Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-12-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 109076523

Έκδοση 1

brf0312

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε. Καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

" Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα και είναι μια ακόμη ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε ότι η αναπηρία και γενικότερα η διαφορετικότητα δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως στίγμα. Η υπεύθυνη αντιμετώπιση ζητημάτων αναπηρίας είναι υπόθεση όλων μας, είναι στόχος που σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της Δημοκρατίας ενός τόπου. Στο πλαίσιο αυτό, οι Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης έχουν τα τελευταία χρόνια αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν υλοποιήσει σειρά δράσεων για τη δημιουργία συνθηκών προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όλοι μας, Πολιτεία, πολιτικές δυνάμεις, κοινωνία, ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά και βεβαίως, οι δημοσιογράφοι, οι διαμεσολαβητές της κοινής γνώμης, οφείλουμε να δίνουμε καθημερινά τη μάχη ενάντια στην προκατάληψη και τους κάθε είδους αποκλεισμούς.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 13.00, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Μουμπάρακ. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σχολιάσετε το πρωτοσέλιδο, σήμερα, των ΝΕΩΝ που κάνει λόγο για τέλος του ΑΣΕΠ, για το Δημόσιο. Να σας διαβάσω ακριβώς: «Την αρχή του τέλους για το ΑΣΕΠ σηματοδοτεί η νομοθετική ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση αποκλείει την Ανεξάρτητη Αρχή από τη διαδικασία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο. Σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώνεται στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Πολιτισμού».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποια νομοθετική ρύθμιση μιλάτε;

ΦΑΝΙΔΗΣ: Για το Υπουργείο Πολιτισμού, για τους 145...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια νομοθετική ρύθμιση εννοείτε; Αυτή του 2005;

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει συζητηθεί στη Βουλή, δηλαδή, έχει γίνει νόμος του κράτους. Αν υπάρχει νόμος του κράτους...

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει η πληροφορία, κύριε Εκπρόσωπε, ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Λιάπης, ετοιμάζεται να αποσύρει τον υπό προκήρυξη διαγωνισμό του προκατόχου του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θεωρείτε ότι ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από τον κ. Βουλγαράκη, ήταν ένας διαγωνισμός καθ` όλα νόμιμος; Γιατί διαβάζουμε στο δημοσίευμα ότι προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν υπάρχει νόμος πάνω στον οποίο βασίστηκε ένας διαγωνισμός  και συνήθως έτσι γίνονται οι διαγωνισμοί- δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Σε σημερινή του δήλωση, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η κυβέρνηση γνώριζε ότι εκκρεμούσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα μπορούσε να μην είναι θετική για τον εθνικό μας αερομεταφορέα. Δεν δείχνει ότι πιάστηκε ανέτοιμη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μεταφέρετε αποσπασματικά μια δήλωση -αν έγινε με αυτό τον τρόπο, όπως την αναφέρετε εσείς- όταν ο κ. Χατζηδάκης έχει δώσει μια σειρά από απαντήσεις σε πολλά ζητήματα. Μίλησα πριν από ένα λεπτό μαζί του, κατεβαίνοντας, και μου είπε ότι ερωτήθηκε από πολλούς δημοσιογράφους για θέματα της Ολυμπιακής. Θα μείνω, λοιπόν, σε αυτά που έχει πει ο κ. Χατζηδάκης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω για τη θέση της κυβέρνησης για τους εργαζομένους στην Ολυμπιακή και αν τους αντιμετωπίζει ενιαία, δηλαδή, και τους εποχικούς και τους μονίμους. Και αν η δήλωση του κ. Καραμανλή το 2005 ότι κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του, αφορά το σύνολο των εργαζομένων στην Ολυμπιακή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει μια αναφορά ο κ. Χατζηδάκης στην πρώτη του δήλωση, την περασμένη εβδομάδα, στην οποία αναφέρεται σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αφορά, δηλαδή, όλους...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΄Ο,τι λέει στη δήλωσή του ο υπουργός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για την κυβέρνηση, το θέμα της Ολυμπιακής είναι θέμα οικονομικό, διαχειριστικό ή είναι θέμα πολιτικό και άρα, μήπως η κυβέρνηση δεν θέλει δημόσιο αερομεταφορέα και εργάζεται για τα ιδιωτικά συμφέροντα, εγχώρια και ευρωπαϊκά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι σενάριο φαντασίας, το οποίο, βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά σκέψεις και απόψεις της κυβέρνησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν έχουν έτσι τα πράγματα, αν είναι φαντασίες, τότε πώς εξηγείτε αυτή την πολιτική της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο; Δηλαδή, δεν χρειάζεται η Ελλάδα εθνικό αερομεταφορέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι λίγο πιο σύνθετο απ` ό,τι το παρουσιάζετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας το εξηγήσετε; Τη θέση της κυβέρνησης ζητάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει εξηγήσει ο αρμόδιος υπουργός με πολύ μεγάλη και αναλυτική αναφορά, πριν από λίγη ώρα, αλλά και την περασμένη εβδομάδα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας των εργαζομένων, που μπορεί να φθάσουν μέχρι και κλείσιμο αεροδρομίων. Δεν το λέω ως πληροφορία, μεταφέρω δήλωση εκπροσώπων των εργαζομένων στο MEGA.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση προσπαθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στα προβλήματα τα οποία έχει η Ολυμπιακή εδώ και δεκαετίες, να βρει την καλύτερη δυνατή λύση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε, αλλά τα αεροδρόμια είναι δημόσιος χώρος και οι μετακινήσεις είναι δημόσιο αγαθό. Ρωτώ, τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρξει μορφή διαμαρτυρίας που θα κλείσει τα αεροδρόμια. Είναι νομίζω πολύ ενδιαφέρον. Δεν είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και είναι ενδιαφέρον.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Να ακούσουμε τι θα κάνει η κυβέρνηση;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή είπατε ότι είναι πιο σύνθετο το θέμα, μπορείτε να μας εξηγήσετε, τι σημαίνει το ραντεβού του κ. Σπηλιωτόπουλου, προ ημερών στο Λονδίνο, με τα στελέχη της « Ryanair» και η δήλωσή του ότι η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία είναι από τις μεγαλύτερες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη και μας ενδιαφέρει, μέσα από αυτήν, να αναπτύξουμε τον τουρισμό στην Ελλάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν βρίσκετε σενάρια πίσω από την υπόθεση της Ολυμπιακής, δεν υπάρχουν. Η Ολυμπιακή έχει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία έχουν ιστορία δεκαετιών. Από τα τέλη της δεκαετία του 1970 κιόλας έχουν αρχίσει τα μεγάλα προβλήματα της Ολυμπιακής, «φούντωσαν» στη δεκαετία του `80, συνεχίστηκαν. Έχει γίνει μια σειρά από προσπάθειες για λύση των προβλημάτων αυτών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει, όπως γνωρίζετε -έχοντας εμφαντικά ασχοληθεί με το θέμα- την κατάλληλη λύση, σε συνεργασία, πάντα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί, πια δεν λειτουργούν οι χώρες αυτόνομα και ειδικά σε τομείς όπως αυτός των αερομεταφορών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει μια σειρά από κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθήσει.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για πρώτη φορά, τουλάχιστον απ` ό,τι προκύπτει από το ρεπορτάζ, εκτός και αν υπάρχει και δεύτερη, για πρώτη φορά για προσλήψεις στο στενό δημόσιο τομέα, σε μια Γενική Γραμματεία Υπουργείου, η προκήρυξη δεν μπορεί να ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ. Το επιβεβαιώνει εγγράφως το ΑΣΕΠ και επικαλείται τη νομοθετική ρύθμιση που λέτε και εσείς. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση έφερε ένα νόμο για να παρακάμψει το ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο στενό δημόσιο τομέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2005, όταν ψηφίστηκε η σχετική ρύθμιση -προφανώς γι` αυτήν μιλάμε, έτσι δεν είναι;- έγινε συζήτηση στη Βουλή γι` αυτό το θέμα. Σας παραπέμπω σε αυτά, λοιπόν, που συζητήθηκαν τότε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πότε προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει το Ασφαλιστικό στη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν εννοείτε συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Σας έχω πει ότι έχουν αρχίσει συζητήσεις. Το γνωρίζετε. Δεν έχει ανακοινώσει ακόμη η κυβέρνηση ημερομηνία και ούτε προτίθεται να ανακοινώσει ακόμη ημερομηνία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θέλω να πω, δεν υπάρχει ένας ορίζοντας, ένα deadline, όπως λέμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ορίζοντας καθορίζεται από την πορεία του διαλόγου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και αν υπάρξουν ισχυρότατες αντιδράσεις και κατεβεί, ξέρω κι εγώ, την επόμενη χρονιά όλος ο κόσμος στους δρόμους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η πολλοστή φορά -και προηγουμένως δεν απαξίωσα να απαντήσω σε συνάδελφό σας- αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν απαντώ σε ερώτηση με το «εάν». Άρα, λοιπόν, δεν έχει και νόημα η διατύπωση μιας ερώτησης με το «εάν».

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήδη έχουν προαναγγείλει αντιδράσεις. Στις 12 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, γιατί μου λέτε «αν υπάρξουν»; Θα υπάρξουν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό λέω, με δεδομένο ότι θα υπάρξουν ισχυρότατες αντιδράσεις. Αυτό λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε; Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αν προτίθεται η κυβέρνηση (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συνεχίσει το διάλογο, θα ολοκληρώσει το διάλογο και θα φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση για αντικατάσταση του κ. Μαγγίνα, μετά τις συνεχείς αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων στο Ασφαλιστικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Ο κ. Μαγγίνας επιτελεί άριστα το έργο του. Έργο το οποίο, άλλωστε, είναι και έργο της κυβέρνησης, συνολικά. Έργο το οποίο -όπως είχα την ευκαιρία να αναφέρω, τουλάχιστον δύο φορές σε αυτή την αίθουσα- έχει αναλυθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και έχει υπερψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. Κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τη χθεσινή απόφαση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας των Σκοπίων, αποφασίστηκε για μια ακόμη φορά να ακολουθήσουν μια αδιάλλακτη στάση και να μην δεχθούν οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία του κ. Νίμιτς στο πλαίσιο των όσων είχε πει στη Νέα Υόρκη. Τι περιθώρια, λοιπόν, ευελιξίας δίνει στις δύο πλευρές αυτή η απόφαση και τι προβλέπει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών έκανε ενημέρωση στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Εξωτερικών. Έχει δώσει απαντήσεις, στις οποίες και θα μείνω.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα με το ΑΣΕΠ. Επικαλείστε τη νομοθετική ρύθμιση. Κανείς δεν λέει ότι είναι παράνομες αυτές οι προσλήψεις, η διαδικασία, υπάρχει νομοθετική διάταξη. Το ζήτημα, όμως, είναι πολιτικό. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση (δεν ακούγεται) και ενισχύει, όπως είχε δεσμευθεί, το ρόλο του ΑΣΕΠ με τέτοιου είδους ρυθμίσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση ενισχύει στην πράξη το ρόλο του ΑΣΕΠ. Αλλωστε, αυτό έχει φανεί από τις κατά καιρούς εκθέσεις του ΑΣΕΠ. Έχει φανεί από τις κατά καιρούς δηλώσεις του Προέδρου του ΑΣΕΠ. Έχει σεβαστεί, λοιπόν, το ΑΣΕΠ η κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όταν ο Πρωθυπουργός έλεγε και λέει ότι το κράτος είναι ο «μεγάλος ασθενής» εννοεί ότι δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο που να θυμίζει κράτος; Έχουμε και λέμε: Η Ολυμπιακή βάζει λουκέτο. Η ΔΕΗ σπάει στα 6 και απελευθερώνει τα τιμολόγια για να διευκολυνθεί η είσοδος των ιδιωτών στην παραγωγή ενέργειας. Ο ΟΤΕ γίνεται αντικείμενο (δεν ακούγεται) αγοράς από τον εμίρη του Ντουμπάι. Δηλαδή, η κυβέρνηση τίποτα δεν θα αφήσει στο τέλος υπό κρατικό έλεγχο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σαραντάκο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν έχετε απάντηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η σιωπή είναι απάντηση, μερικές φορές.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προβληματίζουν την κυβέρνηση οι τάσεις για ένα νέο κύμα ακρίβειας που πυροδοτήθηκε από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ; Ήδη, υπάρχουν και καταναλωτικές οργανώσεις που λένε ότι θα προσβάλλουν νομικά τη ΔΕΗ γι` αυτές τις αυξήσεις και εκφράζουν την ανησυχία τους, ενόψει των Χριστουγέννων, ότι οι τιμές σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα θα πάρουν την ανηφόρα, αφαιρώντας σημαντικό κομμάτι των χρημάτων του προϋπολογισμού των πολιτών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι οι αυξήσεις της ΔΕΗ είναι αυξήσεις σε ένα ποσοστό υψηλό, δεν το αμφισβητεί κανείς. Βεβαίως, είναι πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό το οποίο είχε προτείνει η ίδια η ΔΕΗ για να καλύψει, όχι μόνο τις ανάγκες της, αλλά τις διαφορές που έχουν δημιουργηθεί από μια σειρά ανατιμήσεων και ιδίως στο χώρο των πετρελαιοειδών τα τελευταία χρόνια, όταν δεν είχε υπάρξει καμία αύξηση. Η αναλογικότητα των αυξήσεων -δηλαδή ανάλογα με το τι ξοδεύει κάθε Έλληνας πολίτης έτσι ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στα μέσα και κατώτερα νοικοκυριά- είναι αυτή η οποία χαρακτηρίζει, αυτή τη φορά, αυτές τις αυξήσεις. Θα μείνω σε αυτά. Για το θέμα έχει δώσει αναλυτικές εξηγήσεις η αρμόδια διοίκηση της ΔΕΗ και έχει μιλήσει και ο αρμόδιος υπουργός.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εγώ ρώτησα για το κύμα ακρίβειας που θα πυροδοτηθεί από αυτές τις αυξήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το κύμα ακρίβειας των προϊόντων εννοείτε;

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ακριβώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια που γίνεται είναι για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη μηχανισμού ελέγχου. Όπως γνωρίζετε, ο μηχανισμός ελέγχου στην αγορά λειτουργεί καθημερινά σε όλα τα είδη των προϊόντων. Η εικαζόμενη εκτίναξη, όπως αναφέρετε, προς το παρόν είναι εικαζόμενη.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η κυβέρνηση έχει την άποψη ότι οι ανεξάρτητες Αρχές κινούνται εκτός του συνταγματικού πλαισίου για τη λειτουργία τους ή δεν έχω καταλάβει καλά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι προκύπτει από κάποια δήλωση κυβερνητικού στελέχους αυτό, για να σας δίνει αφορμή να με ρωτάτε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο κ. Χατζηγάκης, χθες, ήταν πολύ αυστηρός, ας πούμε, με την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε, λέγοντας «ήταν πολύ αυστηρός»; Έκανε μια δημόσια τοποθέτηση ως υπουργός αρμόδιος για τα θέματα της Δικαιοσύνης.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ναι, αλλά έχει πει ότι θα νομοθετήσει κιόλας, ώστε να αλλάξει. Και θέλω να ρωτήσω, εν κατακλείδι, εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές σταματούν την αρμοδιότητά τους στα όρια της ποινικής Δικαιοσύνης, όπως λέει ο κ. Σανιδάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Σύνταγμά μας είναι ξεκάθαρο ως προς τη διάκριση των εξουσιών. Επίσης, το Σύνταγμά μας έχει εισάγει το θεσμό των Ανεξαρτήτων Αρχών, οι οποίες είναι σεβαστές βεβαίως και ως θεσμός και ως ανεξάρτητη λειτουργία. Όλοι κινούνται μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος. Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιου είδους υποτίμηση κάποιας Ανεξάρτητης Αρχής από καμία κυβέρνηση. Τουλάχιστον δεν υπάρχει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Υπάρχει, όμως, μια σύγκρουση εδώ στο πλαίσιο του κράτους. Από τη μία ο Άρειος Πάγος, από την άλλη μια Ανεξάρτητη Αρχή, δηλαδή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εξουσίες που αναγνωρίζει το Σύνταγμά μας είναι τρεις: Η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική. Οι ανεξάρτητες Αρχές έχουν συνταγματική περιβολή, αλλά δεν μπορεί κάποιος να υπερβεί αυτές τις εξουσίες.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μα, για να τις ελέγχει αυτές τις εξουσίες ακριβώς φτιάξατε αυτές τις Αρχές, εάν είχα καταλάβει καλά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά δεν μπορεί όμως να υπερβεί μια ανεξάρτητη Αρχή τους βασικούς θεσμούς που προφυλάσσονται από το Σύνταγμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιλήσατε για εικαζόμενη μετακύληση των αυξήσεων της ΔΕΗ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά ο ΣΕΒ προανήγγειλε ότι σαφώς θα μετακυλήσει το κόστος των αυξήσεων από τη ΔΕΗ στα προϊόντα. Πρώτον, αυτό η κυβέρνηση μπορεί να το αποτρέψει, το οποίο είναι 7+7=14 μέχρι τον Ιούλιο του 2008. Πώς μπορεί να το αποτρέψει αυτό και γιατί δεν παραδέχεστε καν ότι υπάρχει ακρίβεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ανατρέξετε σε πολλές δικές μου αναφορές με αφορμή δικές σας ερωτήσεις  και μάλιστα οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν δικές σας- θα δείτε ότι έχω μιλήσει πολλές φορές για την ακρίβεια. Τι εννοείτε «δεν παραδέχεται η κυβέρνηση ότι υπάρχει ακρίβεια»; Αλίμονο!

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν παραδέχεστε ότι θα υπάρξει κύμα ακρίβειας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σαραντάκος έκανε μια ερώτηση και είπα «στις εικαζόμενες αναφορές». Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κάποιο τέτοιο στοιχείο. Εκείνο που είναι σημαντικό, είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά από ενέργειες -και αυτό όχι μόνο τώρα, εδώ και πολύ καιρό- οι οποίες να μην οδηγούν στην αχαλίνωτη ενέργεια των οποιωνδήποτε, δηλαδή στην κερδοσκοπία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εργάζονται όσο καλύτερα γίνεται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Υπάρχει καθεστώς ελεύθερης αγοράς σου λένε και το αυξάνουν όσο θέλουν. Γι` αυτό μπορεί να κάνει τίποτα η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ελεύθερη αγορά που ζούμε, περιγράψατε ότι υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί. Είναι λοιπόν η ελευθερία της αύξησης μιας τιμής και είναι και ο ανταγωνισμός, ο οποίος λειτουργεί θεωρητικά  και πολλές φορές και στην πράξη- υπέρ του καταναλωτή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το θέμα της Ολυμπιακής. Επειδή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και αυτό με αφορμή την αρνητική στάση της Κομισιόν, ήθελα να ρωτήσω εάν ισχύει ακόμη η διαβεβαίωση που είχε δώσει πριν από δύο χρόνια, αν θυμάμαι καλά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ότι δεν θα μείνει κανένας εργαζόμενος στο δρόμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα νομίζω από τον κ. Σαραντάκο νωρίτερα.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε γίνεται μια μεγάλη συζήτηση και υπάρχει και ένταση σχετικά με το θέμα των Ανεξάρτητων Αρχών όμως δεν τίθεται ένα θέμα ουσίας: Ότι ελέγχουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, όταν η θητεία τους έχει λήξει προ πολλού και αφού δεν υπάρχει συναίνεση από την άλλη πλευρά. Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχουμε θέσει. Το έχω θέσει και εγώ εδώ -και μάλιστα έθεσα με αφορμή τη συζήτηση που έγινε προ ολίγων ημερών, από εμπρηστικές δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης- λέγοντας ξεκάθαρα αυτό που γνωρίζουν όλοι, οι δε δημοσιογράφοι του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ, το γνωρίζουν πολύ καλά: Εδώ και πλέον του ενός έτους, το ΠΑΣΟΚ αρνείται να συναινέσει στην αλλαγή των προσώπων των Ανεξαρτήτων Αρχών, αυτών των οποίων έχει λήξει η θητεία τους όταν είναι γνωστό ότι το 2003 η Νέα Δημοκρατία εντός 15ημέρου συναίνεσε στις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ο τότε πρόεδρος της Βουλής ο κ. Κακλαμάνης, προκειμένου να στελεχωθούν οι Ανεξάρτητες Αρχές. Αυτό αποδεικνύει πραγματικά την ευαισθησία ενός κόμματος και ποιος σέβεται ή όχι τον θεσμό των Ανεξαρτήτων Αρχών. Δεν μπορεί να τον σέβεται κάποιος στα λόγια και στην πράξη να δείχνει ότι δεν τον σέβεται και να μην τον σέβεται.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επιμείνω λίγο στον διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού κ. Υπουργέ υπάρχει νομοθετική ρύθμιση αλλά νομοθετική ρύθμιση που δεν καθορίζει τους όρους ενός διαγωνισμού (δεν ακούγεται). Η διακήρυξη είναι τον Ιανουάριο του 2007. Έχει συγκεκριμένους όρους. Θεωρείτε ότι υπάρχει ένα ζήτημα, όταν μέσα από αυτή την προκήρυξη προκύπτει ότι ένας πτυχιούχος με βαθμό πτυχίου 10, διδακτορικό και 5 χρόνια προϋπηρεσίας στο δημόσιο με συμβάσεις, έχει λιγότερα προσόντα και μικρότερη βαθμολόγηση από έναν πτυχιούχο που έχει βαθμό πτυχίου 5, δεν έχει διδακτορικό και έχει 18 μήνες στη συγκεκριμένη Γενική Γραμματεία με συμβάσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν τυχαίνει να γνωρίζω τις λεπτομέρειες κάθε διαγωνισμού, σας απάντησα ως μια γενική πολιτική αναφορά στο πρώτο και στο δεύτερο ερώτημα. Στο τρίτο ερώτημα για το ίδιο θέμα θα σας παρακαλέσω να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο, που είναι βέβαιο ότι γνωρίζει τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού αυτού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ντουμπάι τον άλλο μήνα; Μήπως να φέρει επενδυτές για τις πρώην ΔΕΚΟ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι. Έχει ανακοινωθεί ταξίδι του Πρωθυπουργού εκεί;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εσείς θα μας πείτε. Διάβασα ότι θα πάει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι όπως το είπατε είναι ως να έχει ανακοινωθεί. Δεν θυμάμαι να έχει ανακοινωθεί. Όταν ανακοινωθεί ταξίδι του Πρωθυπουργού οπουδήποτε, γνωρίζετε ότι ανακοινώνεται μαζί και ο σκοπός της επίσκεψης όπως και το πλήρες πρόγραμμά του.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το Ασφαλιστικό. Θεωρείτε ότι η στάση του κ. Μαγγίνα, οι δηλώσεις του και όσα έχει πει κατά καιρούς χαίρουν τις απολύτου εμπιστοσύνης και των άλλων συναδέλφων του υπουργών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτονόητο το θεωρώ αυτό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή υπάρχει έμπρακτη συμπαράσταση προς τα όσα λέει και τα όσα κάνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να απαντήσω για τέταρτη φορά; Ρωτήθηκα νωρίτερα, αν θυμάμαι για τρίτη φορά. Ήδη έχω απαντήσει δυο φορές. Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται να απαντήσω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι. Απαντήσατε εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Εγώ σας ρωτάω πως βλέπετε αν ο κ. Μαγγίνας έχει την ίδια συμπαράσταση και από τους συναδέλφους του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε αν έχει εκ μέρους όλων των υπολοίπων υπουργών;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, ναι εκ μέρους των υπολοίπων υπουργών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα και στο δεύτερο ερώτημα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 3 December 2007 - 14:18:37 UTC