Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-06-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου χθες για επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας πριν καταλήξουμε στη Χάγη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύoυν όσα είπα χθες. Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Σας εξήγησα ότι η Ελλάδα έχει μια σταθερή, δεδομένη στρατηγική στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, την οποία στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια, θα έλεγα πάνω από τριάντα, τα μεγάλα κόμματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πώς κρίνετε το γεγονός ότι προτείνει σε σας να κάνετε πράγματα που ο ίδιος δεν τα έκανε ως Υπουργός Εξωτερικών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήστε τον ίδιο, τον κ. Παπανδρέου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση έχει τη βούληση να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια πριν το συνυποσχετικό στη Χάγη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα και χθες και θα επαναλάβω και σήμερα ότι η κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει μια σταθερή στρατηγική την οποία υποστηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα -και όχι μόνο- εδώ και τριάντα χρόνια, της οποίας εργαλείο και τμήμα είναι η προσφυγή στη Χάγη για το συγκεκριμένο θέμα. Όταν δημιουργηθούν, όπως είπα και χθες, οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άρα, υποστηρίζετε την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αυτό μας λέτε. Έχετε κοινή στρατηγική.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε ότι τη στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και όχι μόνο, είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά ο κ. Παπανδρέου δεν είναι Αρχηγός του ενός μεγάλου κόμματος; Και προτείνει την επέκταση των χωρικών υδάτων. Δηλαδή δεν τη στηρίζει όπως φαίνεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι επιλογή σας να «διαβάζετε» έτσι όσα είπε ο κ. Παπανδρέου. Εγώ δεν τα «διαβάζω» έτσι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή συμφωνείτε; Είναι μέσα στη σταθερή και δεδομένη στρατηγική που στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα και η επέκταση στα 12 μίλια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι, η προσφυγή στη Χάγη για το συγκεκριμένο ένα θέμα, τη μια διαφορά, είναι εργαλείο και τμήμα της σταθερής, δεδομένης συνολικής στρατηγικής την οποία στηρίζουν εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια τα δύο μεγάλα κόμματα, και όχι μόνο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου το θέτει ως προϋπόθεση. Πρώτα επέκταση και μετά να πάμε στη Χάγη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι έχουμε συνολική στρατηγική. Εγώ δεν βλέπω καμία καινούρια στρατηγική, κανένα νέο στοιχείο από την πλευρά του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου υποτίθεται ότι ζήτησε να δει τον Πρωθυπουργό και θέλει να συναντήσει και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων για μια νέα στρατηγική. Δεν βλέπω κανένα νέο στοιχείο.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι του απάντησε ο κ. Καραμανλής όταν του είπε για το θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν συνηθίζω να σας μεταφέρω τους διαλόγους του Πρωθυπουργού. Δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν θα το κάνω ασφαλώς και σήμερα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα του απάντησε απλώς δεν μας λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν σας μεταφέρω τους διαλόγους και δεν πρόκειται να σας μεταφέρω κανένα διάλογο.

ΒΛΑΧΟΣ: Λέω ότι του απάντησε αλλά απλώς δεν μας το μεταφέρετε. Αυτό μας λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι σαφής σε αυτό που λέω. Δεν θα σας πω τι ειπώθηκε στη συζήτηση. Πολύ απλό. Τελεία και παύλα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μιλάτε για δεδομένη στρατηγική τα τελευταία τριάντα χρόνια και επειδή ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ζητούσε την επέκταση των χωρικών υδάτων και επειδή επίσης λέτε ότι δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου πρότεινε την επέκταση, να συμπεράνουμε ότι αυτό είναι και μέσα στις δικές σας σκέψεις, η επέκταση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα σας είπα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Όσα μόλις είπατε δε, επιβεβαιώνουν ακριβώς ότι είπα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επιβεβαιώνουν είπατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά που μου είπατε, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει εδώ και 30 χρόνια συνεκτική, σταθερή, δεδομένη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη μια πορεία διαμαρτυρίας σημαντικών ομάδων που ανήκουν στη λεγόμενη εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν είναι η πρώτη και ενδεχομένως να μην είναι και η τελευταία μεγάλη κινητοποίηση την οποία κάνουν. Με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός αλλά και εσείς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος, σε αυτή την αίθουσα λέτε ότι η Παιδεία είναι ένας βασικός πυλώνας, ποιος ευθύνεται κατά τη γνώμη της κυβέρνησης για το γεγονός ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή φοιτητές οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική τους περίοδο εξαιτίας αυτών των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων. Φταίνε οι φοιτητές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν θα αποδώσω ευθύνες.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Βαίνουν καλώς@;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που γνωρίζω, είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει για τα θέματα της Παιδείας ένα διάλογο με έκταση και με περιεχόμενο, που καμιά άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έχει κάνει, με τη συμμετοχή όλων. Έναν πολύ ευρύ διάλογο. Έχουν συζητηθεί τα πάντα και συνεπώς δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί όχι μεγάλες ομάδες προβαίνουν συνεχώς σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θεωρείτε ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ό,τι είχα να πω το είπα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ρωτώ και επιμένω σε αυτό διότι είναι προφανές ότι έστω κάποιες ομάδες, μικρές όπως λέτε, κινητοποιούνται. Δεν αντιλαμβάνονται αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης, έχουν άλλο σκοπό; Προφανώς κάτι δεν πάει καλά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όσες φορές κι αν κάνετε την ίδια ερώτηση το ίδιο θα σας απαντήσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί λέτε μικρές ομάδες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι αυτή είναι η εκτίμηση που κάνω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί η κυβέρνηση δεν δηλώνει ότι δεν θα φέρει το νόμο πλαίσιο μέσα στο καλοκαίρι, όπως ζητάνε, να τον αποσύρει εντελώς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να νομοθετεί. Από τον μεγάλο διάλογο που έχει κάνει, προκύπτουν διάφορα θέματα για τα οποία η κυβέρνηση θα νομοθετήσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άρα λέτε ότι θα φέρετε το νόμο πλαίσιο μέσα στο καλοκαίρι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα τίποτε τέτοιο. Εκείνο που σας λέω είναι ότι η πρόταση νόμου θα δοθεί προς διαβούλευση και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα κατατεθεί.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε με ποιο σκεπτικό η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίζ, να επισκεφθεί την ερχόμενη Τετάρτη τη Θράκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου το συγκεκριμένο θέμα. Καλύτερα να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εξωτερικών γιατί είναι πολύ ειδικό θέμα.

ΜΑΝΗ: Ανεξάρτητα από την πρόταση του κ. Παπανδρέου, δεν είναι λογική κίνηση να λυθεί το θέμα των μιλίων και μετά να προσφύγουμε στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και μόνο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι ελληνικές κυβερνήσεις, εδώ και 30 χρόνια, έχουν μια συνεχή δεδομένη στρατηγική, η οποία στηρίζεται και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Δεν βρίσκω τίποτε το καινούργιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το καινούργιο είναι ότι από τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου, φαίνεται μια διάσταση απόψεων με την κυβέρνηση. Γι` αυτό και επιμένουμε στις ερωτήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε προφανώς δική σας εκτίμηση. Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω δικές σας εκτιμήσεις.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση ανησυχεί από αυτά που γράφει στην προκήρυξή της η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανα σχόλιο χθες.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρω. Απλά λέω@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπα χθες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σε άλλο θέμα, ο κ. Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χθες, πρότεινε τη σύγκλιση πανεθνικής διάσκεψης για το Κυπριακό στην οποία κατά την πρότασή του κλήθηκε να συμμετάσχει τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας όσο και η Υπουργός Εξωτερικών. Έχετε κάποια άποψη επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, καμία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα αποκτήσετε, να επανέλθω στην ερώτηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να επανέλθετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Για την προκήρυξη θα κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα χθες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες στη Βουλή, ο κ. Πολύδωρας, έκανε κάποιους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το πόρισμα του Εισαγγελέα κ. Δεκαϊτη, για την υπόθεση των Πακιστανών. Δεν συνιστά αυτό παρέμβαση στη δικαιοσύνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο μεταφέρετε, έχει σχέση με όσα είπε ο κ. Πολύδωρας. Δεύτερον, ισχύουν αυτά που σας έχω πει. Η κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης του θέματος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πάντως, επ` αυτού, ο κ. Παπαληγούρας που είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σημείωσε κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης ότι άλλη είναι η θέση του κ. Πολύδωρα και άλλη η δική του.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπε αυτά ο κ. Παπαληγούρας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το διαβάζω λέξη προς λέξη

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο γνωρίζω εγώ και σας διαβάζω είναι ότι κάνει μια εκτενή αναφορά σε όσα έχουν γίνει στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής διερεύνησης, επισημαίνοντας ο κ. Παπαληγούρας ότι ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επίσημη ενημέρωση, όχι βεβαίως επί της ουσίας αλλά επί της πορείας της διαδικασίας και λέει κλείνοντας ότι «τώρα πλέον το λόγο έχει αποκλειστικά και μόνο η Δικαιοσύνη. Ας την αφήσουμε να κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της».

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μπορείτε να μας πείτε τι είπε ο κ. Πολύδωρας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω μπροστά μου όλη την ομιλία του κ. Πολύδωρα. Γνωρίζω όμως ότι πολλά από αυτά που λέγονται, παραφράζονται με επιλεκτικό τρόπο. Σε ορισμένα από τα ΜΜΕ γίνεται επιλογή, σταχυολογούνται ορισμένες φράσεις που παρατίθενται η μία δίπλα στην άλλη. Άλλωστε το τι λέγεται έχει σημασία να το δει κανείς στο σύνολο μιας τοποθέτησης και μιας ομιλίας ή μιας ανάλυσης η οποία γίνεται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα της πρότασης του κ. Παπανδρέου. Η κυβέρνηση γνωρίζει αν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε συζητήσεις με την τουρκική πλευρά για επέκταση των χωρικών υδάτων κλιμακωτά, δηλαδή σε 6, 10, 12 μίλια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει ότι το περιεχόμενο των 22 διερευνητικών γύρων καταγράφεται σε πρακτικά τα οποία βρίσκονται στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό από πού προκύπτει, που το ξέρετε εσείς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα κείμενα αυτά, έχουν το χαρακτήρα της εμπιστευτικότητας.

Είναι ένα ειδικό θέμα για το οποίο δεν θα αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών, στις οποίες εσείς αναφερθήκατε, προκειμένου να προχωρήσει η παραπομπή της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, έγινε προσδιορισμός της αιγιαλίτιδας ζώνης σε διαφορετικό εύρος για τις ηπειρωτικές από τις ακτές των νησιών του Αιγαίου και από τις ακτές των νησιών του Ιονίου και της Κρήτης. Εσείς αυτή την πληροφορία τη γνωρίζετε, η κυβέρνηση την έχει υπόψη της, την επιβεβαιώνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν δεν με απατά η μνήμη μου, Υπουργός Εξωτερικών εκείνη την εποχή ήταν ο κ. Παπανδρέου στον οποίο και παρακαλώ να απευθυνθείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τελικά η κυβέρνηση απορρίπτει ή όχι την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα με απόλυτη σαφήνεια.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στον κ. Κωνσταντόπουλο θα δώσετε τα πρακτικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι θέμα που αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 8 June 2006 - 14:05:10 UTC