Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-03-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με θέμα συζήτησης ένα πρωτοποριακό νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο αυτό, εντός των επομένων ημερών, θα κατατεθεί στη Βουλή και θα εναρμονίσει ουσιαστικά τη χώρα μας με πρωτοβουλίες που έχουν πάρει άλλες χώρες της Ε.Ε., εδώ και πολλά χρόνια. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Σιούφας έχει προβεί δηλώσεις για το θέμα.

Ο Πρωθυπουργός αύριο, στις 10.30, θα μιλήσει στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έχει ως θέμα την ανάπτυξη στην περιφέρεια. Ως εκ τούτου, αύριο δεν θα γίνει η καθημερινή μας πολιτική ενημέρωση.

Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, αυτή την ώρα, ενημερώνει τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το Υπουργείο Υγείας για το θέμα μετάγγισης αίματος σε ασθενή και προσβολή του από τον ιό HIV. Δεν έχω να πω περισσότερα. Λόγω της ευαισθησίας του θέματος θα περιμένουμε την ενημέρωση που κάνει αυτή την ώρα ο αρμόδιος υπουργός.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε ευαισθησία, τι εννοείτε; Ότι κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα ένας πολίτης να κολλήσει από αυτόν τον ιό; Διότι εδώ υπάρχουν και ευθύνες. Έτσι δεν είναι; Η κυβέρνηση λοιπόν αναζητεί αυτές τις ευθύνες; Και σε ποιο επίπεδο είναι αυτές οι ευθύνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέω ευαισθησία, εννοώ το αυτονόητο: Ένας άνθρωπος, ένας συνάνθρωπός μας ενώ πήγε να γίνει καλά σε ένα νοσοκομείο, προσεβλήθη από μια σοβαρή ασθένεια. Από εκεί και πέρα, θα παρακαλέσω να μείνουμε σε αυτό που σας είπα. Ο κ. Αβραμόπουλος θα καλύψει το θέμα. Για το θέμα των νομικών ευθυνών που ρωτήσατε, θέλω να σας πω ότι έχουν ήδη κινηθεί όλες οι διαδικασίες -συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών- γιατί τα θέματα που προκύπτουν είναι πολλά. Θα μείνω όμως στην ενημέρωση που γίνεται προς τους συναδέλφους σας, από τον κ. Αβραμόπουλο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ως προς το θέμα αυτό αλλά όχι το ιατρικό ζήτημα του θέματος. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Είχε ενημερώσει ο πρώην υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης κάποιο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ή ενδεχομένως και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό γι` αυτό το οποίο είχε συμβεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες του θέματος. Να το κάνω με μια σύντομη ενημέρωση που μου έγινε από τον κ. Αβραμόπουλο; Εκτιμώ ότι δεν είναι σωστό. Εγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Εκτιμώ ότι οι συνάδελφοί σας, που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Υπουργείου Υγείας, θα ρωτήσουν τον κ. Αβραμόπουλο αυτά που με ρωτάτε και εσείς εδώ και αυτός θα δώσει απαντήσεις. Θέλω να σημειώσω -θα το πει και ο κ. Αβραμόπουλος- ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε νόμο, με τον οποίον αλλάζει τον τρόπο που μέχρι τώρα γίνονταν ο μοριακός έλεγχος του αίματος στη χώρα μας. Ο νόμος αυτός είναι ο 3204/ 9/2005. Η νομοθεσία αυτή είναι επαρκής και έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Η μετάγγιση του ασθενούς έγινε @όπως βλέπω στις σημειώσεις που έχω από τον κ. Αβραμόπουλο- στις 18/8/2005. Σε τακτική προγραμματισμένη εξέταση του ασθενούς, έγινε έλεγχος στις 18/1/2006, στο ίδιο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε η μόλυνση από τον ιό HIV. Μετά από διάφορους εργαστηριακούς ελέγχους επιβεβαιώθηκε το περιστατικό στις 23/3/2006. Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Χθες, 27/3/2006, ταυτοποιήθηκε ο ορότυπος του ιού τόσο στον ασθενή όσο και στον αιμοδότη. Ήδη από τις 23/3/2006, αμέσως μετά την ενημέρωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε οδηγίες, και ενημερώθηκε αμέσως ο Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης προκειμένου να ληφθούν όλα τα νόμιμα και απαραίτητα μέτρα. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία. Είναι πολύ ευαίσθητη υπόθεση. Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπα πολύ περισσότερα από όσα όφειλα να πω σε σχέση με μια υπόθεση που μας απασχολεί όλους. Την προσεγγίζουμε με σεβασμό, αλλά το αυτονόητο και το λογικό ήταν να την χειριστεί το αρμόδιο υπουργείο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς βλέπει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις που υπάρχουν από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, σε σχέση με την τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Αναφέρομαι και γενικά, γιατί υπάρχουν πολλές συζητήσεις βουλευτών, αλλά και ειδικά στη στάση του κ. Μανώλη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα αναφερθώ ειδικά σε κανέναν βουλευτή. Σέβομαι το δικαίωμα κάθε βουλευτή να εκφράζει την άποψή του. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τη νομοθετική ρύθμιση που ήταν απαραίτητη να γίνει. Τίποτε περισσότερο.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση γνωρίζει για ένα περιστατικό. Γιατί ερχόμενος άκουσα την πληροφόρηση που δημοσιοποιήθηκε, ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει και ένα δεύτερο περιστατικό με έναν καρκινοπαθή. Έχετε κάτι επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Το μόνο που γνωρίζω είναι αυτό το περιστατικό που σας ανέφερα.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Σε σχέση με το δημοσίευμα στην ΑΥΡΙΑΝΗ για φιλοξενία Κάρατζιτς στην Ελλάδα, υπάρχει κάποια έρευνα από τις ελληνικές αρχές γι` αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επικοινώνησα με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Όλο το δημοσίευμα είναι επανάληψη παλαιότερων δημοσιευμάτων. Η βεβαιότητα των υπηρεσιών είναι ότι δεν συντρέχει κάτι τέτοιο. Οι πληροφορίες @όπως μου ειπώθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης- είναι παντελώς ανυπόστατες στο βαθμό που μπορούμε να τις ελέγξουμε και τις έχουμε ελέγξει στο παρελθόν.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Υπάρχει ένα γενικότερο θέμα που ανακύπτει από τη συγκεκριμένη υπόθεση, με αφορμή μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση, που είναι ο έλεγχος του αίματος στην Ελλάδα και αν γίνεται επαρκώς ή εάν υπάρχει ένα ζήτημα που θα έπρεπε η κυβέρνηση συνολικά να επανεξετάσει για να παρέμβει με μια πολιτική απόφαση, υποθέτω, σε ό,τι αφορά το λεγόμενο μοριακό έλεγχο. Επ` αυτού έχετε να πείτε κάτι ή ότι πει ο υπουργός Υγείας μόνο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ήδη η κυβέρνηση εφαρμόζει το συγκεκριμένο νόμο από τον Σεπτέμβριο του 2005, προκειμένου να καλύψει τα κενά που υπήρχαν μέχρι τώρα. Θα παρακαλέσω να ακούσουμε τον αρμόδιο υπουργό για οτιδήποτε άλλο υπάρχει.

ΒΛΑΧΟΣ: Σαν αρμόδιος υπουργός για την επικοινωνία της κυβέρνησης με τον κόσμο, πιστεύετε ότι έπραξε άριστα επικοινωνιακά ο κ. Βουλγαράκης με τη συνέντευξη που έδωσε χθες στην ΝΕΤ για το θέμα των υποκλοπών ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκρινα χθες, στην αίθουσα αυτή, την ουσία των πολιτικών δηλώσεων και μάλιστα με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο. Ισχύουν τα όσα είπα χθες.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα προτιμούσατε να μην έχει κάνει αυτή τη συνέντευξη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέω ότι «υιοθετούμε απολύτως αυτά που είπε ο κ. Βουλγαράκης», τι ερώτηση είναι, αν θα προτιμούσα να μην την έχει κάνει; Ήταν ξεκάθαρο αυτό που είπα χθες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν υιοθετείτε μέσα από τις γραμμές κατά της συνέντευξης του κ. Βουλγαράκη κατανοήσαμε όλοι ότι ο κ. Βουλγαράκης υπαινίσσεται ότι υποκλοπές γίνονταν και πριν από τον Μάιο του 2004, οπότε και σεις προσδιορίσατε τη χρονική στιγμή του συστήματος μέσω της Vodafone στη συνέντευξη των τριών υπουργών. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εάν δηλαδή, η κυβέρνηση έχει σχηματίσει εικόνα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να γίνονταν υποκλοπές πριν από το Μάιο του 2004.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βουλγαράκης, συγκεκριμένα, ονομάτισε ως πηγή συντονισμένων διαρροών με ανυπόστατες φήμες οι οποίες δημιουργούν εντυπώσεις, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κάλεσε αυτούς, οι οποίοι με τη μέθοδο των ανυπόστατων φημών που είναι αποτελεσματική, ειδικά όταν έχει να κάνει κάποιος με θέματα που είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα να στείλουν όποια στοιχεία διαθέτουν στη Δικαιοσύνη, που άλλωστε ερευνά την υπόθεση. Διότι, εάν κάποιος, απλώς αξιοποιεί τη μέθοδο της φημολογίας στην οποία ορισμένοι @ευτυχώς- τείνουν ευήκοον ους για να αναπαράγουν φήμες μόνο και μόνο για να πλήξουν πολιτικά την κυβέρνηση, τότε οφείλουν αυτοί οι οποίοι υιοθετούν αυτές τις φήμες να έλθουν ενώπιον των Ελλήνων πολιτών και να πουν τι είναι αυτό που γνωρίζουν. Αν γνωρίζουν λοιπόν κάτι περισσότερο, πρέπει να πάνε στη Δικαιοσύνη. Αν δεν θέλουν να πάνε στη Δικαιοσύνη, ας εμφανιστούν στο φως και ας δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που γνωρίζουν.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή η συμβουλή που λέτε «να πάνε στη Δικαιοσύνη στοιχεία ή αλλιώς να βγουν στη δημοσιότητα και να τα παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό», αφορά και τον κ. Βουλγαράκη για τον υπαινιγμό που άφησε ότι «εάν εγώ μίλαγα, δεν θα γίνονταν Ολυμπιακοί Αγώνες»; Είναι κάτι που μας κρύβει ο κ. Βουλγαράκης και το οποίο εμείς τώρα δεν γνωρίζουμε; Μήπως μπορείτε να μας φωτίσετε τι είναι αυτό που κρύβει ο κ. Βουλγαράκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε και χθες και σας απάντησα ότι ο κ. Βουλγαράκης, στο ερώτημα που του ετέθη, αμέσως μετά, από τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην εκπομπή που έδωσε τη συνέντευξη, έδωσε επαρκείς απαντήσεις. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο γι` αυτό.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε ότι υιοθετείτε τα όσα είπε. Προφανώς, για να υιοθετείτε αυτό τον υπαινιγμό του κ. Βουλγαράκη, ο κ. Βουλγαράκης σας έχει ενημερώσει για το τι εννοεί και τι έχει κρύψει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι έχουμε μια σειρά από πράγματα, τα οποία έγιναν με καθυστέρηση, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ολιγωρήσει. Να ένα παράδειγμα για καθυστερήσεις και προβλήματα, σε σχέση με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και την άψογη διοργάνωσή τους. Υπάρχει μια σειρά έργων, τα οποία αφορούν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπως και άλλα υπουργεία. Θυμηθείτε ότι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν αυτό του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, όπου ο κ. Σουφλιάς, με πολύ μεγάλη πίεση χρόνου, κατάφερε να ολοκληρώσει -ας πούμε- τη μαραθώνιο διαδρομή. Ένα έργο που, αν δεν είχε τελειώσει, θα είχε εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς, καθώς ο μαραθώνιος είναι το αρχαιότερο αγώνισμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Βουλγαράκης δεν είναι υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ούτε υπήρξε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν αντιλαμβάνομαι το χαμόγελό σας και την ειρωνική έκφρασή σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν είναι ειρωνικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και γνωρίζω πολύ καλά τί υπουργός είναι ο κ. Βουλγαράκης. Σας έδωσα, λοιπόν, ένα παράδειγμα ότι υπήρχαν πράγματα που καθυστέρησαν από ολιγωρία της προηγούμενης κυβέρνησης, τα οποία δεν θα γίνονταν εάν αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δεν ελάμβανε μια σειρά αποφάσεων. Είπα, λοιπόν: Πρώτον, ότι το πιο γνωστό από τα παραδείγματα είναι αυτό που συνέβη με τη μαραθώνια διαδρομή. Δεν είναι; Το αμφισβητείτε; Δεύτερον, τι συνέβη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης; Υπήρχε και εκεί μια σειρά πραγμάτων που έπρεπε να είχαν γίνει και δεν έγιναν. Σε αυτά αναφέρθηκε ο κ. Βουλγαράκης.

ΒΛΑΧΟΣ: Όπως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω σε αυτό. Δεν θα πω προς το παρόν τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί μας λέτε για τη μαραθώνια διαδρομή και δεν μας λέτε και αυτά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνω σε αυτά.

ΒΛΑΧΟΣ: Απειλητικό μου ακούγεται αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «απειλητικό»; Δεν κατάλαβα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εννοώ ότι έχετε κάποια χαρτιά, όπλα στη φαρέτρα σας και ενδεχομένως θα βγάλετε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τι πιστεύετε, δηλαδή; Ότι παραλάβαμε μια άψογη υπόθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Φάνηκε ότι δεν ήταν άψογη και μόνο από τα δημοσιεύματα των Ελλήνων δημοσιογράφων, καθώς και των ξένων συναδέλφων σας για ένα σωρό πράγματα, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων ασφαλείας. Αν ανατρέξετε λίγο σε εκείνη την περίοδο θα δείτε ότι δεν παραλάβαμε παράδεισο, έτοιμο, για να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες. Αυτά, λοιπόν, που εσείς οι ίδιοι έχετε χρησιμοποιήσει στα ρεπορτάζ σας, που γνωρίζετε, είναι εκείνα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Βουλγαράκης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχω την αίσθηση, πείτε μου εάν κάνω λάθος, ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση στην τακτική της κυβέρνησης. Όταν εξελέγη η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και εσείς μιλήσατε για μια άψογη διοργάνωση στην οποία συνέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Τώρα, βλέπω ότι εξαιρείτε το ΠΑΣΟΚ από αυτή την άψογη διοργάνωση και λέτε ότι έγιναν πολλά λάθη πριν αναλάβει η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και τα οποία τα διόρθωσε στην πορεία; Είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός της χώρας, πολλές φορές, είπε ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Αυτό είναι, όχι απλώς μια θεωρητική τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κάτι το οποίο εμείς το έχουμε κάνει πράξη. Το κάναμε πράξη και στην αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, να σας θυμίσω τις θέσεις μας σε θέματα εθνικής πολιτικής, εξωτερικής πολιτικής, στις οποίες ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργός, ευθαρσώς και από του βήματος της Βουλής πολλές φορές, στήριξε την προηγούμενη κυβέρνηση, την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας στην πράξη ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα σε μεγάλα εθνικά θέματα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένα μεγάλο εθνικό θέμα. Δεν αμφισβήτησε ποτέ κανείς τη χρησιμότητα δράσεων. Δεν αμφισβήτησε ποτέ κανείς σημεία προετοιμασίας. Όμως, ρωτήθηκα συγκεκριμένα -και είπε και ο κ. Βουλγαράκης συγκεκριμένα- για ορισμένα ζητήματα σε κανόνες ασφαλείας, σε θέματα που αφορούν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Έχουμε μιλήσει, επίσης, για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και για ολιγωρίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία αντίφαση. Δεν είναι ότι λέγαμε κάποτε «όλα ήταν άψογα» και ήρθαμε τώρα να πούμε ότι «κοιτάξτε, αυτό, αυτό και αυτό είχαν πρόβλημα». Λέγαμε πού υπήρχαν προβλήματα από την πρώτη στιγμή. Δεν τα λέγαμε μόνο εμείς. Θυμάστε ότι και πέραν των δημοσιογράφων τα έλεγαν και οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης και οι ξένες αντιπροσωπείες. Δεν έχει καμία διαφοροποίηση το τότε με το τώρα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αυτή τη στάση που είδαμε χθες από τον κ. Βουλγαράκη, τα όσα είπε και τώρα και εσείς επαναλαμβάνετε υιοθετώντας τα, γιατί δεν τα είπε από την πρώτη στιγμή όταν ξέσπασε το θέμα των υποκλοπών και το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία για συγκάλυψη και όλα αυτά που έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε τον πρώτο καιρό να κατηγορήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για κάποια θέματα, λέγοντας ότι έπρεπε να είχαν γίνει πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Ουσιαστικά, δηλαδή, επέκρινε τη Δικαιοσύνη. Γιατί στη Δικαιοσύνη στράφηκε, παρότι έλεγε ότι επικρίνει την κυβέρνηση. Κατά το προσφιλές του, στρέφεται στη Δικαιοσύνη, όταν εκτιμά ότι έτσι το συμφέρει. Αυτό είναι κάτι που το ΠΑΣΟΚ έκανε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ έρχεται σιγά-σιγά να ανατρέψει την υπόθεση. Είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή -σας το είπα και σε αυτή την αίθουσα- ότι φτάσαμε σε σημείο το ΠΑΣΟΚ από θύματα υποκλοπών, να μας εμφανίζει θύτες. Όχι, δα! Ο Έλληνας πολίτης καταλαβαίνει πολύ καλά, γνωρίζει πολύ καλά. Αυτό, λοιπόν, που είπε ο κ. Βουλγαράκης χθες, ευθαρσώς, ήταν ότι εάν κάποιοι έχουν το οτιδήποτε, ας βγουν να το πουν στη δημοσιότητα. Όχι διοχετεύοντας δήθεν πληροφορίες και επαφιέμενοι στην καλοπιστία δημοσιογράφων και ΜΜΕ να δημιουργούν εντυπώσεις και μια αχλύ, μια περιρέουσα ατμόσφαιρα περίεργη και επικίνδυνη για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Ας βγουν ευθέως να το πουν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εάν κατάλαβα καλά, θεωρείτε ότι ξεπέρασαν τα όρια ευπρέπειας στην αντιπαράθεση, γι` αυτό απαντάτε με αυτό τον τρόπο τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεπέρασαν τα όρια σοβαρότητας. Αυτό, όμως, είναι κάτι παλαιό, δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα έχουν ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό. Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν εντυπώσεις στο εσωκομματικό τους πεδίο -γιατί ο κ. Παπανδρέου έχει ανάγκη να ενισχύσει το εσωκομματικό δέσιμο-δεσμό του κόμματός του- ο κ. Παπανδρέου έχει εκτραχύνει τον πολιτικό του λόγο και αυτό είναι κάτι που το παρατηρηθεί ο καθένας εδώ και λίγους μήνες και είναι κρίμα και για τον ίδιο. Γιατί αλλιώς μας είχε πει ότι θα χειριστεί τον πολιτικό λόγο του όταν ξεκίνησε -και όχι σε μας, στην κυβέρνηση, όχι στη Νέα Δημοκρατία, στους Έλληνες πολίτες και από αυτούς κρίνεται- και αλλιώς συμπεριφέρεται τώρα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχει η κυβέρνηση στοιχεία για το αν γίνονταν ή όχι υποκλοπές πριν από το Μάιο του 2004;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση ό,τι στοιχεία έχει, τα έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύκλοι της Εισαγγελίας, χθες, έλεγαν ότι δεν δύναται να παρέμβουν σε δημοσιεύματα που αφορούν υπουργούς, την ώρα που δύο υπουργοί της κυβέρνησης, εσείς και ο κ. Βουλγαράκης, εμμέσως πλην σαφώς, καλέσατε τον εισαγγελέα να παρέμβει για τη διερεύνηση του περιεχομένου των δημοσιευμάτων. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι «κύκλοι» έχουν ονοματεπώνυμο; Γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, με τη σοβαρότητα των λειτουργών που την υπηρετούν, δεν συνηθίζει να διοχετεύει φήμες. Κατά συνέπεια, αυτοί που επικαλούνται κύκλους, οφείλουν να επικαλεστούν συγκεκριμένα πρόσωπα. Η Δικαιοσύνη -και είμαι βέβαιος γι` αυτό- δεν κάνει διαρροές, είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Αν λοιπόν κάποιος γράφει το οτιδήποτε, οφείλει και να το υποστηρίξει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μου κάνει εντύπωση ότι με στεντόρεια τη φωνή μια ζωή λέτε, με συχνότητα αδιανόητη ότι είστε θύματα και όχι θύτες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μια ζωή; Πέρασε μια ζωή από τον περασμένο Φεβρουάριο που αποκαλύφθηκε το θέμα των υποκλοπών;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα σας απαντούσα, για τους εργαζόμενους έτσι δείχνει, αλλά ας το ξεπεράσουμε. Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι εάν ήσασταν θύτες τουλάχιστον, θα δείχνατε ότι διοικείτε, έστω με ανορθόδοξες μεθόδους. Το να είστε θύματα προσδίδει μέγιστη ανικανότητα. Γιατί το επικαλείστε τόσο συχνά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη δική σας λογική, ούτως ή άλλως κάποιος είναι χαμένος. Προτιμώ, λοιπόν, τη λογική αυτής της κυβέρνησης, του Κώστα Καραμανλή, που ευθαρσώς λέει στους Έλληνες πολίτες την αλήθεια και λέει «σας κοιτώ στα μάτια», «σας βλέπω, με βλέπετε», «σας μιλώ ευθέως τη γλώσσα της αλήθειας», από το «να σας λέω παραμύθια». Από παραμύθια χόρτασαν οι Έλληνες πολίτες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σας τιμά να είστε θύματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μας τιμά να λέμε την αλήθεια. Και αυτή είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά. Είναι βέβαιο ότι και η ιστορία, αλλά και οι Έλληνες πολίτες στο σήμερα και το αύριο, εκτιμούν εκείνους τους πολιτικούς που του κοιτούν κατάματα και τους λένε την αλήθεια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βέβαια η ιστορία μπορεί να γράφει ότι μια κυβέρνηση δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα του οίκου της και την παρακολουθούσαν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευτυχώς η ιστορία γράφεται με πολύ μεγάλη χρονική καθυστέρηση από το briefing.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες, το βράδυ μας ήρθαν -στις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις- πληροφορίες που δεν διαψεύσθηκαν και τις είδαμε σήμερα σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τις οποίες, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα προτείνει τη λειτουργία του τζαμιού στο Μοναστηράκι. Θέλω να σας ρωτήσω δύο πράγματα: Πρώτον, έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός εάν τελικώς ισχύει αυτό και τι έχει απαντήσει; Και δεύτερον, έχει έρθει η κυβέρνηση σε συμφωνία ή εν πάση περιπτώσει, θα συζητήσει με την εκκλησία για το θέμα αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι πληροφορίες σας ήρθαν, αλλά σίγουρα δεν σας ήρθε η πληροφορία ότι η κ. Μπακογιάννη έχει κάνει δηλώσεις ήδη, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, για το θέμα που με ρωτάτε.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ανεξάρτητα από τις δηλώσεις της υπουργού, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει γενικότερα ως υπαρκτό πρόβλημα αυτό της εξεύρεσης λατρευτικών χώρων για τους μετανάστες -κυρίως Μουσουλμάνους εν προκειμένω- στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μικρό σχόλιο στο «ανεξάρτητα από τις δηλώσεις της υπουργού»: Κάθε υπουργός μετέχει στην κυβέρνηση και ουσιαστικά η κυβέρνηση είναι και το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό ως παρατήρηση, γι αυτό που είπατε στην αρχή. Δεύτερον, η χώρα μας σέβεται -και σέβεται διαχρονικά- την ανεξιθρησκία, την πίστη του καθενός και αυτό το έχει αποδείξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Το έχουν αποδείξει όλες οι κυβερνήσεις, δεν νομίζω ότι πρέπει να εξαιρέσει κάποιος καμία κυβέρνηση. Σεβόμαστε όλες τις αξίες, τις οποίες κι εμείς έχουμε υιοθετήσει με μια σειρά ψηφισμάτων, οι ευρωβουλευτές μας στο Ευρωκοινοβούλιο και οι Πρωθυπουργοί στις Συνόδους Κορυφής σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα: Εάν η κυβέρνηση εγκρίνει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος της ΔΕΗ, έστω με όποιο ποσοστό και εάν σκέφτεται τώρα που υπάρχει πάρα πολύ νερό να μειώσει την τιμή του στα νοικοκυριά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να έχει γίνει συζήτηση γι αυτά τα θέματα, είτε στη ΔΕΗ, είτε στην ΕΥΔΑΠ.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Υπάρχει πληροφορία ότι ο δικηγόρος που πιάστηκε χθες σε σχέση με την αγοραπωλησία βρεφών από τη Βουλγαρία είναι και νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Απασχόλησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παραπέμπω στο υπουργείο Απασχόλησης για να πάρετε απάντηση στο ερώτημά σας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή πολλά γράφονται και πολλά λέγονται, μπορείτε ως αρμόδιος Υπουργός να μας πείτε, τελικά η υπόθεση της Εurovision πόσο περίπου θα μας κοστίσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κάνει ανακοινώσεις η ΕΡΤ. Δεν την πιστεύετε;

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ακούγονται πολλά και διάφορα, όμως και λέγονται άλλα τόσα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστέψετε τις ανακοινώσεις που κάνει η ΕΡΤ. Σας θυμίζω ότι και πέρσι υπήρξε μια σειρά κατηγοριών, πόσο κόστισε, χάσαμε κ.λπ. και τελικά υπήρξε και κέρδος. Θυμάμαι ότι η ΕΡΤ έδωσε αναλυτικά τις οικονομικές καταστάσεις στην περσινή διαγωνιστική περίοδο στη Eurovision. Θέλω, όμως, να σας πω κάτι που το έχουμε πει και άλλες φορές: Έχουμε τη μοναδική ευκαιρία, δωρεάν, χωρίς να πληρώσουμε χρήματα -εννοώ σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να πληρώσουμε για τη διαφημιστική καμπάνια της χώρας- να διαφημιστεί η χώρα μας σε κάποιες εκατοντάδες εκατομμυρίων τηλεθεατών, σε όλες τις χώρες που παρακολουθούν και που μετέχουν στην Eurovision, με 48 ή 49 διαφημιστικά σποτ. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα τεράστιο ποσό χρημάτων που θα χρειαζόταν να πληρώσουμε εάν κάναμε αντίστοιχη διαφήμιση σε αυτές τις χώρες. Και αυτό γίνεται, επειδή είμαστε η πρώτη χώρα πέρσι και άρα κάθε χώρα που διοργανώνει το διαγωνισμό, ως πρωτεύσασα την προηγούμενη χρονιά, έχει το δικαίωμα να διαφημίσει τα όποια πολιτιστικά πλούτη της με τα 48 σποτ, δωρεάν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα τη διοργανώσουμε και του χρόνου, δηλαδή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άμα κερδίσουμε φέτος, ναι.

ΒΛΑΧΟΣ: Πληροφορήθηκα ότι η Ελβετία έκανε το σποτάκι της στο Ναύπλιο, διαφημίζοντας την Ελλάδα, ένα τουριστικό μας μέρος. Σε αντίθεση με εμάς που με πληροφόρησαν ότι είναι στην autostrada, δεν ξέρω κάπως έτσι, το σποτάκι. Και υπάρχει και μια αντίδραση ταξιδιωτικών πρακτόρων, που λένε ότι έπρεπε να γίνει ένα σποτάκι που να διαφημίζει την Ελλάδα. Το ξέρετε αυτό; Έχετε κάποια άποψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι έχω ακούσει. Νομίζω ότι το έχουμε συζητήσει. Πρώτον, δεν είναι το διαφημιστικό σποτ αυτό. Κανένα από τα 48 σποτ που προανέφερα. Αυτό είναι το video-clip, όπως λέμε στα νεοελληνικά, του τραγουδιού της χώρας που συμμετέχει, εν προκειμένω της χώρας μας. Δεύτερον, απ` ό,τι είδα, αυτό το video-clip γίνεται σε ελληνικούς δρόμους, νομίζω στη γέφυρα της Χαλκίδας. Και τρίτον, δεν έχω ακούσει κάποια κίνηση αυτονόμησης του Ναυπλίου και ενσωμάτωσής του στην Ελβετία!

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 28 March 2006 - 14:05:10 UTC