Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-05-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 30 Μαΐου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγη ώρα, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής όπου συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας. Η υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου έχει κάνει ήδη δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση εκ μέρους της κυβέρνησης για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί: Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, με εκρηκτικό μηχανισμό, κοντά στο σπίτι του υπουργού Πολιτισμού κ. Γιώργου Βουλγαράκη. Συμπαρίσταται στον κ. Βουλγαράκη, τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους οι οποίοι, για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, αποτελούν στόχο τέτοιων επιθέσεων. Η Αστυνομία έχει ξεκινήσει ήδη τις έρευνες. Η επίθεση είναι επίθεση στη Δημοκρατία, γιατί κάθε βόμβα σε περίοδο Δημοκρατίας, εκτός αυτού που στοχοποιεί, στοχεύει στην ίδια τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και δεν κινδυνεύει από τέτοιες δοκιμασίες.

Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι σε λίγη ώρα θα εκδοθεί ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα για περιστατικό που σημειώθηκε κοντά στην περιοχή των Ιμίων. Ως εκ τούτου, θα περιμένουμε την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί το Λιμενικό Σώμα; Πολιτικό θέμα δεν είναι όταν έρχεται μια τουρκική ακταιωρός και προκαλεί στα Ίμια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα εκδοθεί ανακοίνωση.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι πολιτικό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, σας απάντησα.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή ή όχι την πρόταση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου για προσφυγή στη Χάγη όλων των συναφών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μένω στη δήλωση, όπως διατυπώθηκε χθες, της υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Από τις πρώτες, έστω, έρευνες της Αστυνομίας για τη βομβιστική επίθεση κατά του κ. Βουλγαράκη, υπάρχει κάποια κατεύθυνση στην οποία κινείται η κυβέρνηση για το ποιοι ήταν οι ένοχοι; Το ρωτώ αυτό με δεδομένο ότι ο κ. Βουλγαράκης διετέλεσε και υπουργός Δημόσιας Τάξης, χειρίστηκε και άλλα θέματα, μήπως έχετε ήδη κάποια πρώτη έστω εικόνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο ένα πολιτικό σχόλιο θα μπορούσα να κάνω: Για μένα είναι σαφές ότι υπάρχει στοχοποίηση στο πρόσωπο του κ. Βουλγαράκη για τον α@ ή β@ λόγο. Ως εκ τούτου, δεν θέλω να προβώ σε περισσότερα σχόλια. Η Αστυνομία, βεβαίως, με την έρευνά της, θα μας δώσει περισσότερες απαντήσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε για «στοχοποίηση για τον α@ ή β@ λόγο». Πού κατευθύνεστε; Ποιος έχει στοχοποιήσει και γιατί, τον υπουργό Πολιτισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι θα κάνω μόνο ένα πολιτικό σχόλιο και το έκανα.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε ότι μένετε στη δήλωση της κ. Μπακογιάννη. Την ίδια ημέρα είχε κάνει, σε διαφορετικό πνεύμα, ύφος και φρασεολογία, δήλωση ο κ. Μεϊμαράκης για το θέμα του κ. Στεφανόπουλου. Η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη σας εκφράζει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε διαφορετική εκτίμηση για το ότι είναι διαφορετικό το πνεύμα. Οι δηλώσεις των δύο υπουργών κινούνται ακριβώς στο ίδιο πνεύμα. Η στρατηγική -όπως έχει ειπωθεί και από τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά και από την κ. Μπακογιάννη- σε αυτό το ζήτημα της εθνικής πολιτικής μας, παραμένει σταθερά η ίδια, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν εξετάζετε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια κοινή επιτροπή διερεύνησης για το συμβάν στο Αιγαίο, με το μαχητικό που είχαμε και την απώλεια του Έλληνα χειριστή. Εάν θα υπάρξει κοινή επιτροπή με την Τουρκία ή εάν θα υπάρξει κάποια συνεργασία για τη διερεύνηση του ατυχήματος, γιατί φαντάζομαι ότι θα χρειάζεται και η τουρκική πλευρά να δει κάποια από τα συντρίμμια, αλλά και η ελληνική πλευρά να δει συντρίμμια από το τουρκικό αεροσκάφος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω κ. Εκπρόσωπε, εάν η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει από της θέσεώς σας ότι η μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά την οποία αναγνωρίζει είναι το ζήτημα της διευθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έχει αναφερθεί πολλές φορές και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό -όπως γνωρίζετε- στη Βουλή. Είναι σταθερή η πολιτική. Δεν έχει αλλάξει τίποτε σε αυτό. Σας θυμίζω, βεβαίως -σε κάθε περίπτωση, να το θυμόμαστε όλοι- ότι για να προχωρήσουμε στη Χάγη χρειάζεται προηγουμένως η υπογραφή συνυποσχετικού.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε που επανέρχομαι, αλλά επειδή η κ. Μπακογιάννη χθες διαπίστωσε ενδιαφέροντα σημεία στην πρόταση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και επειδή μας παραπέμπει η κυβέρνηση εδώ και ένα διήμερο στη δήλωση της κ. Μπακογιάννη, σε αυτά τα ενδιαφέροντα σημεία συγκαταλέγεται και η απαρίθμηση των διαφορών, όπως τις περιέγραψε ο κ. Στεφανόπουλος, δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και η αποστρατικοποίηση των νήσων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω ανάλυση της αναλύσεως. Θα μπορούσα πολύ γρήγορα να σας πω ότι είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι ενδιαφέρον το γεγονός αυτό καθαυτό, η συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από το γεγονός και η κυβέρνηση δεν έχει κλειστά τα αυτιά της.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να κάνω δύο συναφείς ερωτήσεις: Ο κ. Μεϊμαράκης είδε το ποτήρι μισοάδειο, λέγοντας ότι δεν είναι πανάκεια η προσφυγή στη Χάγη, η κ. Μπακογιάννη το είδε μισογεμάτο, λέγοντας ότι είναι ενδιαφέροντα τα σημεία. Μήπως εσείς μπορείτε να μας δώσετε να καταλάβουμε τι περισσότερο εννοούσαν αυτοί οι δύο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω εξαντλήσει τα σχόλιά μου επί του θέματος. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συνήθως διευκρινίζετε δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Μήπως μπορείτε να μας δώσετε να καταλάβουμε ποια στοιχεία της πρότασης Στεφανόπουλου είναι ενδιαφέροντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι κυβερνητικός αξιωματούχος. Ήταν πολιτειακός παράγων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Όχι. Είναι η κ. Μπακογιάννη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν αναφέρεστε, λοιπόν, στις διευκρινίσεις τις οποίες είπατε, θέλω να σας θυμίσω ότι αναφέρθηκα και στη δήλωση της κ. Μπακογιάννη και στη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν μας προσδιορίσατε ποια στοιχεία είναι ενδιαφέροντα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ήδη. Έδωσα μία απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε, είναι ενδιαφέρουσα η συζήτηση που αναπτύσσεται και η κυβέρνηση δεν έχει κλειστά τα αυτιά της, σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τη μέχρι τώρα γνωστή, σε μας τουλάχιστον, θέση η υφαλοκρηπίδα είναι το μοναδικό θέμα με το οποίο μπορούμε να πάμε στη Χάγη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της ουσίας έχω απαντήσει στο θέμα. Θα κάνω ένα δευτερεύον σχόλιο: Με χαρά διαπιστώνω ότι εμμένετε στη λογική των ερωτήσεων. Εμμένω κι εγώ στη λογική των απαντήσεων.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, πρέπει να το διευκρινίσετε αυτό γιατί το αφήνετε ανοιχτό. Όταν λέτε ενδιαφέρουσα συζήτηση σημαίνει ότι αν ακούσετε κάτι που μπορεί να αλλάξει αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα, μπορεί να το συζητήσετε. Αυτό μας λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι επιμένετε και εμμένετε στη λογική των ερωτήσεων, οι οποίες πάντοτε περιλαμβάνουν ένα σχόλιο το οποίο όμως μπορεί να γίνει στην τηλεόραση που εργάζεστε και όχι στο press room.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιο σχόλιο; Ερώτηση σας κάνω. Να μας διευκρινίσετε αυτό που είπατε. Δεν μπορείτε να μας το διευκρινίσετε; Όταν λέτε ενδιαφέρουσα συζήτηση, τι εννοείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γκουτζάνης έχει το λόγο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση θα κάνει κάποιο διάβημα, κάποια διαμαρτυρία, κάποια κίνηση ως έκφραση διαμαρτυρίας για την κατασκοπευτική πτήση των Τούρκων πάνω από το Αιγαίο που προκάλεσε το δυστύχημα την περασμένη εβδομάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει αναφερθεί το θέμα από την περασμένη εβδομάδα και το γνωρίζετε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Σχετικά με το συμβάν που σημειώθηκε πριν από λίγο στο Αιγαίο θα ήθελα να ρωτήσω. Φαντάζομαι ότι στην ανακοίνωση που θα εκδώσει το Λιμενικό θα αναφέρεται στα γεγονότα. Πολιτική εκτίμηση των όσων συνέβησαν στο Αιγαίο, υπάρχει; Έχει γίνει από την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Ας περιμένουμε την ανακοίνωση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα περιέχει και πολιτικά σχόλια η ανακοίνωση; Φαντάζομαι πως όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα περιέχει το τι ακριβώς συνέβη σε εκείνη την περιοχή.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με δεδομένο ότι το συμβάν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, συζητήθηκε το θέμα στην Κ.Ε.;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ενημερωθήκαμε αμέσως.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το συζητήσατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το συζητήσαμε αμέσως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου βλέπει πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι. Εσείς τι λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκλογές γίνονται στο τέλος της τετραετίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόωρες δεν γίνονται ποτέ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ενίοτε γίνονται και πρόωρες, αλλά με ρωτήσατε για τη συγκεκριμένη περίοδο. Εννοώ για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρώτησα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι βλέπει πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε τον ίδιο, γιατί ρωτάτε εμένα; Αν θέλετε κάποια διευκρίνιση γιατί τις βλέπει, ρωτήστε τον κ. Παπανδρέου. Εγώ σας λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν βλέπετε εσείς;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Από ποιον ενημερωθήκατε στην κυβερνητική επιτροπή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει καμία σημασία. Δεν θα απαντήσω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για να σας ρωτώ, για μένα έχει. Εσείς αν αξιολογείτε διαφορετικά@

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι μυστικό να μάθουμε από ποιον ενημερωθήκατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ήδη. Άλλη ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ρωτώ αν είναι μυστικό να μάθουμε από ποιον@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μη συνεχίζετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν έχει νόημα. Σας το έχω πει πολλές φορές. Μπορείτε να κάνετε τα σχόλιά σας το βράδυ, στο κανάλι όπου εργάζεστε. Άνεση λόγου έχετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από την Παιδεία, σήμερα συζητήθηκε και κάποιο άλλο θέμα στην κυβερνητική επιτροπή; Δηλαδή, έγινε κάποια συζήτηση για το θέμα του Αιγαίου, για εθνικά θέματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να ακούσω από εσάς την άποψή σας για αυτά που έχουν ειπωθεί δημοσίως εδώ και λίγες ημέρες σε μια συνέντευξη Τύπου από τους ανεξάρτητους παραγωγούς για τη διαχείριση στην ΕΡΤ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δοθεί απάντηση από τον Πρόεδρο της ΕΡΤ.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα καλύπτεστε πλήρως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Καλά, ήταν τόσο ήσσονος σημασίας το θέμα του Αιγαίου και δεν απασχόλησε την κυβερνητική επιτροπή; Η κοινή γνώμη το συζητά ακόμη. Η κυβερνητική επιτροπή δεν ένοιωσε υποχρεωμένη να το συζητήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η παρελκυστική διατύπωση της ερωτήσεώς σας απαξιώνει την κυβέρνηση και τον ερωτώντα, όχι τον ερωτώμενο. Απαξιώνετε εαυτόν για να το πω πιο λαϊκά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εξέφρασα απορία γιατί η κοινή γνώμη το συζητά ακόμη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς, κ. Γκουτζάνη έχετε το λόγο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και έχει πληγεί και η ευαισθησία της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι υπαινίσσεστε; Για να το καταλάβω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ότι η κοινή γνώμη είναι ευαίσθητη, έχει πληγωθεί@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι υπαινίσσεστε, ότι η κυβέρνηση δεν είναι ευαίσθητη; Δεν έδειξε την ευαισθησία της η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις και τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους Υπουργούς; Σας παρακαλώ!

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μόνο απορία εξέφρασα γιατί δεν συζητήθηκε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το σημερινό περιστατικό στα Ίμια νομίζω ότι έγινε κατά τη διάρκεια της Κυβερνητικής Επιτροπής. Υπήρξε ενημέρωση του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα πριν από λίγο.

ΒΛΑΧΟΣ: Να επανέλθω στο θέμα της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών στο Αιγαίο. Γιατί ο κ. Καραμανλής δεν ενημέρωσε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατάλαβα την ερώτησή σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν τηλεφώνησε ο κ. Καραμανλής σε μια κρίσιμη στιγμή, που δεν ξέραμε πως θα εξελιχθεί και δεν ενημέρωσε ο ίδιος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενημερώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό.

ΒΛΑΧΟΣ: Τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος εκείνη την ώρα είχε το ρόλο να συντονίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις μήπως γίνει κάτι περίεργο στο Αιγαίο. Ο κ. Καραμανλής δεν μπορούσε να πάρει τηλέφωνο τον κ. Παπούλια και τους άλλους αρχηγούς για να τους ενημερώσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Χατζηνικολάου σας έχει δώσει την άνεση -όπως βλέπω- κάθε βράδυ να λέτε την άποψή σας. Σας παρακαλώ, λοιπόν, μιλώντας στον κ. Χατζηνικολάου να του πείτε την άποψή σας. Εδώ έρχεστε για να υποβάλλετε ερωτήσεις, όπως άλλωστε κάνουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ερωτήσεις υποβάλλω, αλλά απαντήσεις δεν παίρνω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Ο προϊστάμενός σας, ο κ. Χατζηνικολάου σας έχει δώσει την άνεση να απευθύνεστε σε αυτόν, στον δελτίο του και να λέτε ό,τι νομίζετε. Μπορείτε να το κάνετε και απόψε. Δεν σας στερεί κανείς αυτό το δικαίωμα. Εδώ έρχεστε να υποβάλλετε ερωτήσεις ως εκπρόσωπος του καναλιού που εργάζεστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Ευθεία ερώτηση κάνω. Γιατί επέλεξε να μην ενημερώσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα ήδη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με δεδομένο ότι υπάρχει μια όξυνση από πλευράς Τουρκίας, σκέφτεται η κυβέρνηση, εν ευθέτω χρόνω, να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια συζήτηση επί των εθνικών θεμάτων μας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Υπάρχει κάτι νεότερο για την ιστορία χθες της σύλληψης των τριών Τούρκων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκδόθηκε χθες μια ανακοίνωση και θα μείνω σε αυτήν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δημοσιεύθηκε και δεν διαψεύσθηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Καραμανλής με τον κ. Ερντογάν, συμφωνήθηκε να υπάρξουν ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Αυτά όλα ισχύουν στο ακέραιο και μετά τα πρόσφατα γεγονότα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, όπως γνωρίζετε, ώστε να τηρηθεί ηρεμία. Η κυβέρνηση αυτό που προσπαθεί, επιδιώκει και δηλώνει δημοσίως, αλλά και σε κατ` ιδίαν συζητήσεις με την άλλη πλευρά, είναι ότι όλα αυτά -όπως είπε και δημοσίως ο Πρωθυπουργός προσφάτως σε μια συνέντευξη Τύπου- εντάσσονται στο πλαίσιο του ελέγχου, που γίνεται από την Ε.Ε. στη γείτονα χώρα, στην πορεία της ευρωπαϊκής της ενοποίησης. Θα μείνω σε αυτό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η συμφωνία έτσι όπως προβλήθηκε ισχύει και σήμερα; Πέραν των προσπαθειών, η συμφωνία αυτή σε επίπεδο ηγετών κρατών, ισχύει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι έχει ανακοινωθεί, δεν έχει αλλάξει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εκείνο που ρώτησα για την Κυβερνητική Επιτροπή, δεν σας καταλόγισα έλλειψη ευαισθησίας. Εκείνο που ήθελα να ρωτήσω είναι: έχει κλείσει το θέμα η κυβέρνηση; Δεν βλέπει μια διαφορετική ποιότητα στην τουρκική εκδηλωτικότητα, ώστε να επαναπροσδιορίσει αρχές, στόχους και στρατηγικές; Έχει κλείσει για την κυβέρνηση; Πάει αταλάντευτα στην ίδια πολιτική, αυτή που είχε και πέρσι, αυτή που είχε και το φθινόπωρο; Αυτό σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η εξωτερική πολιτική είναι κατ` εξοχήν πολιτική, η οποία έχει πολλά ευαίσθητα σημεία. Κατά συνέπεια, δεν θα ήθελα να πω τίποτα περισσότερο επί του θέματος αυτού.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια στρατηγική στην εξωτερική πολιτική με την Τουρκία για να υπάρχουν ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι δεν πορευόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί από την κυβέρνηση, κάποια εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που υπάρξουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον ή θα κινηθούμε με την ίδια στρατηγική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα προηγουμένως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν δεν απατώμαι είναι η πρώτη φορά, εδώ και δύο χρόνια, που η κυβέρνηση μιλά για Χάγη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική της Χάγης, όπως ξέρετε, είναι μια πολιτική στα εξωτερικά μας θέματα, που έκλεισε φέτος 30 χρόνια ζωής, από όλες τις κυβερνήσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Τις δημόσιες αψιμαχίες Σουφλιά-Αλογοσκούφη για το θέμα του ελλείμματος στην οικονομία και για την πετρελαιοκίνηση, έχετε να μας πείτε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά θέματα, για τα οποία έχετε λάβει απαντήσεις. Δεν κρίνω εγώ αυτά τα οποία διάβασα και άκουσα, δηλαδή, ότι υπάρχουν δημόσιες αψιμαχίες μεταξύ δύο υπουργών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 30 May 2006 - 13:05:11 UTC