Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-03-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί, αύριο, στις 10:00, για τις Βρυξέλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αύριο, από τις 12:00 - 17:00, πραγματοποιείται η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στις 17:00, θα γίνει συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ, τον Πρόεδρο των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνομοσπονδιών Ευρώπης και τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Εμπορικής Ένωσης Ευρώπης. Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις 17:30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις 18:00 αρχίζει η πρώτη σύνοδος εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί ως τις 20:00. Στις 20:15 θα παρατεθεί δείπνο εργασίας.

Την Παρασκευή, στις 09:00, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Μπουκόφσκι. Στις 10:00, θα αρχίσουν οι εργασίες της δεύτερης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 13:00.

Με αφορμή το προσκλητήριο που απεύθυνε ο κ. Παπανδρέου προς τους νέους της χώρας μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Γάλλων νέων και να γίνουν επαναστάτες με αιτία, επισημάναμε τις τελευταίες ημέρες ότι αιτία των αντιδράσεων στη Γαλλία είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης Βιλπέν για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Τονίσαμε το παράδοξο ότι η προτροπή του κ. Παπανδρέου στρέφεται ουσιαστικά κατά του ιδίου, καθώς η πρότασή του στο Λαύριο κινείται στην ίδια λογική με τις ρυθμίσεις Ντε Βιλπέν. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι η πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου είναι και πιο προχωρημένη, τόσο ως προς τα όρια ηλικίας, όσο και ως προς τη διάρκεια της ανασφάλιστης εργασίας. Το ΠΑΣΟΚ, με μια σειρά ανακοινώσεων, μας κατηγορεί για διαστρέβλωση. Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να παραθέσουμε αυτούσιο, λέξη προς λέξη, το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ εξανέστη με την από μέρους μας επισήμανση της ομοιότητας των προτάσεων Παπανδρέου @ Ντε Βιλπέν, αλλά δεν το είπαμε μόνο εμείς. Χθες, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84», ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Στέφανος Μάνος δήλωσε ότι η πρόταση Παπανδρέου έχει ομοιότητες με την πρόταση Ντε Βιλπέν. Αντί, λοιπόν, να επιστρατεύονται οι ύβρεις και τα ψέματα για τα αυταπόδεικτα, είναι καιρός ο κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Εξακολουθεί, ναι ή όχι να υποστηρίζει την πρότασή του; Και ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από τα άλλα στελέχη που περί άλλων τυρβάζουν.

Η συνεχιζόμενη και λυσσαλέα επίθεση κατά του προσώπου μου, υβριστική και συκοφαντική, έχει ιδιοτελή κίνητρα. Δηλώνω για μια ακόμη φορά -και δεν θα κουραστώ να το δηλώνω- ότι η δημόσια στάση μου αποτελεί σταθερή απάντηση σε όσους επιχειρούν να με πλήξουν πολιτικά, με μεθόδους όπως αυτές που προανέφερα. Αυτά προς το παρόν.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αύριο θα γίνει στις 12:30, κατόπιν αιτήματος των δημοσιογράφων που εργάζονται στις εφημερίδες, καθόσον αυτές θα κλείσουν νωρίτερα αύριο, λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε λίγο πριν για τον κ. Μάνο ότι δήλωσε πως υπάρχει ομοιότητα στις προτάσεις του κ. Παπανδρέου και του κ. Ντε Βιλπέν. Το ίδιο έκανε σήμερα και ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Είπε ότι το σχέδιο Ντε Βιλπέν μπορεί να είναι μια βάση για το διάλογο και στην Ελλάδα. Το σχόλιό σας επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ούτως ή άλλως με μια σειρά δηλώσεων που έχω κάνει αυτές τις ημέρες σχετικά με το σχέδιο Ντε Βιλπέν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως ξέρετε, εάν ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω τέτοια πληροφορία. Έχετε κάποια συγκεκριμένη ερώτηση να θέσετε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Βεβαίως. Σήμερα έχει κλειστή τη Νομαρχία για αθέτηση υποσχέσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση γι` αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης έχει κάποιον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για ορισμένα πράγματα. Σέβομαι τη διαμαρτυρία από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Τη θεωρείτε και δίκαιη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τα αιτήματά του για να πω, αν είναι δίκαια ή όχι.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση θεωρεί ικανοποιητικό το 2,8% που προτείνει για αύξηση των μισθών ο ΣΕΒ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, δεν υπεισέρχεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της στην εισοδηματική της πολιτική, προσπάθησε και πέτυχε, ώστε οι αυξήσεις για φέτος, να κινηθούν πάνω από τα όρια του πληθωρισμού. Αυτά είναι τα όρια της αντοχής της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός -θέλω να σας θυμίσω- σε ομιλία του στη Βουλή, πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα κέρδη, να προχωρήσουν στη διανομή των κερδών και στους εργαζόμενους, στους οποίους οφείλεται, επίσης, η καλή πορεία των επιχειρήσεων. Δεν οφείλεται, όμως μόνο σε αυτούς. Οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η απόδοση των εργαζομένων. Αυτή είναι η απάντησή μου.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παραπέμψει την ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη συμμόρφωση σχετικά με αποφάσεις κοινοτικών οργάνων, για την επιστροφή παράνομων κρατικών επιδοτήσεων προς την Ολυμπιακή Αεροπορία. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επικοινώνησα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Μ. Λιάπη, ο οποίος μου επεσήμανε τα εξής: Ό,τι αφορά τις ενισχύσεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξεδόθη το 2000, ήταν για προηγούμενες χρήσεις. Η σημερινή κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των χαρακτηριζομένων ως «παράνομων ενισχύσεων» στο ελληνικό δημόσιο από την Ολυμπιακή Αεροπορία. Όλα αυτά, σύμφωνα με τις διαδικασίες της ελληνικής νομοθεσίας. Όπως είναι γνωστό, αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπατε ότι μιλήσατε με τον κ. Λιάπη. Υπάρχει μια έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών, ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά της Ολυμπιακής τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υπάρχει κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω κανένα σχόλιο για οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά την υπόθεση της πώλησης. Γνωρίζετε -το είπα χθες και προχθές αλλά και στο παρελθόν- ότι είναι μια σοβαρή υπόθεση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Καλόν θα είναι να περιμένουμε, όταν ολοκληρωθούν αυτοί οι χειρισμοί, να γίνουν οι ανακοινώσεις από τους αρμόδιους.

ΚΟΡΑΗ: Για το θέμα της Ολυμπιακής. Μέχρι στιγμής έχουμε δύο απόψεις. Του κ. Π. Δούκα, που λέει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις στην Ε.Ε. και προφανώς αναφέρεται σε εκδήλωση ενδιαφέροντος αγοράς της Ολυμπιακής ή συμμετοχής στο νέο σχήμα της, για να είμαι πιο ακριβής και έχουμε και τον κ. Λιάπη ο οποίος, παίζει κάπως τον «άπιστο Θωμά». Λέει: Αν δεν δω, ακριβώς δεν πιστεύω τίποτε. Εμείς ποιόν από τους δύο υπουργούς να πιστέψουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι δύο υπουργοί και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και εγώ στην τοποθέτηση που έχω κάνει αυτές τις ημέρες στο press room, έχουμε μια κοινή συνισταμένη που την είπα προηγουμένως: Στην υπόθεση αυτή, καλόν είναι να περιμένουμε. Εννοώ, να περιμένουμε με ενδιαφέρον, όπως είπα και χθες, όχι μόνο οι Έλληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, όλοι, γιατί αυτή η κίνηση αφορά και την ελληνική οικονομία. Δεν θα ήταν όμως δόκιμο από την πλευρά μου να πω το οτιδήποτε την ώρα που γίνονται διαπραγματεύσεις, την ώρα που γίνονται συζητήσεις, την ώρα που υπάρχουν κεφάλαια, τα οποία προσανατολίζονται στην αγορά αυτής της μεγάλης εταιρείας.

ΚΟΡΑΗ: Εσείς δεν μιλάτε. Μιλάνε όμως οι υπουργοί. Μήπως δεν θα έπρεπε να μιλάνε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση που έδωσα ήταν αρκετή. Δεν χρειάζεται να πω τίποτε περισσότερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε, δεν παρεμβαίνετε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο στρώσατε το χαλί γι αυτή την αδιαλλαξία των εργοδοτών, με το ωράριο που καταργήσατε, με τις υπερωρίες μικρού κόστους. Εκεί παρεμβήκατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω, ότι, ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα επιμείνω στην άποψη που εξέφρασα. Από εκεί και πέρα, είπα και τι έκανε η κυβέρνηση στην εισοδηματική πολιτική, όσον αφορά τις αυξήσεις προς τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επίσης υπάρχει μια πολιτική, την οποία έχετε ήδη δει. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα, το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά. Οι αυξήσεις στους δημοσιογράφους -και αυτό περιλαμβάνει και τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα κρατικά δίκτυα- είναι αρκετά υψηλότερες από το 3%. Είναι της τάξης του 6% για εφέτος και 6% για τον επόμενο χρόνο. Υπάρχουν επιχειρήσεις, που έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες των ποσοστών που ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ. Δεν θα σχολιάσω τον Πρόεδρο του ΣΕΒ. Δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Ωστόσο, η επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται, η κοινωνική δράση αναπτύσσεται ελεύθερα, γίνονται συζητήσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν δεν τα βρουν στο διηνεκές, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να νομοθετήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω αποφύγει πολλές φορές -νομίζω μια ή δυο φορές δεν το έκανα και ήταν λάθος- να μιλήσω με το «εάν». Άρα λοιπόν θα αποφύγω να απαντήσω με σε ερώτηση με «εάν».

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Με τις αυριανές κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια καθηγητών και φοιτητών, η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι υποκινούμενες, όπως τις χαρακτήρισε σήμερα η κ. Γιαννάκου, μιλώντας στο ραδιόφωνο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι έχει πει η Υπουργός Παιδείας με καλύπτει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχω μια ερώτηση και μια διευκρίνιση. Πρώτον η διευκρίνιση. Μιλήσατε απέναντι σ` αυτήν την απόκαλυψη του ΕΘΝΟΥΣ για την πρωτοβουλία του κ. Πατεράκη να στείλει αυτή την επιστολή, ιδιοτελή κίνητρα. Μπορείτε να μου περιγράψετε τι ακριβώς εννοείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά προς το παρόν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Φαντάζομαι ότι θα έχετε κάποιο στοιχείο ή κάτι το οποίο θα θέλατε να μας πείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά προς το παρόν.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μήπως αποφασίσατε να διευρενίσετε για το αν θα γίνει αυτή η σύσκεψη ή όχι; Γιατί επιμένω ότι αν γίνει η σύσκεψη δεν αφορά μόνο τον πολίτη Πατεράκη, όπως τον χαρακτηρίσατε χθες, αφορά και την κυβέρνηση αν συμμετάσχουν τέσσερις υπουργοί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει και σ` αυτό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μου είπατε ότι δεν θα το ψάξετε, γι αυτό επιμένω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Επιμένετε δηλαδή στο ότι δεν θα το κοιτάξετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε ευφυής άνθρωπος και το γνωρίζουν όλοι. Δεν χρειάζεται να σας πω τρεις φορές ότι έχω απαντήσει.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη εξόρμηση των στελεχών της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού στην επαρχία. Αυτό σχετίζεται με κάποια δείγματα τα οποία έχετε από την επαρχία ότι ίσως δεν πάνε καλά κάποιες δημοσκοπήσεις, ίσως πηγαίνουμε ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, δεν το απέκλεισε και ο κ. Αλογοσκούφης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδέποτε σταμάτησαν οι εξορμήσεις -όπως έχουμε συνηθίσει να τις ονομάζουμε- των πολιτικών στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε διάφορες περιοχές του τόπου μας. Δεν σταμάτησαν στην αντιπολίτευση, δεν σταμάτησαν ούτε όταν γίναμε κυβέρνηση.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τώρα όμως, απ` ότι φαίνεται από το πρόγραμμά σας, έχουν ενταθεί. Μήπως είναι και απάντηση στο σχόλιο του κ. Παπανδρέου, ότι κρύβεται ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ καθόλου μαζί σας. Το σχόλιο του κ. Παπανδρέου, άλλωστε, έγινε μόλις πριν από δύο ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, θα σας καλούσα να δείτε το πρόγραμμα των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Επισκεφτείτε τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Θα βρείτε ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον στο Γραφείο Τύπου και στο Γραφείο του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Θα σας ενημερώσουν και θα σας δώσουν το πρόγραμμα, ώστε να δείτε που έχουν πάει τα τελευταία δύο χρόνια τα στελέχη. Ελπίζω να βρείτε χώρο στην εφημερίδα σας να τις δημοσιεύσετε γιατί είναι πάρα πολλές οι εξορμήσεις που έχουν γίνει και χρειάζονται πολλές σελίδες εφημερίδας για να τις δημοσιεύσετε.

ΒΟΥΖΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε πριν σε ερώτηση της συναδέλφους κ. Λεοντίτση ότι οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια είναι υποκινούμενες. Επαναλάβατε στην ουσία αυτό που είπε η υπουργός Παιδείας το πρωί. Από ποιους είναι υποκινούμενες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ να επαναλαμβάνετε επ` ακριβώς αυτό που λέω. Δεν γνωρίζω γιατί έχετε την τάση ορισμένοι να ερμηνεύετε αυτό που εσείς θέλετε ή να μεταφέρετε ως δικό μου λόγο -έχει συμβεί και πρόσφατα σε αυτή την αίθουσα- κάτι το οποίο δεν έχω πει. Είπα επί λέξει: Με καλύπτει απολύτως η υπουργός Παιδείας. Τίποτα περισσότερο.

ΒΟΥΖΑΣ: Η υπουργός Παιδείας, όμως, είπε ότι είναι υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις. Από ποιους είναι υποκινούμενες, αυτό είναι το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτε περισσότερο. Με καλύπτει η δήλωση της υπουργού Παιδείας.

ΚΟΡΑΗ: Μιλώντας στη ΔΑΠ είπατε «σας περιμένουν στη γωνία και να προσέξετε». Ποιοι τους περιμένουν στη γωνία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, νομίζω ότι είναι προφανές. Γιατί το είπα, όπως ακριβώς το μεταφέρετε και στη συνέχεια έκανα την αναφορά, η οποία ξεσήκωσε το σάλο των τελευταίων ημερών για το τι πραγματικά πιστεύει ο κ. Παπανδρέου για τους νέους και τι τους επιφυλάσσει. Είπα, δηλαδή, τι ο κ. Παπανδρέου επιφυλάσσει στους νέους. Ο κ. Παπανδρέου, όπως είδατε, σε δύο περιπτώσεις στο παρελθόν, μία με τους νεολαίους και μία με τους συνδικαλιστές -η πρώτη φορά ήταν στη Βουλή, η δεύτερη πριν από λίγες ημέρες- προσπάθησε να υποκινήσει απεργίες, κινητοποιήσεις κ.ο.κ. Άρα, λοιπόν, είναι προφανές ποιοι είναι αυτοί που τους περιμένουν στη γωνία και ποιοι με ωραία λόγια -που είναι αναντίστοιχα με εκείνα τα οποία πραγματικά πιστεύουν-προσπαθούν να πείσουν τους νέους για άλλα από αυτά που έχουν σκοπό να κάνουν εάν γίνουν κυβέρνηση.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη φορά μια διευκρίνιση. Είπατε, κάνατε λόγο για λυσσαλέα επίθεση εναντίον σας που έχει ιδιοτελή κίνητρα. Τα ιδιοτελή κίνητρα σχετίζονται και με πολιτικά κίνητρα; Δηλαδή, βλέπετε πολιτικούς αντιπάλους πίσω από αυτά τα ιδιοτελή κίνητρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωσή μου είναι επαρκής. Είπα, αυτά προς το παρόν. Τίποτε περισσότερο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου αφορά την ενδεχόμενη συνάντηση της κ. Μπακογιάννη στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Έχετε κάτι νεότερο; Θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν έχω κάτι. Δεν γνωρίζω, γενικώς, κάτι για το θέμα που με ρωτάτε.

ΖΟΥΛΑΣ: Θέλω να επανέλθω σε ένα προηγούμενο ερώτημα της κ. Κοραή, η οποία σας ρώτησε εάν το 2,8% των αυξήσεων που προσφέρει ο ΣΕΒ είναι αρκετό για την κυβέρνηση. Δεδομένου ότι η εισοδηματική πολιτική η δική σας έχει υπερβεί αυτό το 2,8%, διερωτώμαι γιατί δεν καταδικάζετε ευθέως αυτή την πρόταση του ΣΕΒ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει. Δεν γνωρίζω γιατί θέλετε να απαντήσω όπως θα επιθυμούσε ο καθένας. Γιατί, εσείς λέτε «γιατί δεν καταδικάζω», η κ. Κοραή θα μπορούσε να πει κάτι άλλο ή κάποιος άλλος κάτι διαφορετικό. Η τοποθέτησή μου ήταν τόσο σαφής η τοποθέτησή μου, αξιοποιώντας και κείμενο ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Βουλή, που δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε περισσότερο. Δηλαδή, σχεδόν έχω κάνει το σχόλιο και για εσάς.

ΖΟΥΛΑΣ: Λέω ότι μία από της μομφές που απευθύνονται στην κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό είναι ότι χρησιμοποιεί τον κ. Κυριακόπουλο ως «λαγό».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, όχι δα! Αυτό, όπως θα έλεγε και ο κ. Αθανασάκης, αποτελεί ένα ενδιαφέρον ανέκδοτο.

ΔΕΜΕΣΟΥΚΑΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» που μιλά για πέμπτη κεραία στην περιοχή της πλατείας Μαβίλη, σχετιζόμενη με τις υποκλοπές. Υπάρχει κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το διάβασα. Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, αφορά την έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απόρρητου Επικοινωνιών. Θα περιμένουμε το πόρισμά της, το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή.

ΚΟΡΑΗ: Έχουμε δει ότι έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Τακτικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο άτυπο Συνέδριο του ΕΛΚ που είχε γίνει εδώ την προεκλογική περίοδο, είχε έρθει και ο κ. Μπερλουσκόνι. Και τότε είχε πει «είμαι εδώ για να υποστηρίξω τη Νέα Δημοκρατία που είναι ένα μέλος της οικογένειας του ΕΛΚ και τον Κώστα». Θα πει κάτι ανάλογο για τον Σίλβιο και ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν έχει γράψει ακόμη την ομιλία του ο Πρωθυπουργός. Θα περιμένουμε.

ΚΟΡΑΗ: Γιατί θεωρείται βέβαιο ότι θα ερωτηθεί από τα ιταλικά ΜΜΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε σίγουρα καλές πληροφορίες από τους Ιταλούς συναδέλφους σας.

ΚΟΡΑΗ: Είμαι δημοσιογράφος και ξέρω πώς αντιδρούν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ας περιμένουμε την ερώτηση και την απάντηση.

ΚΟΡΑΗ: Θα δηλώσει τη στήριξή του στον κ. Μπερλουσκόνι ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν ο Πρωθυπουργός έχει γράψει -επαναλαμβάνω- την ομιλία του, εάν την έχει έτοιμη.

ΚΟΡΑΗ: Αυτό θα είναι δήλωση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εάν δεν το κάνει, δεν θα είναι αγένεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μη βιάζεστε. Έχουμε ακόμη μια εβδομάδα μπροστά μας.

ΚΟΚΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, εάν γνωρίζετε, ποιος είχε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση Καραμανλή-Μπουτσκόφσκι και εάν υπάρχει ατζέντα στις συνομιλίες αυτές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Θα ενημερωθώ για την πρωτοβουλία. Όπως γνωρίζετε, τα θέματα που έχουμε με τη γείτονα χώρα δεν είναι πάρα πολλά.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Άκουσα μια δήλωση το πρωί του κ. Σπηλιωτόπουλου, στο ραδιόφωνο του ALPHA, ο οποίος ουσιαστικά αποδοκίμασε τις δηλώσεις Αλογοσκούφη περί πολιτικής απάτης και είπε ότι εάν ήμασταν τότε κυβέρνηση θα κάναμε το ίδιο πράγμα για να μπει η χώρα στην ΟΝΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω ιδιαίτερο σχόλιο. Έχω μιλήσει γι` αυτό το θέμα μία ή δύο φορές σε αυτή την αίθουσα και έχει μιλήσει και ο κ. Αλογοσκούφης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 22 March 2006 - 14:05:13 UTC