Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-06-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 77160994

Έκδοση 1

brf 0506

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Αύριο, στις 11.00, θα συνεδριάσει, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στις 13.00, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αποχαιρετιστήρια συνάντηση, τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη κ. Τσαρλς Ρις.

" Επ` ευκαιρία της συμπλήρωσης 35 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Πρωθυπουργός και ο Κινέζος ομόλογός του κ. Γουανγκ Τζιαμπάο αντήλλαξαν συγχαρητήριες επιστολές. Στην επιστολή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως η ολοκλήρωση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης το 2006, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, αποτελεί το αποκορύφωμα μιας μακράς και διαρκούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Αναφέρεται ακόμη στις κοινές προσπάθειες ώστε να εμπεδωθεί η φιλία και η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη μέσα από τη διεύρυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Αντίστοιχα, ο Κινέζος Πρωθυπουργός στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι η σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, γύρισε μια νέα σελίδα στις φιλικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών. Επισημαίνει ακόμη ότι η κινεζική κυβέρνηση βλέπει με ικανοποίηση το ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται σταθερά ως αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας των δύο πλευρών. Από τη σύναψη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης το 2006, η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη έχει περαιτέρω εμπεδωθεί και οι συνεργασίες στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου των ανθρωπιστικών και άλλων θεμάτων έχει αποδώσει καρπούς. Ο Κινέζος Πρωθυπουργός καταλήγει επισημαίνοντας ότι η εμπέδωση και η εμβάθυνση της διμερούς συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι απαρέγκλιτη πολιτική της Κίνας.

" Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα, ημέρα ευθύνης για όλους μας. Η κυβέρνηση, όλα τα υπουργεία, και το ΥΠΕΧΩΔΕ ειδικότερα, κάνουν μια συστηματική προσπάθεια ουσίας στον τομέα του περιβάλλοντος χωρίς τυμπανοκρουσίες. Εφαρμόζουμε μια περιβαλλοντική πολιτική με στόχους και προτεραιότητες για το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα. Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη πολιτική περιορισμού των αερίων, του θερμοκηπίου και προώθησης της πράσινης ενέργειας και θα είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις της χώρας μας με το πρωτόκολλο του Κιότο. Προχωρούμε στη θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού για την αειφόρο ανάπτυξη. Καταρτίσαμε εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακύκλωση από το 6% που ήταν το 2004, έχει φθάσει σήμερα στο 20%. Εντατικοποιήσαμε τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και διπλασιάσαμε τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Ενισχύσαμε και ενισχύουμε ουσιαστικά τις προστατευόμενες περιοχές και τις αυξάνουμε σε ρυθμό για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας. Προχωρούμε στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων. Σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις για τα θέματα περιβάλλοντος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα εμφανίζουν την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα να κλείνει στη μία με μιάμιση περίπου μονάδα. Πέρα απ` αυτό όμως, στην ίδια δημοσκόπηση, τουλάχιστον στη χθεσινή της GPO, εμφανίζεται η κοινή γνώμη στην πλειοψηφία της, να θεωρεί ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση των ομολόγων. Δεν το αποκαλώ σκάνδαλο εν πλήρει επιγνώσει. Μπορείτε να μας πείτε εάν αυτό ανησυχεί την κυβέρνηση, το γεγονός δηλαδή ότι καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον ίδιο τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές για το θέμα αυτό των ομολόγων, έχει μιλήσει δημοσίως ο Πρωθυπουργός. Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», σύμφωνα με το οποίο η εταιρία «ΜΕΛΛΟΝ», του γνωστού για το παρελθόν κ. Θανάση Χούπη, δραστηριοποιείται και πάλι αυτή τη φορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προωθώντας προσλήψεις υπαλλήλων με μισθούς που φθάνουν πολλές φορές και τα 9.000 ευρώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω προλάβει να ενημερωθώ απολύτως. Θα παρακαλέσω να απευθυνθείτε στον κ. Τσουπίδη, τον Πρόεδρο του Ταμιευτηρίου, ο οποίος άλλωστε θα σας δώσει -είμαι βέβαιος- ακριβείς απαντήσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το γεγονός ότι υπάρχουν προσλήψεις με μισθούς τέτοιους σε μια περίοδο που θεωρείται περίοδος λιτότητας πώς το ερμηνεύει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, σπανίως αμφισβητώ ρεπορτάζ ή δημοσιεύματα. Δεν το κάνω. Εκείνο όμως που δεν κάνω επίσης είναι ότι εάν δεν έχω πλήρη γνώση ενός θέματος, δεν μιλάω γι αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε πώς αισθάνθηκε φέτος την ανάγκη ο Πρωθυπουργός να εκφωνήσει «διάγγελμα» προς τον ελληνικό λαό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Δεν το είχε κάνει, νομίζω, τα προηγούμενα χρόνια. Είναι προεκλογική ευαισθησία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι που έχετε ενδιαφέρον για τα αισθήματα του Πρωθυπουργού. Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω στο ερώτημα, γιατί ποτέ δεν απαντώ για τα αισθήματα του Πρωθυπουργού. Εάν διατυπώσετε αλλιώς την ερώτησή σας, ενδεχομένως να πάρετε και απάντηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά αυτό είναι μια υπεκφυγή, εάν μου επιτρέπετε. Είναι προεκλογική καθαρά η ευαισθησία του Πρωθυπουργού για το περιβάλλον;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν προεκλογική, εάν δεν υπήρχε μια σειρά πολλών έργων, τα οποία έχουν γίνει, για την υπόθεση του περιβάλλοντος. Σας είπα, μόλις, ελάχιστα στοιχεία. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, κατά καιρούς, έχει ανακοινώσει πάρα πολλά από τα έργα που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Θα σας θυμίσω αυτό που συζητήσαμε και πριν από λίγες ημέρες, στην αίθουσα του press-room: Η χώρα μπήκε στον 21ο αιώνα χωρίς γενικό χωροταξικό, χωρίς χωροταξικό για τις βιομηχανίες, χωρίς χωροταξικό για τον τουρισμό κ.ο.κ. Και θα σας θυμίσω ότι αυτά είναι πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει επί δεκαετίες, όπως το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο, διαδικασίες για το γενικό χωροταξικό και τα υπόλοιπα χωροταξικά, οι οποίες έχουν προχωρήσει και έχουν τελειώσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε τη συμβολή της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών. Θα μας πείτε και τι έχει κάνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λυμματολάσπης, τα τελευταία τρία χρόνια που είναι στην κυβέρνηση; Και εάν δεν απατώμαι, σήμερα έχουν και κινητοποίηση οι κάτοικοι του Πειραιά, δεν μπορούν οι άνθρωποι από τη μυρωδιά εκεί, όπως και για τις παράνομες χωματερές που δηλητηριάζουν τους ορίζοντες και δημιουργούν τέτοια προβλήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μεγάλο το θέμα που αναφέρατε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί επί σειρά ετών δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Πολύ σύντομα --συντομότερα από ό,τι φαντάζεστε-- θα είστε σε θέση να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τι έχει γίνει στην περιοχή.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επανέρχομαι στο πρώτο ερώτημα, γιατί είχε δύο σκέλη: Το πρώτο σκέλος αφορούσε την προσωπική αναμέτρηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάμε σε ντέρμπι και μάλιστα σε εκλογές θρίλερ. Έχετε την ίδια αίσθηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βλέπω θρίλερ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και τι προτιμάτε κ. Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περιπέτειες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ζητήσω το σχόλιο της κυβέρνησης σε σχέση με την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση ανάμεσα στα Ταμεία και την τράπεζα JP Morgan για την επιστροφή των χρημάτων. Το λέω, γιατί από την πλευρά των Ταμείων υπάρχει μια επιμονή να δοθούν στην επαναγορά, εκτός από το κεφάλαιο και οι τόκοι στο ύψος των τόκων που θα διαμορφώνονταν σε περίπτωση που τα χρήματα ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή, με το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, για να ακριβολογώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει, ήδη, μια δήλωση ο κ. Μαγγίνας, την οποία και προσυπογράφω. Λέει ότι πιστεύει πως οι διοικήσεις των Ταμείων θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις με αποκλειστικό στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων τους.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα, ο κ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA, υποστήριξε ότι εσείς κινείτε παρασκηνιακά τις επιθέσεις σε βάρος του, εξαιτίας του φόβου που υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία να μπει το ΛΑΟΣ στη Βουλή. Τι απαντάτε στον κ. Καρατζαφέρη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν βλέπω θρίλερ, ούτε και ασχολούμαι με μυθιστορήματα τέτοιου είδους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τις τελευταίες μόνο ημέρες μπήκε σε κίνδυνο η ζωή ασθενών λόγω διακοπής ρεύματος στο νοσοκομείο «Μεταξά». Νεογνό άφησε την τελευταία του πνοή σε ασθενοφόρο, επειδή δεν υπήρχε κατάλληλη υποδομή. Στο νοσοκομείο Κομοτηνής σταματά η αιμοκάθαρση νεφροπαθών λόγω έλλειψης προσωπικού. Χθες, πέθανε ασθενής στο Δρομοκαϊτειο αβοήθητος. Επειδή ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είπε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης γίνονται πράξη, τι απέγινε με τη δέσμευση για καλύτερες υπηρεσίες στην υγεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια είναι μεγάλη και διαρκής και έχουμε σίγουρα πολύ καλύτερες υπηρεσίες στον τομέα της υγείας. Αναφέρατε μια σειρά περιστατικών, τα οποία ήταν πραγματικά βεβαίως, δεν το αμφισβητεί κανείς. Εκείνο που θα σημειώσω είναι ότι η διαρκής βελτίωση είναι απαραίτητη, γιατί η κατάσταση στην υγεία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Και νομίζω ότι όποιος είχε επισκεφθεί δημόσιο νοσοκομείο, τα τελευταία χρόνια, είχε διαπιστώσει μια σειρά από προβλήματα. Προβλήματα που άρχισαν να λύνονται από τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Σας θυμίζω τη μεγάλη και δραστική αλλαγή που έγινε με τα ράντζα. Σας θυμίζω τις αλλαγές που γίνονται με τον τρόπο προμήθειας των φαρμάκων. Σας θυμίζω τις νέες πτέρυγες που κτίζονται, τα νέα νοσοκομεία που κτίζονται. Γνωρίζετε ότι είναι θέματα που σίγουρα δεν μπορεί να λυθούν από τη μια ημέρα στην άλλη. Σημασία, όμως, έχει εάν κάποιος έχει δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία στο χώρο της υγείας, χώρο ο οποίος αναδεικνύει και την παιδεία και τον πολιτισμό μας. Και αυτή η κυβέρνηση την έχει αναδείξει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά αυτά που λέτε δεν πείθουν τον κόσμο που εξυπηρετείται από τα δημόσια νοσοκομεία. Το αντίθετο ακριβώς διαπιστώνει ο κόσμος. Χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν σας πείθουν, αλλά ισχύουν αυτά τα οποία σας είπα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Τηλέμαχος Χυτήρης έβγαλε χθες μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της ΕΡΤ βρίσκεται παρανόμως στη θέση του και παρανόμως υπογράφει από τον Απρίλιο του 2007, οπότε έληξε νομίμως και η θητεία του. Και λέει ότι «αναμένουμε νέα προκήρυξη εκ των υστέρων», αλλά το κενό διάστημα από τον Απρίλη παραμένει παραβατικό και άκυρο. Υπάρχει κάποιο θέμα και τι λέει η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν μερικά τεχνικά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν. Εχω, ήδη, δώσει εντολή. Σε λίγες ημέρες, στις 17 Ιουνίου, λήγει η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ. Σήμερα, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ περνά από την ακρόαση του ΕΣΡ. Ορίζεται ως αναπληρωτής Πρόεδρος, έτσι ώστε να έχουμε το χρόνο να γίνει η προκήρυξη για τη νέα θέση, δοθέντος ότι η θητεία του Προέδρου έληγε στο κλείσιμο της θητείας του προηγούμενου Προέδρου με τον οποίο είχε διακοπεί η συνεργασία. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Επίσης, έχω δώσει εντολή να γίνει επανεξέταση όλων των αποφάσεων του Δ.Σ. το τελευταίο δίμηνο και να ληφθούν νέες αποφάσεις από το νέο Δ.Σ.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Θα ήθελα να επαναφέρω το χθεσινό μου ερώτημα, εάν δηλαδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι η δήλωση του κ. Τσερβενκόφσκι ότι δέχεται να μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό της όνομα, εκτός από τακτικισμό και ελιγμό, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Κουμουτσάκος, συνιστά και μια υποχώρηση από πλευράς των Σκοπίων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω στη δήλωση που έχει κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ αυτού. Δεν ξέρω αν έχετε υπόψιν σας ένα σημερινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την πρόοδο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης- Σκοπίων το οποίο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα υπάρχουσες πληροφορίες, λέει ότι υιοθετείται η απόφαση τα διαβατήρια να φέρουν το όνομα «Μακεδονία» και όχι το κλασσικό FYROM .

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είναι ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που έχει να κάνει με την πρόοδο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Σκοπίων. Και κάνει αποδεκτά τα διαβατήρια που φέρουν το όνομα «Μακεδονία». Είναι έκθεση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω και δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ σε κάτι που δεν γνωρίζω. Θα το μάθω και αύριο θα τα πούμε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ήθελα να επανέλθω στα θέματα της ΕΡΤ, να ρωτήσω αν καλύπτει η κυβέρνηση πολιτικά την κίνηση που έκανε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, ο κ. Παναγόπουλος, να καταθέσει αγωγή εναντίον εφημερίδας, το ΠΑΡΟΝ συγκεκριμένα, που ζητάει 2,5 εκατ. Ευρώ και ζητάει και τη φυλάκιση του εκδότη της εφημερίδας εάν ξαναναφερθεί στην ΕΡΤ και μια αγωγή η οποία χαρακτηρίζεται εξοντωτική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε δεν χρειάζεται πολιτική κάλυψη για να ασκήσει κάποιος πολίτης τα νόμιμα δικαιώματα του. Η δημοσιογραφία είναι ελεύθερη, ασκείται ελεύθερα στις δημοκρατίες, ελεύθερα ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση ενός νόμου. Όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον του νόμου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στην αγωγή του ο κ. Παναγόπουλος λέει ότι η ΕΡΤ Α.Ε και ο ίδιος, κάνουν αυτή την αγωγή εναντίον της εφημερίδας. Δηλαδή βάζει και το Δημόσιο, την ΕΡΤ Α.Ε στην διαδικασία αυτή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, γιατί εκπροσωπεί μια εταιρία του Δημοσίου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα επανέλθω στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την επαναγορά των ομολόγων. Η αίσθηση, από την απάντηση που δώσατε, παραπέμψατε μάλλον στη δήλωση του κ. Μαγγίνα ότι τα Ταμεία θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις, αφήνει τον υπαινιγμό ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την μέχρι τώρα άκαμπτη στάση των διοικήσεων των Ταμείων για το θέμα της επιστροφής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει πολλές φορές ότι είναι θέματα για τα οποία αποφασίζουν οι διοικήσεις των Ταμείων. Αυτό το λέμε από τον πρώτο καιρό, από την πρώτη μέρα που έγινε γνωστό το θέμα. Είναι γνωστό, επίσης, ότι οι διοικήσεις των Ταμείων, στην πλειοψηφία τους, δεν διορίζονται από την κυβέρνηση. Είναι συνδικαλιστικά στελέχη τα οποία μετέχουν σε αυτές και αποφασίζουν. Καθένας λοιπόν έχει λόγο, έχει άποψη, έχει κρίση και σίγουρα έχει και ευθύνη. Πιστεύω ή θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την απόφαση ενός μέλους διοικητικού συμβουλίου. Πιστεύω δηλαδή ότι, πάνω από όλα, η μοναδική σκοπιμότητα που πρέπει να υπηρετηθεί είναι η σκοπιμότητα του συμφέροντος του Ταμείου και των ασφαλισμένων. Σίγουρα πάντως η διοίκηση ενός Ταμείου - και δεν μιλάμε για τον πρόεδρο ή μόνο για τον πρόεδρο του Ταμείου, μιλάμε για όλο το διοικητικό συμβούλιο γιατί ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο είχε αποφασίσει την πρώτη πράξη, ολόκληρο θα αποφασίσει τη δεύτερη αν την αποφασίσει ή αν την απορρίψει- έχει την ευθύνη απέναντι στους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους ασφαλισμένους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 5 June 2007 - 20:09:44 UTC