Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-01-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 53755112

Έκδοση 1

brf2601

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά την ξεκάθαρη δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός στο Στρασβούργο, όπου είπε ότι δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι εξοργίστηκαν και ο εκπρόσωπος του Ταλάτ έκανε μια δήλωση, λέγοντας ότι θα πρέπει ο κ. Καραμανλής πρώτα να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από την Κύπρο, τονίζοντας μάλιστα ότι ο μόνος νόμιμος στρατός στην Κύπρο είναι ο τουρκικός στρατός. Θα ήθελα μια δήλωσή σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά, όπως αυτό άλλωστε προκύπτει από τις αποφάσεις όλων των διεθνών οργανισμών, με κορυφαίο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ποιος είναι ο στρατός κατοχής στην Κύπρο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο πρώην γενικός διευθυντής της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού, ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος κατήγγειλε πρώτα στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και χθες στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ότι όταν διερευνούσε υπόθεση που αφορούσε συγκεκριμένες εταιρείες που προμήθευαν καύσιμα αεροσκαφών, είναι οι εταιρείες ΕΛ.ΠΕ. και ΜOTOR OIL, δέχθηκε παρέμβαση από τους αρμόδιους υπουργούς, τον κ. Σιούφα και τον κ. Παπαθανασίου, οι οποίοι θέλησαν, έτσι κατήγγειλε, να προστατεύσουν τους επιχειρηματίες, εμποδίζοντας την έρευνα. Η κυβέρνηση τι λέει επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί δια των αρμοδίων Υπουργών ήδη, εδώ και αρκετές ημέρες και σε άλλους ισχυρισμούς του εν λόγω υποδίκου κυρίου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν ξέρω εάν έφθασαν κατά ομάδες, κατά δεκάδες, κατά χιλιάδες οι έξυπνοι που δεν είναι μάγκες και φοροδιαφεύγουν, στο Υπουργείο Οικονομικών να υποβάλουν, συντετριμμένοι, αυτά που έχουν κλέψει από το Δημόσιο. Είναι αρκετό μια καμπάνια, τη στιγμή που η κυβέρνηση φέρεται έτσι ώστε να επιτρέπει τη φοροδιαφυγή; Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο κ. Αλογοσκούφης κατάργησε τις αποδείξεις. Με επίκληση στο δήθεν φιλότιμο αυτών που φοροδιαφεύγουν θα πιάσετε τη φοροδιαφυγή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάστε παρακαλώ όλες τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη χθες, για να ενημερωθείτε για τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση. Με τον καινούργιο κύκλο ενεργειών και αποφάσεων του αρμόδιου Υπουργείου, συνεχίζεται η προσπάθεια για την τιθάσευση, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε χθες ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Οι προσπάθειες, όμως, αποδίδουν καρπούς. Και γι` αυτό ακριβώς οι προσπάθειες πρέπει να είναι συνεχείς, επίμονες, ώστε να είναι και αποτελεσματικές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε αυτό δεν αντιλέγει κανείς. Παγιώθηκε επί των προηγούμενων αυτή η κατάσταση ντροπής, οι πλούσιοι να φοροδιαφεύγουν, τα επαγγέλματα πολυτελείας να φοροδιαφεύγουν και να την πληρώνουν οι μισθωτοί. Αλλά δεν είδαμε καμιά διαφοροποίηση τρία χρόνια τώρα που κυβερνάτε. Συνέχεια τα ίδια υποζύγια πληρώνουν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, αυτή είναι η δική σας άποψη και προφανώς δεν έχετε διακρίνει, δεν έχετε καταγράψει ενέργειες που έχουν γίνει και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, καθώς και τα αποτελέσματα τα οποία παράγονται.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα επιμείνω στο προηγούμενο ερώτημά μου. Είναι λογικό ότι οι υπουργοί θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις. Ωστόσο, έστω και από τον εν λόγω κύριο που είναι υπόδικος, όπως είπατε, εκείνοι οι υπουργοί είναι οι εγκαλούμενοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν κάνει γραπτές δηλώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, στις οποίες και σας παραπέμπω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν διαφωνώ. Οι εγκαλούμενοι, όμως, θα δώσουν απαντήσεις. Αυτό που ρωτώ εγώ είναι εάν η κυβέρνηση αποφάσισε να διερευνήσει την υπόθεση για να δει εάν έχει κάποια βασιμότητα ή όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα ότι ένας υπόδικος κύριος μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Γνωρίζω ότι δεν σχολιάζετε τη Δικαιοσύνη, αλλά επειδή υπάρχει εδώ ένα πρωτοσέλιδο θέμα, εάν μπορείτε θα ήθελα να σχολιάσετε. Λέει ότι εάν και βρέθηκαν στα σπίτια τους βόμβες μολότοφ, εκρηκτικά και ολόκληρο οπλοστάσιο, αφέθηκαν ελεύθεροι και οι έξι χούλιγκαν κουκουλοφόροι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω την υπόθεση. Αυτό είναι θέμα που αφορά τις διωκτικές αρχές και τη Δικαιοσύνη, όπως σωστά είπατε.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Θέλω να ρωτήσω για την καμπάνια της φοροδιαφυγής. Αφού το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμά τώρα ότι με το υπερσύγχρονο σύγχρονο σύστημα TAXIS θα γίνουν διασταυρώσεις, δηλαδή θα ενταθούν οι διασταυρώσεις οπότε θα έχουμε και αποκαλύψεις, να αναμένουμε και τη δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων; Και πότε θα γίνει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερωτηθείς, απάντησε και επ` αυτού, χθες, ο Υπουργός κ. Αλογοσκούφης. Σας παραπέμπω, λοιπόν, στην απάντησή του.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτόν τον υπόδικο, ποιος τον έβαλε σε αυτή τη θέση; Τον βρήκατε από τους προηγούμενους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μην ανατρέχουμε σε παλιά θέματα, τα οποία έχουν συζητηθεί εξαντλητικά σε αυτή την αίθουσα. Σημασία έχει ότι όποιος αποκαλύπτεται να κάνει μια παράνομη πράξη, οδηγείται εκεί όπου πρέπει να οδηγηθεί. Και είναι η κυβέρνηση αυτή που έλαβε την πρωτοβουλία για να διαλευκάνει το κύκλωμα ανομίας, το οποίο είχε προκύψει.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τον αιγιαλό. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει προτείνει συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο και προωθείται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν ξέρω αν έχει γίνει κάποια ερώτηση για το θέμα των ασημικών του τέως βασιλιά. Ήθελα να ρωτήσω, ότι με αρκετή καθυστέρηση μάλλον, χθες αποκαλύφθηκε η ύπαρξη δεύτερης λίστας ενώ ακούγεται και για τρίτη λίστα. Μετά την αποκάλυψη της λίστας αυτής, έχει γίνει τσεκάρισμα του τι περιελάμβανε η μία, τι περιλαμβάνει η άλλη και τι τελικά περιλαμβάνει η λίστα της δημοπράτησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως σας είπα και χθες, έχει τοποθετηθεί επί όλων αυτών των θεμάτων, επαρκέστατα, δια του αρμοδίου Υπουργού κ. Βουλγαράκη. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Το θέμα για την κυβέρνηση έχει ολοκληρωθεί.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε ότι τοποθετήθηκε επαρκώς ο κ. Βουλγαράκης με αυτό το αλαλούμ που έγινε με τις λίστες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μόλις πριν από λίγα δευτερόλεπτα, τοποθετήθηκα σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Βουλγαράκης. Το να με ρωτάτε ακριβώς το ίδιο, δεν νομίζω ότι οδηγεί πουθενά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, μας λέτε ότι τοποθετήθηκε επαρκώς. Το θεωρείτε επάρκεια αυτό που έγινε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν αντιλαμβάνεστε την έννοια της λέξης επάρκεια την οποία χρησιμοποίησα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Εκτιμάτε ότι θα ήταν πιο επιτυχημένη η παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας εάν το Υπουργείο Πολιτισμού μαζί με το εξώδικο δημοσιοποιούσε και τις τρεις λίστες σε αντιπαραβολή με αυτόν τον κατάλογο του οίκου Κρίστις ώστε να βγει κερδισμένο από αυτή την υπόθεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως σας είπα, έχει τοποθετηθεί επαρκέστατα δια του αρμοδίου Υπουργού. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο στο συγκεκριμένο θέμα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 26 January 2007 - 13:52:06 UTC