Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-12-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2006

Αριθμός Δελτίου: 44649602

Έκδοση 1

Brf0512

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αύριο στις 9 το πρωί, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Υπουργό Άμυνας κ. Σεργκέι Ιβανόφ.

" Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης εισηγήθηκε το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία, γιατί ήδη ο Υπουργός Μεταφορών έχει κάνει δηλώσεις. Για τις λεπτομέρειες του νέου ΚΟΚ θα μιλήσει στους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο ΚΟΚ συνιστά όχι απλώς ένα νομικό κείμενο, αλλά κανόνα ζωής. Η τήρηση των διατάξεών του δεν επιβάλλεται μόνο για λόγους νομοτέλειας, αλλά επί της ουσίας για την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Με βάση την αρχή αυτή - και έχοντας υπόψη ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη αναφορικά με το επίπεδο οδικής ασφάλειας - το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ξεκίνησε τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Κώδικα. Να σας θυμίσω δε ότι η προηγούμενη αναθεώρηση του Κώδικα είχε γίνει το 1999.

Στην Επιτροπή Αναθεώρησης συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, νομικοί και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού διαλόγου με ομοσπονδίες επαγγελματιών φορτηγών, λεωφορείων, ταξί, συγκοινωνιολόγους, εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών και άλλους. Κεντρική λογική του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου αντιμετώπισης των παραβάσεων, κυρίως εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Στόχος είναι ο αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας να δράσει προληπτικά για την αντιμετώπιση γενικότερα του προβλήματος της οδικής ασφάλειας και κυκλοφορίας. Ακολουθεί μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως η αποποινικοποίηση της πλειοψηφίας των πταισματικών παραβάσεων, καθώς και κάποιων πλημμεληματικών, η αποτελεσματική και έγκαιρη είσπραξη των προστίμων, η κατάργηση δυνατότητας επιστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας που αφαιρέθηκαν, εάν καταβάλλεται  όπως συμβαίνει σήμερα  το τριπλάσιο του ποσού που προβλέπεται για το πρόστιμο, αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών, γνωστό στη νέα ελληνική ως point system. Προς ενημέρωση του κοινού για τις αλλαγές του ΚΟΚ, τον εξορθολογισμό των προστίμων και για όλες τις λεπτομέρειες θα μιλήσει ο κ. Λιάπης. Έχει πάρα πολλά σημεία τα οποία είναι ενδιαφέροντα. Θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε ώστε να ενημερωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι πολίτες για τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αφού, όπως είπα και στην αρχή, πέρα από ένα νομικό κείμενο, είναι κανόνας ζωής.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας:

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη με τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν υπάρχουν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό τις ανακοινώνω, όπως γνωρίζετε, μια μέρα νωρίτερα ή το πολύ  πολύ το ίδιο πρωϊνό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Καταφέρατε πάντως να κάνετε όντως τον Πειραιά λιμάνι της αγωνίας. Θα γίνει κάτι από εδώ και τώρα; Το πράγμα δεν πάει παραπέρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να κάνετε πιο συγκεκριμένο το ερώτημά σας;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, ρωτώ εάν θα λάβει κάποια πρωτοβουλία ο Υπουργός να λυθεί το πρόβλημα, τουλάχιστον ενόψη των εορτών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο πρόβλημα από όλα;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Της καθυστέρησης των κοντέϊνερς που παραμένουν και τα μαγαζιά δεν έχουν ...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας πω ότι ο Υπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και συζητά, από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια νέων ρυθμίσεων στο λιμάνι, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι ανοικτός στο διάλογο αυτό, είναι γνωστό. Η προσπάθειά μας είναι να βελτιώσουμε τις αποδόσεις του λιμανιού του Πειραιά, όπως και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Αποδόσεις που μπορεί να φτάσουν σε πολλαπλάσια επίπεδα από τα σημερινά, καθόσον αυτές είναι οι ανάγκες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Να ακολουθήσουμε, δηλαδή, όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αυξήσει τις αποδόσεις των λιμανιών τους. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα των ήδη εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις στην αγορά στις οποίες αναφερθήκατε, θα ήθελα να πω ότι έχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις ο κ. Αντώναρος χθες όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό. Μια παρατήρηση μόνο, γιατί μερικές φορές δημιουργούνται εντυπώσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Θα σας δώσω να παράδειγμα: Ζήτησα σήμερα το πρωί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να με ενημερώσουν για ρεπορτάζ το οποίο προβλήθηκε χθες και μιλούσε για έλλειψη στην αγορά ζάχαρης. Θα σας διαβάσω αναλυτικά την απάντηση για να έχετε μια εικόνα, ώστε όλοι μας να είμαστε πιο επιφυλακτικοί όταν ακούμε διάφορες φήμες: Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει αποθέματα από πέρσι 30.000 τόνους ζάχαρη. Η παραγωγή της εσοδείας 2006 προβλέπεται να ανέλθει στους 170.000 τόνους, ενώ αναμένεται να εισαχθούν από τη Σερβία, κυρίως σε όλη τη διάρκεια του 2007, 90.000 τόνοι ζάχαρης. Κατά συνέπεια, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007, που θα επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, θα υπάρχει επάρκεια του προϊόντος στην ελληνική αγορά και δεν τίθεται θέμα εισαγωγής μέσω των λιμανιών. Η άδεια αποθήκη που φάνηκε χθες σε κάποιο τηλεοπτικό σταθμό, ανήκει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Χανίων, η οποία συνεργάζεται με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και διακινεί τα προϊόντα της στο νομό. Προέκυψε πρόβλημα διότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Χανίων έχει τεθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων σε ειδική εκκαθάριση, οπότε έπρεπε να εκκενωθεί η αποθήκη. Το πρόβλημα λύθηκε με θυγατρική επάρκεια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χανίων, η οποία έχει έρθει σε συνεννόηση με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και εντός των ημερών θα προμηθευτεί ζάχαρη από τις αποθήκες της Ελληνικής Βιομηχανίας στο Ηράκλειο, όπου υπάρχουν αποθέματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δια της εις άτοπον απαγωγής μας πήγατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βιάζομαι. Σας διαβεβαιώ ότι μπορώ να μείνω εδώ όση ώρα θέλετε. Αρκεί να με αφήνετε να ολοκληρώνω τις απαντήσεις μου. Σας έδωσα ένα μικρό παράδειγμα γιατί πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί σε ορισμένες φήμες οι οποίες διακινούνται στην αγορά.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, άσχετα με το αν θα φτιάξουμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα αφού υπάρχει τόσο μεγάλο απόθεμα ζάχαρης, δεν υπάρχει για την κυβέρνησή σας ένα πρόβλημα με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας; Αφού, το καλοκαίρι δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο λιμάνι, γεγονός που δείχνει ότι δεν είχε ασχοληθεί με τα θέματα του Υπουργείου του και τώρα σε μια επίσης κρίσιμη περίοδο, όπως είναι τα Χριστούγεννα και με τα εμπορεύματα και με μια σειρά άλλα πράγματα, πάλι δημιουργείται πρόβλημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ με την κρίση σας. Είναι προσωπική σας άποψη την οποία δεν ενστερνίζομαι.

ΜΑΝΗ: Άκουγα πριν από λίγο τον κ. Κεφαλογιάννη που δήλωνε ότι «παγώνει» τη διαδικασία για δυο μήνες για να ξεκινήσει διάλογο με τους λιμενεργάτες. Αυτό το προφανές δεν μπορούσε να το κάνει πριν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά - ή εάν δεν γνωρίζετε να σας το πω εγώ - ότι εδώ και πολλές ημέρες, ο κ. Κεφαλογιάννης έχει προτείνει στους λιμενεργάτες να «παγώσει» τη διαδικασία η οποία ξεκίνησε από το Δ.Σ. του ΟΛΠ. Και μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, τους είχε δώσει και ένα περιθώριο δυο  τριών μηνών. Επίσης, ίσως γνωρίζετε πολύ καλά - πάντως σίγουρα το γνωρίζουν οι συνάδελφοί σας που καλύπτουν το πειραϊκό ρεπορτάζ - ότι η απάντηση των λιμενεργατών ήταν «να πάρετε πίσω τις αποφάσεις όχι να τις «παγώσετε»». Θα θυμίσω ότι η κυβέρνηση στο πρόγραμμά της έχει λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του ελληνικού λαού. Θέλω να σας πω ότι η προσπάθεια η οποία γίνεται - και θα συνεχιστεί και θα γίνει - είναι να βοηθηθεί η εθνική οικονομία και να αναπτύξει, μέσα από το λιμάνι του Πειραιά, τις δυνατότητες που μπορεί να αναπτύξει ένα μοντέρνο λιμάνι μιας μοντέρνας ευρωπαϊκής χώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τα ευρωτουρκικά τρέχουν. Ο γαλλο-γερμανικός άξονας προτείνει μια καταληκτική ημερομηνία προς την Τουρκία για άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων. Προσπαθούν μάλιστα να εμπλέξουν λύση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης πάνω σε αυτά τα ζητήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την ευρωτουρκική προσέγγιση, έχουν γίνει δηλώσεις εσχάτως από την Υπουργό Εξωτερικών και μόλις χθες από τον Πρωθυπουργό. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο από τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όσον αφορά τη ρήτρα επανεξέτασης, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της, κατ΄ αρχήν όσον αφορά τη σύνδεση η οποία επιχειρείται να γίνει με τη λύση του Κυπριακού πρώτον. Και δεύτερον, ποιο είναι το χρονικό όριο που βάζει η κυβέρνηση; Θα συμφωνεί με το 18μηνο, ή με κάτι άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος. Είναι σαφής η θέση μας για την λύση του Κυπριακού. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας έχει να κάνει με δήλωση την οποία έκανε ήδη η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη. Θέλω να πω ότι έχει ήδη απαντηθεί αυτό το θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπε η κ. Μπακογιάννη ότι έχει μεγάλη σημασία η Ευρωπαϊκή Ένωση να μείνει ενωμένη. Το ερώτημα είναι, σε ποια βάση θα μείνει ενωμένη; Στη βάση , της εισήγησης της ΚΟΜΙΣΙΟΝ που ζητάει ουσιαστικά τη μη επιβολή κυρώσεων και τη μη ύπαρξη χρονοδιαγράμματος ή στη βάση των προτάσεων του γαλλο-γερμανικού άξονα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή κοινοποίησε την πρόταση συστάσεων για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει τη μη εφαρμογή από την Τουρκία των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν τα κράτη-μέλη στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών ή ίσως και στη Σύνοδo Κορυφής. Δεν νομίζω ότι έχει να προσθέσει κανείς κάτι περισσότερο απ` αυτό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια έχουν ήδη απορρίψει την πρόταση του αρμόδιου υπουργού για πάγωμα των διαδικασιών, επί δίμηνο ή τρίμηνο, προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη διαδικασία εκχώρησης της φορτοεκφόρτωσης στα λιμάνια σε ιδιωτικές εταιρείες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία ενός λιμανιού, του Πειραιά, το οποίο θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα λιμάνια. Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι δεν θίγεται κανένα από τα δικαιώματα των 300 περίπου εργαζομένων στα λιμάνια. Αυτό είναι σαφές. Έχει ειπωθεί από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννη και στους ίδιους και δημοσίως. Εκείνο το οποίο αυτή τη στιγμή τίθεται ως διακύβευμα στο πολιτικό προσκήνιο, είναι εάν θέλουμε να ακολουθήσει και η χώρα μας ανταγωνιστική λογική στην οικονομία της σε ό,τι αφορά τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν δέχεται τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας σε ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου; Και δεύτερον, αυτή η υπόθεση έχει ένα κόστος. Νομίζω ότι σήμερα ενημερωθήκαμε ότι μια από τις εταιρείες που είχε σύμβαση με το λιμάνι, έλυσε αυτή τη σύμβαση. Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτό, έχετε μετρήσει αυτό το οικονομικό κόστος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω την ενημέρωση που έχετε. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι δεν θίγεται κανενός είδους σύμβαση. Η τελευταία υπεγράφη το 2002, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, με εταιρεία και ρύθμιση για δεκαετή διάρκεια αυτή της σύμβασης, δηλαδή έως το 2012. Δεν γνωρίζω να εθίγη κάποιου είδους σύμβαση με κάποια εταιρεία και δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να θιγεί οποιαδήποτε σύμβαση. Το ελληνικό δημόσιο οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του. Δεν αλλάζει τίποτε σε αυτό. Εκείνο το οποίο γίνεται προσπάθεια να αλλάξει είναι να ενισχυθεί, όπως είπα και προηγουμένως, η μεγαλύτερη δυνατότητα του λιμανιού να αποδώσει περισσότερο. Σε ό,τι αφορά την πρώτη παρατήρησή σας, είναι προσωπική σας κρίση. Σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κεφαλογιάννης, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Με δεδομένο ότι υπάρχουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο λιμάνι και από την άλλη η αντίδραση χθες, του νέου εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευθυμίου, ο οποίος κάνει λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατό να συνεχιστεί ο διάλογος για τον οποίο μιλήσατε προηγουμένως, όταν υπάρχουν αντιδράσεις πλέον ευρύτερες κοινωνικές, πέρα από το συγκεκριμένο συνδικάτο του λιμανιού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ως ευρύτερες κοινωνικές αντιδράσεις τη δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, και της αντιπολίτευσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε περισσότερο. Έκανα μια δήλωση χθες το βράδυ, με αφορμή κάποιες δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο το οποίο θα σημειώσω όμως, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που είναι ένα νόμιμα εκλεγμένο, τοποθετημένο, διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο. Και έχουμε να κάνουμε με μια μάλλον λάθος έκφραση από την πλευρά του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μίλησε για προκηρύξεις εκχώρησης. Δεν έχω δει να υπάρχει καμία προκήρυξη αυτή τη στιγμή. Δεν έχει γίνει ούτε καν πρόσκληση ενδιαφέροντος από την πλευρά του ΟΛΠ. Για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις από φράσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, θέλω να πω, ότι σε επίπεδο πραγματικών γεγονότων υπάρχει μια απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ και τίποτε περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο σχετικά με τη διαδικασία εκποίησης των προσωπικών αντικειμένων που γίνεται από την πλευρά της τέως βασιλικής οικογένειας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Χθες, ήδη, αποκαλύπτεται μέσω ρεπορτάζ ότι προσφέρονται και γίνονται αγορές με διαφορετικές τιμές των ιδίων ακριβώς ιατρικών προϊόντων και εργαλείων από τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό, δε συνέβαινε μόνο στο παρελθόν κατά κόρον, συμβαίνει μάλλον και την περίοδο που είναι η Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση του τόπου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το συγκεκριμένο θέμα, θα παρακαλούσα να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο. Ωστόσο, θα κάνω μια επισήμανση επί της αρχής. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της και με τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας, αλλά και με το νυν υπουργό, δήλωσε την πρόθεσή της -και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση- να δημιουργεί συνθήκες διαφανούς διαδικασίας στην προμήθεια υλικών, είτε μιλούμε για ιατρικά υλικά, είτε για φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι η ηλεκτρονική μηχανοργάνωση, που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να παταχθεί δραστικά μια νοοτροπία που δημιουργήθηκε επί σειρά ετών.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Σχετικά με τις καταγγελίες που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, για τις καταχωρήσεις του Υπουργείου Οικονομικών σε εφημερίδες, έχετε να σχολιάσετε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι υποχρέωση. Αν μπείτε στο κτίριο της Γραμματείας Επικοινωνίας  Ενημέρωσης, θα δείτε αναρτημένο το κείμενο με τα δικαιώματα του πολίτη και τις υποχρεώσεις των δημοσίων υπηρεσιών. Είναι υποχρέωση του δημοσίου, υποχρέωση της Πολιτείας, υποχρέωση κάθε υπουργείου χωριστά να ενημερώνει τους πολίτες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο θέμα των λιμανιών, είπατε προηγουμένως, ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να αυξηθεί η αποδοτικότητα και η ανταγωνιστικότητα των λιμανιών και να φθάσει σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Αυτό, πιστεύει η κυβέρνηση, ότι θα γίνει μόνο μέσω των ιδιωτών, μόνο μέσω της εκχώρησης σε ιδιώτες. Αποκλείεται ο δημόσιος χαρακτήρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Όπως γνωρίζετε, η εταιρεία κατά 75% ανήκει στο δημόσιο. Δεν έχει αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας, ούτε και αλλάζει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επιδίωξη της κυβέρνησης, ποια είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει με βάση και τις δεσμεύσεις που έχει στο πρόγραμμά της, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα που έχει το λιμάνι. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή διακινείται ένας ορισμένος αριθμός κοντέινερς στο λιμάνι και σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, πολύ σύντομα -από τη στιγμή που προχωρήσουν τα σχέδια τα οποία έχει ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός Ναυτιλίας- ο αριθμός αυτός θα τριπλασιαστεί. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό μόνο καλό είναι για την εθνική οικονομία. Είναι πολύ σημαντικό για το λιμάνι του Πειραιά να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο μεταφοράς προϊόντων, από όλες τις χώρες της Ανατολής προς τη Δύση. Να γίνει, δηλαδή, το λιμάνι του Πειραιά η πύλη προς τη Δύση και να μην αφήσουμε να γίνει πύλη προς τη Δύση ένα άλλο λιμάνι σε γειτονικές χώρες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να το κάνω πιο συγκεκριμένο; Ο εμπορευματικός σταθμός, αυτός θα παραμείνει στο δημόσιο ή θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο δημόσιος χαρακτήρας δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Ο κ. Κεφαλογιάννης έχει ήδη ανακοινώσει και είναι ξεκάθαρο, από αυτά που σας ανέλυσα προηγουμένως: Η προσπάθεια του ΟΛΠ να αυξήσει τις δυνατότητες που έχει το λιμάνι του Πειραιά. Θα αυξηθεί με συνεργασίες που θα γίνουν κατόπιν διεθνών διαγωνισμών, με διεθνείς εταιρείες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο ΟΛΠ είχε σε σχέση με πέρσι έσοδα 35% παραπάνω. Γιατί δεν μπορεί να κάνει μόνος του αυτή τη λειτουργική ανάπτυξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άκουσα ότι και χθες χρησιμοποιήθηκαν αριθμοί στην αίθουσα αυτή - ή διαβάζω σε δημοσιεύματα εφημερίδων αριθμούς- οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως ότι καθημερινώς χάνει το λιμάνι 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Και αναρωτιέμαι: Πώς είναι δυνατόν να χάνει καθημερινώς 1,5 εκατομμύριο ευρώ όταν, σε ανάλυση κόστους την οποία έχω μπροστά μου, το 2005 είχε στο σύνολο των εσόδων του -χωρίς τα έξοδα, στον τζίρο του δηλαδή- 130 εκατομμύρια ευρώ. Θέλω να πω δηλαδή, χωρίς να έχει κανέναν προσωπικό υπαινιγμό αυτό, ότι χρησιμοποιούνται από ορισμένους στοιχεία τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τέλος πάντων, τα δικά μου ήταν επίσημα στοιχεία. Να ρωτήσω και κάτι άλλο: Χθες ο κ. Πολύδωρας, μιλώντας στον Πρετεντέρη, είπε ότι η Αστυνομία έχει επιτυχίες με τη βοήθεια του Θεού. Βέβαια δεν γνωρίζαμε ότι ο Θεός κάνει συλλήψεις. Το πρόβλημα είναι ότι, χθες πάλι, ΤΑ ΝΕΑ δημοσίευσαν ότι η σχολή Αστυνομικών, οι νέοι αστυνομικοί που είναι στη σχολή υποχρεούνται κάθε Κυριακή να πηγαίνουν στην Εκκλησία. Σας θυμίζει κάτι από Ιράν αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ζήσει στο Ιράν, δεν ξέρω αν έχετε τέτοιες εμπειρίες εσείς. Θα ήθελα παρακαλώ να απευθύνετε το όποιο ερώτημα έχετε σχετικό με την υπόθεση αυτή στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή να ρωτήσω εγώ και να σας απαντήσω αύριο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα δεν είναι μοναδικό αυτό. Είναι απόρροια του ότι υπογράψατε κάποτε το δημοψήφισμα του Χριστόδουλου, είναι απόρροια του ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος στο Υπουργείο του διοικούσε με τη βοήθεια της Παναγίας, είναι ότι ο κ. Καλός μόλις ορκίστηκε πήγε στον Καλλίνικο να του φιλήσει το χέρι, είναι που εσείς έχετε πνευματικό τον Παΐσιο, είναι τόσα πράγματα. Είναι τόσα πράγματα. Τον είχατε πνευματικό. Έχετε κάνει δήλωση επ` αυτού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει στο Σύνταγμά μας κατοχυρωμένη η Ορθόδοξη θρησκεία μας. Θα ήθελα να σεβαστούμε το θρησκευτικό συναίσθημα του καθενός είτε πιστεύει στην Ορθοδοξία είτε στον Καθολικισμό είτε στον Ισλαμισμό ή όπου αλλού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σαφώς τα σεβόμαστε. Εδώ έχουμε δημοσιοποίηση όμως η οποία ενδεχομένως να έχει κάποια εκλογική αντιπαροχή. Αυτό είναι το πρόβλημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το δέχομαι αυτό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με τις αλλαγές του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην αναδόμησή του. Άλλαξε και τον εκπρόσωπο Τύπου, είναι ένας πεπειραμένος, καταξιωμένος συνάδελφός σας -πρώην συνάδελφός σας επίσης- και προχώρησε και στις διάφορες άλλες αλλαγές. Ήδη ο κ. Ευθυμίου έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής. Αναμένετε εσείς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να κάνει πλέον «δομική αντιπολίτευση», κατά τον προσφιλή όρο του κ. Σημίτη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτάτε εμένα να σας απαντήσω με όρους του κ. Σημίτη; Δεν θα το πράξω. Δεν θα μπω στον πειρασμό αυτό.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προηγουμένως που ρώτησα γιατί ο Πρωθυπουργός δεν δέχεται τον κ. Κεφαλογιάννη, μου είπατε ότι αυτή είναι δική μου παρατήρηση την οποία δεν δέχεστε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κρίση, είπα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ή παρατήρηση, ναι. Το ίδιο είναι περίπου. Δηλαδή τι δεν δέχεστε; Ότι υπεβλήθη αίτημα από τον κ. Κεφαλογιάννη ή ότι δεν έγινε δεκτό από τον κ. Καραμανλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σαφές ότι είναι κρίση γιατί δεν εμπεριέχει στοιχείο πληροφορίας. Θα μου επιτρέψετε να έχω περισσότερες πληροφορίες και κατά συνέπεια να μπορώ να πω ότι είναι κρίση η οποία δεν εμπεριέχει...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μπορεί να το διατυπώσετε ως πληροφορία, ότι η πληροφορία που έχω...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να κάνετε ρεπορτάζ για να το ξανασυζητήσουμε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η πληροφορία που έχω είναι ότι υπεβλήθη αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ισχύει αυτό.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένου ότι έχετε στη διάθεσή σας στοιχεία, μπορείτε να μας πείτε πόση είναι η απώλεια των δημοσίων εσόδων από την καθυστέρηση των εκτελωνισμών στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την περίοδο που οι εργαζόμενοι εκεί δεν προχωρούν σε υπερωριακή εργασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι` αυτό το θέμα κάπου διάβασα και μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ: Το 2005 το σύνολο των εσόδων του τελωνείου, το μήνα Νοέμβριο -ο πιο κοντινός αντίστοιχος μήνας γιατί τώρα μόλις είμαστε στις αρχές Δεκεμβρίου- ήταν 965 εκατομμύρια ευρώ. Το Νοέμβριο του 2006 ανήλθε στα 971 εκατομμύρια ευρώ. Είναι δηλαδή, αυξημένο κατά 0,6%. Και γενικά, μιας και μου δίνετε την ευκαιρία, οι αυξήσεις των εισπράξεων του δημοσίου το Νοέμβριο ανερχόταν σε ποσοστό 12,7%.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Για το θέμα με τις τιμές των νοσοκομειακών -και τα λοιπά- υλικών, είσαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που έχει φέρει η κυβέρνησή σας σε αυτά τα τρία χρόνια, ώστε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο; Γιατί ως προς τις προθέσεις σας, εντάξει, τις γνωρίζουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν πετύχουμε τους στόχους μας συνολικά. Γνωρίζουμε ότι είναι μια διαδικασία πολύ δύσκολη σε όλους τους τομείς. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξεις, γιατί όπως ίσως προσέξατε, παρατήρησα ότι είναι θέμα και νοοτροπίας αυτό το οποίο ανέφερα προηγουμένως. Θα είμαστε ευχαριστημένοι, λοιπόν, όταν λειτουργήσει συνολικά το μηχανογραφικό σύστημα που θα βοηθήσει πολύ περισσότερο στην κατεύθυνση της διαφάνειας και θα παταχθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τα φαινόμενα αυτά. Και αυτό ισχύει για όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 5 December 2006 - 21:11:41 UTC