Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-02-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 59559536

Έκδοση 1

Brf2602

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Θόδωρος Πάγκαλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χρόνια του πολλά.

ΒΛΑΧΟΣ: ΄Εχετε διαβάσει σήμερα για τη συνέντευξή του που αναφέρεται σε εσάς και στον Καραμανλή, που λέει ότι εσείς καθορίζετε την ειδησεογραφία. Λοιπόν, είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι καθένας από εσάς μπορεί να δώσει απάντηση στο θέμα. Δεν θα σχολιάσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς, τι απάντηση δίνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή που έδωσα μόλις τώρα.

ΜΠΑΛΗΣ: Μήπως έχετε κάποιο σχόλιο για τις αναφορές του κ. Παπανδρέου, διπλή αναφορά του κ. Παπανδρέου σε περίεργες σχέσεις της κυβέρνησης με τους κουκουλοφόρους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα μια δήλωση χθες. Θα ήθελα να πω ότι όσο πιο πολύ δυσκολεύουν, εσωκομματικά, τα πράγματα για τον κ. Παπανδρέου, τόσο πιο πολύ οξύνει την κατάσταση. Πράγμα το οποίο δεν ωφελεί ούτε τον ίδιο, ούτε, πολύ περισσότερο, τον τόπο.

ΒΛΑΧΟΣ: Στο αίτημα για εκλογές τι απαντάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνουν στην ώρα τους, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή την ώρα, μπορείτε να μας την πείτε γιατί την ψάχνουμε και εμείς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: 07.00 το πρωί με 07.00 το απόγευμα, όπως είχε πει και ο κ. Τασούλας... .

ΒΛΑΧΟΣ: Θα είναι Κυριακή...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανονικά Κυριακή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα είναι Κυριακή ή μήπως κάνετε καμιά μεταρρύθμιση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανονικά, κανονικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η δράση των κουκουλοφόρων αντικειμενικά δεν ευνοεί τα σχέδια της κυβέρνησης και η ίδια η κυβέρνηση δια στόματος του κ. Αντώναρου την περασμένη Παρασκευή δεν έλεγε, δεν υποδείκνυε διαρκώς ότι τα πλάνα μιλάνε από μόνα τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια αντίληψη η οποία, νομίζω, δεν βρίσκει κανέναν σύμφωνο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για τους κουκουλοφόρους τις αποδίδετε στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή για την αναθεώρηση, επίσης στα εσωκομματικά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να καθορίζει την πολιτική ενός κόμματος, κατά την άποψή σας; Μόνο τα εσωκομματικά του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς, νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο καιρό καθορίζει έτσι την πολιτική του. Αλλά και πάλι λανθασμένα για το ίδιο. Τουλάχιστον, από αυτά που αντιλαμβάνομαι διαβάζοντας ενδελεχώς -και εγώ όπως και εσείς- τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

ΒΛΑΧΟΣ: Μιας και βρίσκετε πολλά προβλήματα στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, μήπως είναι η ώρα για εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποια άλλα νομοσχέδια προωθεί η κυβέρνηση στη σειρά μετά το νόμο-πλαίσιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αύριο, για παράδειγμα, θα συζητηθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις γι` αυτό.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Προς ψήφιση, άμεσα προς ψήφιση μετά το...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία, όπως γνωρίζετε, έχουν δεσμευτεί τα υπουργεία να φέρουν, με βάση το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Θα γίνουν όλα στην ώρα τους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η φιλολογία περί εκλογών, θέλω να ρωτήσω ευθέως αν...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό είναι αυτό που λέμε «ορατό δια γυμνού οφθαλμού». Το θέμα είναι το εξής: Εάν όντως συνεχίζει να δέχεται ο Πρωθυπουργός εισηγήσεις από κάποιους υπουργούς να προχωρήσει τώρα σε εκλογές και αν υπάρχει δημοσκόπηση στα συρτάρια του Πρωθυπουργού που να λέει το αντίθετο, ότι ο κόσμος δεν θέλει εκλογές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας: Όχι, δεν υπάρχει κάποια τέτοια δημοσκόπηση. Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα: Έχετε δίκιο, ότι η φιλολογία είναι «ορατή δια γυμνού οφθαλμού». Οι εκλογές δεν είναι ορατές, τουλάχιστον, ακόμη.

ΒΛΑΧΟΣ: Το έχετε πει αυτό και σε Υπουργούς, κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτώμαι από τους δημοσιογράφους και απαντώ στους δημοσιογράφους.

ΒΛΑΧΟΣ: Για την εκλογοφιλολογία αν το έχετε πει σε υπουργούς. Γιατί από εκεί πηγάζει και αυτή η φιλολογία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι προέρχεται από τους υπουργούς αυτή η φιλολογία. Υπάρχει ήδη μια συζήτηση που γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο Πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές την άποψη της κυβέρνησης. Την έχω επαναλάβει κι εγώ πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα. Δεν υπάρχει θέμα επί της ουσίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, αυτή η δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους είναι που πυροδοτεί, αποτελεί τη βάση, για την εκλογολογία, ακριβώς γιατί δεν ξεκαθαρίζει ευθέως πότε θα γίνουν εκλογές. Γιατί δεν βγαίνει με μια δήλωση του να ξεκαθαρίσει το κλίμα της εκλογολογίας, λέγοντας ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Να το πει, ευθέως, ο ίδιος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχει πει πολλές φορές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: (Δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Αυτή ήταν η τελευταία δήλωση, η τελευταία version. Ο Πρωθυπουργός το έχει πει πάρα πολλές φορές, «στην ώρα τους», «τον Μάρτιο του 2008», «στο τέλος της τετραετίας» κ.ο.κ. Δεν είδα να σταματήσει η παραφιλολογία, παρότι το έχει πει πολλές φορές.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, κύριε Εκπρόσωπε, είναι άλλο πράγμα να λέει ο Πρωθυπουργός «εκλογές το 2008» και άλλο πράγμα στη συνέχεια να αλλάζει τη φράση του και να λέει «οι εκλογές στην ώρα τους».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως το έχει πει αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, βεβαίως το έχει πει, αλλά η διαφοροποίηση στη δήλωση του Πρωθυπουργού, πυροδότησε σενάρια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι βέβαιο ότι ο κ. Παπανδρέου θα ξαναζητήσει εκλογές, οπότε θα έχει την ευκαιρία ο Πρωθυπουργός να δώσει απάντηση, επαναλαμβάνοντας την άποψη της κυβέρνησης η οποία είναι σταθερή.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν κατάλαβα αυτό που είπατε νωρίτερα. Αμφιβάλετε ότι η πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το μόνο που δεν θέλω να κάνουμε σε αυτή την αίθουσα είναι να προσπαθεί ο καθένας να επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ του. Σέβομαι το ρεπορτάζ του καθενός, δεν θέλω όμως να μπω σε αυτή τη διαδικασία.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν προσπαθώ να επιβεβαιώσω κανένα ρεπορτάζ, κύριε Εκπρόσωπε. Ζητώ τη δική σας αίσθηση. Εκφράζετε την κυβέρνηση. Έχετε την αίσθηση ότι οι Υπουργοί δεν θέλουν πρόωρες εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, 7 χρόνια τώρα, από τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου, δεν ομιλώ περί αισθήσεων, ούτε ψευδαισθήσεων, αλλά μόνο για την πραγματικότητα. Σας είπα ποια είναι η πραγματικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Βάσει του Συντάγματος, πρόωρες εκλογές γίνονται όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα ή βρίσκονται σε κρίσιμες στιγμές. Αυτή τη στιγμή πιστεύετε ότι υπάρχει στην Ελλάδα κρίσιμο θέμα ώστε να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια ερώτηση - παγίδα γιατί αν απαντήσω ότι υπάρχει -όπως υπάρχουν πάντα μεγάλα θέματα- θα εικάσει κανείς ότι εμμέσως προσπαθώ να υποδείξω χρόνο εκλογών, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει. Κάθε χώρα αντιμετωπίζει μια σειρά από θέματα τα οποία έχουν εθνική σημασία. Αυτό όμως είναι αποκομμένο πλήρως από το αίτημα - ερώτημα -αίτημα πάει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ερώτημα στους δημοσιογράφους- για το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, το οποίο έχει απαντηθεί επαρκώς.

ΧΙΩΤΗΣ: Από τις μέχρι τώρα αποφάσεις που έχει λάβει ο Πρωθυπουργός, δεν έχουμε την αίσθηση ότι αποφασίζει μόνος αλλά ακούει αρκετά συχνά τους συνεργάτες του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα έλεγα ότι είναι εντελώς αντίθετη άποψη. Όντως ακούει πολύ τους συνεργάτες του αλλά αποφασίζει μόνος του.

ΧΙΩΤΗΣ: Άρα, πιστεύετε ότι και η απόφαση για τις εκλογές θα είναι μια απόφαση που θα λάβει αποκλειστικά ο ίδιος, χωρίς να επηρεάζεται από τον περίγυρό του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δημοσιοποιήσει ο ίδιος την άποψή του γι` αυτό το θέμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Συγγνώμη για την επιμονή, η άποψή του, κύριε Εκπρόσωπε, είναι μια άποψη που εκφράζεται τώρα. Δεν σημαίνει ότι και σε ένα μήνα, όταν ενδεχομένως θα έχει ολοκληρωθεί και η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει την ίδια. Δεν τον εμποδίζει κανείς να αλλάξει. Άρα, αυτό που ερωτώ είναι: Όταν θα αποφασίσει οριστικά, μετά το τέλος της συνταγματικής αναθεώρησης, θα αποφασίσει μόνος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν έχετε κάποια πληροφορία που δεν έχω. Θα μείνω σε όσα έχω πει μέχρι τώρα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή βλέπετε και εσείς ο ίδιος ότι το θέμα της εκλογολογίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα. Ας είμαστε ειλικρινείς.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, αλλά να ρωτήσω το εξής: Εφόσον εσείς ως κυβέρνηση απορρίπτετε τις εκλογές, που αποδίδετε τότε όλη αυτή την έκρηξη της φιλολογίας; Μήπως ενδεχομένως σε εσωκομματικά που έχουν να κάνουν με την κυβέρνηση; Σε ενδοκυβερνητικές, προσωπικές, ας το πούμε, στρατηγικές ή εκπορεύονται από στρατηγικές που αφορούν το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μπω στον πειρασμό να γράψω κάποιο σενάριο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σχόλιο σας ζητώ να κάνετε, δεν είναι σενάριο. Τα σενάρια τα βλέπουμε έτσι κι αλλιώς καθημερινά στις εφημερίδες και στον Τύπο. Ρωτάω, αν θεωρείτε ότι τα σενάρια αυτά εκπορεύονται από εσωκομματικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι από την οπτική γωνία του δημοσιογράφου οφείλατε να υπερασπιστείτε ότι δεν βλέπετε σενάρια, αλλά ρεπορτάζ στον Τύπο. Αλλά, με διευκολύνει αυτό που λέτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου παρουσιάστηκε ένα ρεπορτάζ που αφορούσε την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτού του ρεπορτάζ, η κ. Μπακογιάννη το ΄90 είχε εξαγοράσει ψήφους προκειμένου να εκλεγεί στην Ευρυτανία. Έχει υπόψη της το ρεπορτάζ η κυβέρνηση και έχει διερευνήσει με δικούς της τρόπους τα στοιχεία αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση γι΄ αυτό: Μας καλύπτει πλήρως η απάντηση η οποία δόθηκε στη διάρκεια της εκπομπής που αναφέρατε από τον τότε Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σγαρδέλη. Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρη η απάντηση και δεν χρειάζεται να συμπληρώσω τίποτε περισσότερο σε μια εμφανώς, από το πρόσωπο που τη διακινεί, κατασκευασμένη υπόθεση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Άρα το έχετε διερευνήσει και με δικούς σας τρόπους για να λέτε ότι είναι κατασκευασμένη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωσή μου νομίζω ότι απαντά και σε αυτό το ερώτημά σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι πριν λίγο καιρό ο κ. Πολύδωρας είχε κάνει μια δήλωση ότι κάποιοι στήνουν σκηνικό αίματος. Σε συνδυασμό με την στάση της αστυνομίας, θα ήθελα να σας ρωτήσω η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση σώμα με σώμα με την αστυνομία των διαδηλωτών για να αποφύγει την κακιά στιγμή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι έχω να απαντήσω κάτι αναλυτικότερο από τα όσα έχουν ειπωθεί σε αυτή την αίθουσα τον τελευταίο καιρό και από τον κ. Αντώναρο και από εμένα παλαιότερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι θα κατατεθούν νομοσχέδια. Θα είναι μεταξύ αυτών και το νομοθετικό πλαίσιο για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και μετρήσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, προς το παρόν, μια συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου έχουν κληθεί και έχουν μιλήσει διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς, με τους οποίους έχω συναντηθεί και εγώ στο παρελθόν. Με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Δημοσκοπήσεων (ΣΕΔΕΑ) συναντήθηκα τον περασμένο Οκτώβριο και έχω συζητήσει αναλυτικά. Μάλιστα, αποτέλεσμα αυτής της συζητήσεως ήταν μια επιστολή η οποία εστάλη από τον Σύνδεσμο και στα υπόλοιπα κόμματα. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο διάλογος για να δούμε ποιες είναι οι ρυθμίσεις οι οποίες χρειάζεται να γίνουν. Σε κάθε περίπτωση θέλω να θυμίσω ότι στο πεδίο των δημοσκοπήσεων, όπως και των ΜΜΕ, θέση της Νέας Δημοκρατίας - από την περίοδο που είμαστε αντιπολίτευση - είναι ότι θα πρέπει να σέβεται κάποιος σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την αυτορρύθμιση και να νομοθετεί μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Αυτή είναι και η μέχρι τώρα πορεία στην τριετία που διήλθαμε ως κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά υπάρχει όμως και η επιστολή του κ. Σούρλα και η δήλωση του κ. Παπαϊωάννου ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων τα παίρνουν για να βγάζουν ψηλά κάποιους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω καμία δήλωση ή επιστολή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι΄αυτό σας λέω. Γιατί δεν προχωράτε σε νομοθετική ρύθμιση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από την πλευρά της κυβέρνησης σας λέω ότι τα νομοθετήματα δεν είναι μηχανήματα που ρίχνει κανείς το κέρμα και βγαίνει το κουτάκι με το αναψυκτικό. Είναι υποθέσεις οι οποίες έχουν μια βαρύτητα, μια σοβαρότητα και υποθέσεις οι οποίες χρειάζονται πάρα πολύ λεπτούς χειρισμούς. Επίσης, αξιολογούνται με την έννοια ότι δεν μπορεί να προωθηθεί μια σειρά νομοθετημάτων μαζί. Υπάρχουν πράγματα που έχουν γίνει και τα οποία έχουν προτεραιότητα σημαντικότερη από άλλα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά με την AGB τι έχει γίνει; Λειτουργεί παράνομα ή κανονικά; Έχει άδεια από πουθενά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια διαδικασία στην οποία έχουν εμπλακεί και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και μια σειρά άλλων υπηρεσιών. Να ετοιμαστώ και να σας απαντήσω αύριο γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχω πρόχειρο, σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η υπόθεση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Για το νομοθέτημα για την αδειοδότηση των καναλιών τι θα γίνει κύριε Εκπρόσωπε; Θα το φέρετε εντός αυτής της Βουλής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν δεν απατώμαι παλαιότερα όταν σας είχα ξανακάνει αυτή την ερώτηση είχατε πει σύντομα, αλλά δεν είχατε προσδιορίσει το σύντομα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Ισχύει το «σύντομα».

ΒΛΑΧΟΣ: Πότε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μέχρι το τέλος της τετραετίας δηλαδή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό δεν είναι και τόσο σύντομα.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε μήνα κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το νομοσχέδιο όπως ξέρετε, είναι ένα πολύ μεγάλο νομοσχέδιο. Έχει μια σειρά από ρυθμίσεις που δεν αφορούν μόνο ζητήματα αδειοδότησης αφορά και τα ζητήματα συγκέντρωσης, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί αποσπασματικά στο παρελθόν στη χώρα μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για να φτάσουμε εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα - και όπου είναι σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο  ταξίδεψα προσωπικά ο ίδιος με συνεργάτες μου σε μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καταγράψουμε τα συστήματα και να ανταλλάξουμε απόψεις για το τι ισχύει. Στην Κομισιόν, έχουν ανταλλαγεί απόψεις με την αρμόδια Επίτροπο όχι μία, αλλά πολύ περισσότερες φορές. Έχουν γίνει δημόσιες συζητήσεις και συναντήσεις στην παρακείμενη αίθουσα με τη συμμετοχή φορέων από όλη την Ελλάδα και από όλους τους χώρους. Συμμετείχαν δε σε αυτόν τον ανοικτό διάλογο περί τους σαράντα φορείς. Έχουν γίνει ήδη συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων. Έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά τα τελευταία δυο χρόνια. Δεν είναι καθόλου απλό, κυρίως διότι η δική μου προσπάθεια είναι να περιληφθούν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα, τις οποίες θα δώσει αυτή η κυβέρνηση με το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και δη της ψηφιακής τεχνολογίας. Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην επίλυση χρονίων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα στην εξεύρεση περισσοτέρων συχνοτήτων, γνωρίζετε ότι η σπάνις είναι εκείνη που από τη συνθήκη της Ρώμης κιόλας επέβαλε την κρατική εποπτεία σε θέματα ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Έχουμε κάνει λοιπόν πολύ μεγάλη δουλειά. Πιστεύω ότι έχουμε πλησιάσει στο τέλος. Και το «σύντομα», ακόμα και εάν δεν ορίζει το χρονικό διάστημα, μπορεί να επαναληφθεί στο ερώτημα για το πότε θα είναι έτοιμο.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν υπάρχει μήνας κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Θα πραγματοποιηθεί τελικά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αυστραλία και εάν έχει αναβληθεί για πότε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως θα πραγματοποιηθεί. Θα σας ανακοινώσω την ημερομηνία όταν οριστικοποιηθεί.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες υπήρχε ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα  ΤΟ ΘΕΜΑ για έναν βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αν δεν απατώμαι αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και τομεάρχη, για τη συμμετοχή του σε ένα πάρτυ επιχειρηματία του κ. Χατζηϊωάννου, το οποίο κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Είχε και μεταφορές σε εξωτικά νησιά. Ως προς τον επιχειρηματία ουδείς ψόγος βέβαια, δικά του είναι τα λεφτά, ότι θέλει τα κάνει. Για το βουλευτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δημιουργείται θέμα από τέτοιου είδους συμπεριφορές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια προσωπική σχέση πολλών ετών και νομίζω ότι δεν πρέπει κανείς να ποινικοποιεί αυτές τις προσωπικές σχέσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 26 February 2007 - 22:13:59 UTC