Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-02-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 121915622

Έκδοση 1

brf2002

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στα θέματα οικονομίας, τι ακριβώς συζητήθηκε; Μπορείτε να μας πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική πολιτική γενικότερα, με τις υποχρεώσεις της χώρας, την πορεία των οικονομικών θεμάτων, δηλαδή ζητήματα που άπτονται της διαδικασίας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2008.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που αυξήθηκε κατά 36%, συζητήθηκε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήθηκαν όλα τα θέματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήδη, σήμερα υπάρχουν πληροφορίες στον Τύπο για το περιεχόμενο των προτάσεων του κ. Νίμιτς. Το ερώτημα είναι, αν η κυβέρνηση, κάποια στιγμή, θα ενημερώσει επισήμως και εγκύρως τον ελληνικό λαό για το τι περιλαμβάνουν αυτές οι προτάσεις και ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και πότε θα το κάνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, δια της Υπουργού Εξωτερικών, ενημερώνει σήμερα τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Το κείμενο μελετάται από την ελληνική κυβέρνηση ενόψει του επόμενου σταδίου διαπραγμάτευσης, η οποία είναι εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη. Σας είπα και χθες -και έχει πει και η Υπουργός Εξωτερικών χθες σε άλλες δηλώσεις της- ότι η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, με την πεποίθηση ότι αυτό συμβάλλει στην προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος. Είναι βέβαιο ότι ενημερώνοντας τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, δι` αυτών ενημερώνονται όλες οι πολιτικές τάσεις στο Κοινοβούλιο, έτσι όπως εκφράστηκαν από τις τελευταίες εκλογές.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς, που αποφασίστηκε να τους ενημερώσετε, θα υπάρξει ενημέρωση και των υπουργών, για να γνωρίζουν τις θέσεις της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή, σε ένα μεγάλο μέρος, σε ό,τι αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΚΟΡΑΗ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου είπε, χθες, έγινε γνωστό ότι θα ζητήσει σήμερα από την Υπουργό Εξωτερικών το κείμενο Νίμιτς. Θα του το δώσει η κ. Μπακογιάννη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο. Η κ. Μπακογιάννη θα ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και τους υπολοίπους αρχηγούς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η πρόταση Νίμιτς εκπληρώνει την προϋπόθεση που είχε βάλει η κυβέρνηση για μια ονομασία έναντι όλων ή προβλέπει μια διπλή ονομασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύοντας ότι η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας σε ό,τι αφορά τη δημόσια συζήτηση, πρέπει να τηρηθεί, δεν θα απαντήσω σε κανένα άλλο ερώτημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, κύριε Εκπρόσωπε, αλλά υπάρχουν ήδη διαρροές στις εφημερίδες. Δημιουργείται μια αντίληψη στην κοινή γνώμη. Δεν είναι αυτό ένα θέμα; Μπορεί να είναι λανθασμένη η αντίληψη...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και μπορεί να είναι και λανθασμένα τα όσα γράφονται.

ΚΟΡΑΗ: Δεν είναι δυνατόν να μας δώσετε ούτε ένα γενικό περίγραμμα της πρότασης Νίμιτς; Πώς το βλέπει η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτα περισσότερο από αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί. Αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον -είναι βέβαιο ότι και εγώ αντιστοίχως στη θέση σας τα ίδια θα ρωτούσα- αλλά νομίζω ότι την ίδια ώρα όλοι αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί με αυτή την εμπιστευτικότητα στην οποία αναφέρθηκα και εγώ και η κ. Μπακογιάννη, για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ως χώρα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες στα Σκόπια είχαμε κάποια επεισόδια, από νέους λέει αυθορμήτως συγκεντρωμένους, οι οποίοι επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, στην ελληνική Πρεσβεία κ.τ.λ. Ανησυχεί η κυβέρνηση από τέτοιου είδους φαινόμενα; Έχει κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να πω ότι με την ευαισθησία που οφείλει να διακατέχει κάθε δημοκράτη πολίτη, καταδικάζει ο οποιοσδήποτε, καταδικάζουμε και εμείς, επεισόδια τα οποία γίνονται εις βάρος δημοσιογράφων, εις βάρος των λειτουργών των ΜΜΕ και δεν βοηθούν, σε καμία περίπτωση, στην προσπάθεια που γίνεται σε αυτή την περίοδο για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Ο ελληνικός λαός σε ποια φάση της διαπραγμάτευσης θα ενημερωθεί για τη συζήτηση που κάνει η κυβέρνησή του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα - και δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό που θα πω- οι εκπρόσωποι των κομμάτων εκπροσωπούν ουσιαστικά τον ελληνικό λαό που τους έστειλε στη Βουλή. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση με την ευαισθησία που τη διακρίνει -και τα τέσσερα τελευταία χρόνια που η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση, αλλά και νωρίτερα- ακολουθεί μια πολιτική, η οποία οδηγεί ακριβώς σε αυτό το αποτέλεσμα που είπατε εσείς. Δηλαδή, στο να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για τα θέματα αυτά. Νομίζω ότι η ενημέρωση αυτή είναι άμεση, όπως άμεση υπήρξε σε όλα τα εθνικά θέματα, στην τετραετία που η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είπατε πριν από λίγο ότι καταδικάζετε τα επεισόδια τα οποία έγιναν εις βάρος δημοσιογράφων και ΜΜΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και βεβαίως την πολιορκία της Πρεσβείας.

ΚΟΡΑΗ: Κατά την ενημέρωση που θα κάνει η κ. Μπακογιάννη στους πολιτικούς αρχηγούς θα τους ζητήσει εμπιστευτικότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο. Οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν ότι τέτοια θέματα οφείλει κάποιος να τα χειριστεί με εμπιστευτικότητα, προκειμένου να βοηθηθεί η χώρα. Το εθνικό συμφέρον το επιβάλλει. Δεν είναι κάποιου είδους άλλη λογική που διέπει αυτή την εμπιστευτικότητα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο, εφόσον προχωρήσει η υπόθεση της αμοιβαία αποδεκτής λύσης με τα Σκόπια, για σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση του ΄92;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα χθες και δεν άλλαξε κάτι, από χθες μέχρι σήμερα, για να αλλάξω και την απάντησή μου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η προειδοποίηση για το βέτο στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ισχύει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι έχουμε πει μέχρι τώρα, ισχύει.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση σε περίπτωση που έχουμε κάποιο όνομα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 20 February 2008 - 12:29:53 UTC