Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-03-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός αύριο, Παρασκευή 10 Μαρτίου, στις 10.30, θα συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Γ. Καλαντζή και στις 12.00 με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Β. Μεϊμαράκη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχω να σας κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά στο αν η κυβέρνηση έχει κάποιο σχόλιο σε σχέση με την επιστολή της EUROSTAT για τον τρόπο υπολογισμού των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα σας παρακαλούσα απλώς να μας απαντήσετε μέχρι το βράδυ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας απαντήσω οπωσδήποτε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επ` αυτού, είναι ένα ερώτημα εάν σας απασχολεί το γεγονός ότι η EUROSTAT θεωρεί ως τρόπο υπολογισμού των αμυντικών δαπανών αυτόν που μέχρι το 2004 εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας απαντήσω, μόλις έχω κάτι, εντός της ημέρας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η δεύτερη ερώτησή μου, κ. Εκπρόσωπε, αφορά στο σχόλιο που έχει κυβέρνηση για το πόρισμα της ΑΔΑΕ. Πώς είναι δυνατόν μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία εκτιμήθηκε κατ` αρχήν από την κυβέρνηση ότι δεν έχει τις τεχνικές δυνατότητες να προσεγγίσει το θέμα των υποκλοπών, να καταλήγει σε ένα πόρισμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, την ώρα που η Δικαιοσύνη χρειάστηκε 11 μήνες για να εξετάσει 13 μάρτυρες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Δικαιοσύνη ασχολείται σε βάθος με την υπόθεση. Η έρευνα συνεχίζεται με στόχο να διαλευκανθεί η υπόθεση. Με αφορμή την ερώτηση που μόλις που κάνατε, μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω δύο επισημάνσεις που προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών: Πρώτον, από την κοινοποίηση της υπόθεσης στην κυβέρνηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας έλειπε το βασικό στοιχείο σχετικά με το τρίτο κέντρο παρακολούθησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αξιοπιστία και τις σκοπιμότητες που υποκρύπτονται πίσω από αυτή την κίνηση. Δεύτερον, στην τελευταία παράγραφο του πορίσματος της ΑΔΑΕ αναφέρεται ότι η εταιρεία VODAFONE παρέδωσε στην ανεξάρτητη Αρχή στοιχεία για ορισμένες μόνο ημερομηνίες, δηλώνοντας ότι δεν διατηρεί στα αρχεία της τα πλήρη στοιχεία που της ζητήθηκαν. Υπενθυμίζω ότι σε απόσπασμα πρόσφατης επίσημης ανακοίνωσης της εταιρείας γινόταν λόγος για «ακριβή εικόνα του δικτύου της» που «είχε αποτυπωθεί πλήρως σε μαγνητικά μέσα». Η αποκάλυψη ολοένα και περισσότερων στοιχείων αποδεικνύει την ορθότητα της προσέγγισης της κυβέρνησης να στείλει την υπόθεση, αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση της, στη Δικαιοσύνη, ώστε να διερευνηθεί πλήρως κάθε πτυχή της.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση μετανιώνει, με βάση αυτά τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, που άφησε απέξω από όλη αυτή τη διαδικασία από την πρώτη στιγμή την ανεξάρτητη αυτή Αρχή για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε απαντήσει πολλές φορές με σαφήνεια σε παρόμοια ερωτήματα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, έχουμε νέα στοιχεία. Δηλαδή, δεν απευθύνομαι σε παλαιότερες απαντήσεις σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές σε παρόμοια ερωτήματα. Άλλωστε, υπάρχουν θεσμικοί παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Τώρα πια. Όχι από την αρχή που πληροφορηθήκατε το γεγονός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν θεσμικοί παράγοντες που ασχολούνται από την αρχή με το θέμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: «Θεσμικοί παράγοντες», εννοείτε τους υπουργούς που ασχολήθηκαν με το θέμα. Αυτούς εννοείτε θεσμικούς παράγοντες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απάντησή μου είναι σαφής.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει ένα θέμα ηθικής τάξεως. Βγαίνει, σήμερα, ο κ. Ρουσόπουλος και σε αποκλειστική του δήλωση στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» λέει ότι ουδέποτε η VODAFONE μας έδωσε τέτοια στοιχεία. Είναι θέμα ηθικής τάξεως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε «θέμα ηθικής τάξεως».

ΒΛΑΧΟΣ: Αποκαλύπτει ο υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος ότι ολόκληρη η κυβέρνηση περίμενε από τη VODAFONE να πάρει τέτοια στοιχεία. Εγώ ρωτώ, είναι δυνατόν μετά από τόσους μήνες η κυβέρνηση να λέει παραπονούμενη ότι η VODAFONE δεν μας έδωσε όλα τα στοιχεία; Μια κυβέρνηση περιμένει από μία εταιρεία που εμπλέκεται στο θέμα των υποκλοπών, να της αποκαλύψει τις ενοχές της; Έντεκα-δώδεκα μήνες, πόσους ήταν, δεν πήρατε καμία αντικειμενική Αρχή να ελέγξει εάν αυτά που σας έδινε η VODAFONE ήταν αληθινά ή όχι; Εσείς, εδώ, βγήκατε τρεις υπουργοί @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τελειώσατε το λογύδριο σας;

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ευχαριστώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχω ακούσει και χειρότερα από τον κ. Ρουσόπουλο, αλλά δεν πειράζει. Λογύδριο είναι! Εντάξει, πείτε μου. Το δέχομαι ότι ήταν λογύδριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λογύδριο είναι αυτό, το οποίο εκφωνήσατε και είστε και καλός, δυνατός στο λόγο. Δεν το αμφισβητώ, άλλωστε. Θα ήθελα να πω ότι προφανώς αγνοείτε με την ερώτηση που κάνετε απλά πράγματα: Όταν άρχισε η αστυνομική έρευνα δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία βάσει των οποίων έγιναν συγκεκριμένοι έλεγχοι. Αφού ολοκληρώθηκε η αστυνομική έρευνα το θέμα ανέλαβε η Δικαιοσύνη. Τι είπε ο κ. Ρουσόπουλος χθες; Σας διαβάζω, λοιπόν, τη δήλωση που επικαλείστε: «Ουδέποτε τέθηκαν στη διάθεση της κυβέρνησης τα συγκεκριμένα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση ευρημάτων της ΑΔΑΕ. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν τα ανέφερε, ούτε στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη, ούτε στον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα, ούτε στο υπόμνημά του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου». Αυτό δεν σημαίνει ότι από εκεί και πέρα, μετά από αυτές τις αναφορές που έκανε ο κ. Κορωνιάς στα κυβερνητικά στελέχη που συνάντησε, δεν προχώρησαν η αστυνομική έρευνα, η δικαστική έρευνα και τώρα η έρευνα της ΑΔΑΕ .

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, 11 μήνες έχετε την έρευνα στα χέρια σας, εσείς και η Δικαιοσύνη. Ένα μήνα πήρε η ΑΔΑΕ στα χέρια της την έρευνα και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα. Έντεκα μήνες, γιατί καθυστερούσε αυτή η έρευνα; Πείτε μου σας παρακαλώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν συνεννοούμεθα ακόμη γι` αυτό που θέλω να σας πω.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι προφανές ότι δεν συνεννούμεθα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ΑΔΑΕ χρησιμοποιεί προφανώς και ορισμένα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από την έρευνα που έγινε όλο αυτό το διάστημα.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί αυτά τα στοιχεία δεν μας τα αποκαλύψατε νωρίτερα, διότι σήμερα βγαίνετε καταγγέλλοντας τον κ. Κορωνιά και τη VODAFONE ότι εδώ υπάρχουν σκοπιμότητες. Το αναφέρετε εσείς. Τόσο καιρό, γιατί δεν καταγγέλλεται τις σκοπιμότητες Κορωνιά και VODAFONE, αλλά τις καταγγέλλεται αφού βγήκε αυτό το πόρισμα της ΑΔΑΕ και όχι από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας;

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτοί που πήραν χθες το χαρτί στα χέρια τους, οι οποίοι μας έλεγαν ότι δεν έχουν τέτοιο χαρτί από την ΑΔΑΕ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι σαφές αυτό που σας λέω, αλλά δεν μπορείτε να το καταλάβετε ή -δεν θα ήθελα να ισχυριστώ κάτι τέτοιο- ότι δεν θέλετε να το καταλάβετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί καταγγέλλετε σήμερα για αναξιοπιστία και για κάποιες περίεργες σκοπιμότητες τον κ. Κορωνιά, κάτι που δεν το κάνατε μέχρι χθες και το κάνετε 24 ώρες μετά την αποκάλυψη του κειμένου της ΑΔΑΕ. Εφόσον, λοιπόν, είχατε στοιχεία, γιατί δεν το κάνατε τόσο καιρό, τόσες ημέρες; Τι κρύβατε; Γιατί δεν το κάνατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, εξακολουθείτε και μου λέτε ότι υπήρχαν τα στοιχεία. Τα στοιχεία υπάρχουν από τη στιγμή που περιλαμβάνονται σε ένα πόρισμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Της ΑΔΑΕ, όχι της κυβέρνησης. Ξέρετε τι έγινε πριν από λίγο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι θεσμικά μια υπόθεση ερευνάται σε διάφορα επίπεδα. Αυτό γιατί επιμένετε να το παραγνωρίζετε;

ΒΛΑΧΟΣ: Ξέρετε τι έγινε πριν από λίγο κ. Εκπρόσωπε; Ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που προεδρεύει στην Επιτροπή Θεσμών ο κ. Καραμάριος, ξεκινώντας τη συνεδρίαση είπε, απευθυνόμενος στον κ. Κορωνιά: «Κύριε Κορωνιά, εσείς που αποκαλύψατε το θέμα των υποκλοπών, έχετε το λόγο». Παραλίγο να φέρει και ένα στεφάνι, να τον στεφανώσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω διαδικασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν εκθέτει αυτή η στάση την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση την οποία έχουμε εξηγήσει επανειλημμένως σε αυτή την αίθουσα. Η θέση αυτή είναι σαφής. Η κυβέρνηση, μόλις περιήλθε σε γνώση της η συγκεκριμένη υπόθεση, είχε το θεσμικό καθήκον να τη στείλει στη Δικαιοσύνη. Το πολιτικό μας σύστημα λειτουργεί με τρεις πυλώνες. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Όταν ο ένας πυλώνας πέφτει θύμα υποκλοπής, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη υπόθεση, τότε έχει την υποχρέωση να πάει τη συγκεκριμένη υπόθεση αμέσως μόλις περιέλθει σε γνώση του στον άλλον πυλώνα, τη Δικαιοσύνη και να φροντίσει, ώστε να αποκαλυφτεί η αλήθεια.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ας πούμε ότι μας είχατε πείσει πως πράξατε θεσμικά αναλόγως, όμως τα ευρήματα της ΑΔΑΕ σας εκθέτουν. Εκθέτουν την κυβέρνηση. Κανείς υπουργός δεν ένιωσε την ευαισθησία να παραιτηθεί; Σας εκθέτουν. Είπατε ότι η έρευνα της ΑΔΑΕ προφανώς βασίστηκε στην έως τώρα έρευνα. Δεν το ξέρετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που σας είπα -και είναι σαφές- είναι ότι η αστυνομική έρευνα είναι αυτή η οποία έψαξε, βρήκε τεχνικές λεπτομέρειες, γι` αυτό και διήρκησε τόσο μεγάλο διάστημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ακόμη κι έτσι να είναι κ. Εκπρόσωπε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, τι πάει να πει «ακόμη κι έτσι να είναι». Έτσι είναι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, υπάρχει το αναμφισβήτητο ότι είστε εκτεθειμένοι, γιατί δεν δώσατε αμέσως στην ΑΔΑΕ να κάνει αυτή την έρευνα. Θα μπορούσε να έχουμε εδώ και 10 μήνες το πόρισμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πάλι έχουμε κάποια δυσκολία επικοινωνίας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι. Προσπαθείτε να αναποδογυρίσετε τα πράγματα. Έχω το λόγο να πω και κάτι άλλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν έχω να σας πω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό. Είναι πάρα πολύ σαφές.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν νιώθει κανείς την ανάγκη να παραιτηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί να παραιτηθεί;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί σας εξέθεσε η ίδια η Αρχή στην οποία τώρα προσφύγατε και όχι πριν από 11 μήνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί όσα σας εξήγησα.

ΜΠΟΤΣΑΤΑΚΟΣ: Από τις σημερινές σας δηλώσεις και από τα στοιχεία που προκύπτουν από το πόρισμα της ΑΔΑΕ διαπιστώνουμε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι ο κ. Κορωνιάς απέκρυψε το τρίτο κέντρο και ότι απέκρυψε κάποια από τα στοιχεία του λογισμικού, αφού σύμφωνα με την ΑΔΑΕ δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Δεν θα έπρεπε να έχει κινηθεί η Δικαιοσύνη, αφού δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα, κατατέθηκε στη Βουλή, εναντίον του κ. Κορωνιά που απέκρυψε στοιχεία του εγκλήματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, πρέπει να απευθύνετε στη Δικαιοσύνη. Μόλις πριν από λίγο σας μίλησα για τους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους εδράζεται το πολιτικό μας σύστημα. Ασφαλώς, σε όλους είναι γνωστή η διάκριση των εξουσιών. Πέρα από αυτό, θα επιμείνω για μια ακόμη φορά στην πολύ απλή διαπίστωση ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα ευρήματα της μέχρι τώρα αστυνομικής και δικαστικής έρευνας αποτελούν τη βάση της συνολικής έρευνας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι παραπλανήθηκε από τον κ. Κορωνιά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω για το συγκεκριμένο θέμα, το είπα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν ισχύει η δήλωση της κυβέρνησης ότι ο κ. Κορωνιάς τήρησε υπεύθυνη στάση. Είναι δήλωση η οποία είχε γίνει από τους υπουργούς στη συνέντευξη. Από τον κ. Βουλγαράκη, συγκεκριμένα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Βουλγαράκης έχει διευκρινίσει -σε μετέπειτα δηλώσεις του- τι ακριβώς εννοούσε. Αυτό είναι σαφές.

ΚΟΡΑΗ: Για να αφήσουμε λίγο το αστυνομικό θέμα και να περάσουμε στο πολιτικό. Με τις αποκαλύψεις που παρακολουθούμε, φοβάται η κυβέρνηση ότι το ανεξέλεγκτο της όλης υπόθεσης μπορεί να οδηγήσει απόρρητες συνομιλίες του Πρωθυπουργού σε CD στην Ομόνοια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία υπόθεση πάνω σε αυτό το θέμα. Εκείνο το οποίο πραγματικά μας ενδιαφέρει -και το λέω για μια ακόμη φορά και δεν θα κουραστώ να το λέω- είναι να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Σε μια υπόθεση στην οποία θύματα ήταν ο Πρωθυπουργός και κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης. Συνεπώς, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δίνουν μεγάλη σημασία στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΜΑΝΗ: Πριν από μία ώρα περίπου, ξεκινώντας η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Καραμάριος ενημέρωσε και τυπικά το Σώμα για την έκθεση της ΑΔΑΕ που έλαβαν χθες τα μέλη της Επιτροπής, αλλά με απαξιωτική αναφορά. Είπε χαρακτηριστικά: «Χθες το απόγευμα, λάβαμε ένα προσχέδιο πορίσματος, εγώ πρώτη φορά βλέπω να γίνεται τέτοιο πράγμα. Να γίνεται προσχέδιο πορίσματος».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο σε σχέση με μια κοινοβουλευτική διαδικασία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΜΑΝΗ: Όχι. Δεν θέλω να μου σχολιάσετε την απάντηση του κ. Καραμάριου. Να μου πείτε εάν και η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε με την κίνηση της ΑΔΑΕ να στείλει την έκθεση ή εάν θεώρησε ότι κακώς την έστειλε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω για την έκθεση, το είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς η κυβέρνηση, παρόλο που αποδεικνύεται ότι δεν είχε όλα τα δεδομένα υπόψη της και η δικαστική έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη, έσπευσε από την πρώτη στιγμή να αθωώσει, πρώτον την εταιρεία, δεύτερον να αποκλείσει κάθε ανάμειξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας και τρίτον κάθε εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών. Δηλαδή, είχε ήδη βγάλει πόρισμα η κυβέρνηση για όλα αυτά, είχε αποφανθεί για όλα αυτά, ενώ ήταν σε εξέλιξη η έρευνα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φοβούμαι ότι εσείς μόλις τώρα καταλήξατε σε δύο πορίσματα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μάλλον δεν θυμάστε τι είχατε πει τότε στην πρώτη συνέντευξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θυμάμαι απολύτως. Δεν ήμουν παρών στην πρώτη συνέντευξη, αλλά θυμάμαι τι ειπώθηκε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είχε τότε αθωωθεί η εταιρεία με τη δήλωση του κ. Βουλγαράκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα: Φοβούμαι ότι εσείς καταλήγετε τώρα σε δύο αυθαίρετα πορίσματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επαναλαμβάνετε και έτσι είναι ότι ο Πρωθυπουργός και πολλοί Υπουργοί ήταν θύματα των υποκλοπών. Αποκαλύπτεται όμως, ότι ο κατάλογος αυτός δεν είναι ο κατάλογος ολόκληρος. Είναι χαλκευμένος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από πού συνάγετε κάτι τέτοιο;

ΒΛΑΧΟΣ: Το λέει το πόρισμα. Άρα, λοιπόν, εδώ υπάρχουν κι άλλα ονόματα τα οποία κατά έναν περίεργο τρόπο είναι εκτός κειμένου. Κι εγώ ρωτώ: Τι έκανε η κυβέρνηση για να μπορέσει, με μια ανεξάρτητη αρχή, να διαπιστώσει ποιών άλλων τα τηλέφωνα τα παρακολουθούσαν, προκειμένου να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Δηλαδή, με αυτό το πόρισμα της ΑΔΑΕ είναι προφανές ότι αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα του κ. Παπανδρέου, της κ. Παπαρήγα, του κ. Αλαβάνου, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων. Εσείς δεν μπορείτε αυτή τη στιγμή να εγγυηθείτε ότι δεν παρακολουθούνται αυτά τα τηλέφωνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έκανε αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει. Ανέθεσε στη Δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση. Όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε πολλούς να το ακούνε, αυτό είναι το θεσμικό καθήκον το οποίο είχε η κυβέρνηση και στο οποίο ανταποκρίθηκε πλήρως.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά δύο Υπουργοί, πήραν το πολιτικό κόστος να δώσουν πολιτική σφραγίδα και εγκυρότητα, δηλαδή ο κ. Ρουσόπουλος και ο κ. Βουλγαράκης, ανακοινώνοντας και διαβάζοντας οι ίδιοι παρουσία του ελληνικού λαού, τον κατάλογο που τους έδωσε η Vodafone. Και ο οποίος αποδεικνύεται τώρα ότι δεν είναι ολόκληρος, ότι είναι χαλκευμένος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχει προφανώς κάποια δυσκολία συνεννόησης. Στηριχθήκαμε και εμείς, η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη σε στοιχεία που τους δόθηκαν.

ΒΛΑΧΟΣ: Από ποιόν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από κει και πέρα -αυτό προσπαθώ να σας εξηγήσω- αρχίζει η έρευνα. Η έρευνα συνεχίζεται. Δεν έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Η έρευνα έπρεπε να ξεκινήσει 10 Μαρτίου κύριε Εκπρόσωπε και δεν@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η έρευνα ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα.

ΒΛΑΧΟΣ: Από την ΑΔΑΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η έρευνα ξεκίνησε από τις αστυνομικές αρχές.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα η ΑΔΑΕ είναι αρμόδια κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορεί να κάνει η ΑΔΑΕ τη συγκεκριμένη έρευνα η οποία έπρεπε να γίνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, ορίστε, η ΑΔΑΕ βγάζει τώρα το πόρισμα μετά από τόσους μήνες καθυστέρησης και μας λέει ότι ο κατάλογος των ονομάτων που παρακολουθούσαν είναι χαλκευμένος, δεν είναι ολόκληρος. Η ΑΔΑΕ έχει την τεχνογνωσία να βγάλει αυτά τα συμπεράσματα. Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα 11 μήνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Αδικείτε την Ελληνική Αστυνομία. Δείχνετε να μην έχετε γνώση της λεπτομερειακής και σε βάθος δουλειάς που έγινε αυτούς όλους τους μήνες.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν μας την αποκαλύψατε τόσο καιρό και περιμένατε να βγει το πόρισμα της ΑΔΑΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, σας το έχουμε πει πάρα πολλές φορές.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχω μια ερώτηση και θέλω μια διευκρίνιση. Πρώτον, θεωρεί η κυβέρνηση ότι έγινε παρέμβαση στο θέμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη -αυτό το οποίο έχετε χαρακτηρίσει και εσείς «έγκλημα κατά της κυβέρνησης»- από τη μητρική εταιρεία της Vodafone αναβαθμίζοντας τον κ. Κορωνιά παραμονή της κατάθεσής του στην Επιτροπή της Βουλής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μας απασχολούν οι εσωτερικές διεργασίες σε επιχειρήσεις.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και μια διευκρίνιση: Μου είπατε προηγουμένως όταν σας ρώτησα για την ΑΔΑΕ, για το αν έχετε μετανιώσει που δεν την εμπλέξατε, δεν της αναθέσατε την έρευνα αυτή, ότι υπήρχαν θεσμικοί παράγοντες που ενεπλάκησαν από την πρώτη στιγμή. Θεωρείτε δηλαδή, ότι άλλοι ενδεχομένως θεσμικοί παράγοντες θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει την ΑΔΑΕ από την πρώτη στιγμή; Η Δικαιοσύνη, ας πούμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρθηκα στους τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας μας, πώς λειτουργούν και τους διακριτούς λόγους που έχει ο καθένας από αυτούς.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Το εύλογο ερώτημα είναι, γιατί αφού η κυβέρνηση υπήρξε θύμα υποκλοπών που έγιναν από την εταιρεία Vodafone, άσχετα με το πόσες μπορεί να είναι οι ευθύνες της -πρώτον αυτό- και δεύτερον, αφού αποδεικνύεται εκ των υστέρων από το πόρισμα της ΑΔΑΕ ότι απέκρυψε στοιχεία ο κ. Κορωνιάς, το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός που έχουν το νόμιμο δικαίωμα, δεν ζητούν τη δίωξη του κ. Κορωνιά; Αν κάποιος πολίτης είχε το δικαίωμα αυτό θα μπορούσε να το ασκήσει. Ο Πρωθυπουργός -ή η κυβέρνηση- σκέφτεται να το ασκήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός φυσικά, ο οποίος είναι η κορυφή της κυβέρνησης, έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ειλικρινά δεν έχω κατανοήσει σε ποιον οφείλεται το γεγονός ότι αμέσως μετά την αποκάλυψη του ζητήματος των υποκλοπών, δεν υπήρξε προσφυγή της αρμόδιας εταιρείας στην ΑΔΑΕ. Το ερώτημα είναι απλό: Παρανόμησε η εταιρεία η οποία όφειλε να απολογηθεί και να το θέσει το θέμα υπ` όψιν της αρμοδίας αρχής ή έλαβε συστάσεις ο κ. Κορωνιάς από την κυβέρνηση να κρατήσει το θέμα σε ένα στενό κύκλο γνωριζόντων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω πώς καταλήγετε σ` αυτές τις υποθέσεις. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να βγει όλη η αλήθεια στο φως. Και σας επαναλαμβάνω κάτι που έχει πει και ο κ. Ρουσόπουλος σ` αυτή την αίθουσα: Η κυβέρνηση θα είναι η πρώτη που θα χαρεί να βγει όλη η αλήθεια στο φως, καθόσον η κυβέρνηση και πρώτα απ` όλα ο Πρωθυπουργός ήταν θύμα αυτής της άθλιας υπόθεσης των υποκλοπών.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Άλλο σας ρώτησα. Σας ρώτησα ποιος ευθύνεται που η εταιρεία Vodafone δεν προσέφυγε στην ΑΔΑΕ, ως όφειλε νομικά. Είναι με πρωτοβουλία της εταιρείας ή η εταιρεία πήρε συστάσεις από την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη σ` αυτό το θέμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας λέτε συνέχεια ότι η κυβέρνηση θέλει να χυθεί άπλετο φως. Πώς μας το αποδεικνύετε; Γιατί εκ της θέσεώς μας οφείλουμε να είμαστε κακόπιστοι και να πούμε ότι η 11μηνη αβελτηρία σημαίνει πως θέλατε να το κουκουλώσετε. Είδατε ότι δεν κουκουλώνεται γιατί υπήρχε και ένας θάνατος και αναγκαστήκατε να το βγάλετε. Το δεύτερο, επιμένετε ότι πράξατε σωστά όταν οι@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένω την ερώτησή σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραία. Πώς μας πείθετε ότι θέλετε να χυθεί άπλετο φως; Η 11μηνη αβελτηρία άλλο δείχνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθείτε και μιλάτε, κακόπιστα δυστυχώς, για 11μηνη αβελτηρία. Προφανώς δεν θέλετε να αντιληφθείτε αυτό το οποίο σας είπα. Ότι για 11 μήνες γινόταν σε βάθος, καταρχάς από τις αστυνομικές αρχές όπως ορίζει το νομικό σύστημα της χώρας μας, μια έρευνα λεπτομερειακή. Κατόπιν το θέμα πήγε στη Δικαιοσύνη. Τελείωσε το πρώτο στάδιο της δικαστικής έρευνας @ας μην μπούμε σε νομικές ορολογίες- και συνεχίζεται αυτή τη στιγμή η τακτική ανάκριση. Η Δικαιοσύνη, όπως γνωρίζετε, έχει ρυθμούς συγκεκριμένους με τους οποίους λειτουργεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη και το μαθαίνουν τρεις Υπουργοί και μας λένε όσα μας είπανε. Και έρχεται η ΑΔΑΕ και βγάζει περισσότερα. Θα ελεγχθεί η Δικαιοσύνη από τον αρμόδιο Υπουργό γιατί έβγαλε ελλιπείς παρατηρήσεις, ελλιπή συμπεράσματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά: Η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να κάνει την έρευνα. Παράλληλα κάνει άλλη έρευνα η ΑΔΑΕ. Δεν θέλετε να γίνεται αυτή η έρευνα;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Κορωνιάς πριν από ένα μήνα στην ΑΔΑΕ, φέρεται να είχε δηλώσει ότι «ενήργησα σύμφωνα με τις υποδείξεις της κυβέρνησης». Αυτό αν μη τι άλλο -το οποίο δεν το διαψεύσατε και δεν θα μπορούσε να το πει αυθαίρετα, φαντάζομαι- δεν δείχνει αν μη τι άλλο μια συνεννόηση με την κυβέρνηση, αν όχι συγκάλυψη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Συγκάλυψη» σε τι;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στο να μη βγει, προφανώς, η αλήθεια για τις υποκλοπές ποτέ στο φως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση -το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά- υπογραμμίζει ότι επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως στο συγκεκριμένο θέμα. Ισχυρισμοί διαφόρων πλευρών περί του αντιθέτου δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό που είπατε, το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θέλει να λάμψει η αλήθεια γιατί είναι το θύμα των υποκλοπών@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία, μην το ξεχνάτε αυτό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Καραμανλής είπε, νομίζω, ότι τα έδωσε ο κ. Κορωνιάς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έδωσε τα στοιχεία στη δημοσιότητα, μόλις περιήλθαν σε γνώση της και ολοκληρώθηκε, όπως προβλέπεται από το νόμο, η προκαταρκτική εξέταση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για το επιχείρημα που λέτε ότι είστε το μόνο θύμα, από το πόρισμα της ΑΔΑΕ προκύπτει ότι ο αριθμός της λίστας των τηλεφώνων που παρακολουθούνταν είναι απροσδιόριστος. Άρα καταρρέει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση ήταν το μόνο θύμα σε αυτή την ιστορία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η έρευνα συνεχίζεται.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μας είπατε ότι στη διάρκεια των 11 μηνών έγινε μια λεπτομερής έρευνα από την πλευρά της αστυνομίας. Εγώ ερωτώ: Στη διάρκεια αυτής της λεπτομερούς έρευνας από την πλευρά της αστυνομίας, εκλήθησαν κάποιοι ειδικοί, όχι η ΑΔΑΕ απαραιτήτως, να κάνουν αυτό το πράγμα το οποίο έπρεπε να γίνει. Να ξαναβάλουν το παράνομο λογισμικό μέσα, το οποίο ήταν αποθηκευμένο σε backup στη Vodafone, να το τρέξουν και να δουν τις παραμέτρους του συστήματος. Αυτό έγινε στη διάρκεια της 11μηνηες έρευνας ή δεν έγινε καθόλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από την αρχή έχουμε πει -και σ` αυτό συμφωνούν όλες οι πλευρές- ότι με την απενεργοποίηση του συστήματος χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία. Δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε και δεν θέλω να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες τις οποίες και δεν γνωρίζω. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω, σας το λέω αυτό ευθαρσώς και ειλικρινώς για τεχνικές λεπτομέρειες. Αλλά, εάν δεν είχε απενεργοποιηθεί το σύστημα -και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο- ενδεχομένως θα είχαμε κι άλλα πρόσθετα στοιχεία.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή η ενέργεια αποτελεί συγκάλυψη των υποκλοπών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι σαφέστατος σ` αυτά τα οποία λέω.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Εγώ ρωτάω κάτι άλλο. Αν κάποια στιγμή στη διάρκεια της 11μηνης έρευνας η κυβέρνηση επεδίωξε μια αναπαράσταση της ιστορίας, απλά και μόνο για να τεκμηριώσει ότι αυτά που της έλεγε η Vodafone ήταν αληθή ή όχι. Όχι για να βρει τους ενόχους εφόσον δεν μπορούσε να τους βρει λόγω της απομάκρυνσης του λογισμικού. Αν με βάση τα τεχνικά δεδομένα και με βάση τα τεχνικά δεδομένα δούλεψε και η ΑΔΑΕ τις τελευταίες 15 μέρες, ξαναβάλει μπροστά το σύστημα, δοκιμάσει να τσεκάρει αυτά που της έλεγε η Vodafone. Επιχείρησε αυτό το πράγμα η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν προκειμένου να καταλήξουν στα στοιχεία που απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΚΟΡΑΗ: Αν μου επιτρέπετε, εγώ δεν έχω καταλάβει που έχει καταλήξει ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε η Ελληνική Αστυνομία αυτούς του 11 μήνες. Πού κατέληξαν αυτές οι έρευνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η έρευνα -αυτό είναι το σημαντικό- δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

ΚΟΡΑΗ: Οι τρεις Υπουργοί στη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκαν στα στοιχεία που τους είχε δώσει 11 μήνες πριν@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Κάνετε λάθος.

ΚΟΡΑΗ: Ποια ήταν τα πρόσθετα στοιχεία; Για πέστε μου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι Υπουργοί αναφέρθηκαν και σε στοιχεία που είχαν προκύψει στο μεταξύ από την προκαταρκτική εξέταση η οποία έγινε.

ΚΟΡΑΗ: Το ότι η αυτοκτονία, ας πούμε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να γυρίσω@

ΚΟΡΑΗ: Έχω συγκεκριμένο ερώτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να γυρίσω και να σας κάνω αναπαράσταση της συνέντευξης Τύπου που κράτησε 2,5 ώρες.

ΚΟΡΑΗ: Δεν ειπώθηκε τίποτα. Τρία πράγματα είπαν@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, ειπώθηκαν πάρα πολλά. Με συγχωρείτε αλλά διαβάστε τον Τύπο της επόμενης ημέρας@

ΚΟΡΑΗ: Ήμουν παρούσα κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε αυτά που γράφτηκαν την επόμενη μέρα στον Τύπο.

ΚΟΡΑΗ: Τα έχω διαβάσει όλα. Μπορώ να κάνω την ερώτησή μου τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΚΟΡΑΗ: Η Ελληνική Αστυνομία την οποία έχετε επαινέσει πάρα πολύ, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυτοκτονία του Τσαλικίδη δεν συνδέεται με τις υποκλοπές, όταν όλα τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν στη συνέχεια, τη συνδέουν άμεσα. Για ποια επιτυχία μιλάμε και για ποιο αποτέλεσμα ερευνών; Αυτό είναι το δικό μου ερώτημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι έγινε μια προκαταρκτική έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε. Η προκαταρκτική έρευνα στο στάδιο της διερεύνησης μιας υπόθεσης είναι ένα κομμάτι της συνολικής έρευνας. Τώρα βρισκόμαστε στο επόμενο βήμα που είναι η τακτική ανάκριση. Αυτό συνεχίζεται.

ΚΟΡΑΗ: Και η τελευταία μου ερώτηση: Ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης, μετά από 5 ημέρες μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αναδιπλώθηκε, πήρε πίσω μέχρις ενός βαθμού τη δήλωση που έκανε στη συνέντευξη Τύπου ότι η εταιρεία έδειξε υπεύθυνη στάση, ότι αν ήθελε θα μπορούσε να αποκρύψει το θέμα και να μην το μάθει η κυβέρνηση. Η διευκρίνιση που έκανε ήταν ότι δεν περίμενε να πάρει αυτή του η δήλωση τις διαστάσεις που πήρε και που ευλόγως πήρε. Σήμερα, λοιπόν, που έχουν αποκαλυφθεί περισσότερα στοιχεία, θα βγει ο κ. Βουλγαράκης να ζητήσει μια συγγνώμη γι` αυτό που είπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Βουλγαράκης έχει κάνει διευκρινιστικές δηλώσεις μετά τη συνέντευξη Τύπου.

ΚΟΡΑΗ: Στο ίδιο πνεύμα κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα γι` αυτό το θέμα προ ολίγου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Με δεδομένο λοιπόν όπως προκύπτει από το πόρισμα της ΑΔΑΕ η κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι και το μόνο θύμα των υποκλοπών, γιατί είναι απροσδιόριστος ο αριθμός των υποκλοπών που έγιναν. Σκέφτεται η κυβέρνηση να ενημερώσει και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων, την κ. Παπαρήγα, τον κ. Αλαβάνο για τα στοιχεία της έρευνας. Γιατί είναι πι8ανόν δεν ξέρω αν παρακολουθούνται και οι ίδιοι ή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αν όχι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταρχάς, μεταφέρετε στοιχεία από το πόρισμα τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε αυτό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μιλά για απροσδιόριστο αριθμό τηλεφωνικών υποκλοπών το πόρισμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας μην παραφράζουμε επίσημα κείμενα

ΚΟΡΑΗ: Είναι 67, δεν είναι λίγα τα νούμερα. Έγινε κάποια έρευνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όπως γνωρίζετε, ενημερώνονται συνεχώς. Άλλωστε γι@ αυτό και σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται σε βάθος.

ΒΛΑΧΟΣ: Στην αρχή της σημερινής σας ενημέρωσης μιλήσατε για θέμα αξιοπιστίας και σκοπιμότητας πίσω από την κίνηση Κορωνιά, να μην γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση το τρίτο κέντρο παρακολούθησης. Πιστεύετε στην σκοπιμότητα που εξυπηρετεί αυτή η απόκρυψη του θέματος από τον κ. Κορωνιά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας διαβάσω τι ακριβώς είπα: Από τη κοινοποίηση της υπόθεσης στην κυβέρνηση από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας έλειπε το βασικό στοιχείο σχετικά με το τρίτο κέντρο παρακολούθησης. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αξιοπιστία και τις σκοπιμότητες που υποκρύπτονται πίσω από αυτή την κίνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι υποκρύπτεται πιστεύετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να ερμηνεύσω τον εαυτό μου. Ότι είχα να πω το είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Στις 10 Μαρτίου 8 το βράδυ εμφανίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κορωνιάς και μπροστά στον κ. Αγγέλου και τον κ. Βουλγαράκη, τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης αποκαλύπτει ότι ένα σύστημα παρακολούθησης παρακολουθούσε τον Πρωθυπουργό, τη μισή κυβέρνηση και πολλούς άλλους πολίτες. Δέκα λεπτά αργότερα ο αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης ο κ. Βουλγαράκης, λέει με συγχωρείτε κύριοι έχω μια ανειλημμένη πολιτική υποχρέωση, πρέπει να πάω κάπου να μιλήσω και αποχώρησε. Αυτό το είπε ο κ.Βουλγαράκης, είναι καταγεγραμμένο στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου μίλησε ο κ. Βουλγαράκης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι θέλετε να πείτε με αυτό;

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να μου σχολιάσετε το γεγονός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Ο αρμόδιος Υπουργός ενημερώθηκε.

ΒΛΑΧΟΣ: Μετά από 10 λεπτά έφυγε και του στείλανε το κατάλογο με τα ονόματα στις 01.30 το βράδυ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε θέσει επανειλημμένως την ίδια ερώτηση στην αίθουσα. Έχετε πάρει απάντηση. Γίνεται μερικές φορές και βαρετή αυτή η επανάληψη.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό δεν το έχω ξαναρωτήσει είναι η πρώτη φορά που το ρωτάω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχετε ξαναρωτήσει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Έχω καλή μνήμη.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Για τη κυβέρνηση υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας; Υπάρχει λόγος που το ρωτάω αυτό. Υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο κ. Κορωνιάς είχε αποκρύψει στοιχεία της έρευνας του εγκλήματος των υποκλοπών. Γιατί όπως ο οποιοσδήποτε άλλος πολίτης δεν έχει κινηθεί η διαδικασία εναντίον του από την δικαιοσύνη εφόσον υπάρχουν στοιχεία ότι διέπραξε παράνομη πράξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι σας εξήγησα ότι η τακτική ανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν περηφανεύομαι για τις νομικές μου γνώσεις, αλλά ορισμένα βασικά πράγματα θα πρέπει να τα ξέρει κανείς.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Θυμάμαι τον κ. Βουλγαράκη στην διπλανή αίθουσα να μας λέει ότι μας πήρε πάρα πολύ ώρα να καταλάβουμε τη φύση της υπόθεσης, γιατί ήταν τεχνικά και δεν τα καταλαβαίναμε. Τα πάρα πολλά είναι δέκα λεπτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω να σας πω τι εννοεί ο καθένας με τη φράση «πάρα πολλή ώρα».

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι με την απενεργοποίηση του συστήματος χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία. Έχει πάρει πειστικές απαντήσεις η κυβέρνηση από τη Vodafone γιατί απενεργοποίησε το σύστημα. Έχει πειστεί από τις απαντήσεις που έχει δώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθείτε και ρωτάτε την κυβέρνηση. Την έρευνα δεν τη διεξάγει η κυβέρνηση. Η έρευνα σε βάθος έχει πάει στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε εκείνο το συγκεκριμένο βράδυ ότι είχε απενεργοποιηθεί το σύστημα λίγες ημέρες πριν. Σας είπα ότι αν δεν είχε απενεργοποιηθεί το σύστημα, είναι πιθανόν να είχαν βρεθεί περισσότερα στοιχεία. Δεν κάνει η κυβέρνηση την έρευνα. Συγχέετε πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κίνηση να κλείσει το λογισμικό είναι συγκάλυψη των υποκλοπών ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι δικαστικός λειτουργός, ώστε να αποδώσω ευθύνες.

ΒΛΑΧΟΣ: Πολιτικά εννοώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι δικαστικός λειτουργός για να εκφέρω γνώμη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μια τεχνική ερώτηση. Δεν θα την είχα κάνει σε εσάς αλλά πάλι αντιφάσκουν τα πράγματα. Είπατε ότι καταστράφηκε το λογισμικό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας είπα εγώ ότι καταστράφηκε το λογισμικό. Εγώ σας είπα ότι είχε απενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο σύστημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αποτυπώθηκε σε μαγνητικά μέσα ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα. Έκανα εισαγωγική δήλωση.

ΚΟΡΑΗ: Ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού ο κ. Γιάννης Αγγέλου έχει το δικαίωμα να μην εμφανιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να καταθέσει και τη δική του άποψη και να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει «όλα στο φως».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν οι απαντήσεις που έδωσα χθες για το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Είπατε ότι δεν έχω να σας πω τίποτα

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Είναι μία κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Κορωνιάς έχει ιδιαίτερη συμπεριφορά από τις αρχές του τόπου σε σχέση με άλλους πολίτες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή η ερώτηση μου έχει υποβληθεί σήμερα πολλές φορές.

ΒΛΑΧΟΣ: Το αναφέρω αυτό για ένα απλό λόγο, διότι ο κ. Κορωνιάς σήμερα εμφανίστηκε στην Βουλή. Δεν μπήκε από την κεντρική είσοδο όπως μπαίνουν όλοι οι πολίτες. Δεν πήρε καρτελάκι. Πήγε στο υπόγειο με το αυτοκίνητο του και ανέβηκε στο πρώτο όροφο του Κοινοβουλίου χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος και χωρίς να γίνουν οι τυπικές διαδικασίες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στη Βουλή για τέτοιου είδους διαδικαστικές λεπτομέρειες.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση από τον κ. Κορωνιά για τις υποκλοπές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχω πρόχειρα τα στοιχεία. Ισχύουν όσα σας είπαν οι Υπουργοί τη συγκεκριμένη εκείνη μέρα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: 10 Μαρτίου λοιπόν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν αυτά που σας είπε η κυβέρνηση εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δεν ισχύουν αυτά που είπε η κυβέρνηση εκείνη τη μέρα, γιατί προκύπτουν νέα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κορωνιάς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Γαλιατσάτος μου έκανε συγκεκριμένη ερώτηση: Με ρώτησε πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση από τον κ. Κορωνιά. Είπα ότι ισχύουν όσα είπε η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη ημέρα για το συγκεκριμένο θέμα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Με βάση τα όσα είπε ο κ. Κορωνιάς στην κυβέρνηση όμως. Διότι από το πόρισμα της ΑΔΑΕ@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταλάβατε τι με ρώτησε ο κ. Γαλιατσάτος;

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Κατάλαβα πολύ καλά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρώτησε πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση από τον κ. Κορωνιά. Οι τρεις Υπουργοί ανέφεραν συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτή η ημερομηνία ισχύει.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Για το πόρισμα της ΑΔΑΕ, ο Πρωθυπουργός πότε ενημερώθηκε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω αυτή τη στιγμή.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα να μου απαντήσετε τι προβλέπει ο ελληνικός νόμος γι` αυτόν που μετέχει σε υποκλοπές τηλεφώνων άλλων πολιτών, όπως είναι ο Πρωθυπουργός και τι προβλέπει γι` αυτόν ο οποίος δίδει το οίκημά του, τις εγκαταστάσεις του για να γίνει αυτή η υποκλοπή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε σε έγκριτους νομικούς, ώστε να σας δώσουν απαντήσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση μέχρι τώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα: Παρακαλώ να απευθυνθείτε σε έγκριτους νομικούς για να σας δώσουν απαντήσεις. Εγώ δεν δίνω νομικές απαντήσεις τέτοιου είδους, σε αυτή εδώ την αίθουσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό σημαίνει όμως ότι δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση τι ποινές πρέπει να επιβάλλονται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σχόλια, συμπεράσματα, αναλύσεις, μπορείτε να κάνετε εκεί όπου εργάζεστε. Εγώ δεν θα σας κάνω μαθήματα ποινικής δικονομίας και ποινικού κώδικα σε αυτή την αίθουσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Το αναφέρω αυτό γιατί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας, έχει αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Κορωνιά και στην εταιρεία Vodafone, λέγοντας ότι είναι αδιαμφισβήτητες οι ευθύνες τους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Ισχύει όσα έχουν πει οι Υπουργοί.

ΚΟΡΑΗ: Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την ΑΔΑΕ, ή δεν ξέρω από κάποιον άλλον φορέα, γιατί πραγματικά δεν ξέρω πώς λειτουργεί η όλη διαδικασία, ανάλυση γι` αυτά τα 67 νούμερα που παρακολουθούσε το τρίτο και άγνωστο προς εσάς μέχρι χθες κέντρο υποκλοπής; Αν πρόκειται δηλαδή, για κάποια καινούρια νούμερα τηλεφώνων ή για τα υπάρχοντα που απλώς τα παρακολουθούσε και αυτό το κέντρο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν είναι αυτή η οποία διεξάγει την έρευνα. Δεν είναι ο ρόλο της να ζητήσει ή να υποδείξει σε μια αρχή τι να κάνει ή τι πρέπει να κάνει. Την έρευνα τη διεξάγει η Δικαιοσύνη. Παράλληλα η ανεξάρτητη αρχή κάνει μια άλλη δική της έρευνα. Αλίμονο αν οι αρχές δεν μπορούσαν να κάνουν την έρευνα την οποία πρέπει να κάνουν με όλα τα στοιχεία.

ΚΟΡΑΗ: Είναι κακό να πει η κυβέρνηση και ένα mea culpa; Διότι 11 μήνες επέδειξε αυτή την ολιγωρία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν επέδειξε καμία απολύτως ολιγωρία. Η κυβέρνηση την πρώτη ημέρα που ήρθε αυτό το θέμα σε γνώση της, το παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη, όπως είχε θεσμική υποχρέωση.

ΚΟΡΑΗ: Τι εμπόδισε παράλληλα να απευθυνθεί και στην ΑΔΑΕ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Η κυβέρνηση έκανε το θεσμικό της καθήκον. Είναι πολύ σαφές αυτό το οποίο λέω.

ΚΟΡΑΗ: Θεσμικό όργανο, ανεξάρτητη αρχή (δεν ακούγεται) @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε ένα συντεταγμένο κράτος λειτουργούν και εφαρμόζονται οι νόμοι όπως αυτοί έχουν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο.

ΒΛΑΧΟΣ: Στην προκειμένη περίπτωση πώς εφαρμόζονται οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί για το θέμα των υποκλοπών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Από παλαιοτάτων χρόνων γίνονται εγκλήματα ή άλλες παράνομες πράξεις. Οι νόμοι είναι για να προστατεύουν τους πολίτες από τις παράνομες πράξεις και να οδηγούν στη Δικαιοσύνη αυτούς οι οποίοι κάνουν παράνομες πράξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχουν νόμοι οι οποίοι εφαρμόζονται, θα σταματήσουν να γίνονται παράνομες πράξεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχει οδηγηθεί κανένας λοιπόν στη Δικαιοσύνη από τους εμπλεκόμενους τόσους μήνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι η δικαστική έρευνα δεν έχει καταλήξει. Είναι σε εξέλιξη.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό να το εκλάβω ως υπαινιγμό ότι η Δικαιοσύνη δεν κάνει σωστά και γρήγορα τη δουλειά της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να μην το εκλάβετε ως κανέναν υπαινιγμό. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει χρονικό όριο που θα τελειώσει αυτή η έρευνα ή θα πάει καναδύο χρόνια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Κυρίτση, θέλατε να ρωτήσετε κάτι για κάποιο άλλο θέμα;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Διάβασα, χθες, στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» ότι το ΙΝΤΕLLIGENCE UNIT του ECONOMIST έχει κάνει μια πρόβλεψη, βάσει της οποίας είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες εκλογές, είτε λόγω προβλημάτων με την Τουρκία, είτε λόγω προβλημάτων στα Βαλκάνια. Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης πάνω σε αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Άλλωστε, αυτές οι έρευνες γίνονται από διάφορους ανεξάρτητους οργανισμούς, οι οποίοι κατά καιρούς εκπονούν εκθέσεις για διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και για τη δική μας. Οι εκθέσεις αυτές δεν αποτελούν, βεβαίως, επίσημες θέσεις των κυβερνήσεων.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι κάποιος συμβούλεψε τον κ. Καραμανλή και ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον ελληνικό λαό ότι μειώνεται η ανεργία, ενώ 24 ώρες αργότερα αποκαλύφτηκε από στοιχεία του ΟΑΕΔ ότι οι απολύσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις το 2005.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτον, σε κάθε περίπτωση, αξιόπιστη εικόνα για την πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας στη χώρα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της EUROSTAT, δίνει μόνο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για το τρίτο τρίμηνο του 2005, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 9,7%, έναντι 11,3% το πρώτο τρίμηνο του 2004. Ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων είναι 4.386.000, ο μεγαλύτερος αριθμός απασχολουμένων που έχει παρατηρηθεί ποτέ στη χώρα μας. Δεύτερον, γενικότερα τα στοιχεία προσλήψεων, καταγγελιών σύμβασης, οικειοθελών αποχωρήσεων, πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη και να τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας, καθώς: Πρώτον, μέχρι σήμερα τα στοιχεία αυτά καταχωρούνται με μη μηχανογραφικό τρόπο. Δεύτερον, περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων -αυξημένες το 2006- με αποτέλεσμα η προκύπτουσα «απώλεια θέσεων εργασίας» να είναι πλασματική. Τρίτον, ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν τους επόμενους μήνες, όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης προσλήψεων, καταγγελιών σύμβασης, οικειοθελών αποχωρήσεων που θα διασυνδέει τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασία. Και τέλος, υπήρχε τυπογραφικό λάθος στις οικειοθελείς αποχωρήσεις του Φεβρουαρίου 2005. Είχε αναγραφεί ο αριθμός 37.924 αντί του ορθού 24.318. Συνεπώς, το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 7.783 θέσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 9 March 2006 - 16:05:25 UTC