Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-03-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 60263114

Έκδοση 1

Brf0203

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν ξέρω εάν είναι σε γνώση της κυβέρνησης το σκάνδαλο διασπάθισης των χρημάτων του Επικουρικού Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων, σε συνεργασία με μια μικρή χρηματιστηριακή εταιρεία, η οποία δεν είχε τα εχέγγυα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένω την ερώτησή σας για να τοποθετηθώ.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η ερώτησή μου είναι, εάν είναι σε γνώση της κυβέρνησης κατ` αρχήν αυτό και εάν το θεωρεί σκάνδαλο, δεδομένου ότι εμπλέκονται στελέχη τα οποία έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας θυμίζω ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διορίζεται από την κυβέρνηση. Και σας θυμίζω επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση φρόντισε να θωρακίσει θεσμικά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τρόπο που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Έχοντας όλη τη δυσάρεστη εμπειρία του παρελθόντος από τις γνωστές στους Έλληνες πολίτες επεμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο Χρηματιστήριο, η εντολή που έχουν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να προβαίνουν σε πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο για κάθε θέμα που εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους. Αυτή την εντολή υλοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τη χθεσινή της απόφαση. Παράλληλα, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ο αρμόδιος Υπουργός έχει διατάξει ήδη πλήρη, έκτακτο και επείγοντα διαχειριστικό έλεγχο, ορίζοντας μάλιστα και αυστηρή προθεσμία ολοκλήρωσης αυτού του ελέγχου, μέσα σε δέκα ημέρες. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία ασφαλώς θα ρίξει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση, η οποία οδηγείται, άλλωστε, και στη Δικαιοσύνη.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το θέμα δεν είναι αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε τη δουλειά της, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της. Βεβαίως, το κατάλαβα απόλυτα ότι η κυβέρνηση έβαλε την Επιτροπή και λειτούργησε σωστά. Το θέμα είναι το εξής και θα ήθελα μια απάντηση από την κυβέρνηση. Ποιος είναι αυτός που εισηγήθηκε και ποιος είναι αυτός που πήρε την απόφαση να πάνε τόσα πολλά λεφτά σε μια εταιρεία χρηματιστηριακή, πολύ μικρή, η οποία από ό,τι λέει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει βεβαρημένο παρελθόν. Αυτό είναι το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν θα ήθελα να κάνω εγώ κανένα ποιοτικό χαρακτηρισμό για εταιρείες οι οποίες μέχρι την ποινή που τους επεβλήθη λειτουργούσαν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια. Δεύτερον, οι αποφάσεις -- σας πληροφορώ -- του συγκεκριμένου ταμείου, λαμβάνονται από 14μελές Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ των άλλων, πέντε εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ένας εκπρόσωπος συνταξιούχων, ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων, ένας εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πέντε εκπρόσωποι άλλων Υπουργείων. Όλες δε οι αποφάσεις, εξ όσων πληροφορούμαι, αλλά αυτό είναι και αντικείμενο του διαχειριστικού ελέγχου, ο οποίος θα διαπιστώσει εάν όντως είναι έτσι γι` αυτές τις χρηματιστηριακές πράξεις, λαμβάνονται κατά βάση ομοφώνως.

ΒΛΑΧΟΣ: Πότε λοιπόν ελήφθη η απόφαση... ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μου είναι γνωστό. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στα κατ` ιδίαν Υπουργεία. Σας εξήγησα ότι αυτά τα θέματα είναι αντικείμενο έρευνας.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι αντικείμενο έρευνας, είναι γνωστό κύριε Εκπρόσωπε, πότε ελήφθη η απόφαση του Δ.Σ. από τα 14 μέλη, με επικεφαλής τον κ. Αγάπιο Σημαιοφορίδη, να πάνε τα τόσα πολλά χρήματα του Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων σε μια άσημη εταιρεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθείτε και δίνετε χαρακτηρισμούς τους οποίους εγώ, από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω πρόκειται...

ΒΛΑΧΟΣ: Την ημερομηνία θέλω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι αποστολή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να ξέρει αυτές τις ημερομηνίες.

ΒΛΑΧΟΣ: (Δεν ακούγεται) τον κ. Αγάπιο Σημαιοφορίδη, που θα μπορούσε να είχε πολιτευτεί...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς θέλετε να κάνετε μονόλογο.

ΒΛΑΧΟΣ: ... Δεν αφορά την κυβέρνηση; Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αρμοδιότητα της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει τη θεσμική θωράκιση όλου αυτού του πλαισίου και όπου υπάρχει υποψία για κάποιο θέμα, να προβαίνει σε εκείνες τις ενέργειες οι οποίες επιβάλλεται να γίνουν. Αυτό και έγινε, χωρίς καμία απολύτως έκπτωση και με απόλυτη συνέπεια.

ΒΛΑΧΟΣ: Ρόλος του κράτους είναι να προλαμβάνει και όχι να θεραπεύει. (Δεν ακούγεται) ότι ρόλος του κράτους είναι να θεραπεύει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Έτσι όπως το περιγράψατε, τυπικά μπορεί να είναι όλα σωστά...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλώ για θέματα ουσίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μάλιστα. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει τουλάχιστον ένα λάθος. Δηλαδή τα διοικητικά όργανα δεν ελέγχονται για την αποτελεσματικότητά τους και για τα λάθη τους; Ελέγχονται μόνο για την τυπική νομιμότητα των πράξεών τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι ενήμερος για το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας των Ταμείων. Θα ήθελα όμως να σας πω ότι το Υπουργείο Απασχόλησης, με βάση την ενημέρωση την οποία έχω από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τσιτουρίδη, βρήκε το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των ακινήτων και κινητών αποθεματικών των Ταμείων στο σημείο που το άφησε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κάθε άλλο παρά καλό ήταν. Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης για τη διασφάλιση πλήρους διαφάνειας κατά τη διαχείριση αυτών των αποθεματικών, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη μέσω του θεσμικού και διαχειριστικού εκσυγχρονισμού αυτού του πλαισίου. Θα σας δώσω ορισμένες λεπτομέρειες για να έχετε πλήρη εικόνα. Γι` αυτή τη Δευτέρα, μεθαύριο, έχει οριστεί εδώ και αρκετό καιρό, η παράδοση ενός σχετικού πορίσματος γι΄ αυτό το θέμα, τη μελέτη του οποίου είχαν αναθέσει οι αρμόδιοι Υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης σε επιτροπή διακεκριμένων προσωπικοτήτων υπό τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τον κ. Θωμόπουλο, ο οποίος και θα το παραδώσει τη Δευτέρα στον κ. Τσιτουρίδη. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία, ώστε να γίνουν πράξη τα ευρήματα, τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών. Εξάλλου, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κάνει κάτι το οποίο δεν γινόταν ποτέ στο παρελθόν. Έχουν καταχωριστεί ήδη στο Διαδίκτυο, όλη την ακίνητη περιουσία των Ταμείων και τις πράξεις που γίνονται γύρω από αυτές, ενώ εντός του Απριλίου, προβλέπεται να περάσει στο Διαδίκτυο όλη η κινητή περιουσία, καθώς και οι σχετικές πράξεις. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση, με ένα πλέγμα πρωτοβουλιών, δράσεων, ελέγχων, εξασφαλίζει στο μέτρο του δυνατού, όπως πρέπει να γίνεται, την εύρυθμη, διαφανή, αποτελεσματική λειτουργία των Ταμείων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δηλαδή, εσείς στην ελληνική κοινωνία, γιατί σε αυτήν απολογείστε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απολογούμαι. Εξηγώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση απολογείται στην ελληνική κοινωνία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξηγεί. Η κυβέρνηση δεν είναι υπό κατηγορία. Κάνετε λάθος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στην ελληνική κοινωνία στην οποία απευθύνεται, λοιπόν, θα τους πει ότι μπορεί να χάσαμε μερικά εκατομμύρια ευρώ, αλλά έγιναν όλα νομότυπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται εγώ από την πλευρά μου να καταλήξω στην έκδοση πορίσματος της έρευνας, πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά κύριε Εκπρόσωπε, εδώ χάθηκαν χρήματα όμως. Υπάρχει ένα αναμφισβήτητο γεγονός και το πολιτικό ζήτημα είναι ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την απώλεια των χρημάτων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι περιμένουμε την ολοκλήρωση του ελέγχου. Όπου υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα αποδοθούν από τη Δικαιοσύνη.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή αυτά τα χρήματα ανήκουν στους εργαζόμενους και οι απώλειες υπολογίζονται γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βλέπετε; Δεν μπορείτε να συμφωνήσετε μεταξύ σας σχετικά με το ύψος των απωλειών.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Από 5 έως 15, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπό μορφήν αστεϊσμού το είπα. Προς Θεού.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Η κυβέρνηση τι σκέπτεται να κάνει γι΄ αυτά τα χρήματα, επειδή ακριβώς υπάρχει κάποια σκέψη για αποκατάσταση του ταμείου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα περιμένουμε την ολοκλήρωση των ελέγχων που γίνονται αυτή τη στιγμή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η πλήρης κάλυψη της ΕΛΑΣ, δηλαδή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της κυβέρνησης κατ΄ επέκταση στον ένστολο που πυροβόλησε στον αέρα, δεν οπλίζει το χέρι των αστυνομικών ώστε την επόμενη φορά να ρίξουν στο ψαχνό; Η κυβέρνηση δεν είναι ο ηθικός αυτουργός της κλιμάκωσης της αστυνομικής βίας με απρόβλεπτες συνέπειες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ξέρετε, εγώ δεν είδα, οφείλω να ομολογήσω καμία αστυνομική βία όπως την περιγράψατε. Είδα κουκουλοφόρους οι οποίοι επιτίθεντο σε αστυνομικούς. Κατά τα λοιπά, παραπέμπω στις ανακοινώσεις των αρμοδίων οργάνων της ελληνικής Πολιτείας. Θα ήθελα όμως να πω και το εξής: Διαπιστώνω για μια ακόμη φορά μια πολύ μεγάλη αντίφαση σε αυτά τα οποία λέγονται. Όταν δεν γίνονται συλλήψεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων ή τέτοιων συμβάντων, εγκαλείται η αστυνομία και σε προέκταση και η κυβέρνηση, διότι δεν βρίσκει, δεν συλλαμβάνει και δεν οδηγεί εκεί όπου πρέπει να οδηγήσει αυτούς οι οποίοι φέρονται να μετέχουν με βίαιες ενέργειες σε αυτά τα επεισόδια. Όταν γίνονται συλλήψεις, ορισμένοι εγκαλούν την αστυνομία, ασκούν κριτική, γιατί η αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Και οδηγεί είτε σε προσαγωγές είτε σε συλλήψεις άτομα, τα οποία είναι ύποπτα για συμμετοχή σε τέτοιες ενέργειες. Ας μην ξεχνάμε  το έχω πει επανειλημμένα, το ξαναλέω για μία ακόμη φορά  ότι η αστυνομία έχει μια συγκεκριμένη αποστολή στα πλαίσια της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Την διασφάλιση της τάξης και της ηρεμίας στην λειτουργία της Πολιτείας σε αυτόν τον τομέα και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τότε δεν βλέπετε. Τότε κλείνετε μάλλον τα μάτια στην αστυνομική βία όπως κάνετε σήμερα δεν είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα επαναληφθεί αυτή με μεγαλύτερη ένταση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην άσκηση βίας καταφεύγουν  όπως σας έχω πει  κυρίως εκείνοι που δεν έχουν επιχειρήματα στην κοινωνία μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και δεύτερον, μιας και μιλήσατε για συλλήψεις. Τους κουκουλοφόρους που περπατούσαν ανενόχλητοι δίπλα από την πορεία γιατί δεν τους συλλάβατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δηλαδή εσείς συνηγορείτε για ακόμα περισσότερες συλλήψεις;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Συλλάβατε αυτούς που δεν είχαν καμία σχέση. Διαδηλωτές. Δεν συλλάβατε κουκουλοφόρους. Συγνώμη, συλλάβατε κάποιον κουκουλοφόρο; Βγάλατε καμιά μάσκα κουκουλοφόρου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αντίθετα με σας...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως τους χρησιμοποιείτε τους κουκουλοφόρους; Γιατί δεν το λέτε ευθέως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Αυτοί είναι απαράδεκτοι ισχυρισμοί τους οποίους διατυπώνετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι κουκουλοφόροι πήγαιναν δίπλα στην πορεία χωρίς να τους

συλλάβει κανένας, ανενόχλητοι. Γιατί δεν τους συλλάβατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αντίθετα με εμένα, και αντίθετα με τις ήρεμες φωνές οι οποίες υποστηρίζουν ότι όσοι συλλαμβάνονται ως ύποπτοι για παραβατικές συμπεριφορές θα πρέπει να κριθούν από τη Δικαιοσύνη, εσείς σπεύδετε να βγάλετε συμπεράσματα. Εγώ δεν θα σας ακολουθήσω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση θεωρεί δικαιολογημένη την ενέργεια του ειδικού φρουρού να πυροβολήσει στον αέρα μετά από την πίεση που όπως φαίνεται δέχθηκε από τη διαδήλωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παραπέμπω, όπως σας είπα, στις ανακοινώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών και οργάνων της ελληνικής Πολιτείας.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες εκπρόσωπος της ΔΑΠ δήλωσε και το διαβάζω ακριβώς: «Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν θα συμβεί το απευκταίων, δηλαδή να χαθεί η ανθρώπινη ζωή». Σήμερα ακριβώς το ίδιο επανέλαβε σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή εκπρόσωπος του Συνασπισμού, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις που αναφέρετε και δεν θα τις σχολιάσω. Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι πρέπει να καταβάλλονται από όλες τις πλευρές -- και εν πάση περιπτώσει η ελληνική Πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση την οποία εγώ εκπροσωπώ αυτό κάνει -- όλες οι προσπάθειες και κάθε μέριμνα που απαιτείται, ώστε οι διαδηλώσεις, οι κινητοποιήσεις, οι διαμαρτυρίες οι οποίες γίνονται, να εξελίσσονται με τρόπο ώστε να προστατεύεται η ζωή και η περιουσία των Ελλήνων πολιτών.

ΒΛΑΧΟΣ: Στη συνέχεια της λογικής του ερωτήματος του κ. συναδέλφου ο οποίος είπε ότι δίπλα στη διαδήλωση υπήρχαν κουκουλοφόροι οι οποίοι κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι και δεν τους έπιανε η αστυνομία, απορώ γιατί δεν λέτε ένα πράγμα. Εάν θέλετε να συλληφθούν οι κουκουλοφόροι. Εκτός και εάν δεν θέλετε. Θα μπορούσατε να κάνετε έκκληση από αυτό το βήμα στους φοιτητές που μετέχουν στην πορεία και οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία της πορείας, να σας βοηθήσουν να τους συλλάβετε. Εμένα μου κάνει τρομερή εντύπωση που δεν ζητάτε τη βοήθεια των φοιτητών για να απομονωθούν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν κακό στους φοιτητές. Γιατί δεν κάνετε αυτή την έκκληση της βοήθειας προς τους φοιτητές να συλληφθούν αυτοί οι κουκουλοφόροι; Οι 100 ή 150 πόσοι είναι. Εκτός και εάν σας βολεύει πολιτικά. Αυτό θέλω να πω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθείτε και κάνετε και εσείς αυτούς τους εντελώς ανοίκειους υπαινιγμούς οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η σημερινή κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ ξέρω κύριε Εκπρόσωπε ότι υπάρχουν 50 κουκουλοφόροι που κυκλοφορούν σε κάθε διαδήλωση, σπάνε, καίνε και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και φοιτητών και αστυνομικών. Και αυτοί είναι σε κάθε διαδήλωση. Σε τι χαρακτηρίζετε ανοίκειο το χαρακτηρισμό μου; Εσάς δεν σας συγκινεί το ότι σε κάθε διαδήλωση αυτοί οι άνθρωποι κυκλοφορούν ανενόχλητοι και πάνε σπίτι τους και επανέρχονται την επόμενη εβδομάδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς έχετε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που διαθέτω εγώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, έχω μάτια κύριε Εκπρόσωπε και απλή λογική.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το περιστατικό με τον ειδικό φρουρό που έβγαλε το περίστροφο έγινε έξω από το Υπουργείο Αιγαίου που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων. Είναι κοντά στους χώρους στους οποίους κινείτο η χθεσινή πορεία. Το ξέρουμε όλοι από την πείρα μας και το ξέρει και η αστυνομία ότι αυτοί οι χώροι αποτελούν στόχους. Το περιστατικό έγινε γιατί δεν ήταν καλά φυλασσόμενος με κάποιους ειδικούς φρουρούς και ο άνθρωπος τι να έκανε, έβγαλε το περίστροφο δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα. Δεν υπάρχει μια ευθύνη γιατί είχε μείνει αφύλακτος αυτός ο στόχος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπεισέρχομαι στα επιχειρησιακά σχέδια της ελληνικής αστυνομίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, αλλά από κάπου πρέπει να ασκηθεί έλεγχος στην ελληνική αστυνομία. Δεν μπορεί...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παραπέμπω στις ανακοινώσεις της ελληνικής αστυνομίας.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην προηγούμενη απάντηση που δώσατε εμφανιστήκατε να έχετε ένα δίλημμα. Από τη μια πλευρά συλλαμβάνετε τους υπόπτους, δεν ξέρω ποιους συλλαμβάνετε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ διατύπωσα μια απορία. Δεν έχω κανένα δίλημμα απολύτως, κ. Μαυρίδη.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Όχι, να σας πω εγώ τι κατέγραψα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το τι καταγράψατε δεν είναι κατ΄ ανάγκη αυτό το οποίο είπα.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ότι ορισμένοι σας εγκαλούν στην περίπτωση που γίνονται προσαγωγές και πάλι σας εγκαλούν όταν δεν γίνονται προσαγωγές. Άρα, βρίσκεστε σε ένα αδιέξοδο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν βρίσκομαι σε κανένα αδιέξοδο.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: ...ότι όπως και να κάνετε, είτε εάν συλλάβετε, είτε εάν δεν συλλάβετε, πάλι θα έχετε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η αστυνομία κ. Μαυρίδη, για να θέσουμε τα πράγματα πάρα πολύ απλά...

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Εγώ δεν έχω θέσει το ερώτημά μου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διατυπώστε λοιπόν εσείς την ερώτησή σας για να τοποθετηθώ.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι η όλη κατάσταση κρίνεται εκ του αποτελέσματος είτε έτσι είτε αλλιώς. Εδώ έχουμε μια κατάσταση η οποία επαναλαμβάνεται διαρκώς. Σε καμία χώρα του κόσμου και μάλιστα δημοκρατική δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό το πράγμα που συμβαίνει εδώ και πόσους μήνες στην Αθήνα. Δεν πρέπει να βρεθεί μια λύση με τον οποιοδήποτε τρόπο; Δεν σας ανησυχεί αυτό; Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι είδαν να βγαίνουν από τους σταθμούς του μετρό, παιδιά τα οποία είχαν σε σακούλες σκουπιδιών στειλιάρια. Οι κάμερες τα καταγράφουν αυτά. Δεν μπορεί η αστυνομία να τους πιάσει αυτούς τους 5, 10, 20, πόσοι είναι και να σταματήσει αυτό το πράγμα που συμβαίνει κάθε φορά στην Αθήνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν πρόκειται να υπεισέλθω στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ δεν θα σας ρωτήσω επιχειρησιακό θέμα. Αλλά, το γεγονός ότι είχαμε ένα φρουρό να πυροβολεί έστω στον αέρα, αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί πλέον και πιστεύω καθήκον κάθε κυβέρνησης, και της δικιάς σας, είναι να δει πώς θα αποκλιμακωθεί αυτή η ένταση. Σας προβληματίζει πώς θα αποκλιμακωθεί η ένταση και τι θα πράξετε προς αυτή την κατεύθυνση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μικρές μειοψηφίες οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις κατά καιρούς, με την άσκηση βίας, διότι δεν έχουν κανένα άλλο επιχείρημα, απομονώνονται στην κοινωνία.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έχει κάτι θετικό ή είναι όλα στραβά και ανάποδα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κάνουν με την χθεσινή μπροσούρα γενικόλογων υποσχέσεων αυτό το οποίο, φαίνεται, τον τελευταίο καιρό να έχει γίνει η μόνιμη απασχόλησή τους: Υπόσχονται πολλά σε πολλούς και δεν δίνουν τη βασική απάντηση που ενδιαφέρει -- είμαι βέβαιος -- όλους τους Έλληνες πολίτες. Που θα βρουν τα χρήματα για να κάνουν πράξη όσα υπόσχονται τόσο αποσπασματικά σε όλους. Είναι φυσικό να μη λένε λέξη, γιατί προφανώς όταν έρθουν στην εξουσία, αν και με αυτά που λένε και με αυτά που υπόσχονται αυτό δεν φαίνεται καθόλου πιθανόν, σκέφτονται να επιβάλουν υψηλούς φόρους και να φορολογήσουν άγρια τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ είναι ένα παρελθόν υψηλών φόρων και άγριας φορολογίας. Είναι ένα παρελθόν υψηλών χρεών και τεραστίων ελλειμμάτων. Είναι ένα παρελθόν αποτυχημένης διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και μάλιστα με τρόπο που έβλαψαν όλους τους Έλληνες πολίτες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ρωτάτε που θα βρει τα χρήματα το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι από κει που βρήκατε κι εσείς τα 10 δις ευρώ με την περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο. Κάτι τέτοιο δεν είχατε πει προεκλογικά; Ότι θα βρείτε 10 δις ευρώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς θα έχετε διαπιστώσει και εσείς ότι έχουν περισταλεί οι δαπάνες στο Δημόσιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Έτσι ακριβώς θα τα βρει και το ΠΑΣΟΚ. Όπως τα βρήκατε εσείς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε πόσο πρέπει να αυξήσει τη φορολογία το ΠΑΣΟΚ για να πληρώσει όσα υπόσχεται; Ρωτήστε τους ειδικούς να σας πουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σε τι ποσό υπολογίζετε εσείς ότι μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι το έχουν υπολογίσει ούτε οι ίδιοι γιατί δεν έχουν πρόθεση να το εφαρμόσουν, εφόσον ξέρουν ότι δεν πρόκειται να εκλεγούν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην πρώτη του απάντηση στον κ. Παπανδρέου, ειρωνεύτηκε τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για την αντιμετώπιση του AIDS. Νομίζετε ότι το AIDS και η αντιμετώπισή του είναι ένα θέμα το οποίο σηκώνει ειρωνεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ειρωνεύτηκε το AIDS ο κ. Ρουσόπουλος. Ειρωνεύτηκε αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου ότι «ως σοσιαλιστές και δημοκράτες μπορούμε να εξαλείψουμε πανδημίες όπως το AIDS».

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ακριβώς αυτό είπα κι εγώ. Ειρωνεύτηκε τη δήλωση του Παπανδρέου για το AIDS.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την επαναλαμβάνω κι εγώ σήμερα. Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στη δήλωση του κ. Παπανδρέου για την πρόθεση εξάλειψης της πανδημίας του AIDS.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κάνοντας, εάν θέλετε, τον δικηγόρο του διαβόλου, θα σας πω ότι πραγματικά είναι σε σημαντικό βαθμό ιδεολογικοπολιτικό ζήτημα η αντιμετώπιση του AIDS.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε διαφορετική προσέγγιση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μπορώ να σας φέρω ένα παράδειγμα: Ότι η χρήση ή μη χρήση προφυλακτικών, που συνδέετε αν το θέλετε με τον καθολικισμό, είναι ένα ζήτημα ιδεολογικοπολιτικό και όχι ιατρικό. Επίσης, η ιστορία έχει αποφανθεί πως οι επιδημίες αντιμετωπίζονταν προληπτικά και ήταν ιδεολογικοπολιτικό ζήτημα και όχι ιατρικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ανεξάρτητα από τη δήλωσή σας από πού θα βρεθούν τα χρήματα, δεν ξέρω αν έχετε την ίδια αίσθηση με μένα. Υπάρχουν δύο τουλάχιστον προτάσεις οι οποίες μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες και για την κυβέρνηση. Το ένα είναι η ενίσχυση της βασικής σύνταξης στα 950 ευρώ για κάθε ζευγάρι ή στα 550 ευρώ για κάθε μεμονωμένο και το άλλο η οποία είναι πρωτότυπη τουλάχιστον η πρόταση, είναι για την υποστήριξη της οικογένειας με 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Τρεις σε σχέση και με την κατάθεση 1000 ευρώ για το κάθε παιδί. Αυτές οι προτάσεις δεν κρίνονται τουλάχιστον ενδιαφέρουσες από την πλευρά της κυβέρνησης; Γιατί και η ίδια είχε υποσχεθεί στο παρελθόν την ενίσχυση της τρίτεκνης οικογένειας, την αύξηση της σύνταξης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει γίνει πράξη με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για την άλλη τετραετία θα γίνουν πράξη έχει πει ο κ. Αλογοσκούφης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Έχει γίνει πράξη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έχουν δοθεί συγκεκριμένες ενισχύσεις, συγκεκριμένα κίνητρα. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η σημερινή κυβέρνηση όσα έχει πει για το θέμα του ΕΚΑΣ και άλλων ενισχύσεων τα κάνει πράξη βήμα  βήμα στο χρονικό εκείνο ορίζοντα που είχε θέσει εξαρχής. Καθώς μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο της τετραετούς διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι με χρήματα τα οποία δεν είναι δανεικά, είναι χρήματα τα οποία προέρχονται από την καλή διαχείριση και το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, ενισχύεται το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Αυτά που λέει ο κ. Παπανδρέου είναι πρόχειρες προεκλογικές επαγγελίες που δεν νομίζω ότι κανένας Έλληνας πολίτης τις παίρνει στα σοβαρά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο σχολιασμός που έγινε και χθες από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και από εσάς σήμερα και η κριτική που ασκήθηκε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν είχε στόχο να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι διαφορετικό, έχει μια άλλη πολιτική από εσάς, μια εναλλακτική λύση από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Δηλαδή εκτιμάτε ότι υπάρχει μια προγραμματική σύγκλιση και ταύτιση θα έλεγα ανάμεσα στα δύο κόμματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεκριμένη πολιτική την οποία και εφαρμόζει στην πράξη. Το ΠΑΣΟΚ αυτό που παρουσίασε μόνο ως πρόγραμμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και εκεί που προσπαθεί να παρουσιάσει ορισμένες προγραμματικές διακηρύξεις, αποδεικνύεται ότι είναι κακός αντιγραφέας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτά τα οποία ανέφερε προηγουμένως ο συνάδελφος Παλαιολόγος για τα 2000 ευρώ σε κάθε παιδί, δεν είναι βεβαίως αντιγραφή από το δικό σας πρόγραμμα. Μπορώ επίσης να σας πω ότι εγώ πληρώνω κάθε μήνα 700 ευρώ για ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς επειδή στην περιοχή μου, στο Παλαιό Φάληρο, δεν υπάρχουν δημόσιοι παιδικοί σταθμοί. Βλέπετε τίποτε κακό στην πρόταση του κ. Παπανδρέου να αυξηθούν οι παιδικοί σταθμοί έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει και στο θέμα της στήριξης της οικογένειας συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένη πολιτική η οποία εξασφαλίζει σε βάθος χρόνου την ενίσχυση της οικογένειας και των μελών της. Η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και των μελών που απαρτίζουν κάθε οικογένεια, είναι στήριξη όλης της κοινωνίας. Ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να μην λέει από πού θα βρει τα λεφτά και σε τι βάθος χρόνου θα κάνει πράξη αυτά τα οποία υπόσχεται. Και στα λίγα σημεία όπου λέει πότε θα πραγματοποιήσει αυτά τα οποία επαγγέλλεται έτσι νεφελωδώς, διαβάστε να δείτε, πάει πολύ μακριά στο χρόνο. Άλλωστε, το κόστος των εξαγγελιών από τους πρώτους υπολογισμούς ξεπερνά τα έσοδα από την άμεση φορολογία. Ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι πρέπει να διπλασιαστεί η άμεση φορολογία. Αυτά είναι στοιχεία που προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομίας και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή είπατε ότι για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας, μπορώ να σας πω ότι στην τριετία της Νέας Δημοκρατίας, εν τω μεταξύ, τα δικά μου τα παιδιά θα φύγουν από τους παιδικούς σταθμούς θα πάνε στο Γυμνάσιο και μετά στο Λύκειο και ακόμα θα τα περιμένουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς όμως τα δικά σας παιδιά είναι αρκετά μεγάλα και συνεπώς ένα πολύ μικρό μέρος...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι τριών και πέντε ετών, δηλαδή όσο είναι η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ναι, λέω ότι θα φύγουν από το στάδιο των παιδικών σταθμών που τα πληρώνουμε, θα πάνε στο Δημοτικό και μετά στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χαίρομαι πολύ που προεξοφλείτε νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές.

ΒΛΑΧΟΣ: Να κάνω την πρώτη ερώτηση: Αφού λύσατε την αστυνόμευση στην Αθήνα και στην Ελλάδα, στέλνετε αστυνομικούς Έλληνες στο Αφγανιστάν; Εξήντα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τέτοιες πληροφορίες.

ΒΛΑΧΟΣ: Μάλιστα. Δεύτερον: Συμφωνεί η κυβέρνηση με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ να ονομάσει τον μετροπόντικα που θα πάει στο Ελληνικό «Σωτήρης Νίνης»; Είναι τόσο μεγάλη προσωπικότητα ο κ. Σωτήρης Νίνης για να γίνει...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου το συγκεκριμένο θέμα. Απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή είμαστε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, βλέπετε κάτι κακό στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ να αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του προϋπολογισμού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε τέτοιο όταν βρισκόταν, για 20 περίπου χρόνια, στην εξουσία. Ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δύο διαφορετικές περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ήταν Υπουργός Παιδείας. Και δεν θυμάμαι να αύξησε σημαντικά τα κονδύλια. Αντιθέτως, όπως σας είπα -- και θα σας δώσω αμέσως μετά την ενημέρωση για μια ακόμη φορά τα στοιχεία -- στα τρία τελευταία χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα ποσά που διατίθενταν σε ποσοστό του ΑΕΠ για την Παιδεία, μειώνονταν συνεχώς. Και αυξήθηκαν ξανά επί Νέας Δημοκρατίας. Οι αριθμοί αυτοί είναι αδιάψευστα στοιχεία τα οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Επειδή δε, μετά την τελευταία ενημέρωση την οποία έκανα, κάποιοι θέλησαν να αμφισβητήσουν αυτό το οποίο είχα πει, δηλαδή ότι με 1,3% επί του ΑΕΠ η Ελλάδα -- και εννοώ τη δημόσια συνεισφορά -- έχει το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδότησης της Ανώτατης Παιδείας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρέθηκαν και είπαν...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Του ΟΟΣΑ είχατε πει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι μελέτη του ΟΟΣΑ και αφορά και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εγώ αναφέρθηκα στις χώρες της Ευρωπαοκής Ένωσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι είμαστε τελευταίοι στις δαπάνες για την Παιδεία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας είμαστε, σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, πρώτοι. Και δύο άλλες χώρες που φαίνονται να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό, συμπεριλαμβάνουν τα κονδύλια για την έρευνα και τις χορηγίες τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στη στατιστική για την Ελλάδα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια τελευταία ερώτηση: Από τις απαντήσεις σας διακρίνω ότι δεν διαφωνείτε με την ουσία των προτάσεων του κ. Παπανδρέου. Αμφισβητείτε κατά πόσο αυτές είναι εφαρμόσιμες. Η ερώτηση είναι ότι από χθες απαντήσατε με ταχύτητα και σφοδρότητα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Σας φοβίζει τόσο πολύ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως σας είπα, δεν έχει τη μορφή προγράμματος. Είναι διάφορες ιδέες ερριμμένες από διάφορες πλευρές και με προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα. Έχω την αίσθηση ότι αποτυγχάνει η προσπάθεια. Αλλά σας είπα και το επαναλαμβάνω: Προφανώς το ΠΑΣΟΚ έχει συμβιβαστεί με τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, οπότε μπορεί να ισχυρίζεται και να υπόσχεται ότι θέλει.

Σας ευχαριστώ

Καλό Σαββατοκύριακο


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 2 March 2007 - 15:11:03 UTC