές τους πανελλήνιες εξετάσεις. Ορισμένα στοιχεία θα ήθελα να σας δώσω σχετικά: Η έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων προγραμματίζονται για το απόγευμα της Τετάρτης 11 Ιουνίου 2008. Η έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων για τους αποφοίτους των Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων προγραμματίζεται για την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008. Το σύνολο των υποψηφίων στις πανελλήνιες αυτές εξετάσεις είναι 19.491 υποψήφιοι. Το σύνολο των υποψηφίων τελειοφοίτων-αποφοίτων για τους νομούς Αχαΐας και Ηλείας είναι 946 άτομα. Το σύνολο των εξεταστικών κέντρων για τις πανελλήνιες εξετάσεις τελειοφοίτων-αποφοίτων Β΄ κύκλου Επαγγελματικών Λυκείων νομού Αχαΐας και Ηλείας είναι πέντε συνολικά. Ένα στον Πύργο, ένα στην Αμαλιάδα, δύο στην Πάτρα και ένα στο Αίγιο.

Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων προβαίνει σε δύο είδους ελέγχους, πρέπει να το διευκρινίσω αυτό: Πρώτον, σε προληπτικό έλεγχο για όλες τις σχολικές μονάδες των δύο νομών. Ο έλεγχος αυτός περιορίζεται στους δύο νομούς και έχει ξεκινήσει, όπως σας είπα, από χθες. Δεύτερον, σε προσεισμικό έλεγχο επί όλων των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα, κατασκευής προ του 1959. Αυτός είναι ένας έλεγχος που έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό και συνεχίζεται. Και λέμε το 1959, γιατί το 1959 άρχισε να ισχύει ο πρώτος αντισεισμικός οικοδομικός κανονισμός.

Ειδικά ως προς τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων υπογραμμίζεται ότι για τους νομούς Αχαΐας και Ηλείας ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων είχε διαπιστώσει από το πρόσφατο παρελθόν πρόβλημα σε ορισμένα σχολεία ηλικίας άνω των 40 ετών και είχε προβεί στις αναγκαίες επεμβάσεις, τσιμεντενέσεις και άλλες στηρίξεις, στα σχολεία αυτά. Μέχρι στιγμής, συνολικά σας λέω -εννοώ μετά τον το χθεσινό σεισμό - έχουν ελεγχθεί 60 σχολεία στην περιοχή, βρέθηκαν ακατάλληλα επτά, εκ των οποίων τρία στο νομό Αχαΐας και τέσσερα στο νομό Ηλείας.

Στον τομέα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών: Αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί η κυκλοφορία στη σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα-Κάτω Αχαϊά, που είχε διακοπεί λόγω στρέβλωσης των γραμμών, η οποία προήλθε από την ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ανδραβίδα. Τα δρομολόγια που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης, εκτελέστηκαν κατόπιν εντολής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με λεωφορεία του ΟΣΕ. Η εταιρεία έθεσε σε τριήμερη επιφυλακή τα συνεργεία γραμμής του ΕΔΙΣΥ ώστε να παρακολουθείται και να εκτιμάται η μετασεισμική δραστηριότητα. Επίσης, ελέγχθηκε προληπτικά - το λέω συμπληρωματικά αυτό- η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης μέχρι το Δομοκό. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού οι σταθμοί Πάτρας και Κάτω Αχαϊάς παρέμειναν ανοικτοί μέχρι την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, ενώ στη διάθεση του επιβατικού κοινού παραμένουν, βεβαίως, και τα λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους.

Σας είπα, ήδη, ορισμένα στοιχεία για το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Θα ήθελα να σας πω και ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία από την πλευρά του Υπουργείου Μεταφορών. Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση της Κυριακής οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ανέλαβαν τον έλεγχο στην τερματική περιοχή της Ανδραβίδας, λόγω ζημιών που σας είπα ότι υπέστη ανάμεσα στα άλλα κτίρια και ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου. Μέχρι νεωτέρας, τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας των πολιτικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, ασκεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Δεν υπήρξε κανένα ουσιώδες πρόβλημα στις αεροπορικές συγκοινωνίες με τα νησιά Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Κατόπιν αυτοψίας διαπιστώθηκε η καταλληλότητα των κτιρίων των Ελληνικών Ταχυδρομείων στη σεισμόπληκτη περιοχή και ως εκ τούτου τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ λειτουργούν κανονικά.

Από το χώρο του Υπουργείου Ανάπτυξης: Κατά τη διάρκεια της δόνησης στην Πελοπόννησο και μετά από αυτήν, από δευτερεύουσες αιτίες, υπήρξαν ζημιές περιορισμένης έκτασης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Κορινθίας. Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν η διακοπή ηλεκτροδότησης της Βιομηχανικής Περιοχής Πάτρας, όπου υπήρξε βλάβη στον υποσταθμό 150/20 kV. Αποκαταστάθηκε η πλευρά των 150 kV κατά τις πέντε το απόγευμα, ενώ μετά τις δοκιμές και ελέγχους που έγιναν στην πλευρά των 20 kV, εντός της ΒΙΠΕ δηλαδή, η πλήρης ηλεκτροδότηση όλων των περιοχών έγινε στις 10.30 χθες το βράδυ. Επίσης, υπήρξε βλάβη στο κύκλωμα υψηλής τάσης, το οποίο όμως δεν έγινε αντιληπτό από πολίτες, λόγω του ότι υπήρξε επαναδρομολόγηση ισχύος από άλλη γραμμή. Σε κάθε περίπτωση, οι βλάβες αυτές είναι ελάχιστης χρονικής διάρκειας, μερικών m/sec, δηλαδή πολύ λίγου χρόνου και αντιμετωπίζονται αυτόματα από τα συστήματα ασφαλείας του δικτύου μεταφοράς.

Τέλος, στο δίκτυο διανομής -χαμηλής τάσης δηλαδή- υπήρξαν διάφορες ζημιές, στύλοι και τόξα μεταξύ γραμμών που προκαλούσαν άνοιγμα των διακοπτών ασφαλείας, οι οποίες αποκαταστάθηκαν ταχύτατα, σε μερικές περιπτώσεις και πάλι χωρίς να το αντιληφθούν οι καταναλωτές. Θα ήθελα να πω ότι δεν υπήρξαν φωτιές που να προκλήθηκαν άμεσα από πτώσεις στύλων της ΔΕΗ, όπως αναφέρεται σε μερικά δημοσιεύματα σήμερα.

Μέχρι σήμερα το πρωί, από τις 4 το πρωί δηλαδή, είχε αποκατασταθεί το 100% των βλαβών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΔΕΗ, που είχαν αναφερθεί είτε στο δίκτυο είτε σε μεμονωμένες περιπτώσεις, δηλαδή, σε σπίτια, καταστήματα και άλλους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η επαναλειτουργία μιας σύνδεσης ή ενός τμήματος δικτύου, γίνεται μόνο μετά από επιτόπιο έλεγχο κλιμακίου / συνεργείου της ΔΕΗ για προφανείς λόγους ασφαλείας.

Όπως με ενημέρωσαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα ήθελα να σας πω ότι στο Κατάστημα Κράτησης του Αγίου Στεφάνου, αναφέρθηκαν ζημιές σε αναλώσιμα υλικά, όπως τραπέζια, ντουλάπια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στα Καταστήματα Κράτησης Τριπόλεως, Ναυπλίου, Άμφισσας δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Επίσης, ζημιές δεν αναφέρθηκαν από την Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας. Έγινε επίσης, από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας, έρευνα, αυτοψία -επιτόπου- στο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας που πήγαν εκεί, διαπίστωσαν, μέχρι πριν από λίγο, σοβαρές ζημιές στην αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου Πατρών που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του κτιρίου και στην οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς η ψευδοροφή, η ηλεκτρολογική και ψυκτική εγκατάσταση καθώς και ζημιές στην μαρκίζα που υπάρχει γύρω από το κτίριο. Ενδεχομένως θα πρέπει το κτίριο να μείνει κλειστό για λίγες ημέρες, ώστε να ολοκληρωθεί η μετασεισμική ακολουθία.

Εξάλλου, κλιμάκιο από αρχαιολόγους, μηχανικούς και συντηρητές του Υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, βρίσκονται από χθες το βράδυ στις σεισμόπληκτες περιοχές. Από τη μέχρι τώρα ενημέρωση δεν υπάρχουν ζημιές σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους με εξαίρεση το Μουσείο Άστρους Κυνουρίας και σε αγγεία προθηκών στο Μουσείο Ήλιδας λόγω των κραδασμών. Περισσότερες ζημιές -όπως σας το είπα άλλωστε και εισαγωγικά- έχουν υποστεί εκκλησίες της περιοχής. Αύριο, ενδεχομένως, μετά τον έλεγχο που θα γίνει θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έγινε γνωστό ότι το κτίριο στέγασης του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Πάτρας έχει υποστεί σοβαρά προβλήματα και κρίθηκε ανεπαρκές και ακατάλληλο. Οι υπηρεσίες και το προσωπικό της λιμενικής Αρχής στεγάζονται προσωρινά στο κτίριο του 2ου Λιμενικού Τμήματος Πατρών μέσα στο λιμάνι.

Τέλος, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, μετά τη σεισμική δόνηση που έπληξε τους δύο νομούς και την ευρύτερη περιοχή, τέθηκαν σε άμεση επιφυλακή. Από τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου, σύμφωνα με τις κατά τόπους αναφορές των περιφερειακών υπηρεσιών τουρισμού και των Ενώσεων Ξενοδόχων της περιοχής, δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα παραθεριστών, ούτε έχουν καταγραφεί υλικές ζημιές σε ξενοδοχειακές υποδομές και τουριστικά καταλύματα. Πάντως, το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε να συνδράμουν οποιονδήποτε χρειαστεί κάτι.

Με τα στοιχεία αυτά ολοκλήρωσα όσα είχα να σας πω σχετικά με το χθεσινό σεισμό:

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Είπατε ότι ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας δεν έχει λάβει κάποια ειδοποίηση από κάποια επιστημονική ομάδα σχετικά με το σεισμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει αυτό που σας είπα, όπως ακριβώς μου το μετέφεραν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επειδή υπάρχει αυτή η διαμάχη των διαφόρων επιστημονικών ομάδων και το βλέπουμε ξανά και ξανά όταν εκδηλώνονται σεισμοί. Υπάρχει κάποιος μηχανισμός, όπου οι όποιες μελέτες για επικείμενο σεισμό να αξιολογούνται, να συγκεντρώνονται και να βγαίνουν συμπεράσματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο γι αυτό που αποκαλέσατε εσείς διαμάχη επιστημόνων. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είμαι επιστήμονας, πολύ περισσότερο δεν είμαι εξειδικευμένος επιστήμονας στο συγκεκριμένο τομέα και δεν θα τολμούσα ποτέ να κάνω κανένα σχόλιο και καμία παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό είναι θέμα που αφορά την επιστημονική κοινότητα. Και πρέπει να το συζητήσει, όπως γίνετε πάντα μεταξύ της.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Για το δεύτερο σκέλος, από πλευράς κράτους, κρατικού μηχανισμού υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης και συγκέντρωσης των...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα για τέτοια επιστημονικά θέματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Για το ίδιο θέμα πρώτα μια ερώτηση και μετά κάτι άλλο. Γνωρίζετε αν έχει τεθεί οποιοδήποτε υπόμνημα προειδοποίησης σε άλλο κυβερνητικό φορέα; Γιατί μερικές φορές βλέπουμε ότι δεν έχει ενημερωθεί ό ένας φορέας αλλά έχει ενημερωθεί κάποιος άλλος. Γνωρίζετε αν συνολικά στη κυβέρνηση έχει φτάσει υπόμνημα προειδοποίησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μου είναι γνωστά τέτοια επιστημονικά θέματα, και επομένως δεν θα μετάσχω σε καμία τέτοια συζήτηση. Αυτό είναι θέμα που αφορά τους επιστήμονες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τόση ώρα που σας άκουγα μου γεννήθηκε μια απορία. Προς τι αυτή η εξαντλητική, λεπτομερειακή καταγραφή όλων των δραστηριοτήτων, όλων των τομέων του κρατικού μηχανισμού δίχως να είναι ορατό και το αποτέλεσμα που έχουν αυτές οι δράσεις. Πιστεύετε ότι αυτό το επικοινωνιακό φούσκωμα θα ανακουφίσει τους σεισμόπληκτους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πιστεύω ότι οι πληροφορίες όταν είναι αξιόπιστες όπως είναι αυτές οι πληροφορίες που σας παρέθεσα και δεν αποκρύπτουν απολύτως τίποτα συμβάλουν αποφασιστικά και ουσιαστικά στην ενημέρωση όλων των πολιτών. Και είμαι βέβαιος, ότι εσείς πράττοντας όπως πάντοτε το καθήκον σας θα γίνετε αγωγοί αυτών των πληροφοριών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν μας λέτε το αποτέλεσμα όμως όλων αυτών των ενεργειών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα σας είπα συγκεκριμένα πράγματα. Εγώ σας εξέθεσα τις δράσεις καθώς και που οδήγησαν οι δράσεις, που έχουμε ζημιές και που δεν έχουμε ζημιές, που πρέπει να προσέχουμε και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο ίδιο θέμα. Επίκειται επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα ο Πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα νωρίς το απόγευμα από την Αυστρία, όπου είχε πάει για συζητήσεις με την αυστριακή πολιτική ηγεσία. Θα συσκεφθεί με τους Υπουργούς. Και, όπως σας είπα, οι Υπουργοί μετά από την σύσκεψη που θα έχουν με τον Πρωθυπουργό θα προβούν και σε αναλυτικότερες δηλώσεις σχετικά με θέματα που αφορούν στο σεισμό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πως πρέπει να εκλάβουν οι σεισμόπληκτοι τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί όπως και στην περίπτωση των πυρόπληκτων, ως απειλή; Γιατί ακόμα δέκα μήνες μετά δεν έχουν μπει ακόμα στα σπίτια τους οι πυρόπληκτοι. Μετά από ένα χρόνο δηλαδή τα ίδια θα υποστούν και οι σεισμόπληκτοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσο και να προσπαθείτε να υποβαθμίσετε την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε τότε η κυβέρνηση, οι πυρόπληκτοι ξέρουν πραγματικά ότι έλαβαν με παράκαμψη όλων των διαδικασιών που ίσχυαν τότε, γρήγορα, αποτελεσματικά και ουσιαστικά εκείνη την πρώτη βοήθεια. Και ξέρουν επίσης όλοι όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις ότι οι αιτήσεις τους γίνονται γρήγορα αντικείμενο της μελέτης που χρειάζεται και παίρνουν τα ποσά τα οποία δικαιούνται. Σας έχω πει όμως και άλλες φορές ότι κάποιος πρέπει να υποβάλει αίτηση, ώστε να φτάσει στο σημείο να πάρει τα χρήματα τα οποία προβλέπουν οι ειδικές ρυθμίσεις που έγιναν τότε για τους πυρόπληκτους. Με τον ίδιο τρόπο πολύ αποτελεσματικά πολύ γρήγορα θα λάβουν και όσοι δικαιούνται μετά το χθεσινό σεισμό αυτό το ποσό που σας είπα. Θα το λάβουν λοιπόν, γρήγορα για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες που θα παρουσιαστούν.

ΧΙΩΤΗΣ: Κατ αρχήν, θέλω να ρωτήσω αν αυτό το έκτακτο επίδομα που έχετε αναγγείλει θα εκταμιευθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή από το Ειδικό Ταμείο που είχε συσταθεί τότε για τους πυρόπληκτους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για όλες τις λεπτομέρειες θα σας ενημερώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί μετά τη συνάντηση που θα έχουν με τον Πρωθυπουργό.

ΧΙΩΤΗΣ: Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω για αυτό το θέμα είναι: Θυμόμαστε όλοι σε αυτή την εκταμίευση του έκτακτου βοηθήματος τότε με τους πυρόπληκτους είχαν επωφεληθεί και αρκετοί επιτήδειοι σε βάρος των πραγματικά δικαιούχων. Έχει κάποιο σχέδιο η κυβέρνηση για να μην επαναληφθούν και τώρα τέτοιου είδους φαινόμενα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας υπενθυμίσω ότι τότε ήταν πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι που επλήγησαν, γιατί βέβαια, το μέγεθος της περσινής καταστροφής όπως φαίνεται μέχρι στιγμής ήταν πολύ μεγαλύτερο. Ελάχιστοι, λίγοι προσπάθησαν πράγματι να εκμεταλλευτούν αυτή την ειδική ρύθμιση που έκανε η Πολιτεία, ώστε οι πολλοί να μην βρεθούν στο δρόμο. Και θυμάστε ότι αυτοί που προσπάθησαν να κοροϊδέψουν την Πολιτεία πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν το δικαίωμα να το κάνουν. Και οι περισσότεροι, αν θυμάμαι καλά, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα. Δεν πρέπει, λοιπόν, η ασφαλώς επικριτέα συμπεριφορά κάποιων λίγων να σταθεί εμπόδιο για τους πολλούς να ωφεληθούν από τη βοήθεια την οποίαν έχει υποχρέωση να τους προσφέρει η Πολιτεία.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Στο ίδιο θέμα κύριε Εκπρόσωπε. Η κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί από ότι ακούσαμε από τους επιστήμονες, τους σεισμολόγους. Δεν είχε κατατεθεί κάποια σχετική έκθεση. Αυτό όμως το ακούμε κάθε φορά. Και κάθε φορά ακούμε επιστημονικές ομάδες ότι είχαν προβλέψει το σεισμό. Εγώ απλά ήθελα να ρωτήσω αν θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γιατί άκουσα ότι η επιστημονική ομάδα βαν είχε προβλέψει το σεισμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για επιστημονικά θέματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί ο κ. Σουφλιάς ζήτησε από τους κατασκευαστές, από τους εργολάβους της Ιόνιας οδού να στείλουν συνεργία για να ανοίξουν την Εθνική Οδό Πατρών  Πύργου που είχε κλείσει από κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία. Τόσο ανοχύρωτος, τόσο γυμνός είναι ο κρατικός μηχανισμός; Δεν μπορεί ο ίδιος να τα βγάλει πέρα, πρέπει να καταφύγει στους εργολάβους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα το οποίο αναφέρατε. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΧΙΩΤΗΣ: Βάσει των δημοσιευμάτων και των πληροφοριών που διαβάζουμε σήμερα στον τύπο η κυβέρνηση θεωρεί αρκετά σημαντική, ιδιαίτερα σοβαρή την υπόθεση της SIEMENS και προσανατολίζετε στο να ορίσει εφέτη - ανακριτή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης εισαγγελικής έρευνας. Από την άλλη πλευρά δεν έχουμε δει ακόμα επίσημο σχόλιο της κυβέρνησης για το πώς παρακολουθεί αυτή την υπόθεση στην οποία αρχίζουν πλέον και εμπλέκονται έστω και έμμεσα ή έστω και νόμιμα πολιτικά πρόσωπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σχολιάσει σε καμία περίπτωση μια υπόθεση η οποία βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση. Δεν το έχουμε κάνει ποτέ και ούτε πρόκειται να το κάνουμε τώρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν σας ζήτησα να σχολιάσετε τη δικαστική έρευνα. Σας ζήτησα να σχολιάσετε τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από την εισαγγελική έρευνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για οποιαδήποτε πτυχή της δικαστικής έρευνας.

ΖΟΡΜΠΑ: Την Παρασκευή ο αρμόδιος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπαδημητρίου για θέματα δικαιοσύνης δήλωσε ότι επί Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη Δικαιοσύνη σε ένα νομικό κέλυφος χωρίς αντίκρισμα και ακολούθως το Σάββατο ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης. Έχετε κάποιο σχόλιο επ αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα επαναλάβω αυτό που έχω πει πολλές φορές. Η σημερινή κυβέρνηση, αντίθετα με ότι γινόταν στο παρελθόν, σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και αυτό το αποδεικνύει συνεχώς στην πράξη.

ΧΙΩΤΗΣ: Την Παρασκευή, με μια δήλωση του ο κ. Χατζηγάκης κατήγγειλε ανεύθυνες διαρροές στοιχείων της δικογραφίας. Ξέρετε να μας πείτε κάτι περισσότερο γι αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 9 June 2008 - 21:20:47 UTC