Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-05-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 10 Μαΐου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σήμερα στις 18.00, θα παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», στη Φιλοθέη.

Υπενθυμίζω ότι αύριο, Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Το ακριβές πρόγραμμα του ταξιδιού του Πρωθυπουργού, θα σας δοθεί αργότερα από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα αποκαλυπτήρια δεν θα πάει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα πάει στη συνέχεια.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θίγεται καμία αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ, συνεχίζει να ισχύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνεχίζει να ισχύει απόλυτα. Το ερώτημά σας μου δίνει την ευκαιρία να παραπέμψω σε χθεσινή ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, παρά την οποία, μερίδα του Τύπου προχώρησε σήμερα σε πληροφορίες περί δήθεν περιορισμού, καθ` οιονδήποτε τρόπο, της συνταγματικώς κατοχυρωμένης αρμοδιότητας του ΑΣΕΠ. Τέτοιο πράγμα, δεν υπάρχει.

ΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο έλεγχος της νομιμότητας των προσλήψεων που εγκρίνει το ΑΣΕΠ, θα διεξάγονται από τις ίδιες τις ΔΕΚΟ και όχι από το ΑΣΕΠ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ. Θα πρέπει όσοι δημοσιεύουν τέτοιες δήθεν πληροφορίες, να έχουν διαβάσει προηγουμένως καλά και το Σύνταγμα και την εκτελεστική νομοθεσία του Συντάγματος, καθώς και τις διατάξεις που ισχύουν για τις ΔΕΚΟ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω επί μέρους, τον έλεγχο στον ΟΣΕ π.χ. των προσλήψεων, ποιος θα τον κάνει; Τον έλεγχο της τελικής κατάταξης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα σας είπα. Δεν πρόκειται να κάνω εδώ ανάλυση διατάξεων. Απευθυνθείτε στο ΥΠΕΣΔΔΑ που θα σας δώσει ασφαλώς όλες τις λεπτομέρειες και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Δεν αλλάζει στην ουσία απολύτως τίποτε. Αυτές είναι παραφιλολογίες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αλλάζει όμως το γράμμα από ό,τι φαίνεται, αφού μας λέτε ότι δεν αλλάζει στην ουσία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αλλάζει στην ουσία τίποτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο μουσουλμάνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αχμέτ είχε πάρει άδεια από τη Βουλή για να πάει στην επιτροπή της τουρκικής Βουλής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρωτάτε για ένα θέμα το οποίο ανάγεται στην αρμοδιότητα της Βουλής. Παρακαλώ να απευθυνθείτε@

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, ανάγεται στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης, γιατί είναι κυβερνητικός βουλευτής. Δεν σας απασχολεί δηλαδή ένας βουλευτής όταν πηγαίνει χωρίς άδεια, αν υπάρχει τέτοιο θέμα, να μιλήσει σε μια επιτροπή της τουρκικής Βουλής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, δεν γνωρίζω εάν υπάρχει διαδικασία βάσει της οποίας, προκειμένου να καταθέσει ένας βουλευτής κάπου, να απαιτείται άδεια της Βουλής. Είναι θέμα που αφορά τη λειτουργία της Βουλής, στην οποία και σας παραπέμπω.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, λοιπόν, εσάς ως κυβέρνηση δεν σας απασχόλησε το θέμα. Δεν κοιτάξατε, εάν έφυγε με τους τύπους που χρειάζονται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα του βουλευτή, απάντησα χθες. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε. Ισχύει η χθεσινή απάντησή μου στο ακέραιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Παρά το γεγονός ότι μας δώσατε το κείμενο της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αμέσως μόλις τελείωσε η ενημέρωσή σας, σήμερα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση: Με την τελευταία παράγραφό του, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ουσιαστικά λέει ότι δύο υπουργοί αρμόδιοι γι` αυτό το έργο, δηλαδή ο κ. Πρωτόπαπας επί ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ρουσόπουλος επί Νέας Δημοκρατίας, δεν έκαναν τον έλεγχο για να δουν, εάν νομίμως ή όχι είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα του νόμου, η ΑGB. Σας υπενθυμίζω ότι η AGB με τις μετρήσεις της, πρώτον καθορίζει πού θα πάνε μεγάλα χρηματικά ποσά από τις διαφημίσεις και δεύτερον και κυριότερον, καθορίζει εάν ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος μπορεί να πάρει μεγάλη αύξηση μισθού ή να πάρει μεγαλύτερη θέση ή να απολυθεί. Και όμως, δύο υπουργοί δεν έκαναν αυτό το αυτονόητο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποιο είναι το ερώτημά σας;

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν υπάρχει θέμα για εσάς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν έχετε διαβάσει ή δεν καταλαβαίνετε καλά την τελευταία παράγραφο της γνωμοδότησης.

ΒΛΑΧΟΣ: Είμαι λίγο χαζός, αλλά δεν πειράζει, εξηγείστε μου εσείς που καταλαβαίνετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα και χθες, ο κ. Ρουσόπουλος έδωσε εντολή στην υπηρεσία, στη Διεύθυνση Εποπτείας, να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Αυτό είναι και το οποίο εισηγείται σε απάντηση του ερωτήματος του κ. Ρουσόπουλου, εάν πρέπει να διαγραφεί η συγκεκριμένη εταιρεία, και η γνωμοδότηση, η οποία επί λέξει αναφέρει ότι τα αναφερόμενα σε σειρά δημοσιευμάτων αποτελούν μόνο λόγο και αφορμή για έλεγχο.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν γινόταν τόσο καιρό έλεγχος, λοιπόν, δύο χρόνια; Εσείς ως Νέα Δημοκρατία, την εποχή της αντιπολίτευσης, είχατε καταγγείλει την παρανομία της AGB. Γίνατε κυβέρνηση και δύο χρόνια τώρα, δεν κάνατε αυτό τον έλεγχο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αφήστε να γίνει ο έλεγχος. Οι νομικές διαδικασίες δεν εξελίσσονται έτσι, όπως εσείς θέλετε να τις ερμηνεύσετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μιλάω για νομικές διαδικασίες, μιλάω για τυπικές διαδικασίες, που έπρεπε να έχουν γίνει από τον αρμόδιο υπουργό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο έλεγχος γίνεται από τις υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες θα κάνουν τον έλεγχο τον οποίο συστήνει η γνωμοδότηση την οποία εζήτησε ο κ. Ρουσόπουλος. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα ένας έλεγχος ενός υπουργού, ο οποίος είναι αρμόδιος για μια εταιρεία γίνεται@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι αρμόδιος ο υπουργός για μια εταιρεία.

ΒΛΑΧΟΣ: @από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη συζήτηση την έχουμε κάνει επανειλημμένως. Ήρθε η γνωμοδότηση. Δεν καταλαβαίνω όσους ενοχλούνται επειδή κάναμε αποδεκτή τη γνωμοδότηση και θα γίνει ο έλεγχος@

ΒΛΑΧΟΣ: (Δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω. Εσείς προφανώς ενοχλείστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ, γιατί να ενοχλούμαι; Εγώ ενοχλούμαι γιατί δεν έχετε κάνει τον έλεγχο τόσο καιρό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο έλεγχος θα γίνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ γιατί να ενοχληθώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς εσείς ενοχλείσθε. Δεν βλέπω καμιά άλλη ενόχληση στην αίθουσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί, πρέπει όλοι να κάνουν την ίδια ερώτηση; Στο briefing γίνεται ομαδικά μια ερώτηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξαντλήσατε τις ερωτήσεις; Δεν έχω να πω τίποτε άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η εταιρεία αυτή γράφτηκε στα μητρώα χωρίς έλεγχο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ ότι το Νομικό Συμβούλιο διευκρινίζει ότι πρέπει να γίνει ο έλεγχος. Θα δούμε εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Το Νομικό Συμβούλιο λέει ότι εάν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις θα πρέπει να της δοθεί εύλογος χρόνος. Είναι σαφές αυτό το οποίο λέει. Να διαβάσετε τη γνωμοδότηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω για την εγγραφή. Πάει να πει ότι είναι παράνομη η εγγραφή για να ζητά@.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταλήγετε σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν λέει κάτι τέτοιο. Εισηγείται να γίνει ο έλεγχος και όταν γίνει, εάν δεν συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, να δοθεί στην εταιρεία εύλογος χρόνος εντός του οποίου θα κληθεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις αυτές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο θα κρατήσει αυτός ο έλεγχος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι επείγον, δεν μπορεί να πει η υπηρεσία σε δύο-τρεις ημέρες, εάν γράφτηκε ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι διαδικασίες των διοικητικών υπηρεσιών έχουν τους δικούς τους ρυθμούς. Είδατε, άλλωστε, ότι και η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους ήρθε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Εδώ υπάρχει χρονοδιάγραμμα; Σε πόσες ημέρες θα απαντήσουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας πω τίποτα επ` αυτού.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είναι η μόνη λύση αυτή; Είπατε ότι θα δοθεί εύλογος χρόνος για να καλύψει η εταιρεία τις προϋποθέσεις@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με συγχωρείτε. Δεν είπα να «καλύψει». Είπα «που θα κληθεί να καλύψει».

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σε περίπτωση που δεν συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις. Δηλαδή, τώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα κάτι εντελώς διαφορετικό. Η Διεύθυνση Εποπτείας θα ελέγξει, θα ερευνήσει κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις. Εάν κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ή κάποιες από αυτές, θα καλέσει την εταιρεία να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις σε εύλογο χρόνο.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή δίνετε περίοδο χάριτος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έχετε διαβάσει τη γνωμοδότηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Σταματόπουλος σας ρώτησε εάν κακώς και χωρίς έλεγχο των προϋποθέσεων ενεγράφη η AGB στα μητρώα; Αυτό συνέβη επί υπουργίας κ. Πρωτόπαπα. Υπάρχει θέμα, κατά τη γνώμη σας, για τον κ. Πρωτόπαπα σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε για να γραφεί η AGB στα μητρώα ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μου προκύπτει κάτι τέτοιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή, επ` αυτού@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι θα γίνει ο έλεγχος. Δεν πρόκειται να προκαταλάβω τον έλεγχο της δημόσιας υπηρεσίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Εμένα μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση γιατί είστε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά ουσιαστικά αποφεύγετε να πείτε οτιδήποτε που έγινε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, επί ημερών Πρωτόπαπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρχει λόγος να ασκήσω κριτική για κάτι που έχει γίνει επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ξέρετε ότι δεν είμαι από εκείνους@

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, υπάρχει λόγος. Το Νομικό Συμβούλιο λέει να ελεγχθεί εάν υπάρχει νομότυπη διαδικασία. Άρα, υπάρχει θέμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προσθέτετε λέξεις στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τις οποίες το ίδιο δεν έχει χρησιμοποιήσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση δίνει περίοδο χάριτος στην εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της ανεξάρτητα εάν εκπληρεί της προϋποθέσεις και μάλιστα να εδραιώσει τη μονοπωλιακή της θέση στην αγορά; Αυτό κάνετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς προφανώς προσπαθείτε να προσεγγίσετε το θέμα από μια διαφορετική πλευρά. Εγώ εκείνο το οποίο σας είπα είναι πεντακάθαρο. Εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν έχω να σας πω τίποτε άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα των προσλήψεων των ΔΕΚΟ: Η κυβέρνηση ανεξάρτητα από το αν υπάρχει αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ ή όχι, μήπως θυμάστε με ποιόν εργασιακό καθεστώς προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ; Μήπως οι νέοι εργαζόμενοι είναι δεύτερης κατηγορίας με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα σε σχέση με τους ήδη εργαζόμενους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε συζητήσει τα θέματα αυτά σε αυτή την αίθουσα, πολλές φορές. Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία, που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και η οποία ισχύει. Δεν θέτω σε αμφισβήτηση τους νόμους που έχει ψηφίσει η Βουλή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά εσείς τους ψηφίσατε τους νόμους για να υπάρχουν εργαζόμενοι μειωμένων δικαιωμάτων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Βουλή αποφασίζει με πλειοψηφία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο ξεκινώντας φαινομενικά ανώδυνο θέμα της έρευνας και της διοίκησης. Έχει συμφωνήσει με έγγραφό της στο ΝΑΤΟ να μοιραστεί το Αιγαίο στα δύο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση ασφαλώς δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα τέτοιο. Σας παραπέμπω σε δηλώσεις, που είμαι σίγουρος ότι παρακολούθησε ο αρμόδιος συνάδελφός σας, που έγιναν για το συγκεκριμένο θέμα, πριν μια ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών. Δόθηκαν συγκεκριμένες και λεπτομερείς απαντήσεις.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ωστόσο, προβληματίζει την κυβέρνηση ότι η Τουρκία δέσμευσε περιοχή στα διεθνή ύδατα για την άσκηση έρευνας και διάσωσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει μόλις απαντήσει ο κ. Κουμουτσάκος στο συγκεκριμένο θέμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι μήνυμα εκπέμπει η κυβέρνηση όταν σε μια ημέρα γενικής απεργίας που διαδηλώνουν τα συνδικάτα, οι συνδικαλιστικοί φορείς, ο Πρωθυπουργός επιλέγει αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο του ΣΕΒ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η επίσκεψη αυτή έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Γίνεται κάθε φορά που ο Πρόεδρος του ΣΕΒ αποχωρεί από τη θέση του ή ενόψει της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. Όπως γνωρίζετε, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτές τις ημέρες είναι βεβαρημένο. Όπως σας είπα, αναχωρεί για τη Βιέννη. Χθες, συνεδρίασε Κυβερνητική Επιτροπή. Η συνάντηση έπρεπε να γίνει. Δεν πρέπει να της αποδοθεί καμία σημειολογική σημασία σαν και αυτή που υπαινιχθήκατε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για την καταψήφιση της τροπολογίας για τους κλωστοϋφαντουργούς από το ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, μέλημα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση όλων εκείνων των εργαζομένων, των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι βρέθηκαν, σε μια δεδομένη στιγμή της διαδρομής της ζωής τους, σε δύσκολη θέση και οι οποίοι ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στον τομέα της απασχόλησης, με μεγάλο ποσοστό ανεργίας, υπερδιπλάσιο του μέσου εθνικού όρου. Η ρύθμιση, λοιπόν, αυτή την οποία εισήγαγαν οι συναρμόδιοι υπουργοί προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει μια ειδική εισοδηματική ενίσχυση σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία σε συγκεκριμένο κλάδο. Η ενίσχυση αυτή δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους να έχουν το χρόνο, ώστε να ψάξουν να βρουν μια άλλη δουλειά. Όταν βρουν άλλη δουλειά, τότε η εισοδηματική αυτή ενίσχυση παύει να τους καταβάλλεται. Ταυτόχρονα, επειδή ακριβώς πρόκειται για εισοδηματική ενίσχυση, έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές εισφορές τους και να προσθέτουν στα χρόνια που έχουν ασφαλιστεί και άλλα χρόνια, ώστε να ωριμάζουν -εάν θέλετε- τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Αυτή είναι μια ρύθμιση που δείχνει ακριβώς την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης. Μου προκαλεί, συνεπώς, μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αρνείται να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Θέλει ή δεν θέλει την ενίσχυση εκείνων των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και οι οποίοι, όπως σας είπα, ζουν σε περιοχές με μεγάλα προβλήματα απασχόλησης. Ας σταματήσει επιτέλους το ΠΑΣΟΚ να «ψαρεύει» σε θολά νερά. Η ρύθμιση είναι συγκεκριμένη.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ρύθμιση θα εφαρμοστεί και στους ναυτικούς; Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον Πειραιά. Οι ναυτικοί δεν βρίσκουν δουλειά. Είναι πολλά χρόνια στην ανεργία και ζητούν μια ενίσχυση. Θα ενισχύσετε και τους Έλληνες ναυτικούς ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει για τους εργαζόμενους στους οποίους αναφέρθηκα προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: (δεν ακούγεται) εξαντλείται όλη η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης; Και αυτοί οι ναυτικοί, άνθρωποι δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση αποδεικνύει και με αυτό το μέτρο περισσότερο έμπρακτα από οποιανδήποτε άλλη προηγούμενη κυβέρνηση τα τελευταία 10-12 χρόνια την ευαισθησία της, απέναντι σε ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα απασχόλησης. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Όταν έχω να σας πω κάτι για άλλες ομάδες, θα σας το ανακοινώσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Ρωτώ, εάν με την ευκαιρία αυτή μπορείτε να δείτε και το πρόβλημα των ναυτικών, γιατί είναι σημαντικό πρόβλημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Θα το μεταφέρω στους αρμόδιους υπουργούς.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας εξηγήσετε για ποιο λόγο η κυβέρνηση εγκατέλειψε την πρόωρη συνταξιοδότηση για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και επέλεξε τη λύση την οποία κατέθεσε χθες, με τροπολογία ο κ. Αλογοσκούφης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησε επ` αυτού ο κ. Αλογοσκούφης στη Βουλή. Το έχει εξηγήσει. Πρόκειται για μια βελτιωμένη, μια καλύτερη, μια πιο αποτελεσματική, μια πιο χρήσιμη προσέγγιση και προσθέτω και αυτό που σας είπα προηγουμένως: Είναι μια εισοδηματική ενίσχυση. Δεν δίνει την αίσθηση -εάν θέλετε- σε εκείνους οι οποίοι θα την πάρουν ότι βγαίνουν στη σύνταξη, ότι είναι απόμαχοι της ζωής. Τους ενθαρρύνει αντίθετα να ψάξουν και με τη σύμπραξη του κράτους να βρουν καινούργια δουλειά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αλλά, η αναδίπλωση της κυβέρνησης από την πρόωρη συνταξιοδότηση στο καθεστώς της εισοδηματικής ενίσχυσης δεν συνιστά ενίσχυση -να το πω έτσι- της κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά χειροτέρευση αυτής της τροπολογίας. Και με αυτή την έννοια, δεν μπορείτε να λέτε ότι επιδεικνύεται κοινωνική ευαισθησία γι` αυτό το θέμα. Μάλλον την περιορίσατε την κοινωνική ευαισθησία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι σχόλιο δικό σας. Μπορείτε βέβαια να το κάνετε. Βεβαίως, όμως, δεν το αποδέχομαι. Σας εξήγησα την προσέγγιση της κυβέρνησης, η οποία είναι εντελώς διαφορετική.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, με την ιδιότητά σας του Εκπροσώπου της κυβέρνησης, εάν μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους Έλληνες πολίτες που θα ζητήσουν μια δουλειά στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ ότι η διαδικασία των προσλήψεών τους, καθώς και των προσφυγών τους σε περίπτωση που απολυθούν, είναι στον απόλυτο έλεγχο του ΑΣΕΠ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν αυτά ακριβώς που σας είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω για το προηγούμενο. Είπατε ότι αυτή η τροπολογία αφορά μόνο αυτή την περίπτωση. Οι αρμόδιοι υπουργοί είπαν ότι θα εφαρμοστεί όπου υπάρχει 20% ανεργία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε χθες ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά στους νομούς της χώρας όπου το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας για το 2005 ήταν μεγαλύτερο του 20%. Αναφέρεται σε συγκεκριμένες ομάδες, σε συγκεκριμένο περιβάλλον, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Αφού αφήσατε ανοικτό να ασχοληθεί και με τους ναυτικούς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν άφησα ανοικτό τίποτα. Είπα ότι σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ιδέες που έχετε. Θα τις μεταφέρω στους αρμόδιους υπουργούς.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Γνωρίζω, λοιπόν, επειδή ήμουν χθες στη Βουλή, ότι ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι αφορά τις περιοχές με 20% ανεργία και έχει και κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, σε συγκεκριμένο περιβάλλον, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά, μιλάμε μόνο για κλωστοϋφαντουργούς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για κλωστοϋφαντουργούς -σας το διευκρινίζω για να μην υπάρξει καμία παρανόηση- σε περιοχές που είχαν πάνω από 20% ανεργία το 2005.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, άλλοι άνεργοι δεν έχουν ψυχή για την κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ρύθμιση είναι συγκεκριμένη.

ΒΛΑΧΟΣ: Άλλοι άνεργοι στην επικράτεια δεν έχουν ψυχή για την κυβέρνηση, παρά μόνο εάν είναι κλωστοϋφαντουργοί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν έχετε παρακολουθήσει την εξέλιξη του θέματος. Το συγκεκριμένο θέμα, ο συγκεκριμένος τομέας της οικονομίας είναι ένας προβληματικός τομέας που έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό ανέργων, οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω και της ηλικίας που βρίσκονται πολλοί εξ αυτών, να βρουν καινούργια απασχόληση. Αυτό το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί και αντιμετωπίζεται τώρα, αποτελεσματικά. Με το αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο επίσης προωθεί η κυβέρνηση, έχουμε τη βάσιμη ελπίδα ότι θα βρεθούν νέες θέσεις εργασίας γι` αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι θα εισπράττουν τώρα την ειδική εισοδηματική ενίσχυση.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Για να καταλάβουμε, ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Περιοχές της Εύβοιας που έχουν δείκτη ανεργίας πολύ πιο πάνω από 20%, αλλά δεν έχουν κλωστοϋφαντουργίες@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, σας απάντησα. Το είπα μόλις προ ολίγου. Αναφέρομαι στην κλωστοϋφαντουργία και σε νομούς της χώρας που είχαν το 2005 ποσοστό ανεργίας 20% και πάνω, διπλάσιο δηλαδή του μέσου εθνικού όρου.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για την πρόταση που δημοσιοποίησε χθες το ΠΑΣΟΚ για τις φθίνουσες περιοχές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Το ΠΑΣΟΚ καλά θα κάνει να δείχνει την κοινωνική του ευαισθησία και να ψηφίζει εκείνες τις ρυθμίσεις από τις οποίες ωφελούνται ουσιαστικά όσοι έχουν ανάγκη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 10 May 2006 - 14:05:25 UTC