Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-02-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η κυβέρνηση υιοθετεί τη δημόσια δήλωση που έκανε χθες ο κ. Καραχάλιος, ο οποίος ευθέως αμφισβήτησε την πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα χθες για τις δημοσκοπήσεις. Σας είπα ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, για μια δεδομένη στιγμή που καταγράφει, τις τάσεις μιας δεδομένης στιγμής. Αυτό ισχύει. Σας είπα επίσης και το επαναλαμβάνω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, υποστηρίζει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ωστόσο η δημόσια δήλωση του κ. Καραχάλιου θέτει ένα σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Ρωτώ εάν υιοθετείτε αυτή την άποψη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε παραπάνω. Σας εξέθεσα τη θέση της κυβέρνησης για τις δημοσκοπήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για ποιο λόγο οι εργαζόμενοι να προσέλθουν στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, αφού χθες, ο κ. Τσιτουρίδης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα συζητηθούν η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων. Είπε, ότι θα είναι θέματα του διαλόγου που ξεκινά. Πράγμα που είχε αποκλείσει προεκλογικά και μέχρι πρόσφατα η Νέα Δημοκρατία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας προσκαλούσα να διαβάσετε με μεγάλη προσοχή τη συνέντευξη του κ. Τσιτουρίδη. Αυτό το οποίο μου μεταφέρετε ή ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε ένα μέρος της συνέντευξης, δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικώς λεχθέντα από τον κ. Τσιτουρίδη. Ισχύει ότι έχουμε πει. Άνοιξε ένας διάλογος μεταξύ των κοινωνικών φορέων. Η κυβέρνηση πιστεύει πως αυτός ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να αναδειχθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον ασφαλιστικό χώρο και να αρχίσει η εξεύρεση λύσεων. Πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι σταθερές, ώστε να συζητήσουμε το θέμα, το οποίο η δική μας η γενιά δεν μπορεί να το αφήσει άλυτο στις επόμενες γενιές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν επαναλαμβάνετε όμως, ούτε εσείς τη διαβεβαίωση της Νέας Δημοκρατίας@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα εισαγωγικά: Ισχύει ό,τι έχουμε πει. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας και μείωσης των συντάξεων στο διάλογο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η απάντησή μου ήταν σαφής.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν άκουσα χθες, τον κ. Καραμανλή να απαντά σε αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου, ποιος είναι ο κατάλογος των ονομάτων που παρακολουθούνταν από τη Vodafone. Υπάρχει ένας κατάλογος, που σας τον έχει δώσει ο κ. Κορωνιάς. Αυτόν γνωρίζουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σπεύδω να σας διακόψω. Έχετε κάνει αυτή την ερώτηση, μερικές δεκάδες φορές, σε αυτή την αίθουσα, στον κ. Ρουσόπουλο και σε εμένα. Η απάντηση έχει δοθεί. Είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει ο κατάλογος, τον οποίο έδωσαν από την πρώτη ημέρα και ήταν απολύτως σαφείς οι τρεις υπουργοί, οι οποίοι ενημέρωσαν τους Έλληνες πολίτες, για το συγκεκριμένο θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ διάβασα τα πρακτικά της Βουλής, στην Επιτροπή Θεσμών, όπου ο τότε αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης, είχε πει στους βουλευτές, στο Κοινοβούλιο, ότι τον κατάλογο αυτό τον πήραμε από τον κ. Κορωνιά. Το ίδιο επανέλαβε και σε αυτή την αίθουσα πριν από καιρό ο κ. Ρουσόπουλος. Εγώ ρωτώ: Γιατί είναι έγκυρος αυτός ο κατάλογος, αφού τον πήρατε από τον κ. Κορωνιά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί επανειλημμένως. Η δικαστική έρευνα άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη. Όταν ολοκληρωθεί η μυστική δικαστική έρευνα τότε τα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιαστούν και δεν θα υπάρξει νομίζω καμία άλλη αμφιβολία γύρω από αυτό το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα μου λέτε, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα, είναι υπό αμφισβήτηση ο κατάλογος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Αυτό είναι δικό σας σχόλιο. Σας είπα ότι δεν πρόκειται να σχολιάσω τίποτε πέραν των όσων είπαν οι τρεις υπουργοί και ενημέρωσαν μέσω υμών τους Έλληνες πολίτες για το συγκεκριμένο θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, είναι πολύ σημαντικό αυτό να διευκρινιστεί. Η δικαστική έρευνα διερευνά και το αν υπάρχουν και άλλα ονόματα μεταξύ αυτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχουμε πει από την αρχή, ότι η δικαιοσύνη ερευνά όλες τις πτυχές της συγκεκριμένης υπόθεσης. Αυτό είναι το αντικείμενο μιας δικαστικής έρευνας για ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σύνθετο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες το βράδυ, ο κ. Βουλγαράκης στον « ΑΝΤΕΝNΑ», παραδέχθηκε ότι αυτή η λίστα πραγματικά ήταν μια λίστα που δόθηκε από τη συγκεκριμένη εταιρεία και παρέπεμψε και εκείνος όπως λέτε και εσείς στα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν από τη δικαστική έρευνα αποδειχθεί ότι υπήρχαν και άλλα τηλέφωνα, τα οποία παρακολουθούντο το ίδιο χρονικό διάστημα ή σε εκείνη την επίμαχη χρονική περίοδο, η κυβέρνηση πώς θα αντιδράσει; Θα το δεχθεί; Θα το αμφισβητήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας περιμένουμε το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας, αφού η ερώτηση που μου κάνετε, είναι ούτως ή άλλως υποθετική. Μπορώ να προδικάσω εγώ το αποτέλεσμα μιας δικαστικής έρευνας σε ένα τέτοιο θέμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα θεωρήσετε ότι σας κορόιδεψε κάποιος εάν αποδειχθεί ότι υπήρχαν και άλλα πρόσωπα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να δώσω απαντήσεις σε ερωτήματα που αρχίζουν με «θα», «εάν» και «εφόσον».

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εκτός από τον κ. Καραχάλιο, χθες και ένας υφυπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Γιακουμάτος, αναφερόμενος στην έρευνα της ALCO, την αμφισβήτησε, είπε ότι δεν γίνεται στις 61 δημοσκοπήσεις, η 1 να φέρνει πίσω τη Νέα Δημοκρατία και είπε μάλιστα ότι δεν θα μιλήσω τώρα για τη συγκεκριμένη εταιρεία, θα μιλήσω αργότερα. Τι έχετε να πείτε επ` αυτού, γιατί είναι και υπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπα ό,τι είχα να πω χθες σε αυτή την αίθουσα. Τα οποία επαναλαμβάνω χωρίς να αλλάζω απολύτως τίποτα σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τριάντα επιχειρηματικοί όμιλοι το 2005, από τις εισηγμένες εταιρείες, κέρδισαν 4 δις ευρώ, με ρυθμούς αύξησης 40%. Ποιο είναι το μέρισμα που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι σ` αυτές τις επιχειρήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν περιμένετε βέβαια από εμένα να σας δώσω νούμερα διότι δεν είναι αποστολή μου να κάνω υπολογισμούς. Το νόημα της πολύ σαφούς τοποθέτησης την οποία έκανε ο Πρωθυπουργός, δεν είναι άλλωστε να δίνουμε νούμερα και να κάνουμε μαθηματικές πράξεις. Εκείνο που έχει σημασία, είναι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός με απόλυτη σαφήνεια και το οποίο ισχύει στο ακέραιο. Είμαι βέβαιος ότι οι αποδέκτες του θα το λάβουν υπόψη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά υπάρχουν και κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν κέρδη. Ας πούμε, τα ΕΛΠΕ είχαν 161% αύξηση κερδών. Ποιο είναι το μέρισμα που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση ή που προτείνει μέσω του διορισμένου@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάστε τη δήλωση του Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση δεν εισηγείται τέτοια πράγματα. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε μια σαφή τοποθέτηση, έδωσε το πνεύμα, το νόημα με το οποίο προσεγγίζει η κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συγκεκριμένες θέσεις. Ο ΣΕΒ προτείνει αυξήσεις 2,8% για τις κερδοφόρες και για τις ζημιογόνες μείωση του μισθού. Η κυβέρνηση τι λέει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την οικονομική πολιτική σε όλα τα επίπεδα, την καθορίζει και την εφαρμόζει η κυβέρνηση. Κανείς άλλος.

ΒΛΑΧΟΣ: Άκουσα, χθες, στη Βουλή και τον Πρωθυπουργό και τον κ. Παπανδρέου να συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι το θέμα των υποκλοπών είναι το μεγαλύτερο έγκλημα μετά την μεταπολίτευση, που έχει τελεσθεί σε αυτή τη χώρα. Θέλω να ρωτήσω το εξής, μπορεί να μου διαφεύγει βέβαια, υπάρχει κάποιος που να έχει μετάσχει σε αυτή την εγκληματική ενέργεια και αυτή τη στιγμή είναι υπό κράτηση, υπό κατηγορία; Είναι ένα έγκλημα που λένε οι δύο αρχηγοί ότι έχει τελεσθεί τόσο μεγάλο και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς από την πλευρά της κυβέρνησης να θεωρείται κατηγορούμενος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς η κυβέρνηση δεν διατυπώνει, δεν απευθύνει κατηγορίες και δεν ασκεί ποινική δίωξη. Δεν θα ήθελα, σε αυτή την αίθουσα σε καμία περίπτωση, να κάνω μαθήματα νομικής επιστήμης. Οι ενδεχόμενες κατηγορίες για μια παράνομη πράξη που έχει διαπραχθεί, απαγγέλλονται μετά από όλες τις αστυνομικές και δικαστικές έρευνες από τη Δικαιοσύνη. Επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά, ότι αυτή η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρακαλώ κι εσάς να αναμείνετε το αποτέλεσμα, την περάτωση αυτής της έρευνας. Δεν μπορεί κάποιος ή κάποιοι να πάνε στη φυλακή χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία. Για να απαγγελθεί μια κατηγορία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μια έρευνα.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλετε να μου πείτε, δηλαδή, ότι από ολόκληρη την κυβέρνηση ο μόνος υπουργός που έχει το θάρρος να πει τα πράγματα με το όνομά τους είναι ο κ. Παπαληγούρας. Γιατί διάβασα τα επίσημα πρακτικά από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου εκεί ήταν οι κύριοι Παπαληγούρας και Βουλγαράκης και απ` ό,τι κατάλαβα ο μόνος πολιτικός σε αυτή τη χώρα που είπε με το όνομά τους τα πράγματα είναι ο κ. Παπαληγούρας. Διαβάστε τα και νομίζω ότι θα βγάλετε και συμπεράσματα νομικής φύσεως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Νομίζω ότι αδικείτε και τον κ. Παπαληγούρα και όλους τους άλλους υπουργούς.

ΒΛΑΧΟΣ: Αντίθετα, τον επαινώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κύριε Βλάχο, αφήστε με να τελειώσω. Προφανώς αποδίδετε στον κ. Παπαληγούρα πράγματα, τα οποία αποκλείεται να είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης με τον τρόπο με τον οποίο εσείς τα μεταφέρετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Τα έχετε διαβάσει τα πρακτικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπαληγούρας αποκλείεται να είπε ότι θα πρέπει να συλληφθεί κάποιος πριν ολοκληρωθεί η έρευνα.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπε για τις ευθύνες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πριν ολοκληρωθεί η έρευνα και πριν απαγγελθούν κατηγορίες ή πριν ασκηθεί ποινική δίωξη; Γι αυτό σας λέω ότι αδικείτε προφανώς τον κ. Παπαληγούρα, αλλά και όλα τα άλλα μέλη της κυβέρνησης που είχαν κάποια σχέση με την υπόθεση.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είπα ότι ο κ. Παπαληγούρας είπε να συλληφθεί κάποιος. Είπε, όμως, ο κ. Παπαληγούρας ονομαστικά τις ευθύνες που υπάρχουν. Ο κ. Παπαληγούρας είναι ο μόνος υπουργός που έχει μιλήσει μέχρι τώρα για τις ευθύνες ονομαστικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι το συγκεκριμένο θέμα, η συγκεκριμένη παράνομη πράξη, βρίσκεται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, η οποία θα ολοκληρωθεί με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτά τα πράγματα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε ότι δεν μπορεί να πάει κάποιος στη φυλακή εάν δεν απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως, εάν δεν απαγγελθεί κατηγορία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εάν από τη δικαστική έρευνα δεν βρεθεί κάποιος έκθετος, ούτως ώστε να γίνει αυτό που λέμε, δηλαδή, να υπάρξει κάποιος τελικά που θα κατηγορηθεί γι αυτό το έγκλημα ή το σκάνδαλο, εσείς πως το κρίνετε; Δηλαδή, μπορεί να τελειώσει αυτή η ιστορία χωρίς να βρεθεί κανείς υπεύθυνος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί προκαταλαμβάνετε την έκβαση της δικαστικής έρευνας; Εγώ θέλω να την περιμένω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου, χθες, ζήτησε την απέλαση του Αμερικανού πρεσβευτή. Εσείς τι λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι στις συγκεκριμένες αιτιάσεις, ισχυρισμούς του κ. Παπανδρέου έδωσε αποστομωτική απάντηση ο Πρωθυπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησε και αυτό, ότι έπρεπε να τον διώξετε. Δεν είπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Συγκάλυψη υπήρξε με το έγκλημα του χρηματιστηρίου και τις παράνομες ελληνοποιήσεις είπε χθες ο Πρωθυπουργός. Η ερώτηση είναι, γιατί δύο χρόνια τώρα δεν υπήρξε αποκάλυψη από τη Ν.Δ. σε συγκεκριμένα σκάνδαλα. Και δεύτερον, η συγκάλυψη δεν έγινε μέσω δικαστικών αποφάσεων και σε αυτά τα σκάνδαλα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε και κάτι άλλο στο συγκεκριμένο θέμα: Ότι όποτε ζήτησε η τότε αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, τη δημιουργία και σύσταση εξεταστικών επιτροπών, ώστε να διερευνηθούν τα συγκεκριμένα θέματα, η τότε κυβερνητική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, δεν συναίνεσε. Γνωρίζετε, επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή, η σημερινή κυβέρνηση, όταν ανέλαβε την εξουσία έκανε όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε αυτά τα εκκρεμή και άλλα θέματα να διερευνηθούν δικαστικά, όπως έπρεπε. Γνωρίζετε, επίσης, ότι σε ορισμένα πράγματα -αυτή είναι η νομική πραγματικότητα- υπάρχουν οι παραγραφές. Το έγκλημα του χρηματιστηρίου, όπως ακριβώς το αποκάλεσε ο Πρωθυπουργός, στην ουσία του εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν υπάρχει, όμως, σε ορισμένες πτυχές τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή, η δυνατότητα δικαστικής διερεύνησης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα θέλαμε να μας σχολιάσετε την επιστολή που έστειλε χθες ο κ. Έβερτ προς την Ανεξάρτητη Αρχή, με την οποία δείχνει ως υπεύθυνο ή εμπλεκόμενο την INTRAKOM και κατ` επέκταση τον κ. Κόκκαλη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα που έχει σχέση με το θέμα των υποκλοπών. Όλα αυτά τα θέματα που συνδέονται με τις υποκλοπές είναι αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης.

ΒΛΑΧΟΣ: (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οποιαδήποτε πτυχή υπάρχει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 28 February 2006 - 15:05:10 UTC