Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-06-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ασφαλώς δεν είναι μια ευχάριστη ημέρα σήμερα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί ο κ. Πολύδωρας, μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, βρίσκουν σύμφωνο τον Πρωθυπουργό; Απηχούν το κλίμα και το πνεύμα της σύσκεψης η οποία προηγήθηκε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε;

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Εννοώ, εάν ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίο οι Υπουργοί χειρίστηκαν την έκτακτη αυτή κατάσταση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός συνεργάστηκε σήμερα, στις 6.30 το πρωί , με το χάραμα της ημέρας, με τους συναρμόδιους Υπουργούς. Ενημερώθηκε για την εξέλιξη μιας κατάστασης η οποία κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι. Αναφέρομαι, βέβαια, στην πυκνότητα και τη συχνότητα των εστιών, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σε καιρικές συνθήκες οι οποίες είναι πρωτοφανείς για τη χώρα μας. Και έδωσε, βεβαίως, περαιτέρω οδηγίες για το συντονισμό. Την ενημέρωση για τη σύσκεψη, η οποία έγινε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και διήρκεσε δύο περίπου ώρες, την έκανε ο Υπουργός κ. Πολύδωρας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο κ. Πολύδωρας όμως, επειδή χθες είχαν βγει προς τα έξω πληροφορίες ότι δεν είχε ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά του, ρωτήθηκε βεβαίως εάν υπήρχε κάποια δυσφορία προς το πρόσωπό του, αν ανταποκρίθηκε επαρκώς στα καθήκοντά του. Βεβαίως, η απάντηση που έδωσε ήταν ότι ήταν δύσκολες οι καιρικές συνθήκες, δύσκολος ο καιρός, η φωτιά ήταν δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Το θέμα είναι, η ερώτησή μου: Θα μπορούσε και καλύτερα να είχε λειτουργήσει η κρατική μηχανή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι οι συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισε η χώρα για αρκετά εικοσιτετράωρα, είναι πρωτοφανείς, καθόλου συνηθισμένες για τη χώρα μας. Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Σιούφας, μιλώντας στη Βουλή, επικρατούσαν συνθήκες και θερμοκρασίες ερήμου. Δεν έχουμε ξαναζήσει στην Ελλάδα από την εποχή που γίνεται καταμέτρηση και καταγραφή των θερμοκρασιών, τέτοιες θερμοκρασίες σε τέτοια διάρκεια χρόνου. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες από ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Εάν δει κανείς το χάρτη όπου ξέσπασαν πυρκαγιές, όπου υπήρξαν εστίες, θα διαπιστώσει ότι είχαμε από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου, δηλαδή μέχρι χθες βράδυ, 307 πυρκαγιές. Ποτέ άλλοτε στη χώρα --και δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις με άλλες χώρες, αλλά φαντάζομαι και σε άλλες χώρες που έχουν παρόμοιες κλιματικές συνθήκες με τις δικές μας έτσι θα είναι-- δεν υπήρξαν τόσες πυρκαγιές. Και όλοι οι άνθρωποι που απασχολούνται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε άλλες υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και χιλιάδες εθελοντές, κατέβαλαν και εξακολουθούν να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με όλες τις δυνάμεις τους, μη λαμβάνοντας υπόψη τον κόπο, ώστε να σβήσουν οι πυρκαγιές. Έχετε συνεχή ροή πληροφόρησης από το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο έχει και την επιχειρησιακή ευθύνη για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Επειδή μιλήσατε για μεγάλη πυκνότητα και συχνότητα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έχει η κυβέρνηση από τα στοιχεία που έχει λάβει από τις αρμόδιες αρχές μέχρι τώρα, βέβαια ακόμη είναι δύσκολη η κατάσταση και νωρίς, έχει κάποια στοιχεία ότι μπορεί να πρόκειται για δόλιες ενέργειες; Και να ρωτήσω και κάτι δεύτερο, εάν στη σύσκεψη συζητήθηκε από την κυβέρνηση να ληφθούν κάποια μέτρα ούτως ώστε να προστατεύονται τα δάση μας, να προλαμβάνονται οι φωτιές, γιατί είναι κάτι το οποίο συζητούμε επί δεκαετίες στην Ελλάδα και φτάνουμε πάλι στο ίδιο σημείο, να θυμόμαστε μεγάλες πυρκαγιές. Η Αττική δεν έχει πια άλλα δάση να καούν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θέλω να μπω και δεν μπορώ να μπω άλλωστε αυτή τη στιγμή, δεν είμαι και ειδικός, στο πρώτο θέμα το οποίο θίξατε. Ρωτήθηκε ο κ. Πολύδωρας, έδωσε και μια απάντηση, την οποία προσυπογράφω, με την έννοια ότι εκείνο που αυτή τη στιγμή απασχολεί όλους μας και πάνω στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες όλων μας και κυρίως εκείνων οι οποίοι είναι ταγμένοι για να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές, τέτοιου είδους φυσικά φαινόμενα, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Με άλλα λόγια, να σβήσουν οι πυρκαγιές, να μην προκληθεί άλλη ζημιά και άλλη καταστροφή. Όλα τα άλλα έπονται. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ακόμη ότι η σημερινή κυβέρνηση σε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά τη θητεία της πέρυσι και πρόπερσι --η χώρα μας είναι μια χώρα της Μεσογείου με υψηλές θερμοκρασίες, στεγνό κλίμα και έχει πυρκαγιές το καλοκαίρι-- έλαβε συγκεκριμένα μέτρα: Πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις, κήρυξε τις περιοχές αμέσως αναδασωτέες, κατέγραψε τις ζημιές και δεν επέτρεψε σε καμία περίπτωση, ακριβώς, επειδή πήρε αμέσως αυτά τα μέτρα --είχαν γίνει και τότε συγκεκριμένες ανακοινώσεις-- να εξυπηρετηθούν κάποιοι που πιθανόν να υπάρχουν και απεργάζονται κάποια σχέδια. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να κάνω καμία εικασία. Θα ήθελα όμως να σας υπενθυμίσω και το εξής: Σας είχα μιλήσει πριν από λίγες ημέρες για την ανάγκη συντάξεως των δασικών χαρτών που είναι κάτι απαραίτητο, κάτι το οποίο, όπως γνωρίζετε, η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προωθήσει και ελπίζει να ξεπεραστούν ορισμένα νομικά εμπόδια --στα οποία σήμερα δεν θα ήθελα να αναφερθώ-- τα οποία υπάρχουν, ώστε να γίνει η κατάρτιση αυτών των δασικών χαρτών. Κάτι που αναμφίβολα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Επιστρέφω, όμως, στην ουσία και επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με ειδικές, ασυνήθιστες, πρωτοφανείς συνθήκες. Και εκείνο που μετράει αυτή τη στιγμή και είμαι βέβαιος ότι σε αυτό έχουμε όλοι τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων πολιτών, γιατί κανείς δεν θέλει να βλέπει να καίγονται δάση, να καίγονται ιδιοκτησίες, να καταστρέφεται ο πλούτος της χώρας, εκείνο λοιπόν που προέχει είναι απλό: Οι άνθρωποι οι οποίοι με αυτοθυσία, αυταπάρνηση, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον κόπο τον οποίο καταβάλλουν, για δύο και πλέον ημέρες, να αφεθούν ελεύθεροι με τις ειδικές γνώσεις και την πείρα που έχουν, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ακόμη υπάρχουν. Τα οποία, όπως ασφαλώς θα έχετε ενημερωθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν μεν περιοριστεί στον αριθμό, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Μας το αποσαφηνίζετε λίγο, ποιοι τους δεσμεύουν αυτούς τους ανθρώπους και δεν είναι ελεύθεροι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανείς. Στη ρύμη του λόγου μου επέλεξα ενδεχομένως λάθος λέξη. Εννοώ να αφεθούν απερίσπαστοι. Δεν εννοώ ότι κανείς --προς Θεού-- προβάλλει εμπόδια ή δυσκολίες. Αλλά, ας μη ξεχνάμε ότι και αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε ειδικές συνθήκες, σε εδάφη τα οποία είναι --αν και κοντά στην Αθήνα ορισμένα-- δύσκολα προσπελάσιμα, για ειδικούς λόγους. Γιατί οι ορεινοί όγκοι δεν είναι εύκολα προσπελάσιμοι πάντα και οι άνθρωποι αυτοί είναι τώρα, από τις 27 του μηνός, τρεις ημέρες κοντά, δυόμιση ημέρες τουλάχιστον σε συνεχή δράση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκτός από τις φθηνές δικαιολογίες περί πρωτοφανών συνθηκών, τις οποίες έχει βαρεθεί να τις ακούει ο κόσμος, όπως έχει βαρεθεί και τους προηγούμενους που λέγανε για ακραία καιρικά φαινόμενα, έχετε να δώσετε μια συγκεκριμένη και σαφή απάντηση στο λαό του λεκανοπεδίου γιατί κάηκε η Πάρνηθα; Ποιοι διέπραξαν αυτό το έγκλημα, γιατί δεν το απέτρεψε η κυβέρνηση, γιατί αφήσατε να καεί η Πάρνηθα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω πόσα χρόνια ζείτε σε αυτή την πόλη στην οποία όλοι μας ζούμε. Αλλά εγώ δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε να αντιμετώπισε η χώρα  απ` ό,τι μου λένε και οι στατιστικές και δεν έχω λόγο να τις αμφισβητώ-- τέτοιες καιρικές συνθήκες από τότε που γίνεται καταγραφή των καιρικών συνθηκών. Είναι πρωτοφανείς εδώ και περισσότερο από 100 χρόνια. Συνεπώς, θα πρέπει κανείς αυτό να το λαμβάνει υπόψη του, όταν αντιμετωπίζει μια κατάσταση η οποία ασφαλώς είναι δυσάρεστη, μας πονάει όλους μας. Κανείς δεν είναι εύκολο να συμβιβαστεί με αυτό που συμβαίνει, ότι καίγονται δηλαδή οι πράσινοι πνεύμονες της Αθήνας, της Αττικής. Αλλά, να μην βλέπουμε τα πάντα με μια υπεραπλουστευτική προσέγγιση. Όλα τα γεγονότα δεν είναι τα ίδια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά όταν ο Πρωθυπουργός στις 13 Μαρτίου διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό και τον λαό του λεκανοπεδίου ότι φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά εφαρμόζουμε το εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τι εννοούσε; Ήταν κούφια λόγια; Πού είναι αυτό το εθνικό σχέδιο; Πώς εκφράστηκε αυτό στην Πάρνηθα, στο Πήλιο και αλλού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς με την ταχύτητα που έχετε να διατυπώνετε τις ερωτήσεις σας και την προετοιμασία την οποία έχετε κάνει, δεν λαμβάνετε υπόψη το απλό στοιχείο που σας είπα: Ότι ποτέ άλλοτε από τότε που καταγράφονται θερμοκρασίες και κλιματικά φαινόμενα στο χώρο μας, δεν έχει αντιμετωπίσει η χώρα μια τέτοια μεγάλης διάρκειας, πέρα από κάθε τι άλλο που είχαμε δει, κατάσταση με τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Ο Πρωθυπουργός μίλησε τότε γι` αυτό το οποίο είχε κάνει από τότε, εγκαίρως, ο κρατικός μηχανισμός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απλώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μια κατάσταση η οποία ποτέ άλλοτε δεν έχει ενσκήψει στον ελληνικό χώρο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Καταγγέλλουν οι Δήμαρχοι και οι Νομάρχες ότι ούτε πυροσβεστικά οχήματα, ούτε αεροπλάνα εμφανίστηκαν τις πρώτες ώρες και αφέθηκε από τα Δερβενοχώρια η φωτιά βρέθηκε στον Εθνικό Δρυμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μου επιτρέψετε, λοιπόν, να σας δώσω ορισμένα στοιχεία. Το τριήμερο από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2007, σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα 307 δασικές πυρκαγιές. Αναλυτικότερα 96 πυρκαγιές την Τρίτη 26 Ιουνίου, 106 πυρκαγιές την Τετάρτη 27 Ιουνίου και 105 πυρκαγιές την Πέμπτη 28 Ιουνίου, χθες δηλαδή. Από αυτές οι 120 ελέγχθηκαν την πρώτη ώρα, οι 80 από δύο έως τρεις ώρες, οι 50 από τρεις έως πέντε ώρες και οι υπόλοιπες 57 πυρκαγιές πάνω από πέντε ώρες. Πάνω από τις μισές πυρκαγιές που σας ανέφερα, εκδηλώθηκαν κατά τις μεσημεριανές ώρες και συγκεκριμένα από τις 15:00 μέχρι τις 18:00. Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, βρίσκονται, επιχειρούν όπως λένε οι ειδικοί, βρίσκονται δηλαδή εκεί όπου υπάρχουν οι πυρκαγιές 315 οχήματα με 1487 υπαλλήλους, 500 στρατιώτες και υπάρχει και συμμετοχή της ελληνικής αστυνομίας με περιπολίες σε όλο τον ορεινό όγκο της χώρας. Αυτό δείχνει  το λέω για μια ακόμη φορά-- το μέγεθος, την έκταση, την ασυνήθιστη έκταση αυτού που συμβαίνει τις 2,5 τελευταίες ημέρες στη χώρα μας μετά από θερμοκρασίες, πρωτοφανείς, ιδιαίτερα υψηλές, απόλυτα ασυνήθιστες και σε διάρκεια και σε ένταση και σε βαθμούς για τον ελληνικό χώρο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν καταλαβαίνω καλά, μας λέτε ότι για όλα φταίει η ζέστη. Εγώ θα ήθελα να βάλω μια άλλη παράμετρο: Πριν από 2  3 εβδομάδες κατατέθηκε στη Βουλή και αποσύρθηκε, εν μέσω γενικής κατακραυγής, μια τροπολογία η οποία άνοιγε το δρόμο για τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων. Θέλω να σας ρωτήσω, αν κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, η τροπολογία αυτή ενθάρρυνε επίδοξους εμπρηστές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ αυτή τη στιγμή δεν είμαι εδώ, και δεν είναι και δική μου δουλειά, για να αποδώσω ευθύνες. Εκείνο το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι η αποτελεσματική κατάσβεση, η προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας και η προστασία των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι θίγονται ή προσβάλλονται από τις πυρκαγιές. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία κίνηση για νομιμοποίηση αυθαιρεσιών.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Καταθέσατε τροπολογία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόνος σας αναφερθήκατε στο τι έγινε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Γενική κατακραυγή και απόσυρση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που έχει σημασία και σε αυτό νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθεί κανείς, είναι ότι αυτή τη στιγμή ο μεγάλος όγκος, η συντριπτική πλειοψηφία των 307 δασικών πυρκαγιών που ήρθαν μετά από μια ιδιαίτερα μοναδική για τη χώρα μας κλιματική κατάσταση, βρίσκονται υπό έλεγχο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι πολύ επιζήμια για τον τόπο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ωραία, επί του ιδίου. Χθες ο κ. Πολύδωρας είπε ότι είναι πιθανόν να χάθηκε η μάχη ή εν πάση περιπτώσει να έπαιξε κυρίαρχο ρόλο το γεγονός ότι υπήρχε μια διστακτικότητα να γίνει κατάσβεση με αεροπορικά μέσα εκεί που είναι οι πυλώνες της ΔΕΗ για λόγους ηλεκτροδοτήσεως. Η ΔΕΗ με την οποία επικοινωνήσαμε, μας είπε ότι δεν ζήτησε σε καμία περίπτωση να προστατευθούν οι πυλώνες της, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν πάθει ζημιά. Οπότε η ερώτηση είναι: Πήρε η κυβέρνηση την πολιτική απόφαση να θυσιάσει την Πάρνηθα υπέρ της ηλεκτροδοτήσεως ή να ρισκάρει την Πάρνηθα προκειμένου να μην...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποιος σας είπε ότι για τα επιχειρησιακά θέματα παίρνει αποφάσεις η κυβέρνηση;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ποιος την έλαβε αυτή την απόφαση; Γιατί εγώ άκουσα ότι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία πρόθεση να ασχοληθώ με επιχειρησιακά θέματα. Δεν διαθέτω άλλωστε τις ειδικές γνώσεις.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η εκτίμηση που έκανε ο κ. Πολύδωρας ότι το θέμα των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά, αποτελεί και θέση της κυβέρνησης ή θεωρούν ότι φταίει γι` αυτό η ζέστη και όλες αυτές οι συνθήκες... ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Έστω και μια πυρκαγιά που συμβαίνει στον τόπο μας είναι δυσάρεστη. Αυτό είναι πολύ σαφές. Η Ελλάδα, όμως, βγαίνει ακόμη από το μεγαλύτερο κύμα ζέστης, καύσωνα, πρωτοφανών θερμοκρασιών που γνώρισε από τότε που καταγράφονται οι θερμοκρασίες στη χώρα μας. Σημασία έχει, λοιπόν, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, στο μέτρο που γίνεται, οι πυρκαγιές οι οποίες πλήττουν αυτή τη στιγμή, με τη συχνότητα και την πυκνότητα που σας είπα, τη χώρα.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού όσον αφορά το Σαββατοκύριακο και σήμερα την προσυνεδριακή συνδιάσκεψη στην Κέρκυρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μέχρι στιγμής δεν έχω κάτι να σας πω επ` αυτού.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Συμπεραίνοντας ότι ο κ. Πολύδωρας εξέφραζε τη θέση της κυβέρνησης μετά τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό. Να συμπεράνουμε επίσης ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάθε Υπουργός είναι στη θέση του. Ας μην κάνουμε γι` αυτό το θέμα ερωτήσεις οι οποίες δεν έχουν αντικείμενο.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Μήπως μπορείτε να μας κάνετε γνωστές τις περαιτέρω οδηγίες που έδωσε ο Πρωθυπουργός για τον συντονισμό της επιχείρησης της κατάσβεσης των πυρκαγιών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται συνέχεια. Οι συναρμόδιοι Υπουργοί, όσοι εμπλέκονται, είναι στις θέσεις τους, όπως είναι φυσικό άλλωστε και για όλα τα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Εδώ έχουμε μια κατάσταση η οποία έχει σχέση με τα φαινόμενα της φύσης.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Ρωτώ για τις οδηγίες που δόθηκαν από την πλευρά του Πρωθυπουργού, γιατί πλέον είναι γνωστό και όλοι το ακούμε από χθες το βράδυ και από τα ρεπορτάζ που γίνονται και από τα ραδιόφωνα και από τις τηλεοράσεις, υπάρχουν πολλά παράπονα, Δήμαρχοι, κάτοικοι και εθελοντές ακόμη μιλούν για ελλείψεις, μιλούν για έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας, μιλούν για καθυστερημένες επεμβάσεις, για ασυνεννοησία υπηρεσιών...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία πρόθεση  και σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια-- ούτε καταμερισμό ευθυνών να κάνω, ούτε άλλες παρεμφερείς αναφορές να κάνω. Μην ξεχνάτε ότι η δασοπροστασία, η προστασία από τις πυρκαγιές, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα με καταμερισμό, θα έλεγα, αρμοδιοτήτων και συνεπώς ευθυνών. Σημασία όμως, έχει ότι αυτή τη στιγμή όλοι όσοι μετέχουν  και νομίζω ότι το κάνουν με αυταπάρνηση, με αυτοθυσία και με όλο το κουράγιο και όλες τις δυνάμεις τις οποίες έχουν-- σημασία έχει, λοιπόν, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι καταβάλλουν όλες τις προσπάθειες που χρειάζονται ώστε να περιφρουρηθεί, να περισωθεί και ο φυσικός πλούτος της χώρας μας και η ιδιοκτησία Ελλήνων πολιτών όπου αυτή θίγεται ή απειλείται.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία του κ. Φούρλα με τον κ. Κόη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συνεργάζονται και έχουν ένα κοινό στόχο: Να περιορίσουν τις ζημιές  γιατί ζημιές ασφαλώς υπάρχουν-- και να τις περιορίσουν σε όλα τα επίπεδα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε, δεν σας ρώτησα αυτό, κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι που προέχει. Και αυτό, αυτή τη στιγμή, πρέπει να απασχολεί όλους και απασχολεί τουλάχιστον εμάς.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Μιλήσατε για πρωτοφανείς συνθήκες και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Όμως πρωτοφανείς συνθήκες ήταν η κατοχή, τότε είχε προστατευθεί ο Εθνικός Δρυμός, δηλαδή η Πάρνηθα. Τώρα ξέραμε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα στη χώρα μας. Τα ξέραμε αυτά...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μην συγκρίνουμε τέτοιες καταστάσεις. Δεν θέλω ασφαλώς να υποτιμήσω τι πέρασε η χώρα μας, τι πέρασαν οι πολίτες της χώρας μας την περίοδο στην οποία αναφερθήκατε. Εδώ όμως μιλάμε για ένα φυσικό φαινόμενο του οποίου οι παράμετροι εκφεύγουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον έλεγχο του ανθρώπου. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά  και αυτό άλλωστε είναι κάτι το οποίο δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση, γιατί ακριβώς είναι πασιφανές και δυσάρεστο-- ότι έχουμε τις χειρότερες, όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες, συνθήκες που καταγράφηκαν ποτέ στη χώρα μας, στον τόπο μας εδώ και 100 και πλέον χρόνια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από ό,τι καταλαβαίνω, δηλαδή, μας λέτε ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε κ. Εκπρόσωπε. Αυτό μας λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μη μου αποδίδετε πράγματα τα οποία εγώ ουδέποτε είπα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή ήταν πρωτοφανείς οι συνθήκες, όταν είχε ήδη εκπονηθεί και είχε διατυπωθεί η ύπαρξη εθνικού σχεδίου. Έτσι δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Εδώ και αρκετούς μήνες, από τον Μάρτιο εάν δεν με απατά η μνήμη μου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το γεγονός, λοιπόν, ότι τόση ώρα μας λέτε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πρωτοφανείς και ο καύσωνας ήταν μεγάλος και τεράστιος και ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν σας είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Τα συμπεράσματα μπορεί να τα βγάζετε μόνοι σας. Πάντως, τα δικά μου συμπεράσματα δεν είναι αυτά. Και το λέω για να μην υπάρξει καμία απολύτως παρανόηση. Σας λέω, όμως, ότι σε γειτονική χώρα, άμα δείτε λίγο τα στοιχεία, όπως είναι η Ιταλία όπου οι θερμοκρασίες και εκεί είναι πολύ υψηλές, αλλά σαφώς χαμηλότερες από τη χώρα μας σε αυτό το διάστημα σημειώθηκαν ζημίες πολύ πιο εκτενείς. Και επαναλαμβάνω σε αυτό το σημείο: Κάθε ζημιά που προκαλείται και στο φυσικό πλούτο της χώρας μας και στην ατομική ιδιοκτησία και στους ανθρώπους που ζουν εδώ είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε όλοι με πολύ μεγάλη λύπη. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν από την πρώτη στιγμή πανέτοιμος και προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει αυτά τα φυσικά φαινόμενα.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Χάθηκε, από ό,τι φαίνεται, το μοναδικό πλέον δάσος με έλατα που απέμενε στην Αττική, στην Πάρνηθα και ακούγοντας ειδικούς φαίνεται ότι η αντικατάστασή του είναι ένα ζήτημα αρκετών εκατοντάδων ετών. Τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας το είπα και πριν: Πρώτον, εκείνο που απασχολεί όλο τον κρατικό μηχανισμό, αυτή τη στιγμή, είναι να σβήσουν όλες οι εστίες της φωτιάς, όλες οι πυρκαγιές. Δεύτερον, η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει και από τα περασμένα χρόνια που είχαμε πυρκαγιές πολύ μικρότερης έντασης και πολύ μικρότερης έκτασης, με μικρότερες καταστροφές, σημεία γραφής.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουμε μια πόλη, την Αθήνα, η οποία έχει τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους και έχει στην πλάτη της ένα βουνό, το οποίο είναι η Πάρνηθα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει περισσότερα από ένα βουνό η Αθήνα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ένα που δεν είχε καεί, εν πάση περιπτώσει, εάν το θέλετε αναλυτικότερα. Επειδή αναφερθήκατε στην Ιταλία και είπατε ότι είχε μεγαλύτερες ζημιές, πραγματικά πιστεύετε ότι υπέστη η Ιταλία φέτος από φωτιές μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που υφίσταται η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες; Και εντάξει, εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή είστε στη φάση της πυρόσβεσης. Μετά πρόκειται να αναζητηθούν ευθύνες ή θεωρείτε ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει ανταποκριθεί (δεν ακούγεται) και στα δύο θέλω απάντηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ είμαι εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και με αυτή την ιδιότητα βρίσκομαι και σήμερα μπροστά σας. Πρώτον, εκφράζω και εξέφρασα και εισαγωγικά  και το κάνω για μια ακόμη φορά-- τη βαθιά μου λύπη για την απώλεια έστω και ενός σπιτιού, έστω και ενός δένδρου, έστω και ενός θάμνου. Κάθε απώλεια από πυρκαγιά είναι καταδικαστέα. Αλλά δεν μπορεί κανείς να μην πει ότι τέτοια φαινόμενα δεν συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας. Δεύτερον, ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε ταχύτατα. Κινήθηκε όσο μπορούσε και με τις δυνατότητες που έδινε και η πυκνότητα των πυρκαγιών, των εστιών που σας ανέφερα, και πολλές φορές η πρόσβαση μέσω εδάφους στους τόπους όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές. Αυτή τη στιγμή, ο κρατικός μηχανισμός και οι άνδρες οι οποίοι έχουν το δύσκολο έργο της πυρόσβεσης βρίσκονται πλήρως αναπτυγμένοι σε όλα αυτά τα μέτωπα. Όσο για το δεύτερο ερώτημα που μου απευθύνατε, σας έχω ήδη απαντήσει. Η κυβέρνηση αυτή έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής, ότι αποτελεσματικά και με συνέπεια αντιμετωπίζει τις δυσμενείς συνέπειες τέτοιων φυσικών καταστροφών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συγνώμη επ` αυτού, δεν κατάλαβα. Θα αναζητηθούν ευθύνες; Δηλαδή, θα γίνει ΕΔΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε την εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω...

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όχι τώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, όλο τον κρατικό μηχανισμό αυτό τον απασχολεί: Να αντιμετωπίσει πάνω από τριακόσιες πυρκαγιές --ποτέ άλλοτε δεν έχουν συμβεί στην Ελλάδα-- που βρίσκονταν τις τελευταίες 48-60 ώρες σε εξέλιξη. Μετά όλα τα άλλα. Σημασία έχει να προστατεύσουμε τον τόπο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, συγνώμη. Όπως είπατε πριν και εσείς, η κυβέρνηση δεν ασχολείται με την επιχειρησιακή αντιμετώπιση. Με αυτό ασχολούνται οι εντεταλμένοι φορείς. Η κυβέρνηση ασχολείται με την πολιτικότητα του θέματος. Αρα, θέλω να πω, κατά την εκτίμησή σας και από τις συσκέψεις, υπάρχει θέμα ευθυνών που θα αναζητηθούν μετά ταύτα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι συσκέψεις επικεντρώθηκαν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του φυσικού φαινομένου, το οποίο είναι πρωτοφανές σε έκταση για τη χώρα μας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ θα επιμείνω στο ερώτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δικαίωμά σας. Το έχω πει και άλλες φορές. Δεν χρειάζεται να μου το λέτε εισαγωγικά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά θεωρείτε ότι λειτούργησε άψογα η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι Υπουργοί σε επίπεδο συντονισμού ότι δεν υπήρξε καμία διαφωνία μεταξύ τους; Ότι, τέλος πάντων, όλα κινήθηκαν άψογα και τα μέτρα αντιμετώπισης ήταν τα ενδεδειγμένα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί εισαγωγικά, έχω κάνει μεγάλη ανάλυση, μεγάλη τοποθέτηση πάνω σε αυτό. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το συγκεκριμένο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι εάν λάβετε υπόψη σας αυτό που σας είπα, την πρωτοφανή μοναδικότητα της έκτασης του φαινομένου και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν μέχρι χθες βράδυ στον τόπο μας, σε όλη την επικράτεια, μπορεί εύκολα να καταλήξει κανείς στην απάντηση. Νομίζω ότι θα τη δίνατε και εσείς στον εαυτό σας.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να συμπεράνουμε ότι όποτε έχουμε καύσωνα θα καίγεται και κανένα δάσος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν με ακούσατε καλά.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Αναφέρεστε διαρκώς σε έντονα φαινόμενα. Ρωτώ, λοιπόν, εάν αυτά τα έντονα φαινόμενα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ευχαρίστως να σας δώσω μετά όλες τις στατιστικές που χρειάζεται για να δείτε τη μοναδικότητα του φαινομένου. Σας είπα ότι κάθε δάσος, κάθε δένδρο, κάθε θάμνος που χάνεται είναι απώλεια. Παρόλα ταύτα, πρέπει να δει κανείς σε τι κλιματικό περιβάλλον βρέθηκε η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Και θα σας πω και κάτι ακόμη που ακούω από τους ειδικούς, απλώς το μεταφέρω ως πληροφορία. Ακριβώς λόγω της μεγάλης διάρκειας και των υψηλών θερμοκρασιών του καύσωνα, είχαμε τα χαμηλότερα ποσοστά υγρασίας, πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας. Έχω αυτή την πληροφορία, αλλά παρακαλώ να το τσεκάρετε. Δεν είμαι ειδικός και δεν θέλω να αναλάβω την ευθύνη, αλλά αυτό τι σημαίνει; Ότι οι συνθήκες ήταν ασυνήθιστα δυσμενείς για τη χώρα μας και το ξέρουμε όλοι. Όλοι εδώ ζούμε.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Είχαν ενημερωθεί οι συναρμόδιοι Υπουργοί και οι φορείς εγκαίρως γι` αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες για να μπορέσουν να πάρουν τα μέτρα τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω γι` αυτό το θέμα το έχω πει. Έχει τοποθετηθεί και ο κ. Πολύδωρας, ο οποίος μίλησε σήμερα μετά την πρωινή σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εκ του αποτελέσματος, ο κρατικός μηχανισμός έδειξε ανέτοιμος να ανταποκριθεί στις ακραίες αυτές καιρικές συνθήκες και στην περίπτωση του καύσωνα και στην περίπτωση των πυρκαγιών, όπου εδώ, στην περίπτωση των πυρκαγιών πια είχαμε οικολογική καταστροφή και στο Πήλιο και στην Πάρνηθα. Δεν πρέπει να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα από την κυβέρνηση, ώστε την επόμενη φορά ο κρατικός αυτός μηχανισμός να είναι έτοιμος; Γιατί, από ό,τι μας λέτε, όλα έγιναν καλά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς θέλετε σήμερα, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια κατάσβεσης και ελέγχου του μεγάλου αριθμού των πυρκαγιών, να οδηγηθώ σε ποιοτικές κρίσεις. Δεν πρόκειται να το κάνω. Εγώ εκείνο το οποίο σας είπα και εξακολουθώ να το λέω είναι ότι, επειδή μιλήσατε για ακραία φαινόμενα, είναι πρωτοφανή φαινόμενα. Δεν είναι απλώς ακραία. Και αυτό είναι, είτε θέλει να το παραδεχθεί κανείς, είτε όχι, πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Τα κλιματικά στοιχεία είναι καταγεγραμμένα. Εκείνο, λοιπόν, το οποίο μετράει αυτή τη στιγμή είναι ότι από την πρώτη στιγμή όλοι όσοι είναι και ήταν ταγμένοι για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και όχι μόνον αυτοί αλλά και πολλοί μα πάρα πολλοί εθελοντές, βρέθηκαν εκεί όπου έπρεπε να βρεθούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο. Ας περιμένουμε, λοιπόν, την έκβασή του. Σημασία έχει να σβήσουν όλες οι φωτιές το ταχύτερο δυνατόν.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σήμερα στις 13.30  ανακοινώθηκε πριν λίγο από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού-- ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εν ολίγοις, η κυβέρνηση αναγνωρίζει στον εαυτό της κάποιες ευθύνες γι` αυτό το έγκλημα που έγινε στην Πάρνηθα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χρησιμοποιείτε εκφράσεις ...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αμφισβητείτε το έγκλημα; Μακάρι να ήταν το πρόβλημα οι εκφράσεις οι δικές μου. Το πρόβλημα είναι ότι έχει γίνει μια τρομερή...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει γίνει μια καταστροφή. Σε αυτό με βρίσκεται σύμφωνο. Από την πλευρά μου, αυτή τη στιγμή, ούτε θέλω, ούτε πρόκειται να αποδώσω ευθύνες. Δεν είναι η στιγμή της απόδοσης ευθυνών αυτή. Είναι η στιγμή της αντιμετώπισης ενός προβλήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και όλοι οι Έλληνες πολίτες, είμαι βέβαιος ότι αυτό θέλουν: Να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, δεν σας ενοχλεί το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση θα περάσει στις μελανές σελίδες της ιστορίας ως κυβέρνηση στη διάρκεια της οποίας κάηκε η Πάρνηθα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι μια δική σας εκτίμηση την οποία δεν συμμερίζομαι.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash ο δασολόγος κ. Αντώνης Θεοχάρης είπε ότι από χθες από τις 10 το πρωί ο δασάρχης της Πάρνηθας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μήπως περάσει η φωτιά στο δρυμό από τα Δερβενοχώρια. Σε επικοινωνία που είχε με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τα ΠΣΕΑ, είναι αυτός καλός συντονισμός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τα συγκεκριμένα στοιχεία και δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σχολιάσω κάτι για το οποίο δεν είμαι ενήμερος.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να επιμείνω λίγο στην επόμενη ημέρα και είναι αυτό σημαντικό διότι, καλώς ή κακώς, οι φωτιές ό,τι έκαψαν, έκαψαν και θα σβήσουν κάποια στιγμή. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ότι η μισή Ελλάδα ζει στο λεκανοπέδιο, ένα λεκανοπέδιο το οποίο έχει τρία βουνά. Τα δύο από αυτά έχουν καεί. Όπως θυμάμαι εγώ από την εμπειρία μου και το ρεπορτάζ μου τα προηγούμενα περίπου δέκα χρόνια, μια ανάλογη πυρκαγιά είχαμε στην Πεντέλη που δεν υπήρχαν και τότε τέτοιες κλιματικές συνθήκες, αλλά εν πάση περιπτώσει, η επόμενη ημέρα βρίσκει τους μισούς Έλληνες που ζουν σε μια πολύ δύσκολη πρωτεύουσα από όλες τις συνθήκες να μην έχει πνεύμονες δάσους. Θα ήθελα να ρωτήσω, λοιπόν, μπορεί να μην έχετε στοιχεία αυτή την ώρα, ποιες αναδασώσεις και σε ποια έκταση έχουν γίνει από τότε μέχρι σήμερα και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα, διότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και σημαντικό ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο για την ίδια μας τη ζωή και τον αέρα που αναπνέουμε πια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα, η σημερινή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας της, όποτε υπήρξαν δασικές πυρκαγιές, αντιμετώπισε το θέμα με απόλυτη συνέπεια και πιστή εφαρμογή όσων αποφάσισε. Δηλαδή, αναδάσωση, αντιμετώπιση συνθηκών οι οποίες οδήγησαν ενδεχομένως σε πυρκαγιές. Είμαι βέβαιος ότι εάν αποταθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο, διότι δεν είμαι σε θέση να σας δώσω αυτή τη στιγμή τέτοιες ειδικές πληροφορίες, θα έχετε τα στοιχεία που ζητάτε. Αλλά επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά εκείνο που σας είπα: Ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όπως άλλωστε ενημερώθηκαν οι συνάδελφοί σας και πριν από λίγο από τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουμε πυρκαγιές οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκείνο που μετρά, εκείνο που έχει σημασία, εκείνο που πρέπει να είναι πρωτεύον ως ζητούμενο, είναι να σβήσουν και αυτές οι πυρκαγιές με τη συμβολή όλων όσοι εμπλέκονται. Και σας λέω ότι είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι οποίοι με αυτοθυσία, αυταπάρνηση, με όλες τους τις δυνάμεις είναι εκεί για να συμβάλλουν σε αυτό το έργο, το οποίο είναι δύσκολο. Διότι πολλές από τις περιοχές δεν είναι εύκολα προσβάσιμες.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ : Μια διευκρίνιση για να μη σας αποδώσω λάθος. Νωρίτερα, είπατε σε έναν συνάδελφο ότι έχει περισσότερα από ένα βουνό η Αθήνα. Τι εννοείτε με αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Αθήνα περιβάλλεται από την Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Προφανώς. Το ζήτημα όμως είναι το εξής : Η οικολογική καταστροφή η οποία έχει συντελεστεί στην Πάρνηθα αυτή τη στιγμή...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, δεν προσπαθώ να μειώσω την οικολογική καταστροφή. Ήμουν σαφής. Αλλά ας είμαστε και ακριβείς στους γεωγραφικούς όρους. Η Πάρνηθα είναι ένας δρυμός. Εγώ πρώτος σας μίλησα για ζημιά η οποία προκλήθηκε, μια φυσική καταστροφή. Δεν αρνούμαι και ούτε προσπαθώ να μειώσω την έκταση αυτού του φαινομένου που βλέπουμε από χθες το βράδυ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ : Κύριε Εκπρόσωπε, επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε τις πληροφορίες που θέλουν τον Πρωθυπουργό να είναι σφόδρα δυσαρεστημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο κ. Πολύδωρας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μην επανερχόμαστε στο ίδιο θέμα. Σας έχω πει ότι δεν τοποθετούμαι ποτέ σε θέματα τα οποία έχουν σχέση με το θυμικό --αν θέλετε-- του Πρωθυπουργού. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι ο Πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνέχεια και συγκάλεσε σήμερα, με το πρώτο χάραμα, σύσκεψη όλων των συναρμοδίων υπουργών και κρατικών λειτουργών, προκειμένου να ενημερωθεί για το τι είχε συμβεί μέσα στη νύχτα παρά τις συνεχείς ενημερώσεις τις οποίες είχε και να χαραχθεί η πορεία για τη σημερινή ημέρα. Να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόταν εκείνη την ώρα η χώρα και πώς θα φτάσουμε στα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε: Δηλαδή, να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς που έχουμε στη χώρα μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε το πρωί τη σύσκεψη και τώρα πάει στην Πυροσβεστική και δεν ξεκίνησε αυτές τις σκέψεις από χθες, δηλαδή να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης από χθες, τουλάχιστον το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο; Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να ξεκινήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι αν είχε γίνει το αντίθετο θα μου είχατε θέσει την ίδια ερώτηση με άλλο τρόπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, ο στόχος είναι η επικοινωνιακή διαχείριση; Το θέμα ήταν να...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα από την αρχή, νομίζω με πολλή ειλικρίνεια και αμεσότητα, ποια είναι η κατάσταση, τι προβλήματα υπάρχουν, πως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και ότι εκείνο που μετράει είναι να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς στον τόπο. Δεν μπορώ να καταλάβω που βλέπετε την προσπάθεια τέτοιων επικοινωνιακών χειρισμών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το πρόβλημα ήταν από χθες. Και από τότε είχαν ειδοποιήσει οι πάντες. Και ο Πρωθυπουργός σήμερα έρχεται να αναλάβει τη διαχείριση της υπόθεσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλλον είστε ανεπαρκώς πληροφορημένος. Εάν είχατε επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί μου, ασφαλώς θα σας ενημέρωνα.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, απαντώντας νωρίτερα σε ερώτηση συναδέλφου, αν ρίσκαρε η Κυβέρνηση την Πάρνηθα χάριν της ηλεκτροδότησης, απαντήσατε με ένα ερώτημα: Ποιος σας είπε, είπατε, ότι για τα επιχειρησιακά θέματα λαμβάνει αποφάσεις η Κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ναι.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Δηλαδή, όλων αυτών των συναρμοδίων Υπηρεσιών δεν υπάρχει ένας Υπουργός, ο οποίος να συντονίζει και να εποπτεύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κοιτάξτε, τα επιχειρησιακά θέματα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι θέματα των ειδικών. Έχετε την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση έχει όλες τις ειδικές γνώσεις για τόσο ειδικά θέματα; Σημασία έχει ότι και τα δάση και οι δασικές εκτάσεις και ο εθνικός πλούτος της χώρας μας πρέπει να προστατευθούν και βεβαίως να εξασφαλισθεί η συνεχής ροή στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν επιτρέπετε, σε συνέχεια της ερώτησης συναδέλφου, γι αυτό το λόγο δεν υπάρχει Πολιτική Προστασία κύριε Εκπρόσωπε; Για εξειδικευμένες γνώσεις και για αντιμετώπιση της κατάστασης μέσω επιχειρησιακών σχεδίων. Η ερώτηση είναι: Διαχωρίσατε τα επιχειρησιακά σχέδια από τις πολιτικές αποφάσεις και είπατε ότι είναι θέμα ανθρώπων με ειδικές γνώσεις. Και η Πολιτική Προστασία τότε τι ρόλο ακριβώς έχει; Αυτός δεν είναι ο ρόλος της, να συντονίζει, να παίρνει αποφάσεις σε διασύνδεση με τους αρμόδιους Υπουργούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, πού βλέπετε την αντίφαση;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το διαχωρισμό δεν καταλαβαίνω, μεταξύ επιχειρησιακών σχεδίων και αποφάσεων της κυβέρνησης, που κάνατε εσείς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν έκανα κανένα τέτοιο διαχωρισμό. Εσείς προφανώς βλέπετε τέτοιο διαχωρισμό. Απλώς, εκείνο το οποίο σας λέω είναι ότι ένα πολιτικό πρόσωπο δεν μπορεί να έχει ειδικές γνώσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Γι αυτό τον λόγο λέω, το ειδικό πρόσωπο είναι η Πολιτική Προστασία, ο συγκεκριμένος θεσμός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά ένα πολιτικό πρόσωπο γνωρίζει τουλάχιστον ότι η Πυροσβεστική έχει 1/3 λιγότερο προσωπικό από ότι χρειάζεται, ότι χρειάζονται προσλήψεις στην Πυροσβεστική, χρειάζεται να δοθούν κονδύλια τα οποία δεν δίνονται ή που θα είναι καθυστερημένα κ.λ.π. Σε αυτό δεν έχει ευθύνες η Κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η συγκεκριμένη κυβέρνηση  και θα σας δώσω όλα τα στοιχεία, τα έχετε άλλωστε στη διάθεσή σας από χθες  έχει κάνει ήδη, αλλά και έχει δρομολογήσει και άλλες προσλήψεις. Όταν ένα Σώμα κάνει προσλήψεις, κατηγορείται η Κυβέρνηση ότι κάνει υπερβολικές προσλήψεις. Όταν δεν κάνει προσλήψεις, κατηγορείται γιατί δεν κάνει προσλήψεις. Μην ευτελίζουμε όμως τις προσπάθειες που καταβάλλουν, το λέω ακόμη μια φορά, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση όλοι εκείνοι οι οποίοι είναι επαγγελματικά ταγμένοι, αλλά και εθελοντές, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος που υπάρχει σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Επειδή κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα πρωτοφανή φαινόμενα στα οποία αναφερθήκατε ότι μπορεί να επαναληφθούν, υπάρχει κάποια σκέψη για αναπροσαρμογή ή κάποιον ανασχεδιασμό αυτού του εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση των πυρκαγιών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρξει κάτι, θα ενημερωθείτε.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε κατηγορήθηκε η κυβέρνηση όταν έκανε προσλήψεις σε καίριους τομείς; Γιατί, άλλο πράγμα είναι οι προσλήψεις αγροφυλάκων και άλλο πράγμα οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για παράδειγμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επανέρχεσθε στο αγαπημένο σας θέμα. Δεν πρόκειται να παρακολουθήσω σε αυτή την φραστική παρέκκλιση την οποίαν κάνετε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 29 June 2007 - 20:02:26 UTC