Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-03-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 4 Μαρτίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 124231410

Έκδοση 1

brf0403

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Αύριο, στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στη Βουλή όπου θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα της Γυναίκας με θέμα την Ελληνίδα αγρότισσα.

Στις 12.15, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Στις 16.30, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι αύριο ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί στα Σκόπια και έχετε ενημέρωση εάν πριν θα συναντηθεί με τον κ. Βασιλάκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά σε σχέση με τις συναντήσεις με τον Έλληνα πρέσβη, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα σας απαντήσουν. Μπορώ και εγώ να ρωτήσω και να σας ενημερώσω, αργότερα ή αύριο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω κάτι.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Την Παρασκευή, η κυβέρνηση έχει γενέθλια. Κλείνει τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Πώς θα κρίνατε με δύο λόγια, πώς θα αξιολογούσατε το έργο σας αυτά τα τέσσερα χρόνια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανταποκριθήκαμε σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων δεσμευθήκαμε να κάνουμε στην προεκλογική περίοδο του 2004 και όσο καιρό ήμασταν στην αντιπολίτευση. Υπάρχει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, αλλά και μια σειρά από πολιτικές πράξεις, αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, σε μικρά ή σε μεγάλα θέματα, στα οποία έχουμε ανταποκριθεί. Σίγουρα η ανανέωση της εντολής μας δίνει και την ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη να προχωρήσουμε έως τέλους σε όλα όσα έχουμε δεσμευθεί να πράξουμε.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Με βάση τις δημοσκοπήσεις κ. Εκπρόσωπε, είστε ικανοποιημένοι από την αποδοχή, μάλλον από τη στάση των πολιτών έναντι της κυβέρνησης; Γιατί τα νούμερα είναι πάρα πολύ χαμηλά και πλήττεται και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πλέον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν κάνω ανάλυση δημοσκοπήσεων. Επαναλαμβάνω ότι εμείς χρησιμοποιούμε τις δημοσκοπήσεις ως εργαλεία δουλειάς. Είναι, σίγουρα, μηνύματα τα οποία λαμβάνουμε και πιστεύω ότι μας βοηθούν στο έργο μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού. Ενόψει της ανακοίνωσης, αύριο, του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, βλέπουμε ότι ήδη η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, 8 στους 10 σχεδόν, δεν συμφωνεί με τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης και μάλιστα το ίδιο ποσοστό ανησυχεί για την έκβαση του Ασφαλιστικού. Θεωρείτε αδικαιολόγητους τους φόβους και ποιος τους έχει δημιουργήσει αυτούς τους φόβους στον κόσμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι θα ήταν καλό να περιμένει κάποιος την ανακοίνωση των προβλέψεων στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Είναι αδήριτος ανάγκη να γίνουν οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βοηθηθεί η επιμήκυνση της ζωής του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας και να ενισχυθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχει προβλήματα, όπως αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα, στο μέλλον.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να επιμηκυνθεί το ασφαλιστικό σύστημα και την ίδια στιγμή οι συντάξεις που δίνονται να είναι συντάξεις πείνας; Δεν προβλέπεται μεταρρύθμιση σε αυτό; Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι να μεταθέσει προς τα κάτω και αυτούς που είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ, τέλος πάντων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει αυξήσεις, ειδικά στο θέμα των συνταξιούχων, σε ποσοστά αρκετά υψηλά, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε προσεγγίσει το τέλειο ή το ιδανικό. Πάντως, έχουμε ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε αναλάβει στο τέλος της τετραετίας, έτσι ακριβώς όπως είχαμε πει το 2004. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει να κάνει με μια σειρά αλλαγών, οι οποίες θα ενισχύσουν το ασφαλιστικό σύστημα για να μην κινδυνεύσει το μέλλον των γενεών που σήμερα εργάζονται και περιμένουν. Όπως κάθε πολίτης που εργάζεται έχει την απαίτηση από το Ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένος -από την Πολιτεία- να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει η σύνταξή του και θα διατηρηθεί η ποιότητα της ζωής του στον καλύτερο δυνατό βαθμό, σε σχέση με το σήμερα της εργασιακής του ζωής. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γνωρίζουμε όλοι ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι πολυδαίδαλο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σχεδόν 155 Ταμεία. Γίνεται μια πρώτη προσπάθεια ενσωμάτωσης Ταμείων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι θα έχουν σίγουρα καλύτερη λειτουργία σε βάθος χρόνου, από αυτή την οποία έχουν σήμερα. Σίγουρα, θα γίνεται με καλύτερο τρόπο η διοίκηση και ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των ασφαλιστικών Ταμείων.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, για το Ασφαλιστικό, πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αποφασιστεί αύριο στην Κυβερνητική Επιτροπή.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή και τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων που φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο σχετικά με το όνομα της γειτονικής χώρας, η κυβέρνηση φοβάται κάποια προβοκάτσια εις βάρος της χώρας μας; Και το λέω αυτό, γιατί σήμερα το πρωί, ακούγοντας ραδιόφωνο, άκουσα κάποιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να υιοθετούν αυτή την άποψη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω σε εικοτολογία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο ενδιαφέρει σίγουρα όλους τους πολίτες -ή εν πάση περιπτώσει, πιστεύω, την πλειονότητα των πολιτών- είναι να βρεθεί μια λύση, αμοιβαία αποδεκτή και δίκαιη λύση, σε ένα ζήτημα το οποίο διαρκεί επί πολλά χρόνια.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εάν κατάλαβα καλά, αύριο ο Πρωθυπουργός θα εστιάσει την ομιλία του στην Ελληνίδα αγρότισσα. Να περιμένουμε και κάποια αναφορά από τον Πρωθυπουργό για τη σύνταξη της Ελληνίδας αγρότισσας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει, όπως σας είπα, στη Βουλή, στη συνεδρίαση που γίνεται ειδικά για την Ελληνίδα αγρότισσα. Παρακαλώ να περιμένουμε την αυριανή του ομιλία. Δεν έχω να πω τίποτε από σήμερα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις δύο τελευταίες ημέρες έχω διαβάσει αρκετές συνεντεύξεις στελεχών του κόμματός σας και υπουργών ,οι οποίοι διαβάζοντας ή αναλύοντας αν θέλετε τις δημοσκοπήσεις, καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα, στο οποίο -μου έκανε εντύπωση- λένε ότι η κρίση του δικομματισμού, αυτή που διαβάζουμε και βλέπουμε όλοι στις δημοσκοπήσεις, αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Είναι και δική σας ανάλυση αυτό το πράγμα; Προσωπικά σας ρωτώ, δεν σας ρωτώ ως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, περισσότερο ως πολιτικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όχι η δική μου άποψη, αλλά γενικότερα αυτή η συζήτηση. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να μην προσθέσω την προσωπική μου άποψη σε μια συζήτηση για την οποία ευθύς εξαρχής έσπευσα να πω ότι δεχόμαστε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ως στοιχεία ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για την καθημερινότητα της πολιτικής μας ζωής. Οι απόψεις του πολίτη είναι το αντικείμενο επεξεργασίας μέσα από αυτά τα εργαλεία δουλειάς, όπως είναι οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης και αυτό το εργαλείο δουλειάς το αξιοποιούμε με τον καλύτερο -πιστεύω- δυνατό τρόπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα δοθεί και στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, αύριο, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αποφασιστεί αύριο στην Κυβερνητική Επιτροπή. Όπως γνωρίζετε, έχουν γίνει και άλλες συζητήσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Κυβερνητική Επιτροπή, οπότε αύριο, μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για το επέκεινα, για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Θα ήθελα να ρωτήσω, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την έκθεση του State Department, η οποία επικαλουμένη ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, μιλάει για αύξηση των οικονομικών εγκλημάτων τα τελευταία χρόνια στη χώρα και χαρακτηρίζει ευάλωτη τη χώρα στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών μέχρι και μεγάλη κλίμακα φοροδιαφυγής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω εκθέσεις. Υπάρχουν και θετικά στοιχεία που αποτυπώνονται στο προοίμιο αυτής της έκθεσης -όσο είχα την ευκαιρία να διαβάσω- σχετικά με την αντιμετώπιση εγκλημάτων, όπως είναι αυτά από τον χώρο των ναρκωτικών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα θετικά είδατε μόνο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, ότι υπάρχουν και θετικά. Προσέθεσα το «και». Αλλά εν πάση περιπτώσει, έχουν γίνει πολλές φορές δηλώσεις και από μένα και από τον αρμόδιο υπουργό για την προσπάθεια που κάνει η ελληνική Πολιτεία -είτε είναι η Αστυνομία, είτε είναι η Δικαιοσύνη, είτε είναι άλλες Αρχές- γιατί το θέμα των ναρκωτικών δεν είναι μόνο ένα θέμα δικαστικής αντιμετώπισης. Είναι σίγουρα θέματα πρόληψης, ενημέρωσης. Είναι θέματα παιδείας, κουλτούρας όλων μας και ούτω καθεξής. Είναι ένα θέμα κοινωνικού κράτους και πρόνοιας.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, η ελληνική κυβέρνηση υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί πρόσκληση υπό αίρεση στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σε αυτό το θέμα και το έχει επαναλάβει δυο φορές.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Θα μου πείτε βέβαια να σας ρωτήσω αύριο, αλλά το γνωρίζετε ότι με την απόφαση να κάνετε αύριο τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής, θα δεχτείτε κριτική ότι προσπαθείτε να στρέψετε αλλού τα βλέμματα εξαιτίας του συλλαλητηρίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβερνητική πολιτική δεν καθορίζεται, δεν ετεροκαθορίζεται. Φαντάζομαι ότι θα διαβάσατε και εσείς ή θα είστε μεταξύ των δημοσιογράφων, ενδεχομένως, που λένε «η κυβέρνηση γιατί αργεί, είναι αργή κ.λ.π.». Δεν αργεί η κυβέρνηση, γιατί θυμίζω ότι δεν είχαμε δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναφερόταν περί τα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου, όταν ακόμα δεν είχε γίνει αλλαγή υπουργού στο συγκεκριμένο υπουργείο. Με νέα υπουργό, την κα Πετραλιά και με πολλή δουλειά -που χρειάστηκε να γίνει από την ίδια και τους συνεργάτες της- είμαστε μέσα στα χρονικά περιθώρια που, χωρίς να τα έχουμε ανακοινώσει επισήμως αρχικώς πιστεύαμε ότι πρέπει να κινηθούμε, σε αυτή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Να υπάρχει δηλαδή και χρόνος για συζήτηση και χρόνος για καλή επεξεργασία του ζητήματος.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Για τα συλλαλητήρια θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με διαφορετική λογική τα δυο συλλαλητήρια; Και το ρωτάω αυτό, γιατί σήμερα ο κ. Ζαγορίτης τα διαχώρισε μεταξύ τους. Είπε ότι το ένα είναι κομματικό, το άλλο, τέλος πάντων, είναι κάτι ευρύτερο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πω τίποτα περισσότερο από αυτά που απάντησα πριν από μια εβδομάδα περίπου, όταν πρωτορωτήθηκα για το θέμα του συλλαλητηρίου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 4 March 2008 - 13:15:16 UTC