Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-03-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 65217314

Έκδοση 1

brf3003

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ντανούτα Χούμπνερ. Η Επίτροπος παρέδωσε στον Πρωθυπουργό μια πολύ σημαντική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χώρα μας, την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, για να χρησιμοποιήσω την επίσημη κοινοτική ορολογία. Πρόκειται δηλαδή για αυτό που ονομάζουμε Δ Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο για το διάστημα 2007-2013. Αποτελεί μια απόφαση σταθμό, καθώς η εθνική μας στρατηγική, περικλείει το όραμα, το σχέδιο της χώρας για να πετύχει μια σειρά από σημαντικούς στόχους για την επταετή περίοδο από το 2007 έως το 2013. Πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο επιτυχία της Ελλάδος στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που έχει κάνει η χώρα μας στα πλαίσια των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων: Είμαστε το δεύτερο, μετά τη Μάλτα, κράτος  μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 και η πρώτη χώρα Συνοχής με πολύ υψηλό πακέτο απολήψεων που ολοκληρώνει με επιτυχία και τόσο γρήγορα την αποτελεσματική διαδικασία σχεδιασμού και τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα λαμβάνει την έγκριση για τη στρατηγική της, ώστε να επενδυθούν οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της Δ Προγραμματικής Περιόδου, γρήγορα, αποτελεσματικά, σε όφελος όλων των Ελλήνων. Μίλησα προηγουμένως για τη Μάλτα, η οποία λαμβάνει ένα ποσό περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ. Γνωρίζετε ότι το ποσό για την Ελλάδα ανέρχεται σε 20,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που είχε διεξαγάγει η σημερινή κυβέρνηση κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2005. Η νέα αυτή ελληνική επιτυχία αποτελεί, όπως σας είπα, συνέχεια των διαπραγματεύσεων που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστούν πολύ υψηλοί πόροι για την περίοδο 2007-2013. Επισημαίνω, επίσης, ότι οι συνεννοήσεις αυτές έγιναν σε ένα πολύ δύσκολο διαπραγματευτικό περιβάλλον, δεδομένου ότι για πρώτη φορά τότε, τον Δεκέμβριο του 2005, είχαν προσδοκίες για συμμετοχή σε αυτά τα ποσά 25 χώρες, μετά τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, όλοι προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά. Η Ελλάδα σημείωσε τότε αύξηση του μεριδίου της Συνοχής ως προς το σύνολο των παλαιών κρατών  μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των 15 δηλαδή, σε σχέση με την περίοδο 2000-2006 από 11,7% σε 12,04% και παρά το γεγονός ότι πέντε στις 13 περιφέρειες της χώρας μας, εξήλθαν του λεγόμενου «αμιγούς Στόχου 1» και εισήλθαν σε καθεστώς «Στόχου 2».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή παρόμοιες θριαμβολογίες είχαμε ακούσει και για το Γ΄ Κ.Π.Σ., πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη χώρα μεταξύ των 27 που έχει σημειώσει μεγαλύτερη μείωση στο αγροτικό εισόδημα την περίοδο 2000-2006;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν τα στοιχεία που μου μεταφέρετε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σημασία έχει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για τον αγροτικό κόσμο, για τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι δουλεύουν στην ύπαιθρο, οι οποίοι παράγουν γεωργικά, κτηνοτροφικά και άλλα συναφή προϊόντα. Άλλωστε, πέρα από τα ποσά που σας είπα, προβλέπεται και ένα πολύ σημαντικό ποσό ως ποσό στήριξης των Ελλήνων αγροτών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε και μια άλλη έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό γι` αυτό το περιστατικό το χθεσινό με τους χούλιγκανς που είχαμε και ένα νεκρό. Έχουμε κάτι από αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σύσκεψη αυτή, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, στην οποία μετέχουν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας και ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα αθλητισμού κ. Γεώργιος Ορφανός, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Μόλις ολοκληρωθεί θα γίνουν ανακοινώσεις. Όπως γνωρίζετε, ήδη από χθες, η κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ρουσόπουλου, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου και για τα δυσάρεστα, πολύ δυσάρεστα, κατακριτέα από όλους βίαια επεισόδια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στις συζητήσεις είναι και η διακοπή του πρωταθλήματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία ανακοίνωση για μια σύσκεψη η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση όντως καταδίκασε τα γεγονότα, αλλά έχω την αίσθηση ότι το καθήκον μιας κυβέρνησης δεν είναι να καταδικάζει, αλλά να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέπει τέτοιου είδους γεγονότα. Υπάρχει το εξής ερώτημα: Εφόσον το ραντεβού θανάτου ήταν γνωστό, γιατί οι αρχές ή το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν δημιούργησε ένα σχέδιο που να αποτρέπει τη σύγκρουση, ώστε να αποτραπεί και το τραγικό αποτέλεσμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι έχει σχέση με τα επεισόδια αυτά και την ιδιαιτέρως θλιβερή απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής θα είναι αντικείμενο των ανακοινώσεων που θα γίνουν μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό που μας ανακοινώσατε σε σχέση με το Δ΄ Κ.Π.Σ. είναι ενδιαφέροντα. Ωστόσο, όμως, η πολιτική ζωή ταλανίζεται από το θέμα των ομολόγων και βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να σηκώνει τους τόνους με προεξάρχοντα τον ίδιο τον Πρόεδρό του τον κ. Παπανδρέου να κάνει λόγο για πολιτικό χρήμα, τουλάχιστον χθες, σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Επειδή η υπόθεση μάλλον χοντραίνει, ας μου επιτραπεί αυτή η φράση, θα ήθελα να ξέρω στις καταγγελίες περί πολιτικού χρήματος, τι απαντά η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω από πού κρίνει ο κ. Παπανδρέου και εάν έχει το κόμμα του και ο ίδιος τέτοιες εμπειρίες. Αυτά δεν αφορούν, σε καμία περίπτωση, τη σημερινή κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα είναι μέτρα κυρίως αστυνομικού χαρακτήρα. Μέτρα, δηλαδή, όπως η εγκατάσταση καμερών, η μετατροπή των αδικημάτων σε ιδιώνυμο. Μήπως εξετάζει η κυβέρνηση, αν γνωρίζετε το ενδεχόμενο να τροποποιήσει αυτή την πολιτική και να αντιμετωπίσει ευρύτερα το ζήτημα, ας πούμε να δει και το θέμα του ρόλου των ΠΑΕ, των διοικήσεών τους με τους ιδιωτικούς στρατούς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οτιδήποτε έχει σχέση με το συγκεκριμένο θέμα θα είναι, όπως σας είπα, αντικείμενο των ανακοινώσεων που θα γίνουν μετά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού. Δεν έχω να κάνω καμία ανακοίνωση επ` αυτού. Σας υπενθυμίζω πάντως ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες στις οποίες και σας παραπέμπω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα κάνει ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα γίνουν ανακοινώσεις μετά τη σύσκεψη. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα και από συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό, οι οποίες --επιμένω και το τονίζω-- δεν έχουν διαψευστεί μέχρι τώρα, ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εξήλθε από τη σημερινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό αποκομίζοντας την αίσθηση ότι επίκειται ανασχηματισμός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχουμε πει για τον ανασχηματισμό. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο να πω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υποψιάζομαι, όμως, ότι πρέπει να υπήρξε κάποια κουβέντα γύρω από ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν για να φύγει η κυβέρνηση από όλη αυτή την ιστορία, τη δυσάρεστη ιστορία με τα ομόλογα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα σχετικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και στα χθεσινά επεισόδια η αστυνομία ήταν αλλού και παρενέβη, κατά κοινή ομολογία, με καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, χθες, ήταν μπροστά στα γραφεία της κομματικής οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και επιτέθηκε στα μέλη του κόμματος. Μπορείτε να μας εξηγήσετε αυτή την απρόκλητη επίθεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου το συγκεκριμένο συμβάν και δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για κάτι το οποίο δεν γνωρίζω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν το γνωρίζετε, παρόλο που έχει γίνει και καταγγελία και επίσημη ανακοίνωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν το γνωρίζω.

" Σήμερα είναι η τελευταία μας ενημέρωση πριν από τις γιορτές του Πάσχα, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Θα ήθελα σε όλους εσάς και όσους συναδέλφους σας δεν είναι εδώ σήμερα, καθώς και στις οικογένειές τους, να ευχηθώ καλό Πάσχα. Θα τα ξαναπούμε τη Δευτέρα του Θωμά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 30 March 2007 - 20:49:59 UTC