Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-01-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, αύριο στις 09:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά λόγω κωλύματος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου, ο οποίος έρχεται από το εξωτερικό, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Στις 10:00 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Μπόριτς Τάντιτς και στις 11:00 θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα «Νομοθετικές ρυθμίσεις για τον περιφερειακό Τύπο». Σας έχω μιλήσει και άλλες φορές στο παρελθόν για το νομοσχέδιο που προετοιμάστηκε, με διαβουλεύσεις περίπου 14 μηνών, με όλες τις επαρχιακές ενώσεις για τον περιφερειακό Τύπο.

Επιτρέψτε μου να κάνω δύο ακόμη ανακοινώσεις που έχουν σχέση με θέματα Μέσων Ενημέρωσης: Σε λίγη ώρα θα φτάσουν επιστολές στα γραφεία των αρχηγών των κομμάτων, στον κ. Παπανδρέου, την κ. Παπαρήγα και τον κ. Αλαβάνο οι οποίες αφορούν τη συνέχιση του δημόσιου διαλόγου σχετικά με τη συγκέντρωση των Μέσων Ενημέρωσης και την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Σας λέω μόνο ότι αναφέρεται στο ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων στις 16 Ιανουαρίου, όπως ακριβώς είχαμε ανακοινώσει το Δεκέμβριο. Στη δεύτερη φάση, καλούμε τους εκπροσώπους των κομμάτων σε μια συζήτηση, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Στην επιστολή, ζητώ από τους αρχηγούς των κομμάτων να ορίσουν έναν ή δύο εκπροσώπους τους γι` αυτή τη συζήτηση, στην οποία θα τους παραδοθούν τα κείμενα που έχουν ήδη στείλει οι φορείς ως προτάσεις για θέματα συγκέντρωσης και αδειοδότησης των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Εν συνεχεία -το έχω ανακοινώσει αυτό άλλωστε από τον Δεκέμβριο- θα έχουμε την τρίτη φάση: Μια νέα συζήτηση με τη συμμετοχή των φορέων και με βάση την κωδικοποίηση που θα έχει γίνει από τις προτάσεις των ιδίων των φορέων και φυσικά των κομμάτων, εφόσον το επιθυμούν. Θα ακολουθήσει -το θυμίζω για την ιστορία- η σύνταξη του νομοσχεδίου και παράλληλα η ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Στην Επιτροπή θα ζητήσουμε τις απόψεις και των βουλευτών που μετέχουν γι` αυτό το σημαντικό σχέδιο νόμου. Έχουν ήδη σταλεί από τον Δεκέμβριο, σε όλους τους βουλευτές, κείμενα σχετικά με τη συγκέντρωση των ΜΜΕ και τα κριτήρια αδειοδότησης των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Ζητείται από όλους τους βουλευτές, εφόσον το επιθυμούν, να μετέχουν και αυτοί, όπως και κάθε Έλληνας πολίτης, σε αυτό τον ανοιχτό διάλογο για τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου.

Το κείμενο της επιστολής που απεστάλη στους αρχηγούς των κομμάτων έχει ως εξής:

«Όπως γνωρίζετε, ο δημόσιος διάλογος σχετικά με την συγκέντρωση των ΜΜΕ και την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι γνωστή: η νομοθετική ρύθμιση αυτών των θεμάτων να προχωρήσει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση τόσο σε επίπεδο κοινωνικών φορέων, όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η πρώτη φάση του διαλόγου ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων. Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων έληξε την 16η Ιανουαρίου 2006. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς απέστειλαν τις προτάσεις τους, είτε ηλεκτρονικά στον ειδικά διαμορφωμένο διαδικτυακό τόπο, είτε εγγράφως στο γραφείο μου. Η δε επεξεργασία και κωδικοποίηση τους ολοκληρώνεται.

Όπως σας είχα ήδη ενημερώσει, με την από 22.12.05 επιστολή μου, οι προτάσεις θα τεθούν σε συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα με στόχο την ολοκλήρωση του διαλόγου στο τέλος Φεβρουαρίου 2006.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, σας καλώ να ορίσετε και να μας γνωστοποιήσετε έως δύο εκπροσώπους για να συμμετάσχουν σε συνάντηση την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2006 και ώρα 11:00 στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας @ Ενημέρωσης».

Ένα ακόμη θέμα που αφορά Μέσα Ενημέρωσης και ειδικότερα τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης: Σήμερα στις 14:30, θα γίνει η παράδοση του κτιρίου της οδού Πινδάρου 6. Είναι το παλιό νεοκλασικό κτήριο, το οποίο όπως γνωρίζετε, στέγαζε κάποτε τις υπηρεσίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και στη συνέχεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Αυτό το κτήριο, το οποίο έχει νοικιάσει η Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, διαμορφώθηκε τους τελευταίους μήνες, ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των 7 επαρχιακών Ενώσεων, ραδιοφώνων, τηλεοράσεων και εφημερίδων. Είναι μια δέσμευση της κυβέρνησης που υλοποιείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το μεσημέρι στις 14:30 θα παραδοθεί το κτήριο στις 7 Ενώσεις. Είστε καλεσμένοι, αν θέλετε να είστε κι εσείς εκεί, στο χώρο, για να σας ενημερώσω. Υπάρχουν, εκτός από γραφεία για κάθε Ένωση, στούντιο για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι συνάδελφοί σας της περιφέρειας, εάν θελήσουν να εργαστούν για μια μέρα ή για λίγες ώρες στην Αθήνα, να έχουν ένα χώρο φιλόξενο γι` αυτούς. Επίσης, υπάρχει χώρος συνεδριάσεων κοκ.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μήπως θα μπορούσε να ήταν φιλόξενο και για το briefing, αντί να μας φέρνετε εδώ κάτω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είναι ένας χώρος ο οποίος θα διατεθεί μόνο για τις 7 περιφερειακές Ενώσεις. Ο χώρος που βρισκόμαστε τώρα είναι μια χαρά. Πολύ καλύτερος απ` ό,τι ήταν κάθε προηγούμενος.

ΧΙΩΤΗΣ: Απ` ό,τι κατάλαβα, την Πέμπτη είναι βαρύ το πρόγραμμά σας, άρα δεν θα ασχοληθείτε με τον ανασχηματισμό, από τη στιγμή που καλείτε τους αρχηγούς σε διάλογο. Μήπως μπορείτε να μας πείτε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καλώ τους αρχηγούς σε διάλογο, να μην παρεξηγηθώ. Στέλνω επιστολές στους αρχηγούς των κομμάτων και καλώ τα κόμματα σε διάλογο, με εκπρόσωπο που θα ορίσουν οι αρχηγοί.

ΧΙΩΤΗΣ: Για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί.

ΧΙΩΤΗΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε το πρόγραμμά σας για την Παρασκευή και για την επόμενη εβδομάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το δικό μου πρόγραμμα;

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ συνηθίζω να ανακοινώνω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, όχι το δικό μου.

ΧΙΩΤΗΣ: Έχετε να μας πείτε κάτι σε σχέση με τον ανασχηματισμό, γιατί φαντάζομαι ότι αυτά που μας λέγατε την προηγούμενη περίοδο ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, δεν ισχύουν πλέον;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αλλάζω τίποτα απ` όσα σας έχω πει μέχρι τώρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Λέτε ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι έχω πει για τον ανασχηματισμό, πλειστάκις έχω επαναλάβει εδώ ότι είναι προνομία του Πρωθυπουργού, μην τα ξαναλέω εδώ, ό,τι έχω πει, ισχύει.

ΧΙΩΤΗΣ: Εγώ σας ρώτησα κάτι συγκεκριμένο. Αν τίθεται θέμα ανασχηματισμού ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό το έχω απαντήσει. Ισχύει, λοιπόν, ό,τι έχω πει.

ΧΙΩΤΗΣ: Τι έχετε απαντήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρτε τα briefings, είναι όλα στο site της Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Αντιλαμβάνομαι ότι έχει ένα ενδιαφέρον το θέμα. Βλέπω κι εγώ τα δημοσιεύματα καθημερινά. Εγώ, λοιπόν, δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο γι` αυτό το θέμα.

ΧΙΩΤΗΣ: Έχετε πει ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Σε μια άλλη φάση είπατε ότι κάποτε ανασχηματισμός θα γίνει κι εμείς οι δημοσιογράφοι θα λέμε ότι ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Αυτά τα δύο είναι αντιφατικά μεταξύ τους. Το θέμα είναι, έχετε να μας πείτε κάτι νεότερο σ`αυτό; Ας διαγράψουμε τις παλιές δηλώσεις σας. Κάντε μια ολοκληρωμένη καινούρια δήλωση, να την καταγράψουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΒΛΑΧΟΣ: Πριν από λίγο έμαθα ότι ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εργασίας μέχρι αυτή τη στιγμή, είπε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν περάσει από τα χέρια του. Άρα, συμπερασματικό είναι ότι αν αντικατασταθεί, ουσιαστικά είναι σαν να ακυρώνει τις μεταρρυθμίσεις ο κ. Καραμανλής; Δηλαδή, δέχεστε τέτοια μηνύματα από Υπουργούς που δείχνουν ότι θέλουν να παραμείνουν στο Υπουργείο τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχολιάζω, έχετε κάνει ένα τέτοιο λεκτικό άλμα και άλμα εικοτολογίας το οποίο δεν θα σχολιάσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Η ερώτηση είναι, αν δέχεστε μηνύματα από Υπουργούς ότι θέλουν να παραμείνουν στις θέσεις τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντηση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν προβληματίζει τον Πρωθυπουργό η εικόνα της κυβέρνησης, το γεγονός δηλαδή ότι Υπουργοί που φέρονται προς αντικατάσταση δείχνουν να μην συνεχίζουν το έργο τους, ενώ άλλοι Υφυπουργοί που φέρονται επίσης προς αντικατάσταση, δηλώνουν σε συναδέλφους τους ότι «εγώ δεν πάω πουθενά»; Υπάρχει ένα τοπίο το οποίο αποτυπώνεται και στα Μέσα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και προηγουμένως και θα το ξαναπώ: Σε εικοτολογίες ή φήμες ή δήθεν πληροφορίες, δεν θα κάνω κανένα σχόλιο. Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση ότι υπάρχουν Υπουργοί, Υφυπουργοί, οι οποίοι δεν εργάζονται ή δεν φέρνουν σε πέρας το έργο τους.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός στην Κίνα μας είπε «μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη». Κατά κάποιο τρόπο προανήγγειλε τον ανασχηματισμό. Το μετάνιωσε ή θα γίνει ο ανασχηματισμός μέχρι τις 7 Μαρτίου που είναι και το μέσον της θητείας; Είναι πολύ απλό και ξεκάθαρο το ερώτημα. Περιμένουμε μια απάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα άλμα σκέψεως, εικοτολογίας, το οποίο διαπιστώνω ότι το επαναφέρετε στο press room, ενώ το έχετε ήδη γράψει στην εφημερίδα σας σήμερα. Το διάβασα. Δεν συμφωνώ καθόλου. Έχετε κάνει μια ερμηνεία μιας συζήτησης με τον Πρωθυπουργό, έτσι όπως εσείς νομίζετε.

ΚΟΡΑΗ: Της περί γκλίτσας εννοείτε; Αυτή την ερμηνεία; Κακώς ερμηνεύσαμε ότι αναφέρεται σε ανασχηματισμό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι είχα να πω, το είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιοι είναι οι λόγοι που υπαγορεύουν αυτόν τον φημολογούμενο ανασχηματισμό; Μήπως είναι μια ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήστε γύρω σας. Δεν ξέρω. Εγώ διαβάζω δημοσιεύματα. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, έχω πάρει θέση για το θέμα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με δεδομένο ότι δεν αλλάζεις μια ομάδα που προχωράει, σύμφωνα με την ποδοσφαιρική διάλεκτο. Αν προχωρήσει σε ανασχηματισμό, δεν είναι και μια ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κρατήστε τις ερωτήσεις σας. Σε ερωτήσεις με το «εάν», σας έχω πει ότι δεν απαντώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η παρέμβαση που έκανα πριν, ήταν μια παράκληση όλων μας, επειδή είναι δύσκολο να ερχόμαστε εδώ και δεν θέλετε να το καταλάβετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Ειλικρινά, δεν θέλω να το καταλάβω. Το ελληνικό Δημόσιο ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα, προκειμένου να εργάζεστε σε πάρα πολύ καλές συνθήκες, πολύ καλύτερες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Δεν αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, αυτή την εμμονή σας. Θα αφήσουμε τα χρήματα που ξόδεψαν οι Ελληνες πολίτες για να φτιαχτεί αυτό το υπερμοντέρνο κτήριο των Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για να πάμε κάπου αλλού; Γιατί; Δεν σας βολεύει 10 λεπτά περισσότερο να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοκίνητο για να έρθετε εδώ; Σας παρακαλώ πολύ μην το επαναφέρετε έτσι, γιατί νομίζω ότι είναι σαν να μην σεβόμαστε ακριβώς την πολιτική απόφαση και τα χρήματα του Ελληνα πολίτη που ξοδεύτηκαν για αυτό το υπερμοντέρνο κτήριο. Μη ρίχνετε νερό τώρα στο μύλο κάποιων που δημιουργούν προβλήματα σε αυτή την υπόθεση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ενας ανασχηματισμός υποτίθεται ότι δίνει μια νέα πνοή σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Ετσι που έχει αφήσει ο Πρωθυπουργός να καρκινοβατήσει η υπόθεση του ανασχηματισμού, δεν έχει εκπνεύσει πλέον κάθε υποτιθέμενη ώθηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας κάνω μία πρόταση με δύο σκέλη: Πρώτον, κρατήστε όποιες ερωτήσεις έχετε για τον ανασχηματισμό, εφόσον αυτός γίνει, όταν γίνει. Και δεύτερον, μη με ρωτάτε κάθε ημέρα για τον ανασχηματισμό. Δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο από αυτά που έχω πει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν σας είχα ρωτήσει ποτέ. Είναι διαφορετική η ερώτηση που έκανα. Επιτρέπετε και άλλη μία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απευθύνω την απάντηση σε όλους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, είπε «αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε πόλεμο οργανωμένων συμφερόντων». Εχουν όνομα αυτά τα συμφέροντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι σαφής στη δήλωσή του.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες, ο κ. Μεϊμαράκης ουσιαστικά απείλησε τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι εφόσον σε κάποιες τοπικές κοινωνίες δοθούν πολιτικές στηρίξεις και κομματικά χρίσματα, τότε αυτοί, εάν θέλουν να κατέβουν ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, θα διαγραφούν. Εσείς συμφωνείτε με την τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη, δεδομένου ότι οι εκλογές για την τοπική Αυτοδιοίκηση αφήνουν τουλάχιστον ελεύθερες τις τοπικές κοινωνίες, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, να επιλέξουν αυτούς που θέλουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτον, ο Πρωθυπουργός έκανε σαφή αναφορά στο θέμα του πώς αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές για την Τοπική και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το κόμμα, μπορείτε να ρωτήσετε στο κόμμα. Και τρίτον -και ουσιωδέστερο σε σχέση με το σχόλιο που κάνατε- δεν υπάρχει πουθενά κανενός είδους απειλή στα όσα είπε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μεϊμαράκης.

ΚΟΡΑΗ: Το άνοιγμα του Πρωθυπουργού προς τα άλλα κόμματα για συνεργασίες στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε τοπικό επίπεδο, αφορά και το ΠΑΣΟΚ ή είναι ένας γενικός πολιτικός όρος που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτο στόχο τη λύση προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, με πρωτοβουλίες στις τοπικές κοινωνίες. Δεν θα πω τίποτε περισσότερο. Αυτό αφορά όλους τους πολίτες σε κάθε τοπική κοινωνία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά τη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Γκιούλ στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» όπου καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά να απαντήσει συγκεκριμένα με τις δικές της προτάσεις επί του Κυπριακού. Χάρη στην καλή συνεργασία που έχετε με τη Λευκωσία, γνωρίζετε εάν αυτό θα γίνει και πότε περίπου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να σας απαντήσω. Εκείνο που θέλω να πω μόνο γενικά είναι ότι όντως υπάρχει αυτή η καλή συνεργασία. Η κυπριακή πλευρά θα κάνει τις προτάσεις της, ανεξαρτήτως του αν την καλεί ο κ. Γκιούλ ή όχι, όταν, βεβαίως, οι προτάσεις αυτές είναι έτοιμες, είναι επεξεργασμένες. Όταν εκείνη κρίνει, εν πάση περιπτώσει, για να μην λέμε πολλά λόγια.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και η δεύτερη ερώτησή μου: Την Παρασκευή αποκαλύφθηκε από διαρροή στον κυπριακό Τύπο ότι στις 29 Δεκεμβρίου ο κ. Παπαδόπουλος είχε λάβει μια επιστολή από τον κ. Ανάν που του γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να διορίσει απεσταλμένο. Θέλω να ρωτήσω, εάν εσείς ήσασταν ενήμεροι γι` αυτή την επιστολή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ, απευθυνθείτε στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν το γνωρίζω το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτές τις προτάσεις που έχουν γίνει για τα θέματα του Τύπου, για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, έχουν έρθει και προτάσεις από την ΕΣΗΕΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΣΗΕΑ απέστειλε επιστολή στις 23 Ιανουαρίου , στην οποία εμπεριέχονται συνοπτικά κάποιες πρώτες επισημάνσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από αυτό που έγινε στην τελευταία κακοκαιρία, η κυβέρνηση έχει πάρει τα μέτρα της, ώστε σε μια άλλη καινούργια κακοκαιρία να μην έχουν πάλι διακοπές ρεύματος με αυτά τα επακόλουθα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το τι ακριβώς έχει συμβεί στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, είχε ειπωθεί με αναλυτικά στοιχεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μη συμβεί και αλλού, γι` αυτό το λέω. Αν υπάρχει συντήρηση τουλάχιστον στα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι σε εκείνα τα αναλυτικά στοιχεία αναφέραμε ότι είχαμε πτώση δύο πυλώνων στο βορρά και επτά πυλώνων στο νότο από ανεμοστρόβιλο και από κακές καιρικές συνθήκες. Επίσης, είχαμε πτώση στο εσωτερικό δίκτυο της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, πάνω από 80 ξύλινων στύλων. Μιλάμε για πρωτοφανές φαινόμενο, το οποίο οφείλεται βεβαίως στις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν με ανεμοστρόβιλους που αναπτύχθηκαν στο νησί. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν έχουμε τόσο εκτεταμένη πτώση πυλώνων που είναι φτιαγμένοι από σίδηρο ή ατσάλι -εν πάση περιπτώσει από ανθεκτικά υλικά- και πάνω από 80 ξύλινων στύλων πάνω στους οποίους ακουμπούν τα καλώδια της ΔΕΗ για να μεταφερθεί το ρεύμα, είναι πρωτοφανείς συνθήκες. Δεν είναι συνθήκες που προβλέπονται. Δεν είναι, δηλαδή, ότι έγινε ένα ανθρώπινο λάθος και κόπηκε το ρεύμα, έπεσε ένας διακόπτης, χάλασε ένα μηχάνημα που και αυτό είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου των πιθανοτήτων. Εδώ λέμε ότι έπεσαν 80 ξύλινοι στύλοι και σχεδόν 10 σιδερένιοι πυλώνες. Είναι πρωτοφανές το καιρικό φαινόμενο που αναπτύχθηκε στην Κεφαλονιά με ανεμοστρόβιλους. Εάν έχετε κάποιον που ζει εκεί και επικοινωνήσετε μαζί του θα σας το επιβεβαιώσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Βαρνάβα δεν έγινε το ίδιο κ. Υπουργέ, εδώ, δίπλα μας και μίλησαν όλοι ότι δεν υπάρχει συντήρηση και ότι έχουν χρόνια να συντηρηθούν. Αυτό το προχωρά τουλάχιστον η κυβέρνηση για να μην ξαναέχουμε, λόγω συντήρησης, άλλες διακοπές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να επαναλάβω ότι έχει ήδη υπάρξει δήλωση, από την πρώτη κιόλας ημέρα. Στη συνέχεια, έγιναν πολλές δηλώσεις και από τον αρμόδιο υπουργό. Και η ΔΕΗ έχει κάνει ανακοινώσεις για τη συντήρηση του δικτύου. Ένα δίκτυο πάρα πολύ μεγάλο, μήκους 210.000 χιλιομέτρων, το οποίο συντηρείται και βέβαια πρέπει να συντηρείται συνεχώς για να μην δημιουργούνται προβλήματα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλετε να πείτε τίποτα σε σχέση με το ζήτημα του ανασχηματισμού. Όμως, θα μου επιτρέψετε να επιμείνω και επειδή το αποδίδετε στους δημοσιογράφους την ανακίνηση του θέματος, νομίζω ότι θα μπορούσε να σταματήσει άνετα με μία δική σας δήλωση ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού ή μια δήλωση του Πρωθυπουργού. Θα μπορούσατε να την κάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει. Η κ. Κοραή και ο κ. Χιώτης με ρώτησαν το ίδιο, αν δηλαδή ισχύουν οι δηλώσεις που έχω κάνει και απάντησα «ναι». Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν έχετε κάνει μόνο αυτή τη δήλωση ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Εχετε πει ότι είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού, ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν κινηθεί όλες οι δηλώσεις μου. Μην ματαιοπονείτε.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή δεν είχαμε τη δυνατότητα την προηγούμενη εβδομάδα να τα πούμε, θέλω να μου κάνετε ένα σχόλιο για την κλοπή του στρατιωτικού οχήματος «Χάμερ», καθώς επίσης και για την απόδραση του νεαρού από το αστυνομικό Τμήμα της Χαλκίδας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «δεν είχαμε τη δυνατότητα ολόκληρη την εβδομάδα να τα πούμε»; Το briefing γινόταν κάθε ημέρα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι, δεν είχαμε τη δυνατότητα να συναντήσουμε εσάς, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οντως, την Πέμπτη και την Παρασκευή δεν ήρθα. Εχει γίνει ήδη σχόλιο από τον κ. Αντώναρο.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Καραμανλής είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει στα ερωτήματα περί του «ικανοποιημένος ή όχι» πολλές φορές.

ΒΛΑΧΟΣ: Για σήμερα. Άλλο χθες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Προφανώς, δεν θυμάστε την απάντησή μου. Θυμηθείτε τη και θα έχετε πάρει και τις απαντήσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Πότε απαντήσατε κ. Ρουσόπουλε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα τελευταία φορά πριν από μία εβδομάδα, δέκα ημέρες. Σας έχω πει ότι δεν θα εκφράζω στην αίθουσα αυτή τα αισθήματα του Πρωθυπουργού.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είναι θέμα τα αισθήματα. Είναι εάν ο Πρωθυπουργός, ο οποίος προΐσταται του κυβερνητικού σχήματος, είναι ικανοποιημένος. Δεν είναι θέμα αισθήματος. Είναι θέμα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι δηλοί ικανοποιήσεως, πράξη;

ΒΛΑΧΟΣ: Εχει γίνει. Το θέμα της ΔΕΗ, το θέμα με το αυτοκίνητο στο στρατόπεδο της Χαλκίδας. Εχουν γίνει τόσα πράγματα στην εβδομάδα αυτή που δεν έχετε πει. Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε σήμερα, μετά από όσα έχουν γίνει τις τελευταίες 10 ημέρες, εάν επαναλαμβάνετε το αν είναι ο κ. Καραμανλής ικανοποιημένος με τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως καταλαβαίνετε, το κυβερνητικό σχήμα, δεν ευθύνεται για τον εάν εκλάπη ή όχι ένα αυτοκίνητο σε στρατόπεδο. Εχει σίγουρα πολύ μεγάλη σημασία για το ότι υπήρξε αυτό το γεγονός, όχι τόσο μεγάλη, όσο ίσως ότι εκλάπησαν πριν από μερικά χρόνια στοιχεία οπλισμού στην Κω, για να μη θυμηθώ μια σειρά από άλλες περιπτώσεις τις οποίες γνωρίζουμε όλοι και θυμόμαστε. Εχει σίγουρα σημασία. Οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που πρέπει να αποδοθούν. Όπως γνωρίζετε, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες διενέργειας ανακρίσεων. Κατά τα λοιπά, σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σχήμα, έχω δηλώσει με πολύ σαφήνεια τα όσα έχω πει και έχω δηλώσει σε αυτή την αίθουσα. Δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω.

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί δεν τα επαναλαμβάνετε; Εγώ δεν το θυμάμαι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ. Ακούστε με. Τείνει το briefing να μεταβληθεί σε ένα παιχνίδι διαπροσωπικών ερωτήσεων-απαντήσεων. Θα παρακαλέσω πάρα πολύ να σεβαστείτε τη διαδικασία του briefing. Σας έχω πει, οι ερωτήσεις που υποβάλλετε, είναι δικό σας δικαίωμα. Οι απαντήσεις είναι επίσης δικό μου δικαίωμα. Εάν θέλετε να επιμένετε, επαναλαμβάνοντας τέσσερις ή πέντε φορές την κάθε ερώτηση μόνο και μόνο για να προβληθεί το βράδυ από το κανάλι σας αυτή η αντιπαράθεση, επιτρέψτε μου να μη συμμετέχω στη διαδικασία.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ δεν έχω μαζί σας καμία αντιπαράθεση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω δηλώσει πολλές φορές, ουδέποτε σε αυτή την αίθουσα είπα ή θα πω περί του εάν ο Πρωθυπουργός είναι ή δεν είναι ικανοποιημένος ή δυσαρεστημένος με κάτι. Αρα, λοιπόν, όταν είναι τόσο σαφής η απάντησή μου, την έχω επαναλάβει τόσες πολλές φορές ή λοιπόν η μνήμη σας είναι ασθενής ή θέλετε απλώς να δημιουργήσετε εντυπώσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι ασθενής η μνήμη μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν λοιπόν είναι ασθενής η μνήμη σας, παρακαλώ να ενημερώνεστε πριν έρθετε στην αίθουσα. Ξαναδιαβάστε λοιπόν ερωτήσεις και απαντήσεις που έχουν γίνει πολύ σύντομα. Στη δεύτερη περίπτωση, φοβούμαι ότι η δεύτερη ισχύει περισσότερο, θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ, να σεβαστούμε και το χώρο και το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεστε και τη διαδικασία και τους συναδέλφους σας. Δεν είναι μια προσωπική λειτουργία το briefing, όπου έρχεται κάποιος εδώ για να κάνει δέκα ερωτήσεις, τις ίδιες κάθε φορά. Παρακαλώ πάρα πολύ.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, αυτό δεν είναι μέσα στα καθήκοντα του δημοσιογράφου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στα καθήκοντά μου, είναι να σας απαντώ. Αλλά εικάζω ότι και στα δικά σας καθήκοντα είναι να ερωτάτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό δεν κάνω; Εσείς δίνετε το νόημα της αντιπαράθεσης, εγώ δεν το δίνω το νόημα της αντιπαράθεσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν λοιπόν ρωτάτε, παίρνετε μια απάντηση και επαναλαμβάνετε άλλες 3-4-5 φορές την ερώτησή σας. Εδώ πλέον δεν είναι θέμα ερώτησης.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά τι είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πουθενά στον κόσμο, δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα κ. Βλάχο. Έρχεστε, ρωτάτε. Παίρνετε μια απάντηση. Δεν σας ικανοποιεί. Σας ικανοποιεί, δεν σας ικανοποιεί, αυτή είναι η απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα δεν μου δίνετε απάντηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το να επαναλαμβάνετε 2-3-4-5 φορές την ίδια ερώτηση, επιτρέψτε μου να πω ότι ξεφεύγει από τη διαδικασία ενημέρωσης και πάει στη λογική «σόου». Ε, λοιπόν, εγώ σε ένα «σόου» δεν συμμετέχω. Και παρακαλώ πολύ και τους υπόλοιπους συναδέλφους σας να κατανοήσουν αυτό που λέω.

ΒΛΑΧΟΣ: Είναι όμως διαφορετικό το να@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν θα συνεχίσω τη συζήτηση κ. Βλάχο. Κάνετε ερώτηση, λαμβάνετε απάντηση. Δεν σας ικανοποιεί; Έχετε όλη την άνεση@

ΒΛΑΧΟΣ: Να ξαναρωτήσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε όλη την άνεση να κρίνετε τον ομιλούντα, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, να βγείτε στο κανάλι σας και να πείτε ότι θέλετε. Αλλά αυτή η διαδικασία «ξαναρωτώ και ξαναρωτώ το ίδιο πράγμα», επιτρέψτε μου, έχει και ένα όριο. Τα δύο χρόνια πλέον που κάνω το briefing, το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Παρακαλώ πάρα πολύ και καλώ και όλους τους δημοσιογράφους: Εδώ είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μου κάνετε ερώτηση, σας απαντώ. Δεν σας ικανοποιεί η απάντησή μου; Μπορείτε να κάνετε όποιο σχόλιο θέλετε εναντίον μου, το βράδυ στο δελτίο σας. Αλλά μη συνεχίζετε αυτή την ιστορία. Είναι πλέον κουραστική, για να μην σας πω ότι θα γίνει, σε λίγο, και αστεία κ. Βλάχο.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν μπορείτε όμως να μου αφαιρέσετε το δικαίωμα να ξαναρωτάω για δεύτερη φορά, να κάνω την ίδια ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν σας αφαιρώ κανένα δικαίωμα. Αυτό ακριβώς συζητάμε. Μου επαναλαμβάνετε ξανά το ίδιο πράγμα, πέντε φορές.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα είναι σημαντική η χρονική στιγμή που κάποιος εκπρόσωπος κάνει μια δήλωση. Δημοσιογράφος ήσασταν και το ξέρετε πολύ καλά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Με ρωτήσατε γι` αυτό το θέμα και σας ανέφερα ότι ισχύει αυτό που έχω δηλώσει πριν λίγες ημέρες. Μου λέτε λοιπόν, να σας επαναλάβω τι έχω πει. Ε, όχι, με συγχωρείτε! Σας είπα, λοιπόν, τι ισχύει. Σας είπα τι έχω πει. Γιατί το επαναλαμβάνετε το ερώτημα περισσότερες της μια ή δύο φορών; Το κατανοώ το ερώτημά σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο; Υπάρχει κάτι προγραμματισμένο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχω κάτι. Αν υπάρχει κάποια συνεδρίαση θα σας την ανακοινώσω.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Έχω δύο ερωτήσεις κύριε Εκπρόσωπε. Η πρώτη αφορά αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι ήταν έγκαιρη η φυσική παρουσία εκπροσώπου της στην Κεφαλονιά. Σας θυμίζω ότι ο κ. Σαλαγκούδης, μετέβη στον τόπο όπου υπήρχαν προβλήματα πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση του συμβάντος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σημασία είχε να ήταν έγκαιρη, με αυτό που επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες, η παρουσία των συνεργείων για την αποκατάσταση της ζημιάς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μάλιστα. Και η δεύτερη ερώτηση που θέλω να σας κάνω, είναι αν διαγιγνώσκετε μετά τις έρευνες που γίνονται για την κλοπή του «Χάμερ» από το στρατόπεδο, αν καταλήγετε ότι υπάρχουν ευθύνες πέραν του Διοικητή του Τάγματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Tο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο κάνει τις έρευνες, θα ανακοινώσει τα πορίσματά του.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Βουλγαράκης, την ίδια ημέρα που είχαν «κοπεί» τα Τέμπη, μπήκε στο αυτοκίνητό του και πήγε στη Θεσσαλονίκη για να διαπιστώσει τα επιτόπια προβλήματα. Ο κ. Σαλαγκούδης έπρεπε να περάσουν πέντε ημέρες για να πάει να διαπιστώσει τα προβλήματα της ΔΕΗ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς οι πέντε ημέρες δεν προκύπτουν από πουθενά. Μετρήστε τις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Από τη Δευτέρα το βράδυ μέχρι την Παρασκευή, που πήγε ο κ. Σαλαγκούδης. Πόσες ημέρες είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να επαναλάβουμε τα γεγονότα; Την Τρίτη το μεσημέρι, όπως σας είπα σ` αυτή την αίθουσα, με προσωπική πρωτοβουλία @και γι` αυτό τον συνεχάρην εκ μέρους της κυβέρνησης- του πλοιάρχου, έφυγε ένα πλοίο παρά την απαγόρευση απόπλου, για να μεταφέρει το συνεργείο της ΔΕΗ, στην περιοχή της Κεφαλονιάς όπου υπήρχαν οι βλάβες. Και στη συνέχεια μετεφέρθησαν μια σειρά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, γεννητριών κ.ο.κ., για να γίνει η αποκατάσταση της βλάβης. Εσείς μου λέτε, γιατί δεν πήγε την πρώτη κιόλας ημέρα, δηλαδή την Τρίτη ή την Τετάρτη, τη δεύτερη ημέρα, την τρίτη ημέρα ή όποια ημέρα εν πάση περιπτώσει μπορούσε να μεταβεί εκεί με όποιο μέσο, κάποιος αρμόδιος υπουργός ή υφυπουργός. Και σας απαντώ ότι σημασία είχε να πάνε εγκαίρως τα μηχανήματα, εκείνα που έπρεπε για να αποκαταστήσουν τη βλάβη και φυσικά και οι τεχνικοί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Άρα, κακώς πήγε ο κ. Βουλγαράκης στη Θεσσαλονίκη, διότι είχε φύγει και ο κ. Φούρλας, ήταν και οι πυροσβεστικές και ο στρατός, ήταν ως εκ περισσού η παρουσία του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, καθόλου κακώς. Σας θυμίζω ότι κάποιοι συνάδελφοί σας, σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, διαπίστωναν ότι ήταν «κλειστά» τα Τέμπη εκείνη την ημέρα, που είχε περάσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης. Ο κ. Βουλγαράκης λοιπόν, είχε την ευθύνη να μεταβεί στο χώρο και να πάει ως τη Θεσσαλονίκη, επιβλέποντας και τα στελέχη της Τροχαίας τα οποία υπηρετούν και όλες τις άλλες υπηρεσίες, που έχει υπό την εποπτεία του, για το αν γίνεται σωστά η δουλειά, στην εθνική οδό.

ΠΕΠΟΝΗΣ: Να έρθουμε και λίγο, στο δικό σας θέμα, που σας αφορά άμεσα. Το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, πότε υπολογίζετε να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στη Βουλή; Γιατί ανακοινώσατε ένα χρονοδιάγραμμα συναντήσεων κλπ και επίσης, και το άλλο νομοσχέδιο για τον Επαρχιακό Τύπο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινώ από το δεύτερο: Το νομοσχέδιο για τον Επαρχιακό Τύπο θα συζητηθεί αύριο στην Κυβερνητική Επιτροπή και τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή. Για το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση και τις αδειοδοτήσεις, όπως έχω αναφέρει, θα συνεχίσει η συζήτηση μεταξύ των φορέων και των κομμάτων έως το τέλος Φεβρουαρίου. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να καταγραφούν όλες οι απόψεις και να γίνει το νομοσχέδιο και εν συνεχεία θα κατατεθεί. Δεν είμαι σε θέση να σας αναφέρω ακριβή ημερομηνία, αυτή τη στιγμή. Πάντως η ημερομηνία που έχω δηλώσει, για το τέλος του διαλόγου, δηλαδή τέλος Φεβρουαρίου, δεν έχει αλλάξει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλάτε για αδειοδοτήσεις. Δεν πάμε τώρα σε ψηφιακή πλατφόρμα; Τί αδειοδοτήσεις θα είναι αυτές; Μόνο για τους έξι σταθμούς που λέτε, τους πανελλήνιας εμβέλειας; Πάμε σε ψηφιακό τώρα. Αφού έχει γίνει και η δέσμευσή μας στην Ε.Ε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ που μου το θυμίζετε. Θέλω να σας πω ότι ήταν μια υπόθεση ξεχασμένη επί πολλά χρόνια. Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε ήδη έχουν αρχίσει και εκπέμπουν ψηφιακά, τρία νέα κανάλια από τη δημόσια ραδιοφωνία-τηλεόραση. Ωστόσο, θέλω να σας πω ότι το νομοσχέδιο αυτό αναφέρεται και στη συγκέντρωση των Μέσων, όπου σε κάθε περίπτωση η συγκέντρωση @είτε έχουμε ψηφιακή πλατφόρμα είτε όχι- είναι ένα ζητούμενο. Είναι θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν ακόμη και τώρα, πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε.. Ο διάλογος, όπως είχα την ευκαιρία να αναφέρω στην πρώτη συνάντηση που έγινε με τους φορείς συνεχίζεται ακόμη και τώρα και στην Γερμανία και στην Ελβετία -που δεν είναι χώρα της Ε.Ε., αλλά είναι χώρα της Ευρώπης- και αλλού. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια αδειοδοτήσεων, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην καταγραφή εκείνων των κριτηρίων που θα είναι τα πιο αντικειμενικά για τις αδειοδοτήσεις ραδιοφώνων και τηλεοράσεων. Οφείλουμε να προχωρήσουμε βάζοντας τάξη σε ένα εντελώς άναρχο τοπίο. Η ψηφιακή τηλεόραση και ραδιοφωνία, δεν είναι υποχρέωση κάποιας χώρας να αρχίσουν σήμερα ή αύριο. Όπως ξέρετε, η Ε.Ε. έχει βάλει μια, καταρχάς, ημερομηνία στο τέλος του 2012. Αυτό που σημαίνει ότι ως το τέλος του 2012, καλό θα ήταν η Πολιτεία να φροντίσει να βάλει μια τάξη στο τοπίο, αντί να το αφήσει όπως είναι επί 17-20 χρόνια περίπου.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Στο νομοσχέδιο αυτό για τον περιφερειακό Τύπο θα υπάγονται και οι εφημερίδες της Αττικής; Τι καθεστώς@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γίνεται μια ρύθμιση και για τον τοπικό Τύπο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του περιφερειακού@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο νομοσχέδιο για τον περιφερειακό Τύπο, γίνεται ρύθμιση και για τον τοπικό Τύπο, επειδή δεν υπήρχε αντίστοιχη ρύθμιση για αυτόν μέχρι τώρα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες, το «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», δημοσίευσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορικά συνέντευξη, του τέως μονάρχη. Σήμερα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, υπάρχουν σχόλια και ρεπορτάζ σχετικά με την περίεργη χρονική συγκυρία δημοσιοποίησης αυτής της συνέντευξης. Η κυβέρνηση βλέπει κάτι περίεργο, πίσω απ` αυτή τη δημοσιοποίηση ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ζητάτε να κρίνω τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται τα ΜΜΕ, σας έχω πει πολλές φορές, ότι δεν θα το κάνω. Κατά συνέπεια, η γενική μου απάντηση ισχύει και για το ειδικό σας θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι, εννοεί ο συνάδελφος @και αυτό είναι και το ερώτημά μου- αν εσείς βλέπετε κάτι περίεργο στη χρονική συγκυρία στην οποία επέλεξε ο τέως μονάρχης να δώσει τη συνέντευξη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ ότι η δημοσιογραφία ασκείται, εφόσον ο δημοσιογράφος επιδιώκει να έχει κάποιου είδους ρεπορτάζ, κάποια συνέντευξη και από κει και πέρα επαναλαμβάνω ότι ισχύει αυτό που ανέφερα προηγουμένως.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι εσείς σαν Προϊστάμενός μου στο πολιτικό ρεπορτάζ, μου είχατε μάθει να επιμένω στις ερωτήσεις μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι που ακολουθήσατε τα διδάγματα κ. Βλάχο, αν και δεν είναι πολύ εμφανές από μέρους μου πάντοτε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 30 January 2006 - 15:05:25 UTC