Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-05-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2008

Αριθμός Δελτίου: 137332558

Έκδοση 1

brf1505

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 15 Μαΐου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς κ. Αλογοσκούφη, Αβραμόπουλο και Πετραλιά. Έγινε αναλυτική συζήτηση για την οικονομική διάσταση των θεμάτων της Υγείας, σε νοσοκομεία, Ταμεία και οικονομικά ζητήματα. Ανακοινώθηκε ότι θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή για τον έλεγχο και συντονισμό θεμάτων προμηθειών φαρμάκων και προϋπολογισμών νοσοκομείων. Επίσης, συζητήθηκε η εντατικοποίηση της προετοιμασίας για την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Αύριο, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, στις 10.30, θα πάει στη Βουλή για την ώρα του Πρωθυπουργού. Στις 12.30 θα έχει συνάντηση με την αυτού Θεοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό CITY, είπε για τη συμμαχία ΟΤΕ και DEUTSCHE TELEKOM «δεν ξέρω ποιος, αλλά κάποιος θα πάει φυλακή και θα είναι πολιτικό πρόσωπο». Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε κάποιο σχόλιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κανένα σχόλιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η DEUTSCE TELEKOM σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίησή της γιατί απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του μάνατζμεντ του ΟΤΕ και το δικαίωμα πλήρους ενοποίησης των αποτελεσμάτων. Η κυβέρνηση, γιατί ακριβώς πανηγυρίζει; Μήπως γιατί άφησε τη χώρα χωρίς δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών και γιατί πούλησε τον οργανισμό που φτιάχτηκε με τα λεφτά του ελληνικού δημοσίου, αντί 400 εκατομμυρίων ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, από την ερώτησή σας ή τουλάχιστον από τη διατύπωση της ερώτησής σας, προκύπτει ότι δεν έχετε διαβάσει τίποτε από τα όσα έχουν συμβεί στον ΟΤΕ. Εάν τα είχατε διαβάσει -και αν είχατε διαβάσει και την αναλυτική συνέντευξη την οποία έδωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών χθες, καθώς και ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών- θα διαπιστώνατε ότι είναι μια συμφωνία επωφελής για τον Έλληνα πολίτη και το ελληνικό δημόσιο, η οποία επετεύχθη κατόπιν της τετραετούς προσπάθειας που έγινε προκειμένου να ορθοποδήσει ο οργανισμός, για να μπορεί να αποτελεί σημείο έλξης, έτσι ώστε να αγοραστεί ένα ποσοστό 3% που πούλησε η ελληνική κυβέρνηση, από μια μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία, μια μεγάλη εταιρεία της Γερμανίας. Είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη και γιατί αποδεικνύεται περίτρανα η εμπιστοσύνη ξένων θεσμικών επενδυτών στην οικονομία και στα όσα έχουν διαμειφθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη σημαντική προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία και σε έναν οργανισμό όπως είναι ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Θυμίζω ότι μόλις ξεκίνησε η προσπάθεια εξυγίανσης του οργανισμού, δεν ήταν λίγες εκείνες οι φωνές που κατηγόρησαν και τη διοίκηση -τον τότε και σημερινό διοικητή, τον κ. Βουρλούμη αλλά και την κυβέρνηση συνολικά, γιατί εξυγίανε τον οργανισμό. Εάν δεν είχαν συμβεί αυτά, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να έχουμε σήμερα συμμετοχή μιας μεγάλης ξένης εταιρείας, η οποία  επαναλαμβάνω- ενισχύει και τον οργανισμό, αλλά και την εθνική οικονομία, άρα και τον Έλληνα πολίτη.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αληθεύει η πληροφορία  που αν δεν κάνω λάθος είναι στα «ΝΕΑ»- ότι θα έχει δικαίωμα διπλής ψήφου ο Γερμανός μάνατζερ σε περίπτωση ισοψηφίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έγιναν χθες ανακοινώσεις, οι οποίες διήρκησαν περίπου δυόμιση ώρες, μαζί με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα ρεπορτάζ των δύο υπουργείων. Έχει απαντηθεί και αυτό το ερώτημα. Εάν διαβάσετε τα όσα έχει πει ο κ. Αλογοσκούφης, θα διαπιστώσετε  και αυτό είναι και σε συνέχεια απάντησης που δόθηκε στο ερώτημα του κ. Κακαλή προηγουμένως και ξέχασα να αναφερθώ- ότι η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα να ασκήσει τα βέτο στα σημαντικά εκείνα θέματα που αφορούν τις στρατηγικές επιλογές του οργανισμού για το μέλλον. Κατά συνέπεια, μιλούμε για διοίκηση η οποία γίνεται σε συνεννόηση και με τις δύο πλευρές. Και πάντως σίγουρα κρατάει η ελληνική πλευρά αυτό το δικαίωμα, να σταματήσει την οποιαδήποτε από τις μεγάλες αποφάσεις θελήσει να πάρει ο μάνατζερ του καθημερινού μάνατζμεντ του ΟΤΕ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μας λέτε δηλαδή ότι το κέρδος για τον ελληνικό λαό είναι ότι επαναβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και ίσως και στην κυβερνητική πολιτική; Γι` αυτό πρέπει να είναι ικανοποιημένος ο ελληνικός λαός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή, την οποία οφείλουν όλοι να κατανοήσουν. Σε μια εποχή, όπου εάν κάποιος προσπαθήσει να μείνει μόνος του, θα τα καταφέρει, δεν λέω, θα μείνει μόνος του, αλλά στο τέλος δεν θα τα καταφέρει επί της ουσίας. Δηλαδή, θα ευτελίζει διαρκώς το εθνικό προϊόν, θα μένει απομονωμένος στη γωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τις ισχυρές συμμαχίες που χρειάζονται σήμερα, τη συμμετοχή. Γιατί εσείς το βλέπετε, μάλλον, ανάποδα το θέμα. Η ουσία είναι ότι ο ΟΤΕ συμμετέχει, γίνεται μέρος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής επιχείρησης που έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει όλες αυτές τις δυνατότητες που δημιούργησε ο ίδιος ο ΟΤΕ με τη συστηματική δουλειά που έγινε.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Ολυμπιακή Αεροπορία πωλείται ακόμη; Και το λέω αυτό, γιατί διαβάζουμε ότι προσλαμβάνονται περίπου 5.000, για την ακρίβεια 4.447 υπάλληλοι, με οκτάμηνη σύμβαση. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια είναι το υπέρογκο χρέος που έχει. Πώς, λοιπόν, όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους και εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ο.Α. θα πωληθεί σε κάποιον, ίσως, ιδιώτη που θα θελήσει να βάλει χρήματα, όταν φορτώνεται τώρα με 5.000 προσωπικό ακόμη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τον αριθμό που λέτε, αλλά είναι πιθανόν  αν αναφέρεται αυτό που λέτε σε κάποιο δημοσίευμα- να μιλά το δημοσίευμα για τις εποχικές συμβάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες να γίνονται σε όλες τις υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου. Θα παρακαλούσα να ρωτήσετε στο αρμόδιο υπουργείο ή να σας δώσω μια απάντηση αύριο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιλήσατε για δικαίωμα βέτο σε σημαντικά θέματα, ωστόσο ο ίδιος ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Μακ Κρίβι δήλωσε πρόσφατα ότι «εάν ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΤΕ  είναι δικές του λέξεις- το Δημόσιο δεν είναι δυνατόν να διασφαλίζει ζωτικά εθνικά συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μέσω της συμφωνίας των μετόχων, έστω και αν διατηρήσει δικαιώματα μειοψηφίας». Ο κ. Μακ Κρίβι είναι εκτός πραγματικότητας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια συμφωνία στην οποία η ελληνική πλευρά έχει προδιαγράψει με σαφήνεια τα σημεία εκείνα στα οποία μπορεί να προβάλει βέτο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όταν σε μια συμφωνία των δυο μας, γνωρίζουμε εκ των προτέρων, πού μπορείτε εσείς -και πού μπορώ εγώ- να προβάλετε βέτο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι μια άκριτη, δηλαδή μια άνευ όρων, συμφωνία. Είναι μια συμφωνία με πολύ συγκεκριμένους όρους. Αυτό είναι το ένα θέμα. Το δεύτερο θέμα είναι ότι ο ΟΤΕ ενισχύθηκε την τελευταία τετραετία και ενισχύεται με αυτή την κίνηση. Το τρίτο θέμα είναι ότι θα πρέπει κανείς να γνωρίζει πως είχε πωληθεί στην ιδιωτική αγορά, είχε δηλαδή ιδιωτικοποιηθεί στο Χρηματιστήριο, το 66% του ΟΤΕ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τυχόν επιθετική εξαγορά δύο ή τριών μεγάλων funds θα οδηγούσε σε μια κατάσταση η οποία θα ήταν ανεξέλεγκτη και όχι σε μια κατάσταση απολύτως ελεγχόμενη από την ελληνική πλευρά, όπως αυτή η οποία οδηγείται, η οποία γίνεται με τη συγκεκριμένη συμφωνία.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σε εταιρείες που εμπλέκονται στο διατροφικό σκάνδαλο θα μπει λουκέτο; Όπως π.χ. για την εταιρεία (δεν ακούγεται) Μαγνησίας, σύμφωνα με την εισήγηση του ΕΦΕΤ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι προβλέπεται από το νόμο, να είστε βέβαιος ότι θα γίνει στο απόλυτο όριο του νόμου.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Μιλήσατε προηγουμένως για συμφωνία επωφελή για τον πολίτη. Η ωφέλεια αυτή για τον πολίτη ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα υπάρχει και στο επίπεδο των τιμολογίων και των υπηρεσιών του ΟΤΕ; Γνωρίζουμε όλοι ότι ο ΟΤΕ σήμερα είναι σημαντικά ακριβότερος από τις εναλλακτικές, λεγόμενες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Αυτή η διαφορά που υπάρχει στα τιμολόγιά τους, πιστεύετε ότι θα συμπτυχθεί, ότι, τέλος πάντων, θα μπορέσει ο ΟΤΕ μετά τη συμφωνία αυτή να είναι ανταγωνιστικός απέναντι στις εταιρείες αυτές και να υπάρχει και μια ωφέλεια προφανώς και για τον πολίτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ήδη, εδώ και τρία ή τέσσερα χρόνια, από τότε που η Νέα Δημοκρατία είναι κυβέρνηση, υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς να γίνουν ανταγωνιστικοί. Ακούσαμε, μάλιστα, και πολλές επικρίσεις επ` αυτών, θεωρώντας κάποιοι τη λέξη «ανταγωνισμό» ως απάδουσα δημοσίων υπηρεσιών ή ορισμένων δημοσίων υπηρεσιών. Είναι βέβαιον ότι ο ανταγωνισμός ωφελεί. Και είναι βέβαιον ότι όταν οργανώνει κάποιος συστηματικά την προσπάθειά του -άρα ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος οργανώνεται ακόμη πιο συστηματικά θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες στην αγορά, στον ανταγωνισμό, άρα και εν τέλει και στους καταναλωτές, για να απαντήσω στο ερώτημά σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Είστε ικανοποιημένοι από την απόδοση των μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας; Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει γι` αυτά τα 41 μέτρα και αν κριθούν ανεπαρκή, τι θα γίνει μετά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τα 41 μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί τα 18 μέτρα. Υπάρχει μια πρόοδος σε αυτά που έχουν εφαρμοστεί. Αυτή την ώρα, γίνεται μια σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργού και υφυπουργού, του κ. Φώλια και του κ. Βλάχου. Εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Φώλιας και ο κ. Βλάχος, ο κ. Φώλιας θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το δικαίωμα βέτο στον ΟΤΕ, σύμφωνα με τη συμφωνία, χάνεται όταν το ποσοστό του Δημοσίου πέσει κάτω από 10% και στο 5% χάνει όλα τα δικαιώματα. Αυτές οι διατάξεις γιατί περιλαμβάνονται στη συμφωνία, αφού η κυβέρνηση υποτίθεται ότι το αποκλείει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση αποκλείει το να κατέβει το ποσοστό στα ποσοστά που είπατε εσείς. Αυτό αποκλείει η κυβέρνηση και πιστεύω ότι και η όποια μελλοντική κυβέρνηση στην ίδια λογική θα κινηθεί. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, την ευρωπαϊκή νομολογία και τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν σε σχέση με αυτή. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι δεν μπορεί να κινούμεθα απέναντι σε θεσμικά όργανα με τα οποία εμείς έχουμε συμφωνήσει ορισμένα πράγματα. Είναι λοιπόν ένα ερώτημα το θέμα του ποσοστού. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, υπήρξαν ακόμη και ενστάσεις για την προσπάθεια, προφορικές εντάσεις. Δεν είδα, τουλάχιστον εγώ, κάτι το οποίο να αναλύεται γραπτώς -μπορεί και να υπάρχει, δεν το γνωρίζω. Ακόμη και η πρωτοβουλία για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης να μην υπερβεί η MIG το 20%, η οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση. Γιατί, θυμάστε πολύ καλά ότι περιορίσαμε με ένα πολύ συγκεκριμένο νομοθέτημα το ποσοστό εκείνο. Υπάρχουν διαφορετικές νομικές προσεγγίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό, όμως, είναι πράγμα το οποίο, σε ό,τι αφορά αυτή την κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να έχει την απάντηση που σας έδωσα προηγουμένως και πιστεύω και από οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι από τα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας έχουν εφαρμοστεί τα 18. Αυτό σημαίνει ότι είστε ικανοποιημένοι από την απόδοση έστω αυτών των 18 μέτρων, διότι διαπιστώνουμε ότι το κλίμα της ακρίβειας διογκώνεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ενώ σέβομαι την ερώτηση η οποία γίνεται συνήθως το «αν είναι ικανοποιημένος ή όχι ένας υπουργός ή μια κυβέρνηση» -άλλωστε μάλλον οφείλω να ομολογήσω ότι πολλές φορές και ως δημοσιογράφος είναι βέβαιον ότι την υπέβαλα και εγώ- συνολικά από το θέμα της ακρίβειας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη μια κυβέρνηση. Οι παράμετροι που έχουν οδηγήσει στην ακρίβεια της αγοράς είναι γνωστές. Η προσπάθεια ξεκίνησε με αυτά τα μέτρα ή εντατικοποιήθηκε με αυτά τα μέτρα, γιατί ποτέ δεν αφήσαμε την προσπάθεια να ελεγχθεί η αγορά, έτσι ώστε να παταχθεί η κερδοσκοπία. Γνωρίζουμε πολύ καλά  το έχω επαναλάβει, πολλές φορές, θα σας κουράσω φοβάμαι αν το πω και μια ακόμα, πολύ συνοπτικά όμως- ότι στη σημερινή ελεύθερη οικονομία, στην ελεύθερη αγορά, στην αγορά στην οποία μετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχουν τιμές διατίμησης. Δεν υπάρχουν προσπάθειες αντίστοιχες με εκείνες των δεκαετιών του ΄50, του ΄60, του ΄70. Έχει αλλάξει τελείως η πολιτική προσέγγιση των οικονομικών θεμάτων. Εκείνο που πρέπει να κάνει μια χώρα -και αυτή την κατεύθυνση δίνουν τα 41 μέτρα- είναι να ενισχύει τους ελέγχους. Να προσπαθεί να αποτρέπει τους κερδοσκόπους, να παραδειγματίζει. Προηγουμένως, ακούστηκε αίφνης παράδειγμα κάποιας εταιρείας. Δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση. Εδωσα τη γενική απάντηση, την οποία και πιστεύω, με παραδείγματα τα οποία είναι αρνητικά, αναδεικνύοντάς τα -ελπίζω να μην προσκρούσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων- ως παραδείγματα που πρέπει να είναι προς αποφυγήν. Η προσπάθεια είναι πολλαπλή. Δεν αναλώνεται με ευχολόγια, ούτε με μεγάλες κουβέντες. Πιστεύω, λοιπόν, ότι τα μέτρα, έχοντας αρχίσει να εφαρμόζονται, αποδίδουν σε κάποιο βαθμό και θα συνεχίσουν να αποδίδουν ακόμη περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Γνωρίζω ότι ήδη έχετε απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις για τον ΟΤΕ, αλλά εγώ θα ήθελα μια απάντηση που θα έχει και το χαρακτήρα της πολιτικής δέσμευσης. Άκουσα, χθες, τον κ. Αλογοσκούφη να λέει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Δεσμεύεται, από την πλευρά σας ως Εκπροσώπου της κυβέρνησης, η κυβέρνηση ότι μέχρι την εξάντληση της τετραετίας δεν θα κάνει κρίση της οption που δίνει συμφωνία για την εκχώρηση του 5% και επιπλέον για την εκχώρηση του άλλου 10% έως το 2011;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι είναι απόλυτη η δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Δεν νομίζω ότι χωρά πολλές ερμηνείες. Και σε αυτή τη δήλωση μένω και εγώ και επιμένω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχουν περάσει τόσες ημέρες με το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο και ακόμη δεν ξέρουμε πού καταναλώθηκαν 700 τόνοι από το μολυσμένο ηλιέλαιο και επίσης είναι άγνωστο σε πόσα και ποια προϊόντα έχει χρησιμοποιηθεί. Αυτή την κατάσταση πού την αποδίδει η κυβέρνηση και τι εγγυάται ότι ένα παρόμοιο σκάνδαλο δεν βρίσκεται σε εξέλιξη ή δεν θα επαναληφθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάστε ότι ρωτήθηκα πριν από δύο ή τρεις ημέρες στο press room και είπα ότι θα απαντήσω στο κείμενο της ίδιας ημέρας. Έδωσα την ίδια ημέρα απάντηση. Ίσως την είδατε, ίσως όχι. Υπάρχει πολυσέλιδη ανακοίνωση από τον υφυπουργό κ. Βλάχο, η οποία αναφέρεται στο πού καταναλώθηκαν αυτά τα μεγέθη που αναφέρατε προηγουμένως και τα οποία γνωρίζουν όλοι. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν γνωρίζω να σας πω. Θα έχω μια ακόμη συζήτηση με τον κ. Φώλια και τον κ. Βλάχο μήπως έχω κάποια περισσότερα πράγματα να σας πω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επίσης, σας είχα ρωτήσει χθες, με ποιον τρόπο προστατεύετε τον καταναλωτή, τη στιγμή που ο ΕΦΕΤ έχει καλύψει μόνο το 30% του προβλεπόμενου προσωπικού, ενώ το Γενικό Χημείο του Κράτους θέλει δύο μήνες να κάνει τις αναλύσεις του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω. Θα σας δώσω απάντηση μέχρι αύριο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είπατε προηγουμένως -και είναι σωστό- ότι σε μια ελεύθερη αγορά για το θέμα της ακρίβειας αυτό που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση είναι να παρεμβαίνει, να ενισχύει τους ελέγχους, προκειμένου να αποτρέψει την κερδοσκοπία. Όμως, ακόμη και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, που ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα είχαμε φαινόμενα κερδοσκοπίας λόγω της απεργίας των βυτιοφόρων στα βενζινάδικα, όσοι είχαν πωλούσαν όσο ήθελαν, ακόμη και εκεί είδαμε ότι το ρόλο αυτό τον ελεγκτικό ή τέλος πάντων το να δούμε τι γίνεται στην αγορά τον έπαιξαν και πάλι τα ΜΜΕ και όχι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης. Ξέρατε ότι θα υπάρξουν τέτοια φαινόμενα. Υπήρχε λίγη βενζίνη στην αγορά, κάποιοι θα προσπαθούσαν να κερδοσκοπήσουν, αλλά ούτε τότε βγήκαν κάποια συνεργεία να αποτρέψουν αυτούς τους κερδοσκόπους. Αντίθετα, τα ΜΜΕ ήταν πάλι αυτά που έβγαλαν ό,τι έβγαλαν, τις όποιες περιπτώσεις κερδοσκοπίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, δεν αμφισβήτησε ποτέ κανείς τη σημασία, σε κάθε Δημοκρατία, του ρόλου των ΜΜΕ. Δεύτερον, δεν μπορώ να γνωρίζω λεπτομέρειες για το εάν και ποιες επιχειρήσεις ελέγχθηκαν. Αρα, θα ρωτήσω και θα σας απαντήσω. Τρίτον, το γεγονός ότι κάτι δεν προβάλλεται, δεν σημαίνει ότι δεν έχει γίνει κιόλας. Δηλαδή, μη φθάσουμε στο ακραίο εκείνο παράδειγμα να πιστεύουμε ότι η είδηση είναι μόνο ό,τι έχει προβληθεί από την τηλεόραση. Σας αναφέρω ένα παράδειγμα το οποίο πρόχειρα μου έρχεται στο μυαλό. Το αποσυνδέω από το θέμα που είπαμε, παρότι είναι στο σχετικό χώρο. Και το αποσυνδέω γιατί δεν έχω τα πλήρη στοιχεία. Θα μάθω από τους ελέγχους για να σας δώσω στοιχεία για το ποιοι έλεγχοι έγιναν, αν έγιναν, αν βρέθηκαν παραβάσεις κ.τ.λ. Θυμάμαι πολύ καλά ότι έγινε πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση στα ΜΜΕ, κατεγράφησαν σε πρωτοσέλιδα, σε πεντάστηλα, σε ρεπορτάζ, σε αναφορές στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, προβλήματα τα οποία δημιουργούσε ή θα δημιουργούσε η ρύθμιση της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης. Δεν θυμάμαι να κατεγράφη σε κάποιο πεντάστηλο, σε κάποιο πρωτοσέλιδο, σε κάποιο πολύωρο δελτίο ειδήσεων, το γεγονός ότι η εφαρμογή του μέτρου αυτού που έφερε η κυβέρνηση, το Γενάρη και το Φλεβάρη, απέδειξε πως το 30% του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε. Είχαμε, δηλαδή, αύξηση κατανάλωσης κατά 30% στο πετρέλαιο κίνησης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, επί σειρά πολλών ετών κάποιοι έκλεβαν το πετρέλαιο θέρμανσης και το χρησιμοποιούσαν για πετρέλαιο κίνησης. Δηλαδή, έκλεβαν το ελληνικό Δημόσιο, τον κρατικό Προϋπολογισμό, τους Έλληνες φορολογούμενους που είναι έντιμοι, γιατί από αυτούς τα έπαιρναν, δεν τα έπαιρναν από την τσέπη κάποιου συγκεκριμένου υπουργού ή κάποιας συγκεκριμένης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σήμερα ή του ΠΑΣΟΚ χθες. Άρα, λοιπόν, θέλω να πω πως το γεγονός ότι δεν κατεγράφη αυτό σε πρωτοσέλιδα, σε ρεπορτάζ της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, δεν σημαίνει ότι δεν έγινε κιόλας. Αυτό είναι μια γενική παρατήρηση, όμως. Άλλωστε, ίσως υπερβαίνω και τα εσκαμμένα, διότι εδώ δεν είναι ο ρόλος μου να κάνω μάθημα σε κανέναν και δεν έχει καμία τέτοια έννοια αυτό. Απλώς το σημειώνω, μιας και μου είπατε ότι το έδειξαν οι τηλεοράσεις, δηλαδή ότι έγιναν οι έλεγχοι από τα ΜΜΕ, ενώ δεν λειτούργησε ο ελεγκτικός μηχανισμός που θα έπρεπε να λειτουργήσει.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Δεν είπα αυτό. Ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα είχαμε τέτοια φαινόμενα. Δεν έπρεπε να βγουν συνεργεία έξω, ώστε να αποτρέψουν αυτούς τους κερδοσκόπους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς, δεν γνωρίζω αν βγήκαν και δεσμεύθηκα να το βρω και να σας απαντήσω. Γιατί αν βγήκαν, φαντάζομαι δεν έχει βάση και η ερώτηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Το γεγονός ότι μειώθηκε κάπως το ποσοστό εκείνων που έκλεβαν στα καύσιμα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ανησυχία για αυτούς που κλέβουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ ή για αυτούς που ετοιμάζονται να κλέψουν το καλοκαίρι στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Άκουγα το πρωί τον εκπρόσωπο των ακτοπλοϊκών εταιριών να λέει ότι τα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 400% απαιτώντας προφανώς τόσο υπέρογκες αυξήσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι η ανησυχία των πολιτών με μικρό εισόδημα είναι πολύ μεγάλη και σε αυτό δεν ξέρω αν μόνο η εντατικοποίηση των ελέγχων μπορεί να αποδώσει κάτι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το «κάπως» για να ξεκινήσω την παρατήρησή μου με την αρχή της ερώτησή σας, όταν είναι 30%, είναι κάπως μεγάλο, δεν είναι απλώς «κάπως». Άρα, αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια πολιτική παρέμβασης σε πραγματικό πρόβλημα το οποίο ο Έλληνας πολίτης μπορεί να μην το νιώσει αμέσως σήμερα ή αύριο στην τσέπη του, αλλά είναι βέβαιο ότι θα το νιώσει στον προϋπολογισμό το ελληνικό Δημόσιο. Κατά τα λοιπά νομίζω ότι οι απαντήσεις που έχω δώσει καλύπτουν και αυτό που είπατε. Εκτός αν προτείνετε να μπούμε σε λογικές διατίμησης οι οποίες όμως, όπως ξέρετε, δεν επιτρέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου βρισκόμαστε.

ΧΙΩΤΗΣ: Διέκρινα στην αρχική σας τοποθέτηση μια αντίφαση. Από την μια λέτε υπάρχει ελεύθερη αγορά, άρα δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις τιμές, που είναι σωστό, και από την άλλη η κυβέρνηση μόνη της διαφήμισε 41 μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Αποδεικνύεται ότι από τα 41 μέτρα τουλάχιστον τα 20 ή δεν έχουν εφαρμοστεί ή δεν θα αποδώσουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπαμε και εκείνες τις ημέρες ότι ένα μέτρο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους ένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την μια μέρα στην άλλη και όχι γιατί οδηγεί κάποιον η ολιγωρία. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όταν προβλέπεις, ας πούμε, τους πίνακες οι οποίοι θα γνωστοποιούν σε κάθε αγορά την τιμή ενός εκάστου προϊόντος, αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να γίνει μια σειρά διαδικασιών από το ελληνικό δημόσιο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να γίνει η προμήθεια των πινάκων. Σας λέω ένα πολύ απλό πράγμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Είστε αισιόδοξος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ξαναρωτήσατε αν είμαι αισιόδοξος και θεωρώ ότι έχω δώσει απάντηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Πριν σας ρώτησα αν είστε ικανοποιημένος, τώρα σας ρωτώ αν είστε αισιόδοξος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω γιατί έχετε αυτό το ενδιαφέρον για τα ψυχικά μου συναισθήματα, εν πάση περιπτώσει δεν έχουν και τόση μεγάλη σημασία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε πόσα κέρδισε ο κρατικός προϋπολογισμός από αυτή τη ρύθμιση για τα πετρελαιοειδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να ρωτήσω το υπουργείο Οικονομικών και να σας απαντήσω. Αλλά πάντως τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο...

ΚΑΚΑΛΗΣ: (δεν ακούγεται) δεν τα γνωρίζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο να έχουμε 30% αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, αντιλαμβάνεστε ότι το 1/3 δηλαδή του ποσού πετρελαίου ήταν κίνησης και το υπεξαίρεταν κάποιοι και το έβαζαν στην τσέπη τους, χρησιμοποιώντας πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό δεν είναι εις βάρος του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα καταναλωτή;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν αμφισβητώ το μέτρο. Λέμε πόσα κέρδισε ο προϋπολογισμός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε σε απόλυτο αριθμό. Θα το βρω και θα σας το απαντήσω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 15 May 2008 - 21:03:15 UTC