Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-02-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο το πρωί, στις 11.00, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα που αφορούν το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα λιμάνια και την αδυναμία που υπάρχει να μεταφερθούν τα ευπαθή προϊόντα σε αγορές στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο εξωτερικό από την Κρήτη, θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει οχηματαγωγά και άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των παραγωγών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, έχει ζητήσει από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να επιτρέψει έστω ένα πλοίο από κάθε λιμάνι, στη λογική ότι όποτε γίνεται απεργία, σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο, υπάρχει πάντοτε από τους ίδιους τους απεργούς πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα αυτό, το οποίο δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αφορά συνολικά τον τόπο. Αφορά, όχι μόνο τους εργαζόμενους στον ναυτικό κλάδο, αλλά και τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων -όπως επισημάνατε- τα οποία είναι ευπαθή και αυτή τη στιγμή, όντως, καταστρέφονται από τις μεγάλες καθυστερήσεις που δημιουργούνται λόγω της απεργίας. Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος είναι ήδη σε επαφή με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Θέλω να σας πω ότι τα θεσμικά αιτήματα, τα οποία έχει υποβάλλει η ΠΝΟ, έχουν σχεδόν όλα πραγματοποιηθεί. Εκείνο που απομένει -και είναι σημαντικό βεβαίως, δεν το θεωρώ ήσσονος σημασίας- είναι το ζήτημα των οικονομικών αιτημάτων, για τα οποία γίνονται ήδη συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες σε πολλές συναντήσεις του αρμόδιου υπουργού, καθώς και συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω να ξανασκεφθεί η ΠΝΟ -γιατί ήδη έχει απορρίψει το αίτημα- να επιτρέψει τον απόπλου έστω ενός πλοίου από κάθε λιμάνι για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων, αλλά και για την εξυπηρέτηση ορισμένων αναγκών που είναι έκτακτες. Υπήρξε, για παράδειγμα, ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ελικόπτερο του στρατού για να μεταφερθούν ασθενείς. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται και σε αυτή την περίπτωση να δείξουν -όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι σε όλους τους άλλους τομείς- αυτή την πρόθεση, δηλαδή, να λειτουργήσει το σύστημα των θαλάσσιων επικοινωνιών με προσωπικό ασφαλείας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σε περίπτωση που επιμείνει στην άρνησή της η ΠΝΟ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε όλα τα θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με έκτακτες ανάγκες, θα αντιμετωπίζονται. Και κάτω από τον τίτλο «έκτακτες ανάγκες», αυτό που θέτω, αυτή τη στιγμή, είναι ζητήματα που αφορούν ανθρώπινες ζωές.

ΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, καταλαβαίνω ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που σας λέω ξεκάθαρα, αυτή τη στιγμή, είναι ότι αναφέρεται σε ανθρώπινες ζωές. Άρα, λοιπόν, δεν βγαίνει το συμπέρασμα που διατυπώσατε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία, ως αντιπολίτευση, αποδοκίμαζε την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, να στρέφεται, δηλαδή, μια κοινωνική ομάδα εναντίον άλλης. Τώρα, βλέπουμε στην περίπτωση της απεργίας των ναυτεργατών, να την υιοθετεί και να την αντιγράφει. Πώς το σχολιάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμβαίνει αυτό. Διότι, όπως είδατε, ήμουν πολύ προσεκτικός στη διατύπωση της πρότασης της κυβέρνησης, δηλαδή να αφεθεί ένα πλοίο από κάθε λιμάνι. Αυτό δεν εμπεριέχει παραλογισμό. Πολύ περισσότερο που είναι σύνηθες από την πλευρά του εργατικού κινήματος, όταν απεργούν οι εργαζόμενοι, να φροντίζουν οι ίδιοι για την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας. Και αυτό το φροντίζουν, έχοντας κοινωνική ευαισθησία -δεν λέω ότι λείπει από τη συγκεκριμένη ομάδα- αλλά εθιμικώ δικαίω, αυτό ισχύει επί χρόνια. Φαντάζομαι εσείς θα με ρωτούσατε εάν συνέβαινε το αντίθετο, γιατί δεν φροντίσαμε για ορισμένες άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που αυτή τη στιγμή πλήττονται, για το τι δηλαδή κάνει η κυβέρνηση γι αυτές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε για έκτακτες ανάγκες και μιλάτε για ανθρώπινες ζωές. Τώρα, σαπίζουν προϊόντα, πολλά προϊόντα, τα οποία είναι προς εξαγωγή ή και για την Αθήνα που έρχονται από την Κρήτη. Τι θα γίνει τώρα με αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο. Ήδη, έχω πει ότι υπάρχει μια πρόταση της κυβέρνησης, η οποία είναι και παράκληση προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να ξανασκεφθεί αυτό το θέμα που αναφέραμε στην αρχή της συζήτησής μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την πρόταση την απέρριψαν. Τι θα γίνει; Θα σαπίσουν τα προϊόντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ελπίζω να υπάρξει και δεύτερη πιο ώριμη σκέψη στο ζήτημα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είδα ότι υπάρχουν στα λιμάνια και κάποια μεγάλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Θα χρησιμοποιηθούν αυτά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο. Μόνο αυτό που σας είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί άκουσα ότι θα μεταφερθούν από τη Σούδα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα. Θα γίνει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνει την πρόταση στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ώστε να επιτρέψει να κινηθεί ένα πλοίο από κάθε λιμάνι, προκειμένου να λυθούν τα πολύ επείγοντα προβλήματα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη αφορά την επιστολή που έστειλε η ΔΑΚΕ. Τη γνωρίζετε; Έχει στείλει μια επιστολή στην οποία αναφέρει το ενδεχόμενο ή το πιθανό κίνδυνο να υπάρχουν έντονες κοινωνικές εκρήξεις. Μπορείτε να μας το σχολιάσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Όπως γνωρίζετε, όμως, σέβομαι το συνδικαλισμό και δεν σχολιάζω κινήσεις συνδικαλιστών.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Και η δεύτερη ερώτησή μου αφορά την επίσκεψή σας στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το είχατε τάξει αυτό, ενόψει καθόδου σας στη Β` Αθηνών ή ενόψει της παραμονής σας στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ήδη κάνει δύο υποθέσεις. Και οι δύο υποθέσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ήταν μια καθαρά προσωπική ιδιωτική επίσκεψη.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, πόσο προβληματίζουν την κυβέρνηση οι απεργιακές κινητοποιήσεις; Υπάρχει μια κλιμάκωση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο κάθε κυβέρνηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, εάν είναι με την έγκριση του Πρωθυπουργού η απόφαση του κ. Σουφλιά να αποχαρακτηρίσει 360 νεοκλασικά κτήρια του Πειραιά, δηλαδή να γκρεμιστούν για να χτιστούν πολυκατοικίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήδη έχει υπάρξει απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία. Δεν είμαι, όμως, απολύτως βέβαιος. Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ περισσότερο και να σας δώσω μια απάντηση έως το απόγευμα. (Έχουν γίνει δηλώσεις από τον αρμόδιο υπουργό).

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η κάθοδος, που ανακοινώθηκε, του κ. Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη για να διεκδικήσει το Δήμο, σας προβληματίζει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 20 February 2006 - 14:05:09 UTC