Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-04-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 3 Απριλίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

@Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 09:00, θα έχει συνεργασία με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Ζαγορίτη.

@Στις 11:00, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τον εκσυγχρονισμό και την ανα-βάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος.

@Στις 20:00, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο εναρκτήριο δείπνο του Συνεδρίου του Economist, με θέμα: «Αποκαλύπτοντας τις νέες προτε-ραιότητες σε έναν κόσμο αλλαγών».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα ένα τυπικό σχόλιο για τα όσα είπε χθες ο κ. Παπανδρέου και μετά θέλω να κάνω μια ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη χθες το βράδυ εξέδωσα ανακοίνωση για το θέμα. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή είμαστε τηλεόραση και θέλουμε να σας έχουμε και on camera, μπορείτε να μας επαναλάβετε το σχόλιό σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου, απλώς, επανέλαβε τα ίδια που είχε πει πριν από λίγες ημέρες στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Πήρε απάντηση από τον Πρωθυπουργό. Είναι επικίνδυνο το λαϊκίζειν και φοβούμαι ότι ο κ. Παπανδρέου λαϊκίζοντας, το μόνο που καταφέρνει είναι να επιβεβαιώσει τον παλαιό εαυτό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όμως έχει απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοφηφία των Ελλήνων.

ΒΛΑΧΟΣ: Να κάνω τώρα την ερώτηση. Το 2002, εσείς ως αντιπολίτευση, είχατε καταγγείλει ότι οι μετρήσεις της AGB δεν ήταν σωστές. Ο κ. Κεφαλογιάννης είχε καταθέσει ερώτηση, ο κ. Έβερτ είχε κάνει ερώτηση. Γίνατε υπουργός, αρμόδιος υπουργός το 2004. Από το 2004, λοιπόν, το Μάρτιο μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει τίποτε. Για ποιο λόγο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη το θέμα της αξιοπιστίας των μετρήσεων τηλεθέασης έχει τεθεί πολλές φορές στο δημόσιο διάλογο. Θέλω να θυμίσω ότι αποτέλεσε σημείο προβληματισμού για την παρούσα κυβέρνηση. Σας θυμίζω, επίσης, ότι από τον περασμένο χρόνο, τον Δεκέμβριο συγκεκριμένα, ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος στη διπλανή αίθουσα των Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση στα ΜΜΕ. Τέθηκε και το θέμα αυτό. Θέλω να σας διαβάσω, μιας και με ρωτάτε, τι είχα πει τότε και τι είναι δημοσιευμένο ως θέση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο υποσημείο 5 και με τίτλο «Νομικό πλαίσιο διενέργειας μετρήσεων» είχαμε πει: «Ο έλεγχος της συγκέντρωσης των επιχειρήσεων ΜΜΕ, προϋποθέτει τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των μετρήσεων τηλεθέασης, ακροαματικότητας και κυκλοφορίας, με βάση τις οποίες προσδιορίζεται η οικονομική ισχύς των επιχειρήσεων στην αντίστοιχη αγορά. Για το σκοπό αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί το αναγκαίο νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διενέργεια, τον έλεγχο και την ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία των μετρήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται η συνεργασία όλων, δηλαδή της πολιτείας και των εμπλεκομένων φορέων στο χώρο των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Είναι προφανές ότι οι λύσεις μονομερούς επιβολής εκ μέρους της πολιτείας, δεν μπορεί να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για το σκοπό αυτό προτείνεται, κατά τα πρότυπα της Επιτροπής Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης, η ίδρυση αστικής εταιρείας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης Επικοινωνίας, του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας, κάθε άλλης αντιπροσωπευτικής οργάνωσης διαφημιστών και διαφημιζομένων, καθώς και του Συλλόγου Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς. Στην εταιρεία αυτή, θα μπορεί να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε κάτοχο άδειας λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης ή παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και από κάθε συλλογικό φορέα τους. Επίσης, θα μπορεί να συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος από κάθε ιδιοκτήτη εφημερίδων και περιοδικών. Για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, η εταιρεία θα συστήσει τρεις επιτροπές ελέγχου για τις έρευνες των μετρήσεων τηλεθέασης των τηλεοπτικών σταθμών, ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών και κυκλοφορίας των εντύπων αντιστοίχως. Θα πρέπει επίσης να προβλέπεται έλεγχος των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, ο οποίος θα πραγματοποιείται είτε με πρωτοβουλία της εταιρίας είτε ύστερα από ειδική αίτηση μέλους της ή φορέα ΜΜΕ ή της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Με την πρόταση της κυβέρνησης για τη μέτρηση της τηλεθέασης, επιδιώκεται αφενός η συνεργασία σε έναν τομέα ο οποίος έχει αποτελέσει κατά καιρούς σημείο τριβής και αφετέρου μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των μετρήσεων».

Επίσης, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι απαντώντας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχα πλειστάκις επαναδιατυπώσει τη συγκεκριμένη πρόταση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την αξιοπιστία των μετρήσεων. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, η τέως διευθύντρια Εποπτείας του πρώην υπουργείου Τύπου, νυν Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, προσήλθε ενώπιον του εισαγγελέα τον Φεβρουάριο του 2006, διευκολύνοντας το έργο της Δικαιοσύνης και προσκομίζοντας όλα τα αιτούμενα από τον εισαγγελέα στοιχεία.

Αυτές είναι οι ενέργειες που έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Συνάγεται δηλαδή ως συμπέρασμα ότι είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε τέτοιο νομικό πλαίσιο που θα μας επιτρέπει να κάνουμε τον έλεγχο που δεν γινόταν μέχρι τώρα. Μέχρι τώρα -για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα- αυτό το οποίο είχε στην αρμοδιότητά του το πρώην υπουργείο Τύπου, νυν Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, είναι η εγγραφή στο μητρώο εταιριών ερευνών και τίποτε περισσότερο. Με ό,τι αυτό σημαίνει βέβαια.

ΒΛΑΧΟΣ: Εμένα η ερώτησή μου ήταν, γιατί επί δύο χρόνια που είστε στην κυβέρνηση, ανέχεστε να λειτουργεί υπό αυτό το καθεστώς, το οποίο και εσείς όπως προείπατε, αναγνωρίζετε ότι δεν είναι αξιόπιστο σε ό,τι αφορά τη μέτρηση. Δύο χρόνια το ανέχεστε. Είστε κυβέρνηση δύο χρόνια. Το γεγονός ότι το ανέχεστε, δεν είναι ένα τεράστιο πολιτικό σφάλμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ανοχή, όπως καταλαβαίνετε, έχει να κάνει με ανοχή έναντι του νόμου. Εγώ μόλις σας ανέγνωσα ένα απόσπασμα των δηλώσεών μου πριν από τρεις μήνες στις οποίες αναφέρεται ρητώς ότι υπάρχει ανάγκη νέου νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να γίνεται έλεγχος εκεί. Για παράδειγμα, στο θέμα της κυκλοφορίας των εφημερίδων και των περιοδικών, υπάρχει ένας νόμος του 1938. Αξιοποιώντας διάταξη αυτού του νόμου, το πρώην υπουργείο Τύπου, αρκετές φορές έχει κάνει εφόδους για να ερευνήσει κατά πόσον όντως αναγράφονται ορθώς οι κυκλοφορίες των εφημερίδων στα πρακτορεία τα οποία κάνουν διακίνηση εφημερίδων και περιοδικών. Υπάρχει δηλαδή ένα νομοθετικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούσε να στηριχτεί η υπηρεσία και να κινηθεί. Σε ό,τι αφορά τις έρευνες, το νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται ενίσχυση για να μπορεί να γίνεται έλεγχος. Αυτό ακριβώς έχουμε διαπιστώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και το έχουμε πει. Εάν με ρωτήσετε, γιατί δεν κάνατε το νόμο αυτό την πρώτη ημέρα που γίνατε κυβέρνηση, θα σας πω ότι ο νόμος αυτός εντάσσεται σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών σχετικά με τα ΜΜΕ. Βεβαίως, μιλάμε για ένα νομοθετικό πλαίσιο που είναι πολύ σημαντικό. Σας θυμίζω ότι έχουν γίνει πολλές επισκέψεις σε χώρες της Ε.Ε., δικές μου και συνεργατών μου, συζητήσεις με την Commission και συζητήσεις επί σειρά μηνών και με τα άλλα κόμματα, τα οποία στο συγκεκριμένο σημείο έχουν συμφωνήσει απολύτως, αλλά και με όλους τους φορείς -την τελευταία φορά ήταν στη διπλανή αίθουσα 35 φορείς- για μια σειρά πολλών θεμάτων. Δεν είναι μόνο αυτό το θέμα, είναι πολλά. Όπως θυμάστε, στην Ελλάδα λειτουργεί η ιδιωτική ραδιοφωνία από το 1987 και η ιδιωτική τηλεόραση από το 1989 και υπάρχουν αρκετά νομικά κενά. Αυτά προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει αυτό το διάλογο. Έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος σε δημόσιο επίπεδο. Θα γίνει μια ακόμη συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων, μια παρουσία δική μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για να καταλήξουν σε ένα οριστικό κείμενο, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι νόμιμη η λειτουργία της AGB, όπως γίνεται σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εταιρείες, νομίζω, ότι παίρνουν άδεια από το υπουργείο Ανάπτυξης. Εν συνεχεία, η αρμοδιότητα του πρώην υπουργείου Τύπου, νυν Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης είναι να εγγράψει την εταιρεία σε ένα μητρώο. Εγγράφοντάς την σε ένα μητρώο, σημαίνει ότι λαμβάνει υπόψη μια σειρά εγγράφων. Θέλω συμπληρωματικά να σας πω ότι ήδη από την Παρασκευή, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του εισαγγελέα, έχω στείλει ερώτημα στο γραφείο του νομικού συμβούλου του κράτους, το οποίο καταλήγει για το εάν η εταιρεία AGB θα πρέπει να παραμείνει εγγεγραμμένη ή να διαγραφεί από το μητρώο των Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Θα περιμένω την απάντηση του νομικού συμβούλου του κράτους, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ως κρατικός λειτουργός οφείλω -και έτσι οφείλουμε όλοι μας- να λειτουργώ εντός του πλαισίου του νόμου. Εάν, λοιπόν, ο νομικός σύμβουλος του κράτους μου δώσει απάντηση ότι πρέπει να διαγραφεί η εταιρεία από το μητρώο, θα διαγραφεί πάραυτα.

ΒΛΑΧΟΣ: Σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι μετρήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Εγώ μιλώ για την αρμοδιότητα που έχει το πρώην υπουργείο Τύπου, νυν Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, σε σχέση με το θέμα των μετρήσεων. Από εκεί και πέρα, η εταιρεία λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής αγοράς. Πρόκειται -όπως γνωρίζετε- για μια ιδιωτική εταιρεία.

ΒΛΑΧΟΣ: Εδώ, όμως, κ. Εκπρόσωπε, υπάρχει μια τρομερή ανακατανομή τεραστίων χρηματικών ποσών. Δηλαδή, υπάρχουν διαφημιζόμενοι, οι οποίοι ενδεχομένως οδηγηθούν σε λάθος επενδύσεις, υπάρχουν δημοσιογράφοι οι οποίοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους ή άλλοι να αυξήσουν πολύ το μισθό τους, όπως γίνεται. Αυτό δεν απασχολεί την πολιτεία εάν γίνεται μια τεράστια ανακατανομή χρημάτων, θέσεων εργασίας κάτω από ενδεχομένως νόμιμη ή παράνομη διαδικασία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψετε μου να κάνω μια εκτίμηση, ως απολύτως εύλογου του ερωτήματός σας. Θέλω, ωστόσο, να σημειώσω ότι υπάρχει ένα ζήτημα -το ανέφερα προηγουμένως αναλυτικά- για το πώς λειτουργούν τέτοιες εταιρείες, ηλεκτρονικών ΜΜΕ και εταιρείες μετρήσεων των θεαματικοτήτων ή ακροαματικοτήτων και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Με αυτά τα πρότυπα προχωρούμε στην πρόταση, την οποία σας ανέφερα προηγουμένως. Και ελπίζουμε, εφόσον γίνει νόμος του κράτους -πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν τα άλλα κόμματα, έχουν ήδη εκφραστεί θετικά σε αυτό- να βοηθήσει έτσι ώστε να γίνεται πραγματικός έλεγχος και να μην χρειάζεται να φθάσουμε κάποια στιγμή στον εισαγγελέα ή στη δικαιοσύνη για να βγουν τα όποια συμπεράσματα από εκεί. Θα περιμένουμε την έρευνα της δικαιοσύνης. Είναι, όμως, δύο πράγματα που κινούνται τελείως διαφορετικά. Οι ρυθμοί της δικαιοσύνης θα είναι διαφορετικοί. Δεν γνωρίζω πότε θα τελειώσει αυτή η υπόθεση, στην ακροαματική διαδικασία που φαντάζομαι ότι θα οδηγηθεί. Οι δικοί μας ρυθμοί είναι τέτοιοι, ώστε πιστεύω εντός ενός ή ενάμιση μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να είμαστε έτοιμοι πριν τον Ιούνιο, για να γίνει η προκήρυξη για τις αδειοδοτήσεις ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, γνωρίζοντας ότι είναι ένα τοπίο που δυστυχώς λειτουργεί άναρχα για πάρα πολλά χρόνια.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προβλέπεται η λειτουργία της ΑGΒ όντας συνδεδεμένοι με διαφημιστικές εταιρείες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ο νόμος 2328/1995 του κ. Βενιζέλου, ο οποίος αναφέρει ρητώς τι πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Προβλέπεται, δηλαδή, νομικά το θέμα. Υπάρχει πρόβλεψη. Με ρωτήσατε εάν υπάρχει πρόβλεψη και απάντησα ότι υπάρχει, δεν θυμάμαι ποιο άρθρο είναι.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι το άρθρο 2 και απαγορεύεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω εκτίμηση επί του νόμου. Σας λέω ότι ο νόμος που προβλέπει αυτό που με ρώτησε ο συνάδελφός σας, είναι ο 2328/1995.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχει μεγάλη σημασία να κάνετε εκτίμηση επί του νόμου. Διότι εάν εκτιμήσετε ότι παραβαίνει το νόμο είναι άλλη διαδικασία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή που είναι μια υπόθεση, την οποία ερευνά η δικαιοσύνη, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν αδόκιμο εκ μέρους μου να πω εάν γίνεται ή όχι παραβίαση του νόμου. Ως πολιτικός προϊστάμενος μιας υπηρεσίας, έδωσα εντολή στην αρμόδια διευθύντρια, όταν ζήτησε ο εισαγγελέας, να παρέχει το φάκελο με τα στοιχεία της ΑGΒ, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η έρευνα της εισαγγελίας. Επίσης, υπάρχει και το ερώτημά μου προς το νομικό σύμβουλο του κράτους, σε σχέση με το μητρώο, για να ασκήσω τη μόνη αρμοδιότητα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με όσα ακούμε από τα στοιχεία που αναφέρετε για τη δραστηριότητα της κυβέρνησης και τη δική σας προσωπικά στο συγκεκριμένο θέμα, βεβαίως εκτιμώντας προθέσεις, ως αποτέλεσμα δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό. Και νομίζω ότι η ουσία των ερωτήσεων είναι γιατί δεν επεμβαίνετε ριζοσπαστικά να βάλετε τέρμα σε τέτοιες καταστάσεις, απλώς παραπέμπετε στη δικαιοσύνη σε μια γραφειοκρατία τύπου σοσιαλιστικού κράτους ή του Κάφκα. Εδώ υπάρχει το θέμα των υποκλοπών, που το στείλατε στη δικαιοσύνη. Περιμένουμε ενάμιση-δύο χρόνια κλπ. Οι υπάλληλοι και τα κρατικά στελέχη που έκαναν τις παρανομίες εξακολουθούν να είναι στις υπηρεσίες τους. Δεν έχετε πάρει κανένα διοικητικό μέτρο. Τώρα υπάρχει αυτή η προβληματική λειτουργία της ΑGΒ που την παραπέμπετε στον εισαγγελέα, αφήνοντας να λειτουργεί αυτή η εταιρεία και να διαχειρίζεται δις. Σε πολιτικό επίπεδο ποια είναι η θέση σας; Τι κάνετε; Αυτά δε που μας λέτε για τους νόμους, θα μου επιτρέψετε να σας πω, λόγω ηλικίας, ότι τα έχουμε ακούσει 17 χρόνια σε αυτή την αίθουσα. Συμπωματικά πάντοτε η εξαγγελία της αδειοδότησης γίνεται λίγο πριν τις δημοτικές ή εθνικές εκλογές. Θα δώσετε εσείς άδεια τώρα, πριν τις δημοτικές εκλογές; Μην τρελαθούμε τώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μάλλον μια παρεξήγηση στο ερώτημά σας σε ό,τι αφορά το αν θα δώσω ή όχι άδειες. Βεβαίως και δεν θα δώσω εγώ άδειες γιατί δεν έχω το δικαίωμα αυτό από το νόμο. Αυτό το δικαίωμα το έχει το ΕΣΡ βάσει του νόμου και του Συντάγματος. Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη επισήμανση που κάνατε, θα ήθελα να σας πω ότι σε μια αστική δημοκρατία, όπως η δική μας όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε επί τη βάσει των νόμων. Δεν αποφασίζει και διατάσσει η οποιαδήποτε πολιτική εξουσία. Εάν, δηλαδή, κάποιος δεν ακολουθήσει τους νόμους, ορθώς εσείς εν συνεχεία -ως αυτοί που κρίνουν εξ επαγγέλματος την εκάστοτε πολιτική ηγεσία- θα εγείρετε ερωτήματα γιατί η πολιτεία δεν ακολούθησε το νόμο και έκανε παρανόμως κάτι. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ακόμα κι αν σε μια πολιτική κριτική, η οποία έχει καλοπροαίρετο στόχο, τίθενται τέτοια ερωτήματα -εγώ σέβομαι τα ερωτήματα- η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να κινείται εντός των συνταγματικών πλαισίων. Όταν η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι υπάρχει κάποιο κενό νόμου, τότε οφείλει να το συμπληρώσει. Αυτή ήταν όλη η ανάλυση απαντώντας σε ερωτήματα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε ενημερωτική διάλεξη, θεμιτή, καλές οι προθέσεις, καλό το έργο και ο μισθός σας, αποτέλεσμα ποιο είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε να κάνω κι εγώ μια ερώτηση, εάν μου επιτρέπετε: Τι μου προτείνετε; Να κινηθώ ερήμην των νόμων; Να δώσω μια εντολή ως πολιτικός προϊστάμενος μόνο και μόνο διότι έτυχε αυτή την περίοδο να είμαι υπουργός υπεύθυνος για τον Τύπο; Οφείλουμε να σεβόμαστε τους νόμους. Όποιος σέβεται τους νόμους, ζει σε μια δημοκρατία, έχει αυτά τα πράγματα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέω να παρανομήσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη δημοκρατία οφείλουν όλοι να σέβονται τους νόμους. Σε άλλα καθεστώτα δεν χρειάζεται να τηρούνται ούτε οι νόμοι, ούτε τα συντάγματα. Αναστέλλονται διατάξεις του συντάγματος, όπως ξέρετε, και κινείται η πολιτική εξουσία δικτατορικά. Αυτό δεν ισχύει στη δημοκρατία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Να σας δώσω την απάντηση που με ρωτήσατε; Το κάθε θέμα έχει πολλές διαστάσεις και τη νομική και τη συνταγματική και την οικονομική. Εγώ σας ρωτώ πάντοτε εδώ με θρησκευτική ευλάβεια σε πολιτικό επίπεδο. Το ερώτημά μου είναι τι κάνει η κυβέρνηση, όσον αφορά τον κρατικό μηχανισμό, τα κυβερνητικά στελέχη, τους ανθρώπους που διαχειρίζονται αυτές τις καταστάσεις. Τι κάνατε σε διοικητικό επίπεδο με όλους αυτούς που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, των υποκλοπών, της ΑGΒ, του αίματος, όλοι είναι στις θέσεις τους. Εσείς ως κυβέρνηση πώς τους αφήνετε στις θέσεις τους; Θα τους διώξετε; Θα τους αντικαταστήσετε; Και όταν θα τελειώσει η δικαστική, νομική, αστική διαδικασία θα τους αποκαταστήσετε, εάν είναι αθώοι. Πήρατε κανένα διοικητικό, κυβερνητικό μέτρο; Αυτό σας ρωτώ. Όχι παράνομο, όχι αντισυνταγματικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκτιμάτε ότι έχει λόγο ύπαρξης η AGB, μετά το νέο φορέα που θα φτιάξετε με τη συμμετοχή όλων των ΜΜΕ για την καταμέτρηση της τηλεθέασης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα είναι εταιρεία καταμέτρησης. Ίσως σας μπερδεύει το γεγονός ότι αναφέρεστε σε εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Θα είναι εταιρεία ελέγχου. Σε όλες τις προηγμένες δυτικές κοινωνίες αυτά τα θέματα -και κυρίως τα θέματα που αφορούν ζητήματα μετρήσεων ή δημοσιογραφικής δεοντολογίας- κινούνται σε ένα πλαίσιο αυτορύθμισης. Η λογική αυτή μας βρίσκει σύμφωνους και το έχουμε πει δημοσίως από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση. Η αυτορύθμιση στη χώρο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος-λειτουργήματος, η αυτορύθμιση συνολικά στο χώρο των ΜΜΕ. Αυτό που οφείλει να κάνει η Πολιτεία είναι να ελέγχει. Λέω, λοιπόν, ότι χρειάζεται να γίνει αυτή η εταιρεία που θα ελέγχει και θα έχει τη δυνατότητα η Πολιτεία ή όποιο μέλος αυτής της εταιρείας -και ως μέλη της εταιρείας ανέφερα ποιοι θα μπορούσαν να είναι- να ζητούν ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο, ώστε να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι μετρήσεις έχουν αξιοπιστία και αντικειμενικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τις μετρήσεις ποιος θα τις κάνει σε αυτό το νέο καθεστώς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η οποιαδήποτε εταιρεία διενεργεί τις μετρήσεις και σε άλλες χώρες. Θέλω να πω ότι υπάρχει η δυνατότητα@

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορεί, δηλαδή, να είναι και η AGB.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να είναι η οποιαδήποτε εταιρεία.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στελέχη του αγροτικού συνδικαλισμού στη Λάρισα που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Ζαγορίτη και με τον αρμόδιο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα κ. Βεργίνη, σχημάτισαν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση πρόκειται να επανέλθει στο θέμα των πανωτοκίων. Υπάρχουν σχετικές δημόσιες δηλώσεις συνδικαλιστών που συμμετείχαν στη συνάντηση γι` αυτό. Θέλω να ρωτήσω ευθέως, εάν η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μελετήσει νέα ρύθμιση για το ζήτημα των πανωτοκίων, καθώς οι αγρότες εκτιμούν ότι μόνον ένα μικρό ποσοστό από αυτούς που είχαν το πρόβλημα καλύφθηκε από την πρώτη ρύθμιση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω αρχίζοντας από το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας ή της παρατήρησης που έγινε από αγρότες ή από εσάς: Ένα μεγάλο ποσοστό έχει ήδη ωφεληθεί από αυτές τις ρυθμίσεις. Σας θυμίζω -δεν έχω σήμερα τα στοιχεία μαζί μου- ότι δεν πέρασαν πάνω από 15 ημέρες από τότε που έδωσα μια σειρά στοιχείων με συγκεκριμένους αριθμούς και ποσοστά. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, δεν έχω κάτι καινούργιο να σας αναφέρω. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω, καθότι δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοιου είδους σκέψη στο αρμόδιο υπουργείο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Θυμάμαι, όμως, ότι πριν από ένα χρόνο, σε ανάλογη ερώτηση που είχε γίνει, είχατε πει ότι μελετώνται κάποιες άλλες ειδικές περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το νόμο. Μας είχατε πει ότι εξετάζονται αυτά τα θέματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απέρριψα τίποτα. Σας ανέφερα ότι δεν γνωρίζω, δεν είμαι κοινωνός απόψεων που τυχόν υπάρχουν στο αρμόδιο υπουργείο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την εικόνα που δίδεται από την καταφανώς δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρώην και τον νυν υπουργό Υγείας, σε σχέση με την κατάσταση στα νοσοκομεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω, ήδη, απαντήσει στο θέμα. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πάντως, σήμερα, ο κ. Αβραμόπουλος χρέωσε στα ΜΜΕ αυτή την αντιπαράθεση, ενώ ο κ. Κακλαμάνης είπε δημοσίως ότι δεν είναι από εκείνους που θα χρεώσουν στα ΜΜΕ μια κατάσταση διαφοράς απόψεων. Επ` αυτού υπάρχει προφανώς ένα θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να μας πείτε εάν προβληματίζεται η κυβέρνηση από τις απόψεις που ακούστηκαν από πολλούς βουλευτές, σε σχέση με τη λειτουργία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σχεδόν το σύνολο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που πήραν το λόγο, έβαλαν ένα θέμα ότι δεν είναι παρόν το υπουργείο και δεν σέβεται ή τέλος πάντων δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αγροτών που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω για την AGB που είπατε προηγουμένως ότι περιμένετε μια απάντηση για το αν θα πρέπει να διαγράψετε ή όχι από το μητρώο τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτό, σε επίπεδο νομιμότητας λειτουργίας, παίζει κάποιο ρόλο, γιατί δεν το γνωρίζω; Δηλαδή, εάν πάψει να υπάρχει στο μητρώο μπορεί να λειτουργεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σημαίνει ότι θα πάψει και να λειτουργεί. Σας είπα και πάλι ότι μια εταιρεία λαμβάνει άδεια λειτουργίας με βάση τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος. Εάν διαγραφεί από το μητρώο, σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να κάνει κανενός είδους δημόσιες συμβάσεις.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τα όσα είπε ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, κ. Πολεμαρχάκης, σε ημερήσια εφημερίδα, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για τα όρια αύξησης ηλικίας στο ασφαλιστικό, είπε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για να μπορεί να επιμηκυνθεί η εργασία των Ελλήνων πολιτών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν πρέπει να σχολιάσω τα όσα λέει ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Βενιζέλος ή τα όσα είπε ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου που είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Σε κάθε περίπτωση, εάν μεν ισχύουν τα πρώτα του κ. Βενιζέλου, έχουμε τοποθετηθεί. Εάν ισχύουν τα δεύτερα του κ. Πολεμαρχάκη, καλωσορίζουμε το ΠΑΣΟΚ στο διάλογο για το ασφαλιστικό.

ΚΟΡΑΗ: Εάν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ αρνηθούν το 3% που έχετε πρόθεση, από ό,τι φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τώρα, να τους δώσει η κυβέρνηση, θα προχωρήσετε μονομερώς; Δηλαδή, θα νομοθετήσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι δεν απαντώ σε ερωτήματα με «εάν», εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΒΛΑΧΟΣ: Είστε πολύ ευχαριστημένος για τη βοήθεια που προσφέρουν στην κυβέρνηση και τους χειρισμούς της οι συνδικαλιστές της Ολυμπιακής μετά από αυτά που συνέβησαν στο αεροδρόμιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι πού αναφέρεστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας διευκολύνουν στο να χειριστείτε θέματα οι συνδικαλιστές, οι οποίοι ουσιαστικά δημιουργούν ένα κλίμα αγανάκτησης των πολιτών σε βάρος της Ολυμπιακής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω σχόλιο ειδικά επί των συνδικαλιστών. Η Ολυμπιακή Αεροπορία είναι μια εταιρεία η οποία αντιμετώπισε σειρά προβλημάτων -τα γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες- και αυτά έχει κληθεί σήμερα, μετά από πιέσεις πολλών ετών και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό πράττει.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κυριακόπουλος με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε και με τα όσα λέει, πιστεύετε ότι δημιουργεί πρόβλημα στην εικόνα των επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Δηλαδή, πλήττει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σχολιάσω τον Πρόεδρο του ΣΕΒ. Δεν θα ήθελα να πω τίποτε περισσότερο και ιδιαίτερα σήμερα που γίνεται μια κρίσιμη συνάντηση των κοινωνικών φορέων. Ελπίζω για το καλύτερο αποτέλεσμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Για το θέμα της AGB δεν έχω καταλάβει κάτι το οποίο νομίζω είναι πολύ απλό. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι το σύστημα των μετρήσεων όπως διεξάγεται σήμερα είναι αξιόπιστο ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν έχω πει πολλές φορές δημοσίως -και μάλιστα το έχω θέσει ως ζήτημα στο δημόσιο διάλογο- ότι πρέπει να έχουμε αξιόπιστα συστήματα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κενά. Αυτά τα νομικά κενά προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση και ούτε αυτή είναι η πρόθεσή της, να φέρει την οποιαδήποτε εταιρεία να κάνει έρευνες και να κρίνει εάν η α@ ή η β@ εταιρεία είναι καλή ή λιγότερο καλή. Αυτό που οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση είναι να μπορεί να έχει τη νομική δυνατότητα να ελέγξει. Ανέφερα προηγουμένως ότι αυτή τη νομική δυνατότητα του ελέγχου τη δίνουμε και στους φορείς, στο πλαίσιο του να είμαστε πιστοί σε αυτό που έχουμε πει και το οποίο ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες: Της αυτορύθμισης τέτοιων τομέων, τέτοιων χώρων και στην κυβέρνηση, στα αρμόδια όργανα, όταν κριθεί απαραίτητο, όταν υπάρξει μία καταγγελία ή αυτοβούλως, γιατί δεν χρειάζεται κατ` ανάγκη να γίνει καταγγελία. Για παράδειγμα, στο θέμα των ελέγχων που γίνονται τους τελευταίους μήνες για την κυκλοφορία των εφημερίδων στα πρακτορεία κυκλοφορίας, δεν υπήρξε καμία καταγγελία. Υπήρξε αυτόβουλη κίνηση της αρμόδιας υπηρεσίας.

ΧΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι παρούσα όπου υπάρχουν προβλήματα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατό να γίνεται μια ευρύτατη σύσκεψη στη Θεσσαλία, να καλούνται οι βουλευτές, να καλείται ο υπουργός, αλλά ο υπουργός να μην είναι παρών; Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί χθες ο κ. Μπασιάκος δεν ήταν παρών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν εκλήθη. Δεν γνωρίζω τι είδους πρόσκληση-σύσκεψη έγινε. Δεν μπορώ να απαντήσω σε κάτι που δεν το γνωρίζω.

ΧΙΩΤΗΣ: Θεωρείτε ότι είναι η πρέπουσα προσοχή, ο πρέπων σεβασμός στο διάλογο που αναζητά η κυβέρνηση με τους αρμόδιους φορείς, όπου υπάρχουν προβλήματα και το δέχεστε ότι υπάρχουν, να μην είναι παρούσα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι όπως το λέτε είναι σαν να δημιουργείτε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι απούσα γενικώς από τους διαλόγους. Σας θυμίζω ότι μόλις προ ολίγων εβδομάδων, ο κ. Μπασιάκος είχε στο υπουργείο του 31 ή 32 από τους 33 φορείς των βαμβακοπαραγωγών. Καθημερινώς ή εβδομαδιαία οι υπουργοί -αν παρακολουθείτε το πρόγραμμά τους- έχουν επαφές με σειρά εργαζομένων στον τομέα του υπουργείου τους για να ακούσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να λύσουν προβλήματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Αναφέρομαι στη Θεσσαλία, στα προβλήματα της συγκεκριμένης περιοχής από όπου, όπως καταγγέλλουν οι αγροτοσυνδικαλιστές, αλλά και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησαν χθες το λόγο, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει να εμφανιστεί επί πολλούς μήνες, για να μην πω επί χρόνια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπατε προηγουμένως είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που λέτε τώρα. Η κυβέρνηση, ο κάθε υπουργός, ασχολούνται με τα προβλήματα του τομέα του. Αυτό φαίνεται στην πράξη ως αποτέλεσμα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, θέλω να ρωτήσω το εξής: Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει επιδιαιτησία στις διαπραγματεύσεις, σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου κάνετε μια ερώτηση για να ερμηνεύσω το νόμο; Ό,τι λέει ο νόμος θα γίνει.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ο νόμος λέει ότι θα νομοθετήσει η κυβέρνηση εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα. Και ρωτώ@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση σε σχέση με τις ΔΕΚΟ. Θεωρεί ότι είναι μια από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί να κάνουμε στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Ο νόμος λοιπόν θα εφαρμοστεί.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν έχω καταλάβει το εξής με την AGB: Η AGB παίρνει άδεια από το Υπουργείο Εμπορίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως κάθε εταιρεία;

ΜΠΑΛΗΣ: Όπως κάθε εταιρεία. Εάν για οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση ασκηθούν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, π.χ. για μια επιχείρηση τροφίμων, δεν μπαίνει λουκέτο σε αυτή την επιχείρηση μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση; Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε έναν εισαγγελέα που έχει ένα πόρισμα που λέει ένα, δύο, τρία, τέσσερα σημεία για την AGB. Πώς θα συνεχίσει αυτή η εταιρεία να κάνει μετρήσεις, από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η σκιά πάνω από τη λειτουργία της; Για κάποια άλλη επιχείρηση θα υπήρχε αυτό το καθεστώς ή για παράδειγμα θα έμπαινε ένα λουκέτο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε όλες τις επιχειρήσεις γίνεται ότι προβλέπει ο νόμος. Δεν γίνεται κάτι εκτός νόμου. Γίνεται ό,τι προβλέπεται από το νόμο. Και υπάρχει μια βασική αρχή του δικαίου, την οποία, ξέρετε, με πολλούς αγώνες κατέκτησαν άλλες γενεές νωρίτερα από εμάς. Εάν εγώ σας κατηγορήσω για κάτι, ακόμη και αν αποδειχθείτε ένοχος, μέχρι να αποδειχθείτε ένοχος δεν δικαιούμαι να κάνω τίποτε περισσότερο από το να κινηθώ με βάση το νόμο.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα πρέπει να επαναφέρω το ερώτημα του κ. Μποτσαράκου, ο οποίος σας ρώτησε εάν στο νόμο που ισχύει από το 1995, προβλέπεται ή απαγορεύεται να είναι ιδιοκτήτης διαφημιστικής εταιρείας μέλος της AGB.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ο νόμος 2328, υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο βγήκε σε εφαρμογή του νόμου. Εγώ λοιπόν έχω υποβάλλει ερώτημα στο νομικό σύμβουλο του κράτους, προκειμένου να μου δώσει μια σαφή απάντηση για το τι πρέπει να κάνω για να κινηθώ επί τη βάσει του νόμου.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα ισχύει ο νόμος κύριε Εκπρόσωπε. Πρέπει να τον ξέρετε, γιατί άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως ισχύει ο νόμος. Διαβάστε όμως και το νόμο, διαβάστε και το Προεδρικό Διάταγμα. Επί τη βάσει αυτών, αλλά και των καταγγελιών που είχαν γίνει, φαντάζομαι ότι κινήθηκε ο Εισαγγελέας. Όταν λοιπόν έχω την απάντηση σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή εάν αυτή η εταιρεία πρέπει ή όχι να είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο, θα κινηθώ αναλόγως. Πάντοτε όμως εντός των συνταγματικών αρμοδιοτήτων μου και χωρίς να τις παραβιάσω γιατί σε αυτό το σύνταγμα ορκίστηκα ως βουλευτής.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας επισημαίνω κύριε Εκπρόσωπε ότι εκτός από τη διαφημιστική «πίτα» η ιστορία της AGB έχει και εφαρμογή στο πολιτικό σκηνικό. Δηλαδή ανεβάζει ή κατεβάζει βουλευτές, ανεβάζει ή κατεβάζει υπουργούς. Δηλαδή μπορεί να δείξει ότι ένας υπουργός ή ένας βουλευτής όταν βγαίνει σε ένα κανάλι μπορεί να είναι 0,0 τηλεθέαση και να μη τον ξαναπάρει κανένας ή έναν υπουργό ή έναν βουλευτή να βγαίνει να δείχνει ότι έχει τηλεθέαση 30% και να τρέχουν όλα τα κανάλια για να τον πάρουν την άλλη ημέρα. Δηλαδή έχει επίπτωση και στο πολιτικό σκηνικό αυτή η ιστορία της AGB.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν υποτίμησε κάποιος τη σοβαρότητα αυτού του θέματος.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά δεν την ακουμπάτε αυτή την υπόθεση, αυτό μου κάνει τρομερή εντύπωση τη στιγμή που εσείς οι ίδιοι σαν αξιωματική αντιπολίτευση, την είχατε καταγγείλει. Εσείς ξεκινήσατε..

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, μπορείτε να κάνετε όποια κρίση θέλετε. Ελεύθερος δημοσιογράφος είστε, το σύνταγμά μας σας δίνει το δικαίωμα. Εγώ ήρθα ενώπιόν σας, όπως ήρθα και ενώπιον όλων των φορέων εδώ και πολλούς μήνες και μίλησα ευθαρσώς για όλα αυτά τα συστήματα τα οποία πρέπει να έχουν από την Πολιτεία μια ενιαία αντιμετώπιση. Ας πούμε, το να εργάζεται κάποιος υπέρ του Συντάγματος και των νόμων είναι υποχρέωσή του. Υπάρχει μια σειρά από νόμους σε αυτό τον τόπο, που αφορούν τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Και αναρωτιέμαι πόσοι ήταν νόμοι που εφαρμόστηκαν, πότε εφαρμόστηκαν, γιατί δεν εφαρμόστηκαν κ.ο.κ. Ως κυβέρνηση ήρθαμε με σαφή πρόθεση να αλλάξουμε το τοπίο έτσι ώστε να μην έχουμε πια αυτή την αναρχία. Δεν είναι κανείς ευχαριστημένος με το να μην έχουν άδεια λειτουργίας, παρά μόνο προσωρινή, ή να μην δίδει η Πολιτεία άδειες λειτουργίας στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις. Δεν το θεωρώ εγώ ότι είναι σωστό. Δεν θεωρώ ότι είναι λογικό. Έγινε λοιπόν μια πολύ μεγάλη δουλειά, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Και έγινε με διάλογο από την πλευρά της κυβέρνησης και όχι με «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», για να οδηγηθούμε σε ένα νομοθετικό πλαίσιο, να λύσουμε τέτοια προβλήματα. Εσείς αναδείξατε ένα. Υπάρχουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες τέτοια ζητήματα, τα οποία δεν έχουν λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια ή λειτουργούν με στρεβλό τρόπο.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ ανέδειξα ότι καθυστερείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα. Άλλη ερώτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μετά την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής και της Ολυμπιακής εφέτος, του ΟΤΕ του χρόνου και της ΔΕΗ του αντίχρονου, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η κυβέρνηση σκέφτεται να παραδώσει τα κλειδιά στο ΣΕΒ, αφού τα πάντα θα είναι ιδιωτικά, ακόμη και τα Πανεπιστήμια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα απαντήσω στην ερώτησή σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κατόπιν όλων αυτών και της πλήρους ενημέρωσης που μας κάνατε, θα ήθελα αν μπορείτε, να διαβεβαιώσετε την κοινή γνώμη, πρώτον εάν σήμερα, αυτή τη στιγμή, γίνονται υποκλοπές ή δεν γίνονται. Εάν το αίμα που μεταγγίζεται στους ασθενείς, γίνεται με ασφαλή τρόπο. Και τρίτον εάν οι δημοσκοπήσεις της AGB είναι νόμιμες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα και το έχουν πει άλλοι σοφότεροι εμού, ότι υπάρχουν νόμοι -όπου δεν υπάρχουν νόμοι οφείλει η Πολιτεία να έρθει να καλύψει τα κενά- και ότι υπάρχουν και παράνομοι. Υπάρχουν δηλαδή παράνομοι οι οποίοι παραβιάζουν τους νόμους. Είπα δεκάδες φορές και δεν θα κουραστώ να το λέω ότι πουθενά στον κόσμο δεν επιτρέπεται το έγκλημα. Και όμως εγκλήματα συνεχίζουν να γίνονται. Εκείνο που οφείλει να κάνει μια Πολιτεία, είναι να διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα λειτουργούν. Και αυτούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι θα λειτουργούν οφείλει κανείς εν εγρηγόρσει να βρίσκεται από πάνω και να τους ελέγχει.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να σας ξαναρωτήσω μια ερώτηση που είχα κάνει πριν καιρό, εάν έχετε μετανιώσει που δεν βάλατε στο θέμα των υποκλοπών από την πρώτη ημέρα και την ΑΔΑΕ. Διότι μέσα σε 60 ημέρες, όπως επεσήμανε ορθά και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε έναν τίτλο της, σε 60 ημέρες βρήκε κάτι, που δεν βρήκατε επί 11 μήνες εσείς. Ήταν λάθος τελικά το ότι δεν βάλατε στις έρευνες και την ΑΔΑΕ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το λέω, η κυβέρνηση με σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα, απευθύνθηκε σε έναν από τους τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας. Τους θυμίζω: Εκτελεστική, Δικαστική και Νομοθετική Εξουσία. Η Εκτελεστική Εξουσία έπεσε θύμα υποκλοπών, απευθύνθηκε στον έτερο πυλώνα, στη Δικαστική Εξουσία για να ερευνήσει την υπόθεση.

ΧΙΩΤΗΣ: Δημοσιεύματα εφημερίδων που αναφέρονται στη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, αναφέρουν σήμερα ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ίσως να μην ήταν οι απολύτως νόμιμες. Και αναφέρονται και στη δική σας δραστηριότητα, λέγοντας ότι εσείς στην ουσία επιτρέψατε τη λειτουργία αυτών των διαδικασιών που, εν πάση περιπτώσει, ίσως παρουσιάζουν κενά. Δεν ξέρω τι έχετε να απαντήσετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απαντήσω με τον ίδιο τρόπο, ο οποίος μπορεί να μην «αρέσει» ως απάντηση σε συνάδελφό σας@

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι προσωπικό κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι προσωπικό γι` αυτό το βάζω εντός εισαγωγικών. Αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους γίνονται αυτά. Και αυτοί προβλέπονται από τους νόμους. Εάν βεβαίως θέλουμε να ρίχνουμε τις ευθύνες σε ένα πρόσωπο, αυτό είναι πολύ εύκολο, όπως γνωρίζετε. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μου χρωστάτε μια απάντηση για τη βράβευση του Πρωθυπουργού από τους μικρομεσαίους στις Βρυξέλλες. Από τον Οκτώβριο δεν ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σιούφας από εσάς, από το γραφείο του@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι το θέμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μου είπατε ότι θα το διερευνήσετε. Οι άνθρωποι περιμένουν να τον βραβεύσουν και δεν έχουν πάρει απάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τον Οκτώβριο έπρεπε να έρθει ο Απρίλιος για να μου το ξαναπείτε, δεν μου το λέγατε νωρίτερα;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ και δύο μήνες σας έχω κάνει δύο ερωτήσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το κοιτάξω. Δεν το θυμάμαι, με συγχωρείτε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 3 April 2006 - 14:05:34 UTC