Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 15 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-02-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Θα ξεκινήσω με ένα σχόλιο για τα όσα άκουσα να λέει σήμερα ο κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ: «Οι κραυγές της ισοπέδωσης και οι κορώνες του ανεύθυνου λαϊκισμού δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Το γεγονός, δηλαδή, ότι το ΠΑΣΟΚ και ως αντιπολίτευση παραμένει πάντοτε προσκολλημένο στο κυβερνητικό του παρελθόν, σε νοοτροπίες συντηρητικές, σε πρακτικές αδιέξοδες που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν και που τα αποτελέσματά τους τα πλήρωσαν και τα πληρώνουν ακόμη οι Έλληνες πολίτες. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται την ανάγκη των αλλαγών, γι` αυτό και στηρίζουν τις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, όπως λένε οι πληροφορίες τις οποίες θα σας παρακαλούσα να αποδεχτείτε γιατί είναι επιβεβαιωμένες, διατείνεται και επιμένει ότι είστε το πρόσωπο το οποίο εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό την αποπομπή του. Θα ήθελα σας παρακαλώ να κάνετε ένα σχόλιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν κάνω σχόλια για πληροφορίες γενικώς και αορίστως. Ακόμα και συγκεκριμένες δηλώσεις να υπήρχαν, θα σας έλεγα ότι σέβομαι τις δηλώσεις όλων των συναδέλφων. Σε κάθε περίπτωση, σας παρακαλώ πολύ να θυμηθείτε αυτό το οποίο πολλές φορές επαναλήφθηκε σε αυτή την αίθουσα: Ο ανασχηματισμός και κάθε ανασχηματισμός ήταν και παραμένει προνόμιο του εκάστοτε Πρωθυπουργού. Ας μην υποτιμούμε, λοιπόν, τον Πρωθυπουργό και τις επιλογές του.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος σήμερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ALPHA» είπε ότι η μετακίνηση του κ. Βουλγαράκη από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν επιβεβλημένη και άφησε και αιχμές μάλιστα κατά του κ. Βουλγαράκη, λέγοντας ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά θα πρέπει και να φαίνεται. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι` αυτό. Ήταν πράγματι επιβεβλημένη η μετακίνηση του κ. Βουλγαράκη; Ο κ. Σπηλιωτόπουλος προχώρησε ακόμη περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν πίστευε ότι θα μπει στο κυβερνητικό σχήμα, γιατί είναι κομμένος από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και σε αυτή την ερώτηση «ταιριάζει γάντι» η προηγούμενη απάντησή μου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα θεσμών και καταστρατήγησης της λαϊκής εντολής. Όταν ο κ. Παλαιοκρασσάς βγήκε βουλευτής και τον βάλατε στη ΔΕΗ με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να τον διώξετε, τώρα η κ. Μπακογιάννη βγήκε για μια τετραετία Δήμαρχος Αθήνας και της ζήτησε ο Πρωθυπουργός να γίνει υπουργός. Δεν είναι αυτό καταστρατήγηση της λαϊκής εντολής και δεν σημαίνει ότι γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τους θεσμούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει και για το θέμα Παλαιοκρασσά. Για το θέμα δε της κ. Μπακογιάννη, επίσης, θέλω να σας θυμίσω ότι στο σχολιασμό που έκανα μόλις προχθές, ανέφερα «τώρα που πλησιάζει η ολοκλήρωση της θητείας». Θεωρώ ότι δεν ισχύει αυτό το οποίο λέτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε, η θητεία της λήγει 31 Δεκεμβρίου. Εμένα με ενδιαφέρουν οι θεσμοί. Δεν έχετε απαντήσει για το θέμα του κ. Παλαιοκρασσά. Δεν αναφέρομαι στους λόγους που απομακρύνθηκε. Μέσα στα δύο χρόνια της θητεία σας έχετε δύο φορές καταστρατηγήσει τη λαϊκή εντολή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι έχω απαντήσει. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αυτή, τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης, σέβονται τους θεσμούς και αυτό το έχουν αποδείξει. Άλλοι είναι εκείνοι που επιτίθενται κάθε τόσο στους θεσμούς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μέρα ανασχηματισμού χθες, αλλά την ίδια ημέρα κοινοποιήθηκε εγκύκλιος για τις ΔΕΚΟ που παγώνει τους μισθούς και επιβάλλει ελαστικές σχέσεις στους νεοπροσλαμβανόμενους. Την ίδια ημέρα ο κ. Αλογοσκούφης υποσχέθηκε φορολογικές απαλλαγές και κίνητρα στην ιδιωτική ασφάλιση, ενώ ταυτόχρονα με τον κ. Τσιτουρίδη αποφάσισαν να επιταχύνουν το διάλογο για το ασφαλιστικό με τις ευλογίες του ΣΕΒ. Αυτός είναι ο στόχος του ανασχηματισμού στην πράξη; Δηλαδή, να μην αφήσει τίποτα όρθιο η κυβέρνηση από τις κατακτήσεις των εργαζόμενων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον ανασχηματισμό έχει κάνει εκτενές σχόλιο-δήλωση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, είναι θέσεις τις οποίες έχει εξηγήσει ο κ. Αλογοσκούφης. Δηλαδή, έχει αναφερθεί δημοσίως και για το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης που είπατε, αλλά και γενικότερα για τα ασφαλιστικά ζητήματα, έχουμε κάνει, πολλές φορές, συζήτηση εδώ. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο. Μάλιστα, ο κ. Αλογοσκούφης, που σε λίγη ώρα δίνει συνέντευξη, είμαι βέβαιος ότι θα ερωτηθεί από συναδέλφους σας για ό,τι υπάρχει στην επικαιρότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το νόημα της ερώτησης ήταν ότι σκληραίνουν τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης επί το αντιλαϊκότερο και μοιάζει πιο πολύ με τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο ξεκίνησε η κυβέρνηση ως έργο, πριν από περίπου δύο χρόνια, το οποίο συνεχίζει και θα συνεχίσει, είναι να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες να ζήσουν ακόμη καλύτερες ημέρες σε ακόμη καλύτερες συνθήκες. Αυτό συμβαίνει με όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες, εν τέλει, καταλήγουν σε θετικά αποτελέσματα για τον πολίτη. Όταν φεύγουμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος -οι οποίες δημιουργούσαν προβλήματα, λειτουργούσαν ως τροχοπέδη, είτε ήταν στο περιβάλλον των ΔΕΚΟ, είτε ήταν γενικότερα στη δημόσια διοίκηση- και προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις αντίστοιχες με αυτές που έγιναν σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και χρόνια, μάλλον βλέπουμε προς τα μπροστά. Κοιτάμε στο μέλλον και δεν μένουμε αγκυλωμένοι σε ένα παρελθόν που απέδειξε μέχρι τώρα ότι είχε να δώσει μόνο προβλήματα στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία και στην καθημερινότητα του πολίτη.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι απαντάτε στο αίτημα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω κάνει, ήδη, μια δήλωση από προχθές, παρότι νομίζω ότι δεν υπάρχει αίτημα για εκλογές.

ΒΛΑΧΟΣ: Το είπε σήμερα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Άκουσα πολύ καλά τι είπε ο κ. Παπανδρέου. Σε κάθε περίπτωση, θα σας θυμίσω αυτό που του είπε ο κ. Καραμανλής στη Βουλή. Ήταν μια παροιμία περί του λαγού που έσειε μια φτέρη.

ΒΛΑΧΟΣ: Πιστεύετε ότι φοβάται, δηλαδή, τις εκλογές; Αυτό μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν ξέρω εάν επηρεάσατε ή όχι τον κ. Καραμανλή για να διώξει τον κ. Παναγιωτόπουλο. Πάντως του τη ρίχνετε και σήμερα. Του λέτε, δηλαδή, ότι με αυτά που λέει υποτιμά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Άρα, τον φέρνετε αντιμέτωπο με τον κ. Καραμανλή, εάν συνεχίσει να μιλά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είδατε, δεν απάντησα σε κανένα συγκεκριμένο σχόλιο. Έκανα μια γενική τοποθέτηση. Άλλωστε, ξεκινώντας αυτή την ωραία συζήτηση που έχουμε εδώ στο briefing πολλές φορές, είδατε ότι τοποθετήθηκα με κάτι που και στο παρελθόν πολλές φορές ανέφερα: Ο ανασχηματισμός είναι προνομία του Πρωθυπουργού.

ΒΛΑΧΟΣ: Και προσθέσατε «ας μην υποτιμούμε τις επιλογές και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό». Ποιος τον υποτιμά; Εμείς ή ο κ. Παναγιωτόπουλος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να απαντήσω τίποτε περισσότερο. Θεωρώ ότι ήδη έχω απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες εσείς είστε εξαφανισμένος από την επικαιρότητα. Προφανώς, έχετε χρησιμοποιήσει τον ανασχηματισμό για να αποφύγετε τις απαντήσεις στο θέμα των υποκλοπών και των εξελίξεων στο θέμα της αυτοκτονίας. Μήπως το γεγονός ότι δεν σχολιάζετε, απέχετε από αυτή την επικαιρότητα, επιβεβαιώνει αυτό που λέει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, βγάλατε ένα συμπέρασμα που απέχει της πραγματικότητας. Καθημερινά έχουμε συνάντηση. Δεν υπάρχει κανενός είδους λογική σε αυτό που λέτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε κάνει κάποια δήλωση τα τελευταία δύο 24ωρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν θέλετε να κάνω μια δήλωση ανά μία ώρα για το θέμα των υποκλοπών, δεν θα σας κάνω το χατίρι.

ΒΛΑΧΟΣ: Τα τρία 24ωρα όμως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να μιλήσουμε, όμως, γενικά για τις υποκλοπές. Έχουν γίνει τόσες πολλές ερωτήσεις και έχουν δοθεί τόσες πολλές απαντήσεις σε αυτήν την αίθουσα που το τελευταίο που θα περίμενα να ακούσω ήταν αυτό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω από την καρδιά μου, γιατί μου δίνετε μία ευκαιρία να πω κάτι για τις υποκλοπές: Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, το οποίο έχει ξεπεράσει κάθε όριο επιστημονικής φαντασίας. Θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Θέλω, απευθυνόμενος σε εσάς και δι` υμών στους Έλληνες πολίτες, να σκεφτείτε όσοι παρακολουθείτε αυτή την ώρα και όσοι μπορεί να ακούσουν τη δήλωσή μου, τι θα είχε συμβεί εάν παρακολουθείτο όχι ο Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός-μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάποιος συνεργάτης Πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ. Θα είχε ηρωοποιηθεί. Θα είχε αρχίσει ένας επαναστατικός αγώνας. Θα είχαν γίνει δηλώσεις περί δεν ξέρω και εγώ ποιων αγνώστων εχθρών που παρακολουθούν κ.λπ. Εδώ παρακολουθείται ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, παρακολουθούνται υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και -ούτε λίγο ούτε πολύ- κάποιοι μας ζητάνε και τα ρέστα. Μας κατηγορούν και από πάνω. Αυτό είναι μια πολιτική επισήμανση, γιατί δεν μπορεί να είναι κοινωνιολογική. Πιστεύω ότι η κοινωνία καταλαβαίνει πολύ καλά και βγάζει τα δικά της συμπεράσματα. Είναι μια πολιτική επισήμανση για ορισμένους που προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μα, δεν σας κατηγορούν ότι εσείς βάλατε τους κοριούς και παρακολουθούσατε άλλους. Για ανικανότητα να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και να τη διερευνήσετε σας εγκαλούν. Για το ότι έγινε επί των ημερών σας και εσείς τώρα το αντιστρέφετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν ανάφερε κανείς την κατηγορία που λέτε. Σε κάθε περίπτωση, θα χαρακτήριζε όποιον την είπε. Εκείνο το οποίο επαναλαμβάνω -και το επαναλαμβάνω έχοντας πλήρη συνείδηση του τι σας λέω και σας παρακαλώ να το ξανασκεφτείτε- είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση, μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία παρακολουθείται ενώ παρακολουθείται και ο Πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Και λέω: Φαντάσου, Έλληνα πολίτη, να παρακολουθείτο Πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Θα είχαν σηκωθεί τα πάνω-κάτω σε αυτό τον τόπο. Εδώ παρακολουθείται ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός που είναι και μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Και επειδή είναι Νέα Δημοκρατία -και προφανώς και σε κάποιους δεν αρέσει- έχουν λειτουργήσει διάφορα σύνδρομα, σύνδρομα παρελθόντος. Τα βλέπουμε. Τον κ. Παπανδρέου τον είδαμε. Προσπαθεί να βρει σανίδα εσωκομματικής σωτηρίας, αναβιώνοντας σύνδρομα παρελθόντος. Γιατί δεν μπορεί να σταθεί διαφορετικά στο δικό του εσωκομματικό πεδίο. Και φτάνουμε να επιτίθενται στον Πρωθυπουργό που παρακολουθείται, μόνο και μόνο επειδή είναι Νέα Δημοκρατία. Γιατί εάν ο Πρωθυπουργός που παρακολουθείται ήταν ΠΑΣΟΚ, βεβαίως, θα είχε γίνει ήρωας, επαναλαμβάνω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω σε ό,τι αφορά το θέμα της προμήθειας πολεμικών αεροσκαφών. Ισχύει ή όχι ότι 24ωρα πριν την αποπομπή του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο απελθών πλέον υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος, είχε υπογράψει επιπλέον παραγγελία για δέκα F-16 και αν αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με όσα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για την ενδεχομένη παραγγελία Eurofighter από την πλευρά της Ελλάδας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αυτό το οποίο λέτε. Είμαι βέβαιος όμως ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος, καθ` όλη τη διαδρομή του στο διάστημα των δύο χρόνων που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Αμύνης, έχει κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Όπως γνωρίζετε, δεν συνοδεύω τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι. Αν υπάρχει κάτι, θα ειπωθεί από τον αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό, όπως επίσης τον συνοδεύουν και συνάδελφοί σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω σε σχέση με τις υποκλοπές, για ποιο λόγο θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση όταν παρακολουθείται ο Πρωθυπουργός, κορυφαίοι Υπουργοί, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας. Δηλαδή, όλοι οι κρίσιμοι κρίκοι της κρατικής μηχανής παρακολουθούνται. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό δεν αποτελεί, γιατί δεν πρέπει να προβληματίζει τους Έλληνες πολίτες και γιατί δεν θα πρέπει να επικρίνουν την κυβέρνηση η οποία δεν θωρακίζει, πρώτα απ` όλα, τον εαυτό της.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να σας αδικήσω, αλλά όντως δεν καταλάβατε. Διότι καταρχάς, δεν ζήτησα συγχαρητήρια από κανέναν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι. Είπατε «μας επικρίνετε». Βεβαίως, και είναι λογικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεύτερον, έκανα μια πολιτική παρατήρηση, όπως είπα δύο φορές. Δεν απευθύνομαι στους δημοσιογράφους κάνοντας πολιτικές παρατηρήσεις, απευθύνομαι σε άλλα πολιτικά κόμματα, στο κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν. Και είπα μια αλήθεια, την οποία βλέπουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και έκανα μια εικασία, παρότι δεν συνηθίζω να εικοτολογώ στην αίθουσα αυτή, όπως γνωρίζετε, και αρνούμαι να απαντήσω σε ερωτήματα εικοτολογίας. Έκανα, λοιπόν, μια εικασία απευθυνόμενος στον Έλληνα πολίτη. Και θα επαναλάβω για τρίτη φορά: Φαντάσου Έλληνα πολίτη να παρακολουθείτο ο Πρωθυπουργός που θα ήταν του ΠΑΣΟΚ. Θα είχε γίνει ήρωας ο Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα παρακολουθείται ο Πρωθυπουργός που είναι της Νέας Δημοκρατίας και τον κατηγορούμε και από πάνω, αντί να δούμε το πώς λειτούργησε, εντός του θεσμικού πλαισίου, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη η οποία ερευνά την υπόθεση να δώσει το τελικό της αποτέλεσμα, να φτάσει κάπου, έχουμε -δεν το κάνουμε εμείς από την κυβέρνηση, κάποιοι το κάνουν- να αντιμετωπίσουμε εκείνες τις φωνές, τις κραυγές θα έλεγα, που στην προσπάθειά τους να βγουν από την πολιτική τους αφάνεια, δημιουργούν εντυπώσεις. Αυτό και τίποτα περισσότερο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν έχει ευθύνη η ηγεσία της ΕΥΠ, κάποιος για το γεγονός ότι δεν έχει θωρακιστεί η πυραμίδα της κρατικής εξουσίας από τέτοιου είδους φαινόμενα παρακολουθήσεων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υποστηρίζω πολλές φορές ότι το κράτος έχει συνέχεια. Και το υποστήριξα και στα καλά και στα άσχημα. Άλλοι είναι εκείνοι και σε άλλο κόμμα ανήκουν που θεωρούν ότι τα καλά τα έκαναν μόνοι τους και τα άσχημα τα κάνουν όλοι οι υπόλοιποι.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου, από την καρδιά μου, για την απάντηση που μου δώσατε, αλλά θέλω να σας πω το εξής: Υπάρχει καμιά αντικειμενική αρχή που έκανε την έρευνα και είδε ότι δεν παρακολουθείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλοι επιχειρηματίες και άλλοι πολιτικοί; Ο κατάλογος δόθηκε από τον κ. Κορωνιά σε σας, σε ένα δωμάτιο που ήσασταν από την πλευρά της κυβέρνησης το ένα μέρος και από την άλλη ο κ. Κορωνιάς και που δεν υπάρχει ένας αντικειμενικός κριτής για να πει ότι αυτός ο κατάλογος δόθηκε όπως είναι στην πραγματικότητα και δεν σβήστηκαν στη διάρκεια αυτής της συνάντησης κάποια ονόματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι έχω πει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε σχέση με τις καταγγελίες που έκανε ο κ. Αλαβάνος. Συνήθως απαντάτε στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν είδα καμία απάντηση αυτές τις μέρες στον κ. Αλαβάνο για τα 90.000 τηλέφωνα και για τη σύσκεψη που έκανε πρώην κυβερνητικό στέλεχος με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τα στοιχεία που έχει ο κ. Αλαβάνος. Φαντάζομαι ότι αν έχει κάποια στοιχεία, θα τα καταθέσει και στη δημόσια ζωή και βεβαίως θα τα αξιοποιήσει και η Δικαιοσύνη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προκάλεσε πάντως την κυβέρνηση να του απαντήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Μια ερώτηση επειδή δεν κατάλαβα την απάντηση που δώσατε. Σχετίζεται η μετακίνηση του κ. Βουλγαράκη στο υπουργείο Πολιτισμού με τους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση των υποκλοπών, ναι ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντηση που έδωσα ήταν ξεκάθαρη. Είπα ότι μια από τις προνομίες του Πρωθυπουργού είναι να επιλέξει ποιους θα τοποθετήσει και σε ποιες θέσεις ως Υπουργούς. Η κρίση είναι του Πρωθυπουργού. Δεν θα εξηγήσω την κρίση του Πρωθυπουργού.

ΧΙΩΤΗΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου έχει να κάνει με τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Δημόσιας Τάξης. Έχει φτάσει μια δικογραφία στη Βουλή αλλά ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί για το αν ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει ή όχι πολιτική ευθύνη για την προμήθεια των συστημάτων ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μαρκογιαννάκης χειρίστηκε αυτή την υπόθεση την οποία μας κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ. Έχει κάνει ήδη μια δήλωση στην οποία αναφέρει με σαφήνεια ότι δεν υπέστη καμία βλάβη το ελληνικό δημόσιο από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μια υπόθεση ανοιχτή ακόμα. Δεν έχει κλείσει, δηλαδή, η διαπραγμάτευση. Συνεχίζεται για να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Όντως, αφορά κάποια συστήματα ασφαλείας στο Λιμενικό Σώμα, αν δεν με απατά η μνήμη μου. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να είναι μεμπτό για την πορεία και τη διαχείριση που έγινε -το αντίθετο θα έλεγα- από την πλευρά του πρώην υφυπουργού Δημοσίας Τάξεως. Είναι συστήματα ασφαλείας τα οποία παραγγέλθηκαν και τα μόνα χρήματα, επίσης αν το γνωρίζω καλά το θέμα, που έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα, έχουν πληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πάντως, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαπραγμάτευση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την προσπάθεια ηρωοποίησης για το θέμα των υποκλοπών, δεν την απέφυγε και η κυβέρνηση, όταν δηλώνει ότι είναι στόχος και θύμα της υπόθεσης στην προσπάθειά της να πείσει ότι έχει κάθε λόγο για να λάμψει η αλήθεια. Κι όμως, δεν έχει κάνει τίποτα για να αποκαλύψει ποιοι την παρακολουθούσαν. Δεν έχει πει τίποτα στον ελληνικό λαό για να πει ποιοι ήταν οι δράστες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το «τίποτα» είναι μια δική σας εκτίμηση. Η δική μου γνώση, στην οποία σας έχουμε κάνει κοινωνούς, είναι ότι από την πρώτη στιγμή αυτή η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είμαι βέβαιος ότι θα γνωρίζετε πως η υπουργοποίηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη έφερε, υποβόσκει μια ανησυχία στον κυπριακό Ελληνισμό, σχετικά με την πολιτική την οποία θα τηρήσει από δω και πέρα στο Κυπριακό θέμα λόγω πρόσφατων δηλώσεών της επί του σχεδίου Ανάν. Ερωτώ: Θα ασκηθεί η ίδια εξωτερική πολιτική από την κ. Μπακογιάννη, αυτή που ακολούθησε μέχρι σήμερα ο κ. Μολυβιάτης και η ελληνική κυβέρνηση ή κάτι αναμένεται να αλλάξει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσα να σας παραπέμψω στην απάντηση που έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός σε ερώτηση συναδέλφου σας στο Βερολίνο. Εννοείται ότι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν καθορίζεται από πρόσωπα, αλλά κεντρικά. Και σε πολλές περιπτώσεις, όπως ξέρετε, η εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει ακόμη και με αλλαγές κυβερνήσεων. Υπάρχουν θέματα, όπως είναι τα εθνικά, στα οποία η προσέγγιση διαχρονικά παραμένει η ίδια.

ΒΛΑΧΟΣ: Να επανέλθω στο προηγούμενο ερώτημά μου. Στην περιβόητη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν από τη μια πλευρά ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος έφυγε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και πήγε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ήταν ο κ. Κορωνιάς, για τον οποίο η κυβέρνηση μόνο καλά λόγια έχει. Μου δίνετε την εντύπωση ότι τους ανταμείβετε. Άρα για κάποιο λόγο τους ανταμείβετε. Λέτε καλά λόγια για τον κ. Κορωνιά. Βάζετε τον κ. Βουλγαράκη από ένα Υπουργείο σε ένα άλλο Υπουργείο, δεν πήγε σπίτι του όπως πήγαν άλλοι υπουργοί, όπως ο κ. Σπηλιωτόπουλος ή ο κ. Παναγιωτόπουλος. Για ποιο λόγο; Έχει γίνει κάτι σ` αυτή τη συνάντηση; Έχει σχέση με το@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να αντερωτήσω λοιπόν: Για ποιο λόγο διαστρέφετε τα λεγόμενά μου;

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ; Δεν αναφέρομαι σε τίποτε δικό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή. Και έχουμε τοποθετηθεί σε μια σειρά υποθέσεων, πόσο μάλλον σε αυτή την υπόθεση. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, όπου και αν βρίσκεται. Σε ό,τι αφορά τα όποια πρόσωπα έχουν εμπλακεί, από όποιες εταιρείες -η εταιρεία είναι μια συγκεκριμένη- στην υπόθεση αυτή, η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα πάρει τις αποφάσεις της. Εμείς δεν επηρεάζουμε τη Δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη και να πούμε τι να κάνει. Αυτά τα έκαναν άλλοι. Πρώτον αυτό. Δεύτερον.

ΒΛΑΧΟΣ: Αναφέρεστε στον κ. Κορωνιά, προφανώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεύτερον: Ο κ. Βουλγαράκης είναι ένα σημαντικό στέλεχος της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, ένα πρόσωπο το οποίο χρημάτισε δύο χρόνια υπουργός Δημόσιας Τάξης και τώρα είναι υπουργός Πολιτισμού. Δεν αντιλαμβάνομαι αυτή την έμμεση, υποτιμητική θα έλεγα, κρίση την οποία κάνετε. Δεν συμφωνώ καθόλου μαζί σας.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Σε προηγούμενες απαντήσεις που έχετε δώσει, αλλά και σε μια σημερινή, μου δημιουργείται ένας προβληματισμός. Είπατε, σε σχέση με τις ευθύνες για τη θωράκιση από τις υποκλοπές, ότι το κράτος έχει συνέχεια. Άλλη φορά, μας έχετε πει ότι δεν μπορούμε να δούμε πόσο πίσω ήταν, ούτε και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να μας πει, πόσο πίσω έχουν ξεκινήσει οι υποκλοπές. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί οι υποκλοπές να είχαν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ερωτηθεί επ` αυτού. Θα μου επιτρέψετε να μην ξαναμπώ στο γαϊτανάκι των ιδίων ερωτήσεων με τις ίδιες απαντήσεις.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ρωτώ, εάν υπάρχει κάποια ένδειξη για το πότε ξεκίνησαν, επειδή δεν είναι σαφές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Έχω ερωτηθεί. Δεν έχει αλλάξει τίποτε από την τελευταία φορά που ρωτήθηκα και απάντησα. Ανατρέξατε σε ένα briefing της περασμένης εβδομάδας και θα βρείτε την απάντησή μου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σήμερα το «ΠΟΝΤΙΚΙ» δημοσιεύει ότι πέντε πράκτορες της ΕΥΠ έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για την υπόθεση των υποκλοπών. Θα ήθελα να ξέρω αν αληθεύει η πληροφορία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο θέμα που ανέφερε ο κ. Μποτσαράκος, έχετε προκληθεί και από το ΠΑΣΟΚ, μια και το κράτος έχει συνέχεια να αναφέρεται εάν υπήρχαν παρακολουθήσεις προηγουμένως ή όχι και πότε άρχισαν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΣΙΔΕΡΗΣ:Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν τα στοιχεία. Αφού υπάρχει η συνέχεια του κράτους, εάν υπήρχαν παρακολουθήσεις -και νόμιμες ακόμη- θα μπορούσατε να το ξέρετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν το έχει πει αυτό το ΠΑΣΟΚ, γιατί θα ήταν σαν να παραδέχεται το ΠΑΣΟΚ ότι κάτι γνώριζε τόσα χρόνια και το έκρυβε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι όπως μου το μεταφέρετε εδώ πάντως, είναι σαν κάτι να γνώριζε και το έκρυβε. Εν πάση περιπτώσει, εάν έχει κάποια στοιχεία το ΠΑΣΟΚ, γιατί να μην τα καταθέσει; Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να τα ακούσουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ωραία, σας μεταφέρω τι γίνεται. Βγήκαν στελέχη σας στα «παράθυρα» και έλεγαν: «Μα, οι παρακολουθήσεις είχαν ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ». Και ο κ. Αθανασάκης προκάλεσε την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής της συνέχειας του κράτους, να δώσει στοιχεία εάν οι παρακολουθήσεις είχαν αρχίσει από το ΠΑΣΟΚ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου λέτε κάτι άλλο τώρα. Έχω απαντήσει ήδη και το είπα και στον κ. Μποτσαράκο. Παρακαλώ να ανατρέξετε σε ένα briefing των περασμένων ημερών, για να δείτε τι έχω απαντήσει στο συγκεκριμένο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο, για ένα εσωτερικό έγγραφο που διακινεί η Διεύθυνση Διεύρυνσης της Commission και προτρέπει τους υπαλλήλους να ονομάζουν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, «Μακεδονία».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει προβεί ήδη σε δήλωση ο Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κουμουτσάκος, η οποία καλύπτει απολύτως την κυβέρνηση. Σας παραπέμπω σ` αυτήν.

ΣΚΑΛΚΟΣ: Η αναβολή συζήτησης για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση, λόγω ανασχηματισμού, στην Κυβερνητική Επιτροπή, σημαίνει και αναβολή των ημερομηνιών που λίγο έως πολύ είχατε ανακοινώσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν αλλάζει τίποτε, γιατί ούτως ή άλλως, όπως γνωρίζετε, από εκείνη την ημέρα, από την περασμένη Δευτέρα δηλαδή, η συζήτηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα προς την Κυβερνητική Επιτροπή. Δεν επρόκειτο να παρουσιαστεί κανένα νομοσχέδιο γιατί είναι ακόμη ανοιχτή η διαδικασία του διαλόγου.

ΒΛΑΧΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας εντοπίσετε τη χρονική στιγμή, που ο κ. Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς, ότι υπάρχει και μια αυτοκτονία στελέχους της Vodafone, την οποία ψάχνουμε να βρούμε εάν έχει σχέση ή όχι; Σε ποια χρονική στιγμή επισημάνθηκε στον Πρωθυπουργού ότι υπάρχει και αυτή η αυτοκτονία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο. Έχω ερωτηθεί και γι` αυτό το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, σ` αυτό δεν έχετε ερωτηθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση στο παρελθόν είχε αποκηρύξει -αν και όχι κατηγορηματικά- την ιδέα να μετατραπεί η χώρα σε ζώνη φθηνής εργατικής δύναμης. Και όμως, ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος της Εθνικής, ο κ. Αράπογλου, δήλωσε χθες στη Βουλή, ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η κατά κεφαλήν δαπάνη για τους τραπεζοϋπάλληλους, όταν οι αμοιβές κυμαίνονται από 700 έως 1200 ευρώ. Προφανώς, πάντως, ο κ. Αράπογλου, δεν εκφράζει προσωπική άποψη και πολύ περισσότερο δεν εκφράζει άποψη που να διαφωνεί με την κυβέρνηση. Γιατί δεν λέει ευθέως η κυβέρνηση ότι τα μεροκάματα και οι μισθοί είναι εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα; Πολύ περισσότερο που προχθές ο κ. Αλογοσκούφης, συμφώνησε με την οδηγία «Μπολκεστάιν».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν έχει συμφωνήσει ο κ. Αλογοσκούφης με καμία οδηγία «Μπολκεστάιν». Δεύτερον, η οδηγία «Μπολκεστάιν» έχει αλλάξει τόσο πολύ, που είναι σαν να μην υπάρχει πια. Τρίτον@

ΚΑΚΑΛΗΣ: Συμφώνησε. Έβγαλε ανακοίνωση και το Υπουργείο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τρίτον, γνωρίζετε την ανακοίνωση του κ. Αλογοσκούφη, που είναι αναλυτική και η οποία περιγράφει τις θέσεις της χώρας μας. Τέταρτον, ο κ. Αλογοσκούφης δίνει συνέντευξη Τύπου, αυτή την ώρα, επί όλων των θεμάτων οικονομικής φύσεως. Ας μην υποτιμούμε και τους συναδέλφους σας του οικονομικού ρεπορτάζ, να βγάλουν και αυτοί το ψωμί τους.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την άποψη του κ. Αράπογλου, εννοώ εγώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 16 February 2006 - 16:05:14 UTC