Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-11-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 108240886

Έκδοση 1

brf2811

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Αλογοσκούφης εξερχόμενος έχει κάνει δηλώσεις. Ωστόσο, θα σας πω και εγώ κάποια πράγματα, γιατί η Κυβερνητική Επιτροπή σήμερα ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής με νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες αποτελούν κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινωνίες, ακόμη και οι πιο ανεπτυγμένες. Το πρόβλημα της φτώχειας οξύνεται από τη διεθνοποίηση των οικονομιών και την ένταση του ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από τα ζητήματα που θέτει η διεθνοποίηση των οικονομιών, στη χώρα μας έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών. Παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικές δαπάνες -ως ποσοστό του ΑΕΠ στη χώρα μας- είναι σχεδόν ισοδύναμες με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, μόλις το 13% των ατόμων που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, καταφέρνει να υπερβεί το όριο αυτό, μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 38,5%.

Η αναποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα αντανακλάται στο ποσοστό των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, το οποίο παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια, περίπου στο 20% μέχρι το 2004 για το οποίο διαθέτουμε και στοιχεία. Βασική αιτία της χαμηλής αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών της χώρας μας, είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτές, τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήταν στοχευμένες σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Για τα εισοδήματα του 2004, το όριο της φτώχειας ανερχόταν στα 5.649,78 ευρώ ανά άτομο ετησίως. Για ένα νοικοκυριό με δύο ενηλίκους και δύο εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 13 ετών ανερχόταν στα 11.864 ευρώ, δηλαδή, περίπου 1000 ευρώ το μήνα για μια οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά.

Με βάση τα εισοδήματα του 2004 και πάλι, το 19,6% των πολιτών της χώρας ήταν μέλη νοικοκυριού με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ για τα εισοδήματα του 2003 το αντίστοιχο ποσοστό πληθυσμού ήταν στο 19,9%.

Το ποσοστό της φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες, στις οποίες είναι στο 20,9%, σε σχέση με τους άντρες όπου είναι στο 18,3%.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι το ποσοστό για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται στο 27,9% του συνολικού πληθυσμού, ενώ για άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών είναι στο 22,7%. Δηλαδή, στα ηλικιακά άκρα είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος της φτώχειας.

Η κυβέρνηση έχει τη διακηρυγμένη πρόθεση να αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα. Η συγκάλυψη του προβλήματος στο παρελθόν είχε ως αποτέλεσμα να διατηρείται και να διογκώνεται αυτή η δυσάρεστη κατάσταση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προ μηνών, στη διάρκεια της ομιλίας του στην Έκθεση Θεσσαλονίκης έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των κοινωνικών μεταβιβάσεων. Με το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα. Με το βήμα αυτό δεν εξαλείφεται το πρόβλημα άμεσα, αλλά μπαίνουν οι βάσεις για να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν είναι δυνατό μια κοινωνία να προχωράει μπροστά, χωρίς να στρέφει το βλέμμα σε αυτούς που πραγματικά έχουν την ανάγκη της Πολιτείας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας η κυβέρνηση πραγματοποίησε σημαντικά βήματα τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια, παρά το γεγονός ότι έγινε παράλληλα με μεγάλης έκτασης δημοσιονομική προσαρμογή, για να μειωθεί -όπως γνωρίζετε- το έλλειμμα που παραλάβαμε το 2004.

Ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα που έχει γίνει ως τώρα, είναι η μείωση της ανεργίας. Έχει μειωθεί πάνω από 3 εκατοστιαίες μονάδες από το Μάρτιο του 2004 και βρίσκεται στο 7,6% τον Αύγουστο του 2007. Η μείωση της ανεργίας αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Διότι, ο κίνδυνος της φτώχειας για τους ανέργους είναι πολύ μεγαλύτερος.

Παράλληλα, προχωρήσαμε στην αύξηση κατά 18% του επιδόματος ανεργίας από το 2007. Αύξηση που θα φθάσει συνολικά στο 30% τη διετία 2007-2008, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση της φτώχειας όσων για οποιοδήποτε λόγο βρεθούν στην ανεργία.

Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία που έχουμε λάβει είναι η αύξηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 22% από φέτος και με ανάλογο ποσοστό από την αρχή του 2008. Και παράλληλα, έχει ιδρυθεί με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών από κοινού με το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ένα Ταμείο για τη στήριξη των ανέργων σε περιοχές που δοκιμάζονται από την αποβιομηχάνιση και έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Σας θυμίζω το παράδειγμα της Νάουσας, το οποίο αντιμετώπισε ad hoc η κυβέρνηση.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. Το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτεί με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια, ολοκληρωμένα προγράμματα που θα παρέχουν στοχευμένη εισοδηματική ενίσχυση σε όσους συμπολίτες μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα, χωρίς να σημαίνει ότι θα περιοριστούμε μόνο σε αυτά. Μιλάμε για μακροχρόνια ανέργους, για ανέργους με ειδικές προϋποθέσεις, για φοιτητές από φτωχές οικογένειες, για χαμηλοσυνταξιούχους, εισοδηματική στήριξη σε περιοχές, όπως αυτές που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ανεργίας  όπως η Νάουσα που ανέφερα προηγούμενως- μονογονεϊκές οικογένειες και άλλα.

Τα προγράμματα, λοιπόν, θα είναι στοχευμένα και πιστεύουμε, ακολουθώντας το πρότυπο των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι θα επιτύχουμε αντίστοιχα αποτελέσματα με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο ανέφερα προηγουμένως.

Στόχος, λοιπόν, των δράσεων που χρηματοδοτεί το Ταμείο είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού φτώχειας μέσα στην επόμενη πενταετία. Για να μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους του, το Ταμείο επιχορηγείται αμέσως με την ίδρυσή του με 100 εκατομμύρια ευρώ και θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια σταδιακά με ποσό που ξεκινά από 500 εκατομμύρια ευρώ το 2008 και θα φθάσει, σταδιακά όπως είπα, τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το ποσό που θα καταβάλλεται στους δικαιούχους θα διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά, κοινωνικά κριτήρια. Οι στοχευμένες δράσεις είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

" Αύριο, στις 10.30, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στη Βουλή. Αύριο το βράδυ, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί με τη φρεγάτα «Ψαρά» για τον ΄Αη Στράτη, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εθνικής ¶μυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη και Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργο Βουλγαράκη.

" Την Παρασκευή, στις 09.30, ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το Μουσείο Δημοκρατίας ¶η Στράτη, όπου ακολούθως θα ξεναγηθεί στην προσωρινή έκθεση με θέμα «Εκτόπιση, πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατία, από τον εθνικό διχασμό στη Μεταπολίτευση», από τους επιμελητές της έκθεσης Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Σωτήρη Ριζά, Διευθυντή Κέντρου Ερεύνης και Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Θα ξεναγηθεί επίσης, από τη Διευθύντρια Συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Όλγα Μαντζαφού-Πολύζου στην έκθεση χαρακτικών, «Η χαρακτική της Βάσως Κατράκη και του Τάσσου, μήνυμα σύμβολο».

" Να σημειώσω -έχει κάνει ήδη δήλωση η αρμόδια Υπουργός κ. Ντόρα Μπακογιάννη- ότι η Ελλάδα θα συμβάλει, όσο μπορεί και με αποφασιστικότητα, στην κοινή προσπάθεια που ξεκίνησε στην Αννάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών, για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Η χώρα μας, όπως γνωρίζετε, ήταν μια από τις λίγες χώρες που είχε προσκληθεί σε αυτή τη συνάντηση, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα προσπαθήσουμε και θα ασκήσουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, όλες εκείνες τις δράσεις, όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα επιβεβαιώσουν και θα ενισχύσουν το ρόλο μας, ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

" Το Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου και ώρα 11.00, ο Υπουργός Εσωτερικών θα κηρύξει την έναρξη λειτουργίας του νέου Πρότυπου Κέντρου Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών στο Βαθύ Σάμου. Πρόκειται για το δεύτερο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας που κατασκευάζεται από το Μάρτιο του 2004. Προηγήθηκε το Κέντρο του Δήμου Κυπρίνου στο Νομό Έβρου. Το κόστος κατασκευής του Κέντρου της Σάμου, ανήλθε στο ποσό των 2.537.000 ευρώ, ενώ ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός ξεπέρασε τις 150.000 ευρώ. Προσελήφθησαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ήδη εργάζονται, εννέα άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Η χωρητικότητα του Κέντρου φθάνει στα 280 άτομα, όπου θα διαμένουν σε 11 οικίσκους οι οποίοι διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες ανέσεις για τη διαβίωση των ατόμων που θα υποδέχονται, μεταξύ άλλων και τηλεοπτικούς δέκτες με δορυφορικά προγράμματα για να είναι σε θέση να παρακολουθούν ενημέρωση από τις χώρες που προέρχονται. Το νέο Κέντρο διαθέτει ιατρείο με τον αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό και εστιατόριο με δυνατότητα ταυτόχρονης σίτισης έως 80 ατόμων. Υπάρχουν γήπεδα για την άθληση, καρτοτηλέφωνα στο προαύλιο και άλλα στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς, όσο καιρό μείνουν εκεί, να περάσουν όσο το δυνατό καλύτερα, σε ανθρώπινες συνθήκες.

" Σε ένα άλλο θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών: Υπεγράφη χθες και απεστάλη στους Περιφερειάρχες για άμεση εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία παιδοτόπων. Με την κοινή υπουργική απόφαση επαναπροσδιορίζεται και απλουστεύεται η διαδικασία αδειοδότησής τους, λαμβάνοντας τις κατάλληλες μέριμνες για την ασφάλεια των παιδιών. Το υπάρχον πλαίσιο του 2003 αποδείχθηκε ελλιπές, καθώς ρυθμίζει ζητήματα παιδοτόπων που λειτουργούσαν ως αμιγείς επιχειρήσεις σε κλειστούς χώρους, με παιχνιδοκατασκευές. Πλήθος, όμως, τέτοιων παιχνιδοκατασκευών λειτουργούν σε διάφορους χώρους, ακόμα και υπαίθριους, χωρίς έλεγχο, με προφανείς κινδύνους για τα παιδιά. Για τους λόγους αυτούς, κατέστη επιτακτική η ανάγκη επανακαθορισμού του νομοθετικού πλαισίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

-Καθορίζεται ρητά η έννοια του παιδοτόπου.

-Προσδιορίζονται τα πρότυπα ασφαλείας των παιχνιδοκατασκευών και ο τρόπος συντήρησής τους.

-Θεσπίζεται υγιειονομικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις υγιειονομικές υποδομές των χώρων που δεν προβλέπονταν από την προηγούμενη κοινή υπουργική απόφαση.

-Επιβάλλονται αυστηρές χρηματικές και διοικητικές κυρώσεις για την παράβαση των όρων λειτουργίας του παιδοτόπου.

Όσοι παιδότοποι λειτουργούν ήδη, πρέπει έως τις 2 Φεβρουαρίου του 2008, να έχουν προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, ειδάλλως θα σφραγιστούν. Θα σας διανεμηθεί υλικό γι` αυτή τη δράση και για άλλες δράσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω πόσο σοβαρά λαμβάνει η κυβέρνηση τις προειδοποιήσεις βουλευτών της συμπολίτευσης ότι με τους χειρισμούς της στο Ασφαλιστικό ενδέχεται να κινδυνεύσει στις επόμενες εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κατά τη χθεσινή 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων ο υπουργός Απασχόλησης κ. Μαγγίνας απέφυγε να συναντηθεί με το Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, όμως συναντήθηκε με εκπροσώπους των μηχανικών. Εκεί εμφανίστηκε ανένδοτος όσον αφορά την κυβερνητική πρόταση για την ενοποίηση των Ταμείων. Σε επίπεδο κοινωνικό, διαμορφώνεται ένα συγκρουσιακό πεδίο, όπως υποστηρίζουν και πολλοί βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου.. Η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τακτική, να αποφύγει το συγκρουσιακό πεδίο που διαμορφώνεται ή να ακολουθήσει μια πιο διαλλακτική πολιτική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο διάλογος, ο οποίος ξεκίνησε με πρωτοβουλία της, είναι η μόνη λύση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είπατε για διάλογο, χθες ο κ. Μαγγίνας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των μηχανικών. Σήμερα, ο εκπρόσωπος των μηχανικών, ένας από αυτούς που ήταν στη συνάντηση, έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ και είπε ότι ο κ. Μαγγίνας τους είπε πως αυτές είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις. Τι διάλογος γίνεται τότε; Έτσι όπως το μετέφερε, έμοιαζε σαν απλώς να τους ανακοινώνει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω πράγματα τα οποία έχουν ειπωθεί και μάλιστα μεταφερθεί ως λόγια άλλου υπουργού. Θα πω, διότι θυμάστε ότι υπήρχε μια επίκριση προς την κυβέρνηση γιατί δεν έχει καταθέσει τις προτάσεις της, ότι η κυβέρνηση είπε πως θα καταθέσει τις θέσεις της με την έναρξη του διαλόγου. Αυτό και πράττει. ¶ρα, λοιπόν, δεν μπορεί από τη μια να κατηγορείται η κυβέρνηση ότι δεν έχει θέσεις και όταν η κυβέρνηση καταθέτει τις θέσεις, να κατηγορείται γιατί έχει θέσεις. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι αυτό είναι ουτοπικό. Δεν μπορεί να αποδώσει, εν πάση περιπτώσει, στη λογική κανενός. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της στο διάλογο που γίνεται στη Βουλή και είναι φυσικά σημαντικό να συμμετέχουν σε αυτό το διάλογο όλες οι πλευρές εκείνες που ενδιαφέρονται για το Ασφαλιστικό.

ΤΕΡΖΗΣ: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αλλαγή της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών που έχουν ανήλικα τέκνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, ο κ. Μαγγίνας έκανε τις σχετικές αναφορές, εάν δεν κάνω λάθος -δεν έχω, όμως, ενημερωθεί απολύτως- στην αρμόδια Επιτροπή. ¶ρα, λοιπόν, επειδή δεν έχω προλάβει, επειδή ήμουν στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίαζε, να παρακολουθήσω παραλλήλως και το τι έχει διεμηφθεί, δεν μπορώ να απαντήσω σε σχετικές ερωτήσεις σήμερα. Θα παρακαλέσω να κάνετε λίγη υπομονή.

ΤΕΡΖΗΣ: Να το επαναδιατυπώσω: Αν υπάρχει τέτοια πρόθεση, τέτοια σκέψη, τέτοια πρόταση, όπως μας είπατε, συνιστά αλλαγή στάσης σε σχέση με το δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, όπως γνωρίζετε, δεν απαντώ σε ερωτήσεις με «εάν». Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, έχουμε τοποθετηθεί σαφώς. Τα όρια ηλικίας -65 για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες- δεν θίγονται. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ζήτημα των γυναικών, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση ανέπτυξε μια αλληλογραφία ετών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατέληξε στο να παραπεμφθεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε να φέρει στα ίδια όρια τη συνταξιοδότηση των γυναικών με αυτή των ανδρών. Έχουμε, λοιπόν, εκπεφρασμένη και στην πράξη πολιτική άποψη για το ζήτημα το οποίο με ρωτάτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πήρε η κυβέρνηση κάποιο μήνυμα από τη χθεσινή πρωτοφανή διαδήλωση των δημοσιογράφων; Σημαίνει κάτι για την κυβέρνηση το ότι τα σχέδιά της για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό συναντούν την καθολική αντίδραση των δημοσιογράφων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα, η κυβέρνηση έχει ανοίξει το διάλογο, ο οποίος θα οδηγήσει στη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι ανοικτή στο να ακούει τις προτάσεις όλων και να συζητά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σε αυτό το διάλογο που έχει προτείνει η κυβέρνηση φαίνεται η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση να μην δείχνει καλή θέληση να συμμετάσχει. Αν αυτό συνεχιστεί μέχρι το τέλος, η κυβέρνηση θα ψηφίσει το Ασφαλιστικό μόνη της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση ψηφίστηκε για να κυβερνήσει τον τόπο. Κατά συνέπεια, θα ακολουθήσει αυτό το οποίο συνταγματικά οφείλει να κάνει. Δηλαδή, ξεκίνησε ένα διάλογο  έχει συμβεί και με άλλα θέματα αυτό στο παρελθόν- ο διάλογος θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή και εν συνεχεία η κυβέρνηση θα προχωρήσει, με βάση τα αποτελέσματα του διαλόγου, στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του διαλόγου, δεδομένου ότι τα μηνύματα που είχαμε από την αρχή αυτής της συζήτησης ότι δεν μπορεί να είναι αέναος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ακόμα. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση έχει θέσεις και είναι ανοικτή να δεχθεί και άλλες προτάσεις. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς δεν μπορεί η κυβέρνηση να πείσει ορισμένους από τους δικούς της βουλευτές. Τι προτίθεται να κάνει για να τους πείσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω σχολιάσει αντίστοιχη ερώτηση. Όπως είπα και στην κ. Σπυράκη στην αρχή, δεν θα επανέλθω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ ρωτώ τι θα κάνει για να τους πείσει, γιατί υπάρχουν διαφωνίες.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Είχατε αναφερθεί προχθές στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας. Ο κ. Μαγγίνας, χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε θέμα...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα ρωτηθεί για την κομματική πειθαρχία και είχα απαντήσει.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Ναι, έχετε απαντήσει. Ο κ. Μαγγίνας χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η άποψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτό που μου λέτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση ψηφίστηκε για να κυβερνήσει τον τόπο, αλλά δεν ψηφίστηκε για να κατεδαφίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν έχει τέτοια λαϊκή εντολή. Δεν μπορείτε να επικαλείστε, δηλαδή, λαϊκή εντολή για να προχωρήσετε σε κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Σε αυτό τι λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η άποψή σας προφανώς είναι ότι προωθείται κατεδάφιση. Η άποψή μας είναι ότι ενισχύεται το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο εάν δεν βελτιωθεί σήμερα θα κατεδαφιστεί από μόνο του σε λίγα χρόνια. Είναι λοιπόν σημαντικό να βοηθήσει κάποιος να μη γίνει αυτή η κατεδάφιση που λέτε. Είναι σημαντικό να βλέπει κάποιος τα πράγματα κατάματα. Να βλέπει την αλήθεια. Είναι υποχρέωση, όπως είπα και προχθές, προς τις επόμενες γενεές. Το Ασφαλιστικό δεν είναι υποχρέωση έναντι αορίστων φιλίων ή εχθρικών δυνάμεων. Δεν υπάρχουν τέτοιες. Δεν είναι μάχη, δεν είναι πόλεμος που γίνεται. Το Ασφαλιστικό είναι η συναίσθηση ευθύνης που πρέπει να έχει μια κυβέρνηση, όταν τα πράγματα έχουν φθάσει εκεί που διαπιστώνει κάποιος ότι πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, να σταματήσει αυτή την καθοδική πορεία. Να βοηθήσει να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα με τρόπους τέτοιους που θα το κάνουν να επιβιώσει. Είναι δηλαδή συναίσθηση ευθύνης απέναντι στους νέους ανθρώπους. Αυτούς που βρήκαν δουλειά σήμερα, που θα βρουν δουλειά αύριο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε για αλήθεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι το 65% των συνταξιούχων παίρνει τις συντάξεις κάτω από 600 ευρώ. Αυτό ακριβώς, η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, όπως την αποκαλείται, δεν το αντιμετωπίζει. Αντίθετα, εξομοιώνει προς τα κάτω τις συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας. Αυτό είναι το ζητούμενο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είδατε από την αρχή, εισαγωγικά, μόνος μου έκανα μια σειρά αναφορών με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα σήμερα. Τα στοιχεία δεν έγιναν μόνο και μόνο για να υπάρχουν καταγεγραμμένα στα κείμενά σας. Έγιναν, γιατί ακολούθησε μια πολιτική που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Μια πολιτική που βλέπετε ότι έρχεται σε συνέχεια των όσων έχει κάνει από το 2004 και μετά, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε επειδή κάνατε γενικώς και εσείς κάποιες αναφορές για το Ασφαλιστικό επιτρέψτε μου και εμένα μια πιο γενική ερώτηση. Από όλες τις εκθέσεις που έχουμε δει κατά καιρούς, από την περίφημη έκθεση Σπράου πριν από χρόνια μέχρι και το σχέδιο Γιαννίτση μέχρι και τις τελευταίες εκθέσεις, επί δική σας κυβερνήσεως, του κ. Αναλυτή, υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία όλοι συμφωνούν ότι για να αντιμετωπισθεί το Ασφαλιστικό σε βάθος χρόνου χρειάζεται πρώτον, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, δεύτερον, η αντιμετώπιση της παράνομης απασχόλησης, της «μαύρης εργασίας», τρίτον, η αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων και τέταρτον το να αντιμετωπιστούν τα διοικητικά ελλείμματα των Ταμείων. Δηλαδή οι μεγάλες διαρροές που υπάρχουν στην αξιοποίηση των πόρων που μπορεί να φτάνουν μέχρι και 30%. Φυσικά έχουν ευθύνες, είναι μεγάλο το θέμα, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση σας στα 4 αυτά χρόνια που προετοιμαζόταν για να «ανοίξει» το Ασφαλιστικό, τι έχει κάνει σε αυτούς τους τομείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή, όπως γνωρίζετε, έχει γίνει μια σειρά από ενέργειες και συνεχίζουν να γίνονται έλεγχοι. Θέλω να σημειώσω -και νομίζω ότι λέω το αυτονόητο- ότι χρειάζεται ο καθένας από εμάς να συμμετέχει στη διαδικασία αυτή. Εννοώ ότι οι έλεγχοι από την πλευρά της Πολιτείας, είτε είναι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είτε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα γίνονται άλλοτε εντονότερα άλλοτε λιγότερο έντονα. Η δική μας συμμετοχή, του κάθε πολίτη, σε διαδικασίες οι οποίες είναι παράνομες  συμμετοχή ώστε να τις καταγγείλουμε αυτές τις διαδικασίες και να τις σταματήσουμε- είναι εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη. Το Ασφαλιστικό, όπως είπα και προηγουμένως, δεν είναι ζήτημα μιας κυβέρνησης, κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ή κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Το Ασφαλιστικό αφορά όλους μας. Αφού μας αφορά όλους, οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε και με άλλους τρόπους. Δεν εγκαλώ κανέναν, γιατί κινδυνεύει να παρεξηγηθεί η φράση αν μείνει «ξεκρέμαστη» έτσι όπως την είπα στον αέρα. Λέω όμως ότι είναι σημαντικό αν διαπιστώνει κάποιος εισφοροδιαφυγή, εάν διαπιστώνει κάποιος ότι γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης «μαύρης εργασίας», να μπορεί να έχει τη δυνατή φωνή να το καταγγείλει. Η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο. Όποιος δηλαδή Έλληνας πολίτης μπορέσει να καταγγείλει μια τέτοια δουλεία -γιατί εδώ δεν πρόκειται πια για δουλειά αυτό που περιγράψατε είναι δουλεία- να είναι βέβαιος ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του αυτή. Γιατί αυτή η προσπάθεια δεν είναι μόνο ατομική, είναι συλλογική εν τέλει. Αυτοί οι οποίοι εισφοροδιαφεύγουν, ποιοι είναι; Είναι μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου; Είναι οπαδοί ή εν πάση περιπτώσει στελέχη κομμάτων; Είναι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι προφανώς πατάνε να πω σε αδυναμίες νόμου; Δεν είμαι τόσο βαθύς γνώστης των θεμάτων για να σας πω αν είναι αδυναμίες νόμου ή αν είναι μόνο αυτό. Σίγουρα πάντως είναι νοοτροπίες. Και νοοτροπίες είναι, επίσης, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μόλις τώρα είπατε στον συνάδελφο μου ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι ζήτημα μιας κυβέρνησης, ότι είναι διαχρονικό. Τότε να ρωτήσω με τη σειρά μου γιατί δεν συναινέσατε εσείς ως αντιπολίτευση όταν το 2001 η κυβέρνηση Σημίτη με την περίφημη υπόθεση Γιαννίτση, πήγε να δει το Ασφαλιστικό σε βάθος, ας το πούμε, δεκαετιών και εσείς αρνηθήκατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι θυμάμαι καλύτερα τα πράγματα από ότι τα περιγράφετε. Πιστεύω ότι τότε ο κ. Σημίτης βρήκε μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Νέα Δημοκρατία, παρά από το ίδιο του το κόμμα.

Σας ευχαριστώ.

" Αύριο, Πέμπτη 29/11, εξαιτίας της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα πραγματοποιηθεί η καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 28 November 2007 - 17:39:53 UTC