Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-01-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με θέμα συζήτησης σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Αυτή την ώρα, ο κ. Αλογοσκούφης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπου θα δώσει περισσότερα στοιχεία. Το μόνο που θέλω να σας πω είναι: Υπό το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, η δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου είναι περιορισμένη. Συγκεκριμένα, η κατασκευή ή η ανακατασκευή της υφιστάμενης ακίνητης περιουσίας καθίσταται πολλές φορές δύσκολη, λόγω έλλειψης των πόρων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση τέτοιου είδους επενδύσεων που είναι απαραίτητες για τις σύγχρονες ανάγκες του δημοσίου, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αδρανοποιείται η περιουσία αυτή. Το σχέδιο νόμου έρχεται να καλύψει ακριβώς αυτό το κενό, να λύσει πάρα πολλά προβλήματα για την καλύτερη και πιο ευέλικτη αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα του χιονιά, θα σας δώσω και σήμερα ορισμένα στοιχεία για τις δράσεις του κάθε Υπουργείου χωριστά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος συντονίζει τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται, όπως γνωρίζετε, σε ολόκληρη τη χώρα. Οι κεντρικοί άξονες του εθνικού οδικού δικτύου είναι βατοί. Σε αρκετά σημεία απαιτούνται αλυσίδες.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Συγκοινωνιών: Με απόφαση του Υπουργού κ. Λιάπη θα λειτουργήσουν και για τις επόμενες 24 ώρες, χωρίς διακοπή, τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή το ΜΕΤΡΟ, ο προαστιακός και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος που κατά τις τελευταίες 24 ώρες εξυπηρέτησαν πολλούς συμπολίτες μας στις μετακινήσεις τους. Όλα τα αεροδρόμια της χώρας λειτουργούν κανονικά. Παρά τη συνεχή χιονόπτωση παραμένει σταθερά ανοιχτός ένας διάδρομος προσγείωσης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σε όποιες περιπτώσεις ακυρώθηκαν πτήσεις, σε διάφορα περιφερειακά αεροδρόμια, οι ακυρώσεις οφείλονται στους ασυνήθιστα ισχυρούς ανέμους. Επίσης, τα τρένα κινούνται ομαλά σε όλο το δίκτυο και μάλιστα με αύξηση δρομολογίων.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ: Οπως γνωρίζετε, ανακοίνωσα και χθες ότι με 156 μηχανήματα γίνεται συνεχής εκχιονισμός στους κεντρικούς άξονες της Εθνικής Οδού Πατρών - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων και κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Τριπόλεως. Δεν παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα. Όλο το βράδυ εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανήματα που ρίχνουν αλάτι απελευθερώνουν τους κεντρικούς οδικούς άξονες στην Αττική. Ο κ. Σουφλιάς έχει προβεί σε δηλώσεις, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δίνοντας περισσότερα στοιχεία για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης: Ο κ. Σιούφας έκανε δηλώσεις σε σχέση με τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις στο σύστημα ηλεκτροδότησης. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όπως γνωρίζετε, παρουσιάστηκε στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, ως εξαρτώμενο από την Κεφαλονιά νησί. Με συντονισμένες ενέργειες, μεταφέρθηκαν εκεί με δύο οχηματαγωγά τεχνικοί της ΔΕΗ και αργά τη νύχτα, στη 1:00 τα ξημερώματα, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το ταχύτερο δυνατό. Τα συνεργεία εργάζονται συνεχώς, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, σε πυλώνες ύψους περίπου 40 μέτρων. Συνθήκες καιρικές πρωτόγνωρες δε για το Ιόνιο. Ο εφοδιασμός της αγοράς με πετρελαιοειδή γίνεται κανονικά. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι έως τις 18:00 είναι ελεύθερη η κίνηση όλων των φορτηγών. Από τις 18:00 έως τις 06:00 -καθώς όπως εξήγησα και χθες μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι από τη στιγμή που αρχίζει να παγώνει το χιόνι και προκαλούνται προβλήματα ολισθηρότητας στους δρόμους- θα απαγορευτεί και πάλι η κυκλοφορία στα φορτηγά αυτοκίνητα, στις νταλίκες, με εξαίρεση όπως και χθες, περίπου 100 βυτιοφόρων, περιεκτικότητας άνω των 26 τόνων, για την εξυπηρέτηση των περιοχών όλης της χώρας με καύσιμα. Στην εξαίρεση αυτή εντάσσονται από σήμερα και τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν γάλα και επίσης φορτηγά με οπωροκηπευτικά προϊόντα. Αυτό γίνεται για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά η αγορά και βεβαίως, να μην υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Υγείας: Κατόπιν επικοινωνίας του Υπουργού κ. Κακλαμάνη διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα λειτουργικό πρόβλημα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία στην Αττική και στο Νομό Θεσσαλονίκης, όπως ενημερώθηκα πριν από λίγο. Το Νοσοκομείο Παίδων στην Πεντέλη λειτουργεί κανονικά, χωρίς προβλήματα. Λόγω της έντονης χιονόπτωσης υπάρχει συνεχής επικοινωνία για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν. Δόθηκαν, επίσης, επιπλέον κλίνες στα Νοσοκομεία Ενόπλων Δυνάμεων για τα περιστατικά που διακομίζονται μέσω ΕΚΑΒ. Σε συνεννόηση με το Δήμο Αθηναίων και ειδικά νοσοκομεία, άστεγοι πολίτες διακομίζονται για σίτιση και για παραμονή εκεί αυτές τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, όπως γνωρίζετε, μετέβη χθες οδικώς από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα στη διάρκεια της πορείας και λύνοντας τα προβλήματα αυτά. Συγκάλεσε σύσκεψη, χθες το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη και έχει προβεί ήδη σε δηλώσεις. Συνολικά το προσωπικό που βρίσκεται σε κινητοποίηση και σε ετοιμότητα στο Νομό Αττικής είναι πάνω από 1000 άτομα και περίπου 360 μέσα, δηλαδή περιπολικά, γερανοφόρα κλπ. Στην υπόλοιπη Ελλάδα - μιλώ πάντα για αστυνομία και πυροσβεστική - βρίσκονται σε ετοιμότητα περίπου 2500 άτομα προσωπικό και 900 μέσα, όπως αυτά που προανέφερα.

Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, επίσης, έχει ενισχύσει πάρα πολύ το μηχανισμό. Σε 17 κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου είναι ανεπτυγμένα, εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα, με δυνατότητα άμεσης επέμβασης. Επίσης, μέσα της δύναμης Δέλτα, βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης επέμβασης. Έχουν οργανωθεί ανά την επικράτεια χώροι υποδοχής πληγέντων, δυναμικότητας 5000 ανθρώπων, στους οποίους υπάρχει δυνατότητα παρασκευής και παράθεσης τροφής. Στον κόμβο των Τεμπών αναπτύχθηκε και παραμένει για προληπτικούς λόγους πλήρης υγειονομική μονάδα του στρατού. Αυτό είναι ήδη από προχθές. Σας το είχα αναφέρει και χθες. Χθες διεξήχθη επιτυχής επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Πολεμικό Ναυτικό ακυβέρνητου σκάφους στην περιοχή των Σποράδων, υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Διασώθηκαν 14 ναυτικοί, αγνοούνται δύο. Συνεχίζεται για 72 ώρες, όπως προβλέπεται και από τους διεθνείς κανονισμούς, η περιπολία και η προσπάθεια ανεύρεσης των αγνοούμενων στην περιοχή σε καιρικές συνθήκες που πλησιάζουν τα 10 μποφόρ.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα θέματα Παιδείας: Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα σχολεία ανοίγουν ή κλείνουν με απόφαση των Νομαρχών και των Νομαρχιών που γνωρίζουν, κατά τόπους, πολύ καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια περιοχή. Είναι μια απόφαση πολλών ετών, δεν είναι καινούργια. Συμβαίνει, δε, διότι μπορεί σε μια Νομαρχία, σε ένα Νομό να αντιμετωπίζονται αντίξοες καιρικές συνθήκες και να πρέπει ο Νομάρχης να πάρει απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία εκείνη την ημέρα, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας, μπορεί οι συνθήκες να είναι πολύ καλές. Έτσι, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους Νομάρχες οι οποίοι θα αποφασίσουν, εάν θα παραμείνουν ανοιχτά ή αν θα κλείσουν τα σχολεία. Και το λέω αυτό, γιατί κάπου άκουσα ή διάβασα σχόλια περί του ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν γνώριζε αν θα είναι ανοιχτά ή όχι τα σχολεία. Επαναλαμβάνω ότι προφανώς αυτοί που έκαναν αυτά τα σχόλια αγνοούν τη νομοθεσία μας και τον τρόπο που λειτουργούν τα συστήματα αυτά. Με απόφαση επίσης της Υπουργού Παιδείας, τυχόν απουσίες μαθητών της Τρίτης 24 Ιανουαρίου δεν θα συνυπολογιστούν.

Και σε ό,τι αφορά τέλος το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας: Εχουν τεθεί σε μέγιστη ετοιμότητα και επιφυλακή το προσωπικό των Λιμενικών αρχών της χώρας, το προσωπικό της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και τα πληρώματα ναυαγοσωστικών και περιπολικών σκαφών. Μετά από αίτημα του Δήμου Μεθάνων, διατέθηκε περιπολικό όχημα της τοπικής Λιμενικής αρχής για τη μεταφορά παιδιών και ηλικιωμένων που είχαν εγκλωβιστεί στην ορεινή περιοχή Χερσονήσου Μεθάνων και τους οποίους μετέφερε ασφαλώς στον οικισμό Μεγαλοχώρι Μεθάνων. Ανευρέθηκε επίσης κατάλληλο πλοίο με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δεδομένου των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, για την αναγκαία μεταφορά κλιμακίου ανδρών της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά. Επαναφέρω το θέμα και σήμερα -το είπα και χθες μετά τη σύσκεψη- για να τονίσω ότι έγινε με την προσωπική απόφαση του πλοιάρχου που δείχνει και αυτοθυσία και συμμετοχή σε ένα μείζον πρόβλημα μιας περιοχής. Γιατί όταν έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου, με προσωπική απόφαση και ευθύνη του πλοιάρχου γίνεται ο απόπλους ενός σκάφους. Το πλοίο αυτό μετέφερε οχήματα της ΔΕΗ και το συνεργείο της ΔΕΗ που επίσης με αυτοθυσία εργάστηκε και εργάζεται. Ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες ώρες, όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σιούφας -και όπως είχε ανακοινωθεί και από τη ΔΕΗ- θα αρχίσει να αποκαθίσταται η βλάβη στην περιοχή της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Παρακαλώ τις ερωτήσει σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, πού αποδίδει η κυβέρνηση την εικόνα ασυνεννοησίας που δημιουργήθηκε στα Τέμπη; Θεωρεί η κυβέρνηση ότι ενημερώθηκε επαρκώς από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή της περιοχής για τον εγκλωβισμό των φορτηγών που, όπως μεταδίδουν τα ρεπορτάζ, έφταναν σε 35 χιλιόμετρα; Υπάρχουν κάποιες εύλογες απορίες. Εάν θέλετε, απαντήστε σε αυτό και αν μου επιτρέπετε να συνεχίσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω εάν μιλάτε για τη χθεσινή ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ασυνεννοησία. Εκείνο το οποίο έχω να σας πω για τη χθεσινή ημέρα είναι ότι άκουσα διάφορα παράπονα γιατί δεν επετράπη η κυκλοφορία των φορτηγών μετά τις 6 το απόγευμα. Αυτή είναι μια απόφαση που ανακοινώσαμε νωρίς το μεσημέρι. Επίσης, ανακοινώσαμε τους λόγους για τους οποίους ελήφθη αυτή η απόφαση. Επανέφερα και σήμερα το θέμα ότι από τις 6 το απόγευμα θα ισχύσει ξανά η απαγόρευση. Είναι σημαντικό να φροντίζει κάποιος με συνετό τρόπο να μη δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα. Και μεγάλα προβλήματα μπορεί φαινομενικά να είναι, αυτή τη στιγμή, η ταλαιπωρία ορισμένων οδηγών φορτηγών, αντιλαμβάνεστε όμως ότι ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα θα ήταν ο εγκλωβισμός χιλιάδων Ι.Χ. σε πολλά σημεία της εθνικής οδού, εάν δεν λαμβάνονταν αυτά τα μέτρα, για να μην πω και χειρότερα, τα οποία μπορεί κανείς να εικάσει και τα οποία έχουν συμβεί σε πολλές άλλες χώρες, Αρα, λοιπόν, η πρόβλεψη και η πρόληψη είναι αυτές που οδήγησαν στο να σταματήσει η κυκλοφορία των φορτηγών από τις 6 χθες το απόγευμα. Το εθνικό δίκτυο δεν έκλεισε ούτε μια στιγμή. Τα φορτηγά αυτά πάρκαραν δεξιά και αριστερά του εθνικού δικτύου.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η εικόνα που δόθηκε χθες από τα τηλεοπτικά δίκτυα ήταν ότι μετά την απαγόρευση και ενώ δεν προστίθονταν και άλλα φορτηγά αυτοκίνητα στο εθνικό δίκτυο, υπήρχε μια τεράστια ουρά στα Τέμπη που καθιστούσε την κυκλοφορία προβληματική -και ο χαρακτηρισμός είναι επιεικής- και ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής δήλωνε ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Θέλω να σας πω ότι εάν δεν υπήρχε η παρέμβαση της τηλεόρασης τα φορτηγά αυτά θα ήταν ακόμη εκεί. Δεν σας ανησυχεί αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω αναφορά σε ποιο κανάλι έβλεπα χθες εγώ ο ίδιος με τα μάτια μου και άκουσα με τα αυτιά μου ότι έχουν κλείσει τα Τέμπη και δεν περνά τίποτα επί 48 ώρες, όπως είπε ο ρεπόρτερ. Πρώτον, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες υπήρχαν μόλις επί 24 ώρες. Δεύτερον, είχε περάσει χθες πλειάδα αυτοκινήτων, μεταξύ αυτών και το αυτοκίνητο του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Το τι, λοιπόν, λέγεται ή ακούγεται αυτές τις 24 ώρες -και όχι 48 ώρες- δεν σημαίνει ότι είναι και η πραγματικότητα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μετέφερα ένα περιστατικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μου μεταφέρατε ένα περιστατικό και μου αναφέρατε πληροφορίες τηλεοπτικών σταθμών, σας είπα και εγώ, επί τη βάσει των πληροφοριών που μεταφέρατε, μια άλλη πληροφορία. Και δεν είναι ο ρόλος μου να ερωτήσω εδώ, αλλά νομίζω ότι κατανοείτε πολύ καλά τι λέω.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση, την οποία δεν θα έκανα ποτέ, αλλά την κάνω για να δω την αντίδρασή σας: Εάν σας ρωτούσα, εάν η Νέα Δημοκρατία έχει πάθει μαλάκυνση, τι θα λέγατε, τι θα κάνετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Το briefing τελείωσε.

ΒΛΑΧΟΣ: Το έχει ρωτήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο πριν πέντε λεπτά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ρουσόπουλε!

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτος ο τρόπος των ερωτήσεων. Σας λέω ότι είναι απαράδεκτο το να τίθενται ερωτήσεις υπό την έννοια και τη φρασεολογία που θέσατε. Λυπούμαι για λογαριασμό σας. Εγώ δεν συνεχίζω την ενημέρωση. Οποιος και αν το έχει πει κ. Βλάχο εγώ το απορρίπτω. @Η θα πάρετε πίσω τη λέξη για να συνεχιστεί η ενημέρωση ή αν δεν την πάρετε εγώ θα αποχωρήσω από την αίθουσα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό που είπατε με ικανοποιεί. Εγώ την παίρνω πίσω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΒΛΑΧΟΣ: Το γεγονός, όμως, ότι ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το είπε απευθυνόμενος σε ένα κόμμα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, πώς το σχολιάζετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω κάνει ήδη το δικό μου σχόλιο. Η φρασεολογία την οποία οφείλει να χρησιμοποιεί κανείς στο δημόσιο λόγο του -και στον ιδιωτικό θα έλεγα, αλλά πολύ περισσότερο στο δημόσιο λόγο του- πρέπει να είναι προσεκτική. Να σέβεται τον απέναντί του όποιος κι αν είναι αυτός.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είπατε πριν ότι πολλά ελέχθησαν αυτές τις 24 ώρες, ο ίδιος ο κ. Φούρλας όμως είπε χθες ότι ενώ είχε πληροφορηθεί πως τα Τέμπη ήταν ανοικτά, όταν μετέβη επιτόπου διαπίστωσε ότι τα Τέμπη ήταν κλειστά. Αρα, όταν το λένε αυτό και αρμόδιοι σημαίνει ότι πράγματι υπάρχει μια ασυνεννοησία. Δεν είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω να έχει γίνει τέτοια δήλωση. Εκείνο το οποίο έχω πει από την πρώτη ημέρα -και το είπα και χθες- είναι: Σε ό,τι αφορά τα Τέμπη, υπήρξε ένα πρόβλημα. Αποδεχθήκαμε το πρόβλημα, το παραδεχθήκαμε όλοι. Εξηγήσαμε γιατί υπήρξε το πρόβλημα. Δεν ήταν, δηλαδή, κακός ή μη έγκαιρος προγραμματισμός. Όταν σε μια περιοχή πολλών χιλιομέτρων, όπου ο δρόμος όπως γνωρίζετε είναι πάρα πολύ στενός -δεν είναι καινούργιος δρόμος όπως σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του υπόλοιπου οδικού δικτύου των εθνικών οδών- έχουμε μια καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων, ένα φορτηγό αυτοκίνητο μεγάλου μεγέθους με μηχανική βλάβη ακινητοποιημένο και μια νταλίκα η οποία «δίπλωσε» στη μέση αυτού του δρόμου, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η κατάσταση είναι που δημιούργησε όλο το πρόβλημα. Οσο και να έχει προβλέψει κανείς, ας το δούμε λίγο στη φυσική του διάσταση. Δεν μιλάμε για μια απόσταση 100 μέτρων όπου σπεύδει ένα γερανοφόρο και τραβά στην άκρη του δρόμου τα τέσσερα αυτοκίνητα που τράκαραν σε καραμπόλα, το φορτηγό που χάλασε και το δεύτερο που «δίπλωσε». Εάν μιλούσαμε για μια απόσταση 100, 200, 1000 μέτρων, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα. Μιλάμε για μια απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Όταν, λοιπόν, γεννάται -σε αυτό το σημείο του στενού δρόμου- αυτού του είδους το πρόβλημα, αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται χρόνος για να λυθεί. Δεν υπάρχει άλλος φυσικός τρόπος να πάρει κανείς τα μηχανήματα που έπαθαν βλάβη ή τα αυτοκίνητα που τράκαραν στη μέση ή στην αρχή των Τεμπών, παρά μόνον η διαρκής προσπάθεια και η λύση του προβλήματος σε κάποιες ώρες. Και είχαμε τη λύση του προβλήματος σε λίγες ώρες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Συγνώμη, η Πολιτεία δεν έχει συνέχεια; Εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε μια συνέχεια και θυμόμαστε πολύ καλά ότι αντίστοιχους διάλογους είχαμε κάνει με τον κ. Πρωτόπαπα, ο οποίος πάλι είχε αποδώσει σε τυχαίους παράγοντες, οι οποίοι ήταν υπαρκτοί, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Οπως και στην προκειμένη περίπτωση είναι υπαρκτοί. Αυτό, όπως έλεγε ο κ. Παυλόπουλος την Κυριακή ότι «θέλουμε να γίνουμε Προμηθείς για να μην γίνουμε Επιμηθείς», δεν είχε ληφθεί υπόψη ο τυχαίος παράγοντας για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, παρά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας εκπονούσε το σχέδιο «ελεύθερα Τέμπη» το οποίο κατέπεσε μέσα σε πέντε ώρες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και υπάρχει συνέχεια του κράτους και μάλιστα την έχω επικαλεστεί πολλές φορές. Ωστόσο, επιτρέψτε μου αυτή τη στιγμή να μην αποδυθώ σε συγκρίσεις με το παρελθόν. Ολοι έχουμε καλή μνήμη. Δεν είναι τόσο παλιά τα γεγονότα. Και δεν το κάνω γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φανεί ότι, την ώρα αυτή, της δράσης, όπου προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κακοκαιρίας σε όλη την Ελλάδα υπάρχει μια πολιτική αντιπαράθεση «τι γινόταν πριν από δύο χρόνια ή πριν από πέντε χρόνια». Σε ό,τι με αφορά, αυτή τη στιγμή δεν θα κάνω τέτοιου είδους ανάλυση σε βάθος χρόνου. Θα σας πω ότι το εθνικό οδικό δίκτυο, αν εξαιρέσει κανείς τις λίγες ώρες των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στα Τέμπη, κατά τα λοιπά παρέμεινε απολύτως ανοικτό και ελεύθερο. Ξοδεύτηκαν κάποιες χιλιάδες τόνοι αλατιού για να μπορέσει να παραμείνει ελεύθερο το εθνικό οδικό δίκτυο και να μην κλείσει. Και αναλογιστείτε εσείς που έχετε καλή μνήμη εάν συνέβαιναν τα ίδια πράγματα στο παρελθόν. Επίσης, από τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν ληφθεί όλες εκείνες οι πρόνοιες για να έχουμε τον αριθμό των μηχανημάτων που θα άφηναν ελεύθερο το εθνικό οδικό δίκτυο.

Το δεύτερο πρόβλημα ήταν αυτό της Κεφαλονιάς. Σε τι θα αποδώσει κανείς το ότι έπεσαν πέντε πυλώνες στο βορρά και δύο στο νότο και αποκόπηκε πλήρως το νησί από το ρεύμα και σε λίγες ώρες, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, βρίσκονται εκεί συνεργεία της ΔΕΗ και προσπαθούν να το λύσουν; Δεν είπε κανείς ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή ότι δεν θα υπάρχουν. Και θα υπάρξουν προβλήματα και στο μέλλον, φαντάζομαι. Όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα φαινόμενα πολύ πιο συχνά από ό,τι η Ελλάδα στη διάρκεια ενός χειμώνα, ενός έτους. Εχει σημασία, όμως, εάν το σύστημα βελτιώνεται, εάν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν, εάν τα προβλήματα είναι λιγότερα από ό,τι στο παρελθόν. Νομίζω ότι αυτού του είδους τις συγκρίσεις το ρεπορτάζ μπορεί να τις κάνει. Εγώ δεν θα τις κάνω, πολιτικά, σήμερα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση δεν υπήρξαν μόνο στην Κεφαλονιά. Υπήρξαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το ερώτημα είναι, εάν, όπως καταγγέλλουν και οι τοπικοί παράγοντες της Κεφαλονιάς τουλάχιστον και κάποιοι συνδικαλιστές, υπάρχει πρόβλημα με την κακή συντήρηση του δικτύου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω για την κακή ή όχι συντήρηση του δικτύου. Γνωρίζω ότι γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι τωρινή. Όπως θυμάστε χρειάστηκε να γίνουν πάρα πολλά έργα, για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, που να αφορούν στο δίκτυο της ΔΕΗ. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν το καθένα από τα 210.000 χιλιόμετρα της ΔΕΗ είναι καλά -ή όχι- συντηρημένο. Πιστεύω ότι είναι ένα τεράστιο, τιτάνιο έργο, το οποίο γίνεται από τη ΔΕΗ. Θα σας παρακαλέσω για τυχόν πιο εξειδικευμένο ερώτημα για αυτό το ειδικό κομμάτι ή να απευθυνθείτε στη ΔΕΗ ή να ρωτήσω και να σας ενημερώσω για το πότε είχε συντηρηθεί το συγκεκριμένο, μιας και απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός γιατί δεν πήγε στα επίμαχα σημεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και χθες και έχω απαντήσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Απλά, θυμηθήκαμε με τη βοήθεια κάποιων εφημερίδων, ότι είχε χαρακτηρίσει τον προηγούμενο Πρωθυπουργό ή υπουργό τότε που ήταν αντιπολίτευση, ως θεατή. Δεν φοβήθηκε μήπως του καταλογίσουν και οι αντίπαλοι ότι είναι θεατής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε όλοι. Σας περιέγραψα μια σειρά πράξεων, δράσεων και αποτελεσμάτων σε ένα γενικευμένο σε όλη τη χώρα χιονιά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα θυμάστε ασφαλώς παλαιότερη δήλωση σας, ότι αυτό το κράτος λειτουργεί υπό καθεστώς καλοκαιρίας και ηλιοφάνειας. Η απορία μου είναι η εξής: Αυτό το κράτος κατά βάση παραμένει το ίδιο. Πώς κατάφερε η Ν.Δ όντως αντικρατιστές, να το θέσει σε λειτουργία και δεύτερον, μήπως τελικά όλα αυτά γίνονται για να καλύψουν την γύμνια του κρατικού μηχανισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάμαι πολύ καλά τη δήλωσή μου. Δεν συμφωνώ μαζί σας, γιατί αυτό το κράτος, εάν έχετε μνήμη που να φθάνει τουλάχιστον πριν από δύο χρόνια, δεν κατάφερε να αφήσει ανοικτή την εθνική οδό, ούτε μια ώρα. Να κλείσει η εθνική οδός από τις 18.00 έως 01.00. Και να δημιουργηθεί μια σειρά άλλων προβλημάτων με ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν πραγματικά και όχι όπως τώρα που δεν εγκλωβίστηκαν. Γιατί και μόνο η εικόνα που βλέπουμε στις τηλεοράσεις αποδεικνύει αυτό που λέω. Ο στρατός ήταν εκεί, που σημαίνει ότι υπήρχε δίοδος για να φθάσει σε όλα τα φορτηγά και τα Ι.Χ. Όσοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. ήθελαν, μπορούσαν να τα αφήσουν στην άκρη του δρόμου και να μεταβούν από την πρώτη κιόλας βραδιά στη Λάρισα και να μείνουν σε ξενοδοχεία. Το έκαναν περίπου 50-60 άτομα. Δύο λεωφορεία από την κρατική μηχανή οδήγησαν αυτούς του ανθρώπους στη Λάρισα για να ξεκουραστούν. Άρα, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση αυτό το κράτος έχει βελτιώσει τη λειτουργία του πάρα πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Όπως είπα και προηγουμένως, προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Όπως υπάρχουν και σε χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοιες συνθήκες, πολύ συχνότερα, μέσα στο χρόνο, απ ότι η δική μας χώρα. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που αναφέρετε για το παρελθόν με το σήμερα. Κάνετε τη σύγκριση συγκεκριμένων γεγονότων και θεμάτων. Δείτε, για παράδειγμα, όπως σας είπα και χθες, ποια προβλήματα δημιουργήθηκαν αυτή τη φορά με τους νεφροπαθείς ή με ευπαθείς ομάδες. Πείτε μου εάν δημιουργήθηκαν προβλήματα. Ελπίζω ότι αυτή η δουλειά σε μεγάλο ποσοστό θα συνεχιστεί έως το τέλος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα με τη χιονοθύελλα και η διαφορά πράγματι θα είναι καταλυτική.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει μια συνέχεια στην κόντρα σας με τον κ. Κοκκινούλη, ο οποίος, όπως πληροφορήθηκα, χθες επανήλθε λέγοντας, ότι ο ίδιος είναι 50 χρόνια στην Ν.Δ. και να ρωτήσουμε εσάς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω καμία απάντηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Έχετε να κάνετε κάποιο ειδικότερο σχόλιο σήμερα επί της τουρκικής πρότασης για την Κύπρο μετά και από το καλωσόρισμα που είχε από το State Department και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ροκανάς, δέχθηκε σήμερα τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, ο οποίος του παρέδωσε τις τουρκικές σκέψεις που σχετίζονται με το Κυπριακό. Θα μείνω στη δήλωση που έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Θα επαναλάβω, δηλαδή, ότι οι τουρκικές σκέψεις, οι οποίες θα μελετηθούν, φαίνεται εκ πρώτης όψεως, ότι δεν διαφέρουν ουσιαστικά από παλαιότερες παρόμοιες τουρκικές προτάσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Διαφέρουν στην υποστήριξη. Αυτή τη φορά έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ, του State Department και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν στηρίζουν τις θέσεις αυτές καθ` εαυτές. Επιτρέψετε μου να πω ότι στηρίζουν την κίνηση, ως μια κίνηση, που μπορεί να αποφέρει κάποια θετικά. Η κίνηση γύρω από ένα θέμα, και όχι η ουσία των θέσεων, είναι αυτές τις οποίες στηρίζει και ο Επίτροπος κ. Ρεν και οι ΗΠΑ.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Λυπάμαι που κάνω σε εσάς την ερώτηση, αλλά μήπως ξέρετε ή σας εξήγησαν από το ΥΠΕΞ, για τους λόγους που πρυτάνευσαν και υπαγόρευσαν την απόφαση της Ελλάδας να μην συμμετάσχει στο Νταβός, όπου επαναλαμβάνω θα συναντηθεί ο Ερντογάν με τον Κόφι Ανάν. Θα είναι η κ. Μέρκελ, ο Μπλερ και άλλοι 2.500 αντιπρόσωποι από όλες τις χώρες του κόσμου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι δεν θα ικανοποίησε η χθεσινή απάντησή μου, αλλά θα μείνω σε αυτή.

ΒΛΑΧΟΣ: Με δεδομένο ότι έχει αποκαλυφθεί ότι από τα αρχεία που δίδονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη δημοσιότητα ότι οι Βρετανοί γνώριζαν τα σχέδια των Τούρκων για εισβολή στην Κύπρο. Σήμερα, λοιπόν, με το πρίσμα αυτό, θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση ότι ο κ. Στρο είναι αξιόπιστος μεσολαβητής και μπορεί να παίξει ένα τέτοιο παιχνίδι μεταξύ Τουρκίας-Κύπρου-Ελλάδας; Γιατί απ ό,τι ξέρουμε θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα συναντηθεί με τον κ. Καραμανλή. Είναι αξιόπιστος συνομιλητής του Έλληνα Πρωθυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Στρο είναι υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Όπως γνωρίζετε έρχεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας. Η επίσκεψη αυτή δεν συνιστά κάποιο τμήμα ειδικής αποστολής ή πρωτοβουλίας για το Κυπριακό. Η χώρα μας έχει άριστες διπλωματικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, ο κ. Στρο δεν έρχεται τυχαία στην Αθήνα. Έρχεται, αφού έχει δει τους Κυπρίους, τους Τουρκοκυπρίους, τους Τούρκους και τώρα βλέπει τους Έλληνες. Άρα, δεν είναι αποκομμένο το ταξίδι του από αυτό το πράγμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Στρο εκπροσωπεί -όπως σας είπα- τη Μεγάλη Βρετανία, χώρα που είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, τον βλέπετε ως ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας και όχι ως μεσολαβητή; Αυτό μας λέτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους μεσολάβηση ή άλλου είδους πρωτοβουλία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η τουρκική πρόταση έχει στόχο την de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους και παρ όλα αυτά η επί της ουσίας ελληνική κυβέρνηση στην τοποθέτησή της δεν την αποδοκιμάζει, εάν κατάλαβα καλά. Επίσης, τον ίδιο στόχο, την αναγνώριση του ψευδοκράτους έχει και η επίσκεψη του Στρο και η συνάντησή του με τον Ταλάτ. Επίσης, η κυβέρνηση δεν αποδοκίμασε αυτή την κίνηση του Στρο και μάλιστα τον επιβραβεύει με τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. Τελικά για να καταλάβω, επί της ουσίας, ποια είναι η στάση της κυβέρνησης που παίρνονται για το Κυπριακό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παίρνετε ως δεδομένο το περί «πρωτοβουλιών». Έχω ήδη απαντήσει στο περί «πρωτοβουλιών» πριν από ένα λεπτό. Απάντησα χθες στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σχετικά με το ζήτημα της Coca Cola, μιας επιχείρησης με κερδοφορία, ουρανομήκη, θα τη χαρακτήριζα εγώ, προχωρά σε ομαδικές απολύσεις και το εργοδοτικό δικαίωμά της να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις το αποδέχεται η κυβέρνηση, παρότι είναι εξαιρετικά κερδοφόρα. Ποια προστασία μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, όταν εταιρείες με τόσα μεγάλα κέρδη προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα απαντήσω πολύ σύντομα. Γνωρίζετε ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα που δημιουργήθηκε το θέμα, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν κάνει σχετική δήλωση. Εάν δεν σας καλύπτει, παρακαλώ οι συνάδελφοί σας που καλύπτουν το ρεπορτάζ των αρμόδιων υπουργείων να υποβάλουν ερώτηση, όπως αυτή που θέλετε να υποβάλετε εσείς.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο Ελβετός Γερουσιαστής κ. Μαρτί κάνει μια έρευνα για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αφορά σε παράνομες αγωγές και μεταφορά κρατουμένων από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από και μέσω της Ευρώπης. Ο κ. Μαρτί κάνοντας χθες την ενδιάμεση -όπως είπε- παρουσίαση εκθέσεώς του, είπε ότι θεωρεί απίθανο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή έστω οι μυστικές τους υπηρεσίες να μην γνώριζαν τι συμβαίνει. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη γι αυτό το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ερωτηθεί και έχω απαντήσει. Σε κάθε περίπτωση, να σας πω ότι εφόσον γίνεται κάποια έρευνα -και μάλιστα για κάποιο ευρωπαϊκό ή διεθνές όργανο- η χώρα μας θα προσφέρει τις πληροφορίες που θα της ζητηθούν.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σχετικά με τη συμφωνία, η οποία υπεγράφη στην Ουάσιγκτον, μάλλον ετέθη σε ισχύ για την δικαστική συνδρομή, ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να επανεξετάσει το θέμα αυτό στο μέτρο που επισήμως πλέον στις ΗΠΑ γίνονται βασανιστήρια και εάν είναι διατεθειμένη να εκδώσει σε μια χώρα που γίνονται βασανιστήρια κρατουμένους για οποιονδήποτε λόγο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ερώτημα, εάν υπάρχει επανεξέταση, η απάντηση είναι αρνητική. Στο άλλο σχόλιό σας δεν θα λάβω θέση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με το Κυπριακό, είπατε ότι «δεν στηρίζουν τις θέσεις, στηρίζουν την κίνηση» που μπορεί να φέρει κάποια θετικά. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει στήριξη κίνησης χωρίς να λάβει υπόψη κάποιος τις θέσεις. Δηλαδή, εάν κάποια θέση είναι απαράδεκτη εκ των προτέρων, ο άλλος λέει ότι είναι απαράδεκτη και δεν την στηρίζει. Άρα, λοιπόν, μπορεί να πει κάποιος ότι όταν τοποθετούνται θετικά, βλέπουν στον πυρήνα της πρότασης ίσως κάποια θετικά. Θα ήθελα να ξέρω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να το κάνω πιο ξεκάθαρο: Δεν έχω την εκτίμηση ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές, ως προς το περιεχόμενο. Οι θετικές αναφορές, κατά την εκτίμησή μου, σχετίζονται με την κινητικότητα που δημιουργείται γύρω από το θέμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με τα Τέμπη. Άκουσα τον κ. Φούρλα χθες να δείχνει μάλλον στην τηλεοπτική εικόνα και να λέει «ορίστε νταλίκες με αλυσίδες και νταλίκες χωρίς αλυσίδες». Πώς γίνεται αυτό; Όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει ευθύνη της Τροχαίας, είπε ότι «υπάρχει ένα ερώτημα, πώς φθάσαμε μέχρι εδώ, θα το δούμε». Δεν θέλω να μεγαλοποιώ τα προβλήματα, γιατί πράγματι όταν υπάρχει μια μεγάλη κακοκαιρία σε κάποιο σημείο θα υπάρχει ίσως και πρόβλημα. Αλλά, όταν το περιμένεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο που πάντα υπάρχει πρόβλημα και υπάρχει και ευθύνη σε κάποιους ή στην Τροχαία ή στους νταλικέρηδες -γιατί νομίζω ότι η ευθύνη κάθε φορά είναι ατομική δεν διαχέεται ούτε είναι συνολική- έχει αναζητηθεί εκεί τι έχει γίνε, ώστε ακόμα και αυτό το πρόβλημα που υπήρξε όχι να αντιμετωπιστεί απλώς, αλλά να αποδοθούν ευθύνες γι αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ εξειδικευμένο το ερώτημα. Αυτό που θα σας πω μόνο είναι ότι, εκτός από την ευθύνη των όποιων οργάνων της τάξεως, υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθενός, ως πολίτη αυτής της χώρας. Όταν, δηλαδή, πληροφορείται κάποιος ότι θα υπάρξουν πολύ κακές καιρικές συνθήκες και εκπέμπεται από όλους τους αρμόδιους φορείς και από τα ΜΜΕ και παρά ταύτα με ασυνειδησία -μην πω καμιά βαριά κουβέντα είναι η πιο ελαφριά που σκέφτομαι- κινείται κάποιος, οι ευθύνες είναι μεν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην πολιτεία όταν δημιουργούνται προβλήματα, υπάρχει, όμως, και η ατομική ευθύνη ενός εκάστου πολίτη. Ας σκεφτόμαστε ο καθένας μας λίγο διαφορετικά, σε σχέση με το κοινωνικό σύνολο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό το νομοσχέδιο που αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή θα παράσχει ευελιξία και στην πώληση δημόσιας περιουσίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησα για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Υπάρχει μια σειρά πολλών παραδειγμάτων, δεν θέλω να σας κουράσω με αυτά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η αξιοποίηση να γίνει δια της πωλήσεως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να σας κουράσω με παραδείγματα. Ο κ. Αλογοσκούφης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το αντίστοιχο ρεπορτάζ. Δεν θα μείνω περισσότερο σε αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης κατηγορούσε τους προηγούμενους ότι πούλησαν τα ασημικά. Άρα, τι θα πουλήσετε τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται από τη σημερινή νομοθεσία. Για παράδειγμα, το θέμα της ενοικίασης ενός κτηρίου από δημόσια υπηρεσία. Ο χρόνος ενοικίασης δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος των 12 ετών, ούτε υψηλότερος των 12 ετών. Στο μεταξύ μπορεί οι συνθήκες να έχουν αλλάξει για τη δημόσια υπηρεσία και να μην είναι απαραίτητο το δημόσιο να πληρώνει ένα τέτοιο ενοίκιο για 12 χρόνια. Έχουμε πολλά ζητήματα που η πράξη απέδειξε ότι δεν λειτουργούν υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Και αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται στο νομοσχέδιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν ειπώθηκε στο Μαξίμου, απλώς θα ήθελα να μου πείτε εάν ελέγξατε και εάν πράγματι υιοθετείτε την άποψη ότι τις τελευταίες 48 ώρες υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, λόγω της κακοκαιρίας και εάν θα υπάρξουν κάποια κυβερνητικά μέτρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρμόδιος υπουργός κ. Σιούφας έχει κάνει σχετικές δηλώσεις. Είναι σε διαρκή επαφή με όλα τα όργανα. Έχει δώσει εντολές, έχει εκδώσει σειρά εγκυκλίων. Γίνονται έλεγχοι προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας, είτε σε προϊόντα, είτε σε καύσιμα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Διαπιστώθηκαν φαινόμενα αισχροκέρδειας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε κάτι από τις αρχές που κάνουν τους ελέγχους. Είναι χιλιάδες οι έλεγχοι που γίνονται καθημερινά. Εάν έχει κάτι το υπουργείο Ανάπτυξης θα το ανακοινώσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να επανέλθω σε αυτό που είπατε προηγουμένως για ατομική ευθύνη. Το γεγονός ότι ο κ. Νάκος, υφυπουργός της κυβέρνησης επέρριψε ευθύνες στην Τροχαία για το αλαλούμ στους δρόμους, ουσιαστικά πιστεύετε ότι φωτογραφίζει την ατομική ευθύνη του κ. Βουλγαράκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι και θα παραμείνω πολύ προσεκτικός στη μεταφορά -με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο ενός εκάστου εξ υμών- δηλώσεων του οποιουδήποτε, είτε είναι κυβερνητικό στέλεχος ή άλλος.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρεί ειλημμένη απόφαση η κυβέρνηση το Προεδρικό Διάταγμα, μέσω του οποίου αυξάνεται η προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων. Διαβάζω σήμερα δηλώσεις εκπροσώπων φορέων των μικρομεσαίων που λένε ότι στην πραγματικότητα αυτό θα μετακυληθεί στον καταναλωτή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν θέλετε να σας δώσω αναλυτική απάντηση, διότι είμαι βέβαιος ότι και ο κ. Αλογοσκούφης θα μιλήσει γι` αυτό το θέμα σήμερα. Να σας πω καταρχάς γιατί κρίνεται αναγκαία η αύξηση αυτή. Η αύξηση κρίνεται αναγκαία διότι στις περιπτώσεις των ανωνύμων εταιρειών ή εταιρειών περιορισμένης ευθύνης το προηγούμενο ποσοστό προκαταβολής φόρου που ανερχόταν σε ποσοστό 55% ίσχυε από την 1/1/1998. Δηλαδή, έχουν παρέλθει ήδη περίπου 8 χρόνια. Στις περιπτώσεις των τραπεζών το προηγούμενο ποσοστό προκαταβολής φόρου που ανερχόταν σε ποσοστό 60% ίσχυε από την 1/1/1997. Ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό προκαταβολής φόρου -και σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερο σε σύγκριση με τη χώρα μας- καταβάλλεται και από τα νομικά πρόσωπα που διατηρούν την έδρα τους σε άλλα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράδειγμα στη Γερμανία είναι το 100%, στη Δανία το 100%, στην Ιταλία το 93,5%, στην Πορτογαλία το 85%, στην Αυστρία το 80%, στην Ισπανία το 75% κοκ. Με αυτή την ενέργεια, την απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εξομαλύνεται η διαφορά που υπάρχει σήμερα μεταξύ των νομικών προσώπων και των μισθωτών. Στην περίπτωση των μισθωτών, κατά τη διάρκεια της απόκτησης των εισοδημάτων τους, όπως γνωρίζετε, ενεργείται παρακράτηση φόρου από τον εργοδότη στο συνολικό ποσό των εισοδημάτων, των μισθών δηλαδή, η οποία ουσιαστικά αποτελεί προκαταβολή. Με τη ρύθμιση, οι ανώνυμες εταιρείες, θα προκαταβάλουν το 65% του συνολικού ποσού των εισοδημάτων και οι τράπεζες το 80%. Επισπεύδεται επίσης η είσπραξη εσόδων του προϋπολογισμού κατά περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος, χωρίς την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων που θα έπλητταν χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και θα λειτουργούσαν εις βάρος της κοινωνικής συνοχής. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος δεν βλέπω με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να μετακυλήσουν αυτού του είδους την προκαταβολή. Αν υπαινίσσεστε αύξηση παρεχομένων υπηρεσιών ή προϊόντων υπάρχουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι είναι σε θέση να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτή η αύξηση γίνεται επειδή αυξήθηκε η προκαταβολή. Είναι ένα μέτρο που σε κάθε περίπτωση θεωρείται δίκαιο απέναντι στους μισθωτούς που πληρώνουν ήδη ένα μεγάλο κομμάτι του μισθού τους, των υποχρεώσεών τους σε προκαταβολή φόρου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 25 January 2006 - 17:05:16 UTC