Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 99075515

Έκδοση 1

brf0410

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, στις 09.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ναυτιλίας, κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να κάνω καταρχήν μια τεχνική ερώτηση, εάν έχετε υπόψη σας από το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, την επόμενη εβδομάδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Όταν υπάρξει κάτι επ` αυτού θα σας ανακοινωθεί εγκαίρως.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Να ρωτήσω και κάτι πιο πολιτικό. Σε σχέση με το πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με τη συμμετοχή τους στο διάλογο για το ασφαλιστικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στόχος της κυβέρνησης, στόχος όλων μας είναι και πρέπει να είναι η διασφάλιση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα είναι δίκαιο, σύγχρονο και βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Πρέπει όλοι να φροντίσουμε, ώστε οι συμπολίτες μας που έχουν δουλέψει μια ολόκληρη ζωή και φτάνουν στην ηλικία της συνταξιοδότησης, να έχουν εξασφαλισμένη μια μελλοντική ζωή και πέρα από τη συνταξιοδότηση με καλές, όσο το δυνατόν καλύτερες απολαβές. Για να γίνει αυτό δυνατόν, να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι απαραίτητο, όπως ξέρετε, να γίνουν ορισμένες αλλαγές, ορισμένες προσαρμογές. Και σε αυτό ακριβώς το στόχο κατατείνει ο διάλογος με τη συμμετοχή των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων. Ένας διάλογος, την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του οποίου, πήρε η κυβέρνηση. Σας παραπέμπω ειδικότερα γι` αυτό για το οποίο με ρωτήσατε, στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συμφωνεί η κυβέρνηση ή διαφωνεί με τις προτάσεις για το Ασφαλιστικό του κ. Αναλυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ξέρετε, ο διάλογος αρχίζει. Και θα αρχίσει εκεί όπου πρέπει να διεξαχθεί ο διάλογος. Στο Κοινοβούλιο, στις Επιτροπές, μεταξύ --όπως σας είπα-- των εκπροσώπων των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σε σημαντικές βασικές αρχές, όσον αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Οι αρχές αυτές είναι γνωστές. Τις έχει παρουσιάσει και ο Πρωθυπουργός. Σας ανέφερα ότι ο Πρωθυπουργός --νομίζω στην τελευταία συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας-- αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτό το θέμα, αλλά το ίδιο έκανε και στις προγραμματικές δηλώσεις και βεβαίως έχει αναφερθεί αναλυτικά και ο αρμόδιος Υπουργός.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επιμένουμε, γιατί είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και απασχολεί όλο τον ελληνικό λαό και υπάρχει μια εξέλιξη. Η άρνηση, καταρχήν, των κομμάτων της Αριστεράς να προσέλθουν σε αυτό το διάλογο. Επ` αυτού η κυβέρνηση έχει να κάνει κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο. Είπε, χθες, σας διαβάζω τη δήλωσή του: «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να βλέπει το πρόβλημα αλλά να αδιαφορεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να συντάσσεται με τους προνομιούχους και τους βολεμένους, βλάπτοντας όλους τους άλλους. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει το μέλλον των νέων γενεών. Η ακινησία και η άρνηση είναι η πιο αντιλαϊκή επιλογή, διότι είναι αδιέξοδη. Όλοι έχουμε ευθύνες, όλοι έχουμε υποχρεώσεις».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αν τελικά, η αντιπολίτευση αρνηθεί να παρακαθήσει στο τραπέζι του διαλόγου, τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα προχωρήσει μόνη της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταρχήν, περιμένουμε όλες τις απαντήσεις και όταν έρθουν αυτές οι απαντήσεις, από όλους τους φορείς, τότε θα δούμε ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι αναλαμβάνουν πραγματικά τις ευθύνες τους. Έναντι όλων των εργαζομένων, έναντι όλων των ασφαλισμένων, έναντι των μελλοντικών γενεών. Όπως γνωρίζετε, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μαγγίνας είναι ήδη σε επαφή με όλους τους φορείς. Σήμερα συνεχίζει αυτές τις επαφές και έχει συναντήσεις. Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο πάνω σε αυτό το θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή κανένας δεν έχει το δικαίωμα να συντάσσεται με τους προνομιούχους και τους βολεμένους, μπορείτε να μας πείτε, ποιοι είναι οι βολεμένοι στο ασφαλιστικό, συγκεκριμένα; Ποιους εννοείτε βολεμένους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω γι` αυτό το θέμα, το είπα. Είναι ξεκάθαρο. Δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι πολύ γενικόλογο. Μπορείτε να μας πείτε εάν είναι βολεμένοι αυτοί που παίρνουν σύνταξη 1000 με 1200 ευρώ και θα έπρεπε σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη να πάμε στο μοντέλο ΙΚΑ που παίρνουν 480 ευρώ; Αυτό εννοείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήσατε, εάν δεν κάνω λάθος, και προχθές τον κ. Ρουσόπουλο για το ίδιο ακριβώς μοντέλο και σας έδωσε πολύ αναλυτική απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Καμία απάντηση δεν μου έδωσε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μην επαναλαμβανόμαστε. Αυτή είναι η δική σας κρίση. Δεν τη συμμερίζομαι, αλλά δεν θέλω να σας αφαιρέσω το δικαίωμα να την έχετε. Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιοι είναι βολεμένοι, θα μας πείτε;

ΑΡΜΕΝΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Σολάνα, ότι δεν του αρέσουν τα βέτο, ο οποίος επίσης αποκάλεσε τέσσερις φορές τα Σκόπια, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω ότι τοποθετήθηκε σήμερα το πρωί για το θέμα η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Εξ όσων γνωρίζω, επίσης, πριν από λίγο, στην καθιερωμένη ενημέρωση την οποία έκανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος, υπήρξαν απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα. Σε αυτές τις απαντήσεις, οι οποίες δόθηκαν, παραπέμπω.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει από χθες το βράδυ, ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» και σήμερα αναδημοσιεύεται σε εφημερίδες, σχετικά με τον κ. Σουφλιά και μια μη αναθεωρηθείσα οικοδομική άδεια. Καταρχάς, κάποιο σχόλιο, εάν έχετε γι` αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστό το ήθος και η ακεραιότητα του Υπουργού κ. Γιώργου Σουφλιά. Εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Σουφλιάς έχει ήδη τοποθετηθεί. Τοποθετείται όμως και με μια επιπλέον ανακοίνωση η οποία δίδεται στη δημοσιότητα αυτή την ώρα που μιλάμε και η οποία καλύπτει με απόλυτα πειστικό τρόπο όλες τις πτυχές του θέματος.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στην οποίαν αναφέρθηκε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός, θα ξεκινήσει με τη μεταρρύθμιση της περσινής μεταρρύθμισης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω από πού βγάζετε αυτό το συμπέρασμα. Εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι ότι συνεχίζονται όλες οι ενέργειες οι οποίες είναι απαραίτητες στην κατεύθυνση, ακριβώς, της εφαρμογής του νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες από τη Βουλή. Ένας νόμος ο οποίος έχει τη στήριξη της μεγάλης κοινωνικής και φοιτητικής πλειοψηφίας στον τόπο μας. Προχωρούμε με συνέπεια στο δρόμο αυτών των μεταρρυθμίσεων. Προχωρούμε, όπως είπε, άλλωστε, και ο Υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης, χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους φοιτητών, διορθώνοντας ενδεχομένως, ορισμένες, αν κριθεί ότι υπάρχουν, αδυναμίες που πιθανόν να προκύψουν κατά την εφαρμογή του νόμου, συμπληρώνοντας κενά, όπου και αν αυτά υπάρχουν, συζητώντας καινούριες ιδέες που προκύπτουν διαρκώς και εδώ στη χώρα μας και σε διεθνές επίπεδο. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Μέσα στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της επιδίωξης, που είναι η εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, πραγματοποιούνται όλες εκείνες οι επαφές και οι συνεννοήσεις που και χρήσιμες είναι και ωφέλιμες, ώστε να μπορέσουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των οποίων την αναβάθμιση ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση, να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις και να κάνουν εκείνες τις προσαρμογές που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του νόμου. Δεν υπάρχει, συνεπώς, τίποτε σαν και αυτό που υπαινιχθήκατε.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπήρχαν κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πότε θα λάβει την έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο νέος εκλογικός νόμος. Ανέφεραν ότι αυτό θα γίνει την επόμενη Τρίτη. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες. Ισχύει αυτό που σας είπε ο κ. Ρουσόπουλος, ότι η κατάθεση του σχεδίου νόμου για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνει σύντομα στη Βουλή. Και αν δεν με απατά η μνήμη μου, όταν ρωτήθηκε είπε ότι θα κατατεθεί εντός της τρέχουσας περιόδου της νέας Βουλής. Δεν έχω περισσότερες πληροφορίες.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός στο τέλος της χθεσινής του ομιλίας, για να είμαι ακριβής, κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του να καταπολεμήσουν όλοι μαζί, όπως λέει, σας διαβάζω ακριβώς τη φράση «την απαξία της πολιτικής που κάποιοι συστηματικά επιχειρούν». Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιοι είναι αυτοί που συστηματικά επιχειρούν την απαξία της πολιτικής; Είναι πολιτικά κόμματα ή κάποια εξωθεσμικά κέντρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα επ` αυτού. Παραπέμπω στην ομιλία του Πρωθυπουργού.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε χθεσινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Μπούρας, βουλευτής του υπολοίπου Αττικής, εισηγητής του άρθρου 24, φαίνεται να λέει σε ψηφοφόρο του ότι θα αποχαρακτηρίσει έκταση στην οποία ο ψηφοφόρος έχει χτίσει. Έχετε κάτι να πείτε επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι η αταλάντευτη δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης ότι όλες οι περιοχές που ήταν δάση και κάηκαν από πυρκαγιές, χαρακτηρίζονται ως αναδασωτέες και θα ξαναγίνουν δάση. Κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγουμένης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και σας διαβεβαιώ ότι το ίδιο θα γίνει και κατά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης που οι Έλληνες πολίτες επανεξέλεξαν με πλειοψηφία, ώστε να κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δεν θα υπάρχει εξαίρεση από αυτή την αρχή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ θέλω να ρωτήσω πάλι για το ασφαλιστικό. Ο κ. Αναλυτής, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής που έχει συστήσει το Υπουργείο Οικονομίας, από την περασμένη εβδομάδα βγαίνει και δίνει συνεντεύξεις με τις προτάσεις και με τις θέσεις του. Βάζει μια ατζέντα διαλόγου για το ασφαλιστικό. Δημιουργείται έτσι ένα αρνητικό κλίμα, τουλάχιστον σε σχέση με τα κόμματα της Αριστεράς και με τις οργανώσεις των εργαζομένων. Η κυβέρνηση γιατί αποφεύγει να αποδοκιμάσει αυτές τις προτάσεις ή να δείξει ότι είναι σε διαφορετική κατεύθυνση και αφήνει να δηλητηριάζεται το κλίμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει ένα και σημαντικό θέμα. Ένα θέμα το οποίο πρέπει να απασχολεί και να ενδιαφέρει όλους μας. Να βρούμε εκείνες τις λύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες, χρήσιμες και ωφέλιμες, ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να έχει μεγάλο χρόνο ζωής, ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να έχουν μετά την έξοδό τους από την ενεργό επαγγελματική δράση εξασφαλισμένη καλή σύνταξη. Αυτό είναι το ζητούμενο και νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο όλων μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή μιλήσατε για βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, μπορείτε να μας δώσετε μια απάντηση γιατί η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2008 έχει γράψει 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το ΙΚΑ τη στιγμή που βάσει του νόμου έπρεπε να γράψει 2.224, δηλαδή το 1% του ΑΕΠ; 224% εκατομμύρια λιγότερο έχει γράψει. Ποιος τινάζει την κοινωνική ασφάλιση στον αέρα; Μήπως το κράτος που κλέβει τα Ταμεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα προσυπογράψω τους χαρακτηρισμούς και τα ρήματα τα οποία χρησιμοποιείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να απαντήσετε γιατί δεν γράψατε το 1% στο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέτετε με επαναληπτικό τρόπο την ίδια ερώτηση. Παίρνετε απάντηση και θεωρώ περιττό να σας ξαναδώσω την απάντηση που πήρατε προχθές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, ήταν άλλη ερώτηση αν δεν το καταλάβατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ίδια ερώτηση. Σημασία έχει ότι όλοι πρέπει να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι. Το πιστεύω ξέρετε απόλυτα και νομίζω ότι οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες το πιστεύουν αυτό, ότι όλοι πρέπει να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για να βρούμε εκείνες τις λύσεις, εκείνα τα μοντέλα αν θέλετε, εκείνες τις κοινές συνισταμένες οι οποίες χρειάζονται ώστε να εξαφανιστούν οι κίνδυνοι που ενδεχομένως υπάρχουν για το ασφαλιστικό σύστημα. Σημασία έχει όλοι οι Έλληνες πολίτες σε βάθος χρόνου --και το εννοώ αυτό-- να μπορούν να παίρνουν καλές συντάξεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς να καθίσει όμως σε ένα τραπέζι όταν είναι προαποφασισμένες οι λύσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι μια δική σας διαπίστωση. Καταλήγετε σε συμπεράσματα τα οποία δεν με βρίσκουν καθόλου σύμφωνο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η οποία εκφράζει την πραγματικότητα και δεν απαντάτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτα προαποφασισμένο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί, λοιπόν, για το ΙΚΑ γράψατε στον προϋπολογισμό λιγότερα από ό,τι αυτά που του ανήκουν με βάση το νόμο; Κατά τα άλλα, τηρείτε τη νομοθεσία, έχετε νομιμότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ κ. Σπυράκη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω εάν οι προτάσεις Αναλυτή αποτελούν βάση εκκίνησης συζήτησης για την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές σε αυτό το θέμα. Σας είπα ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στα πλαίσια των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, με τον τρόπο που έχει περιγράψει πάρα πολύ ξεκάθαρα ο κ. Μαγγίνας και στην επιστολή που έστειλε προς τα πολιτικά κόμματα και στις επιστολές που επιδίδει και στις συζητήσεις που κάνει με τους κοινωνικούς φορείς. Θα έλεγα ότι θα πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούν οι συγκεκριμένες συνθήκες.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγη ώρα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι και μέχρι πριν από λίγο δεν υπήρχαν προϋπολογισμοί για τα νοσοκομεία. Αυτό θεωρείται κατά την κυβέρνηση ως αιχμή και προς την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας; Και εάν μου επιτρέπετε και ένα δεύτερο ερώτημα και απαντήστε συνολικά: Υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να μετακινηθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Υπουργείο Υγείας, όπως ακούγεται, διότι ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι δεν κουβεντιάστηκε αυτό το θέμα σήμερα, παρά τη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του κ. Μαγγίνα και του κ. Αλογοσκούφη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω το δεύτερο θέμα. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω ενδεχομένως εντός της ημέρας ή αύριο. Όσον αφορά το πρώτο θέμα, δεν νομίζω ότι η διαπίστωση ενός ζητήματος το οποίο υπήρχε για πάρα πολλά χρόνια συνιστά αιχμή εναντίον οιουδήποτε. Σημασία έχει να δίνονται λύσεις στα θέματα, όταν υπάρχουν θέματα και όταν προκύπτουν θέματα. Και αυτό ακριβώς γίνεται. Άλλωστε, το έχουμε πει και από τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι θα αποκτήσουν προϋπολογισμούς τα νοσοκομεία. Δεν είναι κάτι καινούργιο.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Τριάμισι χρόνια...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει μια διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί και η οποία δεν είναι εύκολο να ανατρέψει κακές συνήθειες που υπήρχαν για δεκάδες ετών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να επιστρέψω στο θέμα του Ασφαλιστικού: Τα δύο κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη είπαν ότι δεν συμμετέχουν στο διάλογο, ενώ οι οργανώσεις των εργαζομένων εξέφρασαν επιφυλάξεις. Το επιχείρημα που προβάλλουν όλοι είναι ότι δεν θα καθίσουν σε ένα τραπέζι διαλόγου να συζητήσουν περιστολή δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει περιστολή αυτών των δικαιωμάτων έτσι ώστε καλόπιστα και αυτοί να συμμετάσχουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί ο κ. Ρουσόπουλος με απόλυτη σαφήνεια πάνω σε αυτό το θέμα. Τα συγκεκριμένα αυτά ζητήματα που θέτετε, είναι σαφή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, να το πείτε με δικά σας λόγια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω τα θέματα πάρα πολύ καλά. Δεν χρειάζεται να σας κουράσω. Οι βασικές αρχές τις οποίες δεν αγγίζει κανείς, είναι γνωστές.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβάζοντας προσεκτικά χθες την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε καμία αναφορά στη λέξη «τετραετία», είτε με τη μορφή της προοπτικής προώθησης του κυβερνητικού έργου, είτε ως «ορίζοντας τετραετίας» όπως έλεγε παλιά ο Πρωθυπουργός. Θα ήθελα ένα σχόλιο. Πιστεύετε ότι είναι αποτέλεσμα παράλειψης; Γιατί τα ευκόλως εννοούμενα πιθανόν παραλείπονται ή κάτι άλλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές για πόσο χρονικό διάστημα εκλέγεται μια κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 4 October 2007 - 20:36:13 UTC