Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-02-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 121074444

Έκδοση 1

brf1402

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Στις 12.09, σήμερα το μεσημέρι, πριν από λιγότερο από μια ώρα, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σφοδρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προερχόταν από απόσταση 225 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται νότια της Μεθώνης. Μέχρι αυτή τη στιγμή, από τα στοιχεία που έχω από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και, φυσικά, ούτε θύματα. Θα ήθελα και από αυτή τη θέση να παρακαλέσω όλους τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να ακολουθούν τους κανόνες συμπεριφοράς που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και τις οδηγίες, τις συμβουλές που δίδονται από τις Αρχές, μέσω των Μέσων Ενημέρωσης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Επ` αυτού, κ. Εκπρόσωπε: Την περασμένη Κυριακή, η εφημερίδα «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ», είχε πρώτο θέμα, ακριβώς αυτό, ότι θα γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ στην Αθήνα. Ήταν μια πρόβλεψη του ΒΑΝ. Έχετε υπόψη σας κάτι ή δεν έχετε ενημερωθεί ως κυβέρνηση... ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο. Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις για να κάνω οποιαδήποτε τοποθέτηση σε ένα τέτοιο θέμα. Θα ήθελα, όμως, να σας πω, επειδή ακριβώς, όπως γνωρίζουν όλοι, η χώρα μας είναι μια χώρα όπου συχνά καταγράφονται σεισμοί, ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός, όπως και αυτή τη φορά, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, ώστε να είναι παρών και με τα στελέχη τα οποία διαθέτει και με τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή του, όπου αυτό χρειαστεί.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ευτυχώς, κ. Εκπρόσωπε, από το σεισμό νοτιοδυτικά της Αθήνας δεν υπήρξε κάποιο θύμα, όπως είπατε τώρα, ωστόσο όμως από τις επιστολές Τατούλη στη Βουλή, μάλλον δεν βγαίνουν αλώβητοι δύο Υπουργοί, πρώην συνάδελφοί του στο ίδιο Υπουργείο, η κ. Πετραλιά και ο κ. Βουλγαράκης ιδίως, καθώς ο κ. Τατούλης στις επιστολές αυτές προς τον κ. Ζαχόπουλο, μιλάει για αδιαφανείς διαδικασίες, για υπέρβαση εξουσιών και για κατάτμηση έργων. Ποιο είναι το επίσημο σχόλιο της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής διεξήγαγε πολύωρες συνεδριάσεις κατά τις οποίες τοποθετήθηκαν όλα τα μέλη της μέχρι τώρα πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, εννοώ επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή, όμως, βγήκαν στη δημοσιότητα οι επιστολές αυτές, πέρα από το αρχικό σχόλιο που κάνατε, το γεγονός ότι ένας Υπουργός βλέπει και καταγγέλλει αυτά που καταγγέλλει στον ίδιο τον κ. Ζαχόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, δεν σημαίνει κάτι; Δεν σημαίνει ότι κάπου τελικά τα πράγματα πήγαιναν στραβά; Το λέω πολύ χονδρικά. Δεν μπαίνω στο αν ήταν πράγματι ή δεν ήταν, αλλά σημασία έχει ότι το επισημαίνει ένας Υπουργός, ότι συνέβαιναν επί θητείας του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα πάνω σε όλα αυτά τα θέματα σε αυτόν εδώ το χώρο και έχουν δοθεί οι απαντήσεις. Οι απαντήσεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια δικαστική έρευνα, αν δεν κάνω λάθος, στο Υπουργείο Πολιτισμού, με εισαγγελική παραγγελία. Έχετε κάποια στοιχεία στη διάθεσή σας για την έρευνα αυτή; Και αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πράγματι, αυτό είναι γνωστό, όπως είπατε και εσείς, υπάρχει σε εξέλιξη μια έρευνα η οποία γίνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού γι` αυτά τα θέματα. Και γίνεται, όπως είπατε, δεν ξέρω αν είναι σωστός ο όρος αυτός, αλλά νομίζω ότι αυτός είναι «με εισαγγελική παραγγελία». Είναι κάτι, όμως, που αφορά, όπως αντιλαμβάνεστε, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Και σας είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζω ποτέ τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει αύριο στη Βουλή τα τρία προεκλογικά «δεν» για το Ασφαλιστικό, ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν θα αυξηθούν οι εισφορές; Ή ήταν τρία «δεν» που ειπώθηκαν προεκλογικά για να υφαρπάξει τη λαϊκή εντολή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι Έλληνες πολίτες, με άψογη δημοκρατική διαδικασία, απεφάσισαν στα μέσα Σεπτεμβρίου πέρυσι, να ανανεώσουν την εντολή στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς, γιατί ξέρουν να αξιολογούν την αξιοπιστία, με την οποία πολιτεύονται και ο Πρωθυπουργός και η σημερινή κυβέρνηση. Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να περιμένετε αύριο για να δείτε όσα έχει να πει ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, την πρώτη μεγάλη συζήτηση για το Ασφαλιστικό που θα γίνει στο Κοινοβούλιο. Όσα έχουμε πει, ισχύουν.

ΚΟΡΑΗ: Το «δεν» του Πρωθυπουργού ισχύει και σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα μπω σε κανένα ειδικό θέμα, που έχει σχέση με το Ασφαλιστικό. Αύριο, γίνεται η συζήτηση στη Βουλή. Είμαι βέβαιος ότι και εσείς θα είστε εκεί παρούσα, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί σας. Και με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι όπως κάθε φορά που έχουμε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, δεν θα έχουμε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Για να μην το λησμονήσω.

ΚΑΚΑΡΝΙΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, αν μετά τις εξαγγελίες του κ. Καραμανλή, συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις στο ίδιο μέτρο που ήταν και χθες, ας πούμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήθηκα και για το ίδιο θέμα, πριν από λίγες ημέρες, προχθές νομίζω, σε αυτή εδώ την αίθουσα. Είναι γνωστή η ανάγκη που υπάρχει, ώστε να γίνει ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων, με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό σε βάθος χρόνου. Είναι κάτι που έχει αναγνωριστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία, τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Ελλάδα για τις αμαρτίες της «Ολυμπιακής», την περίοδο 2002-2004, με ένα τεράστιο ποσό. Ποια είναι η δήλωσή σας επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το έχουμε πει και άλλες φορές, ότι αυτός είναι ένας άλλος ακόμη κρίκος στις δυσάρεστες εξελίξεις που αφορούν στην «Ολυμπιακή». Σε λίγη ώρα θα τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το θέμα ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης. Θα ήθελα να σας παραπέμψω σε αυτή τη δήλωση. Ο Υπουργός θα επισημάνει, για μια ακόμη φορά, τους στόχους τους οποίους θέτει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το ίδιο θέμα της «Ολυμπιακής». Απ` ότι καταλαβαίνω, δεν πρέπει να σας εξέπληξε ως κυβέρνηση η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθόλου. Ούτε ευχάριστα, ούτε δυσάρεστα. Γιατί εγώ θυμάμαι τα όσα έλεγε ο κ. Χατζηδάκης και ως κυβέρνηση, γενικότερα, ότι περιμένετε και θα δείτε την απόφαση, γιατί υπήρχε το ενδεχόμενο ενός συμψηφισμού που ήταν μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αυτό το πράγμα. Δηλαδή, να υπάρξει ένας συμψηφισμός χρεών, ούτως ώστε να μπορέσει να σωθεί η «Ολυμπιακή». Κάνω λάθος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει αυτό που έχουμε πει πολλές φορές: Να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το μέλλον της εταιρείας. Σε όλα τα άλλα θα αναφερθεί ο κ. Χατζηδάκης.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Η απόφαση κύριε Εκπρόσωπε, αφορά την περίοδο 2002-2004, όμως η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ερευνά και τις κρατικές ενισχύσεις την περίοδο 2004-2007. Είστε αισιόδοξος ότι θα είναι διαφορετική η απόφαση γι` αυτή την περίοδο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να προδικάσω καμία απόφαση. Αλλά, όπως σας είπα, δεν πρόκειται και να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Εγώ δεν θέλω λεπτομέρειες. Θέλω να μου απαντήσετε αν είναι δυνατόν σε μια άλλη ερώτηση. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πιστεύετε ότι επιταχύνει τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης για την «Ολυμπιακή»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένετε τη δήλωση του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ως αρμόδιος Υπουργός θα τοποθετηθεί με σαφήνεια, είμαι βέβαιος, στο συγκεκριμένο θέμα.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συγνώμη που θα σας κουράσω επανερχόμενος στο Ασφαλιστικό, αλλά ήθελα να σας ρωτήσω. Αύριο ο Πρωθυπουργός θα πει τις θέσεις της κυβέρνησης. Αυτές θεωρείτε ότι είναι και οι τελικές οι οποίες θα αποτελέσουν και το σχέδιο νόμου που σύντομα θα εισαχθεί στη Βουλή, ή υπάρχει ένα ελάχιστο περιθώριο περαιτέρω συζητήσεων και διαβουλεύσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει σε όλα αυτά τα θέματα. Παραπέμπω σε απαντήσεις μου, γιατί νομίζω ότι τις ημέρες που είχα τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα, δεν ήσασταν παρών, σε αυτή εδώ την αίθουσα. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, σε εύλογο χρόνο, το έχω πει και τις προηγούμενες ημέρες, το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή, όπου βεβαίως γίνεται και στην Επιτροπή και αργότερα στην Ολομέλεια, στο επόμενο και τελικό στάδιο, μια μεγάλη συζήτηση, επί της ουσίας.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είχαμε νέες προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων. Ήταν ένα ακόμη δείγμα της αδιάλλακτης στάσης που επιδεικνύουν οι γείτονές μας. Τι μπορούμε να περιμένουμε, μέσα σε αυτό το κλίμα, από τη συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με την κ. Κοντολίζα Ράις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας περιμένουμε την εξέλιξη και την πραγματοποίηση της συνάντησης. Μετά από τη συνάντηση, θα σας ενημερώσει η κ. Μπακογιάννη για το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα το βράδυ ώρα Ελλάδας, με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Ράις και με την οποία θα συζητήσουν, όπως αντιλαμβάνεστε και άλλα θέματα. Η συζήτηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, δεν θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο συγκεκριμένο θέμα. Η θέση, πάντως, της ελληνικής κυβέρνησης, νομίζω μόλις προχθές, σας έχω πει αναλυτικά ποια είναι. Περιμένουμε και από την άλλη πλευρά να προσέλθει, όπως έχει υποχρέωση να κάνει, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει, με πνεύμα εποικοδομητικό στις συνεννοήσεις, οι οποίες γίνονται για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας κοινά αποδεκτής ονομασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να εξευρεθεί αυτή η λύση που μόλις σας είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεταξύ των ισχυρών υποστηρικτών της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα υπάρχει πληροφορία ότι η αμερικανική κυβέρνηση προωθεί πρωτοβουλία για να υπάρξει νομική γνωμοδότηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι το θέμα της ονομασίας δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια και άρα, δεν υπάρχει θέμα βέτο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω, σε καμία περίπτωση, δημοσιεύματα ή πληροφορίες των Μέσων Ενημέρωσης. Η κυβέρνηση, όπως σας έχω πει και άλλες φορές, σέβεται απολύτως τον εμπιστευτικό χαρακτήρα αυτών των συνομιλιών και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ίσως και εσείς ως κυβέρνηση έχετε διαπιστώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεταξύ των ισχυρών υποστηρικτών της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο στις δικές σας διαπιστώσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι δικές μου. Του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων ήταν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αμφισβητώ την εγκυρότητα των πληροφοριών, τις οποίες μου μεταφέρετε, αλλά εγώ δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο στις φερόμενες διαπιστώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς θα χαρακτηρίζατε εσείς, την πρόσφατη αναφορά που έκανε ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρας, ονομαστική αναφορά σε δύο δημοσιογράφους στη Βουλή, προχθές, με αφορμή τη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής για τη Siemens, όπου τους κατήγγειλε ως ηθικούς αυτουργούς της διαπόμπευσής του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, γιατί δεν γνωρίζω τα πραγματικά περιστατικά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν ακούσατε τον κ. Πολύδωρα να κατονομάζει δύο δημοσιογράφους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πριν από λίγο, το είχατε ξαναπεί, ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα σε αυτό. Είπα ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ναι. Ταυτόχρονα, όμως, προχθές συνάδελφός σας, έλεγε ότι θα ψηφιστεί εντός περίπου 20-25 ημερών, μετά την Παρασκευή. Αυτός ο χρόνος, το διάστημα αυτό των 20-25 ημερών, του ενός μήνα, δεν θεωρείτε ότι είναι μικρό, προκειμένου να υπάρξουν, αν μπορέσουν να υπάρξουν συγκλίσεις, συναινέσεις, συζήτηση επί διαφορετικών απόψεων. Λέω, μήπως η κυβέρνηση βιάζεται και δεν αφήνει λίγο περισσότερο χρόνο, ώστε να υπάρξουν, αν υπάρξουν συγκλίσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση είναι εκείνη, η οποία είχε καλέσει όλους τους φορείς και τα κόμματα, σε διεξοδικό διάλογο, με όλες τις μορφές και βεβαίως στο πλαίσιο της Βουλής. Συνεπώς, ο χρόνος υπήρχε. Και σας είπα, η τελική συζήτηση, ούτως ή άλλως, γίνεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού πάλι, για το Ασφαλιστικό. Επειδή δεν μας προϊδεάζετε ακριβώς και επειδή...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και ούτε πρόκειται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: ... Ναι, αλλά υπάρχουν, όμως διάφορες πληροφορίες, διαρροές ότι είτε θα υιοθετήσει την εκδοχή του σκληρού σεναρίου η κυβέρνηση, είτε την εκδοχή του ήπιου σεναρίου. Τουλάχιστον, εμείς από την πλευρά μας, ως δημοσιογράφοι και ως εργαζόμενοι, να αναμένουμε δυσάρεστες εκπλήξεις από τις αναφορές του Πρωθυπουργού για το Ασφαλιστικό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να αναμένετε αύριο, την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά όχι έτσι. Δηλαδή, ούτε χωρίς κανένα ενδιαφέρον;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι παρακολουθείτε όλες τις ομιλίες του Πρωθυπουργού με μεγάλο ενδιαφέρον.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να μην προετοιμαστούμε, όμως, ψυχολογικά, μήπως είναι σκοτσέζικο ντουζ;

ΚΟΡΑΗ: Μήνυμα πήρε η κυβέρνηση από τη χθεσινή συγκέντρωση; Ηταν μαζικότατη και οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας έχω πει και άλλες φορές, οι εργαζόμενοι, οι πολίτες όλης της χώρας, έχουν πάντα το δικαίωμα να εκφράζουν με τον τρόπο που εκείνο προκρίνουν, με την προϋπόθεση ότι είναι ειρηνικός και φιλήσυχος, τις απόψεις τους. Η κυβέρνηση, όπως σας έχω πει, έχει καταλήξει μετά από αυτό το διάλογο που έγινε, σε συγκεκριμένους άξονες, τους οποίους θα παρουσιάσει αύριο ο Πρωθυπουργός.

ΚΟΡΑΗ: Επί Ασφαλιστικού και πάλι. Για τι ασφαλιστική μεταρρύθμιση πάντως μπορούμε να συζητάμε, όταν βουλευτές, δικαστές και άλλα ρετιρέ, όπως τα είχε αποκαλέσει κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ή κάπως διαφορετικό που τα αποκάλεσε στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής, δεν έχουν μπει μέσα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν σας έχει γίνει απόλυτα κατανοητό ότι η εν λόγω ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά εκείνους οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή, τι εννοείτε;

ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή, θα ακολουθήσει, μας λέτε, πολύ σύντομα και για το Δημόσιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν λέω τίποτα τέτοιο.

ΚΟΡΑΗ: Γιατί στην αρχή η κυβέρνηση είχε ανοίξει πάρα πολύ τη βεντάλια. Μιλούσε και για τους βουλευτές, μιλούσε και για τους δικαστές και μετά άρχισε τις εκπτώσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το κάθε θέμα έχει τη δική του αξία.

ΚΟΡΑΗ: Πολύ μεγάλη αξία είναι αυτό στο οποίο αναφέρομαι, νομίζω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Και σας είπα ότι...

ΚΟΡΑΗ: Γιατί οι προνομιούχοι δεν θίγονται, ενώ οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ και του ΟΓΑ θίγονται πάρα πολύ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά είναι δικά σας συμπεράσματα τα οποία δεν συμμερίζομαι. Επειδή, όμως, όλες οι ερωτήσεις γίνονται πάνω σε εικοτολογική βάση, ας περιμένετε λοιπόν αύριο  λίγες ώρες είναι ακόμη-- την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεδομένου, πάντως, ότι ήδη μας είπατε ότι η εν λόγω ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά στον ιδιωτικό τομέα, εγώ θα ήθελα να ρωτήσω, εάν θα ακολουθήσουν επιμέρους ρυθμίσεις που θα αφορούν στους δημοσίους υπαλλήλους, στους στρατιωτικούς και στους βουλευτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν έχω κάτι να σας ανακοινώσω, θα σας το πω. Αλλά είμαι βέβαιος ότι έχοντας κάνει όλη την προεργασία που απαιτείται, εσείς ως δημοσιογράφοι γνωρίζετε ότι αυτό που σας είπα δεν αποτελεί ασφαλώς είδηση. Το ξέρετε πολύ καλά. Συνεπώς, μην προσπαθείτε αυτή τη στιγμή να του δώσετε τη μορφή μιας καινούργιας είδησης, διότι δεν έχει τη μορφή είδησης. Και θα παρακαλούσα πάρα πολύ να το σεβαστείτε αυτό. Είναι γνωστό σε όλους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό σημαίνει, επειδή είπατε ότι θα αφορούν κατά κύριο λόγο οι ρυθμίσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα, ότι θα είναι πρόκριμα η εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών για όλους τους άλλους εργαζόμενους, είτε του Δημοσίου, είτε του ιδιωτικού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι πάνω στο θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι. Το αφήνατε να εννοηθεί ότι αποτελεί πρόκριμα. Γι` αυτό και το ρωτώ. Διευκρινιστικά το ρωτώ αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταλήγετε σε συμπεράσματα, τα οποία δεν προκύπτουν από τα όσα έχω πει εγώ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πάλι φαντασιόπληκτα, δηλαδή, είναι και αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα εγώ τέτοιο πράγμα;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι, το λέω εγώ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να ρωτήσω σε σχέση με αυτά που είπε χθες ο κ. Τατούλης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, γιατί είδα ότι έχετε μια γενικότερη απάντηση. Θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη ότι διανεμήθηκαν 1,4 εκατ. ευρώ από το Γ΄ Κ.Π.Σ. χωρίς όρους και κριτήρια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω γι` αυτό το θέμα, το είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν δεν έχουν τίποτα άλλο για τον Τατούλη, γιατί από ό,τι βλέπω έχετε περιορίσει το θέμα του Τατούλη, το έχετε κλείσει. Είναι μια ερώτηση, η οποία αφορά γενικότερα, μια που είστε και καθ` ύλη αρμόδιος γι` αυτήν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ για ένα πράγμα είμαι καθ` ύλη αρμόδιος.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να σας ενημερώνω όσο το δυνατόν πληρέστερα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ακριβώς. Και επειδή ακριβώς αυτό κάνετε  και το κάνετε με καλό τρόπο από ό,τι βλέπω...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γι` αυτό και περιμένω μια απάντηση, λοιπόν, στην ερώτηση, εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι το τηλεοπτικό κανάλι ΝΟVA, η ΝΕΤΜΕD, θα πρέπει να περάσει σε ξένα funds, κάτι που θα έχει διάφορες επιπτώσεις σε σχέση με το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, θα ελεγχθεί η NOVA από ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα να παρακολουθούνται τα ελληνικά κανάλια από δορυφορική εκπομπή και όλα αυτά τα σχετικά από δορυφόρο γενικότερα (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτα από όλα, δεν μπορώ να σας απαντήσω, διότι δεν ξέρω το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωραία, να το ξανακάνω πιο λιανά, τότε. Εικάζεται ότι η NOVA θα περάσει σε ξένα funds, σε ξένους επενδυτές. Και αφού δεν έχετε πληροφόρηση, εγώ σας ρωτώ εάν θα έχει επιπτώσεις θα είναι θέμα στο δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, δεν θεωρείτε εσείς ότι το γεγονός ότι θα περάσει σε ξένα funds θα ελεγχθούν και διάφορα πράγματα που αφορούν ελληνικές εκπομπές, εάν θα υπάρξει γενικότερη παρακολούθηση ή οτιδήποτε άλλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή δεν θα έχουμε αύριο briefing, ήθελα να κάνω μια ερώτηση για το Κόσσοβο. Την Κυριακή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπάρξει ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Η κυβέρνηση θα σπεύσει από τις πρώτες χώρες να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία, παρόλο που αναγνωρίζετε ότι αυτό είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο και συνιστά και επαναχάραξη των συνόρων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι για ένα υποθετικό θέμα, το οποίο μου θέτετε, δηλαδή τι θα γίνει, ενδεχομένως, σε δύο ημέρες. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει μια απόλυτα ξεκάθαρη θέση πάνω στο θέμα του Κοσσόβου, την οποία μόλις πριν από λίγες ημέρες σας ανέπτυξα. Αυτή η θέση εξακολουθεί να ισχύει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα το συζητήσει η κ. Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα κάνει ενημέρωση η κ. Μπακογιάννη μετά τις επαφές της.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε ερωτηθεί, αλλά θα επανέλθω. Υπάρχει θέμα επιστροφής του κ. Κουκοδήμου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, μετά ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει απαντήσει ήδη ο κ. Ρουσόπουλος.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Να συνεχίσω. Πώς σχολιάζετε την εικόνα ενός βουλευτή, οποιουδήποτε βουλευτή, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία φαίνεται ότι παρακαλά κάποιον δημοσιογράφο να μην δώσει το όνομά του στη δημοσιότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για τον κ. Κλαδά έχετε κάποιο σχόλιο σήμερα; Δεν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς οι δημοσιογράφοι ρωτάτε εμένα αν υπάρχουν εξελίξεις;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Να σας ρωτήσω το εξής: Υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Κλαδά από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την τελευταία φορά που κάνατε την ίδια ακριβώς ερώτηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Όχι την τελευταία φορά, γιατί χθες έγινε μια συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου Υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και γι` αυτό το ζήτημα. Και επειδή συζητήθηκε, αυτό το ξέρουμε από ρεπορτάζ, γι` αυτό και σας ρωτώ. Υπάρχει θέμα απομάκρυνσής του εντός ολίγων ημερών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, από εδώ και στο εξής θα έχουμε αυστηρή κομματική πειθαρχία σε όλα τα δύσκολα θέματα που θα έρχονται στη Βουλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χρησιμοποιείτε μια έκφραση και έναν όρο, τον οποίο κανείς από εμάς δεν χρησιμοποίησε. Ισχύουν, λοιπόν, όσα είπαμε ο κ. Ρουσόπουλος και εγώ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 14 February 2008 - 15:07:56 UTC