Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-01-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο στις 11.00, θα έχει συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επανέλθω στο θέμα Μαρκογιαννάκη και θέλω να ρωτήσω ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η πολιτική ηγεσία στον τόπο. Ενας υφυπουργός λέει κάτι, στη συνέχεια λέει ψέματα ότι δεν το είπε @είναι προφανές ότι το κάνει για να διατηρηθεί στη θέση του- και επί τεσσεράμιση ώρες κρατά όμηρο ολόκληρη την κυβέρνηση για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παρακαλά από τον υφυπουργό αυτόν, ο οποίος είπε ψέματα στον ελληνικό λαό και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να υποβάλει την παραίτησή του για να γίνει αποδεκτή, λες και δεν μπορούσε κανείς να του πει «φίλε όταν λες ψέματα στον ελληνικό λαό και στον Πρωθυπουργό, πας αυτονόητα αμέσως σπίτι σου». Αυτό έπρεπε να ήταν το μήνυμα. Με αυτό που συνέβη προχθές, ποιο μήνυμα θέλετε να δώσετε στην ελληνική κοινωνία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, οφείλω να πω ότι έχει εμπεδωθεί η ερώτησή σας από χθες, αφού την επαναλάβατε χθες τρεις φορές. Δεν χρειάζεται σημερινή τέταρτη επανάληψη, διότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη απάντηση, πέραν των όσων είπα χθες: Κανένα επιπλέον σχόλιο γι` αυτή την υπόθεση.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ κατανοώ τη δυσκολία που έχετε για να απαντήσετε, αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να μου πείτε, αλήθεια πώς μπορεί να αισθάνεται ο Πρωθυπουργός, όταν μέσω του εκπροσώπου του διαπιστώνει ότι ένας υφιστάμενός του υπουργός του λέει ψέματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης, έχω δηλώσει πολλές φορές ότι δεν διερμηνεύω αισθήματα του Πρωθυπουργού σε αυτή την αίθουσα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα ουσίας που ανακύπτει μετά τις νεότερες δηλώσεις του κ. Μαρκογιαννάκη, όταν λέει ότι υπάρχει δικονομική απειρία από τον κ. Λινό. Δηλαδή, στην ουσία επιμένει στην κριτική του, αν και αρχικά είχε πει ότι δεν έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις. Αυτό πώς το σχολιάζετε; Είναι άπειρος ο κ. Λινός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω μιλήσει για τον οφειλόμενο σεβασμό στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Μένω σε αυτό.

ΚΟΡΑΗ: Θα ήθελα να μάθω τι μήνυμα θέλει να στείλει το Μαξίμου με τις πρακτικές που ακολουθεί και τις οποίες αποκάλυψε ο ίδιος ο αποπεμφθείς υφυπουργός χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ-1. Είπε ότι «μίλησε μαζί σας και με τον κ. Αγγέλου και του είπατε ότι σε καταλαβαίνουμε Χρήστο, αλλά θα μας φάνε τα κανάλια αν δεν φύγεις». Συνέβη αυτό; Και εν πάση περιπτώσει, τι μήνυμα στέλνετε; Οι αποπομπές γίνονται κάτω από την πίεση της δημοσιότητας και όχι με πολιτικά κριτήρια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, γνωρίζετε ότι έχω πάρει θέση δημοσίως. Εχω καταγγείλει τέτοιου είδους φαινόμενα. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, θέλω να επαναλάβω για δεύτερη φορά, -γιατί το είπα και χθες, ενώ ήδη έχω κάνει και γραπτή δήλωση από προχθές- ότι οφείλουμε όλοι σεβασμό στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Ο οφειλόμενος αυτός σεβασμός είναι και το σημαντικό κομμάτι της εξέλιξης αυτής της υπόθεσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Χθες, είπατε ότι η κυβέρνηση δεν κινείται με ρυθμούς καναλιών. Ο κ. Μαρκογιαννάκης, όμως, είπε ότι εσείς του είπατε ότι δεν μπορείτε να αντέξετε την πίεση των καναλιών. Μήπως κινείται με όρους καναλιών τότε η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δέχτηκα, ήδη, το ίδιο ερώτημα από την κ. Κοραή. Απάντησα και ελπίζω να έγινε αντιληπτή η απάντησή μου: Οφείλουμε όλοι σεβασμό στη Δικαιοσύνη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Περί άλλου πρόκειται όμως. Μιλάμε όχι με την ουσία, αλλά σε σχέση με @

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς επειδή πρόκειται περί άλλου, μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλετε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιλάμε για την πίεση των καναλιών. Εσείς απαντήσατε επί της ουσίας του θέματος που αφορά τη Δικαιοσύνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Ηδη, ο συνάδελφός σας κ. Βλάχος, χθες και σήμερα, επανέλαβε ερώτηση «γιατί δεν βιαστήκατε να κινηθείτε πιο γρήγορα με βάση τα κανάλια». Εχει απαντηθεί στην πράξη αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το 2005 είχαμε ανατιμήσεις έως και 37,4%. Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής στην ακρίβεια στην Ευρώπη. Τι είναι αυτό; Αδιαφορία, ανικανότητα ή νεοφιλελεύθερος ταλιμπανισμός που επιτρέπει σε κάποιους να κερδοσκοπούν και να οργιάζουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από λεξιπλάστης εύχομαι να μην γίνετε λεξιλάγνος. Θα ήθελα να σας πω ότι τον Δεκέμβριο του 2005 η επίπτωση των καυσίμων στον πληθωρισμό σημείωσε ρεκόρ: Είχαμε 1,23 εκατοστιαίες μονάδες επίπτωση στις τιμές εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρωζώνη, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2003 η επίπτωση αυτή ήταν αρνητική. Ηταν -0,8. Αν υποθέσουμε ότι τον Δεκέμβριο θα ήταν η ίδια επίπτωση -δηλαδή δεν είχαμε αυτές τις τεράστιες αυξήσεις που γνωρίζετε στο θέμα του πετρελαίου και βρισκόταν στο ίδιο σημείο με το 2003- τότε ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν πολύ χαμηλότερα, στο 2,3%. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ακρίβεια, κυρίως εξαιτίας αυτού του φαινομένου της μεγάλης αύξησης του πετρελαίου και των τιμών διεθνώς. Επίσης, είναι αλήθεια ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τα αρμόδια υπουργεία για την πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας. Αλλωστε, γνωρίζετε ότι πολλές φορές έχουν επιβληθεί κυρώσεις και έχουν σταλεί και στη Δικαιοσύνη εκείνοι που έκαναν προσπάθειες κερδοσκοπίας σε βάρος του Ελληνα καταναλωτή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Την ένστασή μου βέβαια την προλάβατε. Είπατε μόνος σας και στην ευρωζώνη. Και οι άλλοι είχαν ακριβό πετρέλαιο. Δεν είναι θύλακας η Ελλάδα, αλλά δεν είχαν αυτές τις επιπτώσεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν διαφορετικές επιπτώσεις σε κάθε είδος. Για παράδειγμα, η Ελλάδα ήταν από τις πιο φθηνές αν όχι η πιο φθηνή χώρα στη βενζίνη, παρότι είχαμε τεράστια αύξηση στο πετρέλαιο, τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Λόγω φόρου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Αλλά ωστόσο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι στη μία περίπτωση, για παράδειγμα, της βενζίνης, είμαστε η φθηνότερη χώρα στην ευρωζώνη. Στην άλλη περίπτωση ορισμένων προϊόντων, όντως υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια. Η επίδραση που είχε η αύξηση της τιμής του πετρελαίου ήταν σημαντική.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν συναντήθηκε ο κ. Καραμανλής με τον κ. Αλαβάνο τον κράτησε μόνο ένα τέταρτο. Χθες, την κ. Παπαρήγα την κράτησε μια ώρα και ένα τέταρτο. Τι συζητούσαν όλη αυτή την ώρα; Για τον Μάρξ που διάβαζε ο κ. Καραμανλής όταν ήταν νέος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήμουν παρών. Δεν γνωρίζω τι συζητούσαν. Η αξία του χρόνου δεν έχει την αξία που αποδίδετε εσείς.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Κατάλαβα το νόημα της απάντησής σας προηγουμένως, σε σχέση με το διάλογο του κ. Μαρκογιαννάκη μαζί σας. Θα ήθελα, όμως, να ρωτήσω ευθέως εάν αυτή η συζήτηση έγινε. Αν δηλαδή ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε μαζί σας αυτή την κουβέντα σχετικά με τα κανάλια ή αν λέει ψέματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει ήδη, μιλώντας σε πολλούς δημοσιογράφους που μου τηλεφώνησαν εκείνο το βράδυ για το θέμα. Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτε περισσότερο δημοσίως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κάποιοι δεν είχαμε μιλήσει εκείνο το βράδυ κ. Εκπρόσωπε. Τι να κάνουμε; Να σας πάρουμε τηλέφωνο μετά;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχουν ερωτήματα από τη συζήτηση που διατείνεται ότι έκανε μαζί σας ο κ. Μαρκογιαννάκης και με τον κ. Αγγέλου. Και ένα από τα ερωτήματα λέει αν έχετε υπόψη σας ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης αποδίδει σε εσωκομματικούς του αντιπάλους όλη αυτή την αποκάλυψη που έγινε και το θόρυβο που τον παρέσυρε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι έχει βαρύτητα αυτού του είδους ο υπαινιγμός και δεν νομίζω ότι αναφέρθηκε και από τον ίδιο τον κ. Μαρκογιαννάκη.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε, αλλά ελέχθη δημοσίως χθες μέχρι και για τριάκοντα αργύρια. Δεν ξέρω ακριβώς σε τι αντιστοιχούν νομισματικά τα αργύρια@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω παρακολουθήσει το τι διεμήφθη τις τελευταίες δύο ημέρες. Ο κ. Μαρκογιαννάκης δημοσίως δεν αναφέρεται σε αυτό που υπαινίσσεστε.

ΒΛΑΧΟΣ: Αλλά@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ηταν σαφές. Ο άνθρωπος αναφέρθηκε στην υπόθεση του μαγνητοφώνου, του δημοσιογράφου κ.τ.λ. Εκεί έγινε η αναφορά περί τριάντα αργυρίων. Μη συγχέουμε τώρα. Εν πάση περιπτώσει, έχω απαντήσει στο θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Να σας βοηθήσω και εγώ που έχω καλή μνήμη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Να μην με βοηθήσετε.

ΜΠΑΛΗΣ: Μετά την απομάκρυνση του κ. Μαρκογιαννάκη αποδόθηκαν κάποιες δηλώσεις στον κ. Λινό ότι δόθηκε πολιτικά η πρέπουσα λύση. Θέλω να σχολιάσετε αυτή τη δήλωση που αποδίδεται στον κ. Λινό. Και ένα δεύτερο ερώτημα, εάν συμμερίζεστε την άποψη ότι και οι κρίνοντες κρίνονται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να παρατηρήσω τρία σημεία: Πρώτον, βεβαίως και οι κρίνοντες κρίνονται. Ολοι κρινόμαστε. Δεύτερον -και αυτό αφορά όλους τους λειτουργούς, είτε είναι στην πολιτική, είτε στη δημοσιογραφία, είτε στη δικηγορία, στην ιατρική, στη Δικαιοσύνη, είτε σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, είναι βασική αρχή της Δημοκρατίας- δεν ομιλούμε περί απομακρύνσεως αλλά περί παραιτήσεως. Και τρίτον, όπως είπατε, «αποδίδεται». Δεν έχω δει τέτοια δήλωση. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι το οποίο αποδίδεται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εκτιμώ ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η απόδοση πληροφοριών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, είπατε προηγουμένως ότι η ακρίβεια είναι λόγω της επίπτωσης των καυσίμων. Υπάρχει επίπτωση καυσίμων και στα διόδια; Γιατί αυξάνονται τα διόδια και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δύο φορές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό η ακρίβεια οφείλεται εκεί. Αλλωστε, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα που με ρωτάτε, δεν έχω να σας δώσω απάντηση. Κατά περιόδους υπάρχουν αυξήσεις σε ορισμένες παρεχόμενες υπηρεσίες, το μέγεθος των οποίων κρίνεται και αποφασίζεται από σειρά παραγόντων για τους οποίους θα παρακαλούσα να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο. Δεν γνωρίζω να σας πω λεπτομέρειες.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Σήμερα το πρωί ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH ότι εξέφρασε τις κρίσεις που εξέφρασε έστω και ιδιωτικά, λόγω της παρέμβασης του κ. Λινού στην υπόθεση του Ρώσου δολοφόνου. Συμμερίζεται το σύνολο της κυβέρνησης την ίδια άποψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Εχω μιλήσει αρκετά γι` αυτή την υπόθεση.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Να επικαλεστείτε την ιδιότητά σας ως Υπουργός Τύπου και να σας κάνω μία ερώτηση, σχολιάζοντας τη δεοντολογία ή αν θέλετε τη δημοσιογραφική πρακτική που ακολούθησε ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ως προς τη μαγνητοφώνηση των όσων είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης. Δεύτερον, χθες ο κ. Μαρκογιαννάκης στην κ. Στάη άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως πίσω από αυτή την υπόθεση βρίσκονται κάποιοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία τους οποίους συμφέρει ο ενδεχόμενος ανασχηματισμός να γίνει τώρα. Τι σχόλιο θα κάνετε γι` αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δύο ερωτήματα παρεμφερώς τέθηκαν και προηγουμένως. Εχω ήδη απαντήσει. Δεν θα κάνω κανένα επιπλέον σχόλιο. Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, νομίζω ότι και εσείς θα έπρεπε να έχετε κουραστεί να ρωτάτε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Μαρκογιαννάκης ουσιαστικά άφησε χθες να φανεί ότι υπάρχει ένας πόλεμος από κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εναντίον του κ. Βουλγαράκη και του κ. Μαρκογιαννάκη ενόψει ανασχηματισμού. Εσείς υιοθετείτε αυτή την άποψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα και προηγουμένως από την κ. Σπυράκη και απάντησα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Απ` ότι κατάλαβα, ο κ. Μαρκογιαννάκης, απομακρύνθηκε ή έγινε δεκτή η παραίτησή του, δόξα τω θεώ, η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, όχι γιατί στράφηκε εναντίον του Εισαγγελέα κ. Λινού, αλλά διότι πιάστηκε να ψεύδεται δημοσίως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα ποιο είναι;

ΒΛΑΧΟΣ: Γι` αυτό έφυγε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Γιατί έφυγε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε να κάνετε και ερώτημα ή διαπίστωση μόνο;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Νομίζω ότι είναι από μόνο του ερώτημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη απαντηθεί.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Στην περίπτωση του Ιησού τα τριάκοντα αργύρια τα έδωσαν οι Φαρισαίοι. Στην περίπτωση του δημοσιογράφου, ποιόν υπονοεί ο κ. Μαρκογιαννάκης; Αυτό ρωτάω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω. Παρακαλώ ρωτήστε τον κ. Μαρκογιαννάκη.

ΚΟΡΑΗ: Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε και κάτι άλλο, ότι αυτές τις ημέρες στα Χανιά, διάφοροι, να μην το πω εσωκομματικοί του αντίπαλοι και σύντροφοί του στη Νέα Δημοκρατία και από άλλα κόμματα, τον υπερασπίζονται. Τρέχουν στα κανάλια για να τον υπερασπιστούν. Κατά τα άλλα είπε στην κ. Στάη «τι να σας πω εγώ, βγάλτε άκρη εσείς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σαφώς και υπάρχει ένας εσωκομματικός πόλεμος. Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Εγώ είπα το αντίθετο. Πώς βγάλατε αυτό το συμπέρασμα; Είπα προηγουμένως, ότι δεν προκύπτει από πουθενά ούτε τέτοια καταγγελία από τον πρώην υφυπουργό, ούτε τέτοιο γεγονός.

ΚΟΡΑΗ: Η καταγγελία είναι σαφής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση έχω απαντήσει.

ΒΛΑΧΟΣ: Επιμένετε ότι πρόκειται περί παραιτήσεως και όχι απομακρύνσεως. Και εγώ επιμένω να ρωτώ. Δηλαδή λέτε στην ελληνική κοινωνία σαν κυβέρνηση, ότι «πες ψέματα για να σωθείς, δεν πρόκειται να σε τιμωρήσει κανένας, δεν πρόκειται να σε απομακρύνει κανένας, ούτε καν ο Πρωθυπουργός;»

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει απαντηθεί το ερώτημά σας, από χθες. Έχει υποβληθεί πολλές φορές. Και σήμερα υπεβλήθη, έχω κάνει σχόλιο στην αρχή. Ήταν το πρώτο ερώτημα. Μην επιμένετε, δεν πρόκειται να σας δώσω άλλη απάντηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχετε κάνει σχόλιο. Το σχόλιό σας είναι ότι έχετε απαντήσει. Όταν θέλετε να ξεφύγετε, αυτό λέτε, «έχω απαντήσει». Στο τέλος θα κάνω πρώτος την ερώτηση για να μπορώ να έχω μια απάντηση. Δεν έχω άλλο μέσο να σας πείσω, αλλά είναι πολύ σημαντικό@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει από χθες όπως εν προκειμένω. Για να μην αστειευόμαστε, με ρωτήσατε και χθες και σήμερα. Σας απαντώ ότι έχω δηλώσει ξεκάθαρα πως οφείλουμε όλοι σεβασμό στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της. Τελεία και παύλα. Δεν έχω να αναφέρω τίποτε περισσότερο γι` αυτή την υπόθεση. Ότι και να ρωτήσετε, στο συγκεκριμένο ερώτημα έχω απαντήσει, εάν το επαναλαμβάνετε. Αν θέλετε κάτι άλλο, ρωτήστε ελεύθερα. Υπάρχει κάτι άλλο δηλαδή που να μην το έχετε ξαναρωτήσει άλλες δέκα φορές;

ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί, θα σας ρωτάω μέχρι να μου απαντήσετε. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην σας ρωτώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν ένα θέμα έχει τεθεί μια, δυο, τρεις, πέντε φορές και έχει δοθεί απάντηση, μπορεί να μη σας ικανοποιεί η απάντηση. Τι να κάνουμε; Κρίνετέ την και πείτε ότι δεν με ικανοποιεί η απάντηση. Κρίνετέ την στο μέσο που εργάζεστε. Δόξα τω θεώ, δεν σας απαγορεύει κανείς να κάνετε την κρίση σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας. Δώστε μου όμως μια απάντηση. Δεν μου δώσατε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες, γνωστός επιχειρηματίας, τηλεφώνησε στο Μέγαρο Μαξίμου, για να μην υπάρξει αποπομπή-παραίτηση του κ. Μαρκογιαννάκη. Το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε; Και η δεύτερη είναι, γιατί ακριβώς ακολουθεί η κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δηλαδή, στην περίπτωση του κ. Πολύζου, διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Στην περίπτωση του κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος υπέπεσε σε ένα σοβαρό θεσμικό ατόπημα, δεν διεγράφη ούτε αυτός, ούτε ο κ. Ρεγκούζας από τη Νέα Δημοκρατία. Μπορείτε να μου το εξηγήσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, η λέξη «πληροφορίες» πρέπει να μπει σε πάρα πολλά εισαγωγικά, διότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αυτό το οποίο περιγράψατε. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, δεν θα κάνω περαιτέρω σχόλιο. Θεωρώ ότι η υπόθεση Μαρκογιαννάκη, όπως και η υπόθεση Πολύζου έχουν σχολιαστεί πάρα πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν θα ήταν πιο μεγάλη η συνδρομή της κυβέρνησης στις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ, αν στις τρομοκρατικές επιχειρήσεις έκανε περισσότερους ελέγχους και συλλήψεις αλλοδαπών; Γιατί μόνο 5.500 συλλήψεις και όχι ένα εκατομμύριο που είναι οι αλλοδαποί στην Ελλάδα; Ποιος καθορίζει τον αριθμό και ποιο είναι το κριτήριο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι είναι φασιστική η αντίληψη την οποία εκφράσατε μόλις τώρα. Είμαι βέβαιος ότι το κάνατε προσπαθώντας να διατυπώσετε δημοσίως κάποιο ιδιότυπο χιούμορ. Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία, οι αρμόδιες αρχές, αυτό το οποίο οφείλουν να κάνουν για να προστατεύουν τον Έλληνα πολίτη και τον όποιο άλλο πολίτη ζει σ` αυτή τη χώρα και έχει τα ίδια δικαιώματα είναι να ερευνήσουν τις πληροφορίες, να κάνουν προσαγωγή τυχόν υπόπτων για να ερευνήσουν εάν αυτοί οι άνθρωποι εμπλέκονται ή όχι σε δραστηριότητες οι οποίες είναι έκνομες. Άρα λοιπόν, εκτιμώ και πάλι ότι είναι λανθασμένη η προσέγγιση με την οποία κάνετε ερώτημα. Είναι δικαίωμά σας να κάνετε έτσι την ερώτηση, ακόμα και αν θέλετε να ειρωνευτείτε το ρόλο και τη δουλειά των υπηρεσιών που είναι εντεταλμένες για την ασφάλεια όλων των πολιτών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κατ` αρχάς σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό. Θα ήθελα επί της ουσίας να μου την δώσετε την απάντηση. Ποιος καθορίζει το αν θα συλληφθούν 5.500 από τους αλλοδαπούς; Ήταν το συγκεκριμένο σήμα από τις βρετανικές υπηρεσίες; Ήταν συγκεκριμένη η ερώτηση και δεν είχε κανένα φασιστικό νόημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε «γιατί όχι ένα εκατομμύριο» δηλαδή όσοι είναι οι αλλοδαποί πολίτες, είναι ως να δέχεται κανείς ότι όλοι οι αλλοδαποί πολίτες -και μετά θα πούμε και όλοι οι Έλληνες κ.ο.κ.- είναι ύποπτοι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτή είναι η νοοτροπία η δική σας, όχι η δική μου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν λοιπόν αυτή η νοοτροπία, αν όντως συνέβαινε αυτό το οποίο είπατε προηγουμένως. Τονίζω, διερμηνεύοντας το ιδιότυπο χιούμορ σας, ότι είναι μια αντίληψη που δεν με βρίσκει σύμφωνο. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, επαναλαμβάνω ότι οι αρμόδιες αρχές ως εντεταλμένες για τη τήρηση της ασφάλειας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν σ` αυτή τη χώρα, εφόσον έχουν πληροφορίες, κινούνται αναλόγως για να διακριβώσουν εάν αυτές οι πληροφορίες είναι αληθείς ή ψευδείς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και οι πληροφορίες αυτές αφορούσαν 5.500 κόσμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αριθμός έχει ήδη ανακοινωθεί από χθες απ` τον αρμόδιο Υπουργό Δημόσιας Τάξεως, στην Επιτροπή της Βουλής.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ρωτάω να μάθω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα τι με ρωτάτε; Να επιβεβαιώσω αυτό το οποίο είπε ήδη χθες στη Βουλή ενώπιον των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο αρμόδιος υπουργός; Έχει απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπε ότι οι έλεγχοι έγιναν με σήμα των ξένων μυστικών υπηρεσιών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι έχει απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός. Αυτό είναι σαφές, το έχει πει και είναι ξεκάθαρος και ο αριθμός που ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο αρμόδιος υπουργός είπε, 5.432. Επειδή εμείς δεν ήμαστε στη Βουλή χθες@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν όμως άλλοι συνάδελφοί σας, γιατί η διαδικασία ήταν ανοιχτή.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεν δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε ερωτήσεις στον κ. Βουλγαράκη, ο οποίος έχει εξαφανιστεί έκτοτε. Εμφανίστηκε στη Βουλή, ερωτήσεις από δημοσιογράφους δεν δεχόταν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω, ότι οι βουλευτές είχαν αυτή τη δυνατότητα. Αν γίνετε μέλος του Κοινοβουλίου ή μετέχετε στην αρμόδια επιτροπή, μπορούσατε να κάνετε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Άλλο οι βουλευτές, κάνουν άλλη δουλειά, εμείς είμαστε δημοσιογράφοι. Έχουμε εσάς και εσάς ρωτάμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: 5.432, σημαίνει δύο τινά κατά την άποψή μου, ή υπάρχει ένα σήμα το οποίο έχει 5.432 ονόματα, ή σημαίνει ότι βγαίνουμε στον δρόμο και όποιον «μαυριδερό» βρίσκουμε, τον μαζεύουμε. Τι απ` τα δύο έχει συμβεί; Αν υπάρχει κάποια τρίτη εκδοχή να μου την πείτε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και η δική σας άποψη είναι ισοπεδωτική. Διαφωνώ τελείως με την προσέγγιση την οποία κάνετε. Ισχύει ακριβώς κατά λέξη ότι έχω πει απαντώντας σε συνάδελφό σας προηγουμένως.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Από χθες μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με την νόσο των πτηνών και όσα εξελίσσονται στη γείτονα. Δηλαδή έφθασαν κρούσματα ως και στην Κωνσταντινούπολη. Χθες, είπατε, ότι δεν υπάρχει πανικός, αλλά εγρήγορση. Ο κίνδυνος πιστεύετε ότι τώρα είναι μεγαλύτερος, γίνεται κάτι παραπάνω, λαμβάνονται κάποια πρόσθετα μέτρα; Γιατί πλησιάζει όλο και πιο κοντά μας και εξαπλώνεται στην Τουρκία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα που έχουν συνομολογήσει ότι πρέπει να ληφθούν, οι χώρες της Ε.Ε., σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όλους τους οργανισμούς που είναι εντεταλμένοι για την προστασία της δημόσιας υγείας διεθνώς. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να ευαισθητοποιηθούν και οι αρμόδιες αρχές, με τις εγκυκλίους και τις εντολές που έχουν σταλεί και μάλιστα κατ` επανάληψη. Αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν, διότι εν αγνοία τους μπορεί να μετέχουν σε μια διαδικασία, η οποία ενδεχομένως να είναι ύποπτη ή επικίνδυνη. Για παράδειγμα, η ανακοίνωση που σας έδωσα χθες και η οποία έχει αναρτηθεί σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, είναι μια ανακοίνωση για να ενημερωθούν και οι πολίτες πέραν των τελωνειακών υπαλλήλων που διαβάζουν τις εγκυκλίους και ξέρουν πώς να χειριστούν τυχόν εισαγωγή όχι λαθραία, μεγάλης ποσότητας προϊόντων, αλλά ζωικών προϊόντων αυτού του είδους σε μικρές ποσότητες.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είπατε πριν, σε σχέση με τη δήλωση του κ. Λινού, ότι δεν έχετε δει αυτή τη δήλωση και εκτιμάτε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτά που αποδίδονται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, ο κ. Λινός δεν έχει διαψεύσει τη δήλωση η οποία έχει μεταδοθεί από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θα ήθελα να ξέρω, σε σχέση με σας, γιατί πιστεύετε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς, να κάνω την παρατήρηση ότι το να μη διαψεύδει κάποιος κάτι, δεν σημαίνει και πάντοτε ότι ισχύει. Αυτή είναι μια λογική που ενδεχομένως έχει περάσει για πάρα πολλά χρόνια τώρα στη δημοσιογραφία, το γνωρίζω και από πρώτο χέρι ως πρώην δημοσιογράφος. Δεν σημαίνει ότι το να μη διαψεύδει καθένας καθετί το οποίο λέγεται, σημαίνει ότι ισχύει κιόλας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Τι σας κάνει εσάς να πιστεύετε ότι δεν μπορεί να ισχύει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη παρατήρηση είναι: Ένας εισαγγελικός λειτουργός και μάλιστα σε αυτό το ανώτατο επίπεδο, εκτιμώ ότι δεν έχει κάνει κάποιου είδους πολιτικά σχόλια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπεγράφη πρόσφατα απόφαση από δύο Υπουργούς για το στοίχημα. Ισχύει το ασυμβίβαστο Προέδρου ΠΑΕ και Προέδρου εταιρείας στοιχήματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει το ασυμβίβαστο το οποίο ανακοινώθηκε από τους δύο συναρμόδιους Υπουργούς. Μετά την υπογραφή έκαναν και δηλώσεις, όπως γνωρίζετε, και ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Ορφανός.

ΚΟΡΑΗ: Έχει δικαίωμα ένα πολιτικό στέλεχος είτε είναι μέλος της κυβέρνησης είτε είναι βουλευτής να κρίνει τις ενέργειες του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τις αποφάσεις που παίρνει για έρευνες κοκ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω τοποθετηθεί για το ζήτημα της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Θέλω να πω ότι υπάρχει μια σημαντική πολιτική διαφοροποίηση του κόμματος που κυβερνά σήμερα τον τόπο, της Νέας Δημοκρατίας, από το προηγούμενο κόμμα που κυβερνούσε, το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και σήμερα υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ το οποίο έκανε κρίσεις για τη δικαιοσύνη. Εάν αναζητήσετε δημοσιεύματα των εφημερίδων που εργάζεστε, θα δείτε ότι πολλές φορές στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Υπουργοί, άλλα υψηλόβαθμα στελέχη έκριναν και πρόσωπα, συγκεκριμένα πρόσωπα λειτουργών της Δικαιοσύνης, αλλά και αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Εμείς, λοιπόν, ως κόμμα διαφοροποιούμενοι πλήρως από αυτή τη λογική, θεωρώντας ότι δεν είναι σωστή αυτή η προσέγγιση, δεν το πράξαμε ποτέ. Και δεν δεχόμαστε ότι βοηθάει στους θεσμούς, στην ισορροπία μεταξύ των θεσμών, στην ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης, απαξιωτική κρίση του οποιουδήποτε δικαστικού λειτουργού και απαξιωτική κρίση, βεβαίως, αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

ΚΟΡΑΗ: Ο σχολιασμός όμως, είναι αποδεκτός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν αρκετά αναλυτική η απάντηση η οποία έδωσα. Τι περισσότερο να σας πω; Εσείς θέλετε μια απάντηση με ένα ναι ή ένα όχι.

ΚΟΡΑΗ: Μιλήσατε για απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς με τους οποίους όλοι συμφωνούμε. Ο σχολιασμός, η κριτική επιτρέπεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο ρωτάτε αποτελεί αντικείμενο φιλολογικής συζήτησης, ενδεχομένως και ημερίδας. Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Τη βασική πολιτική τοποθέτηση την έχω ήδη κάνει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ωστόσο υπάρχει ο κ. Μαρκογιαννάκης ο οποίος κάνει τέτοιους χαρακτηρισμούς εναντίον του κ. Λινού και επιμένει σε αυτούς. Και από εσάς δεν έχει υπάρξει κάποια κύρωση γιατί απ` ό,τι μας είπατε απλώς παραιτήθηκε. Άρα τι να υποθέσουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σχόλια και τα συμπεράσματα μπορεί να εκφράζονται ελεύθερα από τον κάθε δημοσιογράφο, το έχω ξαναπεί πολλές φορές. Όπως επίσης έχω πει ότι απάντησα ήδη στην υπόθεση ενδελεχώς. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, η ερώτηση είναι ότι δεν αποδοκιμάζετε αυτή τη συμπεριφορά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Παρά τον πρωτοφανή αριθμό ελέγχων και συλλήψεων αλλοδαπών, δεν βρέθηκε κανένας τρομοκράτης. Η κυβέρνηση βγάζει κάποιο συμπέρασμα -αν βγάζει- γύρω από τη σχέση τρομοκρατίας και αλλοδαπών; Ή μήπως οι έλεγχοι γίνονταν για να τρομοκρατηθούν οι ήδη φοβισμένοι αλλοδαποί και για να δοθεί το μήνυμα στους υπόλοιπους ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα απέναντι στους ελέγχους των μυστικών υπηρεσιών, στο όνομα της τρομοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση αυτή έκανε έναν από τους πιο προοδευτικούς νόμους μεταναστευτικής πολιτικής. Την πολιτική της άποψη, λοιπόν, για τους μετανάστες την έχει καταθέσει όχι απλώς με δηλώσεις αλλά με ολόκληρο νόμο και το γνωρίζετε. Νόμος ο οποίος επαινέθηκε από πολλές πλευρές του ελληνικού κοινοβουλίου σε πάρα πολλά σημεία του. Εν πάση περιπτώσει χαρακτηρίστηκε από πολλούς ένας από τους πλέον προοδευτικούς νόμους. Η προσέγγιση προς τους μετανάστες -γι` αυτό ακριβώς και έκανα αυτή την παρατήρηση περί του αριθμού νωρίτερα- είναι μια προσέγγιση αντίστοιχη με τους πολίτες που ζουν σ` αυτή τη χώρα και έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την ελληνική υπηκοότητα. Δεν διαχωρίζει η κυβέρνηση τους μεν από τους δε. Αντιστοίχως είμαι βέβαιος ότι αν απευθυνθείτε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα σας δώσουν σημαντικούς αριθμούς προσαγωγών, ελέγχων και ερευνών είτε για υποθέσεις τρομοκρατίας είτε για υποθέσεις άλλου είδους εγκλημάτων. Άλλωστε, η εγχώρια τρομοκρατία, όπως γνωρίζετε, από Έλληνες απαρτίστηκε, Έλληνες είναι εκείνοι οι οποίοι δικάστηκαν και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίοι δικάστηκαν.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δύο ερωτήσεις. Στη μια παίρνω αφορμή από αυτό που είπατε μόλις τώρα: Θεωρείτε ότι με τον όρο τρομοκρατία περιγράφει κανείς επακριβώς και αυτό το οποίο εσείς λέτε εγχώρια τρομοκρατία και την τρομοκρατία τύπου Αλ Κάιντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου ζητάτε να κάνω κρίση διαφορετικής προσέγγισης του «τρομοκρατία Α, Β, Γ, Δ»@

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όχι, ρωτάω αν ο όρος είναι τόσο ευρύς ώστε να περιγράφει και να χωράει όλα αυτά τα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο όρος τρομοκρατία δεν χρειάζεται περαιτέρω πολιτική διευκρίνιση από εμένα. Είναι σαφής σε όλους τους πολίτες παγκοσμίως.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Δεύτερη ερώτηση: Θέλω να ρωτήσω αν η κυβέρνηση έχει εξετάσει, εξετάζει ή πρόκειται να εξετάσει τις καταγγελίες του Προέδρου του ΛΑΟΣ, κ. Καρατζαφέρη, αλλά και του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη, σχετικά με δραστηριότητες στη βάση της Σούδας. Φυλακή των Αμερικάνων ενδεχομένως, παράνομη μετακόμιση κρατουμένων κλπ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν έχουν γίνει ερωτήσεις. Νομίζω ότι στην Ευρωβουλή έχει γίνει μια ερώτηση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Και ο κ. Κακλαμάνης με συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ μόλις προχθές, την Κυριακή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει το περιθώριο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να γίνουν ερωτήσεις και να δοθούν απαντήσεις.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ρωτώ, αν η κυβέρνηση εξετάζει τι συμβαίνει στη Σούδα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι η κυβέρνηση με βάση μια αόριστη και γενική καταγγελία που έκανε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ «άκουσα από κάποιον φίλο μου δημοσιογράφο ευρωπαϊκής χώρας ότι μπορεί να έχει γίνει αυτό», δεν μπορεί να εξετάσει τίποτα περισσότερο. Αν υπάρχει συγκεκριμένη ερώτηση στην ελληνική Βουλή ή στο Ευρωκοινοβούλιο, θα υπάρξει απάντηση.

ΚΟΡΑΗ: Σας θυμίζω ότι ο κ. Κουμουτσάκος, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ήδη έχει εκδώσει μια ανακοίνωση όπου λέει ότι ερευνάται το θέμα. Πώς ερευνάται; Έχει απαντήσει στον κ. Καρατζαφέρη. Εσείς μας λέτε τώρα ότι δεν μπορούμε να το ερευνήσουμε γιατί είναι αόριστες οι καταγγελίες. Ποιο από τα δύο γίνεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, λοιπόν, εκτιμώ ότι οι καταγγελίες του Προέδρου του ΛΑΟΣ, όπως τις διάβασα -εκτός και αν έγιναν και νέες καταγγελίες- είναι αόριστες καταγγελίες. Εφόσον υπάρχει έρευνα η οποία γίνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, ακόμη καλύτερα για σας και την ερώτηση του κ. Κυρίτση. Θα υπάρχει και σύντομα απάντηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να θυμίσω ότι ο κ. Καρατζαφέρης είχε στείλει επιστολή στον κ. Μολυβιάτη, στον κ. Σπηλιωτόπουλο και στον Πρωθυπουργό και με βάση αυτό είχε εκδοθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που έλεγε ότι το θέμα ερευνάται. Ρωτώ εάν ισχύει η έρευνα γιατί έχει διατυπωθεί με επίσημο τρόπο, από έναν αρχηγό κόμματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά, αφού έχει διατυπωθεί επισήμως δήλωση ότι ερευνάται.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Και οι κρίνοντες κρίνονται είπατε και βεβαίως πρέπει να αποφεύγονται οι απαξιωτικές κρίσεις. Με αυτά τα δύο δεδομένα, μπορούν οι κρίσεις αυτές να είναι δημόσιες και από δημόσια πρόσωπα; Δηλαδή, από εκπροσώπους θεσμών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δικαίωμα στην κρίση έχει κάθε πολίτης σε μια Δημοκρατία.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Οι ύβρεις επιτρέπονται κύριε Εκπρόσωπε;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης μόνο και μόνο για να συζητηθούν τα αιτήματα που ουσιαστικά θέτει ο ΣΕΒ. Δηλαδή αιτήματα που ανατρέπουν τις συλλογικές συμβάσεις, το βασικό μισθό και τα ωράρια. Με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση δεν ρίχνει το βάρος υπέρ των βιομηχάνων; Δεν ανοίγει το δρόμο για να υλοποιηθούν τα αιτήματα των βιομηχάνων και του ΣΕΒ, της εργοδοσίας γενικότερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγκαλείται αυτή η συνάντηση, εάν δεν με απατά η μνήμη μου, ώστε να γίνει μια ελεύθερη συζήτηση όπου ο καθένας μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του. Προσωπικά δεν αποδέχομαι καθόλου τη δική σας προσέγγιση. Δεν την έχω αποδεχθεί και στο παρελθόν σε αντίστοιχα θέματα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ΣΕΒ όπως και άλλοι σύνδεσμοι έχουν ταχθεί εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όταν μεταφέρθηκε το αεροδρόμιο από το Ελληνικό στα Σπάτα, όλοι λέγαμε για το τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο που θα δημιουργηθεί το οποίο θα είναι ένας πνεύμονας για την Αθήνα, ότι όλη αυτή η διαδικασία θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής κλπ. Διαβάζουμε σήμερα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ σκοπεύει να δρομολογήσει την τσιμεντοποίηση του Ελληνικού. Δηλαδή να υπάρξει εκτεταμένη οικιστική ζώνη, να μην υπάρξει πάρκο, παρά μόνο κάποια θεματικά πάρκα τα οποία θα είναι σε ιδιώτες, προφανώς θα πληρώνει κανείς για να μπει. Θέλω να ρωτήσω αν αυτό είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για την οποία μιλούσε η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν δέχομαι ότι αυτό το οποίο διαβάζετε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιου είδους σχέδιο πλήρους τσιμεντοποίησης -όπως λέτε- και το αποκλείω να υπάρχει. Νομίζω ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σουφλιάς, στο παρελθόν έχει κάνει κάποια παρουσίαση. Δεν την έχω πρόχειρη αυτή την ώρα. Φαντάζομαι ότι με αφορμή και τα σημερινά δημοσιεύματα θα δοθεί μια ακόμη απάντηση στα όποια σχόλια γίνονται για δήθεν πλήρη τσιμεντοποίηση.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Σε συνέχεια αυτού κύριε Υπουργέ. Δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες μια πρόταση του Προέδρου της Ομοσπονδίας που διοργανώνει τη Formula 1 και είπε ότι έχει γίνει πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση και είναι στο χέρι του κ. Καραμανλή να αποφασίσει αν θα γίνει πίστα για τη Formula 1 στο Ελληνικό. Υπάρχει καταρχήν τέτοια πρόταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν υπάρχει στο γραφείο του Πρωθυπουργού τέτοια πρόταση. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα ενδιαφέρον μεν, ειδικό δε. Παρακαλώ απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 12 January 2006 - 15:05:12 UTC