Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 15 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-02-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Η πληροφορία για επαφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, δημιουργεί απορίες και προκαλεί σκέψεις για το εάν το ΠΑΣΟΚ, εκτός από την προγραμματισμένη και δημόσια εμφανιζόμενη δραστηριότητά του, διαθέτει και δεύτερη δραστηριότητα, την οποία κρατά αθέατη. Το θέμα, ήδη, έχει καταγγείλει στη Βουλή και έχει υποβάλει ερωτήματα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Θα υποβάλω και εγώ ορισμένα ακόμη ερωτήματα:

-Εάν αληθεύει ότι η συνάντηση που έγινε από την κ. Παπανδρέου, υπεύθυνη του τομέα οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, με αρμόδιο επίτροπο για τα οικονομικά, έγινε και εάν αληθεύει ότι έγινε κατόπιν συνεννόησης του κ. Παπανδρέου.

-Τι σκοπό είχε;

-Αν υπάρχει κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες.

Τα ερωτήματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, τίθενται όχι ως έκφραση απλής απορίας, αλλά επειδή είναι καθαρά πολιτική κίνηση αυτό το ραντεβού και επειδή στο παρελθόν διακρίθηκαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην υπονόμευση θεμάτων. Θυμίζω μερικά παραδείγματα: Είχαμε τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομία και την απογραφή. Πήραν αποστομωτική απάντηση για την απογραφή και την αναγκαιότητα να γίνει. Θυμίζω επιστολή και παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκη, ο οποίος ζητούσε την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος για το βασικό μέτοχο. Ο κ. Παπανδρέου, λοιπόν, οφείλει να απαντήσει σήμερα ή ο ίδιος ή δια του εκπροσώπου του, εάν υπάρχει κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες σε ζητήματα εθνικής πολιτικής.

Θα υποβάλω και ένα δεύτερο ερώτημα στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Δεν γνωρίζω εάν παρακολουθεί τις ειδήσεις, εάν παρακολουθεί τηλεόραση, εάν παρακολουθεί τις δηλώσεις των στελεχών του, αλλά και πάλι σήμερα το πρωί ο κ. Πάγκαλος μίλησε για παράβαση καθήκοντος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του εισαγγελέα Πρωτοδικών. Δηλαδή, επιτέθηκε και πάλι σε λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Και ξαναρωτώ, δύο μέτρα και δύο σταθμά έχει το ΠΑΣΟΚ για τη Δικαιοσύνη; Δικαιοσύνη «a la carte» επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ; Η σιωπή του ΠΑΣΟΚ, η σιωπή του κ. Παπανδρέου, η σιωπή του εκπροσώπου του, είναι -αν μη τι άλλο- ένοχη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και ξεκινήσατε με το ΠΑΣΟΚ, χθες ακούστηκαν σκέψεις από κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ για κατάθεση πρότασης μομφής στην κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτή η υπόθεση των υποκλοπών μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία σύνδεση του ενός θέματος με το άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, με αυτά που είπατε στην αρχή με αυτή τη δήλωση για τις επαφές του ΠΑΣΟΚ με αξιωματούχους της KOMΙΣΙΟΝ θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ υπονομεύει την κυβέρνηση, υπονομεύει τη χώρα στο εξωτερικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ, όπως και κάθε κόμμα, έχει δικαίωμα να κάνει επαφές στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που γίνεται και εδώ και στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή αυτές δεν είναι προσωπικές επαφές για να κρατούνται μυστικές, οφείλει να τις ανακοινώσει. Υπό αυτή την έννοια έγινε το ερώτημα-καταγγελία -αν θέλετε- από εμένα, αλλά και από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Γιατί αυτή η σπουδή να αναφερθείτε στην επίσκεψη της κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες; Φοβάστε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν φοβάμαι τίποτα απολύτως. Εκείνο το οποίο, όμως, οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας, είτε βρισκόμαστε στην πολιτική, είτε σε οποιαδήποτε πλευρά της δημόσιας ζωής του τόπου, είναι να βλέπουμε τα πράγματα κατάματα. Να μην αποκρύπτουμε γεγονότα και να μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Επαναλαμβάνω ότι σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ, δια των στελεχών του στο πρόσφατο παρελθόν, είτε στο θέμα της απογραφής, είτε στο θέμα του βασικού μετόχου, έδειξε με την πολιτική του ότι δημιουργεί προβλήματα στην πολιτική της κυβέρνησης. Εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω το βαρύ όρο που χρησιμοποίησε συνάδελφός σας σε ερώτηση νωρίτερα, αλλά αναρωτιέται κανείς γιατί άραγε πρέπει να γίνονται εν κρυπτώ τέτοιες συναντήσεις; Τι σκοπό εξυπηρετούν; Υπάρχει μυστική ατζέντα; Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, θέλω να σας θυμίσω ότι ακούστηκαν πάρα πολλά, για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, για τις περίφημες τιτλοποιήσεις για παράδειγμα. Η κυβέρνηση δέχθηκε πάρα πολύ μεγάλη επίθεση. Δεν βλέπω πουθενά δημοσιότητα για το ότι οι τιτλοποιήσεις αυτές εγκρίθηκαν, όπως είχαμε συζητήσει πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί οφείλει να τις ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ τις συναντήσεις; Εσείς μας έχετε πει εδώ ότι μία σειρά συναντήσεων του Πρωθυπουργού ή άλλων στελεχών δεν θέλετε να τις ανακοινώσετε, γιατί αυτή είναι πρακτική. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ξαφνικά οφείλει να ανακοινώνει τις επαφές του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται για ποιες συναντήσεις μιλάμε. Εάν μιλάμε, για παράδειγμα, για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της χώρας με ένα δημοσιογράφο -γιατί εκεί ετέθη το θέμα, όπως θυμάστε πολλές φορές και απάντησα- @

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και με επιχειρηματίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @ή με πολλούς δημοσιογράφους, δόθηκε πολύ συγκεκριμένη απάντηση από εμένα γιατί δεν πρέπει να ανακοινώνονται τα ραντεβού του Πρωθυπουργού με δημοσιογράφους ή με εκδότες ΜΜΕ. Εδώ, όμως, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα οποιοδήποτε ραντεβού. Εχουμε να κάνουμε με ραντεβού υψηλόβαθμου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο χρημάτισε στο παρελθόν και επίτροπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά. Και ερωτά κανείς το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν ανακοινώνει αυτού του είδους τα ραντεβού; Εχοντας υπόψη ότι υπήρχαν επιστολές -και αναφέρθηκα σε δύο από αυτές- και συναντήσεις στις οποίες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάλεσαν τον αρμόδιο επίτροπο, σε μια τουλάχιστον περίπτωση του βασικού μετόχου, να στείλει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναρωτιέται ευλόγως η κυβέρνηση -και αυτό κάνω σήμερα ενώπιόν σας- εάν το ΠΑΣΟΚ έχει μυστική πολιτική ατζέντα στις Βρυξέλλες και τι στόχους εξυπηρετεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εάν, δηλαδή, δεν ήταν μυστική η συνάντηση, δεν θα είχατε πρόβλημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, κανένα πρόβλημα. Ούτε τώρα έχουμε κάποιο πρόβλημα. Εμείς θέτουμε ερωτήματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τώρα δημιουργείται ένα πρόβλημα. Πώς; Μιλάτε για αθέμιτο ανταγωνισμό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, για να την κρατούν μυστική. Γιατί εάν είναι φανερή μια συνάντηση στη συνέχεια, όπως γνωρίζετε, θα κληθεί αυτός που συναντήθηκε από τους δημοσιογράφους, να πει τι είπε. Θα πει στους δημοσιογράφους, δηλαδή, ότι ζήτησα αυτό το ραντεβού γι` αυτό και γι` αυτό το λόγο. Ενδεχομένως και η άλλη πλευρά θα πει για ποιο λόγο ζητήθηκε το ραντεβού και τι συζητήθηκε. Ουδέν μεμπτόν. Επαναλαμβάνω για τρίτη φορά, ουδέν μεμπτόν γενικώς του να γίνονται συναντήσεις. Όμως, το ερώτημα τίθεται από τη στιγμή που τέτοιου είδους συναντήσεις δεν ανακοινώνονται. Δεν θυμάμαι να πήγε ποτέ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή αρμόδια στελέχη για θέματα οικονομίας ή ανάπτυξης όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, να συναντήσουν επιτρόπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να μην το ανακοινώσουμε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θεωρείτε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό, μιας και είπατε στο γεγονός ότι χθες ο κ. Βουλγαράκης και ο κ. Παπαληγούρας ακύρωσαν τη συνέντευξη Τύπου, την οποία είχαν συγκαλέσει οι ίδιοι, διότι δεν τους άρεσε η ερώτηση που τους ετέθη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έγινε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το είδατε στην τηλεόραση, όπως το είδαμε όλοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να ακυρώθηκε, όχι. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, έχουν απαντήσει ο κ. Βουλγαράκης και ο κ. Παπαληγούρας σε πολύωρη συνεδρίαση στη Βουλή και σε δίωρη και πλέον συζήτηση-συνέντευξη σε αυτή την αίθουσα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εγώ είμαι κάθε ημέρα για πολύ ώρα ενώπιόν σας, προκειμένου να απαντήσω σε ερωτήματα που αφορούν και το θέμα των υποκλοπών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε, όχι. Συνάδελφοι πήγαν στο Λουτράκι να παρακολουθήσουν μια συνέντευξη Τύπου. Θέτουν την πρώτη ερώτηση και οι δύο υπουργοί φεύγουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Πήγαν στο Λουτράκι, προκειμένου να παρακολουθήσουν μια συνεδρίαση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για να μάθουν το τι έγινε στη συνεδρίαση από τη συνέντευξη Τύπου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πήγαν να παρακολουθήσουν μια συνεδρίαση. Όχι να παρακολουθήσουν μια συνέντευξη Τύπου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν ήταν μέσα στη συνεδρίαση κ. Εκπρόσωπε. Από τη συνέντευξη Τύπου θα μάθαιναν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αμέσως μετά, έγιναν δηλώσεις γι` αυτά τα θέματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Οι οποίες δηλώσεις δεν έγιναν. Αυτό σας εξηγώ. Η πρώτη ερώτηση ήταν αυτή και τελείωσε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Μπορεί να μην απαντήθηκαν πολλές ερωτήσεις, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν δηλώσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μία ερώτηση έγινε και τελείωσε η συνέντευξη Τύπου. Το είδαμε όλοι στις τηλεοράσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι μπορεί να μην απαντήθηκαν πολλές ερωτήσεις, αλλά έγιναν δηλώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Κάθε υπουργός κρίνει τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί ένα θέμα στη δημοσιότητα. Το ποια θέματα θα δοθούν στη δημοσιότητα με τις δηλώσεις του και ποια όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Μέσα στους χειρισμούς είναι και το να φεύγει ο υπουργός;

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αυτό το οποίο ενόχλησε είναι το γεγονός ότι έγινε κρυφά το ραντεβού ή υποψιάζεστε ότι στη διάρκεια της συζήτησης ζητήθηκε κάτι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω. Αλλά από ένα προηγούμενο κρυφό ραντεβού και μια επιστολή του κ. Σηφουνάκη, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στείλει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εγώ, λοιπόν, λέω ανοικτά και ξεκάθαρα: Το ΠΑΣΟΚ όταν πηγαίνει στις Βρυξέλλες και συναντάται, οφείλει, όχι για λόγους πολιτικής αβρότητας, αλλά για λόγους πολιτικής τακτικής και στρατηγικής, να ανακοινώνει τα ραντεβού. Να λέει για ποιο λόγο συζητά, ποια θέματα συζητά. Εχει κάθε δικαίωμα να κάνει συναντήσεις. Μακάρι να πηγαίνει και να συζητά υπέρ των εθνικών συμφερόντων. Εχουμε παραδείγματα όπου οι συζητήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες δεν ήταν υπέρ των εθνικών συμφερόντων. Γιατί, μη μου πείτε ότι είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος να καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στείλει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με επιστολή που έχει κατατεθεί στη Βουλή, όπως γνωρίζετε. Αυτό λέω. Εχει να κρύψει κάτι το ΠΑΣΟΚ; Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν το λέει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επαναλαμβάνατε αυτό που ειπώθηκε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από εσάς, από τον κ. Βουλγαράκη και τον κ. Παπαληγούρα, τους χαρακτηρισμούς για τον κ. Κορωνιά και για τους χειρισμούς που έκανε; Τους χαρακτηρισμούς που έγιναν από τον κ. Βουλγαράκη ότι ήταν υπεύθυνη η στάση του κ.τ.λ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τον κ. Βουλγαράκη, έχει απαντήσει πλειστάκις και μάλιστα η τελευταία φορά ήταν προχθές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σε ό,τι αφορά εμένα, επίσης σας καλώ να διαβάσετε για το πόσες φορές με ρωτήσατε -και σε αυτή την αίθουσα και στη διπλανή- γι` αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Εχω ασχοληθεί με το θέμα, έχω απαντήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί να μην θεωρήσουμε ότι αυτές οι υποψίες για το ΠΑΣΟΚ είναι ένα άλμα προς τα εμπρός για να φύγει η κυβέρνηση από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί και γιατί εμένα μου θυμίζουν τις ανάλογες μικροπολιτικές στάσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντί σας, όταν σας κατηγορούσε πως υπονομεύει την εθνική πολιτική στις Βρυξέλλες για να μην μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Τις ίδιες καταγγελίες έκανε και το ΠΑΣΟΚ τότε για εσάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πολλές ποιοτικές διαφορές. Κατ` αρχάς, εγώ έθεσα ερωτήματα, λέγοντας ότι στο παρελθόν έχουμε περιστατικά, τα οποία δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βοήθησε το ΠΑΣΟΚ την εθνική προσπάθεια. Ζητάμε από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να μας απαντήσει εάν έγιναν αυτά τα ραντεβού, εάν έγιναν με τη μεσολάβησή του, ποιο σκοπό έχουν και αν το ΠΑΣΟΚ έχει κρυφή ατζέντα στις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχόλια, είναι δικά σας. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με αυτά.

ΒΛΑΧΟΣ: Αποδεικνύεται και αποκαλύπτεται δυστυχώς από άλλους παράγοντες και όχι από την υπεύθυνη κυβέρνηση ότι ο κ. Κορωνιάς γνώριζε, τουλάχιστον επί έξι ημέρες, το θέμα των υποκλοπών. Αρα, επί έξι ημέρες, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το θέμα. Και ενημέρωσε την κυβέρνηση, αφού έγινε η αυτοκτονία του μεγαλοστελέχους της VODAFONE. Το γεγονός ότι έξι ημέρες ο κ. Κορωνιάς διαχειριζόταν το θέμα των υποκλοπών, προβληματίζει την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωση που έχω κάνει ότι η Δικαιοσύνη ασχολείται με την υπόθεση, όπως όλοι γνωρίζουμε, και η Δικαιοσύνη θα καλέσει όλους τους μάρτυρες που εκείνη κρίνει και η Δικαιοσύνη θα λάβει τις αποφάσεις που εκείνη κρίνει, καλύπτει και το ερώτημά σας. Δεν θα δικάσω και δεν θα καταδικάσω κανέναν. Δεν είναι δική μου δουλειά. Λέω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει απερίσπαστα το έργο της γιατί, όπως είδατε, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δημιουργήσει περισπασμούς με διάφορα τερτίπια, που δεν γνωρίζω τι εξυπηρετούν. Εν πάση περιπτώσει, ελπίζω ότι θα μας απαντήσει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αν όχι ο αρχηγός του. Η Δικαιοσύνη έχει κάθε δικαίωμα να κάνει τη δουλειά της, όπως εκείνη νομίζει.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε τεχνικά στοιχεία βάσει των οποίων αποκλείεται το ενδεχόμενο να ήταν υπό παρακολούθηση και το τηλέφωνο του Γιώργου Παπανδρέου ή άλλων αρχηγών κομμάτων της αντιπολίτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε δώσει στη δημοσιότητα -και δεν υπάρχουν άλλα- δείχνουν ποιοι ήταν εκείνοι που έπεσαν θύματα παρακολούθησης.

ΒΛΑΧΟΣ: Τα πήρατε από τη Vodafone τα στοιχεία αυτά. Δεν τα ελέγξατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου κάνατε την ίδια ερώτηση και τη Δευτέρα, αν θυμάμαι καλά, εκτός αν μου την κάνατε την Παρασκευή. Πάντως μου κάνατε εσείς την ίδια ερώτηση. Επαναλαμβάνω ότι όλα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι αυτά τα οποία δώσαμε στη δημοσιότητα και δείχνουν ποια πρόσωπα έπεσαν θύματα παρακολούθησης. Έπεσαν θύματα παρακολούθησης πολλά πρόσωπα από τον χώρο της κυβέρνησης, με πρώτον απ` όλους τον Πρωθυπουργό, ένα πρόσωπο από τον χώρο της αντιπολίτευσης και όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχουν ανακοινωθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Αφού τα πήρατε από τη Vodafone είναι αξιόπιστα αυτά τα στοιχεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με έχετε ξαναρωτήσει το ίδιο θέμα. Σας λέω, λοιπόν, ότι η υπόθεση αυτή ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση. Είμαι βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να πω αν η λίστα είναι αξιόπιστη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω λόγο να ασχοληθώ εγώ, κρίνοντας την αξιοπιστία ή μη μιας λίστας. Εγώ σας λέω ποια είναι τα στοιχεία που έχουμε. Και λέω επίσης ότι η Δικαιοσύνη η οποία έχει τη συνταγματική νομιμότητα - νομιμοποίηση, ερευνώντας την υπόθεση θα μας δώσει κάποια στιγμή τα συμπεράσματά της.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, πώς η νόμιμη κυβέρνηση η οποία έχει ορκιστεί στο να διαφυλάττει τη νομιμότητα και να εξασφαλίζει ασφάλεια στους πολίτες, δεν μπορεί να εγγυηθεί ή δεν μπορεί να πει αν η λίστα αυτή είναι έγκυρη ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε μια δική σας ερμηνεία για τους θεσμούς και τη λειτουργία τους. Θα το σεβαστώ. Αλλά θα μου επιτρέψετε να σεβαστώ, πρώτα απ` όλα, την ερμηνεία που δίνουν οι έχοντες την ευθύνη να τηρήσουν τους θεσμούς, την ερμηνεία που δίνουν όλοι οι πολίτες, που είναι διαφορετική από τη δική σας, σε μια δημοκρατικά ευνομούμενη Πολιτεία.

ΒΛΑΧΟΣ: Έτσι κι αλλιώς το να παρακολουθείται το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού δεν είναι και τόσο δημοκρατικό θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σίγουρα ένα θέμα το οποίο ξεφεύγει από τους κανόνες της Δημοκρατίας. Και μια δημοκρατική κυβέρνηση όπως η Νέα Δημοκρατία έκανε αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Και κάποια δημοκρατική κυβέρνηση παραπέμπει το θέμα στη Δικαιοσύνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανε αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, δεν το έκανε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Και φτάσαμε στο σημείο@

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι δεν το έκανε κύριε Εκπρόσωπε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ορισμένοι -και δυστυχώς μέσα στη Βουλή- να προσπαθούν να κατηγορήσουν αυτούς οι οποίοι ήταν θύματα υποκλοπής, με δικούς τους λόγους και δικούς τους τρόπους προσπαθώντας να ωφεληθούν όποια πολιτικά οφέλη. Λυπάμαι για λογαριασμό τους. Και λυπάμαι γιατί πραγματικά, όταν έχουμε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιτίθενται στη Δικαιοσύνη με σκαιό και χυδαίο τρόπο, ουδείς εξανίσταται σε αυτόν τον τόπο. Ελάχιστοι εξανίστανται. Ενώ αντίστοιχα όταν έχουμε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που έκανε προσωπική κριτική -και κακώς την έκανε, το έχω πει και άλλες φορές- έγινε πρώτο θέμα στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες επί πολλές ημέρες. Δεν ενοχλεί τη δημοκρατική ευαισθησία σας ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δη ένα στέλεχος το οποίο θα εισηγηθεί αύριο την αλλαγή του Συντάγματος; Θα εισηγηθεί δηλαδή, τη διάκριση και το σεβασμό των εξουσιών. Έρχεται και κατηγορεί ευθέως, προσωπικά λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Δεν είναι αυτό θέμα;

ΒΛΑΧΟΣ: Τεράστιο. Συμφωνώ μαζί σας, αλλά θα ήθελα να προσθέσω και κάτι. Θα σας έβγαζα το καπέλο κύριε Εκπρόσωπε και σε ολόκληρη την κυβέρνηση αν στο επόμενο τέταρτο από τη στιγμή που ενημερωθήκατε από τον κ. Κορωνιά ότι γίνονται υποκλοπές μέσα από το σύστημα της Vodafone, είχατε πάει, είχατε δει και είχατε ελέγξει, μόνοι σας, εννοώ μέσω των μηχανισμών, το σύστημα αυτό της Vodafone και να έχετε ακριβώς την εγκυρότητα των πληροφοριών που σας δίνει η Vodafone και τις οποίες υιοθετείτε και τις παρουσιάζετε με τη φωνή σας και την εγκυρότητα ενός πολιτικού ανδρός.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου θέσατε πάλι το ίδιο θέμα περί μηχανισμών και σας είπα ότι σε μια δημοκρατικά ευνομούμενη Πολιτεία, μια κυβέρνηση που σέβεται τη Δημοκρατία οφείλει να κινείται στο θεσμικό πλαίσιο και όχι με άλλους μηχανισμούς, εκτός θεσμικού πλαισίου.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, η μομφή που προσάπτετε στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι περίπου συνωμοτεί με αξιωματούχους της Κομισιόν για να υπονομεύσει την κυβερνητική πολιτική και το εθνικό συμφέρον. Αναρωτιέμαι όμως αν υπάρχει περιθώριο για μια τέτοια υπονόμευση από τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλες και όλους τους αξιωματούχους προφανώς, δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό θέμα και δεν διαφοροποιείται πουθενά σε σχέση με την πολιτική των Βρυξελών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βγάλατε μια σειρά συμπερασμάτων τα οποία δεν θα σχολιάσω. Ό,τι είχα να πω για την υπόθεση το έχω πει, δίκην ερωτημάτων απευθυνόμενων προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Χωρίς να απαντάτε; Αυτό σημαίνει ότι μάλλον γίνεται όλη αυτή η ιστορία για να προκληθούν εντυπώσεις και όχι επί της ουσίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ ουσιαστικό θέμα εάν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα ή ένα οποιοδήποτε κόμμα κινείται με τον τρόπο που κινείται και δεν έχει ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Έχει φτάσει στο Μαξίμου η πληροφορία ότι κυκλοφορεί σε ορισμένα δημοσιογραφικά γραφεία μια φωτογραφία με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη να παίζει τένις με τον γενικό διευθυντή της Vodafone τον κ. Κορωνιά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλέσω οι ερωτήσεις που υποβάλλονται σ` αυτή την αίθουσα να είναι σοβαρότερου επιπέδου. Για να μη δημιουργείται ολόκληρη παραφιλολογία, σας λέω ότι δεν έχει φτάσει καμία τέτοια φωτογραφία.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Το σχόλιο περί επιπέδου δεν κατάλαβα κύριε Υπουργέ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να το καταλάβετε, αφού δεν το καταλάβατε: Υπήρξε η απόλυτα σαφής, τεκμηριωμένη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης χθες, για όλα τα θέματα. Παρακαλώ πολύ να διαβάσετε το πρώτο κομμάτι από τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης για να κατανοήσετε τι είναι αυτό το οποίο περιγράφει.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» σήμερα, υπήρξε απαγωγή Έλληνα επιχειρηματία από τις βουλγαρικές αρχές σε συνεργασία με τις αμερικανικές, τουλάχιστον σύμφωνα με τις καταγγελίες του και χρειάστηκε παρέμβαση των ελληνικών αρχών προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αν όντως υπήρξε τέτοια παρέμβαση και αν οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν το περιστατικό και το επιβεβαιώνουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη κάνει δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο πριν από περίπου τρία τέταρτα. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο από αυτά που είπε ο κ. Μολυβιάτης.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Για να καταλάβουμε καλύτερα, με βάση την καταγγελία που κάνατε σήμερα και τα δύο περιστατικά που αναφέρατε για το παρελθόν για στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κατηγορείτε δηλαδή τον Γιώργο Παπανδρέου ότι ευθύνεται για πράξεις στελεχών που υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον; Για πράξεις που δεν είναι υπέρ του εθνικούς συμφέροντος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν καταλάβατε πολύ καλά αυτό που είπα από την αρχή και θέλετε να το καταλάβετε καλύτερα. Υπέβαλα συγκεκριμένα ερωτήματα στο ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του. Εάν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θελήσει να απαντήσει είτε ο ίδιος, είτε δια του εκπροσώπου του, περιμένουμε να τον ακούσουμε με πολλή χαρά. Υποβάλλοντας τα ερωτήματα, παραλλήλως σας υπενθύμισα ορισμένες παρεμβάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ατυχείς παρεμβάσεις στην καλύτερη περίπτωση για να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερο όρο.

ΜΠΑΛΗΣ: Με κάποιο τρόπο συνδέετε αυτές τις συναντήσεις με τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ σε τρεις ημέρες ή με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, για την πορεία των δημοσιονομικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι σε δύο ημέρες υπάρχει αυτή η συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ.

ΜΠΑΛΗΣ: Το συνδέει αυτό η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έθεσα ορισμένα ερωτήματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και αν δεν σας απαντήσει θεωρώντας ότι τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν αντικείμενο απαντήσεως, θα θεωρήσετε ότι είναι ύποπτη η σιωπή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν μας απαντήσει ή αν δεν απαντήσει στους Έλληνες πολίτες, όλοι έχετε τη δυνατότητα να το κρίνετε. Βεβαίως θα κρίνουμε κι εμείς. Όπως δεν απάντησε ο κ. Παπανδρέου επί τρεις ημέρες τώρα στις ύβρεις εναντίον της Δικαιοσύνης και λειτουργών της από πρωτοκλασάτα στελέχη του. Ύβρεις που εξεπέμφθησαν εν πολλοίς ενώπιόν του. Δεν γνωρίζω αν δεν κατάλαβε ή έκανε πως δεν κατάλαβε. Σε κάθε περίπτωση όμως, ήταν βαρύτατες ύβρεις και δεν ήταν ένα φραστικό λάθος. Διότι επανελήφθη αφού τελείωσε η συνεδρίαση. Τα στελέχη αυτά έκαναν δηλώσεις στις κάμερες και δεν ήταν ένα δεύτερο φραστικό λάθος, διότι επανελήφθη. Μόλις σήμερα το πρωί ένα από τα δύο στελέχη ξαναέκανε δηλώσεις. Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ολίσθημα της γλώσσας. Έχουμε να κάνουμε με συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και λειτουργών της.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Άλλο ρώτησα. Αν θεωρήσει ότι δεν χρίζουν απαντήσεως αυτές οι κατηγορίες, γιατί πρόκειται περί κατηγοριών@(δεν ακούγεται).

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Δημοκρατία έχει κάποιος δικαίωμα και στην ομιλία και στη σιωπή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα του καταλογίσετε κάτι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά η κρίση του καθενός μας και για το τι λέει ο καθένας και για το πώς και πότε σιωπά ο καθένας, είναι κρίση πολίτη, ευνομούμενης Πολιτείας και κρίση που νομίζω ότι μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως έχετε την ευγενή καλοσύνη να μας αποκαλύψετε και να μας μεταφέρετε τις εκτιμήσεις του κ. Καραμανλή για το θέμα των υποκλοπών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι σχόλιο της κυβέρνησης ήταν να κάνω για το θέμα των υποκλοπών, το έχω κάνει από την περασμένη Πέμπτη στην εισηγητική μου τοποθέτηση. Γιατί σας θυμίζω, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εκπροσωπώ την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν υπάρχει κάποιο άλλο σχόλιο του Πρωθυπουργού για την εξέλιξη αυτή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ δεχθείτε ως σχόλιο της κυβέρνησης, αφού ανεγνώσθη από εμένα σε εκείνη τη συνέντευξη, όπως θυμάστε, το σχόλιο που έγινε για την υπόθεση των υποκλοπών.

ΒΛΑΧΟΣ: Ξέρετε γιατί το λέω αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι ο κ. Καραμανλής είναι εξοργισμένος επειδή οι αρμόδιοι Υπουργοί, δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί, δεν τον ενημέρωσαν σωστά. Τον ενημέρωσαν βάσει πληροφοριών που είχαν μόνο από τον κ. Κορωνιά και δεν του έδωσαν τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος όπως αυτό αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ακούσει αυτές τις φήμες, γιατί πληροφορίες δεν θα τις χαρακτήριζα. Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω ότι το σχόλιο που έγινε εκείνη την ημέρα εκφράζει την κυβέρνηση, άρα και τον Πρωθυπουργό.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι εξοργισμένος ο κ. Καραμανλής με την πληροφόρηση από Υπουργούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει πολλές φορές σ` αυτή την αίθουσα να μη με ρωτάτε για τα συναισθήματα του Πρωθυπουργού αν είναι «εξοργισμένος» ή «ευχαριστημένος» ή «χαρούμενος». Εάν διαβάσετε το εισηγητικό μου σχόλιο θα καταλάβετε πολύ καλά ποια είναι η θέση του Πρωθυπουργού.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κύριε Υπουργέ, μήπως φθάσατε σ` αυτό το σημείο σήμερα, λόγω παραλείψεων της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα των υποκλοπών ή της κατασκοπείας, αν θέλετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιο σημείο, εννοείτε, ότι έφθασα σήμερα;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σ` αυτό το θόρυβο που απασχολεί την κοινή γνώμη, σ` αυτές τις αποκαλύψεις που γίνονται, σ` αυτό το «σόου» που κάνατε οι τρεις υπουργοί προχθές -δεν τη λέω υποτιμητικά τη λέξη «σόου»- όλα αυτά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται. Αν αναφερόσαστε σε σόου που κάνει η τηλεόραση το Σάββατο το βράδυ για να διασκεδάσει τους τηλεθεατές, βεβαίως δεν είναι υποτιμητικό. Αν όμως αναφέρεστε σε μια συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για να πληροφορηθούν οι Έλληνες πολίτες ένα από τα σημαντικότερα θέματα -πιστεύω- των τελευταίων ετών, μάλλον είναι υποτιμητικό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Μήπως φθάσατε λοιπόν σ` αυτό το σημείο λόγω παραλείψεων της κυβέρνησής σας στο συγκεκριμένο θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν εννοείτε την ημέρα της συνέντευξης Τύπου@

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Για το θέμα των υποκλοπών εννοώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα των υποκλοπών: Αν λοιπόν εννοείτε την ενημέρωση, θέλω να σας θυμίσω ότι το υπ` αριθμόν ένα στοιχείο της πολιτικής μας είναι η υπεύθυνη ενημέρωση του Έλληνα πολίτη. Το είπα εκείνη την ημέρα. Ο λόγος, δε, που έγινε εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα και όχι άλλη και αυτό εξηγήθηκε: Διότι τελείωσε η προκαταρκτική εξέταση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι η προληπτική φροντίδα για να προστατεύσετε τα δικαιώματα των πολιτών, της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού; Εκεί εντοπίζω την κυβερνητική παράλειψη. Έχετε ένα αυξημένο ενδιαφέρον να ενημερώσετε τον κόσμο για ένα γεγονός που@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις πρώτες κιόλας ώρες που έγινε γνωστό το θέμα στην κυβέρνηση, οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Αυτό απαντά στα περί «προληπτικής φροντίδας» που είπατε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το εστιάζω εκεί. Το θέμα των υποκλοπών, θα μου επιτρέψετε να σας πω, είναι παλιό. Ως παλαιότερος, να σας θυμίσω τον Τόμπρα, να σας θυμίσω τον Τζήμα, τον Γρυλλάκη, θα σας θυμίσω τον Μαυρίκη, θα σας θυμίσω το σύστημα που στήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το προηγούμενο καθεστώς, την προηγούμενη κυβέρνηση, και εσείς είχατε υποχρέωση εφόσον αναλάβατε την εξουσία να ελέγξετε αυτό το σύστημα των συνεχών υποκλοπών. Εκεί εστιάζω το θέμα της κυβερνητικής παράλειψης. Και αφήνετε ένα χρονικό διάστημα να λειτουργεί αυτό το παρακράτος, αυτό το σύστημα και έρχεστε μετά και δείχνετε ευαισθησία στο να μας ενημερώσετε πώς λειτουργούσε το παρακράτος. Δεν υπάρχει παράλειψη κυβερνητική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν ξέρουμε τίποτε περισσότερο από αυτά που είπαμε εκείνη την ημέρα. Δηλαδή, εάν πήγαινε παλαιότερα η υπόθεση των υποκλοπών και πόσους μήνες ή χρόνια παλαιότερα. Εκείνα τα σημεία που εντοπίστηκαν ανακοινώθηκαν. Δεν μπορώ να το γνωρίζω και φαντάζομαι και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σε θέση να μας πει με βεβαιότητα εάν ίσχυε ή δεν ίσχυε κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχαν υπογράψει συμβάσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω πάλι ότι δεν μπορώ να γνωρίζω κάτι περισσότερο από αυτό το οποίο δώσαμε στη δημοσιότητα. Και ό,τι δώσαμε στη δημοσιότητα ήταν ό,τι γνωρίζαμε. Τώρα, η κρίση περί παραλείψεων κλπ@

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν είναι κρίση. Ερώτηση είναι. Εγώ δεν κάνω κρίσεις, ερωτώ. Διότι έχετε αυξημένη ευαισθησία στην ενημέρωση αλλά δεν βλέπω -εκτός αν είναι λάθος η διαπίστωση που κάνω- την ίδια αυξημένη ευθύνη και φροντίδα στο να προλάβετε, να ξηλώσετε αυτό το μηχανισμό. Δύο χρόνια είστε στην εξουσία, γιατί δεν το κάνατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Δεν γνωρίζω εάν έχετε κάποια στοιχεία τα οποία οδηγούν σε συγκεκριμένο μηχανισμό που να έκανε τις παρακολουθήσεις. Μπορεί ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα και βγαίνουν πολλά συμπεράσματα αυτή την περίοδο, απ` ότι βλέπω. Γίνονται πολλές αναλύσεις, πολλές σκέψεις, πολλές εικασίες. Εγώ από τη θέση που είμαι -όπως καταλαβαίνετε- δεν θα μπω ή δεν μου επιτρέπεται να μπω σε αυτή την υπόθεση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, με συγχωρείτε πολύ, τρεις υπουργοί μας ενημέρωσαν προχθές ότι υπάρχει αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος ξηλώθηκε εν πάση περιπτώσει, τουλάχιστον από πλευράς ηλεκτρονικής μορφής. Δεν ξέρω από πλευράς ανθρώπινης. Γιατί το αμφισβητείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το «ανθρώπινης μορφής» που λέτε, εδώ αποκαλύφθηκε και απεδείχθη ότι επρόκειτο για μια ιδιωτική εταιρεία. Δεν πρόκειται για κρατικό μηχανισμό.

ΒΛΑΧΟΣ: Στο υπόμνημα του κ. Κορωνιά, προς τον Εισαγγελέα, προς τη Δικαιοσύνη, που αποκαλύπτει σήμερα το «ΠΟΝΤΙΚΙ», καταλήγει λέγοντας πως ότι έκανε, το έκανε με αίσθημα ευθύνης, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της χώρας, των πολιτών και της Vodafone. Από πότε τα συμφέροντα της Vodafone και της Ελλάδας ταυτίζονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω. Ρωτήστε τον κ. Κορωνιά. Εάν ρωτάτε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, φυσικά τα συμφέροντα της χώρας είναι πάνω από τα συμφέροντα οποιουδήποτε πολίτη, οποιασδήποτε εταιρείας και του οποιουδήποτε πολίτη σε οποιαδήποτε θέση και να βρίσκεται.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν σας ρωτάω τυχαία. Σας ρωτάω γιατί εσείς μαζί με δυο άλλους υπουργούς, είχατε υιοθετήσει τα όσα σας είπε ο κ. Κορωνιάς, τα οποία βγήκατε και τα ανακοινώσατε. Άρα; Είχατε έτσι και αλλιώς@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και το ίδιο. Εγώ θα είμαι εδώ, όση ώρα θέλετε, να επαναλάβετε όσες ερωτήσεις θέλετε.

ΒΛΑΧΟΣ: Βεβαίως. Είναι πολύ σημαντικό θέμα, γι` αυτό και το επαναλαμβάνω. Το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: Έγινε μια καταγγελία. Αυτή την καταγγελία η κυβέρνηση τη χειρίστηκε με πολύ σοβαρό και θεσμικό τρόπο. Πήγε στη Δικαιοσύνη και την έρευνα και ό,τι ακολούθησε τα γνωρίζετε. Θα ίσχυε αυτό που λέτε -για να κάνουμε διάλογο αφού το θέλετε- εάν κάναμε αυτό που λέγατε εσείς προηγουμένως, «γιατί δεν κάνατε μόνοι σας με τους μηχανισμούς σας έρευνα». Ε, λοιπόν, δεν ισχύει αυτό. Θεσμικά λειτουργήσαμε, τελεία και παύλα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Πρώτον, εάν υπάρχει από υπηρεσία της Ε.Ε. κάποια όχληση, κάποια παρέμβαση, ως το προς το γιατί οι εντεταλμένες αρχές δεν είχαν διαπιστώσει έγκαιρα την παραβίαση του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, εάν υπάρχει κάποια επαφή της κυβέρνησης με την Ε.Ε. γι` αυτό το θέμα. Και δεύτερον. Υπάρχει σήμερα μια έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε από το «ΣΚΑΪ», το βαρόμετρο της V-PRC και ένα ευρήματα λέει ότι οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι οι παρακολουθήσεις συνεχίζονται και σήμερα. Αυτό δεν σας προβληματίζει, όσον αφορά την άποψη που έχει η κοινή γνώμη για τις παρακολουθήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα, δεν έχω κάτι υπόψη μου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, βεβαίως και με προβληματίζει, όπως προβληματίζει κάθε Έλληνα πολίτη. Αντιλαμβάνομαι το αίσθημα το οποίο διακατέχει πολλούς από τους συμπολίτες μας σήμερα. Η προσπάθεια να αποκατασταθεί αυτό το αίσθημα, είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια που περνάει μέσα από τις θεσμικές ρυθμίσεις που τυχόν θα χρειαστούν. Μια προσπάθεια που περνάει μέσα από τη δυνατότητα κάθε κυβέρνησης να μπορεί να επιτελεί το ρόλο της. Μέσα από τη δυνατότητα κάθε πολίτη να λειτουργεί ελεύθερα, στο πλαίσιο της Δημοκρατίας μας. Και αυτό δεν είναι μια προσπάθεια που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη ή που την καταφέραμε μια φορά και τελείωσε. Είπα πολλές φορές σ` αυτή την αίθουσα ότι νόμοι εναντίον του εγκλήματος υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων. Πάντοτε υπήρχαν και φοβούμαι δυστυχώς ότι θα υπάρχουν εγκλήματα στις κοινωνίες που ζούμε. Δεν σημαίνει ότι τελειώνει αυτή η προσπάθεια. Η κυβέρνηση με τον τρόπο της, με τη λειτουργία της, με την αποφασιστικότητά της, αυτό που θέλει επιπλέον να καταδείξει είναι ότι δεν ανέχεται τέτοια φαινόμενα και θα προσπαθήσει να τα πατάξει σε όποιο χώρο και αν αναφέρονται.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ασκήσατε κριτική στον κ. Πάγκαλο και σε άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι επιτίθενται στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, δεν πιστεύετε ότι θα μπορούσε κανείς, οποιοσδήποτε πολίτης, εύλογα να αναρωτηθεί πώς γίνεται για μια τέτοια υπόθεση παρακολουθήσεων του Πρωθυπουργού κλπ, να ασκείται δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν θέλετε, εσείς ως δημοσιογράφος, να κάνετε οποιαδήποτε κρίση, κάντε την. Εγώ λέω ένα πολύ απλό πράγμα: Είχαμε το υποκριτικό ΠΑΣΟΚ πριν από 20-25 ημέρες να κατηγορεί, να καταγγέλλει, να φωνασκεί παντού, στα «τηλεπαράθυρα», στη Βουλή ή οπουδήποτε αλλού, τον τότε υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, για έναν χαρακτηρισμό του @τον οποίο χαρακτηρισμό δεν υιοθέτησε ποτέ η κυβέρνηση- και έχουμε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, λίγες εβδομάδες μετά, να κάνει χαρακτηρισμούς αντίστοιχους ή και βαρύτερους για λειτουργούς της Δικαιοσύνης και να μη συμβαίνει τίποτε. Αυτή την αναντιστοιχεία και την ανακολουθία είναι που ήθελα να αναδείξω, επισημαίνοντας εδώ και τρεις ημέρες, τις δηλώσεις που έκανε και ο προαναφερθείς πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και άλλος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ναι, αλλά η ερώτησή μου δεν ήταν αυτή. Η ερώτησή μου ήταν αν σας φαίνεται λογικό@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα στην αρχή στην ερώτησή σας. Μπορείτε να κάνετε όποια κρίση θέλετε. Εάν μου ζητάτε να κάνω κρίση για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, δεν θα την κάνω.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι πασιφανές κύριε Εκπρόσωπε, ότι στην υπόθεση των υποκλοπών, παραβιάστηκαν βασικά άρθρα του Συντάγματος, όπως το άρθρο 19, αλλά και νόμοι περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι ξεκάθαρο: Γιατί η κυβέρνηση δεν βάζει «λουκέτο» στη συγκεκριμένη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, δεδομένου ότι σε άλλες περιπτώσεις, διαφορετικές βεβαίως, όπως ασφαλιστικών εταιρειών ή άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, τα «λουκέτα» σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάρα πολύ εύκολα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε βέβαιος ότι οποιοσδήποτε παραβιάζει το νόμο, έχει και τις συνέπειές του.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με το γεγονός ότι ο κ. Κορωνιάς, γνώριζε έξι ημέρες πριν, είπατε ότι το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Θέλω να ξέρω το εξής: Η κυβέρνηση δεν έχει προβληματιστεί, γιατί έξι ημέρες μετά ενημέρωσε ο κ. Κορωνιάς το Γραφείο του Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση όταν ενημερώθηκε έστειλε το θέμα στον Εισαγγελέα. Αυτό όφειλε να κάνει και αυτό έκανε. Οι προβληματισμοί μπορεί να ανήκουν στον καθένα μας. Ο καθένας μπορεί να υποβάλει ερωτήματα στον εαυτό του ή δημοσίως. Η κυβέρνηση με υπεύθυνο και θεσμικό τρόπο λειτούργησε. Η Δικαιοσύνη έχει ανοιχτή την έρευνά της. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στις αποφάσεις που θα λάβει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης, για δεύτερη φορά, έκανε κάποιες δηλώσεις για το Χρηματιστήριο και σχεδόν έκρουσε πάλι τον κώδωνα του κινδύνου να προσέξουν. Είναι δεύτερη φορά που γίνεται αυτό. Μήπως ξέρει κάτι; Υπάρχουν μετοχές «φούσκες», υπάρχει κάποιο πρόβλημα μέσα στο Χρηματιστήριο; Γιατί δεν το λέει ο κ. Αλογοσκούφης, να τελειώνουμε με αυτό το θέμα, να μην πέσουν πάλι θύματα άνθρωποι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε -όντως για δεύτερη φορά- για το Χρηματιστήριο περίπου αυτό το οποίο είπατε. Η έννοια των δηλώσεών του, όπως είχα πει και την πρώτη φορά, είναι ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν δηλώσεις-παρεμβάσεις, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, οι οποίες να οδηγήσουν σε παλαιότερες θλιβερές εποχές και για το Χρηματιστήριο και για τους Έλληνες πολίτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάτι όμως που το κάνει αυτό; Έχει εντοπιστεί τίποτε; Κυκλοφορούν πάλι «φούσκες» και «παπαγαλάκια» και τέτοια μέσα στο Χρηματιστήριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπεύθυνος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, έκανε αυτή τη δήλωση, για το λόγο που σας είπα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θεωρείτε ότι πλήττεται προσωπικά η εικόνα του Πρωθυπουργού; Η ίδια δημοσκόπηση που ανέφερε προηγουμένως ο συνάδελφος δείχνει μειωμένη τη δημοφιλία του κ. Καραμανλή, συγκριτικά με τη δημοφιλία του κ. Παπανδρέου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βέβαιος, ότι οι Έλληνες πολίτες κρίνοντας τον τρόπο που λειτούργησε η κυβέρνηση, τις εντολές που έδωσε ο Πρωθυπουργός για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αφού αυτή οδηγηθεί-όπως και έγινε- στη Δικαιοσύνη και στο σύντομο μέλλον και ιστορικά αργότερα, θα δικαιώσουν απολύτως αυτή την επιλογή.

ΒΛΑΧΟΣ: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι στο υπόμνημά του ο κ. Κορωνιάς, που είναι αναλυτικότατο, δεν αναφέρει καθόλου την αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τους προβληματισμούς, ετέθη ένα ερώτημα προηγουμένως από τον κ. Τσιόδρα. Μίλησα για προβληματισμούς, είπα ότι θα υπάρχουν προβληματισμοί από όλους. Από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία της καθημερινής ενημέρωσης -και είναι σεβαστοί οι προβληματισμοί- και από πολλούς άλλους. Ωστόσο η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει αυτή την υπόθεση και η Δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις και σε αυτούς τους προβληματισμούς. Είμαι βέβαιος γι` αυτό.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Αυτούς τους προβληματισμούς όμως, τους είχε και η κυβέρνηση, ως προς την απενεργοποίηση του λογισμικού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι ήδη έχω απαντήσει.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Πώς κρίνετε το έργο της κ. Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων και τι θα της ευχόσασταν από εδώ και στο εξής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να ευχηθώ στην κ. Μπακογιάννη ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος; Ό,τι εύχομαι σε κάθε άνθρωπο. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, θα πω ότι η αποτίμηση που γίνεται από την κ. Μπακογιάννη -και αυτό οφείλω να το πω γιατί κάποιοι έσπευσαν να της επιτεθούν- και είναι ετήσια αποτίμηση για το έργο της στο Δήμο της Αθήνας, είναι μια αποτίμηση που δικαιώνει τις επιλογές των Αθηναίων πολιτών.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως μη βγείτε το μεσημέρι και πείτε ότι δεν σας ρωτήσαμε για τον ανασχηματισμό και γι` αυτό δεν μας το είπατε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 9 February 2006 - 15:05:26 UTC