Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-11-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 105038806

Έκδοση 1

brf0911

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 09.30, θα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες -και στη Βουλή καταγράφηκε- μια ευρεία συναίνεση, για πρώτη φορά θα έλεγε κανείς, των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίλυσης του Σκοπιανού. Μάλιστα, υπάρχει και το αίτημα να απεμπλακούν οι πολιτικές δυνάμεις από τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, την παλαιότερη του 1992. Πρώτον, η κυβέρνηση τι άποψη έχει επ` αυτού, να απεμπλακεί δηλαδή η πολιτική ζωή της χώρας από εκείνη τη συμφωνία και δεύτερον, αν θα αξιοποιήσει αυτή τη συναίνεση που καταγράφεται για πρώτη φορά, ώστε να λυθεί οριστικά το σκοπιανό πρόβλημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ερωτηθεί με άλλους τρόπους, είναι αλήθεια, και για τα δύο θέματα. Το μόνο που θα πω σήμερα είναι αυτό που είπα και πριν από λίγες ημέρες: Η κυβέρνηση σίγουρα επιδιώκει τη συναίνεση με τα άλλα κόμματα, γιατί είναι ένα εθνικό θέμα. Η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη, σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα διεθνή fora, έτσι ώστε να επιτύχουμε τους στόχους που είναι γνωστοί.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αύξηση του ΦΠΑ και μάλιστα κατά 2%, δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, είπε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Το ίδιο όμως προβλεπόταν και στον προϋπολογισμό του 2005. Δεν προβλεπόταν αύξηση ΦΠΑ, αλλά επιβλήθηκε. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιβληθεί και φέτος, ότι δεν θα γίνει το ίδιο και φέτος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν πριν από μια ώρα, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει απάντηση για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στη Βουλή, εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Λέω ότι δεν ήταν καθόλου πειστική ότι δεν θα επιβληθεί ο ΦΠΑ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι κρίσεις είναι δικές σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σχετικά με τις επισημάνσεις της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για το έλλειμμα, ότι κινδυνεύει πάλι να προσεγγίσει το 3%, γιατί είναι δύσκολη η τιθάσευσή του, ποια είναι η στάση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δε γνωρίζω ακριβώς τις επισημάνσεις. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις -είναι βέβαιο- από εκεί ή θα υπάρξει δήλωση από το Υπουργείο Οικονομίας, όπως κάθε φορά.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από μέρες, με αφορμή ένα δημοσίευμα, υπήρξε το θέμα με τον Νομάρχη Εύβοιας για το πώς διατέθηκαν τα κονδύλια που πήρε από το κράτος για τους πυρόπληκτους. Έχει πάρει η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, απολογισμό πώς διέθεσε αυτά τα κονδύλια η Νομαρχία Εύβοιας; Θα πληροφορηθούν οι πολίτες τι έγιναν αυτά τα χρήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, τις τελευταίες ημέρες, διάβασα πολλές δηλώσεις του Νομάρχη στις εφημερίδες, το ανέμενα κι εγώ αυτό. Ρωτούσα, δηλαδή, στο Υπουργείο Εσωτερικών όλες τις ημέρες -και σήμερα το πρωί πάλι ρώτησα στη σύσκεψη του Ζαππείου- τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών. Δεν έχει φτάσει ακόμα η αναφορά αυτή, την οποία ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει στις αρχές της εβδομάδας. Περιμένουμε.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Για πόσο θα περιμένει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη σταλεί εγκύκλιος, όπως σας είχα ενημερώσει -νομίζω από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών- σε όλους τους νομάρχες, όπως και παλαιότερα στους δημάρχους, με την οποία εζητείτο να δώσουν αναλυτικό κατάλογο με το πού και πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα που προορίζονταν για τους πυροπλήκτους. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε αυτό. Θα τον ρωτήσω και τη Δευτέρα θα σας απαντήσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι επιδόσεις και οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός πριν από λίγο στη Βουλή. Πολύ ωραία, γιατί δεν δίνετε, λοιπόν, τότε το επίδομα θέρμανσης, με δεδομένο ότι τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου κατά 20% και οι τιμές των τροφίμων κατά 10%. Δεν νομίζει η κυβέρνηση ότι πρέπει να δείξει κάποια φροντίδα για τους συνταξιούχους και τα 2 εκατομμύρια που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα δεν έχω να σας πω κάτι καινούριο. Σε ό,τι αφορά την παρατήρηση περί της φροντίδας, νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι διαθέτει την ευαισθησία που χρειάζεται, που πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση -και σ` αυτές τις περιπτώσεις- και για τους συνταξιούχους, αλλά και για τους υπόλοιπους χαμηλόμισθους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επαναφέρω ένα ερώτημα που έκανα και χθες στον κ. Αντώναρο, σε σχέση με την υπέρογκη αύξηση που έχει αποφασιστεί, μου φαίνεται τελεί υπό την έγκριση από τη Βουλή για τους δικαστικούς. Αναρωτιέμαι αν είναι διαδικαστικό, απλά, το θέμα, δηλαδή επειδή με παρέπεμψε σε μια παλαιότερη απόφαση βάσει μιας παλαιότερης συμφωνίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμα προβλέπει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δηλαδή, αυτό το οποίο έγινε είναι συνταγματική υποχρέωση. Εκείνο το οποίο μπορώ να συμπληρώσω στα όσα σας είπε ο κ. Αντώναρος χθες, είναι ότι υπήρχε αίτημα και το ποσό που είχε επιδικαστεί ήταν της τάξεως του 1,5 δισεκατομμυρίου, ίσως και λίγο παραπάνω. Και τελικά μετά από συνεννοήσεις που έγιναν, το ποσό αυτό κατέβηκε στα 900 εκατομμύρια. Δεν λέω ότι είναι μικρό, αλλά είναι συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης. Δεν μπορούσε, δηλαδή, να κάνει διαφορετικά η κυβέρνηση. Το καλύτερο πάντως που έκανε ήταν αυτή η διαδικασία, κατά την οποία μειώθηκε αρκετά το επιδικαστέν ποσό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είδε μόνο το λουκέτο στις καταλήψεις στα σχολεία. Το λουκέτο που έχει μπει εδώ και χρόνια στο δημόσιο σχολείο, όταν οι πάντες έχουν στραφεί στα ιδιωτικά φροντιστήρια και στην παραπαιδεία, δεν το βλέπει ο Πρωθυπουργός; Το γεγονός ότι υποχρηματοδοτείτε τόσα χρόνια τη δημόσια Παιδεία με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση το δημόσιο σχολείο, αυτά δεν τα βλέπει ο Πρωθυπουργός για να λύσει τα προβλήματα αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και σε αυτό το θέμα, ήταν αναλυτική η απάντηση του Πρωθυπουργού σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μείνω σε αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά που με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ήταν επιτυχής και δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, ήθελα να σας ρωτήσω αν θα συνεχιστεί αυτή η επιχείρηση. Κάνω την ερώτηση, παρόλο που ίσως έχετε απαντήσει προηγούμενες ημέρες, αλλά γιατί ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το νομό Ιωαννίνων και το νομό Θεσπρωτίας, που όπως ξέρετε εκεί υπάρχει ένα όργιο εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών από τη γειτονική χώρα. Πρώτη προϋπόθεση, βέβαια, για να είναι πιο καλή η αντιμετώπιση, είναι η ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών αρχών. Είναι γνωστό το θέμα. Πιστεύετε ότι θα ασχοληθεί η κυβέρνηση και με το θέμα αυτό, το οποίο ντροπιάζει την Ήπειρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση ασχολείται με το θέμα και στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης, όπου μπορεί, όπου είναι απαραίτητο, γίνεται στο μέτρο του δυνατού. Και το μέτρο του δυνατού είναι και το μέτρο του οικονομικώς δυνατού σε κάθε περίπτωση. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να επισημάνουμε μια σειρά από επιτυχίες που έχει η Ελληνική Αστυνομία στην καταπολέμηση του κοινού εγκλήματος, στη δίωξη εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και οι οποίες άλλωστε γίνονται γνωστές από καιρού εις καιρόν. Παραβατικότητα υπήρχε και υπάρχει σε κάθε κοινωνία. Σημασία έχει οι Αρχές να φροντίζουν έτσι ώστε να καταπολεμούν, κατά το μέτρο του δυνατού, πάντα λέω. Και αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες και στη δική μας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μια και έχουμε αυτή την Κυριακή τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, τι θα ευχόσασταν στο αντίπαλο κόμμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα καλά και δημοκρατικά.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 9 November 2007 - 14:54:02 UTC