Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-12-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 109411037

Έκδοση 1

brf0512

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο κ. Μπαμπατζάν παρέδωσε χθες κατάλογο με κουρδικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, ζητώντας ταυτόχρονα τη λήψη μέτρων εναντίον τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σχετικά με την επίσκεψη του κ. Μπαμπατζάν ισχύουν όσα έχει πει το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω κάτι σε σχέση με τη ΔΕΗ. Είδαμε προχθές και χθες, πληρωμένες καταχωρήσεις της επιχείρησης στον Τύπο. Τις έχουμε και μπροστά, αλλά μη τις διαβάσουμε. Το συμπέρασμα είναι περίπου ότι εξηγεί τις αυξήσεις του ρεύματος ως εξής: Αυξάνει τις τιμές του ρεύματος για να μπορέσουν οι ιδιώτες να μπουν στην παραγωγή. Εμείς είχαμε την εντύπωση ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας γίνεται έτσι ώστε να μπουν ιδιώτες να υπάρξει ανταγωνισμός και να κατέβουν οι τιμές. Με ποια λογική...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έγινε μια μακροσκελής --με την έννοια της λεπτομερειακής-- τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Φώλια, την περασμένη εβδομάδα, η οποία εξηγεί όλα αυτά τα θέματα. Στην τοποθέτηση αυτή σας παραπέμπω.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Συμμερίζεστε κύριε Εκπρόσωπε την άποψη ότι στην Ολυμπιακή επιβάτες είναι μόνο οι έχοντες οικονομική δυνατότητα, οι πλούσιοι δηλαδή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν συμμερίζομαι καμία τέτοια άποψη. Επιβάτες είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο, κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό, επισκέπτονται τα νησιά, τις πατρίδες τους αν είναι εκτός Αθηνών ή ταξιδεύουν προς τις πόλεις της Ελλάδας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι μια άποψη, η οποία περιλαμβάνεται σε πεντασέλιδο non paper το οποίο διανεμήθηκε σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, χθες και σε Υπουργούς και παρουσιάζεται σήμερα στο ΕΘΝΟΣ. Γι` αυτό και σας ρώτησα. Δεν είναι δική μου άποψη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Και εγώ θέλω να ρωτήσω γι` αυτό το non paper γιατί είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αποκάλυψη του «ΕΘΝΟΥΣ». Θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό το non paper έχει περιέλθει στη γνώση και στην έγκριση της κυβέρνησης. Γιατί υπάρχει πολύ συγκεκριμένη αναφορά σ` αυτό το non paper και πράγματι το χαρτί έχει πάει, όπως λέει και ο συνάδελφος, στα χέρια βουλευτών και Υπουργών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν γνωρίζω το εν λόγω κείμενο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ θα επανέλθω επί της ουσίας του θέματος στην Ολυμπιακή. Για ποιο λόγο, από τη στιγμή που δεν είναι πρόβλημα να συζητάμε για τη λύση και από τη στιγμή που περιμένουμε την επίσημη τοποθέτηση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, για ποιο λόγο ανοίχτηκε το ζήτημα αυτό, θα λέγαμε, έτσι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήσασταν εδώ χθες;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Βεβαίως ήμουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω σε όλες τις χθεσινές μου απαντήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ωραία. Θα κάνω τότε την επόμενη ερώτηση: Το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής χθες δεν αναφέρθηκε καθόλου, μα καθόλου, στο θέμα της Ολυμπιακής, σημαίνει ότι οι χειρισμοί του κ. Χατζηδάκη δεν χαίρουν της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει ότι ο κάθε Υπουργός χειρίζεται τα θέματα της αρμοδιότητάς του, με βάση τις εντολές τις οποίες έχει πάρει από τον Πρωθυπουργό. Όλα τα θέματα συζητούνται, βεβαίως, με τον Πρωθυπουργό. Τέτοιες υποθέσεις σαν κι αυτή που κάνετε αυτή τη στιγμή, δεν έχουν καμία βάση. Ο κ. Χατζηδάκης απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θεωρείτε, δηλαδή, τυχαία την παράλειψη, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, οποιασδήποτε αναφοράς για το θέμα της Ολυμπιακής χθες, ενώ ο Πρωθυπουργός ανέφερε όλες τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να πείτε. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πολλά θέματα. Βεβαίως υπάρχουν και άλλα θέματα, στα οποία ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε. Το θέμα της Ολυμπιακής είναι ένα θέμα το οποίο, όπως ξέρετε, χειρίζεται υπεύθυνα η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού του κ. Χατζηδάκη. Και όταν υπάρχει κάτι νεότερο, όταν υπάρχει κάποια καινούργια εξέλιξη, ασφαλώς θα την πληροφορηθείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Βλέπετε κάποια διαφορά στον τρόπο χειρισμού του θέματος, σε σχέση με τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία, η γαλλική Air France, αντέδρασε με προσφυγή στην προσφυγή της Ryanair καταθέτοντας μήνυση κατά της ιρλανδικής εταιρείας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το Υπουργείο Μεταφορών --επειδή προφανώς αυτό υπαινίσσεσθε όπως το υπαινίσσονται και διάφοροι άλλοι, συνδικαλιστές και η Αντιπολίτευση, τουλάχιστον τμήματα της Αντιπολίτευσης-- όχι μόνο δεν αδράνησε, αντιθέτως δίνει μάχες για την προάσπιση των συμφερόντων της Ολυμπιακής, ερχόμενο πολλές φορές σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελληνική Δημοκρατία υπό το συντονισμό του Υπουργείου Μεταφορών, μέσω των νομικών της συμβούλων, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην ακροαματική διαδικασία της 28ης Νοεμβρίου 2007, πριν από λίγες ημέρες δηλαδή, δήλωσε επίσημα ότι έχει ήδη ανακτήσει --εισπράξει δηλαδή-- πλήρως από την Ολυμπιακή τα ποσά που ορίζονται ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις στις καταδικαστικές αποφάσεις της ΚΟΜΙΣΙΟΝ των ετών 2002 και 2005. Και βεβαίως, αυτές οι καταδικαστικές αποφάσεις, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, αναφέρονται σε διαχειριστικές περιόδους της Ολυμπιακής που δεν ήταν η σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία. Ήταν το κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Παρ` όλα αυτά, η νομική θέση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ είναι ότι η ανάκτηση, η επιστροφή δηλαδή χρημάτων έγινε μέσω διαιτησιών, οπότε αμφισβητεί το δικαίωμα, τη θέση της ελληνικής πλευράς και ανοίγει φάκελο για νέες κρατικές ενισχύσεις. Δεν υιοθετήθηκε η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως κάποιοι, είτε από παρανόηση είτε ηθελημένα, ισχυρίζονται. Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά έδωσε τη δική της νομική μάχη. Αυτά είναι γνωστά στοιχεία και μου προκαλεί εντύπωση ότι δεν αναφέρονται πουθενά.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αν ολοκληρώσατε, θέλω να σας ρωτήσω για το Ασφαλιστικό, γιατί επίσης αίσθηση προκάλεσε χθες η τοποθέτηση της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Το έχετε υπόψη σας, υποθέτω, το σχετικό κείμενο για να μη το παραθέσω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το έχω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχει να κάνει κανένα σχόλιο η κυβέρνηση, δεδομένου ότι απευθύνεται σε κοινωνικούς εταίρους, κάνει διάλογο και την ίδια ώρα η παράταξη η οποία προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται να μην έχει καμία ταύτιση σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το Ασφαλιστικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε πει επανειλημμένως και το επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά ότι η ΔΑΚΕ ως συνδικαλιστική παράταξη, ως συνδικαλιστική κίνηση είναι απολύτως ακηδεμόνευτη και εκφράζει, φυσικά, τις δικές της απόψεις. Παρ` όλα ταύτα, θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε την πολυσέλιδη ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, με μεγάλη προσοχή, διότι δεν αντιστοιχούν τα όσα είπατε στα όσα περιλαμβάνονται στην ανακοίνωσή της.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Καλά, δεν είναι μόνο δικό μου συμπέρασμα. Καταγράφεται στο σύνολο του Τύπου και επιπλέον, εντάξει, το ότι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θέλω να κατακρίνω τον Τύπο, δεν είναι τέτοια η πρόθεσή μου, αλλά σας διαβεβαιώ ότι καλόν θα είναι να τις διαβάσει κανείς προσεκτικά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Έχει κάνει συμπληρωματικές δηλώσεις ο κ. Πουπάκης, σήμερα, σας ενημερώνω, που μιλάει ακόμη και για «αλαζόνες Υπουργούς».

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να ξαναγυρίσω λιγάκι στο θέμα της Ολυμπιακής, γιατί υπάρχουν κάποιες ευθύνες της κυβέρνησης, από τον Ιανουάριο του 2006, υπάρχει μια εταιρεία που ονομάζεται «Πάνθεον», με διοικητικό συμβούλιο, Πρόεδρο, που πληρώνονται και ήταν εταιρεία η οποία στην ουσία θα ήταν η διάδοχη κατάσταση της Ολυμπιακής. Ο Πρόεδρός της, μάλιστα, για ένα διάστημα ήταν γεωπόνος και ήταν ο πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Δεν υπάρχουν ευθύνες και της κυβέρνησης που λειτουργεί μια εταιρεία ως διάδοχο σχήμα τόσο καιρό, χωρίς στην ουσία να έχει έργο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να ασχοληθεί κάποιος με το τι σημαίνουν για τον Έλληνα φορολογούμενο, δηλαδή για όλους εμάς, όλους τους Έλληνες πολίτες, τα χρέη της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Τα συνολικά χρέη της Ολυμπιακής ανέρχονται στο ποσό των 2,4 δισ ευρώ και αν τελικώς γίνει δεκτή η διαιτησία, μειώνονται στο 1,6 δισ ευρώ. Επιπλέον, οι εταιρείες της Ολυμπιακής επιβαρύνουν συνολικά το ελληνικό Δημόσιο με 245 εκατ. ευρώ το χρόνο. Για να γίνει αντιληπτό καλά από όλους το μέγεθος του προβλήματος, θα ήθελα να παραθέσω ορισμένα στοιχεία: Τα χρέη της Ολυμπιακής, συνολικά, είναι υπερδιπλάσια ή αν γίνει δεκτή η διαιτησία, μιάμιση φορά του κόστους του Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα ανέλθει σε 1,1 δισ ευρώ. Είναι τετραπλάσια της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά, που θα ανέλθει σε 570 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το Πάρκο του Ελληνικού, η κατασκευή και η συντήρησή του για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, που θα είναι, όπως σας έχουμε πει, το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 περίπου των χρεών της Ολυμπιακής. Η αποκατάσταση των πυροπλήκτων από την πύρινη λαίλαπα, φέτος το καλοκαίρι, υπολογίζεται να κοστίσει 650 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/3 προς 1/4 των χρεών της Ολυμπιακής. Η αναδάσωση της Πάρνηθας, μαζί με τα αντιδιαβρωτικά έργα, θα στοιχίσει γύρω στα 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/6 της ετήσιας ζημιάς της Ολυμπιακής. Τέλος, η ετήσια ζημιά της Ολυμπιακής  επαναλαμβάνω, 245 εκατ. ευρώ-- ισούται περίπου με το κόστος όλων των έργων που προβλέπονται για την αναβάθμιση των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται συζήτηση για τη διαιώνιση, για τη συνέχιση μιας κατάστασης, η οποία στοιχίζει λεφτά σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Και εκείνο το οποίο κάνει η σημερινή κυβέρνηση, με την ευθύνη που τη διακρίνει κατά την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων, είναι να βρει μια λύση που θα εξυπηρετήσει όλους τους στόχους: Την απαλλαγή από αυτά τα μεγάλα ελλείμματα, τη διατήρηση της συγκοινωνίας, όπως σας είπα και χθες, προς όλα τα νησιά και τους προορισμούς εντός της Ελλάδος, τη διατήρηση των θέσεων των εργαζομένων. Πρόκειται για στοιχεία που σας παρέθεσα χθες.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Συγνώμη, επειδή εγώ άλλο ρώτησα, εγώ ρώτησα, εάν η εταιρεία «Πάνθεον» έχει λόγο να λειτουργεί και να πληρώνονται κάποιοι άνθρωποι, χωρίς να έχει στην ουσία αντικείμενο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα χθες και σας παρέπεμψα στο αρμόδιο Υπουργείο. Έκανα, όμως, τις παραπάνω αναφορές, γιατί καμιά φορά συγκρίνουμε μικρά και ασήμαντα μεγέθη και ξεχνάμε τα σημαντικά και ουσιώδη, τα οποία είναι εκείνα που επιβαρύνουν την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Λοιπόν, μας είπατε ότι η Ολυμπιακή επιβαρύνει με 245 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι στα τέσσερα χρόνια που είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με τους δικούς σας χειρισμούς, έχετε την ευθύνη, γιατί επιβαρύνατε το Δημόσιο με 900 εκατ. ευρώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι λύσεις, όπως ξέρετε, δεν έρχονται από τη μία ημέρα στην άλλη. Και μιλάμε για τρέχοντα ελλείμματα, για τη συγκεκριμένη χρονιά, για φέτος. Οι λύσεις αναζητούνται μέσα από συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, συνεννοήσεις που γίνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλοι είχαν πει στο παρελθόν ότι βρίσκονταν πολύ κοντά σε μια λύση, που η λύση αυτή δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Και αναφέρομαι, βεβαίως, στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αυτά τα χρέη που είπατε προηγουμένως ότι έχει η Ολυμπιακή Αεροπορία, έχει ενδιαφερθεί κάποιος ιδιώτης μέχρι σήμερα για να καταθέσει κάποια πρόταση, για να αγοράσει την Ολυμπιακή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κανένα τέτοιο στοιχείο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, από αυτά που μας είπατε προηγουμένως, το συμπέρασμα είναι προφανές. Δημιουργείτε τα ελλείμματα και στέλνετε το λογαριασμό στους Έλληνες φορολογούμενους. Αυτό κάνετε. Ποιος τα δημιούργησε τα ελλείμματα, αν όχι η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έγινε αντιληπτό τί σας είπα. Η Ολυμπιακή είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια μια εταιρεία, η οποία παράγει ελλείμματα, έτσι όπως λειτουργεί. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο,τι και να έχει συμβεί στο παρελθόν, πρέπει να βρεθούν λύσεις. Τα όρια αντοχής των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είναι αυτοί που επιβαρύνονται με τα τεράστια ποσά που προκύπτουν ως ελλείμματα, δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Όταν ο Πρωθυπουργός προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έλεγε ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας, θεωρείτε --για το Ασφαλιστικό εννοώ-- ότι έλεγε το ίδιο με αυτό που είπε χθες, όταν είπε ότι δεν θα αυξηθούν, ούτε θα αλλάξουν τα γενικά όρια ηλικίας...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ακριβώς το ίδιο. Όποιος καταλαβαίνει από ασφαλιστικά θέματα, το είχε καταλάβει. Ακριβώς το ίδιο πράγμα έλεγε ο Πρωθυπουργός. Και επειδή, μόλις πριν από λίγες ημέρες, είχε τεθεί σε αυτήν εδώ την αίθουσα το ερώτημα ότι ο Πρωθυπουργός δεν το είχε πει και μάλιστα μια ημέρα που είχε επαναλάβει ακριβώς τις ίδιες λέξεις ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μαγγίνας, αυτό αποδεικνύει ότι όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί, οι οποίοι διατυπώνονται από διάφορες πλευρές ότι δήθεν η κυβέρνηση άλλαξε θέση, ότι δήθεν η κυβέρνηση μετατοπίστηκε, ότι δήθεν ο Υπουργός παίρνει άλλη θέση, δεν έχουν απολύτως καμία βάση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το Ασφαλιστικό, διαβάζω εδώ πέρα, σε μια παράγραφο: «Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, θα έπρεπε να είχε ξεκαθαρίσει και να είχε προαναγγείλει ποια θεωρεί ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που δεν πειράζονται, ποιες θεωρεί ακραίες καταστάσεις και να τις συγκεκριμενοποιήσει, πότε μπορούν οι όποιες αλλαγές να γίνουν» κ.τ.λ. Αυτό είναι απόσπασμα από τη ΔΑΚΕ, η οποία μάλλον εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει αποσαφηνίσει τις θέσεις της. Χθες, είπατε εσείς ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Έρχεται, όμως, ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος είπε ότι θα τοποθετηθεί όταν η κυβέρνηση, μετά τις γιορτές, καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Τελικά, τι ισχύει; Ισχύει η δική σας η άποψη ή του κ. Σουφλιά και της ΔΑΚΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς είπε, σε αυτό το οποίο εσείς αναφέρεστε, ότι θα τοποθετηθεί, όπως αντιλαμβάνομαι, όταν κατατεθεί το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου το οποίο θα έχει προκύψει από τη διαβούλευση, από τη συζήτηση, από το διάλογο, ο οποίος ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προτάσεις της κυβέρνησης, οι απόψεις της κυβέρνησης, είναι απολύτως γνωστές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι` αυτό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή, ο κ. Σουφλιάς επιφυλάσσεται...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι είπε κάτι τέτοιο. Οι υπουργοί, ασφαλώς, και το κάθε πολιτικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα να τοποθετείται. Ξεχνάτε, όμως, μια δήλωση την οποία έκανε χθες ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος είπε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Νομίζω ότι κάνουμε συζήτηση «περί όνου σκιάς». Η συζήτηση για το αν θα γίνουν αλλαγές ή αν πρέπει να γίνουν αλλαγές, στην ουσία, έχει τελειώσει εδώ και πολλά χρόνια. Το είπα και χθες ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, προσαρμογές, στο ασφαλιστικό σύστημα. Και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό, όποιος δεν θέλει να το παραδεχθεί, εθελοτυφλεί. Είπα, ερωτώμενος χθες από τον κ. Τσιούφο, διευκρινιστικά, ότι πιστεύω πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι εχέφρονες και έχουν διαπιστώσει, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Το να κάνουμε συζήτηση συνέχεια, για το αν πρέπει να γίνουν αλλαγές και να προσπαθούν ορισμένοι να «ροκανίζουν» το χρόνο, δεν οδηγεί πουθενά. Σας παραπέμπω σε αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, χθες, ότι είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην προεκλογική μας δέσμευση για μια δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ευθύνη απαιτείται από όλους. Και όσοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, δεν εξυπηρετούν κανέναν και κυρίως τους Έλληνες πολίτες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εμένα η ερώτησή μου, βέβαια, ήταν άλλη. Δεν ήταν ως προς το περιεχόμενο για το αν πρέπει να γίνουν αλλαγές ή όχι. Ήταν για το ότι η κυβέρνηση εγκαλείται επισήμως από τη ΔΑΚΕ και από έναν κορυφαίο υπουργό ότι δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες οι προτάσεις της κυβέρνησης. Εγώ δεν μένω στο θέμα του αν πρέπει να γίνουν αλλαγές ή όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως σας είπα και χθες  και το επαναλαμβάνω και σήμερα, για μια ακόμη φορά-- στους τρεις κύκλους οι οποίοι συζητήθηκαν στα πλαίσια της συζήτησης, της διαβούλευσης, του διαλόγου που έγινε στο Κοινοβούλιο, κατέθεσε τις απόψεις της. Τα κείμενα αυτά είναι γνωστά. Έχουν διατυπωθεί, κατ` αρχάς, οι θέσεις αυτές δημόσια και τα κείμενα αυτά έχουν δημοσιευθεί. Δεν έχουν, λοιπόν, όσοι μιλούν για έλλειψη προτάσεων, παρά να ανατρέξουν και να τα ξαναδιαβάσουν. Είμαι βέβαιος ότι θα αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για τον Σουφλιά δηλαδή δεν θεωρείτε σε καμία περίπτωση ότι κρατάει, ότι τηρεί αποστάσεις ασφαλείας δηλαδή από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς και όχι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, αν κατάλαβα καλά μας είπατε ότι μετά τις γιορτές αμέσως θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε, αυτό αντιλαμβάνεστε από τον κ. Σουφλιά για αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν είπα τίποτα τέτοιο. Εγώ είπα ότι προφανώς ο κ. Σουφλιάς αναφέρεται στο κείμενο το οποίο θα προέλθει μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου. Δεν όρισα εγώ κανένα χρονικό σημείο.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή ήμουν χθες στον κ. Σουφλιά έκανε λόγο ότι θα έρθει το κείμενο στη Βουλή. Άρα, έχουμε επίσπευση του νομοσχεδίου μέσα στον Ιανουάριο και όχι μέχρι την Άνοιξη που μέχρι τώρα ξέραμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ εκείνο το οποίο ξέρω είναι ότι ο διάλογος συνεχίζεται. Και όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος το νομοσχέδιο, βεβαίως θα έρθει στη Βουλή, διότι η Βουλή είναι εκείνη που θα κληθεί να αποφασίσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω γι` άλλο θέμα. Στον ΟΤΕ, τι γίνεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση, τελικά, τι άποψη έχει ας πούμε, περί την οικονομία; Αρχικά απ` ότι μας έλεγε ότι πρέπει να ανοίξει η αγορά να απελευθερωθεί και θέλουμε και ξένα κεφάλαια, να προσελκύσουμε κεφάλαια. Όταν άνοιξε η αγορά και ήρθαν αυτά τα κεφάλαια, τώρα είναι σε μια αντιπαράθεση με έναν από τους μεγάλους μετόχους του ΟΤΕ, για το ποιος θα έχει τον έλεγχο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Όταν έρθει η ώρα, θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση αρμοδίως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν θέλει η κυβέρνηση να υπάρχει κρατικός έλεγχος στον ΟΤΕ ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία για να αποτρέψει τον έλεγχο του ΟΤΕ από την MARFIN και τα κεφάλαια που είναι από πίσω, τα αραβικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα πριν από μισό λεπτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό σημαίνει πλήρη κάλυψη των χειρισμών του κ. Βουρλούμη.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν θα χάσει κανείς εργαζόμενος την εργασία του. Στην Ολυμπιακή, όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν και κάποιοι εποχιακοί υπάλληλοι. Οι μόνιμοι, λογικό είναι, αν κλείσει η Ολυμπιακή να πάνε σε κάποιες άλλες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι εποχιακοί τι θα γίνουν; Γιατί υπάρχουν εποχιακοί που εργάζονται με συμβάσεις έξι μηνών στην Ολυμπιακή και κάποιοι άλλοι που είναι στην Ολυμπιακή για 17 ολόκληρα χρόνια και δεν έχουν ακόμη μονιμοποιηθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στις τοποθετήσεις του κ. Χατζηδάκη. Δεν έχω καμία συμπληρωματική τοποθέτηση επ` αυτού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε αυτό να πω κάτι. Διαβάζω σήμερα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ότι θα γίνουν 714 προσλήψεις στην Ολυμπιακή. Πώς το σχολιάζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο, διότι δεν ασχολούμαι με την επιχειρηματική καθημερινότητα της Ολυμπιακής.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή μιλήσατε προηγουμένως για τα χρέη και είπατε ότι αυτές οι λύσεις δε δίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό. Το πρόβλημα της Ολυμπιακής, είναι ένα πρόβλημα το οποίο η Νέα Δημοκρατία το γνώριζε, από τότε που ήταν στην Αντιπολίτευση και είχε αναφερθεί επανειλημμένως σε αυτό. Σας θυμίζω, λίγο την ιστορία. Μετά το 2004...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτησή σας ποια είναι;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δίνω κάποια στοιχεία της παραμέτρου της ερώτησης. Δεν μπορώ να το κάνω διαφορετικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μετά το 2004, είπε ότι ήταν από τα θέματα τα οποία θα αντιμετώπιζε, αλλά ότι υπήρχε η Ολυμπιάδα μπροστά, που υπήρχαν διάφορες ανάγκες και τα σχετικά. Ακολούθως θα περιμέναμε, να πάρει κάποια μέτρα προς την κατεύθυνση να λύσει το πρόβλημα. Αντί γι` αυτό, ο κ. Λιάπης από τα πρώτα μέτρα που πήρε, ήταν ότι αύξησε τους μισθούς των υπαλλήλων της Ολυμπιακής. Υπάρχει μια ανακολουθία σε αυτό που κάνει τώρα η κυβέρνηση και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε το πρόβλημα τα τέσσερα χρόνια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία ανακολουθία στη στάση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004, έθεσε ως στόχο της την εξυγίανση της Ολυμπιακής και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί στην εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια. Οι χειρισμοί γίνονται σε πολλά επίπεδα. Εισαγωγικά σας είπα, μόλις προ ολίγου, για τους πρόσφατους χειρισμούς οι οποίοι γίνονται. Δημιουργούνται καινούργιες καταστάσεις. Αναφέρθηκα χθες στην προσφυγή μιας ξένης εταιρείας. Τι σημαίνει αυτό: Όλα αυτά είναι δεδομένα τα οποία κανείς δεν πρέπει να τα βλέπει αποσπασματικά το ένα από το άλλο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το θέμα της Παντείου. Χθες, έγιναν κάποια επεισόδια, μάλλον με πρωταγωνιστές κάποιους φοιτητές οι οποίοι ακύρωσαν την εκλογή ενός αντιπρύτανη, καταστρέφοντας τις κάλπες. Υπάρχει κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κορυφαία κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών, πέρα βέβαια από τις φοιτητικές εκλογές, είναι η μαζική συμμετοχή της ολότητας των φοιτητών, στη διαδικασία εκλογής των πρυτανικών αρχών. Πρόκειται για μια κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος και μια κατοχύρωση των δημοκρατικών διαδικασιών. Αυτή η κατάκτηση αμαυρώθηκε από την ακραία συμπεριφορά μιας μικρής ομάδας φοιτητών που εμπόδισαν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τέτοιου είδους συμπεριφορές υπονομεύουν το δικαίωμα που έχουν, πρέπει να έχουν και πρέπει να διατηρήσουν οι φοιτητές, να συμμετέχουν ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες του αυτόνομου πανεπιστημίου. Κατοχυρώσαμε αυτές τις διαδικασίες μετά από μεγάλο και γόνιμο διάλογο. Έχουμε όλοι καθήκον να τις περιφρουρήσουμε με ωριμότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως ακραία είναι η ίδια η κατάθεση του νόμου-πλαισίου η οποία αποδυναμώνει τα δημόσια πανεπιστήμια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο νόμος-πλαίσιο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με πλειοψηφία σαφή και αδιαμφισβήτητη και όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν καθήκον να σέβονται τους νόμους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πρώτα απ` όλα η κυβέρνηση πρέπει να τους σέβεται.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, ο κ. Μητσοτάκης ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε τηλεοπτική εκπομπή έκανε αναφορά στο Σκοπιανό και είπε εν ολίγοις ότι την εποχή που ήταν εκείνος Πρωθυπουργός, δεν μπορούσε να προχωρήσει την επίλυση έτσι όπως αυτός ήθελε, γιατί τον εμπόδιζε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Εν ολίγοις, είπε ότι ήταν σε συνεννόηση με εκείνους που διαφωνούσαν μέσα από το κόμμα του και δεν του επέτρεψε να δώσει τη λύση που θα ήθελε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω ποτέ, όπως ξέρετε, τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ούτε όταν αφήνει σκιές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις τοποθετήθηκα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα επανέλθω στην επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. Γιατί η κυβέρνηση δεν έθεσε το θέμα του casus belli; Η απειλή κήρυξης πολέμου στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, δεν αποτελεί για την Ελλάδα μείζον θέμα για να το θέσει στις διμερείς σχέσεις; Γιατί δεν το έκανε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι στην προχθεσινή ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν εκπρόσωπος της εφημερίδας στην οποία δημοσιογραφείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πριν ήταν αυτή η συνάντηση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ετέθη το ίδιο ερώτημα και έχει δοθεί απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είχε τεθεί πριν. Η ενημέρωση που μίλησα εγώ έγινε τη Δευτέρα. Η συνάντηση έγινε χθες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει δοθεί απάντηση. Παραπέμπω στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Η ελληνική πλευρά, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, προτίθεται να συζητήσει επί της ουσίας τα καυτά θέματα του Αιγαίου; Εννοώ θέματα παραβιάσεων κλπ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει ορισθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Αν γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει ορισθεί επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

ΣΜΥΡΝΗΣ: (Δεν ακούγεται). Ήταν γνωστή...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις σας απάντησα. Δεν έχει ορισθεί επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Όταν ορίζονται οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού, ενημερώνεστε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 5 December 2007 - 17:48:57 UTC