Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-04-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 5 Απριλίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 11:00, θα έχει συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ξέρω ότι θα καταδικάσετε -το έχετε κάνει ήδη- τη συμπεριφορά των ΟΝΝΕΔιτών. Εκείνο που θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή πέρασε πολύς καιρός από την εποχή του «Αέρα να φύγει η χολέρα» και από το «Δεν θέλω ου», έχει υπάρξει μια ποιοτική μετάλλαξη της νεολαίας της ΟΝΝΕΔ. Ντρέπεστε για τη νεολαία σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είμαι υπερήφανος για τη νεολαία της ΟΝΝΕΔ. Θέλω να σας πω ότι τα μεμονωμένα αυτά επεισόδια, που καταδικάστηκαν, από τον κ. Βουλγαράκη, από τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και από όλους μας και είναι αυτό που περιγράφει η λέξη, ο χαρακτηρισμός «μεμονωμένα». Δεν είναι επεισόδια τα οποία τιμούν γενικώς το νεολαιίστικο κίνημα, απ` όπου και αν προέρχονται. Σας θυμίζω ότι μόλις πριν από ένα χρόνο, εγώ ο ίδιος υπήρξα θύμα, όχι απλώς φραστικών επιθέσεων, αλλά επιθέσεων σωματικής βίας, στην Κοζάνη. Άρα, λοιπόν, όπως τα καταδίκασα και τότε που προήρχοντο από πολιτική πλευρά αντίθετη από τη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, έτσι τα καταδικάζω και τώρα που προέρχονται από τη μερίδα εκείνη που δεν σέβεται τον πολιτικό πολιτισμό που έχει φέρει η εποχή, η Νέα Δημοκρατία, ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο ίδιο θέμα: Σήμερα έρχεται στο φως της δημοσιότητας και ένα άλλο υλικό από παρόμοια συγκέντρωση, παρουσία του κ. Ζαγορίτη, όπου η ΔΑΠ εκεί πάλι έλεγε υβριστικά συνθήματα κατά του κ. Λαλιώτη με ύβρεις που δεν μπορώ να αναφέρω. Θέλω να πω, είναι τελικά μεμονωμένα τα περιστατικά, όπως είπατε προηγουμένως ή είναι μια γενικευμένη διάθεση της ΔΑΠ που εκφράζεται όταν είναι πρωτοκλασάτα στελέχη μπροστά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, γιατί θα ήταν άδικο να το χρησιμοποιήσουμε για οποιαδήποτε νεολαία αυτό, για οποιοδήποτε φοιτητικό κίνημα. Εγώ θεωρώ μεμονωμένα τα περιστατικά, όπως επαναλαμβάνω, μεμονωμένα θεώρησα τα περιστατικά των εις βάρος μου επιθέσεων μόλις πριν από ένα χρόνο στις φοιτητικές εκλογές.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Και θέλω να σας ρωτήσω, εάν τελικά υπάρχει κεντρική γραμμή, επικοινωνιακή και πολιτική, για να υπάρχουν αυτά τα συνθήματα. Το ρωτάω αυτό για έναν απλό λόγο, διότι πριν από ένα χρόνο, ο ίδιος εγώ σας είχα ενημερώσει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι παρόμοια υβριστικά λόγια είχε χρησιμοποιήσει σε δημόσια εμφάνισή της η σύζυγός σας κ. Ζαχαρέα, περνώντας γενεές δεκατέσσερις ανθρώπους που είχαν κάνει κάποιες ενέργειες εναντίον σας, ερωτήσεις ή διάφορα άλλα πράγματα. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μια συνέχεια: ΔΑΠ με τον κ. Ζαγορίτη, ΔΑΠ με τον κ. Βουλγαράκη, από την πλευρά του στενού οικογενειακού σας περιβάλλον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περιβάλλοντος.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, περιβάλλοντος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Επιτρέπεται ή όχι στην Ελλάδα να κυκλοφορούν φάρμακα που δεν έχουν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν με ρωτάτε για@

ΣΠΥΡΑΚΗ: Για το επίμαχο άρθρο στο νομοσχέδιο το οποίο υπερασπίστηκε ο κ. Κακλαμάνης στην Επιτροπή και για την ενέργεια της απόσβεσης από τον κ. Αβραμόπουλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε επαρκώς στη Βουλή. Είναι πολύ ειδικό το θέμα. Μπορώ να σας το εξηγήσω, όπως μου το εξήγησαν κι εμένα από το αρμόδιο Υπουργείο. Αφορά φάρμακα των οποίων έχει τελειώσει η χρονική περίοδος όπου το δικαίωμα της παρασκευής τους γίνεται μόνο από ανήκει μόνο σε μια εταιρεία και μπορεί να γίνει κατασκευαστούν και από άλλες εταιρείες. Αυτά τα φάρμακα διατίθενται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση -η οποία τελικώς και δεν πέρασε- αφορούσε έκτακτες περιπτώσεις ώστε να μπορούν αυτά τα φάρμακα να διατίθενται και σε χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, έγινε η συζήτηση χθες και αποφασίστηκε διαφορετικά. Η συζήτηση αυτή έγινε και στην Επιτροπή της Βουλής. Επίσης, ο κ. Κακλαμάνης τοποθετήθηκε δημόσια για το θέμα και σήμερα το πρωί. Το ζήτημα δεν είναι μείζον, είναι μικρής σημασίας σε σχέση με αυτή που ορισμένοι προσπαθούν να του αποδώσουν. Θα μείνω σε εκείνα τα σημεία, τα οποία επανέλαβε ο πρώην υπουργός Υγείας σήμερα, λέγοντας -και σε αυτό συμφωνεί και ο νυν υπουργός Υγείας, συμφωνεί η κυβέρνηση- ότι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για τη νέα φαρμακευτική πολιτική ήταν τρεις: Πρώτον, η κατάργηση της λίστας, δεύτερον, η επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία και τρίτον, η πάταξη της γραφειοκρατίας προκειμένου να έχουν ευκολότερη πρόσβαση οι πολίτες σε οποιοδήποτε φάρμακο. Και οι τρεις αυτές βασικές κατευθύνσεις -άξονες του νομοσχεδίου παραμένουν αναλλοίωτοι και ψηφίζονται.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αδίκως, λοιπόν, ο Τύπος διακρίνει ένα νέο επεισόδιο έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στον νυν και τον πρώην υπουργό Υγείας; Δεδομένου ότι ο πρώην υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένης και της επίμαχης διάταξης και ο νυν Υπουργός Υγείας απέσυρε τη συγκεκριμένη διάταξη, κατόπιν πιέσεως της αντιπολίτευσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην επιμένετε, σας διάβασα απόσπασμα των δηλώσεων του πρώην Υπουργού Υγείας. Έχει απαντηθεί, δηλαδή, το ερώτημά σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, παρά τη χθεσινή δήλωση του κ. Πολύδωρα, αν η κυβέρνηση ερεύνησε κάπως παραπάνω για το πώς έφτασε στη δημοσιότητα αυτή η υποτιθέμενη, θα τη χαρακτήριζα εγώ, λίστα των δημοσιογράφων που υποτίθεται ότι παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το γνωρίζω. Αντιλαμβάνεστε ότι με την υπόθεση ασχολείται η ΑΔΑΕ, ασχολείται η Δικαιοσύνη, στην οποία και έστειλε το θέμα ο κ. Πολύδωρας.

ΧΙΩΤΗΣ: Εσείς είχατε κάποια επικοινωνία με αυτές τις αρχές, με την ΑΔΑΕ ή με κάποια άλλη, έτσι ώστε να εξακριβώσουμε και τελικώς, πώς έφτασε στη δημοσιότητα αυτή η λίστα. Γιατί η κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί για το αν είναι αληθινή ή όχι, αλλά νομίζω ότι είναι εξίσου ενδιαφέρον και το ερώτημα, πώς έφτασε στη δημοσιότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνας που θα κάνει η Δικαιοσύνη και θα έχουμε απαντήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να επανέλθω στο πρώτο θέμα: Πιστεύετε ότι δεν έχουν ευθύνη οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων για το επίπεδο ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής και αντιπαράθεσης, η οποία μεταφέρεται και επηρεάζει και το επίπεδο της αντιπαράθεσης στις πολιτικές νεολαίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ζητάτε να κάνω μια τοποθέτηση γενικευμένου πολιτικού περιεχομένου για εξειδικευμένο θέμα. Αν προσπαθείτε να γενικεύσετε το θέμα, ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου. Αν μιλάμε για το εξειδικευμένο θέμα, έχω δώσει απάντηση και στο εξειδικευμένο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα είναι απανωτά τα επεισόδια και γι` αυτό λέω ότι πρέπει να υπάρχει μια γενικότερη πολιτική κάλυψη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν οι απαντήσεις που έχω δώσει μέχρι τώρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μάθαμε χθες από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ότι δεν είναι αρμόδιο να ελέγξει την AGB. Από την πλευρά του Υπουργείου δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, ούτε επί ΠΑΣΟΚ ούτε τώρα, άρα έχουμε μια εταιρεία που λέγεται AGB, η οποία καθορίζει πού θα πάνε τα χρήματα, η οποία καθορίζει, αν ένας πολιτικός θα ανέβει ή θα πέσει, αν ένας δημοσιογράφος πάρει αύξηση ή χάσει τη δουλειά του και η οποία λειτουργεί ανεξέλεγκτα σε αυτή τη χώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου θέτετε με διαφορετικό τρόπο το ίδιο ερώτημα επί τρεις ημέρες. Έχω ήδη απαντήσει. Η κυβέρνηση, εδώ και πάρα πολύ καιρό -το επαναλαμβάνω για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω να απαντήσω, γιατί δεν νομίζω ότι έχει άλλη σκοπιμότητα, χθες τα είπαμε, προχθές τα είπαμε, ας δεχτώ ότι η επανάληψη, μήτηρ μαθήσεως, εν προκειμένω- μόνη και πρώτη, μιλώντας για ελλιπές πλαίσιο δήλωσε δημοσίως, στο διάλογο ο οποίος οργανώθηκε από τις Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ότι προτίθεται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να ορίσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που δεν υπάρχουν μέχρι τώρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρητικώς μας τα είπατε και χθες και προχθές πάνω σε αυτό το θέμα. Υπάρχει, όμως, μια ειδοποιός διαφορά. Ο κ. Λασκαρίδης είπε ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα για το κατά πόσον η AGB υπάγεται στις εταιρείες που δικαιούνται να είναι κατοχυρωμένες στο υπουργείο Τύπου. Εσείς δεσμεύεστε να μας πείτε την άποψή σας; Εσείς καλώς κάνατε και το στείλατε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ρωτάτε να αποφανθεί τι πρέπει να γίνει. Η δική σας η υπεύθυνη τοποθέτηση ως αρμόδιου υπουργού ποια είναι ή δεσμεύεστε να μας το πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απολύτως υπεύθυνο το να ρωτά ο αρμόδιος υπουργός το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ώστε να έχει εμπεριστατωμένη νομική άποψη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πέραν αυτού, είναι μια διαδικασία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι απλώς μια διαδικασία. Μιλάμε για ένα θέμα που έχει νομική βάση στην οποία, όπως γνωρίζετε, το κράτος έχει ορίσει το Νομικό Συμβούλιο ως σύμβουλό του, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Άρα, λοιπόν, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα δώσει την ερμηνεία του νόμου και από εκεί και πέρα ο αρμόδιος υπουργός οφείλει να ακολουθήσει ή να μην ακολουθήσει την ερμηνεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Εν προκειμένω, έχω δηλώσει ότι θα ακολουθήσω και θα κάνω αποδεκτή την εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ως αρμόδιος υπουργός και ως εκφραστής της κυβέρνησης στον εξειδικευμένο αυτό τομέα και βάσει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ποια τοποθέτηση έχετε; Ποιο είναι το όραμά σας; Ποιες είναι οι προδιαγραφές που πρέπει να βάλετε ως κυβέρνηση και ως αρμόδιος υπουργός στο συγκεκριμένο θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν εννοείτε για το συγκεκριμένο θέμα -για να καταλάβω, γιατί ίσως δεν το έχω καταλάβει και δεν θέλω να σας αδικήσω- της συγκεκριμένης εταιρείας, σας το ανέφερα. Εάν μιλάτε γενικώς για τις μετρήσεις, επίσης ανέφερα ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει για κενό σε ό,τι αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έχει προτείνει ολόκληρο μοντέλο. Δηλαδή, η δική μου τοποθέτηση δεν έγινε εδώ για πρώτη φορά, προχθές, χθες ή σήμερα. Έχει γίνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες με συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο, εν πολλοίς, έχει γίνει θετικά αποδεκτό από τους φορείς που μετείχαν σε εκείνο το δημόσιο διάλογο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, περιμένετε το πράσινο φως μόνο από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το μεν ένα που έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη εταιρεία στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή: Εάν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους πει ότι κακώς είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο και πρέπει να διαγραφεί, θα ακολουθήσω αυτή την εισήγηση. Και το άλλο που έχει να κάνει με τη θεσμοθέτηση ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι οι προτάσεις που έχουν γίνει δημοσίως. Έχω καλέσει τα κόμματα σε μια ακόμη διαβούλευση. Νομίζω ότι η συνάντηση είναι για την ερχόμενη Δευτέρα. Θυμίζω ότι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν έρθει στην πρώτη συζήτηση εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Το ΚΚΕ είχε στείλει επιστολή, λέγοντας ότι δεν μετέχει σε αυτό το διάλογο και ότι θα πει τις απόψεις του στη Βουλή. Έχω, λοιπόν, καλέσει τα κόμματα σε μια δεύτερη συνάντηση. Οι συζητήσεις με τους φορείς έχουν ολοκληρωθεί. Έχω στείλει ήδη επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να ενημερώσω και την Επιτροπή, όπως είχα δεσμευθεί επί του θέματος δημοσίως από τον Δεκέμβριο και προχωρούμε στην κατάρτιση του νομοσχεδίου.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στη συχνότητα που καταλάμβανε ο τηλεοπτικός σταθμός SEVEN, άρχισε να εκπέμπει ένας τηλεοπτικός σταθμός «ΣΚΑΪ» και ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του κ. Αλαφούζος δήλωσε ότι προτίθεται να αγοράσει τη συχνότητα κ.τ.λ. Επειδή, εξ όσων γνωρίζω, ο σταθμός «SEVEN» κατέχεται σε μεγάλο βαθμό από την Αγροτική Τράπεζα, άρα είναι υπό τον έλεγχο του κράτους κατά κάποιο τρόπο, εσείς είστε αρμόδιος υπουργός και ενόψει της αδειοδότησης, θέλω να σας ρωτήσω εάν είναι σύννομες όλες αυτές οι δοσοληψίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν γνωρίζω σωστά το θέμα, είναι υποθηκευμένο ένα ποσοστό μετοχών στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας. Αλλά, δεν γνωρίζω. Δεν ήσασταν χθες που το συζητήσαμε το θέμα; Γιατί απάντησα χθες, σε σχέση με τις αρμοδιότητες και το πώς γίνεται η μεταβίβαση μιας τέτοιας εταιρείας, ποιος είναι αρμόδιος κ.ο.κ.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θεωρείτε λογικό λίγο πριν από τις αδειοδοτήσεις να γίνονται τέτοιου είδους αλλαγές σε ένα καθεστώς ασαφές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου ζητάτε να κρίνω εάν είναι λογικό ή παράλογο; Δεν είναι αυτή η θέση μου, ούτε ο ρόλος μου. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση ως εκπρόσωπός της, ο ρόλος μου είναι να απαντώ σε ερωτήσεις που γίνονται στο press-room για λογαριασμό της κυβέρνησης. Άρα, λοιπόν, το αν είναι λογικό κάτι ή δεν είναι, δεν θα το κρίνω εγώ. Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι εάν είναι νόμιμο ή όχι, στο βαθμό που οι αρμοδιότητές μου επιτρέπουν να κάνω τον έλεγχο. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα σύστημα που λειτουργεί στη Δημοκρατία μας. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των ΜΜΕ, έχω τοποθετηθεί δημοσίως, πολλές φορές, για το τι θεωρούμε ότι έπρεπε να είχε γίνει και το τι πρέπει να γίνει. Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες ενός εκάστου, οφείλω να σεβαστώ τις αρμοδιότητες όλων των ανεξάρτητων αρχών, όπως είναι το ΕΣΡ ή άλλων αρχών που ασχολούνται με τα θέματα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Εσείς παρενέβετε σε αυτή την ιστορία, όπως@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα χθες. Δεν θα επανέλθω.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σας είχα ρωτήσει, αλλά δεν ήσασταν έτοιμος σε εκείνη τη φάση, αλλά τώρα που έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να συμψηφίσει τα χρέη της προς την Ολυμπιακή, προκειμένου να μην κλείσει η εταιρεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «να συμψηφίσει η κυβέρνηση τα χρέη της»;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Τα χρήματα που χρωστά το Δημόσιο στην Ολυμπιακή και τα οποία υπερβαίνουν τα χρήματα που καλείται η Ολυμπιακή να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτό που λέτε. Δεν θυμάμαι την ερώτησή σας που μου είχατε κάνει. Εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι προχωρά μια διαδικασία για την Ολυμπιακή Αεροπορία για την οποία έχω μιλήσει και εγώ και οι αρμόδιοι υπουργοί. Περιμένουμε. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν αναγνωρίζετε ότι το κράτος χρωστά στην Ολυμπιακή χρήματα και μάλιστα περισσότερα από αυτά που η Ολυμπιακή καλείται να επιστρέψει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια συζήτηση, όπως γνωρίζετε, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή γίνεται και στο Κολλέγιο των Επιτρόπων περί του αν υπήρχαν παράνομες ενισχύσεις από το ελληνικό Δημόσιο προς την Ολυμπιακή και αν η Ολυμπιακή πρέπει να επιστρέψει αυτές τις ενισχύσεις προς το ελληνικό Δημόσιο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Βεβαίως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανέφερα, λοιπόν, και χθες ότι θα περιμένουμε την απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων και ο αρμόδιος υπουργός θα προβεί σε δηλώσεις για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Σε κάθε περίπτωση, για την Ολυμπιακή ισχύουν όσα έχω πει: Γίνονται συζητήσεις για να ολοκληρωθεί αισίως αυτή η υπόθεση. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αυτό που μου λέτε είναι το σκέλος που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγώ ερωτώ για το εσωτερικό σκέλος που αφορά χρέη δηλαδή προς την Ο.Α., με τα οποία δεν έχει να κάνει σε κάτι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Απλώς, εάν τα είχε αυτά τα χρήματα η Ο.Α. δεν θα είχε πρόβλημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο. Θα σας παρακαλέσω -το έχω πει πολλές φορές και είναι σημαντικό- όταν μιλάμε για εξειδικευμένα θέματα, συντάκτες υπάρχουν, ρεπορτάζ υπάρχει, υπουργοί για τα αρμόδια θέματα υπάρχουν. Δεν μπορώ να απαντώ σε ζητήματα που δεν είναι ήσσονος σημασίας, ωστόσο, σε σχέση με τη βασική πολιτική ενημέρωση κυβερνητικού εκπροσώπου, αποτελούν περιφερειακά θέματα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σας ερωτώ, γιατί ο Πρωθυπουργός είχε ανοίξει αυτό το θέμα στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, το Σεπτέμβριο, στη Θεσσαλονίκη. Δεν το είχε πει ο κ. Λιάπης. Άρα, το θεωρώ βασικό κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν σας ικανοποιεί η απάντησή μου, μπορείτε να απευθυνθείτε στο αντίστοιχο υπουργείο ή να σας προσκομίσω την απάντηση, εάν δεν θέλετε να το κάνετε εσείς.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε πριν, σχετικά με την AGB, ότι διαπιστώσατε ότι υπήρχε ελλιπές πλαίσιο κ.λπ. Να ρωτήσω, ποια ήταν η αφορμή που ερευνήσατε προφανώς για να δείτε ότι υπάρχει ελλιπές νομικό πλαίσιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω επαναλάβει και άλλες φορές. Το θέμα γενικότερα του ερευνητικού πλαισίου έχει τεθεί από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση. Η δική μου θέση ως πολιτικά υπεύθυνου υπουργού για το χώρο των ΜΜΕ είναι διατυπωμένη εδώ και πάρα πολλούς μήνες, βλέποντας, γνωρίζοντας τα κενά που υπάρχουν. Εάν μελετήσει κάποιος το νομικό μας σύστημα, εάν δει για παράδειγμα ότι σχεδόν 20 χρόνια μετά την «άνοιξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας», όπως ονομάστηκε τότε, της μη κρατικής ραδιοφωνίας και περίπου 17 χρόνια μετά την ιδιωτική τηλεόραση, οι αδειοδοτήσεις έχουν μείνει πίσω. Το τοπίο είναι δομημένο εντελώς άναρχα, δεν χρειάζεται και πολύ για να διαπιστώσεις τα προβλήματα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να επανέλθω στο θέμα της λίστας των δημοσιογράφων, που φέρονται να παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Υπάρχει μια ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η οποία ουσιαστικά λέει ότι ο κ. Πολύδωρας προσπαθεί να υπαγορεύσει τη γραμμή στη δικαιοσύνη και ότι η δήλωσή του είναι πρόχειρη, αβασάνιστη κ.λπ. Αναφέρεται στα περί ανυπόστατων για τη συγκεκριμένη λίστα. Πιστεύεται ότι βιάστηκε ο κ. Πολύδωρας να προβεί σε αυτό το συμπέρασμα, δηλαδή, ότι είναι ανυπόστατα τα όσα αναγράφονται σε αυτή τη λίστα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πολύδωρας αντέδρασε ορθότατα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Πολύδωρας λέει συχνά και το επανέλαβε και χθες ότι η ΕΥΠ δεν έχει ευθύνες για τις παρακολουθήσεις γιατί ο εξοπλισμός της είναι απαρχαιωμένος και δεν έχει τέτοιες δυνατότητες. Εάν η ΕΥΠ δεν μπορεί να κάνει τέτοιες παρακολουθήσεις, ποιος κάνει τις νόμιμες παρακολουθήσεις, που εντέλλεται από το νόμο να κάνει. Πως μπορεί να κάνει τις νόμιμες και δεν μπορεί να κάνει τις παράνομες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτησή σας συγχέει τα πράγματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όσον αφορά τις τεχνικές δυνατότητες ρωτώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει η νομιμότητα των ακροάσεων, η οποία ελέγχεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα και αυτό είναι το σημείο μέχρι το οποίο ορθώς έχει φθάσει ο κ. Πολύδωρας και έχω φθάσει κι εγώ. Από εκεί και πέρα μου λέτε κάτι, το οποίο ουδείς μπορεί να επικαλεστεί στα σοβαρά, παρά μόνο εικοτολογώντας. Κι εγώ δεν θα εικοτολογήσω σε αυτή την αίθουσα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εάν ισχύει αυτό που λέει ο συνάδελφος για τα χρέη του κράτους προς την Ο.Α. ξεφεύγει από το κλιμάκιο, από το επίπεδο του κ. Λιάπη και φθάνει στο επίπεδο του Πρωθυπουργού. Μήπως εσείς θα μπορούσατε να μας πείτε να ζητήσετε να διερευνηθεί από τον κ. Λιάπη, εάν όντως το κράτος χρωστά περισσότερα από αυτά που έχει δώσει στην Ο.Α. Δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής λύσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και πριν σε συνάδελφό σας, ότι μπορεί να απευθυνθεί στο αρμόδιο υπουργείο. Γιατί επανέρχεστε; Εάν δεν θέλετε, να κάνω εγώ τη δουλειά σας και να φέρω μια απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό σας ζητήσαμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το είπα αυτό, γιατί με ξαναρωτάτε; Δεν καταλαβαίνω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τα δύο τελευταία 24ωρα, στην Αμερική έγινε μια σπουδαία συνάντηση Ελληνοαμερικανών και Κυπρίων παραγόντων με παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι συζήτησαν το Κυπριακό. Για πρώτη φορά οι Αμερικανοί παράγοντες στην ουσία ζήτησαν συγνώμη γιατί δεν προσπάθησαν τους τελευταίους 15 μήνες να προωθήσουν λύση στο Κυπριακό. Διερωτώμαι, εάν πιστεύετε ότι αλλάζει η αμερικάνικη πολιτική για το Κυπριακό και εάν αυτό αφορά την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπάθεια της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης -που όπως γνωρίζετε έχουν αγαστή και απόλυτη συνεργασία- είναι το θέμα να έχει το διεθνή χαρακτήρα που του αρμόζει, ώστε να βρεθεί, επιτέλους, η δίκαιη και βιώσιμη λύση. Κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι απολύτως θετική.

ΧΙΩΤΗΣ: Χθες, όπως βλέπω στον Τύπο, κινδύνευσαν να συγκρουστούν δύο αεροσκάφη ένα της Ο.Α. και ένα της Πολεμικής Αεροπορίας. Από τις μέχρι τώρα εξηγήσεις που έχουν δοθεί, δεν έχω καταλάβει ποιος έφταιγε. Έχω την εντύπωση ότι είναι αρκετά σημαντικό να απαντήσουμε στο ερώτημα: Ποιος έφταιγε, διότι ευτυχώς αποπέμφθηκε η τραγωδία. Αλλά κάποιος έφταιγε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διεξάγεται έρευνα. Τα αρμόδια υπουργεία θα απαντήσουν.

ΧΙΩΤΗΣ: Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δεν μπορείτε να μας δώσετε κάποια περισσότερα στοιχεία για το ποιος έφταιγε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Διεξάγεται έρευνα και θα δοθεί απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία ή από Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε δύο-τρεις φορές ότι υπάρχει αυτό το ελλιπές νομικό πλαίσιο και απευθυνθήκατε στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Εφόσον είναι ελλιπές, τι να σας απαντήσει το Νομικό Συμβούλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε ή εγώ δεν τα λέω καλά ή εσείς δεν το καταλάβατε καλά. Συγχέετε δύο διαφορετικά πράγματα: Για το Νομικό Συμβούλιο του κράτους ερωτήθηκα επί πολύ συγκεκριμένου, το οποίο αφορά μια εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο. Το ελλιπές πλαίσιο αφορά τον έλεγχο της όποιας εταιρείας μετρήσεων. Για τον έλεγχο λοιπόν αυτό, τον οποίο πρέπει να επιφυλάσσει σε μια δημοκρατία η πολιτεία, η κυβέρνηση έχει προτείνει έναν συγκεκριμένο πλαίσιο: Την ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείας, στην οποία αναφέρθηκα πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. Άρα, λοιπόν, είναι δύο διαφορετικά πράγματα, που δεν εμπλέκονται το ένα με το άλλο.

ΓΙΑΛΙΨΟΥ: Πρωταθλήτρια στην κακοδιοίκηση είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, με κύρια αίτια την ελλιπή στελέχωση, τον ελλιπέστατο έλεγχο των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων και δημαρχιακών επιτροπών; Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια προς το καλύτερο πρέπει να γίνεται από όλους και από τους τοπικούς άρχοντες και από τα διοικητικά στελέχη της κεντρικής κυβέρνησης. Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη οφείλει να ευαισθητοποιήσει να αφυπνίσει όλους εκείνους που περιλαμβάνει σε ζητήματα κακοδιοίκησης, να γίνουν καλύτεροι, να βελτιώσουν την απόδοση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να λύσουν τα προβλήματα. Υπό αυτή την έννοια, η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, κάθε χρόνο χτυπά ένα καμπανάκι πολύ σημαντικό για όλους.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε για ελλιπές πλαίσιο σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της AGB. Εννοείτε ότι αυτό έγινε σκοπίμως από την πολιτική ηγεσία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εννοώ τίποτε περισσότερο από αυτό το οποίο λέω. Λέω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει διαπιστώσει ότι είναι ελλιπές το πλαίσιο. Μάλιστα την πρώτη ημέρα -επειδή θα ήθελα να τα θυμάστε λίγο τα πράγματα- είχα κάνει και την αντίστιξη σε σχέση με τον έλεγχο των κυκλοφοριών των εφημερίδων. Γιατί και αυτό είναι ένα ζήτημα. Για τις κυκλοφορίες των εφημερίδων, για τη διακίνηση των εφημερίδων, τι κυκλοφορία έχει ένα έντυπο κ.ο.κ. Και είχα πει ότι εκεί επί τη βάσει νόμου του 1938, μπορεί το πρώην Υπουργείο Τύπου, σήμερα Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης να κάνουν κάποιον έλεγχο. Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες μετρήσεων κοινής γνώμης και ειδικά τις εταιρείες τηλεθέασης, υπήρχε αυτό το κενό, το οποίο έχουμε διαπιστώσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, εάν είναι σκόπιμη η έλλειψη πλαισίου ελέγχου, υπάρχει και νόμος περί ευθύνης υπουργών, που θα μπορούσε κάποιος να κινήσει. Άρα είναι ένα ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να απαντήσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσω; Εάν είναι σκόπιμη από την προηγούμενη κυβέρνηση η έλλειψη λέτε;

ΒΛΑΧΟΣ: Ε, βέβαια. Πρέπει να βρείτε εάν ήταν σκόπιμη η ιστορία, το ότι είναι ανεξέλεγκτη, ότι υπάρχει νομοθετικό κενό και λειτουργεί ανεξέλεγκτη μια εταιρεία η οποία μοιράζει τόσα πολλά χρήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα προβώ σε κανένα σχόλιο για την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπάρχουν, ξέρετε, ζητήματα στην πορεία -και αυτό το ανεξαρτητοποιώ από την όποια AGB- θέματα τα οποία στην πορεία αναπτύσσονται, αναφύονται ανάλογα με τις εξελίξεις, την τεχνολογία κ.ο.κ. Δεν το εξαρτώ με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορώ να γνωρίζω πως σκέφτηκε ο νομοθέτης και έκανε τη ρύθμιση που έκανε, δεν κατακρίνω τη ρύθμιση. Λέω όμως ότι σε αυτή τη ρύθμιση χρειάζεται κάτι επιπλέον. Και αυτό το κάτι επιπλέον έρχεται και η ζωή να το αποδείξει, ως πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ότι είναι ορθό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες το βράδυ, στο Συνέδριο του Economist, είπε ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, δεν μπορεί να βασίζεται στο χαμηλό εργατικό κόστος. Μπορείτε να μας αναφέρετε ένα κλάδο ή έστω μια επιχείρηση, που να μη στηρίζει την ανταγωνιστικότητά της κυρίως, εάν όχι αποκλειστικά, στη μείωση του εργατικού κόστους; Και επιπλέον η συνταγή της κυβέρνησης στις ΔΕΚΟ ποια είναι; Δεν είναι η μείωση των ελλειμμάτων μεταφέροντας το πρόβλημα στις πλάτες των εργαζομένων με τη μείωση του εργατικού κόστους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο. Θα θυμίσω μόνο ότι ο Πρωθυπουργός είπε πριν από λίγες εβδομάδες στη Βουλή, ότι θα πρέπει η διανομή των κερδών να γίνεται σε μια λογική στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται βεβαίως αυτός, ο εργαζόμενος -ως οντότητα δηλαδή ο εργαζόμενος, όχι ως μια μονάδα-που ενισχύει την καλή λειτουργία της επιχείρησης, ώστε να την κάνει ανταγωνιστικότερη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είδατε να λαμβάνεται υπόψη από τις επιχειρήσεις, αυτή η προτροπή του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα ποσοστό, ναι.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Παρατηρώ, κύριε Εκπρόσωπε, ότι έχετε φιλοδοξίες και με τις ενέργειες που κάνετε, θέλετε να βελτιώσετε την κατάσταση στα ΜΜΕ και γενικά στο χώρο του Τύπου. Εσείς σήμερα είστε ευχαριστημένος από το επίπεδο των τηλεοπτικών παραγωγών που προβάλλονται και διαπαιδαγωγούν την ελληνική κοινωνία; Γιατί, βλέπω, παρατηρώ ότι λαμβάνετε υπόψη σας μόνο τα οικονομοτεχνικά στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα και -επιτρέψτε μου να το πω- αδιαφορείτε και για το ουσιαστικό παραγόμενο έργο από τους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι λειτουργούν χωρίς άδεια, λειτουργούν κάνοντας χρήση δημόσιου αγαθού, που είναι οι συχνότητες και βάσει του Συντάγματος δεν έχουν τη σχετική ελευθεροτυπία που έχουν οι εφημερίδες. Τι μέτρα θα λάβετε εσείς, για να βελτιώσετε αυτό το επίπεδο; Εκτός εάν είσαστε ευχαριστημένος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα ήθελα να σας προσβάλω, αλλά είναι προφανές ότι δεν έχετε διαβάσει τίποτε από όσα έχω πει στο δημόσιο διάλογο για την αλλαγή στα ΜΜΕ. Εάν το είχατε διαβάσει, θα βλέπατε μια εκτενέστατη αναφορά μου στο άρθρο 15 του Συντάγματος, στο οποίο εμμέσως αναφερθήκατε@

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το διάβασα, γι` αυτό σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το διαβάσατε κ. Παπαδόπουλε. Γιατί εάν το διαβάζατε, θα βλέπατε τα κριτήρια, τα μόρια τα οποία δίδονται σε ποιοτικού είδους εκπομπές, σε ποιοτική τηλεόραση κ.ο.κ. Άρα λοιπόν, εάν το είχατε διαβάσει, δεν θα μου κάνατε την ερώτηση. Εάν το έχετε διαβάσει και μου κάνετε την ερώτηση ότι δεν ενδιαφέρομαι και απαξιώ, τότε μάλλον την κάνετε για να υποτιμήσετε εμένα. Σας λέω λοιπόν και πάλι ότι την άποψή μου την έχω διατυπώσει δημοσίως, στο δημόσιο διάλογο. Είναι μια μακρά ομιλία την οποία είχα κάνει. Κράτησε πάνω από 60 λεπτά, 1 ώρα και 10 λεπτά νομίζω. Έχει περιλάβει πάρα πολλά σημεία. Θα σας παρακαλέσω, δείτε το συγκεκριμένο κομμάτι και θα διαπιστώσετε ότι όχι απλώς την έχω περιλάβει, αλλά και με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες απ` ότι μπορεί να φαντάζεστε διατυπώνοντας την ερώτηση που διατυπώσατε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρητικώς. Σε επίπεδο πρακτικό πώς θα υλοποιηθεί αυτό; Αυτό ρώτησα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν εννοείτε ότι η πολιτεία θα ορίσει το πρόγραμμα ενός τηλεοπτικού σταθμού, θα σας πω ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος της Πολιτείας. Κάθε σταθμός έχει αρχισυντάκτες, δημοσιογράφους, διευθυντές προγράμματος κ.ο.κ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ασφαλιστικές δικλείδες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές τις ασφαλιστικές δικλείδες, διαβάστε την ομιλία και θα δείτε ότι τις έχω περιλάβει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντάτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 5 April 2006 - 13:05:11 UTC