Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-05-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2008

Αριθμός Δελτίου: 138022791

Έκδοση 1

brf1905

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 19 Μαΐου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

" Αύριο στις 11.00, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Στις 17.00, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για το Πομόριε της Βουλγαρίας, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. (Στις 18.15 είναι η άφιξη στο αεροδρόμιο Μπουργκάς και εν συνεχεία θα μεταβεί οδικώς στο Πομόριε). Από τις 20.00 έως τις 22.00 παρατίθεται δείπνο από τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας προς τιμήν των αρχηγών κρατών.

Την Τετάρτη (21/5), από τις 09.00 έως τις 10.30, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των αρχηγών των κρατών. Στις 10.30 η οικογενειακή φωτογραφία, ενώ από τις 11.00-12.30 θα επαναληφθούν οι εργασίες της Συνόδου. Στις 13.00, αναχώρηση από Πομόριε για αεροδρόμιο Μπουργκάς και άφιξη στην Αθήνα, αργότερα το μεσημέρι.

" Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στο Παρίσι, θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί συνέχεια και διεύρυνση της ενισχυμένης διμερούς αστυνομικής συνεργασίας που ήδη υπάρχει και λειτουργεί ικανοποιητικά μεταξύ των δύο χωρών, με γνώμονα την εμπέδωση της δημόσιας ασφάλειας και την αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε τομείς, όπως η τρομοκρατία ή η λαθρομετανάστευση, η εμπορία ναρκωτικών και ανθρώπων, το ηλεκτρονικό έγκλημα, η νομιμοποίηση εσόδων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, η διευκόλυνση της έρευνας σχετικά με πρόσωπα που αγνοούνται ή καταζητούνται, καθώς και η ενημέρωση για σύγχρονες μεθόδους εγκληματικής έρευνας. Επίσης, η συμφωνία προωθεί τον αποτελεσματικότερο χειρισμό καταστάσεων κρίσης, την ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα οδικής ασφάλειας, αλλά και την ενισχυμένη συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης αστυνομικού προσωπικού.

Ο κ. Παυλόπουλος θα υπογράψει, επίσης, μνημόνιο συνεργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) κ. Ανχελ Γκουρία και τη Γενική Διευθύντρια σε θέματα Δημόσιας Διακυβέρνησης και Τοπικής Ανάπτυξης κ. Οντίν Σαλάρ. Αντικείμενο του μνημονίου συνεργασίας είναι η εκτέλεση από τον ΟΟΣΑ του έργου ενίσχυσης της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, ύψους 2,09 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για συνεργασία η οποία προωθείται και πραγματοποιείται για πρώτη φορά από τη χώρα μας, κατατείνοντας στην εκτέλεση ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση της πορείας της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

" Το Σάββατο (24/5), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντός πραγματοποίησε επίσκεψη στο νομό Ηλείας, όπου ανακοίνωσε την έγκριση των έργων υποδομής στον αγροτικό τομέα, συνολικού ποσού 100 εκατ. ευρώ, που εντάσσονται στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013. Ο Υπουργός, που συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας κ. Σπυρίδωνος και άλλους συνεργάτες, έχει προβεί σε αναλυτικές ανακοινώσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία, όπως συζήτησα μαζί του, σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, να κάνουμε αναλυτική ενημέρωση, στη διπλανή αίθουσα, για την πορεία των θεμάτων που αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές και έχουν σχέση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θεωρώ πως είναι σε γνώση σας η κατάθεση αγωγής από την πλευρά του επιχειρηματία κ. Βγενόπουλου, σε βάρος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου. Θέλω να ρωτήσω, ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης και υπό το πρίσμα των απόψεων που έχουν διατυπωθεί και επισήμως από το ΠΑΣΟΚ, ότι ο κ. Βγενόπουλος ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση για να προχωρήσει σε τέτοιου είδους πράξεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις που έγιναν από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αντικρούουν και την πρακτική της κυβέρνησης και τις απόψεις της, αλλά και την κοινή λογική, δηλαδή αυτά τα οποία έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Εκείνο το οποίο θα πω είναι ότι ήδη από τις 11 Απριλίου η κυβέρνηση τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, όταν ο ίδιος επιχειρηματίας κατέθεσε αγωγή εναντίον άλλου αρχηγού πολιτικού κόμματος. Σας θυμίζω ότι τότε είχαμε πει πως δεν συμμεριζόμαστε, σε καμία περίπτωση, τέτοιες πρακτικές, δηλαδή το να καταθέτει κάποιος αγωγή σε πολιτικό αρχηγό γιατί άσκησε πολιτική κριτική.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν συμμερίζεστε, δεν καταδικάζετε όμως. Δηλαδή, σε δύο από τους τέσσερις αρχηγούς της αντιπολίτευσης, ο κ. Βγενόπουλος έχει καταθέσει αγωγές. Το θέμα είναι ξεκάθαρο: Αν καταδικάζετε ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΦΑΝΙΔΗΣ: Άλλο το «δεν συμμερίζομαι» και άλλο το «καταδικάζω».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης έγινε και τότε και τώρα με τον ίδιο τρόπο. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη. Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΚΟΡΑΗ: Δεν προκαλεί ο κ. Βγενόπουλος; Ενας επιχειρηματίας είναι, ο οποίος κάνει αγωγές και μηνύσεις σε πολιτικούς αρχηγούς. Είθισται ένας επιχειρηματίας να ακολουθεί αυτού του είδους την τακτική; Η κυβέρνηση συμφωνεί με αυτού του είδους τις τακτικές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε την ευκαιρία να ρωτήσετε τον ίδιο τον επιχειρηματία, για τον οποίο, βεβαίως, δεν προτίθεμαι ούτε κατά διάνοια, να απαντήσω. Δεν γνωρίζω αν έχετε συνηθίσει από άλλους κυβερνητικούς εκπροσώπους να απαντούν για λογαριασμό επιχειρηματιών. Δεν το έκανα και δεν θα το κάνω ποτέ για κανέναν.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Κακλαμάνης έκανε μια άλλη πρόταση στον κ. Βγενόπουλο. Είπε, αντί να κάνει αγωγές, να κατέβει, μιμούμενος την πρακτική του κ. Μπερλουσκόνι, να διεκδικήσει την ψήφο του λαού. Αυτό πώς το βλέπετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να πω τίποτε περισσότερο. Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Την διατύπωσε  σας θυμίζω- πρώτη, πριν από όλα τα άλλα κόμματα, στις 11 Απριλίου και ισχύει μέχρι σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν συμμερίζεστε, αλλά ταυτόχρονα δεν αξιολογείτε τέτοιου είδους φαινόμενα και τι επιπτώσεις έχουν στην πολιτική ζωή. Δηλαδή, θέλω να πω, δεν είναι η στάση σας ένα είδος ανοχή απέναντι σε φαινόμενα εκφοβισμού και χειραγώγησης των πολιτικών από επιχειρηματικά συμφέροντα; Κάποτε, ο Πρωθυπουργός μίλαγε για ποιότητα της Δημοκρατίας και τη σχέση που έχει με τα διαπλεκόμενα. Αυτό δεν βλέπουμε τώρα να επαναλαμβάνεται. Αρα, αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως μια είδους ανοχή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό απεδείχθη περίτρανα, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει στη Βουλή ένα νόμο, ο οποίος απαγόρευε στον οποιονδήποτε επιχειρηματία -και έγινε για το συγκεκριμένο επιχειρηματία που ήταν αφορμή, αυτή η ρύθμιση- να υπερβεί το 20% της αγοράς των μετοχών του ΟΤΕ, κάτι το οποίο δεν είδα να γίνεται σε καμία άλλη περίπτωση στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όταν ο ΟΤΕ επωλήθη κατά 66%. Άρα, λοιπόν, μακριά από αυτή την κυβέρνηση τέτοιου είδους κατηγορίες ή υπόνοιες.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Σχετικά με τα όσα είπε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ο κ. Πάγκαλος περί φυλακής και ότι σύντομα θα λογοδοτήσουν όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία με τον ΟΤΕ, ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα την περασμένη εβδομάδα.

ΚΟΡΑΗ: Θα επανέλθω στο θέμα του κ. Βγενόπουλου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν γίνει από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα, υπάρχει ένα κλίμα ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν έχει μηνύσει, προνομιακά, την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν και ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης είχε χρησιμοποιήσει κάποιους υψηλούς τόνους εναντίον του. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες στη συμπεριφορά του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Ένα σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα προηγουμένως ότι δεν θα μπω στις λεπτομέρειες της συζήτησης. Θα κάνω, όμως, μια εξαίρεση και θα σας θυμίσω: Πρώτον, τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτή -το είπα προηγουμένως στον κ. Κακαλή. Δεύτερον, αναρωτιέμαι -όταν είναι η πέμπτη ή η έκτη ερώτηση που γίνεται «εναντίον» της κυβέρνησης (γιατί πίστευα και πιστεύω ότι οι δημοσιογράφοι ρωτούν πάντοτε ευρισκόμενοι απέναντι στην οποιαδήποτε εξουσία) αυτή ήταν η τοποθέτησή μου και αυτή είναι και τώρα- εσείς πιστεύετε ότι αυτό εξυπηρετεί την κυβέρνηση; Δηλαδή, για να δούμε τα πράγματα με τη λογική, όπως είπα προηγουμένως, πιστεύει στα σοβαρά κάποιος Έλληνας πολίτης ότι όταν η κυβέρνηση έχει έρθει και έχει βάλει ένα φραγμό στο συγκεκριμένο επιχειρηματία, μπορεί οποιοσδήποτε να μας πείσει αργότερα ότι ο επιχειρηματίας που κινείται με τον τρόπο αυτό, τον οποίο χαρακτήρισα και προηγουμένως και πριν από ένα μήνα, ότι αυτές οι κινήσεις εξυπηρετούν την κυβέρνηση, βοηθούν την κυβέρνηση; Σε ποιο βαθμό μπορεί να πείσει κάποιος που το λέει αυτό; Γιατί και μόνο από το ότι δέχθηκα πέντε ερωτήσεις με το που άρχισε η πολιτική ενημέρωση, μάλλον νομίζω ότι απαντά αυτό.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Συγγνώμη, αλλά θα επανέλθω στο προηγούμενο ερώτημα, γιατί είναι διαφορετικό να τα λέει ο κ. Πάγκαλος, ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και διαφορετικό να λέει ότι θα λογοδοτήσουν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με χθεσινές του μόλις δηλώσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε απάντηση από τον Πρωθυπουργό, την Παρασκευή, στη Βουλή. Εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε και δεν χρησιμοποιούμε εκφράσεις ακραίες, όπως αυτές που χρησιμοποιεί ο κ. Παπανδρέου τελευταία. Τον κατανοούμε. Κατανοούμε, δηλαδή, ότι προσπαθεί να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, ευρισκόμενος σε δυσκολίες και στο κόμμα του και ενδεχομένως άλλου είδους πολιτικές δυσκολίες, οι οποίες παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό, με αφορμή τις δημοσκοπήσεις. Αλλά, δεν προτιθέμεθα να μπούμε περαιτέρω σε συζήτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με αυτό το σκεπτικό της εις άτοπον απαγωγής που αναπτύξατε προηγουμένως, αν συμφέρει δηλαδή την κυβέρνηση...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μόνο αυτό το σκεπτικό. Αυτό είναι συμπληρωματικό και δεν θα το έλεγα εάν δεν γινόταν την Πέμπτη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, συμπληρωματικό, έστω. Με αυτό το σκεπτικό, να το ολοκληρώσουμε, να πούμε ότι άρα θεωρείτε ότι αυτό εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, μιλώ για την κυβέρνηση. Δεν θα έλεγα τίποτε περισσότερο από αυτά τα οποία είπα. Και ήδη, νομίζω ότι έχω απαντήσει αναλυτικά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι κατανοείτε τη στάση και τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου. Σε σχέση με το θέμα του ΟΤΕ για την πώληση στην Deutsche Telekom, κατανοείτε εξίσου και τις ενστάσεις του κ. Σουφλιά για την εκχώρηση του management;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πού είδατε εσείς τις ενστάσεις;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μα, νομίζω ότι ο κ. Σουφλιάς, χθες, στην κυριακάτικη εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τις διατύπωσε όσο πιο κομψά μπορούσε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν διαβάσατε καλά τη συνέντευξη του κ. Σουφλιά. Για μένα, είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά ότι δεν δημιουργείται κανένα θέμα για την υπόθεση για την κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από τη μια, ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι μόνο ένα σοκ με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπορέσει να σώσει τα δημόσια πανεπιστήμια. Από την άλλη, εκβιάζει ότι θα κόψει την κρατική επιχορήγηση εάν δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις. Την τρίτη, λέει ότι θα παρακάμψει το άρθρο 16 μέσω των ευρωδικαστηρίων. Δηλαδή, αν αυτή είναι μια πολιτική στήριξης του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων, όπως λέει ο Πρωθυπουργός, τότε ποια είναι η πολιτική απαξίωσης και επίθεσης στα δημόσια πανεπιστήμια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή σας εμπεριέχει τρία πολιτικά σχόλια, τα οποία θα πρέπει να τα δει κάποιος ξεχωριστά. Το πρώτο έχει απαντηθεί με τις αναλυτικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Οσον αφορά το δεύτερο, σας θυμίζω ότι υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν  και ελπίζω να μην υπάρχουν- πολιτικές τοποθετήσεις που θεωρούν ένα νόμο ως στοιχείο εκβιασμού, τότε επιτρέψτε μου να πω ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη με αυτούς που μπορεί να εκφράζουν αυτή την άποψη για το τι είναι Δημοκρατία. Η Βουλή ψήφισε ένα νόμο, ο οποίος λέει ξεκάθαρα ότι θα πρέπει τα πανεπιστήμια να φτιάξουν το καταστατικό τους. Εάν δεν το φτιάξουν, τότε το Υπουργείο Παιδείας θα τους δώσει ένα πρότυπο καταστατικού, δηλαδή κανονισμού λειτουργίας. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα όσα είχαμε πει όταν η τότε Υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου είχε εισηγηθεί αυτή τη μεταρρύθμιση στη Βουλή. Θυμάστε ότι συζητήσαμε αναλυτικά, πολλές φορές, πως είναι αδιανόητο να έχουμε κανονισμούς στα πανεπιστήμια εντελώς υποτυπώδεις ή να μην έχουμε κανονισμούς στα πανεπιστήμια. Το άλλο σημείο  που αφορά τη ζωή των ιδίων των πανεπιστημίων- ήταν ότι τα χρήματα του Έλληνα πολίτη θα πρέπει να αξιοποιούνται ή να χρησιμοποιούνται με τρόπο ο οποίος να είναι διαφανής. Δεν νομίζω να διαφωνεί κάποιος. Αυτό έφερε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τότε. Αυτό, δηλαδή, ήταν το καινούργιο στοιχείο: Οτι η διαχείριση των χρημάτων θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο, πιο διαφανή. Και αν δεν είναι έτοιμα τα πανεπιστήμια, δηλαδή οι πρυτανικές αρχές που έχουν την ευθύνη, τότε τα τετραετή σχέδια, όπως είναι υποχρεωμένα από το νόμο να τα υποβάλλουν, δεν θα μπορούν να αντλήσουν τα κεφάλαια εκείνα από τον Προϋπολογισμό. Ακριβώς αυτά που λέει ο νόμος επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας. Το τρίτο σημείο, αναφέρεστε προφανώς σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας θυμίζω ότι ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, οφείλουμε -το έχουμε αποδεχθεί από την ιδρυτική Συνθήκη- να υιοθετούμε τις οδηγίες οι οποίες, άλλωστε, δεν γίνονται ερήμην ημών, συνδημιουργούνται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή μιλήσατε για το νόμο και το σεβασμό του, πριν από το νόμο υπάρχει το Σύνταγμα. Και πώς το σέβεται το Σύνταγμα ο υπουργός όταν λέει ότι θα κάνω διασταλτική ερμηνεία του Συντάγματος και θα παρακάμψω το άρθρο 16;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γνωστή η διαδικασία ότι οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενσωματώνονται στο εσωτερικό Δίκαιο και σε αυτό αναφερόταν ο υπουργός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι πάνω από το Σύνταγμα οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Έχουμε τοποθετηθεί με αφορμή το θέμα του βασικού μετόχου.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση με ποια λογική θεώρησε ότι είναι κατάλληλο το timing, παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων, να ανοίξει ένα θέμα, όπως είναι οι αλλαγές στο εξεταστικό, προκαλώντας νέα αναστάτωση και σε γονείς, αλλά και τα παιδιά; Δεν θα μπορούσε να το αφήσει, ας πούμε, μετά από ένα μήνα το συγκεκριμένο θέμα; Γιατί το έκανε τη δεδομένη στιγμή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει μιλήσει ο αρμόδιος υπουργός. Η κυβέρνηση μόνον δεν έχει αιφνιδιάσει σε αυτή την υπόθεση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εμείς, ήδη από την περίοδο που ήμασταν στην αντιπολίτευση, είχαμε μιλήσει για την κατάργηση των εξετάσεων στη Β΄ Λυκείου, πράγμα το οποίο έγινε αμέσως μόλις γίναμε κυβέρνηση. Ποτέ δεν αιφνιδιάζουμε σε τέτοια θέματα, τα οποία μάλιστα είναι πολύ ευαίσθητα. Ο,τι πρόκειται να γίνει ως αλλαγή, γίνεται σε βάθος χρόνου και αφού έχει γίνει αρκετά μεγάλη συζήτηση. Άλλωστε, απεδείχθη στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με την εκπαιδευτική κοινότητα, με τους γονείς, με τους μαθητές, με όλους τους ενδιαφερομένους. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αιφνιδιάσουμε κανέναν.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένας πρώην υπουργός υπεύθυνος για την Αστυνομία, ο κ. Πολύδωρας, σε συνέντευξή του λέει ότι για την κατάσταση της Αστυνομίας φταίνε οι συνδικαλιστές αλλά και οι στρατηγοί που σιωπούν. Πώς σχολιάζει αυτές τις δηλώσεις η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο. Ο κ. Πολύδωρας ευδοκίμως υπηρέτησε ως υπουργός Δημόσιας Τάξης. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα, σίγουρα καλύτερα από εμένα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επίσης ο υπουργός Παιδείας δήλωσε σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ότι η άμιλλα θα βοηθήσει τα κρατικά πανεπιστήμια. Που έχει αποδειχθεί αυτό; Μήπως στη Μέση εκπαίδευση που λειτουργούν τα ιδιωτικά σχολεία; Έχουν βοηθήσει τα δημόσια; Ή στην Υγεία η λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων έχει βοηθήσει τα δημόσια νοσοκομεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας μην κάνω ανάλυση γιατί η άμιλλα βοηθάει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Λέω, γιατί δεν λέτε ευθέως ότι αυτό που θέλετε είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας μην κάνω ανάλυση γιατί η άμιλλα σίγουρα βοηθάει, αλλά πάντως νομίζω ότι...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν έχει αποδειχθεί, λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνούμε σε κανέναν από τους τομείς που αναφέρατε και σε πολλούς άλλους που μπορούμε να βρούμε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το θέμα της Παιδείας, εφόσον ο κ. Στυλιανίδης, σήμερα, στις δηλώσεις του, προανήγγειλε ότι θα γίνει χρήση της διασταλτικής ερμηνείας του νόμου για την υπόθεση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Αυτό πότε θα εφαρμοστεί, πότε το βλέπετε χρονικά να τίθεται σαν νόμος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Δεν το γνωρίζω, θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Να σας ενημερώσω, αν ίσως δεν το ξέρετε, ότι υπάρχει μια δήλωση του πρώην υφυπουργού Παιδείας κ. Β. Μπεκίρη ο οποίος εκλεγόταν στην Πάτρα και τώρα είναι εκεί βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο γιος του, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, περιγράφει τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα, ως να εκσφενδονίστηκε αντικείμενο και να τον βρήκε στο κεφάλι. Έχει να κάνει η κυβέρνηση κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε προηγουμένως σε ερώτηση συναδέλφου, αν το Σύνταγμα είναι υπεράνω των κοινοτικών οδηγιών ή οι οδηγίες υπεράνω του Συντάγματος ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στο θέμα αυτό από την εποχή του βασικού μετόχου. Την εποχή, όμως, εκείνη λέγατε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι το Σύνταγμα είναι υπεράνω των κοινοτικών νόμων. Σήμερα, λέτε ότι οι κοινοτικοί νόμοι είναι υπεράνω, λίγο πολύ, του Συντάγματος. Τελικά, τι ισχύει από τα δύο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε το είπα αυτό;

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν είπατε ότι έχετε τοποθετηθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το «έχω τοποθετηθεί», δεN σημαίνει ότι είπα αυτό που λέτε εσείς. Πραγματικά, απορώ πώς βγάλατε αυτό το συμπέρασμα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν είπατε ότι οφείλουμε...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί από τότε. Δεν σας είπα ότι άλλαξε η άποψή μας.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ναι, τώρα λέτε όμως ότι οι οδηγίες σε ό,τι αφορά τα θέματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά θέματα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ναι, είναι δύο διαφορετικά θέματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άλλο το θέμα του Συντάγματος το οποίο θέτετε και άλλο το θέμα της ενσωμάτωσης οδηγιών. Στην ενσωμάτωση των οδηγιών γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλες οι χώρες οφείλουν να προχωρήσουν με βάση το εθνικό τους Δίκαιο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Βεβαίως, υπάρχει όμως και το Σύνταγμα που λέει..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε με λίγο, επειδή έχει τύχει ως υπουργός, τα τέσσερα χρόνια που είμαι σε αυτή τη θέση, να χρειαστεί πολλές φορές να φέρω ενσωμάτωση οδηγιών που αφορούν το χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Οφείλεις να φέρεις την οδηγία, να την ενσωματώσεις με τον τρόπο που αρμόζει στη χώρα σου. Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση σε αυτό το οποίο λέμε, από τότε μέχρι τώρα.

ΚΟΡΑΗ: Τι να υποθέσουμε, ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις προειδοποιήσεις του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Μακ Γκρίβι και θα καταργήσει την τροπολογία που προβλέπει ότι τα ξένα κεφάλαια δεν μπορούν να αγοράσουν πάνω από 20% των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από ό,τι γνωρίζω, δεν έχει τελειώσει αυτή η υπόθεση στην Κομισιόν. Όταν ολοκληρωθεί, θα τοποθετηθούμε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε σχέση με το διατροφικό σκάνδαλο ήθελα να ρωτήσω. Αν η κυβέρνηση έχει βγάλει κάποια συμπεράσματα όσον αφορά την καταλληλότητα και την εντιμότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Γιατί διαβάζουμε ότι το ορυκτέλαιο δεν μπορούσε να ανιχνευτεί στο ηλιέλαιο, γιατί ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν περιλαμβάνεται στους αναγκαίους από τη νομοθεσία ελέγχους. Αν αυτό είναι σωστό, αν η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τη νομοθεσία, ούτως ώστε να περιλαμβάνεται και αυτό στου ελέγχους και δεύτερον, ο ΕΦΕΤ δεν έχει δικαιοδοσία για ελέγχους ούτε στη φυσική και ζωική παραγωγή, ούτε στα τελωνεία και δεν διαθέτει ούτε καν δικό του εργαστήριο. Σε σχέση με αυτό η κυβέρνηση...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είναι πολύ εξειδικευμένα τα ερωτήματα και δεν θέλω να απαντήσω πρόχειρα, θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω σήμερα τα δύο αρμόδια υπουργεία και αύριο να σας έχω μια απάντηση.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στο τουρκικό Τύπο είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ που δείχνουν ότι στις προθέσεις της Άγκυρας είναι κατά κάποιο τρόπο να θέσει ατζέντα συζητήσεων «γκρίζων ζωνών» και μειονοτικού στη Θράκη σε συνάντηση που θα γίνει, αν δεν κάνω λάθος την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Τι λέει η κυβέρνηση επ αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση μας είναι γνωστή, δεν έχει αλλάξει σε καμία περίπτωση στο θέμα αυτό. Διάβασα και εγώ τα δημοσιεύματα. Σίγουρα το υπουργείο Εξωτερικών στην κατάλληλη στιγμή θα απαντήσει αναλυτικότερα. Αλλά πάντως δεν έχει αλλάξει η θέση μας σε αυτά τα θέματα.

ΤΣΟΛΑΚΗΣ: Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού μεθαύριο με τον κ. Ερντογάν στη Βουλγαρία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει, όπως σας ανακοίνωσα, στο πρόγραμμα. Στο περιθώριο των συζητήσεων μπορεί να γίνουν σύντομες συναντήσεις με διάφορους ηγέτες. Δεν έχω κάτι περισσότερο.

ΚΟΡΑΗ: Υπάρχει επίσημη ημερομηνία για το πότε θα έρθει και πόσες ώρες ή μέρες θα μείνει ο κ. Σαρκοζί στην Ελλάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Θα ρωτήσω στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 May 2008 - 11:32:57 UTC