Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-06-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Τσιτουρίδης έχει ήδη κάνει δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα που εισηγήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή. Μεταξύ αυτών εναρμονιζόμαστε σε μια σειρά θεμάτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαιτέρως σημαντικό θεωρεί η κυβέρνηση το ζήτημα το οποίο ορίζεται, με τις προτάσεις του κ. Τσιτουρίδη, σε νόμο για θέματα που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας. Ένα θέμα το οποίο δεν είχε ρυθμιστεί νομοθετικά στην Ελλάδα. Η νομοθετική ρύθμιση του κ. Τσιτουρίδη έρχεται να κλείσει αυτό το κενό.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 10:30, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ιορδανίας.

@Στις 17:00 θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενημερωμένη για την πρόθεση της Λευκωσίας να βάλει βέτο τη Δευτέρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν γνωστές οι κυπριακές θέσεις. Εξάλλου, πέραν του πολιτικού επιπέδου και οι μόνιμες αντιπροσωπείες, όπως γνωρίζετε, Ελλάδας και Κύπρου στις Βρυξέλλες είχαν, έχουν και συνεχίζουν να έχουν στενή συνεργασία και επικοινωνία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπήρξε διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι η συναίνεση, η οποία επιτεύχθηκε είναι για όλους μας μια θετική εξέλιξη σε μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που λέτε ότι ήταν γνωστές οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν σημαίνει ότι είχε ζητηθεί και η σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Και υποθέτουμε ότι σε αυτού του είδους την στρατηγική υπάρχει μια ταύτιση και μια προσυνεννόηση της στρατηγικής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κάνει επανειλημμένα δηλώσεις σε αυτό. Δεν αλλάζει τίποτα. Να προσθέσω τότε, εφόσον τίθεται έτσι η ερώτησή σας, ότι καθ` όλη τη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης η Ελλάδα στήριξε και συνηγόρησε υπέρ των δικαιολογημένων κυπριακών ανησυχιών, που άλλωστε βασίζονται σε ευρωπαϊκά κείμενα των «25» που συνδιαμορφώθηκαν από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ταυτόχρονα η Ελλάδα εργάστηκε για την επίτευξη συναίνεσης, κάτι το οποίο επετεύχθη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Έχουμε μπλέξει τους όρους και έτσι αποσαφηνιστεί περισσότερο. Επειδή το βέτο δεν είναι θέση, είναι τακτική, μήπως το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα γνώριζε την τακτική αυτή που επρόκειτο να εφαρμόσει η Κύπρος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούω αυτή τη θέση με ενδιαφέρον, ότι το βέτο δεν είναι θέση, αλλά δεν θα τοποθετηθώ επί της θέσεώς σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στην ουσία είναι διευκρινιστική ερώτηση: Αν η κυβέρνηση δεν απέτρεψε τελικά ή δεν επιχείρησε να αποτρέψει αυτή την προσπάθεια της Λευκωσίας να βάλει βέτο και αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την κ. Μπακογιάννη το απόγευμα της Παρασκευής γι` αυτό το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας έχει ήδη απαντηθεί και δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να βγουν διαφορετικά συμπεράσματα με βάση αυτά τα οποία δήλωσα και έχει δηλώσει και η κ. Μπακογιάννη χθες στις Βρυξέλες. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, φυσικά κάθε υπουργός επικοινωνεί με τον Πρωθυπουργό σε τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί όταν χειρίζεται θέματα έχει και μια επικοινωνία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στην ουσία η ερώτηση ήταν σχετική και η πρώτη με την δεύτερη. Στην ουσία ήθελα να πω αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέτρεψε τρόπον τινά ή δεν θέλησε κανείς να αποτρέψει την Κύπρο από το να θέσει βέτο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ουσία η απάντηση διαχώρισε το πρώτο και δεύτερο ερώτημά σας και ο ομιλών απάντησε χωριστά και στο ένα και στο άλλο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πότε θα κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος-πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη κάνει δηλώσεις η κ. Γιαννάκου. Να σας ενημερώσω για να το γνωρίζετε, επειδή οι δηλώσεις έγιναν λίγη ώρα πριν, ότι το προσχέδιο νόμου για τη διασφάλιση της ποιότητας στα ΑΕΙ, για την αξιολόγηση, τη δια βίου μάθηση, περιλαμβάνει μια σειρά από προβλέψεις τις οποίες έχει ανάγκη η Πανεπιστημιακή Κοινότητα και ζητάει η ελληνική κοινωνία. Είναι ένας νόμος το προσχέδιο του οποίου θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα για διαβούλευση. Θέλω να πω συμπληρωματικά ότι η Νέα Δημοκρατία, χρόνια στην αντιπολίτευση, δήλωνε εμφατικά και σε όλους τους τόνους κάτι το οποίο επαναλαμβάνει και ως κυβέρνηση: Στα θέματα Παιδείας θέλουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Ήδη, όπως γνωρίζετε, ο διάλογος διήρκεσε περίπου ένα χρόνο. Καταλήξαμε σε μια σειρά από προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις γίνονται προσχέδιο νόμου. Το προσχέδιο δίνεται στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα. Θα ακολουθήσει μια νέα διαβούλευση για όσο χρόνο χρειαστεί. Είναι ένα θέμα σημαντικό, δεν είναι ένα θέμα το οποίο εξαντλείται σε μια αντιπαράθεση μεταξύ κομμάτων μόνο. Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να λυθεί κατόπιν συνεννοήσεων όλων των ενδιαφερομένων μερών. Θα επιτύχουμε δηλαδή την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε για όσο χρόνο χρειαστεί, άρα δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο. Μπορεί να γίνει σε ένα σε δύο ή σε δέκα μήνες, ενδεχομένως όσο κρατήσει αυτή η διαβούλευση. Για να κρατηθεί στη Βουλή εννοώ το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα μιλήσω για συγκεκριμένο χρόνο με ρυθμούς μηνών, όπως είπατε εσείς. Όσο χρόνο χρειαστεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα ως υπουργός Τύπου να σχολιάσετε τη χθεσινή σύλληψη Κυπρίων δημοσιογράφων από στρατεύματα κατοχής, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε στρατοδικείο, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν καταπατώντας έτσι, κατά τον πλέον κατάφορο, τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δημοσιογράφοι, απανταχού του κόσμου, αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα στην άσκηση του λειτουργήματός τους, της εργασίας τους. Εμείς υποστηρίζαμε, υποστηρίζουμε και θα υποστηρίζουμε το δικαίωμα των δημοσιογράφων να κινούνται ελεύθερα και να εργάζονται έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες, οι πολίτες της Κύπρου, όλοι οι πολίτες του κόσμου να είναι καλύτερα ενημερωμένοι. Ενέργειες και πρακτικές οι οποίες στρέφονται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, απ` όπου και αν αυτές προέρχονται, είναι καταδικαστέες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω εάν αυτό το νομοσχέδιο θα πάει το καλοκαίρι στην ολομέλεια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Ολομέλεια.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω αφού όπως λέει η κυβέρνηση θέλει το διάλογο με τους πάντες στο θέμα της παιδείας, γιατί όσες φορές πήγαν οι φοιτητές να δουν τη κ. Γιαννάκου αντιμετώπισαν τα ΜΑΤ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν το λέει απλώς, το κάνει και πράξη. Ο διάλογος, εδώ και ένα χρόνο, είναι ανοικτός. Απλώς θα πρέπει να δεχθούμε ότι για να γίνει διάλογος, όπως γίνεται και εδώ τώρα, υπάρχουν κανόνες και αυτοί οι κανόνες σε μια συντεταγμένη πολιτεία, οφείλεται να γίνονται σεβαστοί από όλους. Η κυβέρνηση στο θέμα της παιδείας -και όταν ή Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση και τώρα που είναι κυβέρνηση- υποστήριζε και υποστηρίζει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω το σχόλιο της κυβέρνησης για τη σύλληψη και απέλαση από τις ΗΠΑ του καθηγητή του Πολυτεχνείου Γιάννη Μηλιού μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι έχει τοποθετηθεί ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο επ` αυτού.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μέχρι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση υποστήριζε ότι ο διάλογος για την παιδεία είχε γίνει και δεν υπήρχε τίποτα άλλο να συζητηθεί. Ξαφνικά δίνετε παράταση στο διάλογο όσο χρειαστεί. Τι ήταν αυτό που έκανε την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, ήταν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό είναι που με ρωτάτε για να διευκρινιστεί. Έχουμε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση είναι ο διάλογος, που έγινε εξαντλητικά μεταξύ όλων των κομμάτων, μεταξύ των πρυτανικών αρχών, μεταξύ των εκπροσώπων των οργανώσεων. Όλων εκείνων που ενδιαφέρονται, διότι εμπλέκονται με τον άλφα ή βήτα τρόπο, για τα θέματα της παιδείας. Αυτή η διαδικασία διήρκεσε περίπου ένα χρόνο. Φθάσαμε στη δημιουργία ενός προσχεδίου νόμου. Αυτό το προσχέδιο η κυβέρνηση προτίθεται να το καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση. Αυτό, λοιπόν, αποτελεί τη δεύτερη φάση, και στο τέλος αυτής της φάσης, θα πάμε στην κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή για να γίνει πλέον νόμος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί αυτό μας το λέτε τώρα και δεν το λέγατε είκοσι ημέρες πριν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα με ρωτήσατε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί δεν το είχατε αποφασίσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα με ρωτήσατε και σας απαντώ. Δεν νομίζω να σας απάντησα διαφορετικά είκοσι ημέρες πριν. Παρακαλώ ψάξτε τα πρακτικά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν μας το είχατε ανακοινώσει. Μια άλλη ερώτηση: Τόσο κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι κύριοι Παπανδρέου και Αλαβάνος ζητάνε από την κυβέρνηση ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να κινηθεί ώστε να κλείσει το Γκουαντάναμο. Θα κάνει κάτι η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις. Θα τις διαβάσω προσεκτικά και θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Την περασμένη εβδομάδα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης έκανε μια δήλωση με την οποία επεσήμανε τον κίνδυνο παραγραφής κάποιων αδικημάτων, που τυχόν διαπράχθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Λόγω του τερματισμού της Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής, θέλω να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση μελετά πράγματι μέτρα, όπως η παράταση των εργασιών της Ολομέλειας, ώστε να μην υπάρξει, να αποκλειστεί ο κίνδυνος παραγραφής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν μόνο δήλωση του κ. Κακλαμάνη, έκανε και μια ερώτηση στη Βουλή στον Πρωθυπουργό, την οποία, όμως, απέσυρε τελικώς, δεν ξέρω για ποιο λόγο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Την απέσυρε επειδή δεν παρουσιάστηκε ο Πρωθυπουργός, αλλά θα την ξανακαταθέσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς έχετε καλύτερη γνώση του θέματος. Φαντάζομαι ότι θα γνωρίζετε τις προθέσεις του κ. Κακλαμάνη. Όπως σίγουρα γνωρίζει, ως διατελέσας επί δέκα χρόνια Πρόεδρος της Βουλής, ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως υπουργός μπορεί να αντικαταστήσει τον Πρωθυπουργό, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές. Κατά συνέπεια, δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτό ισχύει ή εάν συμβαίνει κάτι άλλο εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραγραφούν τυχόν αδικήματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επ` αυτού, ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, κρίνετε ότι είναι επαρκείς οι φορές που έχει έρθει στην «ώρα του Πρωθυπουργού» για να απαντήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι απαντήσεις που δίνονται στην «ώρα του Πρωθυπουργού» προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής, και είτε δίνονται από τον Πρωθυπουργό, είτε από υπουργούς, που εκπροσωπούν τον Πρωθυπουργό. Όπως γνωρίζετε, έχουν ακολουθηθεί και οι δύο μέθοδοι.

ΧΙΩΤΗΣ: Άκουσα να λέτε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διασφαλίσει τη μη παραγραφή. Εξ όσων γνωρίζω ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί η μη παραγραφή είναι η παράταση των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Γι αυτό μιλάμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση μελετά όλα τα ενδεχόμενα κα αυτό το οποίο λέτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Για την «ώρα του Πρωθυπουργού» επειδή είπατε ότι υπάρχουν δύο μέθοδοι, να απαντούν οι υπουργοί, αυτή τη γνωρίζουμε. Έχει απαντήσει και ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Απλώς ή εσείς δεν ήσασταν παρών ή το ξεχάσατε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, γιατί δεν μας το θυμίζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Έχετε κάνει κάποιο λάθος. Με ρωτάτε να σας λέω τις κυβερνητικές θέσεις. Δεν βρίσκομαι εδώ για να κάνω το αρχείο και να σας θυμίζω τη δουλειά σας. Μπείτε στο αρχείο της Βουλής και θα δείτε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μια απόφαση του εφετείου, έστω και καθυστερημένα, ήρθε να δικαιώσει τον κ. Μητσοτάκη στη δικαστική διαμάχη του με τον κ. Λαλιώτη, αποδεχόμενο ότι ο κ. Λαλιώτης εν γνώσει του έλεγε ψευδείς ισχυρισμούς και προέβαινε σε συκοφαντικές κατηγορίες κατά του επιτίμου. Το σχόλιο της κυβέρνησης, όχι τόσο για το δικαστικό μέρος, όσο για την άφατη ικανοποίηση, κατά τη δική μου ερμηνεία, του κ. Μητσοτάκη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ιδιαίτερη χαρά η κυβέρνηση ακούει αυτή την εξέλιξη. Θέλω να σας θυμίσω ότι στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είχε κατηγορηθεί συλλήβδην η Νέα Δημοκρατία. Είναι ένα θέμα που είχε απασχολήσει, δεν ξέρω πόσοι από εσάς ήσασταν παρόντες όταν το συζητούσαμε σε αντίστοιχες ενημερώσεις στην αίθουσα της Ρηγίλλης. Τότε είχαν τεθεί πολλά ερωτήματα για τη δήθεν αλήθεια αυτών των καταγγελιών. Όπως απεδείχθη, επρόκειτο για «δήθεν αλήθεια», για καταγγελίες κατασκευασμένες. Εν τέλει δικαιώνεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία με αυτή την απόφαση. Διότι επί σειρά μηνών -και μια και μιλήσαμε για αρχείο κ. Γκουτζάνη- καλό θα ήταν κάποιος να ανατρέξει και να δει πόσα και πόσα δημοσιεύματα γράφτηκαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση εναντίον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πως σχολιάζει η κυβέρνηση τη δηλωμένη πρόθεση της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole να αγοράσει το σύνολο των μετοχών της εμπορικής τράπεζας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα κάνει σχόλιο, στη συνέντευξη Τύπου των συναδέλφων σας που καλύπτουν το οικονομικό ρεπορτάζ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στα ελληνοτουρκικά και πάλι. Επειδή το τριήμερο που πέρασε υπήρξαν διάφορες διαρροές, αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι εάν η κυβέρνηση έχει αποσυνδέσει το Κυπριακό από την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και σε κάθε περίπτωση προτάσσοντας το συμφέρον της Ελλάδας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι δηλώσεις έχουν γίνει γι` αυτό το θέμα, ισχύουν. Δεν έχω να αλλάξω τίποτε από τα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή ερωτηθήκατε κατά κόρον σήμερα όσον αφορά το θέμα των εξελίξεων στο Κυπριακό και επειδή μερίδα του ελληνικού Τύπου, γράφει ότι υπάρχει μια ψυχρότητα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, υφίσταται πράγματι αυτή η ψυχρότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι η απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματα έχει δώσει απάντηση και στο ερώτημα που θέσατε. Εάν υπήρχε ψυχρότητα, δεν θα υπήρχε, σε καμία περίπτωση, η τέτοιου είδους αγαστή συνεργασία η οποία έφερε τα αποτελέσματα στα οποία προαναφέρθηκα.

ΜΑΝΗ: Κύριε εκπρόσωπε, συγνώμη, αλλά δεν κατάλαβα την προηγούμενη απάντησή σας. Είπατε ότι στην ελληνική κυβέρνηση ήταν γνωστές οι πολιτικές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν γνωστή και η πρόθεση της Λευκωσίας να ασκήσει βέτο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα. Ήταν γνωστές οι κυπριακές θέσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Προς ποια κατεύθυνση εργάστηκε η διπλωματική αντιπροσωπεία και η κ. Μπακογιάννη στο Λουξεμβούργο; Προς την κατεύθυνση της στήριξης των δίκαιων αιτημάτων της κυπριακής κυβέρνησης ή της στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας που είναι και στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και για τα δύο. Γιατί όχι;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί το ένα αποκλείει το άλλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου, δεν αποκλείει το ένα το άλλο. Έχετε ακούσει την Κυπριακή Δημοκρατία να τάσσεται εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας; Νομίζω ότι εάν αυτό υπαινίσσεται η ερώτησή σας, μάλλον μεταφέρετε λάθος τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εννοώ τι είναι αυτό που «βαραίνει» στη γραμμή της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μου ζητάτε να τα βάλω σε ζυγαριά, θα σας πω ότι δεν μπαίνουν στη ζυγαριά τέτοια θέματα. Είναι πολύ απλοϊκή η προσέγγιση -δεν υπάρχει προσωπικός υπαινιγμός, για να μην παρεξηγηθώ- και δεν θα κάνει αυτή την προσέγγιση η κυβέρνηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε. προκειμένου να συνεχίσει την πορεία της. Μια από αυτές τις υποχρεώσεις είναι και το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της. Έχει κάποιο χρόνο στον οποίο η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση ή είναι γενικώς μέχρι την ένταξή της;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι προβλέπεται από τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Επειδή χθες συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα στη Χαλκίδα, ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για τις πινακίδες στους δρόμους; Το ΥΠΕΧΩΔΕ λέει ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα, ο περιφερειάρχης το ίδιο. Τελικά, ποιος είναι υπεύθυνος για τις πινακίδες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι απαράσκευος να απαντήσω. Μπορώ να ρωτήσω και να σας πω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επανέρχομαι και πάλι στο θέμα του βέτο της Κύπρου, επειδή επαναλαμβάνετε ότι ήταν γνωστές οι κυπριακές θέσεις. Τότε προς τι θα λέγαμε η εμφανής έκπληξη έως αμηχανία της υπουργού Εξωτερικών το βράδυ της Παρασκευής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω προσεγγίσεις ψυχολογικού χαρακτήρα, όπως αυτές που κάνατε στην ερώτησή σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα έλεγα ότι είναι φυσιογνωμικού χαρακτήρα και όχι ψυχολογικού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η επιστήμη της ψυχολογίας αναλύεται σε πολλά και διαφορετικά πεδία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Κύπρος είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα προβολής 70 βέτο σε βάρος της τουρκικής ενταξιακής πορείας. Αυτό εσείς το θεωρείτε ως υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας εκ μέρους της Λευκωσίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν μου επιτρέπετε, έκανα μια διευκρινιστική παρατήρηση στον κ. Κακαλή, λέγοντας ότι με τον τρόπο με τον οποίο μετέφερε μια θέση κινδύνευε να φανεί ότι η Κύπρος έχει ταχθεί εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Αυτή ήταν μόνο η παρατήρηση που έκανα. Άρα το ερώτημά σας είναι ασύνδετο με το προηγούμενο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 13 June 2006 - 14:05:13 UTC