Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-03-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 129198087

Έκδοση 1

BRIEFING310308

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, εάν η ελληνική πλευρά αναμένει νέα πρόταση εκ μέρους του μεσολαβητή, μέχρι την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, και αν θεωρεί ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, που στην ουσία αρχίζει η Σύνοδος με το άτυπο δείπνο, είναι επαρκής για τη διευθέτηση της λύσης στο πλαίσιο που έβαλε ο Πρωθυπουργός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας απαντιέται από τους χρόνους. Εάν μεν υπάρξει κάποια πρόταση η οποία μπορεί να συζητηθεί και στο μεταξύ γίνει και η διαδικασία που χρειάζεται να γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η απάντηση θα είναι θετική. Αν όχι, η απάντηση θα είναι αρνητική. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε πολύ καλά  και γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες- την ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης την οποία ανέπτυξε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός. Τελευταία φορά είναι αυτή που είπατε, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στη Βουλή. Η θέση αυτή δεν νομίζω ότι χωράει κανενός είδους παρερμηνεία. Είναι μια θέση που πιστεύω ότι βρίσκει σύμφωνες τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις πολιτικές δυνάμεις.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει πίεση από τον αμερικανικό παράγοντα για το ζήτημα των Σκοπίων και υπάρχει οποιαδήποτε κινητικότητα να υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπους, το επόμενο διάστημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση έχει υποβληθεί και στον Πρωθυπουργό και στην Υπουργό Εξωτερικών και σε εμένα. Η απάντηση είναι η ίδια, όπως δόθηκε πολλές φορές για το ίδιο ερώτημα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι τέτοιο υπόψη μου, αλλά δεν αποκλείεται, να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση ζητηθεί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο από τους New York Times, η οποία απηχεί, όπως και το να το κάνουμε, το αμερικανικό establishment. Και το άρθρο αυτό υποστηρίζει ότι το θέμα του ονόματος μπορεί να λυθεί μεταξύ των δύο χωρών και ότι η «Μακεδονία», εννοούν τα Σκόπια, δεν είναι απειλή για την Ελλάδα, κάτω από οποιοδήποτε όνομα. Επειδή απηχεί, ενδεχομένως να απηχεί, είναι μια εφημερίδα τέλος πάντων του αμερικανικού κατεστημένου, όπως θα έλεγα εγώ σήμερα, και απηχεί απόψεις της αμερικανικής διοίκησης, θεωρείτε εσείς ότι αυτό απηχεί το κλίμα των πιέσεων που δέχεται η Ελλάδα, προκειμένου να βρεθεί έστω προ τετελεσμένων γεγονότων, ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο ενδιαφέρον και να έχουν κάποια θέματα και ιδίως δημοσιεύματα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σχολιάσω σχόλια δημοσιευμάτων ελληνικών ή ξένων εφημερίδων, κυρίως ξένων εφημερίδων, στα οποία αναφερθήκατε. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα είναι σε μια διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Τη θέλουμε, την επιθυμούμε, έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε τους γείτονές μας ότι θα πρέπει να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Δεν είμαστε, βεβαίως, διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις πέραν των σημείων που έχουμε πάει. Τα σημεία τα οποία έχουμε πάει είναι ξεκάθαρα. Θεωρούμε ότι αυτά είναι που μπορούν να ικανοποιήσουν μετά από 17 χρόνια και ένα πρόβλημα ανοιχτό, ως χαίνουσα πληγή, και το αίσθημα του Έλληνα πολίτη, αλλά και το δίκαιο που απορρέει από την ιστορία και από τη γεωγραφία, εάν θέλετε. Πέραν τούτων, είναι βέβαιο ότι οι επόμενες ημέρες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους. Η θέση μας, όμως, επαναλαμβάνω είναι μια, παγιωμένη, γνωστή σε όλους τους φίλους και τους συμμάχους.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της πρόσκλησης υπό αίρεση, έστω και κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, των Σκοπίων, στο ΝΑΤΟ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, γιατί δεν απέδωσε μέχρι τώρα τα αναμενόμενα αποτελέσματα η πολιτική και η τακτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση; Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι της κυβέρνησης, τάσσονται υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και το ερώτημα είναι, εάν η κυβέρνηση θα αντέξει την απομόνωση και τις κατηγορίες για ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με βάση αυτό που είναι το δίκαιο για την ιστορία -όπως είπα- στην περιοχή, για τη δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε να βελτιωθούν πραγματικά οι σχέσεις στα Βαλκάνια μεταξύ των γειτόνων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτά τα επιχειρήματα δεν έχουν πείσει τους συμμάχους, όπως έχετε πει, και επιμένουν ότι πρέπει να γίνει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και με τα Σκόπια μέσα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα ήμουν τόσο καταλυτικός στη διαπίστωσή μου. Σε κάθε περίπτωση, θα έλεγα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, εδώ και 55 χρόνια. Είναι ένας σύμμαχος ο οποίος έχει αποδείξει τη δυναμική του σε πολλές διαδικασίες αυτά τα 55 χρόνια. Ένας σύμμαχος ο οποίος έχει επίσης αποδείξει ότι όταν έχει ξεκάθαρες θέσεις και τις εννοεί, επιμένει, πολεμάει με κάθε όπλο για αυτές, πάντα στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων από την αμερικανική πλευρά και από άλλους συμμάχους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα νωρίτερα και θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να ξανα-απαντήσω. Έχει απαντηθεί πολλές φορές το ερώτημα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει, κύριε Εκπρόσωπε, μια πρόβλεψη στην Ενδιάμεση Συμφωνία, στο άρθρο 11, που λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παρεμποδίσει την είσοδο του μέρους Β΄, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς, εάν χρησιμοποιηθεί η ονομασία FYROM. Θέλω να ρωτήσω, αν η χώρα μας αντιμετωπίζει το σενάριο, αν υπάρξει πρόταση από άλλη πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής, να αποδεχθεί μια πρόσκληση υπό όρους της γειτονικής χώρας με την ονομασία FYROM.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν αναφορές και σε σχέσεις καλής γειτονίας. Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα τα οποία οφείλουν να εξεταστούν από όλους, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, προκειμένου να διαπιστωθεί, πέραν των όποιων τυπικών στοιχείων ικανοποιούνται από την πλευρά των Σκοπίων και μια σειρά από άλλα ουσιαστικά στοιχεία, ίσως ουσιαστικότερα από κάθε τυπικό στοιχείο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο θέμα των πιέσεων απαντήσατε ήδη, αλλά σήμερα πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εκβιασμό της ελληνικής κυβέρνησης από τους φίλους μας, τους Αμερικανούς. Έχετε να απαντήσετε κάτι σε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανενός είδους εκβιασμός. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, όπως και η χώρα δεν εκβιάζεται. Θα ήθελα να παρακαλέσω, να κρατήσουμε όλοι τόνους τέτοιους, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας.

ΚΟΡΑΗ: Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την πίεση που έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε στην Υπουργό Εξωτερικών από την κ. Κοντολίζα Ράις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα ερώτημα το οποίο, μάλλον, γίνεται για να γίνει. Σε μια διαδικασία όπως αυτή, η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε, σε καμία περίπτωση. Ούτε θα ήταν νοητό να αιφνιδιαστεί, όχι από την πίεση όπως την αναφέρατε εσείς -γιατί δια της πλαγίας οδού πάτε να μου βγάλετε μια απάντηση σε ερώτημα που ετέθη προηγουμένως- από την προσπάθεια που έκανε η Υπουργός Εξωτερικών στη συζήτηση να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης να ενταχθούν οι νέες χώρες στο ΝΑΤΟ. Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μπακογιάννη, από τη δική μας πλευρά, επιχειρηματολόγησε με σοβαρά, δυνατά, δυναμικά επιχειρήματα, τα οποία έχουν ακουστεί στην άλλη πλευρά. Και δεν εννοώ μόνο την πλευρά όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλων χωρών, που έχουν δείξει ενδιαφέρον και οι οποίες έχουν ενημερωθεί από εμάς.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξει κλιμάκωση της αντίδρασης σε σχέση με αυτή την ιστορία που έκαναν οι Σκοπιανοί με τη σημαία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια δήλωση από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο. η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου είναι, νομίζω, αρκετά αναλυτική και ικανοποιεί απολύτως όλους μας.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, παραμένει επίκαιρο το ερώτημα της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα των Σκοπίων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορώ να πω τώρα. Έχουμε μια διαδικασία μπροστά μας. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο αυτής της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι εκείνος ο Πρωθυπουργός ο οποίος είχε συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών με δική του πρωτοβουλία, σε ένα θέμα όπως ήταν η συζήτηση που έγινε για το σχέδιο Ανάν στο Buergenstock. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι έστω και αν δεν προβλέπεται θεσμικά στο Σύνταγμα το Συμβούλιο αυτό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει το σεβασμό της σε αυτή την υπόθεση. Εκείνο που επίσης θέλω να σημειώσω είναι ότι οι ξεκάθαρες θέσεις μας  και το είπα και προηγουμένως αυτό- πιστεύω ότι βρίσκουν σύμφωνο ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτικών δυνάμεων, ως προς τον χειρισμό του θέματος των Σκοπίων.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί κύριε Υπουργέ και θέλω να μας το αποσαφηνίσετε, είναι εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να υπάρξει μια καλά προετοιμασμένη λύση, αυτή θα πρέπει να υπάρξει πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου ή αν θα μπορεί να υπάρξει και μεσούσης και διαρκούσης της Συνόδου του Βουκουρεστίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια διαδικασία για τον ΟΗΕ, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, απαντώντας στην κ. Σπυράκη. Και αυτή η διαδικασία, όπως γνωρίζετε, θέλει κάποιο χρόνο για να γίνει. Εμείς, πάντως, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αρνηθούμε συζήτηση, και όταν θα είμαστε στο Βουκουρέστι από όποιον σύμμαχο θελήσει να συζητήσουμε. Και άλλωστε θα επιδιώξουμε και συζητήσεις, όπως έγινε και πρόσφατα στο Συμβούλιο των Αρχηγών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενημερώσουμε και πάλι για το θέμα των Σκοπίων και τη διαφορά που υπάρχει.

ΧΙΩΤΗΣ: Εάν καταλαβαίνω καλά, η συζήτηση ασφαλώς μπορεί να συνεχιστεί, αλλά για να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα θα πρέπει η όποια πρωτοβουλία να εκδηλωθεί πριν τη Σύνοδο. Καταλαβαίνω σωστά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πρωτοβουλία για λύση, ανήκει στον ΟΗΕ. Είναι, δηλαδή, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με τους κανόνες του ΟΗΕ. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να πληρωθούν οι κανόνες αυτοί, έτσι ώστε να βρεθεί λύση. Μπορεί αύριο, μεθαύριο, δεν ξέρω πότε, όντως να υπάρχει κάποια πρόταση, η οποία να οδηγεί σε λύση του ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες, που προβλέπει ο ΟΗΕ.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA, είπε ξεκάθαρα ότι δεν αποδεχόμαστε την ένταξη των Σκοπίων, ούτε ως FYROM. Αυτό σημαίνει ότι και με πρωτοβουλία της Ελλάδας καταγγέλλουμε την Ενδιάμεση Συμφωνία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα έκανα αυτή την ερμηνεία. Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας είναι γνωστή. Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, ποια πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η διαδικασία με την οποία τα Σκόπια θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και εφόσον αργότερα το επιθυμούν, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στους δύο αυτούς Οργανισμούς, η Ελλάδα είναι ένα μέλος από πολλών ετών. Στο ΝΑΤΟ είναι 55 χρόνια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν 28 χρόνια. Σεβόμαστε τους Διεθνείς Κανόνες και αυτό το έχουμε αποδείξει ως χώρα. Και αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να αποδεικνύεται για κάθε νέα χώρα, η οποία θέλει να μετάσχει σε αυτούς τους Οργανισμούς.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον επιχειρήσει να παρακάμψει τη διαδικασία του ΟΗΕ, αναθέτοντας την ενταξιακή διευθέτηση των Σκοπίων στους μόνιμους αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ που δεν κινδυνεύουν από βέτο. Πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαδικασία του ΟΗΕ είναι μια διαδικασία που γίνεται σεβαστή και πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι σε ένα υποθετικό ερώτημα, όπως αυτό που θέσατε, θα ήταν αδόκιμο να πάρω θέση ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αναφερθήκατε νωρίτερα στο κεφάλαιο των σχέσεων καλής γειτονίας που θα πρέπει να πληρούνται, προκειμένου να φθάσουμε σε λύση. Αυτές τις σχέσεις καλής γειτονίας θα μπορούσε να τις εγγυηθεί ένας τρίτος παράγων, φερ` ειπείν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι σχέσεις καλής γειτονίας εγγυώνται από τις διεθνείς συνθήκες, με σεβασμό στο πρόσωπο όλων των ηγετών του κόσμου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιλήσατε προηγουμένως για ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα. Και ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στην ομιλία του μίλησε για λύση στη βάση μιας πραγματικά σύνθετης ονομασίας, αποφεύγοντας να αναφέρει τον χαρακτηρισμό γεωγραφικής. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μπακογιάννη μίλησε για «Νέα Μακεδονία» ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης. Αυτό εννοούσε ο Πρωθυπουργός, ότι θα μπορούσε να γίνει και χωρίς να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί σε προσδιορισμό, όχι μόνο μια φορά, αλλά περισσότερες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τις τελευταίες δύο, όμως, ομιλίες του δεν έχει αναφερθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, οι θέσεις μας είναι σταθερές και ξεκάθαρες, δημόσια γνωστές σε όλους σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό λέω. Μήπως εκπέμπετε λάθος μηνύματα, αντιφατικά μηνύματα στις διαπραγματεύσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Το μήνυμα είναι ένα: Αποφασιστικότητα σε ότι πρέπει να τηρηθούν τα διεθνή νόμιμα, προκειμένου να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

ΤΣΟΡΑΚΗΣ: Προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση η δικαστική εμπλοκή του Προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής και τα διεθνή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυτόν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν κάνω κανένα σχόλιο για τα θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Αυτή η στάση μου, είναι στάση την οποία έχουμε ακολουθήσει και εγώ προσωπικά ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν σχολιάζουμε αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε ένα άλλο ερώτημα. Παρότι απερρίφθη η πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ, εντούτοις ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπανδρέου, στην ουσία προϊδέασε για μια μετωπική αντιπολίτευση με την κυβέρνηση μέσα και έξω από τη Βουλή. Φαντάζομαι ότι με αυτό εννοεί ή ερμηνεύεται ότι πάμε πια σε μια πολωτική διαδικασία με το ΠΑΣΟΚ. Εκεί η κυβέρνηση θα απαντήσει όντως με πόλωση στην πόλωση από πλευράς του ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς πιστεύαμε πάντα -και το αποδείξαμε και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση- ότι η πόλωση τον μόνο που δεν ωφελεί, είναι τον τόπο. Εάν κάποιος πρόσκαιρα νομίζει ότι θα έχει κομματικά οφέλη από την πόλωση ή από διαδικασίες πόλωσης στο πολιτικό τοπίο, τότε είναι βέβαιο ότι με αυτή την κίνησή του, μόνο τον τόπο θα βλάψει ακόμη και αν πρόσκαιρα μπορεί προσωπικά -σε δημοσκοπήσεις ενδεχομένως ή οπουδήποτε αλλού από αυτά τα στοιχεία τα οποία στην καθημερινότητά είναι συνήθη, πλέον- να βοηθηθεί.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ σημερινό δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», αναφέρεται σε μια Έκθεση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, σύμφωνα με την οποία οι νέες γραμμές του ΟΣΕ εκσυγχρονίζονται με σκύρα υψηλής περιεκτικότητας σε καρκινογόνο αμίαντο. Και μάλιστα, τα συγκεκριμένα ευρήματα υποστηρίζεται ότι έχουν μείνει κρυφά και από τους εργαζόμενους. Θέλω ένα σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν, ήδη, διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει, από καιρό τώρα από το αρμόδιο υπουργείο, γιατί δεν είναι καινούργιο το θέμα. Έχω μια ενημέρωση, η οποία είναι αναλυτική από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο και θα δώσει την ενημέρωσή από την πλευρά του. Εκείνο που θέλω να σας πω εγώ είναι -σύμφωνα με τα όσα με πληροφορούν- ότι θέμα με τον αμίαντο στα σκύρα που τοποθετούνται στις ράγες μιας σιδηροδρομικής γραμμής δεν υπάρχει, ακόμη και στις λίγες περιπτώσεις που τα σκύρα περιέχουν αμίαντο. Πρόβλημα με τον αμίαντο θα μπορούσε να υπάρξει μόνο κατά τη θραύση των σκύρων στο εργαστήριο. Το θέμα αποδέσμευσης αμιάντου προέκυψε μόνο κατά τη διάρκεια ειδικής μηχανικής επεξεργασίας στο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου του οργανισμού. Το θέμα, άλλωστε, είναι γνωστό και ο αρμόδιος υπουργός έχει ήδη απαντήσει κατά τη διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Υπάρχει μια σειρά από στοιχεία τα οποία έχουν δοθεί. Δεν θέλω να σας κουράσω με λεπτομέρειες.

ΚΟΡΑΗ: Ναι, αν μου επιτρέπετε δηλαδή, το υπουργείο διαψεύδει τα στοιχεία της έρευνας; Γιατί, αυτό καταλαβαίνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν σας διάβασα κάτι το οποίο να είναι...

ΚΟΡΑΗ: Λέτε ότι δεν ισχύει αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ... δύσκολο να γίνει κατανοητό. Μίλησα για τις λίγες περιπτώσεις που σκύρα περιέχουν αμίαντο και τα οποία μπορούν να ερευνηθούν στο εργαστήριο κατόπιν της θραύσης τους και όχι από την τοποθέτησή τους εκεί. Σε κάθε περίπτωση  επαναλαμβάνω- έχει δοθεί αναλυτική απάντηση στη Βουλή. Ο Υπουργός Μεταφορών, από τότε που προέκυψε το θέμα, είχε δώσει εντολή να βρεθεί η πηγή του προβλήματος. Το θέμα, επαναλαμβάνει το κείμενο το οποίο έχω μπροστά μου, επικεντρώνεται μόνο στη μηχανική επεξεργασία και δεν αφορά τα σκύρα που είναι τοποθετημένα στις ράγες.

ΚΟΡΑΗ: Μέτρα έχουν παρθεί, έστω και γι` αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως λέτε, γιατί εδώ κινδυνεύει η υγεία των εργαζόμενων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα είπα, ίσως, γρήγορα και πρέπει να τα ξαναπώ.

ΚΟΡΑΗ: Ναι. Εγώ, κάνω πολιτικό ρεπορτάζ, όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατανοητό. Και από την πλευρά σας και σε ό,τι αφορά αυτό το οποίο είπα, να μην κουράσω και εσάς και τους υπολοίπους, επαναλαμβάνω μόνο μια φράση: Πρόβλημα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μόνο στο εργαστήριο ή κατά την θραύση των σκύρων. Είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο θα δώσει αναλυτική απάντηση στο δημοσίευμα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έδωσε μια συνέντευξη ο κ. Μεϊμαράκης και άφησε να εννοηθεί ότι σε μια δεύτερη μελλοντική ίσως φάση θα έρθουν και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό ισχύει και θα έρθουν μαζί με τις αλλαγές στους δημόσιους υπαλλήλους ή είναι δύο διαφορετικά πράγματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο από αυτά που είχα πει όταν ρωτήθηκα, πριν από περίπου 20 ημέρες,.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από τη μεριά της κυβέρνησης για την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» στις εργασιακές σχέσεις, γιατί υπάρχει το πόρισμα Κουκιάδη, διαβάζουμε, το οποίο προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές. Η κυβέρνηση έχει θέσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα προωθηθούν αυτές οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω σε ποιες αλλαγές αναφέρεστε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σας εξήγησα ότι υπάρχει ένα πόρισμα Κουκιάδη, αν το έχετε υπόψη σας, 270 σελίδες, το οποίο κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για διάφορα θέματα από τα όρια των απολύσεων, μερική απασχόληση, αποζημιώσεις, επίδομα ανεργίας, όλα αυτά. Αυτά πότε θα τα προωθήσει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει να ανακοινώσει τίποτε, ούτε έχει ανακοινώσει κάποια πρόθεση επ` αυτού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο σας λέω εγώ, άλλο λέτε εσείς. Αφού το σχόλιο θα το κάνετε στο κείμενο, όταν θα τελειώσετε, γιατί το κάνετε και εδώ;

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, συμφωνεί η κυβέρνηση με τις δηλώσεις, πριν λίγο, του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη για επανίδρυση του Υπουργείου Πολιτισμού, χρησιμοποιώ τις λέξεις του, για την ανάγκη να μπει ένα τέρμα σε μυστικοσύμβουλους και μεγάλα υπουργικά γραφεία και η πολιτική επιδοτήσεων να μη γίνεται με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες. Και αν ναι, αυτό δεν συνιστά παραδοχή για τα πεπραγμένα σας στο Υπουργείο Πολιτισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η επανίδρυση είναι μια διαδικασία αέναη, ξέρετε. Και αυτό, γιατί τα πράγματα αλλάζουν στη ζωή. Η καθημερινότητα μας επιφυλάσσει συνεχώς καινούργια θέματα, είτε από άποψη τεχνολογίας, είτε από άλλης άποψης προσέγγισης πολιτικής, ιδεολογικής, πολλές φορές. Σε κάθε περίπτωση, θα σημειώσω ότι ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει στη Βουλή (και το επανέλαβε και την περασμένη εβδομάδα), πως αλλάζουμε την πολιτική που έχουμε σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις, κάτι που γίνεται στο σύνολο του δημοσίου τομέα. Αίφνης στο χώρο που βρισκόμαστε, δηλαδή το πρώην Υπουργείο Τύπου, τις δύο Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, έχουμε συμπληρώσει πάνω από ενάμιση χρόνο, τώρα, όπου δημοσιοποιούνται όλα τα ποσά τα οποία δίνονται σε Μέσα Ενημέρωσης, εφημερίδες επαρχιακές, αθηναϊκές κ.ο.κ. Δημοσιοποιούνται τα διαφημιστικά κονδύλια. Υπάρχει, δηλαδή, μια αλλαγή, η οποία είναι αλλαγή νοοτροπίας, αλλά και πολιτικής, την οποία επαγγελθήκαμε το 2004 και την κάνουμε σιγά-σιγά, πράξη. Αυτή η δημοσιοποίηση επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Ένας απ` αυτούς είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, με τις επιδοτήσεις που είναι γνωστό ότι δίνονται σε πάρα πολλά σχήματα, είτε είναι καλλιτεχνικά σχήματα κυρίως, ή σε άλλους σκοπούς που έχουν σχέση πάντα με τον ευρύτερο σκοπό του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι, λοιπόν, κάτι το οποίο βρίσκεται στην πολιτική μας, κάτι το οποίο το έχει πει ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε ο Υπουργός Πολιτισμού, σήμερα.

ΚΟΡΑΗ: Μήπως, όμως, είναι και οι αποστάσεις του κ. Λιάπη από τα έργα και ημέρες του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Ζαχόπουλου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα έβγαζα τέτοιο συμπέρασμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 31 March 2008 - 14:03:23 UTC