Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 101599102

Έκδοση 1

brf1910

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Με μεγάλη συνέπεια και αίσθημα ευθύνης η κυβέρνηση οργανώνει την πολιτική της για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι συστηματικές πρωτοβουλίες και τα μέτρα γίνονται αντικείμενο σχεδιασμού και επεξεργασίας από την κυβέρνηση, αποφασίζονται θεσμικά από τη Βουλή και εφαρμόζονται ουσιαστικά στην πράξη από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση βεβαίως, διότι, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, πολλά από αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται και πρέπει να εφαρμόζονται στην πράξη από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχο έχουν όλα αυτά τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος τόσο για όσους ζουν σήμερα στη χώρα μας αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να επισημάνω ορισμένα σημαντικά στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γιώργος Σουφλιάς:

Το πρώτο, ενισχύεται ουσιαστικά η υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ που συστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί στις αρχές του 2004. Μέχρι πρόσφατα, η υπηρεσία αυτή που είναι ο θεματοφύλακας του περιβάλλοντος σε κορυφαίο, επιτελικό επίπεδο, αποτελούνταν από 19 Επιθεωρητές, οι οποίοι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν φτάσει τους 45. Μέχρι σήμερα, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν διενεργήσει περίπου 600 ελέγχους και έχουν εισηγηθεί προς τις Νομαρχίες, τις Περιφέρειες ή τον Υπουργό  και σας το λέω αυτό, διότι το προς το ποιον γίνεται μια εισήγηση, εξαρτάται από το ύψος του προστίμου-- την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους και παρεμβαίνουν σε προβλήματα μεγάλης κλίμακας ή μετά από καταγγελίες. Η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, πρέπει να εποπτεύεται από τις αδειοδοτούσες Αρχές, δηλαδή τους Δήμους, τις Νομαρχίες και τις Περιφέρειες.

Το δεύτερο θέμα έχει σχέση με όσα έχουν ανακύψει στη λίμνη Κορώνεια. Πληροφοριακά σας λέω ότι από τον Σεπτέμβριο, κατόπιν εντολής του κ. Σουφλιά στους Επιθεωρητές, πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι και δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη και κυρίως σε σχέση με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων που κατευθύνονται προς τη λίμνη. Μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί 25 βιομηχανίες και 4 Δήμοι της περιοχής. Από τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων έχουν προκύψει τα εξής: Πρώτον, σε όλες τις βιομηχανίες που ελέγχθηκαν εντοπίστηκαν παραβάσεις για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, σχετικά με τη λειτουργία τους και κυρίως σχετικά με θέματα που αφορούν στην επεξεργασία, την παρακολούθηση και τη διάθεση των υγρών αποβλήτων. Δεύτερον, οι γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δραστηριότητες στην περιοχή γίνονται, στην πλειονότητά τους, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες. Και μιλάω για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες γεωτρήσεις. Τρίτον, οι Δήμοι της περιοχής δεν διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή σε αποχετευτικά δίκτυα και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες τέτοιων λυμάτων που δεν έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, να καταλήγουν στα νερά της λίμνης. Σημειώνεται ότι ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου Λαγκαδά, του μεγαλύτερου, αν δεν κάνω λάθος, Δήμου της περιοχής, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από το 2001, ουδέποτε λειτούργησε λόγω της μη ολοκλήρωσης των έργων σύνδεσής του με το αποχετευτικό δίκτυο.

Πέρα από αυτό, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση από τα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης από τη μια μεριά και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης από την άλλη, με την οποία η Νομαρχία καθίσταται υπεύθυνη για την εκτέλεση έργων προστασίας της λίμνης Κορώνειας και γι` αυτό το λόγο διατίθενται από τα τέσσερα Υπουργεία πόροι ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε πόρους του ΥΠΕΧΩΔΕ από το Ταμείο Συνοχής και τα υπόλοιπα 15 εκατομμύρια ευρώ, προέρχονται από τα τρία άλλα Υπουργεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοπράτηση και την εκτέλεση των έργων στη λίμνη Κορώνεια, είναι η πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου από τη Νομαρχία. Η πρόσληψη αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, έγινε μόλις πρόσφατα, προ ενός μηνός.

Τρίτο θέμα: Έλεγχοι στη Μήλο. Από τις 31 Αυγούστου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου, κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που --σας υπενθυμίζω, ακόμη και αυτή τη στιγμή είναι σε μικρό αριθμό, αυξάνει ο αριθμός μέχρι το τέλος του μηνός-- πραγματοποίησε περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις σε δραστηριότητες συγκεκριμένης εταιρείας στη νήσο Μήλο, για διάφορες παραβάσεις στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Σουφλιάς και έχουν σχέση με τη μόλυνση της θάλασσας. Το Υπουργείο επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 784.000 ευρώ. Για άλλες τρεις εγκαταστάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες.

Τέταρτο και τελευταίο σημείο, είναι η αύξηση των προστίμων, των ανωτάτων ορίων προστίμων, που προβλέπονται για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Σας είναι γνωστό ότι επίκειται στη Βουλή η συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορά στην κύρωση της σύμβασης παραχώρησης για τη Βορειοδυτική οδό Πελοποννήσου. Σε αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή πολύ σύντομα, θα προστεθεί τροπολογία που προβλέπει τον τετραπλασιασμό του ανωτάτου ορίου των προστίμων που επιβάλλονται σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών παραβάσεων. Τα πρόστιμα θα μπορούν να φτάνουν από 500.000 ευρώ, που είναι σήμερα το ανώτατο όριο, τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση στο ανώτατο όριο κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να ενισχυθεί με πολύ ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, η αποτρεπτική λειτουργία των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται στο βασικό νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος και στόχο έχουν να αντιμετωπιστούν ακόμη πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα που αναφύονται από την ένταση των πηγών ρύπανσης και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορεί στα σοβαρά η κυβέρνηση να κάνει λόγο για προστασία του περιβάλλοντος όταν έχει μόνο 19 Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και με δεδομένο αυτό το όργιο αυθαιρεσίας που αναφέρατε τα στοιχεία για την Κορώνεια; Πώς μπορεί να προληφθεί όλη αυτή η καταπάτηση του περιβάλλοντος με 19 Επιθεωρητές, τους οποίους σκόπιμα έχετε αφήσει τόσα χρόνια αδύναμους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο να προσεγγίζετε το θέμα πάντα από την αρνητική του πλευρά, ο οποίος τρόπος, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ εκείνο το οποίο βλέπω και το οποίο μόλις σας περιέγραψα, με τα στοιχεία τα οποία σας παρέθεσα, είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση ενισχύει ακριβώς το σώμα των Επιθεωρητών για να έχουμε πιο αποτελεσματικούς, πιο ουσιαστικούς ελέγχους. Σας λέω ακόμη ότι σε πάρα πολλά επίπεδα της προστασίας του περιβάλλοντος, την ουσιαστική ευθύνη την έχουν οι τοπικές αρχές. Η κυβέρνηση θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούμεθα όλοι μας, ώστε να διαφυλάξουμε αυτό το υπέρτατο αγαθό για όλους μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αλλά, 19 Επιθεωρητές; Γιατί είχατε τόσους 3,5 χρόνια; Γιατί δεν τους είχατε αυξήσει τα προηγούμενα χρόνια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Όλα γίνονται, όπως γνωρίζετε, με μια συγκεκριμένη διαδικασία, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να έχουν προσληφθεί με τρόπο που κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει  δεν αμφισβητείται άλλωστε-- αλλά να έχουν και εκείνα τα εχέγγυα και εκείνα τα προσόντα τα οποία απαιτούνται ώστε να κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά τους.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Οι 45 θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι αρκετοί δηλαδή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρουσιάζω τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν. Υπήρχαν 19, φτάνουμε στους 45. Εάν εσείς κρίνετε ότι μια αύξηση της τάξεως του 120  130% δεν είναι επαρκής, είναι θέμα αξιολόγησης. Κάνουν οι άνθρωποι αυτοί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη δουλειά τους.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Με βάση σημερινά δημοσιεύματα αλλά και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω εάν υπάρχει δυσαρέσκεια για το πρόσωπο του κ. Αλογοσκούφη στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πολλές φορές, το γνωρίζετε όλοι σας όσοι παρακολουθείτε τακτικά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, που έχει τεθεί αυτό ή συναφές ερώτημα και προς τον κ. Ρουσόπουλο και προς εμένα. Η απάντηση είναι πάντα η ίδια: Σας έχουμε πει όλα αυτά τα χρόνια ότι ουδέποτε κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εκφράζουν προς τα έξω ή διοχετεύουν με οποιαδήποτε μορφή δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Δηλαδή, αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει δυσαρέσκεια για τον κ. Αλογοσκούφη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά ότι: Πληροφορίες που αναγράφονται, ενδεχομένως, στον Τύπο ή μεταδίδονται από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα διότι, είτε οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου είτε ο Πρωθυπουργός δεν εκφράζουν δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένα μήνα μετά τις εκλογές τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι σε εκλογική ετοιμότητα και γιατί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ένα κόμμα πρέπει πάντα να είναι σε ετοιμότητα. Και πρέπει οι μηχανισμοί ενός κόμματος, μολονότι εγώ δεν μιλώ εκ μέρους του κόμματος, και φαντάζομαι ότι αυτό ισχύει για όλα τα μεγάλα κόμματα, πρέπει να διατηρούν εκείνους τους μηχανισμούς οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία τους.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό ισχύει σε όλες τις περιόδους και για όλα τα κόμματα. Εγώ, έτσι θέλω να πιστεύω. Τα κόμματα, όπως γνωρίζετε, είναι ζωντανοί οργανισμοί οι οποίοι πρέπει να λειτουργούν με όλες τις παραμέτρους.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ρωτάω γιατί μήπως η ισχνή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 152 βουλευτών, υπαγορεύει κάτι τέτοιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, τι είναι αυτά που λέτε; Ας μην ξεχνάτε ότι μόλις πριν από ένα μήνα, όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, την εμπιστοσύνη τους, με την ψήφο εμπιστοσύνης που παρέσχον στη σημερινή κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και των προγραμματικών μας διακηρύξεων.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, κακώς κάποια στελέχη το εκλαμβάνουν ως μήνυμα προς τους διαφωνούντες; Το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος είπαν ότι το κόμμα βρίσκεται ήδη σε εκλογική ετοιμότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, αυτό είναι το αυτονόητο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Πριν ένα μήνα οι βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να προχωρήσει την πολιτική της. Το γεγονός ότι ένα μήνα μετά υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις, προβληματίζει την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας το είπα και χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα και η σημερινή κυβέρνηση που προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είχε σε όλη της τη διαδρομή ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό: Την ελευθερία στην έκφραση και την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων όλων των στελεχών. Απόψεις οι οποίες εκφράζονται ή κατατίθενται είναι πάντοτε χρήσιμες για τη Δημοκρατία.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Ο κ. Πολύδωρας είναι ένας από τους βουλευτές που είχε την ευκαιρία πρόσφατα να συναντήσει και τον Πρωθυπουργό. Έχει μεταφέρει κάποια δυσαρέσκεια για στελέχη της παράταξης; Γιατί το Σαββατοκύριακο πληροφορούμαστε ότι έχει παραχωρήσει δύο συνεντεύξεις σε εφημερίδες, ασκεί σκληρή κριτική και υποστηρίζει ότι κάποιοι τον εξωθούν να φύγει από το κόμμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ένα μείζον θέμα και πρόβλημα, όπως είναι το Ασφαλιστικό, προκειμένου να συζητηθεί ουσιαστικά, χρειάζεται να εμφανιστούν τα δεδομένα του προβλήματος ώστε από εκεί και πέρα να αναζητηθούν τα ζητούμενα. Και τα δεδομένα, όπως λένε, όχι μόνο παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ευρύτερης αντιπολίτευσης, αλλά και κοινωνικοί παράγοντες, είναι το ύψος του ελλείμματος που υπάρχει στο ασφαλιστικό σύστημα, οι αναλογιστικές μελέτες ή και μετά ταύτα με αντικειμενικά κριτήρια να μπορεί κανείς να βρει το (δεν ακούγεται) γενέσθαι. Γιατί η κυβέρνηση οδηγείται και οδηγεί σε ένα τυφλό διάλογο που ήδη καταλήγει σε ναυάγιο, από ό,τι βλέπω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από πού το συμπεραίνετε αυτό;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γιατί ήδη είχαν αποχωρήσεις από τη Βουλή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από ποιόν;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Από όλη την αντιπολίτευση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φοβούμαι ότι σας έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είθε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αλλά, θα ήθελα να σας πω το εξής: Αυτοί οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα που διατύπωσε --εφόσον αναφερόμαστε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, εγώ ας περιοριστώ στον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης-- ότι έφυγε χθες από τη συζήτηση, γιατί δήθεν δεν συζητήθηκαν θέματα ουσίας, τα επιχειρήματα λοιπόν αυτά και έωλα είναι και αστήρικτα και αβάσιμα. Για ένα πολύ απλό λόγο: Δεν ήταν καν προγραμματισμένη, χθες, συζήτηση για θέματα ουσίας. Αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν καθαρά διαδικαστικά θέματα και μάλιστα να σας τα συμπυκνώσω σε δύο σημεία, δηλαδή τι θα συζητηθεί και με ποια σειρά. Ο διάλογος για να είναι αποτελεσματικός και να οδηγήσει εκεί που όλοι θέλουμε, δηλαδή να βρεθούν λύσεις για ένα σύστημα που νοσεί, που έχει μεγάλα προβλήματα --το έχει πει και ο κ. Μαγγίνας-- πρέπει να είναι με μια συγκεκριμένη σειρά. Όλοι όσοι μπορούν και θέλουν να συνεισφέρουν ιδέες, απόψεις, προτάσεις, είναι καλοδεχούμενοι. Η κυβέρνηση ούτε έχει την πρόθεση, ούτε πρόκειται να αποκρύψει οποιοδήποτε στοιχείο. Ασφαλώς και θα έρθουν όλα τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν, μόλις αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση για το θέμα στην Επιτροπή προς συζήτηση. Και τα ελλείμματα και οι ανάγκες για χρηματοδότηση, όλα αυτά τα στοιχεία θα έρθουν. Αλλά, η χθεσινή συζήτηση ήταν καθαρά διαδικαστική. Και φοβούμαι ότι ορισμένοι βιάζονται. Δεν εννοώ εσάς.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα παρουσιάσει η κυβέρνηση προτάσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει προτάσεις. Και ας κάνουν ορισμένοι ότι δεν υπάρχουν αυτές οι προτάσεις. Σας παραπέμπω...

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οι προτάσεις απαρτίζονται από μη, ότι δεν θα γίνει αυτό, δεν θα γίνει εκείνο, δεν θα γίνει το άλλο. Τι θα γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Σας παραπέμπω, για μια ακόμη φορά, στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές, όπου ο ίδιος παρουσίασε τους άξονες που προτείνει η Νέα Δημοκρατία και η σημερινή κυβέρνηση. ¶ξονες, βάσει των οποίων, κατά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και της σημερινής κυβέρνησης, πρέπει να οργανωθεί η συζήτηση. Λοιπόν, είναι γνωστά αυτά τα σημεία.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω για κάτι άλλο. Εκπνέει το χρονικό όριο που έχει δοθεί για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, τα οποία είναι παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Εγώ έχω να απευθύνω δύο ερωτήματα: Πρώτον, τι προτίθεται να κάνει η χώρα μας, δηλαδή να εφαρμόσει την οδηγία ή να ζητήσει νέα παράταση. Και δεύτερον, πώς τώρα αυτά τα Κέντρα λειτουργούν υπό τον έλεγχο του παλαιού Υπουργείου Εμπορίου. Θα συνεχιστεί αυτό το καθεστώς ή θα υπαχθούν στο Υπουργείο Παιδείας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να κάνω μια-δύο διαπιστώσεις πάνω σε αυτό το θέμα: Πρώτον, η χώρα μας, η Ελλάδα, σαφώς έχει την πρόθεση --και αυτό το αποδεικνύει συνεχώς στην πράξη-- να εναρμονίζει τη νομοθεσία της στις κοινοτικές οδηγίες. Δεύτερον, η Ελλάδα, όμως, χρησιμοποιεί το εθνικό της Δίκαιο, προκειμένου να ελέγχει την ποιότητα της παρεχομένης Παιδείας. Αυτό θα πράξει και στη συγκεκριμένη περίπτωση την οποία αναφέρετε. Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος που είναι πολύ ειδικό, σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να μην επιθυμεί αύξηση του ΦΠΑ σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο κάνει λόγο και για σύννεφα στις σχέσεις Μαξίμου και Υπουργείου Οικονομίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτησή σας;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς το σχολιάζετε; Ισχύει κάτι τέτοιο; Ότι ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί αύξηση του ΦΠΑ κατ` αρχήν και εάν υπάρχουν και σύννεφα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εκλαμβάνετε πληροφορίες, οι οποίες αναγράφονται στις εφημερίδες, ως απόψεις ή θέσεις της κυβέρνησης. Για το θέμα του ΦΠΑ, όπως σας είπα και χθες και για άλλα συναφή θέματα, τοποθετήθηκε εκτενώς ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, προχθές, στη συνέντευξη που έδωσε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αμφισβητείτε ότι η «Καθημερινή», η συγκεκριμένη εφημερίδα που αναφέρονται αυτά, γράφει συγκεκριμένες πληροφορίες ή γράφει από του κεφαλιού της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα σε ερώτημα που μου ετέθη προ ολίγου. Ισχύει η απάντησή μου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αμφισβητείτε την αξιοπιστία της εφημερίδας και την εγκυρότητά της; Αυτό λέω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν αμφισβητώ ούτε την αξιοπιστία, ούτε την ευχέρεια, ούτε την ελευθερία που έχει οποιοδήποτε ΜΜΕ ή οποιοσδήποτε δημοσιογράφος να διατυπώνει απόψεις ή πληροφορίες που έχει. Εγώ, όμως, τοποθετούμαι από την άλλη πλευρά σε ερωτήματα που μου τίθενται, συγκεκριμένα, με συγκεκριμένο τρόπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πού αποδίδετε το σημερινό μπαράζ πρωτοσέλιδων τίτλων και δημοσιευμάτων για τις εσωκομματικές διαφοροποιήσεις στη Νέα Δημοκρατία; Έχουν κάποια βάση ή ισχύει το άλλο που γράφει πρωτοσέλιδα, επίσης, φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ότι χτυπούν τη Νέα Δημοκρατία για να ξεχαστεί η κρίση στο ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για δημοσιεύματα εφημερίδων.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, από το Λονδίνο, επικαλέστηκε το άρθρο 11 της ενδιάμεσης Συμφωνίας, για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να θέσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Πώς το σχολιάζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική θέση για το συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστή. Εχει διατυπωθεί επανειλημμένα και από τον Πρωθυπουργό και από την Υπουργό Εξωτερικών. Συμπληρωματικά λέω, και ενημερωτικά για εσάς, ότι η πλήρης ανάπτυξη της ξεκάθαρης ελληνικής θέσης στο συγκεκριμένο θέμα έγινε από την Υπουργό κ. Μπακογιάννη στη συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα, την περασμένη Κυριακή.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε, να επανέλθουμε λιγάκι στο θέμα των φερόμενων ως διαφωνούντων. Προβληματίζει την κυβέρνηση εάν αυτή η δημόσια δυσαρέσκεια που εκφράζεται από κάποια στελέχη μπορεί να μεταφερθεί και στη Βουλή σε περίπτωση ψήφισης νομοσχεδίων κ.τ.λ.;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθώ να μην μπορώ να συμμεριστώ μαζί σας τις διατυπώσεις που εσείς χρησιμοποιείτε. Η έκφραση απόψεων, η διατύπωση απόψεων, είναι δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου που διαθέτει κάθε βουλευτής.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Χθες, ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος μετακινήθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας, έκανε λόγο για «τρωκτικά που λυμαίνονται τα Ταμεία». Εάν δεν κάνω λάθος, η θέση της κυβέρνησης είναι να προτείνει σε όσους έχουν στοιχεία να πάνε στη Δικαιοσύνη. Το είπαν αυτό και στον κ. Γιαννόπουλο όταν...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για δηλώσεις οποιουδήποτε στελέχους. Θα σας παρακαλούσα μόνο να διαβάσετε τις δηλώσεις επ` ακριβώς όπως έχουν γίνει και θα σας συνιστούσα ενθέρμως να το κάνετε.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Μπορείτε κ. Εκπρόσωπε να μας εξηγήσετε πώς αξιολογεί η κυβέρνηση τις αντοχές της κοινωνίας, εφόσον ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα προχωρήσουν οι αλλαγές όσο αντέχει η κοινωνία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο χρειάζεται η κοινωνία είναι να εξευρεθεί η κοινή συνισταμένη όλων των προτάσεων, όλων των εισηγήσεων, όλων των ιδεών, οι οποίες κατατίθενται και φαντάζομαι ότι θα κατατεθούν και στο επόμενο διάστημα στο τραπέζι, ώστε να αναθεωρηθεί, να προσαρμοστεί το ασφαλιστικό μας σύστημα σε ένα βάθος χρόνου. Να είναι δίκαιο, να είναι βιώσιμο και να εξασφαλίζει σε όλους τους Έλληνες, που κάποια στιγμή θα τελειώσουν εκείνη την περίοδο της ζωής τους που δουλεύουν και θα βγουν στη σύνταξη, όσο το δυνατόν καλύτερες απολαβές. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει σε όλες τις περιπτώσεις που χειρίστηκε σημαντικά θέματα, οικονομικά, κοινωνικά  τα λέω αυτά γιατί αφορούν όλους μας-- τον ήπιο, λογικό, συνετό τρόπο, με τον οποίο τα προσεγγίζει.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Να επανέλθω λίγο στο θέμα του περιβάλλοντος. Ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος κ. Δήμας, που τυχαίνει να είναι και Έλληνας, έχει μιλήσει για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Από όσα γνωρίζω, ο κ. Σουφλιάς είχε πει σε ανύποπτο χρόνο, σε κάποια συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στη Βουλή, ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος. Συμμερίζεται η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχουν οι δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και η αποτελεσματικότητά τους. Και σημασία έχει, επίσης, ότι πράγματα που δεν είχαν γίνει για πάρα πολλά χρόνια γίνονται τώρα και φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή, να προστατεύουμε το περιβάλλον και για μας και για τις μελλοντικές γενιές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού, σε θέματα περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση έχει δει τις περιφράξεις και τα μπάζα που ξεφυτρώνουν στις εκτάσεις του Υμηττού που κάηκαν το καλοκαίρι και δεν έχουν κηρυχθεί καν αναδασωτέες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι σχετικά με τις αναδασώσεις, σε αυτές τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση είναι αμείλικτη. Επ` αυτού του θέματος, δεν έχει κανείς να προσάψει κάτι στην κυβέρνηση. Οι εκτάσεις που καίγονται, ανακηρύσσονται χωρίς χρονοτριβή αναδασωτέες και όπου υπήρχε δάσος, ξαναγίνεται δάσος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτά είναι λόγια. Στην πράξη δεν το έχετε κάνει ακόμα. Γιατί και στην Πάρνηθα, με το Καζίνο, πάλι είχαν εκεί παραχωρηθεί εκτάσεις και στη Ραφήνα, αν δεν κάνω λάθος, είχαν κτιστεί στα καμένα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου φαίνεται ότι μπλέκετε θέματα τα οποία δεν έχουν σχέση το ένα με το άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το ίδιο πράγμα είναι, καταπάτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Στο θέμα των διαφωνούντων, θα ήθελα να μας πείτε ή μάλλον να μας προσδιορίσετε, αν μέσα στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης, όπως είπατε, των απόψεων των βουλευτών, μπορεί να ενταχθεί και η τοποθέτηση κάποιου βουλευτή ή πρώην Υπουργού που λέει ότι «εγώ δεν επικροτώ τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φοβούμαι ότι θα σας απογοητεύσω για μία ακόμη φορά, αφού δεν πρόκειται να κάνω σχόλιο για καμία τοποθέτηση του ενός ή του άλλου στελέχους. Αλλά θα σας καλέσω και σας να διαβάζετε συνολικά και όχι αποσπασματικά τις δηλώσεις.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Αναφέρομαι στις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Γιαννόπουλος, χθες, μεταξύ άλλων εξέφρασε και την άποψη ότι δεν επικροτεί αποκλειστικά όλες τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα πως δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Επειδή αναφερθήκατε και υπαινιχθήκατε ότι δεν διαβάζουμε σωστά τις δηλώσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και όχι αποσπασματικά.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Μια και αναφερθήκατε πριν στη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Λαγκαδά, προ καιρού είχε κάνει μια ερώτηση ο κ. Παπαδημούλης και είχε λάβει μία απάντηση από την κ. Χούπνερ, σύμφωνα με την οποία σε αυτό τον κατάλογο που εδόθη στον κ. Παπαδημούλη και στη δημοσιότητα σχεδόν όλα, αν δεν απατώμαι, τα έργα των βιολογικών καθαρισμών δεν έχουν καθόλου απορροφητικότητα, είναι στο μηδέν η απορροφητικότητά τους από την Ελλάδα, σχετικά με το Γ΄ ΚΠΣ και το ίδιο συμβαίνει και με πολλές άλλες περιβαλλοντικές μελέτες που η απορροφητικότητά τους είναι είτε αντίστοιχα μηδέν, είτε πάρα πολύ χαμηλή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε δώσει απάντηση σε αυτό το θέμα. Το ερώτημα έχει υποβληθεί πολλές φορές. Θα σας παραπέμψω στην απάντηση την οποία έχω δώσει.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Είπατε νωρίτερα ότι υπάρχει ελευθερία έκφρασης στη Νέα Δημοκρατία και ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι καλοδεχούμενες, διότι συμβάλλουν στο διάλογο και στον προβληματισμό. Υπάρχει κατά την γνώμη της κυβέρνησης ένα όριο στην έκφραση αυτής της διαφορετικής ενδεχομένως άποψης και εκτιμάτε ότι οι βουλευτές γνωρίζουν ποια είναι αυτά τα όρια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ πιστεύω ότι οι βουλευτές, βεβαίως, εκλεγόμενοι από τους Έλληνες πολίτες, είναι υπεύθυνα άτομα και κινούνται με υπευθυνότητα. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω κάτι διαφορετικό.

ΧΙΤΙΡΟΓΛΟΥ: Ενόψει της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή πλημμυρών και σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα κάπου, αν υπάρχει ένας προγραμματισμός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή παρουσίασα, εδώ σε αυτή την αίθουσα, διάφορα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί. Ευχαρίστως, επειδή νομίζω ότι δεν ήσασταν εδώ, να σας τα δώσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο Ασφαλιστικό να επανέλθω. Τώρα, όπως θα είδατε και εσείς χθες τα στοιχεία, έχει πέσει κατακόρυφα το προσδόκιμο ζωής. Μήπως η κυβέρνηση σκέφτεται να επανεξετάσει το ζήτημα των ορίων ηλικίας όχι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω; Γιατί, έτσι και αλλιώς, δεν θα προλάβουν οι περισσότεροι να φτάσουν στη σύνταξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με δραματικό τρόπο παρουσιάσατε μια υποτιθέμενη εξέλιξη της ζωής στη χώρα μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μακάρι να ήταν θέμα μόνο παρουσίασης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Στο θέμα πάλι του Ασφαλιστικού. Δεν θα σας ρωτήσω ούτε για το προσδόκιμο, ούτε για τα όρια ηλικίας. Είπατε χθες, σε αυτή την αίθουσα, ότι όσοι προκαλέσουν το ναυάγιο φέρουν την ευθύνη και ότι όσοι αποχωρούν από το διάλογο το κάνουν γιατί δεν έχουν ιδέες. Πριν από λίγο, όμως, σε σχετική ερώτηση συναδέλφου απαντήσατε ότι τα γεγονότα μας έχουν ξεπεράσει και ότι όσοι θέλουν να συνεισφέρουν προτάσεις είναι καλοδεχούμενοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως, πάντα.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ρίχνετε γέφυρες προς την πλευρά που αποχώρισε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τώρα τολμώ να πω, επειδή δεν ήσαστε συνεχώς στην ενημέρωση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες που γίνεται ενημέρωση, δεν έχετε υπόψη σας ότι τόσο ο κ. Ρουσόπουλος, όσο και εγώ, λέμε συνεχώς το ίδιο πράγμα. Δεν κλείνει καμία πόρτα για όποιον έχει φύγει, εάν θέλει να γυρίσει ή αν θέλει να υποβάλλει προτάσεις. Έχουμε πει ότι και τα κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι οι οποίοι έχουν κληθεί να λάβουν μέρος στο διάλογο, είναι καλοδεχούμενοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, να πουν τις ιδέες τους και να είναι παρόντες. Αυτό είναι το ζητούμενο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Εντέλει, έχετε να μας πείτε κάτι σχετικά με την αναλογιστική μελέτη; Η κυβέρνηση ξέρει αυτή τη στιγμή που βρίσκεται το πρόβλημα; Έχει παραγγελθεί κάποια μελέτη; Την έχετε στα χέρια σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως με πληροφόρησε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Απασχόλησης κ. Βασίλης Μαγγίνας, έφτασαν αργά χθες το βράδυ στα χέρια του τα τμήματα εκείνα της αναλογιστικής μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που αναφέρονται στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ. Δηλαδή, τα δύο σημαντικότερα τμήματα, αφού καλύπτουν τους δύο μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς στη χώρα μας. Σας υπενθυμίζω ότι η εν λόγω μελέτη ζητήθηκε --η επεξεργασία αυτής της μελέτης-- από την ανεξάρτητη Αναλογιστική Αρχή της χώρας μας. Η μελέτη, σας λέω πληροφοριακά, είναι συντεταγμένη στην αγγλική γλώσσα. Πρόκειται για διεθνή Οργανισμό που την έχει συντάξει. Έχει αρχίσει ήδη η μετάφρασή της στα ελληνικά. Υπολογίζεται ότι η μετάφραση θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πότε θα την πάρουμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Υπουργός κ. Μαγγίνας, όπως με ενημέρωσε, θα δώσει το μεταφρασμένο κείμενο της μελέτης στα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους που έχουν κληθεί να μετάσχουν στο διάλογο, μόλις ολοκληρωθεί η μετάφραση. Αυτό πιθανό να γίνει και τη Δευτέρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Χαμένοι στη μετάφραση είναι εκεί στο Υπουργείο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ένα κείμενο που ασφαλώς αναγνωρίζετε ότι περιέχει πάρα πολλούς τεχνικούς και ειδικούς όρους. Δεν νομίζω ότι είναι πολύς ο χρόνος μέχρι την αρχή --το αργότερο λέω μέχρι την αρχή-- της ερχόμενης εβδομάδας.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 19 October 2007 - 14:27:21 UTC