Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-03-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, την Τρίτη 7 Μαρτίου, στις 12:00, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα τον απολογισμό της διετίας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε χθες στην Ιεράπετρα ότι θα καταργήσει αυτή την τροπολογία την οποία πέρασε η κυβέρνηση για τις 4 κοινότητες που θα γίνουν δήμοι του «Καποδίστρια». Τι απαντά η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να ξεχνάει ότι ο «Καποδίστριας» ψηφίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και φαίνεται ακόμη να ξεχνάει ότι στις 22 Οκτωβρίου 2004, από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, καλούσε την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα του Βραχασίου, λέγοντας μεταξύ των άλλων στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο «Κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών, καθίστε στο τραπέζι του διαλόγου με το Βραχάσι και με την ΚΕΔΚΕ και δώστε λύση στο πρόβλημα». Και όταν δίνεται μια λύση στο πρόβλημα, έρχεται ο κ. Παπανδρέου εκ των υστέρων και την αμφισβητεί. Με τέτοιες λαϊκίστικες προσεγγίσεις δεν μπορεί να γίνει σοβαρή πολιτική.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το τι κάνει το ΠΑΣΟΚ βεβαίως είναι δική του δουλειά. Εγώ ήθελα να ρωτήσω, πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που καίνε εξ αυτού του λόγου τις κομματικές τους ταυτότητες και μάλιστα επιδεικτικώς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει πάρει πολύ σταθερή και ξεκάθαρη στάση στο θέμα. Ο κ. Παυλόπουλος τοποθετήθηκε επί του θέματος. Είπε ό,τι είχε να πει στη Βουλή. Το θέμα έχει κλείσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με δεδομένο ότι τα επιτόκια των τραπεζών στη χώρα μας είναι διπλάσια των ευρωπαϊκών και με δεδομένο επίσης ότι τα κέρδη των τραπεζών υπερδιπλασιάστηκαν μέσα στο 2005, σκέφτεται η κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες να μην μετακυλήσουν την αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε χθες η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα στα λαϊκά νοικοκυριά, μέσω των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, θα μου επιτρέψετε να αμφισβητήσω την πλήρη ορθότητα των στοιχείων που αναφέρατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιο από όλα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ότι τα επιτόκια στην Ελλάδα είναι διπλάσια απ` ότι είναι στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πέστε μας την αλήθεια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πάντως, δεν είναι διπλάσια, σε καμία περίπτωση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πέστε μας πόσο είναι. Πώς το αμφισβητείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας πω, αλλά δεν είναι διπλάσια. Θα ήθελα να σας πω ότι η κυβέρνηση έχει δείξει σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους τομείς, πολύ πρόσφατα μάλιστα, με τοποθετήσεις τις οποίες έκανε, την κοινωνική της ευαισθησία. Και νομίζω ότι αυτή η κοινωνική ευαισθησία εισακούγεται σε ένα μέτρο από εκείνους στους οποίους απευθύνονται όσα λέει η κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, η κοινωνική ευαισθησία, είναι μόνο στα λόγια. Δεν έχει εκφραστεί πουθενά στην πράξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Κάνετε μεγάλο λάθος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεύτερον, η έμμεση υπόδειξη που εκφράστηκε προς τις τράπεζες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μην υπονομεύσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν το κάνουν. Χθες, ο κ. Αλογοσκούφης αν δεν κάνω λάθος, έμμεσα τους επιβράβευσε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να σας διαβάσω τι ακριβώς είπε χθες ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Εμμένουμε στη θέση μας, να γίνει διάλογος όπως προβλέπει ο νόμος. Και ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για τις κλαδικές συμβάσεις. Αν υπάρχουν εργοδοτικές οργανώσεις αναγνωρισμένες, τότε γίνονται κλαδικές συμβάσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση όπως είπαμε η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν θα αναμιχθεί στην ουσία των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σέβεται το θεσμό, τον στηρίζει και η κυβέρνηση δεν προβλέπεται να έχει ρόλο σε αυτή τη διαπραγμάτευση».

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό ακριβώς είπαμε. Ότι «κλείνει το μάτι» στους τραπεζίτες, γιατί τους είπε αν υπάρχουν εργοδοτικές@(δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Η κυβέρνηση, όπως πρέπει και όπως έχει καθήκον, εφαρμόζει το νόμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Εκτός αν ορισμένοι, ζητούν από την κυβέρνηση να παρανομήσει. Αυτό η κυβέρνηση δεν θα το κάνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πάντως, στο νόμο πατάνε και οι τραπεζίτες και λένε ότι εμείς δεν είμαστε νόμιμη εργοδοτική οργάνωση και άρα δεν μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι τα κελεύσματα ορισμένων προς την κυβέρνηση να παρανομήσει δεν θα βρουν ευήκοον ους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όταν λέτε ότι θα κάνετε απολογισμό διετίας, εννοείτε ότι θα έχετε και το προεκλογικό πρόγραμμα μπροστά σας και θα κάνετε σύγκριση μεταξύ πεπραγμένων και υπεσχημένων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ : Περιμένετε μέχρι την Τρίτη.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Για την κυβέρνηση η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών είναι εργοδότης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα, εάν είναι για την κυβέρνηση. Σημασία έχει τι είναι για την κείμενη νομοθεσία η συγκεκριμένη Ένωση.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Να τροποποιήσω λίγο την ερώτηση. Για την κυβέρνηση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό έχει απαντηθεί. Έχει δώσει απάντηση ο αρμόδιος υπουργός κ. Αλογοσκούφης και αυτή η απάντηση ισχύει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να επανέλθω στο θέμα του «Καποδίστρια». Επειδή μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ανησυχεί το κυβερνών κόμμα αν θα χάσει ψήφους από όλες αυτές τις κοινότητες που έχουν επαναστατήσει και οι οποίες δηλώνουν, η μία μετά την άλλη, ότι θα απόσχουν από την εκλογική διαδικασία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει εκλεγεί με συγκεκριμένη πλειοψηφία, μένει πιστή, προσηλωμένη στο εκλογικό και κυβερνητικό της πρόγραμμα, το οποίο και εφαρμόζει. Δεν μπορεί μία κυβέρνηση να παρεκκλίνει, κάτω από τη μία ή την άλλη πίεση, από ένα πρόγραμμα που έχουν εγκρίνει οι Έλληνες πολίτες. Αυτό δεν θα ήταν ούτε πολιτικά υπεύθυνο, ούτε και σώφρον.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχετε πληροφόρηση, εάν στο νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων που θα έρθει στη Βουλή, θα το φέρει ο κ. Παυλόπουλος, περιλαμβάνεται μέσα άρθρο για τοπικά δημοψηφίσματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν έχω. Είναι ειδικό θέμα. Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στον κ. Παυλόπουλο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση έχει να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το νέο άρθρο του κ. Κίσλινγκ που έχει δημοσιευτεί σήμερα στην αγγλόφωνη εφημερίδα «Athens News».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα είπα χθες. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα.

Σας ευχαριστώ. Καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 3 March 2006 - 14:05:12 UTC