Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-02-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 09:00, θα μιλήσει στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί δεν κατεβάζετε ένα νόμο, να απαγορεύσετε εντελώς τις απεργίες, να μην ταλαιπωρήστε ούτε εσείς, ούτε οι εργαζόμενοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε απλουστεύσεις, δεν απαντώ.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να μου εξηγήσετε το σκεπτικό με το οποίο προχωρήσατε σε πολιτική επιστράτευση, αυτούς τους λόγους υγείας. Γιατί δεν τους έχω καταλάβει. Κινδυνεύει η υγεία των Κρητικών ή των κατοίκων των νησιών; Γιατί σας θυμίζω, προ τριών - τεσσάρων εβδομάδων, ήταν η Κεφαλονιά δύο εβδομάδες χωρίς ρεύμα και δεν την κηρύξατε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα και μην τα μπλέκετε, μην τα μπερδεύετε, όσο και αν θέλετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Το ζήτημα είναι ότι δημιουργήθηκε μια σειρά από μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει κάποια μέτρα. Πριν ξεκινήσει η κυβέρνηση αυτή τη διαδικασία, θέλω να σας θυμίσω ότι έκανε μια σειρά συζητήσεων με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Η τελευταία προσπάθεια έγινε χθες, όταν κλήθηκε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) να αναστείλει την απεργία της, για να ξαναρχίσει η συζήτηση για τα ζητήματα τα οποία έχει θέσει ως αιτήματα.

Θέλω επίσης να θυμίσω @υπάρχει αναλυτική αναφορά σε μια σειρά ανακοινώσεων του αρμόδιου Υπουργού- ότι τα περισσότερα από τα αιτήματα της ΠΝΟ έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Δύο αιτήματα τα οποία προβάλλει και είναι οικονομικά αιτήματα: Το μεν ένα, αύξηση κατά 25% του εφάπαξ μέσα σε 12 μήνες. Νέα αύξηση κατά 25% του εφάπαξ. Πέρσι η κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα να αυξηθεί το εφάπαξ των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα κατά 25%, μια αύξηση ποσοστιαία μεγαλύτερη από κάθε άλλη που έχει υπάρξει μέχρι τώρα. Φέτος, μέσα σε 12 μήνες, οι εργαζόμενοι ζήτησαν νέα αύξηση πάλι κατά 25%. Η κυβέρνηση, λοιπόν, παρά ταύτα και αναγνωρίζοντας ότι είναι χαμηλό το εφάπαξ των εργαζομένων και παρότι το εφάπαξ, όπως γνωρίζετε, υπολογίζεται σύμφωνα με τις εισφορές που έχει πληρώσει κάποιος στη διάρκεια της εργασίας του είπε ότι συζητά μαζί τους το θέμα. Το δεύτερο αίτημα των εργαζομένων έχει να κάνει με σχεδόν κατάργηση της φορολόγησής τους. Γνωρίζετε πολύ καλά -και εμείς ως αντιπολίτευση είχαμε ταχθεί υπέρ της σταδιακής μείωσης της φορολόγησης, πράγμα το οποίο δεν αλλάζει τις θέσεις μας ούτε σήμερα- ότι η φορολόγηση των αξιωματικών στην ακτοπλοΐα είναι της τάξεως του 6%. Η φορολόγηση των κατώτερων πληρωμάτων είναι της τάξεως του 3%. Οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες φορολογούνται με 15, 20, 30 ή και 40%. Όταν, λοιπόν, υπάρχει αίτημα για κατάργηση τελείως της φορολόγησης, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που ξεφεύγει από τα όρια του Συντάγματος. Το Σύνταγμα ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο Σύνταγμα, απέναντι στην Πολιτεία.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, εξάντλησε πολλά περιθώρια, γιατί σε όλα τα θεσμικά ζητήματα τα οποία ετέθησαν έδωσε απαντήσεις και μάλιστα θετικές. Ας δούμε μερικές από αυτές: Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση στο πρώτο αίτημα που είχε υποβάλει η ΠΝΟ για εξασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για εργασία και άμεση απορρόφηση όλων των προσφερομένων για εργασία ανέργων Ελλήνων ναυτεργατών, κινήθηκε πολύ γρήγορα, αναγνωρίζοντας την προσφορά του Έλληνα ναυτεργάτη. Πρώτον, επιδότησε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στις κρουαζιέρες που είχε ως αποτέλεσμα να δρομολογηθούν 4 νέα κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία και να βρει δουλειά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το 13% των ανέργων ναυτικών. Από όσους δε ήταν εγγεγραμμένοι στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, το 13% και από τους επιδοτούμενους ανέργους ναυτικούς, το 32% να βρει δουλειά με μια μόνο θεσμική κίνηση της κυβέρνησης. Μια δεύτερη θεσμική κίνηση της κυβέρνησης ήταν η δεκάμηνη επάνδρωση ακτοπλοϊκών επιβατηγών πλοίων. Να δουλεύουν, δηλαδή, 10 μήνες το χρόνο και όχι 3, 4 ή 5 μήνες, ανάλογα με τη σαιζόν. Δηλαδή, να υπάρχει εργασία για τους ναυτικούς επί 10 μήνες το χρόνο. Αυτή ήταν η δεύτερη κίνηση της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο συζητά η κυβέρνηση ως αίτημα των εργαζομένων, απεργών τώρα, είναι η ίδρυση ανεξάρτητου Ειδικού Ταμείου Ανεργίας. Δεν είπαμε ποτέ όχι, είπαμε ότι το συζητούμε.

Το τέταρτο θέμα είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως: Αίτημα για αύξηση κατά 25% του εφάπαξ, όταν αυτό το αίτημα έγινε δεκτό πέρσι και αυξήθηκε το εφάπαξ ήδη κατά 25%. Μέσα σε 12 μήνες υπάρχει νέο αίτημα για νέα αύξηση ύψους 25%. Και σε αυτό -επαναλαμβάνω- η κυβέρνηση δεν ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Είπε να το συζητήσουμε και να δούμε τα χρονικά περιθώρια τα οποία έχουμε. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στη χθεσινή συζήτηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας, αφού ζήτησαν δύο ώρες περιθώριο, απάντησαν πως δεν δέχονται τη συζήτηση αυτού του θέματος και τη μελλοντική ικανοποίησή του, αλλά ήθελαν εδώ και τώρα να γίνουν όλα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φορολόγησης, είναι περισσότερο από σαφές. Οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες φορολογούνται με φορολογικές κλίμακες της τάξεως του 15, 20, 30 ή και 40%. Επαναλαμβάνω ότι η φορολόγηση των αξιωματικών κινείται στο 6%, των δε κατωτέρων πληρωμάτων στο 3%. Το αίτημα είναι να μειωθεί των αξιωματικών στο 3% και των κατωτέρων πληρωμάτων στο 0 ή στο 1%.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ στο νομοσχέδιο για το οποίο έγινε πολλή συζήτηση, το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο αναβαθμίζει -και αυτό είναι επίσης ένα θεσμικό αίτημα το οποίο βοηθά και τον κλάδο και βοηθά συνολικά τους νέους Έλληνες να μπουν στον κλάδο- τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και στον καταληκτικό βαθμό, οι πλοίαρχοι και οι μηχανικοί Α@ Τάξεως θα κατέχουν δίπλωμα ισότιμο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ρύθμιση που λογικά θα πρέπει να ικανοποιεί το ναυτεργατικό κόσμο της χώρας.

Υπήρχε, λοιπόν, μια σημαντική προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει -και προχώρησε- να ικανοποιήσει -και ικανοποίησε- τα θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων στον κλάδο. Τα δύο αιτήματα, τα οποία επαναλαμβάνω: 1) Κατάργησης της φορολογίας και 2) νέας αύξησης κατά 25% εντός 12 μηνών του εφάπαξ, είναι αιτήματα για τα οποία η κυβέρνηση ζήτησε από τους ναυτικούς να σταματήσουν την απεργία και να συζητήσουν και πάλι. Και αυτοί αρνήθηκαν.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Για τους λόγους υγείας σας ρώτησα. Ποιοι είναι οι λόγοι υγείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα συνολικά για το θέμα. Οι λόγοι οι οποίοι αναφέρονται, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένοι. Είναι μια σειρά λόγων. Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε τους Έλληνες πολίτες. Από τη στιγμή που αυτός ο σεβασμός εξέλειπε προς τους Έλληνες πολίτες, η κυβέρνηση όφειλε να πάρει μια απόφαση. Και αυτή την απόφαση πήρε.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ θέλω να θέσω ένα θέμα ηθικής τάξεως και πολιτικής αξιοπιστίας. Επαναλαμβάνετε σε κάθε ευκαιρία ότι σέβεστε τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της. Χθες η Δικαιοσύνη είπε ότι είναι νόμιμη η απεργία, λίγες ώρες αργότερα καταργήσατε την ίδια την απόφαση της Δικαιοσύνης. Τελικά υπάρχει διπρόσωπη τακτική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Άλλο κόμμα είναι εκείνο το οποίο έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρενέβη στη Δικαιοσύνη για να χαρακτηρίσει ως παράνομη την απεργία. Άλλο κόμμα είναι εκείνο το οποίο «μάζεψε» αυτή την ανακοίνωση, διότι είχε σπεύσει να επιτεθεί στην κυβέρνηση, κάνοντας βεβαίως ένα κραυγαλέο λάθος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εσείς, όμως, είχατε διαδώσει ότι ήταν παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Δεν μπορείτε να λέτε ανυπόστατα πράγματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί θίγεστε; Εκπροσωπείτε κάποιο κόμμα;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όπως εκπροσωπείτε και εσείς. Να μιλάτε ευθέως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι. Κατ` αρχάς, πρέπει να αφήσετε να απαντήσω στο συνάδελφό σας. Σας παρακαλώ πολύ, πάντα ευθέως μιλώ, πάντα ανοικτά μιλώ. Κάνετε ερωτήσεις και παίρνετε απαντήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και το αποδείξατε από χθες ότι δεν μιλάτε. Δεν έχετε καμία υπόληψη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ να πάρετε πίσω αυτό που είπατε και το οποίο αποτελεί ύβρη για μένα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το μετατρέπω σε πολιτική αφερεγγυότητα και αναξιοπιστία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ να πάρετε πίσω αυτό που είπατε και το οποίο αποτελεί ύβρη για μένα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το αρχικό, είπα ότι το παίρνω πίσω, αλλά μένει ο πολιτικός χαρακτηρισμός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάνει λάθος. Νομίζετε ότι είστε εδώ για να κάνετε προσωπικά σχόλια εναντίον εμού. Είστε εδώ για να κάνετε ερωτήσεις. Λυπάμαι ειλικρινώς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σχόλια κάνετε και εσείς, όμως (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνω σχόλια ως πολιτικό πρόσωπο. Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε σχόλια στην εφημερίδα σας. Ουδείς σας το απαγόρευσε, ουδείς σας στέρησε αυτό το δικαίωμα. Εδώ είστε για να κάνετε ερωτήσεις. Εάν θέλετε να κάνετε ερωτήσεις, είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω. Έχω πει πολλές φορές ότι είμαι απέναντί σας -σας ικανοποιούν ή όχι οι απαντήσεις- και απαντώ.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ερώτηση είναι μία. Πώς τη μία ημέρα λέτε ότι σέβεστε τη Δικαιοσύνη και την άλλη ημέρα, ενώ βγαίνει η απόφαση της Δικαιοσύνης ότι είναι νόμιμη η απεργία, εσείς με πολιτική επιστράτευση καταργείτε τη λογική της δικαστικής απόφασης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και προηγουμένως, λοιπόν, ότι άλλος είναι εκείνος που έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τη Δικαιοσύνη. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι η κυβέρνηση σέβεται τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη εξέδωσε την απόφασή της. Η κυβέρνηση οφείλει -και αυτό είναι που περιγράφεται στην απόφαση που εξεδόθη χθες το βράδυ- να αποκαταστήσει ζημιές και αναταραχές, είτε στην οικονομία, είτε στην κοινωνία, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την παρατεταμένη αυτή απεργία. Το δικαίωμα στην απεργία είναι ελεύθερο. Το έχει ο κάθε εργαζόμενος. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, με νόμιμο και συνταγματικό πάντοτε τρόπο κινείται -και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς- έτσι ώστε να διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών. Αυτό, λοιπόν, το οποίο κάναμε, το κάναμε επειδή είχε προκληθεί σοβαρή οικονομική και κοινωνική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του κράτους. Και το κάναμε, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στην ανάγκη διασφάλισης της υγείας των κατοίκων των νησιών που βρίσκονται σε απομόνωση.

ΒΛΑΧΟΣ: Καταργείτε τη Δικαιοσύνη, δηλαδή; Αυτό μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Δικαιοσύνη ασκεί το δικό της ρόλο, ο οποίος είναι απολύτως σεβαστός. Ο ρόλος της εκτελεστικής εξουσίας είναι άλλος και πρέπει να γίνεται και αυτός σεβαστός, εφόσον κινείται στα συνταγματικά πλαίσια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση πιστεύει ότι πίσω από τις απεργιακές κινητοποιήσεις υπάρχει κάποιο πολιτικό στίγμα; Υπάρχουν κάποια κόμματα πολιτικά που τις υποκινούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα και χθες ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν εκείνος που στη Βουλή, κάποια στιγμή, μίλησε με τέτοιο τρόπο ως να ήθελε να υποκινήσει στο μέλλον απεργίες και αναταραχές. Η απεργία είναι ιερό δικαίωμα των εργαζομένων. Σήμερα, πριν από λίγη ώρα, στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Καστανίδης, καταλήγοντας μία παρέμβασή του, είπε μεταξύ άλλων: «Φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα θα θερίσετε θύελλες. Είναι θέμα ωρών». Δεν γνωρίζω τι είναι εκείνο το οποίο γνωρίζει ο κ. Καστανίδης ότι θα γίνει εντός των επόμενων ωρών. Οφείλει, όμως, να δώσει μια εξήγηση. Τι πάει να πει, απευθυνόμενος σε υπουργό της κυβέρνησης, «θα θερίσετε θύελλες και είναι θέμα ωρών»; Τι είδους πρόβλεψη είναι; Έχει μαντικές ικανότητες ο κ. Καστανίδης ή γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουμε όλοι οι υπόλοιποι; Οφείλει, λοιπόν, να απαντήσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι με την απεργία είχαν δημιουργηθεί κοινωνικά προβλήματα και οικονομική διαταραχή. Αυτό συμβαίνει με κάθε απεργία. Αυτό τι σημαίνει; Ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία; Αυτό είναι μια επικίνδυνη και εξόχως αντιδημοκρατικής αντίληψη. Άλλο εάν στα λόγια σέβεστε το δικαίωμα στην απεργία, στην πράξη το καταργείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταργούμε κανένα δικαίωμα στην απεργία. Μακριά από εμάς. Δεν ξέρω εάν θέλετε να απευθυνθείτε σε άλλα κόμματα, σε άλλες νοοτροπίες, σε άλλες ιδεολογίες. Αλλά, η ιδεολογία της παράταξης, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, ουδεμία σχέση έχει με αυτές τις νοοτροπίες και τις πρακτικές, που ακολούθησαν και ακολουθούν άλλα κόμματα, άλλες κυβερνήσεις, εδώ ή στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να φροντίσει για όλα όσα προανέφερα. Υπήρχε μια απεργία πολλών ημερών. Έγινε η καλύτερη δυνατή πρόταση προς τους εργαζόμενους να προσέλθουν σε διάλογο για τα δύο εναπομείναντα αιτήματα, τα οποία κρίνονται από τους Έλληνες πολίτες. Ο Έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι ο ίδιος πληρώνει 15%, 20% ,30% και 40% φόρο στο κράτος και αυτός που απεργεί σήμερα και κλείνει τα λιμάνια -και το κάνει επί σειρά ημερών- πληρώνει 3% φόρο στο κράτος και ζητά να μηδενιστεί αυτός ο φόρος. Ο Ελληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι ο εργαζόμενος ναυτικός ζήτησε πέρυσι αύξηση κατά 25% του εφάπαξ, την παίρνει και ξαναζητά νέα αύξηση του εφάπαξ κατά 25%, φέτος. Και ενώ έχει από την πλευρά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας τη διαβεβαίωση «σταματήστε την απεργία και ελάτε να συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε εάν αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της δυνατότητας της οικονομίας σταδιακά», απαντά με τελεσίγραφο ότι «όχι, εμείς θα συνεχίσουμε την απεργία και θέλουμε τα πάντα εδώ και τώρα». Όμως, τα πάντα κρίνονται και κρίνονται στο πλαίσιο της λογικής. Τι θα πει ο Έλληνας που πληρώνει 40% εφορία, όταν ακούσει ότι κάποιος εργαζόμενος δίπλα του πληρώνει 3% και θέλει να μηδενιστεί;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωραίες οι εντυπώσεις, αλλά στην πράξη έγινε το εξής: Οι απεργοί ζητούσαν ένα πράγμα, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση, το οποίο μας το παρουσιάσατε, λες και το επιθυμούσαν, επειδή αναβαθμίζει τους αξιωματικούς κ.τ.λ. Στην πραγματικότητα μειώνει τις συντάξεις 22% και πλήττει εργασιακά τους δικαιώματα. Αυτό γιατί δεν το κάνατε; Ο μόνος όρος για να μην γίνει απεργία ήταν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Γιατί δεν αποσύρατε το νομοσχέδιο και να γίνει διάλογος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να διαβάσετε το άρθρο 73 παρ. 2 του Συντάγματος. Θα διαπιστώσετε, λοιπόν, ότι το άρθρο 28 του νομοσχεδίου, στο οποίο αναφερθήκατε, δεν θίγει κεκτημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυτεργατών, τα οποία κατοχυρώνονται από το προαναφερθέν άρθρο 73 παρ. 2 του Συντάγματος. Υπάρχει, λοιπόν, μια παραπλανητική προσπάθεια από ορισμένους, δεν λέω από εσάς. Άλλωστε, σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλο της ΠΝΟ, το συγκεκριμένο αυτό θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, διασαφηνίστηκε πλήρως στη Βουλή των Ελλήνων. Και οι διευκρινίσεις που δόθηκαν έγιναν κατανοητές από τους εκπροσώπους των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε, ποιος πήρε την απόφαση για την πολιτική επιστράτευση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η εισήγηση ήταν του κ. Κεφαλογιάννη προς τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση είναι της κυβέρνησης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι εξέλειπε ο σεβασμός προς τους Έλληνες πολίτες, γι` αυτό αναγκάστηκε η κυβέρνηση να παρέμβει. Θα ήθελα να μου πείτε συγκεκριμένα, ποιος δεν σέβεται τους Έλληνες πολίτες και αναγκάστηκε η κυβέρνηση@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει, μιλώντας για τη διαδικασία αυτή από την ημέρα που ξεκίνησε, αντλώντας και εξαντλώντας το ιερό τους δικαίωμα στην απεργία οι εργαζόμενοι έως το πώς κατέληξε αυτή η υπόθεση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Οι Έλληνες ναυτικοί δεν σέβονται τους Έλληνες πολίτες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και άλλοι Έλληνες πολίτες, τους οποίους η κυβέρνηση οφείλει να σκεφτεί. Και αυτό έκανε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Οι Έλληνες ναυτικοί δεν σέβονται τους Έλληνες πολίτες; Εκεί εξέλειπε ο σεβασμός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν θέλετε να βγάλετε κάποια συμπεράσματα, βγάλτε τα. Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Όχι. Ρωτώ για να μην βγάλω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα σας πω περισσότερα από αυτά που σας έχω πει.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μα, για να μην βγάλω σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Βγάλτε. Και που με ρωτάτε, θα βγάλετε, έτσι κι αλλιώς. Βγάλτε, λοιπόν, από τώρα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Όχι. Μην το λέτε έτσι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς, να μην το λέω! Όλοι διαβάζουμε και όλοι γνωρίζουμε ανάγνωση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Έχετε κάποια κριτική στα δημοσιεύματα που κάνω; Εάν έχετε κάτι, την ακούω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα διαβάζω ευπρόσδεκτα και με πολύ χαρά.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς, ως δημοσιογράφος, δεν κάνετε τα ίδια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω δώσει το λόγο σε συνάδελφό σας.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ποια μέσα θα χρησιμοποιήσει για να εφαρμοστεί η απόφαση για την πολιτική επιστράτευση και αν υπάρχει κάποια ανησυχία ότι μπορεί να προκληθούν αναταράξεις στην προσπάθεια για την εφαρμογή της απόφασης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα χρησιμοποιήσει ό,τι μέσα προβλέπει ο νόμος. Τίποτε περισσότερο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ποια είναι αυτά τα μέσα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ να διαβάσετε το νόμο.

ΜΠΑΛΗΣ: Προ καιρού, ο κ. Μεϊμαράκης, ως γραμματέας, είχε πει ότι όταν δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης, μια κυβέρνηση προσφεύγει στο λαό. Θέλω, κατ` αρχάς, να σας ρωτήσω, εάν εκτιμάτε πως τέτοιες συνθήκες δημιουργούνται τώρα με το μπαράζ των απεργιακών κινητοποιήσεων που γίνονται. Και δεύτερον, εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς που έχει κάνει ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει και στα δύο ερωτήματα με το δικό μου τρόπο.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Σχετικά με τα θεσμικά αιτήματα των ναυτεργατών για τα οποία μας είπατε ότι έχουν ικανοποιηθεί πλήρως. Έχει δεσμευθεί, δηλαδή, η κυβέρνηση ότι θα διατηρηθεί το 10μηνο; Το εγγυάται αυτό στους ναυτεργάτες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι αυτή που έφερε το 10μηνο, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το είχε φέρει. Όταν, λοιπόν, έχει φέρει το 10μηνο ως υποχρέωση δρομολόγησης πλοίων, έτσι ώστε να υπάρχει δουλειά για 10 μήνες -αυτή η κυβέρνηση το έκανε- δεν αντιλαμβάνομαι πού ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Δεν υπήρχε προηγουμένως. Ήταν αίτημά τους, το οποίο ικανοποίησε η κυβέρνηση.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Υπάρχει θέμα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό, όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, τι έκανε η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, εάν πάμε σε μια εικοτολογία για το μέλλον, δεν μπορώ να σας απαντήσω εικοτολογώντας. Λέω, όμως, ότι ικανοποιήθηκε μια σειρά θεσμικών αιτημάτων. Και λέω, σήμερα, στους Έλληνες πολίτες ποια είναι τα αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί, για να μπορούν να κρίνουν όλοι με πραγματικά γεγονότα.

ΜΑΝΗ: Όταν το δικαστήριο βγάζει παράνομη και καταχρηστική μια απεργία, τότε ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και σταματά η απεργία. Όταν το δικαστήριο βγάζει νόμιμη την απεργία, τότε η κυβέρνηση επικαλείται αυτά που πριν επικαλεστήκατε κι εσείς και κάνει πολιτική επιστράτευση. Τα περιθώρια που έχουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν μια απεργία υπάρχουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμά μας. Φαντάζομαι ότι με το «όταν» μιλάτε για τη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί το φέρατε έτσι, ως να γίνεται συνεχώς αυτό το πράγμα. Δεν γίνεται συνεχώς.

ΜΑΝΗ: Μήπως ανοίγει δρόμους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της χώρας μας, τη νησιωτική Ελλάδα Η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τους πολίτες που μένουν στα νησιά.

ΜΑΝΗ: Τότε γιατί... (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είτε είναι παραγωγοί και καταστρέφεται η παραγωγή τους, είτε είναι ασθενείς και χρειάζονται μεταφορά ή φάρμακα, είτε είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, είτε είναι η εξυπηρέτηση των απλών καθημερινών αναγκών, η οποία με την παρατεινόμενη απεργία και με την αδιαλλαξία, που επέδειξαν οι εργαζόμενοι, όχι απλώς δημιούργησε προβλήματα, αλλά έφερε πλέον στα όρια της δυσλειτουργίας ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας. Οφείλει, λοιπόν, η υπεύθυνη κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της.

ΜΑΝΗ: Αυτά γιατί δεν τα συνυπολόγισε το δικαστήριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επί αυτών των αποφάσεων θα κριθεί, όπως κρίνεται ο καθένας. Έτσι κρίνεται η κυβέρνηση, έτσι κρίνονται όλοι οι υπόλοιποι. Θα κριθεί, λοιπόν.

ΒΛΑΧΟΣ: Λέτε ότι η κυβέρνηση ενήργησε σωστά για το κοινό συμφέρον. Μήπως αυτό πρέπει να διασταυρωθεί και με το κοινό αίσθημα, δηλαδή, μήπως θα έπρεπε να γίνουν πρόωρες εκλογές για να δούμε εάν εγκρίνει ο λαός τις επιλογές της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου κάνετε πρόταση;

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν σκέφτεστε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα επανέλθω σε αυτά που είπα προηγουμένως, περί αξιοπιστίας. Χθες είπατε ότι η κυβέρνηση είναι παγίως υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης. Λίγο νωρίτερα ο κ. Αλογοσκούφης είχε πει ότι σε αυτή τη φάση ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα των εργαζομένων να κινητοποιούνται και να διεκδικούν. Ξαφνικά, μέσα σε λίγες ώρες, εξαντλήθηκαν τα περιθώρια του διαλόγου και «βάλατε στο γύψο» το δικαίωμα των εργαζομένων για απεργία. Τι συνέβη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι και σε γύψο! Σας επαναλαμβάνω ότι εκλήθησαν οι εργαζόμενοι, συζήτησαν με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τους έκανε συγκεκριμένες προτάσεις και αρνήθηκαν, φέρνοντας ουσιαστικά σε αδιέξοδο την οποιαδήποτε διαδικασία διαλόγου. Όταν προτείνει η κυβέρνηση διάλογο και λέει ελάτε να συζητήσουμε τα δύο εναπομείναντα αιτήματα -διότι από αυτά που έχετε υποβάλει έχει ικανοποιηθεί το 90% και υπάρχουν δύο εναπομείναντα- το ένα το γνωρίζετε ότι ικανοποιήθηκε πέρσι κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, η κυβέρνηση στην πράξη έχει δείξει την καλή της διάθεση. Όταν, πριν από δώδεκα μήνες, αυτή η κυβέρνηση αύξησε το εφάπαξ κατά 25%, ικανοποίησε ένα αίτημα ετών, το οποίο δεν είχε ικανοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Άρα, έχει δώσει δείγμα γραφής. Λέει στους εργαζόμενους, κύριοι εγώ πέρσι ικανοποίησα ένα σημαντικό αίτημά σας. Αύξησα -λέει η κυβέρνηση- κατά 25% το εφάπαξ. Φέτος μου ζητάτε νέα αύξηση κατά 25%. Ελάτε να το ξανασυζητήσουμε, να δούμε στο πλαίσιο των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, πότε και με ποιο τρόπο μπορώ να το ικανοποιήσω. Και όταν η απάντηση είναι «όχι, όλα εδώ και τώρα», υπάρχει πλέον μια αδιάλλακτη στάση. Δεν γνωρίζω ποια συμπεράσματα βγάζει ο οποιοσδήποτε εδώ. Πιστεύω ότι ο Έλληνας πολίτης θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για όλες τις πλευρές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μου εξηγήσετε πως μπορεί να συμβαδίζει ο διάλογος τον οποίο επικαλείστε για την επίλυση των ζητημάτων με τέτοιες αντισυνταγματικές μεθόδους, όπως η πολιτική επιστράτευση στην οποία οδηγηθήκατε. Τόσο σύντομος ήταν ο διάλογος, για να προβείτε σε τέτοιες ενέργειες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα αμφισβητήσω συνολικώς τη νομική σας επάρκεια, αλλά εν προκειμένω θα το κάνω γιατί δεν είναι καθόλου αντισυνταγματική η μέθοδος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ανήκει στο συνταγματικό Δίκαιο. Ανήκει νομίζω στο στρατιωτικό Δίκαιο και παρόλα αυτά, νομίζω ότι έχει καταργηθεί η@...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήμουν αρκετά ευγενής, λέγοντας ότι δεν θα αμφισβητήσω συνολικώς τη νομική σας επάρκεια. Δεν είμαι εδώ για να κρίνω, ούτε είμαι καθηγητής της Νομικής. Θέλω να σας πω ότι η κυβέρνηση κινήθηκε απολύτως στο πλαίσιο του Συντάγματος. Κάτι που -όπως γνωρίζετε- έχει κριθεί στο παρελθόν, μόλις πρόσφατα το 2002, με μια αντίστοιχη απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη από το Συμβούλιο Επικρατείας. Έχει κριθεί, δηλαδή, η συνταγματικότητα της συγκεκριμένης κίνησης και το Συμβούλιο Επικρατείας, το καλοκαίρι του 2002, γνωμάτευσε υπέρ της συνταγματικότητας αυτής της κίνησης.

ΒΛΑΧΟΣ: Ναι, αλλά χθες μας λέγατε (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε χθες και σας είπα, ότι απάντησα και προχθές.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μας είπατε ότι αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για την προστασία των κατοίκων των νησιών. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι μόλις πρόσφατα το εισιτήριο για να μεταβεί κάποιος από την ακριτική Χίο στα ακόμα ακριτικότερα Ψαρά πήγε από 70 λεπτά, στα 11 ευρώ. Εκεί δεν είδα η κυβέρνηση να συγκινηθεί και να ασχοληθεί τότε με αυτό το θέμα. Έρχεται τώρα, μετά από 5 ημέρες απεργία και βγάζει το συμπέρασμα ότι υπάρχουν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όταν δεκαεπταπλασιάζεται το κόστος του εισιτηρίου για τους ακρίτες, δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά αυτή την ερώτηση σας, θα ζητήσω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να μου δώσει τον ακριβή κατάλογο, προκειμένου να έχετε εμπεριστατωμένη απάντηση σε ένα ειδικό θέμα, γιατί είμαι απολύτως βέβαιος ότι έχετε πάρει ένα παράδειγμα, το οποίο εάν ισχύει -όπως μου το λέτε- είναι μοναδικό και δεν πρέπει να έχει ταίρι.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Επειδή είδα ότι παρακολουθήσατε τη συζήτηση στη Βουλή, δεν ξέρω εάν προσέξατε ότι ο προεδρεύων κ. Σούρλας, έκλεισε το μικρόφωνο στον Πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ κ. Αλαβάνο, την ώρα που μιλούσε. Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν θεωρείτε ότι είναι δημοκρατική αυτή η ενέργεια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνω κρίση επί των λεγομένων πολιτικών φράσεων, λόγων, κριτικών, κρίσεων κ.ο.κ.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στο να φιμώνεται ένας πολιτικός αρχηγός δεν κάνετε κρίση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Βουλή λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο Κανονισμό. Εάν μου ζητάτε να κρίνω τον Κανονισμό, δεν θα το κάνω. Εάν μου ζητάτε να κρίνω το Προεδρείο της Βουλής και πάλι δεν θα το κάνω.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο Κανονισμός λέει να κλείνουμε τα μικρόφωνα στους πολιτικούς αρχηγούς; Εσείς θα μου το κλείνατε το μικρόφωνο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Υπάρχει ένας κανονισμός. Εδώ είναι εθιμικώ δικαίω και βλέπω ότι με πολύ προσπάθεια, καταφέρνω ή όχι, πολλές φορές, να τηρήσω αυτή τη διαδικασία, η οποία σέβεται, πρώτα απ` όλα, τους υπόλοιπους συναδέλφους από τον, επαναλαμβανομένως, ερωτώντα. Διαδικασία, επί του Κανονισμού της Βουλής, να τεθεί εδώ και να συζητηθεί, δεν έχει κανένα νόημα. Δεν κρίνω αυτή τη διαδικασία. Είναι Κανονισμός της Βουλής και είμαι βέβαιος ότι ο προεδρεύων της Βουλής τον τήρησε.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Σήμερα η ΠΝΟ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την απεργία στα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας, εφόσον έχετε κηρύξει πολιτική επιστράτευση, είσαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσετε καταστολή για να διακόψετε την απεργία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος. Τίποτα πέρα από το νόμο. Ούτε πάνω από το νόμο, ούτε κάτω. Ακριβώς ό,τι προβλέπει ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν νησιά που μένουν αποκομμένα ακόμα και για μέρες ή εβδομάδες ή να υπάρχει ένα δρομολόγιο μια φορά στις 10 μέρες. Εκεί γιατί η κυβέρνηση δεν εξαναγκάζει τους εφοπλιστές να πραγματοποιούν συχνότερα δρομολόγια; Εκεί δεν υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω εάν αγνοείτε ότι υπάρχει άγονη γραμμή, υπάρχουν επιδοτήσεις για την άγονη γραμμή, υπάρχει τρόπος με τον οποίο δίδονται οι άδειες σκοπιμότητας. Εάν το αγνοείτε, ίσως πρέπει να ενημερωθείτε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Εγώ δεν μπορώ να σας κάνω περαιτέρω ενημέρωση από αυτήν που ήδη σας είπα.

ΒΛΑΧΟΣ: Η απόφαση Σημίτη του 2002 για την πολιτική επιστράτευση είχε βασιστεί στο βασιλικό διάταγμα 17 του 1974, που ίσχυε και το οποίο στη συνέχεια, με το Π.Δ. 506 καταργήθηκε. Εσείς βάσει ποίου διατάγματος κάνατε την πολιτική επιστράτευση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε εξεδόθη το Π.Δ. 371 που κατήργησε το Π.Δ. 506;

ΒΛΑΧΟΣ: Το 2002.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιόν μήνα;

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν γνωρίζω ημερομηνία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να είναι τον Μάιο του 2002. Να σας πω , λοιπόν, ότι η πράξη επιστράτευσης από την προηγούμενη κυβέρνηση έγινε τον Ιούνιο του 2002 και κρίθηκε στις 14 Αυγούστου από το ΣτΕ. Δηλαδή, μεταγενέστερη πράξη, κρίθηκε μεταγενέστερα στο ΣτΕ και κρίθηκε συνταγματική. Κατά συνέπεια, δεν ισχύει ο ισχυρισμός που άκουσα να περιφέρουν και σε ορισμένα ΜΜΕ, κάποιοι επαΐοντες σήμερα το πρωί.

ΒΛΑΧΟΣ: Βάσει το βασιλικού διατάγματος έγινε η επιστράτευση, αυτό μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ίσως δεν με ακούσατε. Επαναλαμβάνω, ότι η συνταγματικότητα της πράξεως έχει ήδη κριθεί από το ΣτΕ σε μεταγενέστερη διάταξη από τη στιγμή που επικαλείστε το Π.Δ. που είχε αλλάξει τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η πολιτική επιστράτευση. Άρα, λοιπόν, η κρίση του ΣτΕ είναι η τελευταία.

ΒΛΑΧΟΣ: Η αρχή, όμως, είναι το βασιλικό διάταγμα 17 του 1974.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα επεκταθώ περισσότερο για το ποιο είναι το νομοθετικό διάταγμα, που ισχύει. Εκείνο που λέω είναι: Η συνταγματική νομιμότητα τηρήθηκε, έχει κριθεί προσφάτως η συνταγματική νομιμότητα της πράξεως από το ΣτΕ, το 2002. Εάν θέλετε να δημιουργείτε εντυπώσεις, το αντιλαμβάνομαι. Υπάρχουν νόμοι. Υπάρχει συνέχεια κράτους και συνέχεια νόμων.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί μας το λέτε συνέχεια αυτό; Ερωτήσεις κάνουμε, απλοί δημοσιογράφοι είμαστε, ούτε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις μπορούμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς, για παράδειγμα, θα πάρετε σύνταξη, ως δημοσιογράφος με συνταξιοδοτικούς νόμους, οι οποίοι είναι παλαιότερων δεκαετιών.

ΒΛΑΧΟΣ: Μη μας λέτε κάθε φορά που κάνουμε ερωτήσεις ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Είναι υβριστικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρετε σύνταξη ή ότι δεν πρέπει να πάρετε σύνταξη επειδή ο νόμος δεν είναι του 2002-2004-2005. Και του 1950 ή 1960 να είναι ο νόμος, σύνταξη θα πάρετε. Εάν εννοείτε ότι δεν ισχύουν κάποιοι νόμοι επειδή είναι σε κάποια δεκαετία και κάποιοι άλλοι σε άλλη δεκαετία, ισχύουν, πείτε το. Αλλά, γνωρίζετε ότι σε όλα τα κράτη διεθνώς εάν πείτε αυτή την άποψη, θα σας πουν ότι είναι μια πρωτοφανής νομική προσέγγιση.

ΒΛΑΧΟΣ: Συμφωνούμε σε αυτό, αλλά δεν γίνεται κάθε φορά που θα κάνουμε ερώτηση, κάθε φορά που δεν σας αρέσει μια ερώτηση, μας λέτε ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε καθόλου εντυπώσεις. Προσπαθούμε να δούμε τι κρύβεται πίσω από τις κινήσεις και τις σκέψεις της κυβέρνησης. Απλοί δημοσιογράφοι είμαστε, ούτε δημιουργήσουμε εντυπώσεις προσπαθούμε, ούτε θέλουμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Νομίζω ότι σαν πρώην δημοσιογράφος έπρεπε κι εσείς να μας σέβεστε λίγο γι` αυτό που κάνουμε. Είναι για μένα υβριστικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σέβομαι πάντα τον απλό δημοσιογράφο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είπε στους ναυτεργάτες ότι θα συζητήσει τα δύο οικονομικά αιτήματα. Απ` ότι κατάλαβα για το θέμα της φορολογίας δεν υπήρχε κάποια πρόθεση για περαιτέρω μείωση, ούτε καν για συζήτηση. Κατάλαβα καλά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς ως αντιπολίτευση είχαμε θεωρήσει θετική την μείωση που είχε γίνει με την προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι άλλο η μείωση σε ένα λογικό ποσοστό και άλλο ο μηδενισμός. Αντιλαμβάνεστε ότι τον μηδενισμό δεν θα τον δεχθεί κανείς Έλληνας πολίτης. Διότι, εσείς, εάν πληρώνετε εφορία 40% θα έρθετε την άλλη μέρα στην πολιτική ενημέρωση και θα μου πείτε γιατί εγώ πληρώνω 40% εφορία και υπάρχουν άλλοι Έλληνες πολίτες εργαζόμενοι που δεν πληρώνουν καθόλου εφορία. Ξέρετε ότι το αφορολόγητο είναι από ένα όριο και κάτω, από συγκεκριμένο ποσό και κάτω. Δεν είναι γενικώς όσα έσοδα έχω, θα έχω και αφορολόγητο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Θέλω να μου πείτε ποια συγκεκριμένα ήταν η αντιπρόταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για το θέμα του εφάπαξ, επειδή είπατε ότι είπε η κυβέρνηση στους ναυτεργάτες να το συζητήσουμε. Ζήτησαν, λοιπόν, σε 12 μήνες +25% συν. Εσείς προτείνατε κάτι άλλο; Δηλαδή, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μικρότερη αύξηση. Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αντιπρόταση ή δεν απαντήσατε τίποτα στο συγκεκριμένο αίτημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς είπαμε ότι αντιλαμβανόμαστε πως είναι χαμηλό το εφάπαξ των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα, γι` αυτό και στην πράξη αποδείξαμε πριν από λίγους μήνες ότι δεχόμαστε το αίτημα ως δίκαιο, ικανοποιώντας ένα μεγάλο μέρος αυτού του αιτήματος και αποκαθιστώντας τα πράγματα όσο καλύτερα γινόταν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Καθένας που μας ακούει αυτή την ώρα αντιλαμβάνεται ότι η αύξηση κατά 25% είναι μια μεγάλη ποσοστιαία αύξηση. Επαναλαμβάνω ότι είναι ακόμη χαμηλά τα ποσά του εφάπαξ που παίρνει ο εργάτης στη ναυτιλία, στην ακτοπλοΐα. Ξαναθυμίζω, όμως, ότι το εφάπαξ δεν είναι χρήμα που αντλείται από τον προϋπολογισμό. Δεν το πληρώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Το πληρώνει κάθε εργαζόμενος χωριστά στο Ταμείο του, για να έχει λαμβάνειν όταν βγει στη σύνταξη. Εγινε, λοιπόν, μια προσπάθεια πέρυσι και παρά το ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις το είχαν αρνηθεί, αυτή η κυβέρνηση αύξησε κατά 25% το εφάπαξ των ναυτεργατών. Φέτος, 12 μήνες μετά, υποβλήθηκε νέο αίτημα: «Θέλουμε και άλλη αύξηση κατά 25%». Και η κυβέρνηση απάντησε ότι συζητάμε νέα αύξηση, αναγνωρίζοντας το χαμηλό αντικειμενικά ποσό, αλλά να δούμε ένα τρόπο και το χρόνο που θα είναι δυνατό αυτό να γίνει, για να μην επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο ο προϋπολογισμός από ό,τι δυνατότητες έχει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε πόσο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός από την αύξηση του 25% του εφάπαξ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι ευτελές το ποσό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Πόσο είναι το ευτελές;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πέντε εκατομμύρια ευρώ, αν δεν κάνω λάθος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν είναι 5.000.000 ευρώ. Εν πάση περιπτώσει, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων, υπάρχει μια σειρά αιτημάτων, τα οποία ικανοποιούνται και ικανοποιούνται όλα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων που έχουμε. Για παράδειγμα, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης -το έχω επαναλάβει πολλές φορές- υπήρχε ένα αίτημα επιδόματος. Ικανοποιήθηκε από αυτή την κυβέρνηση, ενώ επί σειρά ετών υποβάλλετο στην προηγούμενη κυβέρνηση. Εάν το δει κανείς μεμονωμένα θα πει, ναι είναι ένα ποσό, δεν είναι τόσο σπουδαίο για τον προϋπολογισμό. Όταν, όμως, συγκεντρώνεις 1,2,3,5,10,20 τέτοιου είδους αιτήματα, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι αυτός που διαχειρίζεται τα οικονομικά του κράτους, οφείλει να τα διαχειρίζεται με σύνεση. Δεν είπαμε, εμείς, λοιπόν, στον Έλληνα ναυτεργάτη, όχι δεν θα πάρεις αύξηση στο εφάπαξ. Αντιθέτως, του είπαμε πριν από 12 μήνες: Να η αύξηση. Και πήρε 25% αύξηση. Και είπαμε και τώρα, μέσα σε 12 μήνες, ναι, να ξανασυζητήσουμε την αύξησή σου, αναγνωρίζοντας ότι είναι χαμηλή η πραγματική αξία του εφάπαξ, με την παράμετρο που είπα προηγουμένως για το πώς βγαίνει το εφάπαξ για τον κάθε εργαζόμενο. Αλλά, να το συζητήσουμε σε βάθος κάποιου χρόνου και ελάτε να κάνουμε διάλογο από την αρχή γι` αυτό το θέμα. Και η απάντηση ήταν: Όχι, εμείς θέλουμε τώρα την ικανοποίηση του αιτήματός μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το λέω, γιατί πραγματικά είναι σχετικό το ποσό και τα μεγέθη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω πει μόνος μου, τέσσερις-πέντε φορές. Δεν πάω να παραπλανήσω, λέγοντας ότι η ποσοστιαία αύξηση του 25% είναι μεγάλη. Έχω μιλήσει με ειλικρίνεια, αναφερόμενος στο ποσό και ότι το ποσό αντικειμενικά δεν είναι μεγάλο. Βεβαίως, επαναλαμβάνω ότι κάθε εργαζόμενος φτιάχνει το εφάπαξ του -αυτό που λέμε σακούλι για τη σύνταξη του εφάπαξ- από τις δικές του εισφορές. Εδώ έρχεται το κράτος και κάνει μια παρέκβαση και δίνει μια αύξηση 25% και λέει, ναι διατίθεμαι να ξαναδώσω και άλλη αύξηση, αλλά να το κάνουμε σε ένα χρονικό ορίζοντα τέτοιο που θα μπορώ και εγώ να το κάνω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Παρόλα αυτά, υπάρχουν οι αντοχές του προϋπολογισμού για να δίνουμε φοροαπαλλαγές στις τράπεζες, που τα κέρδη τους τρέχουν με 107%, όπως ανακοίνωσε χθες η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ή προηγουμένως οι άλλες τράπεζες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια προσπάθεια από αυτή την κυβέρνηση να μειώσει γενικότερα τους φόρους. Και η προσπάθεια αυτή έχει γίνει και σε επιχειρήσεις και σε φυσικά πρόσωπα. Γίνεται προσπάθεια, εξορθολογισμού των οικονομικών σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον το οποίο παραλάβαμε. Ο κ. Αλογοσκούφης θα δώσει σε λίγη ώρα μια ακόμη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να μιλήσει για τα οικονομικά και πού βρίσκονται αυτά σήμερα. Αν θέλετε, μπορείτε να πάτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξή του.

ΜΑΝΗ: Ο κ. Αλογοσκούφης, όμως, χθες, στην Κυβερνητική Επιτροπή είπε ότι για τα οικονομικά αιτήματα ενημερώθηκε προχθές, όταν ο κ. Κεφαλογιάννης προφανώς αντιλήφθηκε το μέγεθος της υπόθεσης και τον ενημέρωσε. Αν αυτό είναι έτσι, πώς προκύπτει ότι οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί συνεργάστηκαν, εξάντλησαν όλα τα περιθώρια και είπαν, αυτό κάνουμε, αυτό δεν κάνουμε, αυτό το προχωρούμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας μεταφέρθηκε σωστά η συζήτηση που φαντάζομαι ότι σας μεταφέρθηκε@

ΜΑΝΗ: Δεν ισχύει, λοιπόν, ότι ενημερώθηκε προχθές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Επειδή η Κυβερνητική Επιτροπή συνεδριάζει πάντα κεκλεισμένων των θυρών, δεν σας μεταφέρθηκε σωστά η συζήτηση που έγινε.

ΜΑΝΗ: Ρεπορτάζ επικαλούμαι, δεν ήμουν μέσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, τι είπε ο κ. Αλογοσκούφης, μπορείτε να μας μεταφέρετε τι είπε στο θέμα αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι είχα να σας πω, σας το είπα. Τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί ο Πρωθυπουργός, προχθές, μίλησε για συντονισμό των υπουργών; Άρα, υπάρχει αυτός ο συντονισμός τελικά ή όχι;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι είχε προσφύγει στη γαλλική Δικαιοσύνη, επειδή σε δημοσίευμα του γαλλικού Τύπου εφέρετο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο «Θαλής» και ότι η γαλλική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα απόφαση, όπου διαπιστώνει ότι τα δημοσιεύματα ήταν ατεκμηρίωτα, κακόπιστα και δυσφημιστικά. Επιδίκασε αποζημίωση σε βάρος του και αποκατάσταση της αλήθειας. Επειδή έχουμε πολλές φορές αναφερθεί σε αυτά τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου σε αυτή την αίθουσα, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού ή αισθάνεστε την ανάγκη να αποκαταστήσετε και εσείς αυτά που έχετε πει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να διαβάσετε αυτά που έχω πει. Είναι πριν από πολύ καιρό βεβαίως, αλλά εάν δεν με απατά η μνήμη μου είχα κάνει μια κρίση ότι έχουμε ένα θέμα α@ σημασίας σε εφημερίδα των Πατρών που έγινε πρώτο θέμα παντού και έγινε πολύς ντόρος και έχουμε και ένα θέμα β@ πρωτοσέλιδο σε μεγάλη διεθνή εφημερίδα και δεν έγινε θέμα σχεδόν πουθενά. Αυτή ήταν η κρίση που είχα κάνει τότε. Σε κάθε περίπτωση, κρίση για τη Δικαιοσύνη, όπως γνωρίζετε, δεν κάνω ποτέ. Άρα και τότε δεν είχα κάνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Το υιοθετείτε, όμως, με αυτό τον τρόπο. Δεν το υιοθετείτε κ. Εκπρόσωπε το δημοσίευμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν διαβάζετε τα κείμενα εκείνων των ημερών, αφού έχει τόσο ενδιαφέρον;

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν χρειάζεται. Τα θυμάμαι πολύ καλά. Έχω μνήμη ελέφαντα. Αλλά, με έμμεσο τρόπο το υιοθετείτε. Δεν είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα, ήδη.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, δεν είναι κακό να ζητήσετε και συγνώμη από ένα συνάδελφός σας. Δεν είναι κακό, εάν έχετε κάνει λάθος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μένα το λέτε;

ΒΛΑΧΟΣ: Μάλιστα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς.

ΒΛΑΧΟΣ: Κακό είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Γιατί θεωρώ ότι ίσως να είμαι και εξαίρεση κυβερνητικού εκπροσώπου που έχει έρθει τρεις φορές ενώπιόν σας και έχει ζητήσει συγνώμη για λάθη. Θυμάστε πολλούς να το έχουν κάνει στη θέση μου;

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Αλλά, λέω για μια ακόμη φορά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα, λοιπόν, ποια ήταν η κρίση που είχα κάνει τότε.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε χθες ότι οι συζητήσεις γύρω από το θέμα των ναυτικών μπορεί να γίνονται εβδομάδες, μήνες και δεν είναι το θέμα όποτε βγαίνει στη δημοσιότητα. Πότε ενημερώθηκε ο κ. Καραμανλής για την πλήρη διάσταση του θέματος με τους ναυτικούς και τον κ. Κεφαλογιάννη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλα τα θέματα, όταν αυτά@

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εν τη γεννέσει τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν αυτά γεννώνται ή κρίνεται σκόπιμο από τους υπουργούς ότι πρέπει να φθάσουν στο επίπεδο του Πρωθυπουργού.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στην προκειμένη περίπτωση πότε έκανε ο κ. Κεφαλογιάννης την ενημέρωση στον κ. Καραμανλή; Από την αρχή, εδώ και μήνες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μήπως θυμάστε ποια στάση είχε κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στην αντίστοιχη επιστράτευση που είχε κηρύξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2002, και αν είχε καταγγείλει τότε την κίνηση αυτή; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο επιστρατεύσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι τελευταίες τρεις ερωτήσεις, πλην αυτής του κ. Σαραντάκου, φαντάζουν ως τεστ μνήμης. Δεν ήρθα εδώ για να υποβληθώ σε τεστ μνήμης. Κάνετε τα σχόλιά σας και τις κρίσεις σας. Ήρθα ενώπιόν σας για να αναλύσω την κυβερνητική πολιτική, να σας πω που στηρίχτηκε αυτή η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση, να αναλύσω τα αιτήματα, να πω τις θέσεις της κυβέρνησης. Βεβαίως υποκείμενο κρίσεως είμαστε και εγώ και η κυβέρνηση και όλοι μας.

ΒΛΑΧΟΣ: Χθες, στο πιο θεσμικό μέσο, που είναι η Βουλή, αποκαλύφθηκε το εξής: Στις 25 Ιανουαρίου η Vodafone ενημερώθηκε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, φρόντισε να καθαρίσει τα τηλεφωνικά κέντρα από τα οποία δεν γινόντουσαν υποκλοπές. Τα δύο τηλεφωνικά κέντρα, από τα οποία γινόντουσαν υποκλοπές δεν τα καθάρισε. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε στις 10 Μαρτίου και αφού είχε υπάρξει η αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone. Ερώτηση: Θα καλύπτεται για πολύ καιρό ακόμη πίσω από τη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση ή θα πρέπει να κάνει κάτι, για να υπάρξει ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης στο μέγα, αυτό, θέμα των υποκλοπών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλλον είναι ασαφής η ερώτηση ή αν την κατάλαβα καλά, επικίνδυνη. Αν εννοείτε να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη δεν θα το κάνουμε. Δεν το κάναμε ποτέ και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Σε κάθε περίπτωση όμως, μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι όποια νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας και όποια νέα στοιχεία βρίσκει η Δικαιοσύνη, είναι επισφράγιση της απόφασης της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή, να οδηγήσει αυτό το θέμα στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση θα είναι η πρώτη που θα χαρεί, όταν αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια στη δημοσιότητα. Γιατί άλλωστε, η κυβέρνηση ήταν θύμα αυτής της άθλιας υπόθεσης των υποκλοπών.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Όμως, αυτό το νέο στοιχείο ότι υπήρχαν πληροφορίες από τις 25 Ιανουαρίου, αυτό πότε το έμαθε η κυβέρνηση; Χθες που ακούστηκε στη Βουλή ή το ξέρατε και τις προηγούμενες ημέρες; Το ξέρατε πριν από την ανακοίνωση της υπόθεσης, το μάθατε μετά; Γιατί είναι πολύ σημαντικό στοιχείο αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπαμε εκείνη την ημέρα -και στη συνέχεια για πολλές ημέρες εδώ- τα γεγονότα όπως τα μάθαμε και με τις ημερομηνίες που τα μάθαμε. Υπάρχει ήδη απάντηση μέσα στο ερώτημά σας, από εκείνες τις συνεντεύξεις που έχουν δοθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς δώσατε εντολή -εννοώ η κυβέρνηση- στον κ. Κορωνιά να μην ενημερώσει την ΑΔΑΕ, γιατί είναι θέμα ύψιστης εθνικής ασφάλειας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η μόνη εντολή που δόθηκε από τον Πρωθυπουργό στους υπουργούς ήταν να κινηθούν ώστε η Δικαιοσύνη να ενημερωθεί απολύτως, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και εν συνεχεία να κάνει την έρευνά της. Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή -έχει ανακοινωθεί άλλωστε αυτό από την πρώτη ημέρα- ήταν να δοθεί η υπόθεση στη δημοσιότητα από την ίδια την κυβέρνηση όταν ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση. Ουδέν άλλο έγινε πέραν αυτού που σας λέω.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν ενημερώσατε την ΑΔΑΕ τότε, την ανεξάρτητη αρχή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ερωτηθεί πολλές φορές για το θέμα, δεν θα το ξανααπαντήσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, είναι σημαντικό αυτό, με το πνεύμα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπερκείμενη αρχή που λέγεται εκτελεστική εξουσία, ενημερώθηκε και απευθύνθηκε σε μια άλλη εξουσία, από τους τρεις βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας, τη Δικαιοσύνη. Το έχω ξαναπεί, μην το επαναφέρετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα με έμμεσο τρόπο επιβεβαιώνετε ότι εσείς είπατε στον κ. Κορωνιά «μην πείτε τίποτε διότι έχουμε μεθοδεύσει αυτή τη διαδικασία». Αυτό μας λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Από πού προκύπτει αυτό; Δεν καταλαβαίνω. Προφανώς έρχεστε να βγάλετε ένα αυθαίρετο συμπέρασμα και μετά κάνετε δυο ερωτήσεις, παίρνετε άλλες απαντήσεις, αλλά το συμπέρασμα παραμένει. Όχι, δεν προκύπτει αυτό από την απάντησή μου.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, είπε ψέματα ο κ. Κορωνιάς, αυτό μας λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τι είπε, ούτε θα ασχοληθώ εγώ, με το τι έχει πει ο κάθε ένας εμπλεκόμενος στην υπόθεση αυτή. Την κυβέρνηση αυτό το οποίο την ενδιαφέρει, είναι να βγει όλη η αλήθεια στο φως. Και σας επαναλαμβάνω: Η κυβέρνηση θα είναι η πρώτη που θα χαρεί να βγει όλη η αλήθεια στο φως, καθόσον η κυβέρνηση και πρωτίστως ο Πρωθυπουργός, ήταν θύμα αυτής της άθλιας υπόθεσης των υποκλοπών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ, αν έχει εξαντληθεί το θέμα με την Vodafone θα πάω σε ένα άλλο θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε να ρωτήσετε, ρωτήστε κ. Παλαιολόγε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θέλω να ρωτήσω για το θέμα της πτώσης του ελικοπτέρου. Σύμφωνα με κάποιο δημοσίευμα εφημερίδας, ο Αρχηγός Στρατού όταν έφτασε στον τόπο του δυστυχήματος, φέρεται να είπε παρουσία μαρτύρων, σχολιάζοντας όλη αυτή την ιστορία «εντάξει, αυτά συμβαίνουν, γι` αυτό άλλωστε αυτοί@», δηλαδή οι πιλότοι, «@παίρνουν τόσα λεφτά με το πτητικό επίδομα».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός στο να σχολιάζω πράγματα τα οποία μου μεταφέρονται, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας και στο πρόσωπο όλων των συναδέλφων σας. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι, το οποίο μου μεταφέρετε ότι γράφει κάποια εφημερίδα πως ειπώθηκε ή δήθεν ειπώθηκε. Θεωρώ αδιανόητο να έχει ειπωθεί από τον οποιοδήποτε μια τέτοια αναφορά.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο Αρχηγός Στρατού φέρεται να@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι για μένα είναι αδιανόητο να έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Πότε θα γίνει το ΚΥΣΕΑ και οι κρίσεις των αξιωματικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι περισσότερο να σας ανακοινώσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε λοιπόν, αναφερόμενος στον κ. Κορωνιά «καθένας ότι λέει». Μα ο κ. Κορωνιάς ήταν ο αποκλειστικός συνομιλητής της κυβέρνησης επί 11 μήνες. Με αυτόν συνομιλούσατε από τις 10 Μαρτίου, με αυτόν ανταλλάσατε στοιχεία, από αυτόν πήρατε τον κατάλογο με τα ονόματα που παρακολουθούσαν, δεν τον δώσατε τον κατάλογο πουθενά αλλού, για να διευκρινιστεί αν λέει αλήθεια ο κ. Κορωνιάς, αν έχει παραποιήσει τον κατάλογο, αν έχει προσθέσει ονόματα ή αν έχει αφαιρέσει ονόματα και εσείς οι τρεις υπουργοί, βγήκατε με αυτόν τον κατάλογο που ο «κάθένας» -όπως είπατε τον κ. Κορωνιά- δηλαδή ο κ. Κορωνιάς σας τον έδωσε και τον ανακοινώσατε. Άρα ο κ. Κορωνιάς δεν είναι ο «κάθένας». Είναι ένας συνομιλητής σας. Όταν λέει λοιπόν ότι «κάποιος μου έδωσε την εντολή να μην το ανακοινώσω στην ΑΔΑΕ, γιατί είναι υψίστης εθνικής σημασίας θέμα», μόνο ένας άνθρωπος μπορούσε να το πεί, μια πλευρά: Η κυβέρνηση, κανένας άλλος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν και άκομψα διατυπωμένη, εκτιμώ την προσπάθεια «γκαιμπελικού» χαρακτήρα να προσάψει στην κυβέρνηση αυτό το οποίο προσπάθησε να προσάψει. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, μίλησε με τη Δικαιοσύνη, μίλησε στη Δικαιοσύνη και δεν υπήρξε συνομιλητής κανενός άλλου, ούτε προνομιακού ούτε μη προνομιακού. Η Δικαιοσύνη είχε από την πρώτη στιγμή το λόγο, συνεχίζει να έχει το λόγο και θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Για ποιόν ήταν ο χαρακτηρισμός κ. Εκπρόσωπε;

ΒΛΑΧΟΣ: Ποια είναι η ερώτηση «γκαιμπελικού» χαρακτήρα, μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ήταν για την ερώτηση ή για τον κ. Κορωνιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν για την ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ δηλαδή είμαι ο Γκαίμπελς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρθηκα σε ερώτηση «γκαιμπελικού χαρακτήρα».

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα είμαι ο Γκαίμπελς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα, ότι κάνατε μια προσπάθεια. Δεν ξέρω αν θέλετε. Εάν είναι το πρότυπό σας@Να σας το ευχηθώ εάν το θέλετε. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΒΛΑΧΟΣ: Συγνώμη, θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Εμείς ερχόμαστε εδώ να κάνουμε μια ερώτηση. Μπορεί να μην σας αρέσει. Αλλά είναι δυνατόν ένας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να μας βρίζει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν κάνατε ερώτηση. Ίσως να μην το καταλάβατε, αλλά προσάψατε βαριά κατηγορία στην κυβέρνηση. Όταν λοιπόν προσάπτετε βαριά κατηγορία στην κυβέρνηση, αντί ερωτήσεως, θα πάρετε και το σχόλιο στην ερώτηση που κάνατε.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι κατηγορία προσήψα στην κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν μιλάτε για «προνομιακό συνομιλητή», σε μια υπόθεση για την οποία γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδωσε εντολή στη Δικαιοσύνη να ασχοληθεί αυτή -και μόνον αυτή- και έρχεστε και μου λέτε ότι η κυβέρνηση ήταν συνομιλητής επί 11 μήνες του Διευθύνοντος Συμβούλου μιας ιδιωτικής εταιρείας η οποία παρακολουθούσε τον Πρωθυπουργό, αυτό τι θεωρείτε; Ότι περιποιεί τιμή στην κυβέρνηση;

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς δεν μας το είπατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ πολύ. Όταν διατυπώνετε μια ερώτηση, σκεφτείτε τι έχετε πει και εν συνεχεία να έρθετε να με εγκαλέσετε, γιατί χαρακτηρίζω «γκαιμπελικού» χαρακτήρα, την προσπάθεια την οποία κάνετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς ο ίδιος παραδεχτήκατε ότι τον κατάλογο αυτό σας τον έδωσε ο κ. Κορωνιάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς. Υπάρχει άλλη ερώτηση;

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, με συγχωρείτε. Δεν θα το αφήσετε έτσι αυτό να περάσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε πάρει απάντηση κύριε. Δεν θα πάρετε άλλη απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Εδώ ερχόμαστε να κάνουμε ερωτήσεις. Δεν μπορείτε να μας βρίζετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε κάνει ήδη πάρα πολλές ερωτήσεις κύριε. Μπορείτε να κάνετε όσες θέλετε@

ΒΛΑΧΟΣ: Είμαι πολύ μεγαλύτερος και πολύ περισσότερα χρόνια στη δημοσιογραφία από εσάς. Δεν μπορείτε να με βρίζετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα πάλι, συγχέετε τα πράγματα. Δεν είμαι εδώ ως δημοσιογράφος. Είμαι απέναντί σας ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Αν συγχέετε τα πράγματα, είναι δικό σας πρόβλημα, δεν είναι δικό μου. Κάνατε ερώτηση, πήρατε απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Όχι ως υβριστής μας. Εσείς είστε υβριστής μας. Μας βρίζετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό, κύριε.

ΒΛΑΧΟΣ: Κάναμε μια ερώτηση, και λέτε ότι είναι «γκαιμπελικού» χαρακτήρα η ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό.

ΒΛΑΧΟΣ: Καλά, όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους, βέβαια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση. Κύριε Κυρίτση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είπατε ότι μια εταιρεία παρακολουθούσε τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι σαφές ότι αυτή η εταιρεία είχε μέσα στο λογισμικό της ένα σύστημα παρακολούθησης; Το ποιος έκανε την παρακολούθηση θα το αποδείξει η Δικαιοσύνη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 22 February 2006 - 16:05:13 UTC